Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Isi padu harian
mL = kcal / (kcal/mL)
Suapan berterusan
mL/h = isi padu harian / jam pemberian makanan
Suapan bolus
mL bagi setiap suapan = isi padu harian / bilangan suapan
Tenaga dan protein yang diberikan
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Air bebas
mL = isi padu formula × pecahan air
Berat badan unggul (Devine)
lelaki 50 + 2.3 × (in − 60); wanita 45.5 + 2.3 × (in − 60); 1 in = 2.54 cm
Tulis apa yang diminta: kadar pam, isi padu, kilokalori, gram protein atau air.
Tukarkan tenaga kepada isi padu dengan mL = kcal/(kcal/mL), dan isi padu kepada protein dengan liter × g/L.
Bahagikan dengan jam suapan sebenarnya berjalan untuk kadar, atau dengan bilangan suapan untuk bolus.
Untuk keperluan, darabkan kcal/kg atau g/kg dengan berat yang dinamakan oleh peraturan; cari berat badan ideal dengan Devine: 50 atau 45.5 + 2.3 × (inci − 60).
Untuk PN, cari gram sebagai % × mL/100, kemudian gunakan 3.4 kcal/g untuk dekstrosa, 4 kcal/g untuk asid amino dan kcal/mL yang dinyatakan untuk lipid.
Tafsiran jalur rentak ECG
Kertas (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 s, 10 mm = 1 mV
Kadar denyutan jantung, rentak teratur
300 ÷ petak besar = 1500 ÷ petak kecil = 60 ÷ RR (s)
Kadar denyutan jantung, rentak tidak teratur
Kompleks QRS dalam 6 s × 10
Sela PR normal
0.12–0.20 s
Tempoh QRS normal
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Kadar sinus
bradikardia < 60, normal 60–100, takikardia > 100 /min
Kadar pelepasan
simpang 40–60, ventrikel 20–40 /min
Rentak laju
SVT 150–250 /min (sempit), VT > 100 /min (lebar)
Kaedah
Kadar: untuk rentak teratur bahagikan 300 dengan petak besar atau 1500 dengan petak kecil antara dua gelombang R; untuk rentak tidak teratur kira kompleks QRS dalam 6 saat dan darabkan dengan 10.
Rentak: bandingkan sela R–R. Sama bermakna teratur; corak yang berulang bermakna tidak teratur secara berkala; tiada corak langsung bermakna tidak teratur secara tidak menentu.
Gelombang P: adakah terdapat gelombang P tegak dalam lead II sebelum setiap QRS, semuanya serupa? Cari gelombang fibrilasi atau gigi gergaji, gelombang P terbalik dan gelombang P tanpa QRS.
Sela PR: dari permulaan P hingga permulaan QRS, biasanya 0.12–0.20 s dan malar. Perhatikan sama ada ia memanjang, kekal tetap sebelum denyutan yang gugur, atau berubah secara rawak.
Tempoh QRS: di bawah 0.12 s ialah sempit; 0.12 s atau lebih ialah lebar. Kemudian namakan rentak itu, dan untuk QT gunakan QTc = QT/√RR (Bazett) dengan masa dalam saat.
Pemberian keutamaan & delegasi
Kaedah
Tanya apa yang akan membahayakan pesakit paling cepat jika tiada apa-apa dilakukan.
Gunakan ABC (C-A-B dalam henti jantung), kemudian Maslow: keperluan fisiologi sebelum keselamatan, keselamatan sebelum keperluan psikologi.
Bandingkan pilihan: akut sebelum kronik, tidak stabil sebelum stabil, tidak dijangka sebelum dijangka, sistemik sebelum setempat, dan semak setiap penemuan dengan garis dasar pesakit.
Nilai sebelum bertindak kecuali dalam kecemasan; kemudian pilih langkah yang menjadi tempat bergantung langkah-langkah lain.
Untuk delegasi, semak lima hak: tugas, keadaan, orang, arahan dan penyeliaan. Penilaian, pengajaran dan penilaian semula kekal pada RN.
Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Kaedah
Mulakan dengan langkah berjaga-jaga standard untuk setiap pesakit: kebersihan tangan, PPE untuk pendedahan yang dijangka, benda tajam yang selamat.
