Asas Kejururawatan dan Amalan Klinikal: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 18 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Indeks jisim badan
BMI = kg/m²
Pemakanan parenteral
dekstrosa 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g, lipid 20% 2.0 kcal/mL, 10% 1.1 kcal/mL
Nitrogen
g N = g protein / 6.25
Kadar infusi glukosa
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Kaedah

  1. Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
  2. Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
  3. Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
  4. Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
  5. Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.

Tafsiran jalur rentak ECG

Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)

Kaedah

  1. Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
  2. Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
  3. Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
  4. Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
  5. Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.

Pemberian keutamaan & delegasi

Kaedah

  1. Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
  2. Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
  3. Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
  4. Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
  5. Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.

Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Kaedah

  1. Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
  2. Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
  3. Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
  4. Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
  5. Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.

Nilai makmal & elektrolit

Kaedah

  1. Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
  2. Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
  3. Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
  4. Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
  5. Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.

2Soalan latihan

1.Asas kejururawatanSederhana

What makes "Risk for falls" a risk nursing diagnosis rather than an actual one?

  1. AThe problem can never be prevented
  2. BThe patient has already fallen several times
  3. CThe fall has not happened yet, but risk factors are present
  4. DThe doctor has confirmed the diagnosis with tests and a scan
2.Asas kejururawatanSukar

A patient with suspected pulmonary tuberculosis has to go to the X-ray department. What is correct?

  1. AThe patient cannot leave the room under any circumstances
  2. BNo precautions are needed outside the ward
  3. CThe patient wears a surgical mask during transport
  4. DThe patient wears a respirator and staff wear nothing
3.Kejururawatan klinikalSederhana

Gangguan elektrolit manakah yang paling berbahaya bagi rentak jantung?

  1. AFosfat rendah
  2. BKlorida tinggi
  3. CKalium tinggi atau rendah
  4. DNatrium rendah
4.Kejururawatan klinikalSukar

A patient has a high fever with rigors, jaundice and right upper quadrant pain. Which condition is most likely?

  1. AAscending cholangitis
  2. BAcute appendicitis
  3. CSimple biliary colic
  4. DGastro-oesophageal reflux disease
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.53PaCO₂mmHg354552HCO₃⁻mmol/L222642tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.53, PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa) dan HCO₃⁻ 42 mmol/L. Gangguan utamanya ialah alkalosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.53PaCO₂ 52 mmHg (6.9 kPa)HCO₃⁻ 42 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
pH7.357.457.26PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222610asidosis sela normal tambahanasidosis sela tinggi tulenalkalosis metabolik tambahan

Gas latihan menunjukkan pH 7.26, PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa) dan HCO₃⁻ 10 mmol/L, dengan Na⁺ 145 dan Cl⁻ 115 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.

pH 7.26PaCO₂ 23 mmHg (3.1 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/LNa⁺ 145 mmol/LCl⁻ 115 mmol/L
  1. 1asidosis sela normal tambahan
  2. 2asidosis sela tinggi tulen
  3. 3alkalosis metabolik tambahan
7.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tiada had; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 96% bernafas udara bilik, tekanan darah 96/58 mmHg, nadi 98/min, sedar, suhu 35.2 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 14SpO₂ 96%udaraSBP 96HR 98AT 35.2 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSederhana
1.5 kcal/mL76% air bebas65 mL/hsetiap 6 h62 kg · 30 mL/kg/hari24 h/hariV = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit 62 kg mempunyai sasaran cecair 30 mL/kg/hari dan menerima semua cecair melalui tiub suapan. Formula itu 76% air bebas dan berjalan pada 65 mL/h selama 24 jam sehari. Baki cecair diberikan sebagai bilasan air setiap 6 jam. Berapakah isi padu V setiap bilasan? Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

62 kg30 mL/kg/hari76%65 mL/h · 24 hsetiap 6 h
V = mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
24 hdekstrosa 15%1800 mLasid amino 3.5%1800 mLlipid 10%500 mL · 1.1 kcal/mLdekstrosa 3.4 kcal/gasid amino 4 kcal/gNPC = ? kcal

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Dalam tempoh 24 jam seorang pesakit menerima 1800 mL pemakanan parenteral dengan kepekatan akhir 15% dekstrosa dan 3.5% asid amino, ditambah 500 mL emulsi lipid 10% (1.1 kcal/mL). Cari tenaga bukan protein NPC dalam kcal sehari. Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.

1800 mLdekstrosa 15%asid amino 3.5%lipid 500 mL · 1.1 kcal/mL
NPC = kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
II25 mm/s · 10 mm/mVrentak sinus dengan penahanan sinusblok AV darjah kedua jenis IIbradikardia sinusrentak sinus normal

Tafsirkan jalur rentak lead II ini. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1rentak sinus dengan penahanan sinus
  2. 2blok AV darjah kedua jenis II
  3. 3bradikardia sinus
  4. 4rentak sinus normal
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
II25 mm/s · 10 mm/mVblok AV darjah kedua jenis IIblok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)blok AV darjah ketiga (lengkap)

Tafsirkan jalur petunjuk II ini. Tafsiran manakah yang boleh anda pertahankan daripada satu jalur ini sahaja? Klik jawapan anda.

lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
  1. 1blok AV darjah kedua jenis II
  2. 2blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)
  3. 3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
  4. 4blok AV darjah ketiga (lengkap)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana

Using the Emergency Severity Index, which level fits a 70-year-old with chest pressure that suggests a heart attack, but normal vital signs?

  1. ALevel 1
  2. BLevel 2
  3. CLevel 4
  4. DLevel 5
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar

Dapatan pesakit manakah yang paling mendesak?

  1. APesakit warfarin dengan INR 2.5 yang dijadualkan untuk dos petang yang biasa
  2. BPesakit yang keputusan kiraan plateletnya belum ada
  3. CPesakit selepas pembedahan lutut dengan lebam kecil di tapak suntikan
  4. DPesakit dengan infusi heparin yang mengalami kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSederhana

A patient has botulism after eating contaminated food. Which precautions are needed?

  1. AAirborne precautions
  2. BDroplet precautions
  3. CStandard precautions
  4. DContact precautions
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar

Pada pagi pembedahan, pesakit berkata pembedahan itu pada lutut kiri, tetapi borang persetujuan menyatakan lutut kanan. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?

  1. AMengikut borang persetujuan, kerana ia telah ditandatangani
  2. BMengikut pesakit, kerana pesakit paling mengenali badan sendiri
  3. CMenandakan kedua-dua lutut supaya mana-mana satu boleh dibedah
  4. DBerhenti dan memberitahu pakar bedah, supaya tapak disahkan dahulu
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA low serum magnesium
  2. BA high serum potassium
  3. CA low serum sodium
  4. DA high serum calcium
18.Nilai makmal & elektrolitSukar

A patient taking an SGLT2 inhibitor has nausea and fast breathing. Glucose 190 mg/dL (10.5 mmol/L), pH 7.15, bicarbonate 10 mEq/L, blood ketones high. What is the most likely diagnosis?

  1. AEuglycemic diabetic ketoacidosis
  2. BRespiratory acidosis from COPD
  3. CSimple fasting ketosis only
  4. DHyperosmolar hyperglycemic state

3Larutan

1.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The fall has not happened yet, but risk factors are present

Mengapa ini jawapannya

A risk diagnosis describes a problem the patient is vulnerable to, based on risk factors, with no signs yet. Care aims to prevent the problem from occurring.

Jawapan

C · The fall has not happened yet, but risk factors are present
2.Asas kejururawatan

Jawapan: C · The patient wears a surgical mask during transport

Mengapa ini jawapannya

When an airborne-precaution patient must leave the room, they wear a surgical mask to contain respiratory secretions. Staff in close contact still wear respirators as per policy, and the receiving department is informed.

Jawapan

C · The patient wears a surgical mask during transport
3.Kejururawatan klinikal

Jawapan: C · Kalium tinggi atau rendah

Mengapa ini jawapannya

Kedua-dua hiperkalemia dan hipokalemia boleh menyebabkan aritmia yang mengancam nyawa. Kalium tidak boleh sekali-kali diberikan sebagai bolus IV pantas yang tidak dicairkan.

Jawapan

C · Kalium tinggi atau rendah
4.Kejururawatan klinikal

Jawapan: A · Ascending cholangitis

Mengapa ini jawapannya

Fever, jaundice and right upper quadrant pain (Charcot's triad) suggest infection of an obstructed bile duct. It can rapidly cause sepsis and needs antibiotics and biliary drainage.

Jawapan

A · Ascending cholangitis
5.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.53: alkalemia (di atas 7.45)
PaCO₂ 52 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 42 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
6.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: asidosis sela normal tambahan

Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.

Sela anion

AG = 145 − (115 + 10) = 20

Nisbah delta

(20 − 12)/(24 − 10) = 0.5714
asidosis sela normal tambahan

Jawapan

asidosis sela normal tambahan
7.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 18

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mungkin tidak mencukupi → 2
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 2 + 3 + 4 + 4 + 2 + 3 = 18

Jawapan

B = 18
8.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 96% → 0
bernafas udara → 0
SBP 96 mmHg → 2
HR 98/min → 1
sedar (A) → 0
T 35.2 °C → 1

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 1 + 0 + 1 = 4
Tiada parameter yang diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah

Jawapan

rendah
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: V = 169 mL

Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Sasaran cecair

30·62 = 1860 mL/hari

Air bebas daripada formula

65·24 = 1560 mL
1560·0.76 = 1186 mL

Air yang masih diperlukan

1860 − 1186 = 674.4 mL/hari

Isi padu setiap bilasan

24/6 = 4 bilasan
V = 674.4/4 = 168.6 ≈ 169 mL

Jawapan

V = 169 mL
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral

Jawapan: NPC = 1468 kcal/hari

Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.

Gram dekstrosa dan asid amino

dekstrosa: 15·1800/100 = 270 g
asid amino: 3.5·1800/100 = 63 g

Kilokalori bagi setiap komponen

dekstrosa: 270·3.4 = 918 kcal
asid amino: 63·4 = 252 kcal
lipid: 500·1.1 = 550 kcal

Tenaga bukan protein

NPC = 918 + 550 = 1468 kcal/hari

Jawapan

NPC = 1468 kcal/hari
11.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: rentak sinus dengan penahanan sinus

Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC. Takikardia kompleks sempit dan jeda: takikardia supraventrikel (SVT) ialah takikardia sekata pada kira-kira 150–250/min dengan kompleks QRS sempit; gelombang P biasanya tidak kelihatan kerana tersembunyi dalam kompleks QRS atau gelombang T. Takikardia sinus pada orang dewasa yang berehat biasanya di bawah kira-kira 150/min dan mempunyai gelombang P yang kelihatan sebelum setiap QRS; kepakan atrium dengan konduksi 2:1 sering berjalan pada kira-kira 150/min dan menunjukkan gelombang gigi gergaji. Dalam penahanan sinus, nod sinus berhenti menjana buat seketika: satu jeda tanpa gelombang P dan tanpa QRS yang panjangnya bukan nombor bulat kitaran P–P (jeda tepat dua atau tiga kitaran menunjukkan blok keluar sinus sebaliknya).

Lima langkah

1. Kadar: 6 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 60 seminit.
2. Rentak: sekata (R–R 0.88 s) kecuali satu jeda 1.52 s, yang bukan nombor bulat kitaran P–P.
3. Gelombang P: tegak, satu sebelum setiap QRS; tiada gelombang P langsung semasa jeda.
4. Sela PR: 0.16 s, malar, dalam lingkungan 0.12–0.20 s.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).

Tafsiran

rentak sinus dengan penahanan sinus

Jawapan

rentak sinus dengan penahanan sinus
12.Tafsiran jalur rentak ECG

Jawapan: blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Blok AV 2:1: dengan dua gelombang P bagi setiap QRS, tiada dua gelombang P yang dikonduksikan berturutan, jadi anda tidak dapat melihat sama ada PR akan memanjang (jenis I) atau kekal malar (jenis II) sebelum gelombang P yang tidak dikonduksikan. Daripada satu jalur ia dipanggil blok AV 2:1; jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi menentukan jenisnya. QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi kedua-duanya tidak membuktikannya.

Lima langkah

1. Kadar: R–R = 38 petak kecil, 1500 ÷ 38 ≈ 39 seminit.
2. Rentak: teratur, setiap R–R ialah 1.52 s.
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.76 s, 79 seminit), dua bagi setiap QRS.
4. Sela PR: malar pada 0.16 s dalam denyutan yang dikonduksikan.
5. QRS: 0.12 s, lebar (0.12 s atau lebih).

Mengapa jenisnya kekal terbuka

Setiap gelombang P kedua tidak dikonduksikan, jadi tiada dua denyutan yang dikonduksikan mengikut satu sama lain dan PR yang memanjang tidak mungkin kelihatan.
blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

Jawapan

blok AV 2:1 (jenis tidak ditentukan)

QRS sempit menjadikan jenis I lebih berkemungkinan dan QRS lebar jenis II, tetapi hanya jalur yang lebih panjang atau perubahan dalam nisbah konduksi yang menentukannya.

13.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: B · Level 2

Mengapa ini jawapannya

Possible acute coronary syndrome is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2 and should be seen very soon. Level 1 is kept for patients who need an immediate life-saving intervention.

Jawapan

B · Level 2
14.Pemberian keutamaan & delegasi

Jawapan: D · Pesakit dengan infusi heparin yang mengalami kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk

Mengapa ini jawapannya

Kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk pada pesakit yang dianti-koagulasi mungkin bermakna pendarahan intrakranial. INR 2.5 berada dalam julat terapeutik lazim 2 hingga 3, dan lebam kecil di tapak suntikan adalah lazim.

Jawapan

D · Pesakit dengan infusi heparin yang mengalami kekeliruan baharu dan sakit kepala teruk
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: C · Standard precautions

Mengapa ini jawapannya

Botulism is caused by a toxin and does not spread from person to person, so standard precautions are used. Suspected cases are reported to public health at once.

Jawapan

C · Standard precautions
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit

Jawapan: D · Berhenti dan memberitahu pakar bedah, supaya tapak disahkan dahulu

Mengapa ini jawapannya

Pencegahan pembedahan di tapak yang salah bergantung pada pengesahan tapak yang betul daripada beberapa sumber. Percanggahan menghentikan proses sehingga pakar bedah mengesahkan tapak yang betul dengan pesakit dan rekod, dan persetujuan dibetulkan jika perlu.

Jawapan

D · Berhenti dan memberitahu pakar bedah, supaya tapak disahkan dahulu
17.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: C · A low serum sodium

Mengapa ini jawapannya

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Disemak dengan: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Jawapan

C · A low serum sodium
18.Nilai makmal & elektrolit

Jawapan: A · Euglycemic diabetic ketoacidosis

Mengapa ini jawapannya

SGLT2 inhibitors can cause DKA with only mildly raised glucose because glucose is lost in the urine. Ketones and acidosis must be checked in any unwell patient on these drugs, even with a near-normal glucose.Disemak dengan: Ketones blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Jawapan

A · Euglycemic diabetic ketoacidosis

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals