Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
2Soalan latihan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu silinder oksigen saiz D (faktor 0.16 L/psi) menunjukkan 2000 psi dan berjalan pada 10 L/min. Dengan mengekalkan baki selamat 200 psi, berapa minit t ia akan bertahan? Bundarkan ke bawah kepada minit bulat.
2000 psif = 0.16 L/psi10 L/min200 psi
t = min
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pemindahan akan mengambil masa 120 minit. Silinder saiz E (faktor 0.28 L/psi) menunjukkan 1800 psi. Dengan mengekalkan baki selamat 200 psi, apakah aliran nombor bulat tertinggi Q dalam L/min yang bertahan sepanjang pemindahan?
120 min1800 psif = 0.28 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas latihan menunjukkan asidosis metabolik dengan HCO₃⁻ 12 mmol/L. Gunakan rumus Winter untuk mencari PaCO₂ yang dijangka (tengah julat) dalam mmHg.
HCO₃⁻ 12 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
4.Tafsiran gas darah arteriSukar
Nilai latihan: Na⁺ 140, Cl⁻ 108 dan HCO₃⁻ 11 mmol/L. Hitung nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), menggunakan AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Beri dua tempat perpuluhan.
Na⁺ 140 mmol/LCl⁻ 108 mmol/LHCO₃⁻ 11 mmol/L
nisbah delta =
5.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 92% dengan oksigen tambahan, tekanan darah 118/70 mmHg, nadi 58/min, sedar, suhu 36.4 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 20SpO₂ 92%O₂SBP 118HR 58AT 36.4 °C
NEWS2 =
6.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 104 kg dan setinggi 157 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.
Selepas pembedahan pinggul, seorang pesakit tiba-tiba sesak nafas dan cemas dengan kadar jantung 124/min, SpO₂ 86% pada udara bilik dan sakit tajam semasa bernafas. Bunyi dada jelas. Apakah yang patut dilakukan oleh jururawat dahulu?
AMembaringkan pesakit mendatar dan menaikkan kedua-dua kaki di atas bantal
BMemberikan oksigen, mendudukkan pesakit, memanggil semakan segera dan kekal bersama
CMembawa pesakit berjalan di sekeliling wad untuk memperbaik pernafasan
DMemberikan sedatif untuk kebimbangan dan menyemak semula dalam sejam
3Larutan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: t = 28 min
Tempoh silinder: liter yang boleh digunakan = (tekanan tolok − baki selamat) × faktor silinder, dengan baki selamat biasanya 200 psi. Faktor silinder dalam L/psi: D 0.16, E 0.28, H (dan K) 3.14. Tempoh (min) = liter yang boleh digunakan/aliran (L/min). Bundarkan tempoh ke bawah, jangan ke atas, supaya silinder ditukar tepat pada masanya. Dalam sistem berasaskan bar, isi padu gas ialah kapasiti air (L) × tekanan (bar).
Liter yang boleh digunakan
(2000 − 200)·0.16 = 288 L
Tempoh
288/10 = 28.8 min → t = 28 min
Jawapan
t = 28 min
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: Q = 3 L/min
Tempoh silinder: liter yang boleh digunakan = (tekanan tolok − baki selamat) × faktor silinder, dengan baki selamat biasanya 200 psi. Faktor silinder dalam L/psi: D 0.16, E 0.28, H (dan K) 3.14. Tempoh (min) = liter yang boleh digunakan/aliran (L/min). Bundarkan tempoh ke bawah, jangan ke atas, supaya silinder ditukar tepat pada masanya. Dalam sistem berasaskan bar, isi padu gas ialah kapasiti air (L) × tekanan (bar).
Liter yang boleh digunakan
(1800 − 200)·0.28 = 448 L
Aliran tertinggi
448/120 = 3.733 L/min → Q = 3 L/min
Jawapan
Q = 3 L/min
3.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: PaCO₂ = 26 mmHg
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·12 + 8 = 26 mmHg
julat: 24–28 mmHg
Jawapan
PaCO₂ = 26 mmHg
4.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: nisbah delta = 0.6923
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
Sela anion
AG = 140 − (108 + 11) = 21
Nisbah delta
(21 − 12)/(24 − 11) = 9/13 = 0.6923
Jawapan
nisbah delta = 0.6923
Di bawah 1: asidosis sela anion normal tambahan.
5.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 4
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 20/min → 0
SpO₂ 92% → 2
dengan oksigen → 2
SBP 118 mmHg → 0
HR 58/min → 0
sedar (A) → 0
T 36.4 °C → 0
Tambah
NEWS2 = 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 4
Jawapan
NEWS2 = 4
6.Skor penilaian klinikal
Jawapan: obesiti kelas III
Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.
Jawapan: A · Dengan ubat IV yang dititrasi, sehingga kira-kira 25% dalam jam pertama
Mengapa ini jawapannya
Kecemasan hipertensif (hipertensi teruk dengan kerosakan organ akut) dirawat dalam suasana yang dipantau dengan ubat IV yang dititrasi. Menurunkan tekanan terlalu cepat boleh menyebabkan iskemia serebrum, koronari atau buah pinggang, jadi kebanyakan garis panduan menyasarkan pengurangan tidak lebih daripada kira-kira 25% dalam jam pertama (dengan sasaran berbeza bagi sesetengah keadaan seperti diseksi aorta).
Jawapan
A · Dengan ubat IV yang dititrasi, sehingga kira-kira 25% dalam jam pertama
Jawapan: B · Memberikan oksigen, mendudukkan pesakit, memanggil semakan segera dan kekal bersama
Mengapa ini jawapannya
Sesak nafas tiba-tiba, takikardia, sakit pleuritik dan hipoksemia selepas pembedahan ortopedik menunjukkan embolisme pulmonari. Tindakan segera bersifat sokongan: oksigen sehingga ketepuan sasaran, posisi tegak jika tekanan darah membenarkan, eskalasi segera dan pemantauan berterusan, diikuti dengan siasatan dan antikoagulasi seperti yang dipreskripsikan. Sedasi boleh menyembunyikan kemerosotan dan menekan pernafasan.
Jawapan
B · Memberikan oksigen, mendudukkan pesakit, memanggil semakan segera dan kekal bersama