Tambah langkah berjaga-jaga mengikut laluan: sentuhan (gaun, sarung tangan), titisan (pelitup muka pembedahan), bawaan udara (N95, bilik tekanan negatif).
Pastikan item steril kekal steril: jika ragu-ragu, ia tidak steril; gantikan, jangan sekali-kali dilap.
Cegah bahaya dalam persekitaran: langkah pencegahan jatuh, sekatan hanya sebagai pilihan terakhir, RACE dan PASS untuk kebakaran.
Semak hak pemberian ubat, dua pengenalpastian dan perlindungan tambahan untuk ubat berisiko tinggi; laporkan kesilapan dan hampir-hampir terlepas.
Nilai makmal & elektrolit
Kaedah
Bandingkan nilai dengan julat rujukan makmal itu sendiri, kemudian dengan garis dasar dan arah aliran pesakit.
Semak sampel: hemolisis, kelewatan, atau darah yang diambil berhampiran IV boleh memberikan keputusan palsu.
Kaitkan nilai dengan tanda lazimnya dan dengan ubat serta keadaan yang menyebabkannya.
Cari interaksi: kalium atau magnesium yang rendah meningkatkan ketoksikan digoksin; dehidrasi menaikkan litium.
Bertindak untuk pesakit: nilai, tahan ubat jika paras tidak selamat, baca balik nilai kritikal dan maklumkan pemberi preskripsi.
2Soalan latihan
1.Asas kejururawatanSederhana
Using Maslow's hierarchy, which patient need should the nurse address first?
AA patient who feels lonely because no visitors have come
BA patient who wants advice on returning to work
CA patient who is worried about how the wound will look
DA patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Asas kejururawatanSukar
A patient has a platelet count of 40 × 10⁹/L (40,000/mm³). Which nursing measure is appropriate?
AEncourage contact sports to raise the count
BGive aspirin for any headaches
CUse a firm toothbrush and floss hard to keep the gums healthy
DUse a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Kejururawatan klinikalSederhana
Sebelum memberi penyekat beta, pemerhatian manakah yang paling penting untuk disemak?
AKadar jantung dan tekanan darah
BPergerakan usus
CGlukosa darah sahaja
DSuhu sahaja
4.Kejururawatan klinikalSukar
Tidak lama selepas pemindahan darah bermula, pesakit menjadi sesak nafas, berdehit dan hipotensi dengan muka bengkak. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?
APerlahankan kadar pemindahan dan semak semula pemerhatian dalam sejam
BHabiskan unit dengan cepat supaya masa pendedahan sesingkat mungkin
CHentikan pemindahan darah, kekalkan akses IV dan panggil bantuan segera
DBeri parasetamol dan antihistamin dan teruskan pemindahan
5.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Nilai latihan: Na⁺ 151 mmol/L, glukosa 4.9 mmol/L dan urea 19.6 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.
Na⁺ 151 mmol/Lglukosa 4.9 mmol/Lurea 19.6 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan pH 7.32, PaCO₂ 30 mmHg (4.0 kPa) dan HCO₃⁻ 15 mmol/L, dengan Na⁺ 136 dan Cl⁻ 105 mmol/L. Gunakan sela anion dan nisbah delta untuk mengklik tafsiran yang terbaik.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sangat terhad; kelembapan: kadang-kadang lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: potensi masalah. Cari jumlah Braden B.
6–23
B =
8.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 16/min, SpO₂ 95% bernafas udara bilik, tekanan darah 130/78 mmHg, nadi 92/min, tidak bertindak balas, suhu 36.0 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita setinggi 178 cm dan seberat 71 kg. Cari berat sebenar sebagai peratusan berat badan ideal, %IBW, menggunakan formula Devine (1 in = 2.54 cm). Bundarkan kepada nombor bulat yang terdekat.
178 cm71 kgwanita
%IBW = %
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteralSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang kanak-kanak seberat 13 kg menerima 7.5% dekstrosa pada 38 mL/h. Cari kadar infusi glukosa GIR dalam mg/kg/min. Bundarkan kepada dua tempat perpuluhan.
