Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
2Soalan latihan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit mempunyai Hb 146 g/L, SaO₂ 93% dan PaO₂ 66 mmHg (8.8 kPa). Cari kandungan oksigen arteri CaO₂ = 1.34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0.003 × PaO₂ (mmHg) dalam mL O₂/dL.
Hb 146 g/LSaO₂ 93%PaO₂ 66 mmHg (8.8 kPa)
CaO₂ = mL/dL
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita berventilasi setinggi 178 cm dan seberat 103 kg. Ventilasi pelindung paru-paru ditetapkan pada 6 mL bagi setiap kg berat badan ramalan. Dengan menggunakan PBW = 45.5 + 0.91 × (height cm − 152.4) kg, cari isi padu tidal VT kepada mL yang terdekat.
178 cm103 kg6 mL/kg
VT = mL
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.30, PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa) dan HCO₃⁻ 10 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.30PaCO₂ 21 mmHg (2.8 kPa)HCO₃⁻ 10 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteriSukar
Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 24% menunjukkan PaO₂ 50 mmHg (6.7 kPa) dan PaCO₂ 56 mmHg (7.5 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan selepas kecederaan kepala tidak membuka mata langsung, tidak mengeluarkan bunyi dan menunjukkan respons motor terbaik: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat). Tentukan GCS dan klasifikasikan kecederaan kepala mengikutnya. Klik jawapan anda.
1ringan
2sederhana
3teruk
6.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: tiada gangguan; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: kerap berjalan; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: mungkin tidak mencukupi; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Gunakan jalur 19–23 tiada risiko, 15–18 ringan, 13–14 sederhana, 10–12 tinggi dan 9 atau kurang sangat tinggi. Klik tahap risikonya.
Sebelum dos digoksin pada pagi hari, nadi apeks pesakit ialah 54/min dan pesakit berasa loya. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat?
AMemberikan dos, kerana hanya nadi radial yang dikira
BMemberikan dos dan antiemetik, kemudian menyemak semula nadi esok
CMenahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku
DMemberikan separuh dos dan menyemak semula nadi dalam sejam
3Larutan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: CaO₂ = 18.39 mL/dL
Kandungan dan penghantaran oksigen: CaO₂ = 1.34 × Hb (g/dL) × SaO₂ + 0.003 × PaO₂ (mmHg), dalam mL O₂ bagi setiap dL darah, dengan SaO₂ sebagai pecahan. Hampir semua oksigen terikat pada hemoglobin; bahagian yang terlarut adalah kecil. Penghantaran DO₂ = CaO₂ × keluaran jantung (L/min) × 10 (mL/min), kerana 1 L = 10 dL; nilai orang dewasa normal ketika rehat ialah kira-kira 1000 mL/min.
Hb dalam g/dL
146 g/L = 14.6 g/dL
Oksigen terikat
1.34·14.6·0.93 = 18.19 mL/dL
Oksigen terlarut
0.003·66 = 0.198 mL/dL
Kandungan oksigen
CaO₂ = 18.19 + 0.198 = 18.39 mL/dL
Jawapan
CaO₂ = 18.39 mL/dL
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: VT = 413 mL
Ventilasi: ventilasi seminit V̇E = isi padu tidal × kadar pernafasan (orang dewasa normal kira-kira 5–8 L/min). Ventilasi alveolar V̇A = (isi padu tidal − ruang mati) × kadar, kerana udara dalam saluran udara (kira-kira 150 mL pada orang dewasa) tidak mengambil bahagian dalam pertukaran gas. Ventilasi pelindung paru-paru menggunakan kira-kira 6 mL setiap kg berat badan ramalan (PBW): lelaki 50 + 0.91 × (ketinggian dalam cm − 152.4) kg, wanita 45.5 + 0.91 × (ketinggian dalam cm − 152.4) kg (dengan inci: 2.3 bagi setiap inci melebihi 60 in).
Berat badan ramalan
PBW = 45.5 + 0.91·(178 − 152.4) = 68.8 kg
Isi padu tidal
VT = 6·68.8 = 412.8 ≈ 413 mL
Jawapan
VT = 413 mL
3.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.30: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 21 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 10 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
4.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: Kecerunan A–a = 51.12 mmHg
Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.
Skala Koma Glasgow: tambahkan respons terbaik dalam tiga bahagian. Pembukaan mata E: 4 spontan, 3 kepada bunyi atau pertuturan, 2 kepada tekanan, 1 tiada. Lisan V: 5 berorientasi, 4 keliru, 3 perkataan tidak sesuai, 2 bunyi yang tidak difahami, 1 tiada. Motor M: 6 mematuhi arahan, 5 melokalisasi, 4 fleksi normal (menarik diri), 3 fleksi tidak normal, 2 ekstensi, 1 tiada. Jumlahnya dari 3 hingga 15. Selepas kecederaan kepala, 13–15 biasanya dipanggil ringan, 9–12 sederhana dan 3–8 teruk.
Skorkan setiap bahagian
E: tidak membuka mata langsung → 1
V: tidak mengeluarkan bunyi → 1
M: fleksi lengan yang tidak normal (postur dekortikat) → 3
Tambah
GCS = 1 + 1 + 3 = 5
Keterukan
GCS 5 → teruk
Jawapan
teruk
6.Skor penilaian klinikal
Jawapan: risiko ringan
Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.
Jawapan: B · Perencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2
Mengapa ini jawapannya
Garis panduan semasa mengesyorkan empat golongan pengubah penyakit untuk HFrEF: perencat ACE, ARB atau ARNI (sakubitril/valsartan); penyekat beta berasaskan bukti; MRA (spironolakton atau eplerenon); dan perencat SGLT2. Diuretik gelung dan digoksin memperbaik gejala tetapi bukan kemandirian. NSAID memburukkan kegagalan jantung.
Jawapan
B · Perencat ACE atau ARNI, penyekat beta, MRA dan perencat SGLT2
Jawapan: C · Menahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku
Mengapa ini jawapannya
Peraturan lazim ialah menahan digoksin dan memaklumkan pempreskripsi jika nadi apeks di bawah 60/min (atau di bawah parameter yang ditetapkan) atau jika terdapat ciri toksik seperti loya, muntah, gangguan penglihatan atau aritmia baharu. Aras digoksin, ECG, kalium dan fungsi buah pinggang biasanya diperiksa. Jururawat tidak menukar dos atas inisiatif sendiri.
Jawapan
C · Menahan dos dan melaporkannya, kerana ketoksikan mungkin berlaku