Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

On the first step of the WHO analgesic ladder, which drugs are used?

  1. AStrong opioids such as morphine
  2. BWeak opioids only, such as codeine
  3. CNon-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
  4. DGeneral anaesthetic drugs given in low doses
2.Asas kejururawatanSukar

A patient has a temperature of 38.7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. AA normal post-meal result
  2. BA low risk of infection because the count is high
  3. CAn infection or significant inflammation
  4. DDehydration only
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Pemindahan darah hampir bermula. Apakah semakan keselamatan yang paling penting?

  1. AMenghangatkan semua darah dalam ketuhar gelombang mikro
  2. BPengenalpastian positif pesakit yang dipadankan dengan komponen darah di sisi katil
  3. CMenyemak berat pesakit sahaja
  4. DMenyemak keutamaan pemakanan pesakit
4.Kejururawatan klinikalSukar

A drowsy patient in recovery is making snoring sounds and the SpO2 is falling. What is the first action?

  1. AWait for the patient to wake up fully
  2. BGive sips of oral fluid to clear the throat and wake them
  3. CLie the patient face down
  4. DOpen the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 149 mmol/L, glukosa 11.6 mmol/L dan urea 15.8 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 149 mmol/Lglukosa 11.6 mmol/Lurea 15.8 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 24% menunjukkan PaO₂ 76 mmHg (10.1 kPa) dan PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 24%PaO₂ 76 mmHg (10.1 kPa)PaCO₂ 43 mmHg (5.7 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
7.Skor penilaian klinikalSederhana
13480SBPDBPmmHgHR 130/min · SI = ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai nadi 130/min dan tekanan darah 134/80 mmHg. Cari indeks kejutan SI = HR/SBP. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

HR 130/minBP 134/80 mmHg
SI =
8.Skor penilaian klinikalSukar
menenangkantidak normal secara sederhanarendah

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Pada 1 minit selepas lahir, seorang bayi baru lahir latihan mempunyai kulit biru atau pucat di seluruh badan, tiada denyutan jantung, tiada respons terhadap rangsangan, anggota lembik tanpa tonus otot dan tidak bernafas. Skorkan APGAR dan klik bagaimana skor itu ditafsirkan.

  1. 1menenangkan
  2. 2tidak normal secara sederhana
  3. 3rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1 kcal/mL84% air bebas90 mL/hsetiap 6 h88 kg · 30 mL/kg/hari20 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 88 kg mempunyai sasaran cecair 30 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 84% air bebas dan berjalan pada 90 mL/h selama 20 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 6 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

88 kg30 mL/kg/hari84%90 mL/h · 20 hsetiap 6 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
16 hdekstrosa 10%1200 mLasid amino 3.5%1200 mL55 kg16 hGIR = ? mg/kg/min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa 55 kg menerima 1200 mL pemakanan parenteral yang mengandungi 10% dekstrosa, diinfusikan selama 16 jam. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.

55 kg1200 mLdekstrosa 10%16 h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVtakikardia sinustakikardia supraventrikel (SVT)fibrilasi atriumflutter atrium, konduksi 2:1

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1takikardia sinus
  2. 2takikardia supraventrikel (SVT)
  3. 3fibrilasi atrium
  4. 4flutter atrium, konduksi 2:1
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVCPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)defibrilasi segerakardioversi bersegerakperentakan transkutan

Seorang pesakit tanpa nadi yang dapat dirasa mempunyai rentak teratur ini pada monitor (aktiviti elektrik tanpa nadi). Rawatan manakah yang dinamakan oleh garis panduan resusitasi dewasa untuknya? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)
  2. 2defibrilasi segera
  3. 3kardioversi bersegerak
  4. 4perentakan transkutan
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Arahan manakah kepada pembantu jururawat yang paling jelas?

  1. A"Ukur tekanan darah Encik Lee pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."
  2. B"Perhatikan Encik Lee pagi ini dan beritahu saya bagaimana keadaannya."
  3. C"Buat tanda vital Encik Lee sebelum makan tengah hari dan tulis dalam carta untuk saya."
  4. D"Beritahu saya jika ada apa-apa yang kelihatan tidak kena dengan Encik Lee semasa anda berada di situ."
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

The charge nurse overhears four instructions from an RN to a nursing assistant. Which one needs to be corrected?

  1. A“Check his glucose before lunch and tell me the number straight away.”
  2. B“Walk him to the bathroom and back, and stay with him the whole time.”
  3. C“Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
  4. D“Help him wash and change, and tell me at once if you see any red or broken skin.”
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has severe neutropenia after chemotherapy. Which route for measuring temperature should be avoided?