13 kg7.5%38 mL/h
GIR = mg/kg/min
11.Tafsiran jalur rentak ECGSederhana
Jalur lead II ini menunjukkan flutter atrium. Ukur sela gelombang flutter dan cari kadar atrium dalam denyut seminit.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
kadar atrium = bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECGSukar
Jalur lead II ini menunjukkan masalah konduksi antara atrium dengan ventrikel. Rentak yang manakah ini? Klik jawapan anda.
lead II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 petak kecil = 0.04 s, 1 petak besar = 0.20 spanjang jalur 6 s
1fibrilasi atrium
2blok AV darjah kedua jenis II
3blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
4blok AV darjah ketiga (lengkap)
13.Pemberian keutamaan & delegasiSederhana
Pesakit manakah yang patut dilihat dahulu oleh jururawat?
APesakit dengan pertuturan pelat baharu dan muka terkulai yang bermula 30 minit lalu
BPesakit penyakit buah pinggang kronik yang dijadualkan dialisis esok
CPesakit dengan artritis reumatoid yang sudah lama dan kekakuan sendi pagi yang biasa
DPesakit diabetes jenis 2 yang bertanya tentang diet
14.Pemberian keutamaan & delegasiSukar
A patient at 34 weeks of pregnancy has painless, bright red vaginal bleeding. Which action should the nurse avoid?
In the US (EPA/OSHA) hazmat system, which level of PPE gives the highest level of protection?
ALevel A
BLevel B
CLevel C
DLevel D
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakitSukar
The fire alarm sounds, but the nurse does not know where the fire is. What should the nurse do?
AEvacuate all patients down the stairs at once, starting with those in bed
BClose the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
COpen all doors so patients can be seen easily
DLeave the unit and the building to find out where the fire is
17.Nilai makmal & elektrolitSederhana
A patient is starting atorvastatin. Which laboratory test is usually checked at baseline?
ALiver enzymes
BThyroid antibodies
CSerum lipase
DBlood cultures
18.Nilai makmal & elektrolitSukar
A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?
AThe result shows severe primary hypothyroidism
BShe has developed Graves disease in pregnancy
ChCG stimulates the thyroid in early pregnancy
DShe has pituitary failure from the pregnancy
3Larutan
1.Asas kejururawatan
Jawapan: D · A patient who is short of breath after walking to the toilet
Mengapa ini jawapannya
Physiological needs such as breathing come first. Psychological and social needs matter too but are addressed after basic survival needs are met.
Jawapan
D · A patient who is short of breath after walking to the toilet
2.Asas kejururawatan
Jawapan: D · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
Mengapa ini jawapannya
A low platelet count raises the risk of bleeding. Bleeding precautions include soft toothbrushes, electric razors, avoiding IM injections and avoiding aspirin and NSAIDs.
Jawapan
D · Use a soft toothbrush and avoid IM injections where possible
3.Kejururawatan klinikal
Jawapan: A · Kadar jantung dan tekanan darah
Mengapa ini jawapannya
Penyekat beta merendahkan kadar jantung dan tekanan darah, maka bradikardia atau hipotensi mungkin memerlukan dos ditahan dan pemreskripsi dimaklumkan.
Jawapan
A · Kadar jantung dan tekanan darah
4.Kejururawatan klinikal
Jawapan: C · Hentikan pemindahan darah, kekalkan akses IV dan panggil bantuan segera
Mengapa ini jawapannya
Tindak balas pemindahan yang teruk, termasuk anafilaksis, memerlukan pemindahan dihentikan serta-merta, akses vena dikekalkan, pendekatan ABCDE diikuti dan anafilaksis dirawat dengan adrenalin IM.
Jawapan
C · Hentikan pemindahan darah, kekalkan akses IV dan panggil bantuan segera
5.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Osm = 327 mOsm/kg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Osmolaliti terhitung
Osm = 2·151 + 4.9 + 19.6 = 326.5 ≈ 327 mOsm/kg
Jawapan
Osm = 327 mOsm/kg
6.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: asidosis sela normal tambahan
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 136 − (105 + 15) = 16
Nisbah delta
(16 − 12)/(24 − 15) = 0.4444
asidosis sela normal tambahan
Jawapan
asidosis sela normal tambahan
7.Skor penilaian klinikal
Jawapan: B = 15
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Skorkan setiap subskala
persepsi deria: sangat terhad → 2
kelembapan: kadang-kadang lembap → 3
aktiviti: kerap berjalan → 4
mobiliti: tidak bergerak sepenuhnya → 1
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: potensi masalah → 2
Tambah
Jumlah Braden = 2 + 3 + 4 + 1 + 3 + 2 = 15
Jawapan
B = 15
8.Skor penilaian klinikal
Jawapan: sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 16/min → 0
SpO₂ 95% → 1
bernafas udara → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 92/min → 1
tidak bertindak balas (U) → 3
T 36.0 °C → 1
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 1 + 0 + 0 + 1 + 3 + 1 = 6
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
sederhana
Jawapan
sederhana
Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.
9.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: %IBW = 103 %
Keperluan dan air bebas: keperluan tenaga sering dianggarkan sebagai kcal/kg/hari × berat badan dan keperluan protein sebagai g/kg/hari × berat badan. Formula hanya sebahagiannya air, jadi air bebasnya = isi padu × pecahan air; bilasan air melengkapkan baki sasaran cecair harian. Berat badan ideal (Devine): IBW = 50 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 5 kaki (60 in) untuk lelaki, dan 45.5 kg + 2.3 kg bagi setiap inci melebihi 60 in untuk wanita; 1 in = 2.54 cm. Formula ini dimaksudkan untuk orang dewasa yang setinggi sekurang-kurangnya 152.4 cm (5 kaki). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Berat badan unggul (Devine)
178 cm/2.54 = 70.08 in
IBW = 45.5 + 2.3·(70.08 − 60) = 68.68 kg
Peratusan berat badan ideal
%IBW = 71/68.68·100 = 103.4 ≈ 103%
Jawapan
%IBW = 103%
10.Pengiraan pemakanan enteral & parenteral
Jawapan: GIR = 3.65 mg/kg/min
Pemakanan parenteral: dekstrosa memberikan 3.4 kcal/g, asid amino 4 kcal/g dan emulsi lipid kcal/mL yang dinyatakan (2 kcal/mL bagi 20%, 1.1 kcal/mL bagi 10%). Gram = % × mL/100. kcal bukan protein (NPC) = kcal dekstrosa + lipid; nitrogen = protein/6.25. Kadar infusi glukosa (GIR) dalam mg/kg/min = mg dekstrosa/(kg × minit). Nombor hanya untuk latihan; di sisi katil sentiasa ikut protokol tempatan dan minta dos berisiko tinggi disemak dua kali.
Kepekatan dekstrosa
7.5% = 75 mg/mL
Dekstrosa seminit
75·38/60 = 47.5 mg/min
Per kilogram
GIR = 47.5/13 = 3.654 ≈ 3.65 mg/kg/min
Jawapan
GIR = 3.65 mg/kg/min
Jalan pintas: GIR = % dekstrosa × mL/h/(6 × kg).
11.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: kadar atrium = 300 bpm
Kriteria rentak (lead II): rentak sinus mempunyai gelombang P tegak sebelum setiap QRS, PR malar 0.12–0.20 s dan QRS sempit: rentak sinus normal pada 60–100/min, bradikardia sinus di bawah 60, takikardia sinus di atas 100. Fibrilasi atrium: tiada gelombang P, garis dasar fibrilasi dan R–R yang tidak teratur secara tidak menentu. Flutter atrium: gelombang flutter bergigi gergaji pada kira-kira 250–350/min dengan nisbah konduksi tetap seperti 2:1 atau 4:1. Blok AV darjah pertama: rentak sinus dengan PR malar melebihi 0.20 s. Rentak simpang: QRS sempit pada 40–60/min dengan gelombang P tiada atau terbalik (PR kurang daripada 0.12 s, atau P selepas QRS). PVC ialah QRS awal, lebar (0.12 s atau lebih) dan ganjil tanpa gelombang P, dengan gelombang T pada arah bertentangan dan biasanya jeda pampasan penuh; dalam bigemini setiap denyutan kedua ialah PVC.
Gelombang flutter
F–F = 5 petak kecil = 0.20 s → 1500 ÷ 5 = 300 seminit
Kompleks QRS
R–R = 20 petak kecil = 0.80 s → 1500 ÷ 20 = 75 seminit
nisbah konduksi = 300 ÷ 75 = 4:1
Jawapan
kadar atrium = 300 bpm
12.Tafsiran jalur rentak ECG
Jawapan: blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Blok AV: tandakan gelombang P satu demi satu dan semak yang mana diikuti oleh QRS. Darjah pertama: setiap P dikonduksikan, PR malar dan melebihi 0.20 s. Darjah kedua jenis I (Mobitz I, Wenckebach): PR memanjang dari denyutan ke denyutan sehingga satu gelombang P tidak dikonduksikan, kemudian kitaran bermula semula (denyutan berkumpulan). Darjah kedua jenis II (Mobitz II): PR bagi denyutan yang dikonduksikan kekal malar, dan gelombang P tiba-tiba tidak dikonduksikan; QRS sering lebar. Blok darjah ketiga (lengkap): gelombang P dan kompleks QRS masing-masing teratur tetapi bebas, PR berubah secara rawak dan kadar atrium lebih laju daripada kadar pelepasan (simpang 40–60/min dengan QRS sempit, ventrikel 20–40/min dengan QRS lebar). Blok 2:1 tidak boleh dipanggil jenis I atau jenis II daripada satu jalur.
Lima langkah
1. Kadar: 5 kompleks QRS dalam 6 s, × 10 = 50 seminit.
2. Rentak: tidak teratur secara berkala, kompleks QRS datang dalam kumpulan yang dipisahkan oleh jeda (denyutan berkumpulan).
3. Gelombang P: tegak dan teratur (P–P 0.88 s, 68 seminit); satu P dalam setiap 4 tidak diikuti oleh QRS.
4. Sela PR: memanjang 0.16 → 0.28 → 0.34 s, kemudian satu gelombang P tidak dikonduksikan.
5. QRS: 0.08 s, sempit (kurang daripada 0.12 s).
Tafsiran
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
Jawapan
blok AV darjah kedua jenis I (Wenckebach)
13.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · Pesakit dengan pertuturan pelat baharu dan muka terkulai yang bermula 30 minit lalu
Mengapa ini jawapannya
Pertuturan pelat dan muka terkulai yang mendadak mencadangkan strok, dan rawatan bergantung pada masa. Yang lain mempunyai masalah kronik yang stabil yang boleh menunggu.
Jawapan
A · Pesakit dengan pertuturan pelat baharu dan muka terkulai yang bermula 30 minit lalu
14.Pemberian keutamaan & delegasi
Jawapan: A · A vaginal examination
Mengapa ini jawapannya
Painless, bright red bleeding suggests placenta previa. A vaginal examination could cause severe hemorrhage, so it is avoided until the placenta position is known.
Jawapan
A · A vaginal examination
15.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: A · Level A
Mengapa ini jawapannya
Level A is a fully encapsulating, vapor-tight suit with self-contained breathing apparatus, used for unknown or highly toxic agents. Level D is ordinary work clothing with minimal protection.
Jawapan
A · Level A
16.Kawalan jangkitan & keselamatan pesakit
Jawapan: B · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
Mengapa ini jawapannya
Closing doors limits the spread of smoke and fire. Staff follow the fire plan, keep corridors clear and prepare for evacuation, but do not evacuate until directed or the fire is in their area.
Jawapan
B · Close the doors to patient rooms, stay on the unit and wait for instructions
17.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: A · Liver enzymes
Mengapa ini jawapannya
Statins can raise liver enzymes, so a baseline ALT is usually checked, with a lipid panel to judge response. Routine repeat liver tests are not always needed, but symptoms of liver injury or muscle pain should be reported.
Jawapan
A · Liver enzymes
18.Nilai makmal & elektrolit
Jawapan: C · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
Mengapa ini jawapannya
hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.