Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
2Soalan latihan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu silinder oksigen saiz H (faktor 3.14 L/psi) menunjukkan 2050 psi dan berjalan pada 5 L/min. Dengan mengekalkan baki selamat 200 psi, berapa minit t ia akan bertahan? Bundarkan ke bawah kepada minit bulat.
2050 psif = 3.14 L/psi5 L/min200 psi
t = min
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit dengan hipoksemia akut dan kelegapan dua hala, yang tidak dapat dijelaskan oleh kegagalan jantung, mempunyai PaO₂ 6.8 kPa pada oksigen 40% dengan PEEP 5 cmH₂O. Gredkan keterukan ARDS menggunakan takrifan Berlin. Klik jawapan anda.
PaO₂ 6.8 kPaFiO₂ 40%PEEP 5 cmH₂O
1melebihi 300: tiada gred ARDS
2ringan
3sederhana
4teruk
5tidak boleh digredkan: PEEP di bawah 5
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa). Gunakan peraturan bahawa dalam alkalosis respiratori kronik HCO₃⁻ menurun 5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg PaCO₂ di bawah 40, bermula dari HCO₃⁻ 24 mmol/L, untuk mencari HCO₃⁻ yang dijangka.
Gas latihan menunjukkan alkalosis metabolik dengan HCO₃⁻ 44 mmol/L. Gunakan PaCO₂ yang dijangka = 0.7·HCO₃⁻ + 21 untuk mencari PaCO₂ yang dijangka.
HCO₃⁻ 44 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
5.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 21/min, SpO₂ 93% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 90/54 mmHg, nadi 82/min, sedar, suhu 36.8 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 21SpO₂ 93%O₂SBP 90HR 82AT 36.8 °C
NEWS2 =
6.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 97% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 78/46 mmHg, nadi 64/min, sedar, suhu 36.3 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
A patient taking ramipril and indapamide for hypertension starts regular ibuprofen for back pain. A week later, creatinine has risen sharply. What is the most likely cause?
AAn ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
BBack pain causing kidney damage
CAn allergic reaction to the diuretic causing inflammation of the kidney
DIbuprofen raising the blood pressure to levels that damage the kidneys
3Larutan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: t = 1161 min
Tempoh silinder: liter yang boleh digunakan = (tekanan tolok − baki selamat) × faktor silinder, dengan baki selamat biasanya 200 psi. Faktor silinder dalam L/psi: D 0.16, E 0.28, H (dan K) 3.14. Tempoh (min) = liter yang boleh digunakan/aliran (L/min). Bundarkan tempoh ke bawah, jangan ke atas, supaya silinder ditukar tepat pada masanya. Dalam sistem berasaskan bar, isi padu gas ialah kapasiti air (L) × tekanan (bar).
Liter yang boleh digunakan
(2050 − 200)·3.14 = 5809 L
Tempoh
5809/5 = 1162 min → t = 1161 min
Jawapan
t = 1161 min
Itu kira-kira 19 h 21 min.
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: sederhana
Nisbah P/F dan ARDS (takrifan Berlin): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (sebagai pecahan). Dengan PEEP atau CPAP sekurang-kurangnya 5 cmH₂O, ARDS digredkan ringan untuk 200 < P/F ≤ 300, sederhana untuk 100 < P/F ≤ 200 dan teruk untuk P/F ≤ 100 mmHg. Kriteria Berlin yang lain (permulaan dalam masa seminggu, kelegapan dua hala, tidak dapat dijelaskan sepenuhnya oleh kegagalan jantung) juga mesti dipenuhi. PaO₂ dalam kPa × 7.5 memberikan mmHg. Indeks ROX (SpO₂/FiO₂)/kadar pernafasan digunakan untuk memantau pesakit yang menerima oksigen nasal aliran tinggi.
PEEP
PEEP 5 ≥ 5 cmH₂O
PaO₂ dalam mmHg
6.8·7.5 = 51 mmHg
Nisbah P/F
P/F = 51/0.4 = 127.5 mmHg
Keterukan Berlin
sederhana
Jawapan
sederhana
3.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: HCO₃⁻ = 14.5 mmol/L
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Perubahan PaCO₂
|21 − 40| = 19 mmHg → 1.9 × 10 mmHg
HCO₃⁻ yang dijangka
HCO₃⁻ = 24 − 5·1.9 = 14.5 mmol/L
Jawapan
HCO₃⁻ = 14.5 mmol/L
4.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 51.8 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
PaCO₂ yang dijangka
0.7·44 + 21 = 51.8 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 51.8 mmHg
Kenaikan itu ada had: PaCO₂ jarang melebihi kira-kira 55 mmHg daripada pampasan sahaja.
5.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 9
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 21/min → 2
SpO₂ 93% → 2
dengan oksigen → 2
SBP 90 mmHg → 3
HR 82/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.8 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 2 + 2 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 9
Jawapan
NEWS2 = 9
6.Skor penilaian klinikal
Jawapan: sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 20/min → 0
SpO₂ 97% → 0
dengan oksigen → 2
SBP 78 mmHg → 3
HR 64/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.3 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
sederhana
Jawapan
sederhana
Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.
Jawapan: B · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan penuhnya
Mengapa ini jawapannya
Warfarin mengurangkan sintesis faktor pembekuan bergantung vitamin K, tetapi faktor sedia ada mengambil masa beberapa hari untuk disingkirkan, dan pada peringkat awal ia boleh meningkatkan kecenderungan pembekuan seketika. Heparin atau LMWH bertindih sekurang-kurangnya lima hari dan sehingga INR berada dalam julat (biasanya ≥2) sekurang-kurangnya 24 jam.
Jawapan
B · Warfarin mengambil masa beberapa hari untuk mencapai kesan penuhnya
Jawapan: A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion
Mengapa ini jawapannya
NSAIDs constrict the afferent arteriole, ACE inhibitors dilate the efferent arteriole and diuretics reduce volume. Together (sometimes called the "triple whammy") they can cause acute kidney injury. The NSAID is stopped, and the prescriber reviews the other drugs.
Jawapan
A · An ACE inhibitor, diuretic and NSAID together reducing kidney perfusion