  1. AOral
  2. BTympanic
  3. CTemporal artery
  4. DRectal
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

A nurse teaches parents of a toddler about drowning prevention. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
  2. B“I stay within arm’s reach of my child whenever we are near any water.”
  3. C“We keep the gate in the pool fence closed and locked at all times.”
  4. D“I empty buckets of water as soon as I have used them.”
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

An older adult with chronic kidney disease takes glyburide (glibenclamide, a sulfonylurea) and has repeated low glucose readings. Why is this a concern?

  1. AThe drug causes high potassium that lowers the glucose
  2. BThe drug stops working entirely when the kidneys fail
  3. CThe drug makes the glucose meter read falsely low
  4. DThe drug and its metabolites build up and cause long lows
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A stable patient's hemoglobin has been 13–14 g/dL for days. Today's result is 8.2 g/dL, but the patient feels well, the vital signs are normal and there is no bleeding. What should the nurse suspect first?

  1. AAcute bone marrow failure overnight
  2. BA sample taken from the wrong patient
  3. CSudden massive internal bleeding
  4. DA normal day-to-day variation in Hb

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID

Mengapa ini jawapannya

The WHO ladder starts with non-opioids, adds a weak opioid for moderate pain and a strong opioid for severe pain, with adjuvants at any step. It is still widely taught, although current WHO guidance stresses individual assessment over a strict step-by-step approach.

Jawapan

C · Non-opioids such as paracetamol (acetaminophen) or an NSAID
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · An infection or significant inflammation

Mengapa ini jawapannya

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Jawapan

C · An infection or significant inflammation
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: B · Pengenalpastian positif pesakit yang dipadankan dengan komponen darah di sisi katil

Mengapa ini jawapannya

Identiti pesakit pada gelang tangan disemak dengan label keserasian dan preskripsi di sisi katil. Pemerhatian asas diambil sebelum bermula.

Jawapan

B · Pengenalpastian positif pesakit yang dipadankan dengan komponen darah di sisi katil
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: D · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust

Mengapa ini jawapannya

In a drowsy patient the tongue can fall back and obstruct the airway, causing snoring. Simple airway manoeuvres, oxygen and, if needed, an airway adjunct are used while help is called.

Jawapan

D · Open the airway with a head tilt–chin lift or jaw thrust
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 325 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·149 + 11.6 + 15.8 = 325.4 ≈ 325 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 325 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 41.37 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.24·713 − 43/0.8 = 171.1 − 53.75 = 117.4 mmHg

Kecerunan

A–a = 117.4 − 76 = 41.37 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 41.37 mmHg
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: SI = 0.97

Nilai tekanan darah: tekanan nadi PP = SBP − DBP. Tekanan arteri min MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, anggaran berdasarkan jantung yang menghabiskan kira-kira dua pertiga setiap denyutan dalam diastol pada kadar denyutan jantung normal (kurang tepat apabila kadar denyutan jantung laju); MAP sekurang-kurangnya kira-kira 65 mmHg ialah sasaran biasa untuk perfusi organ. Indeks kejutan SI = kadar denyutan jantung/SBP biasanya kira-kira 0.5–0.7; nilai melebihi kira-kira 1 ialah tanda amaran kejutan.

Indeks kejutan

SI = 130/134 = 0.9701 ≈ 0.97

Jawapan

SI = 0.97

Di atas 0.5–0.7 yang lazim.

8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

Skor APGAR: lima tanda, masing-masing diskor 0, 1 atau 2, diperiksa pada minit ke-1 dan ke-5 selepas lahir. Appearance (warna): biru atau pucat 0, badan merah jambu dengan hujung anggota biru 1, merah jambu di seluruh badan 2. Pulse (nadi): tiada 0, di bawah 100/min 1, 100/min atau lebih 2. Grimace (kerengsaan refleks): tiada 0, berkerut muka 1, menangis, batuk atau bersin 2. Activity (tonus): lembik 0, sedikit fleksi 1, pergerakan aktif 2. Respiration (pernafasan): tiada 0, perlahan atau tidak teratur dengan tangisan lemah 1, baik dengan tangisan kuat 2. Jumlah 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana dan 0–3 rendah.

Skorkan setiap tanda

Penampilan: kulit biru atau pucat di seluruh badan → 0
Nadi: 0 → 0
Reaksi: tiada respons terhadap rangsangan → 0
Aktiviti: anggota lembik tanpa tonus otot → 0
Pernafasan: tidak bernafas → 0

Tambah

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Tafsiran

0 → rendah

Jawapan

rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 282 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

30·88 = 2640 mL/hari

Air bebas daripada formula

90·20 = 1800 mL
1800·0.84 = 1512 mL

Air yang masih diperlukan

2640 − 1512 = 1128 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/6 = 4 bilasan
V = 1128/4 = 282 mL

Jawapan

V = 282 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: GIR = 2.27 mg/kg/min

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Dekstrosa dalam beg

10·1200/100 = 120 g = 120 000 mg

Minit infusi

16·60 = 960 min

Kadar infusi glukosa

GIR = 120 000/(55·960) = 2.273 ≈ 2.27 mg/kg/min

Jawapan

GIR = 2.27 mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: takikardia supraventrikel (SVT)

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC. Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 8 petak kecil, 1500 ÷ 8 ≈ 188 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.32 s.
3. Gelombang P: tiada kelihatan; pada kadar ini ia tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T.
4. Sela PR: tidak boleh diukur.
5. QRS: 0.06 s, sempit (di bawah 0.12 s), jadi rentak bermula di atas ventrikel.

Tafsiran

takikardia supraventrikel (SVT)

Jawapan

takikardia supraventrikel (SVT)
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA): PEA tidak boleh dilihat pada jalur. Monitor menunjukkan aktiviti elektrik yang teratur (rentak selain VF, VT atau asistol) tetapi pesakit tidak mempunyai nadi yang dapat dirasa, jadi ia dikenali dengan memeriksa pesakit. Dalam garis panduan resusitasi dewasa, PEA dan asistol ialah rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan: CPR berkualiti tinggi, epinefrin secepat mungkin dan pencarian punca yang boleh dipulihkan (Hs dan Ts, seperti hipovolemia, hipoksia, pneumotoraks tekanan dan tamponad jantung). VF dan VT tanpa nadi ialah rentak yang boleh dikejutkan.

Apa yang ditunjukkan oleh jalur

1. Kadar: R–R = 13 petak kecil, 1500 ÷ 13 ≈ 115 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 0.52 s.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS, semuanya serupa.
4. Sela PR: 0.12 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
takikardia sinus

Apa yang ditunjukkan oleh pesakit

tiada nadi walaupun ada aktiviti elektrik yang teratur: aktiviti elektrik tanpa nadi (PEA), rentak henti jantung yang tidak boleh dikejutkan

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

Jawapan

CPR (rentak yang tidak boleh dikejutkan)

PEA dikenal pasti di sisi katil, tidak pernah daripada jalur sahaja. Ini ialah latihan peperiksaan, bukan panduan klinikal.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: A · "Ukur tekanan darah Encik Lee pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."

Mengapa ini jawapannya

Arahan terbaik menyatakan dengan tepat apa yang perlu dilakukan, bila, dan nilai mana yang mesti dilaporkan segera. Arahan lain membiarkan pembantu meneka apa yang penting.

Jawapan

A · "Ukur tekanan darah Encik Lee pada 10:00 dan beritahu saya segera jika sistolik di bawah 100."
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: C · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”

Mengapa ini jawapannya

Giving insulin is medication administration and needs a licensed nurse. Measuring glucose, hygiene and supervised walking are suitable tasks with clear reporting instructions.

Jawapan

C · “Check his glucose and give the insulin according to the sliding scale.”
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Rectal

Mengapa ini jawapannya

Rectal thermometers, suppositories and enemas can damage the rectal mucosa and introduce bacteria into the blood of a patient with almost no neutrophils. Other routes are used instead.

Jawapan

D · Rectal
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: A · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”

Mengapa ini jawapannya

A toddler should never be left alone in the bath, even for a moment and even in shallow water. Fencing pools, constant close supervision and emptying containers are correct.

Jawapan

A · “I can leave my 2-year-old in the bath for a minute if the water is shallow.”
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: D · The drug and its metabolites build up and cause long lows

Mengapa ini jawapannya

Glyburide and its active metabolites are cleared by the kidneys, so they accumulate in CKD and can cause severe, prolonged hypoglycemia. Older adults are at greater risk. The prescriber is informed, and a different drug is usually chosen.

Jawapan

D · The drug and its metabolites build up and cause long lows
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: B · A sample taken from the wrong patient

Mengapa ini jawapannya

A sudden large change with no clinical change suggests a specimen error, such as wrong blood in the tube or dilution with IV fluid. The nurse assesses the patient, informs the provider and arranges a repeat sample with careful identification, while staying alert for true bleeding.

Jawapan

B · A sample taken from the wrong patient

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals