Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.
Skor penilaian klinikal
Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²
Kaedah
Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².
Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.
2Soalan latihan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit berventilasi yang memenuhi kriteria Berlin yang lain untuk ARDS mempunyai PaO₂ 134 mmHg (17.9 kPa) pada oksigen 60% dengan PEEP 12 cmH₂O. Kira nisbah P/F dan klik keterukan ARDS.
PaO₂ 134 mmHg (17.9 kPa)FiO₂ 60%PEEP 12 cmH₂O
1melebihi 300: tiada gred ARDS
2ringan
3sederhana
4teruk
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu pemindahan akan mengambil masa 60 minit. Silinder saiz E (faktor 0.28 L/psi) menunjukkan 1800 psi. Dengan mengekalkan baki selamat 200 psi, apakah aliran nombor bulat tertinggi Q dalam L/min yang bertahan sepanjang pemindahan?
60 min1800 psif = 0.28 L/psi200 psi
Q = L/min
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.23, PaCO₂ 22 mmHg (2.9 kPa) dan HCO₃⁻ 9 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis metabolik. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.
pH 7.23PaCO₂ 22 mmHg (2.9 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
1tanpa pampasan
2pampasan separa
3pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteriSukar
Gas latihan menunjukkan asidosis respiratori: pH 7.27, PaCO₂ 68 mmHg (9.1 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Gunakan peraturan ‘HCO₃⁻ meningkat 1 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (akut) atau 3.5 mmol/L bagi setiap 10 mmHg (kronik)’ untuk mengelaskannya. Klik jawapan anda.
pH 7.27PaCO₂ 68 mmHg (9.1 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
1akut
2kronik
3akut di atas kronik
5.Skor penilaian klinikalSederhana
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 14/min, SpO₂ 97% bernafas udara bilik, tekanan darah 90/54 mmHg, nadi 44/min, sedar, suhu 38.1 °C. Apakah jumlah skor NEWS2?
RR 14SpO₂ 97%udaraSBP 90HR 44AT 38.1 °C
NEWS2 =
6.Skor penilaian klinikalSukar
Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 26/min, SpO₂ 98% bernafas udara bilik, tekanan darah 142/86 mmHg, nadi 120/min, sedar, suhu 37.9 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.
Seorang pesakit dengan penggantian injap mitral mekanikal yang mengambil warfarin mempunyai INR 2.2. Apakah yang patut dipertimbangkan oleh jururawat?
AINR berada dalam julat bagi setiap indikasi warfarin, jadi tiada tindakan diperlukan
BINR patut kira-kira 1.0 bagi injap mekanikal
CINR sangat tinggi dan berbahaya dan dos mesti ditahan
DINR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan
3Larutan
1.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: ringan
Nisbah P/F dan ARDS (takrifan Berlin): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (sebagai pecahan). Dengan PEEP atau CPAP sekurang-kurangnya 5 cmH₂O, ARDS digredkan ringan untuk 200 < P/F ≤ 300, sederhana untuk 100 < P/F ≤ 200 dan teruk untuk P/F ≤ 100 mmHg. Kriteria Berlin yang lain (permulaan dalam masa seminggu, kelegapan dua hala, tidak dapat dijelaskan sepenuhnya oleh kegagalan jantung) juga mesti dipenuhi. PaO₂ dalam kPa × 7.5 memberikan mmHg. Indeks ROX (SpO₂/FiO₂)/kadar pernafasan digunakan untuk memantau pesakit yang menerima oksigen nasal aliran tinggi.
Nisbah P/F
P/F = 134/0.6 = 223.3 mmHg
Keterukan Berlin
ringan
Jawapan
ringan
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratori
Jawapan: Q = 7 L/min
Tempoh silinder: liter yang boleh digunakan = (tekanan tolok − baki selamat) × faktor silinder, dengan baki selamat biasanya 200 psi. Faktor silinder dalam L/psi: D 0.16, E 0.28, H (dan K) 3.14. Tempoh (min) = liter yang boleh digunakan/aliran (L/min). Bundarkan tempoh ke bawah, jangan ke atas, supaya silinder ditukar tepat pada masanya. Dalam sistem berasaskan bar, isi padu gas ialah kapasiti air (L) × tekanan (bar).
Liter yang boleh digunakan
(1800 − 200)·0.28 = 448 L
Aliran tertinggi
448/60 = 7.467 L/min → Q = 7 L/min
Jawapan
Q = 7 L/min
3.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: pampasan separa
Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.
ROME, nilai demi nilai
pH 7.23: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 22 mmHg: rendah (35–45)
HCO₃⁻ 9 mmol/L: rendah (22–26)
Pampasan
pampasan separa
Jawapan
pampasan separa
4.Tafsiran gas darah arteri
Jawapan: akut di atas kronik
Pampasan yang dijangka: dalam asidosis metabolik, rumus Winter meramalkan PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; nilai yang diukur di atas julat itu menunjukkan asidosis respiratori tambahan, dan di bawahnya alkalosis respiratori tambahan. Sela anion AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), biasanya kira-kira 8–12 mmol/L, membezakan asidosis metabolik sela tinggi daripada sela normal; albumin rendah menyembunyikan sela yang tinggi (tambah 2.5 bagi setiap g/dL albumin di bawah 4.0). Nisbah delta (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) antara kira-kira 0.8 dan 2 sepadan dengan asidosis sela tinggi tulen (sesetengah buku menggunakan 1 dan bukannya 0.8), di bawahnya asidosis sela normal tambahan, dan di atas 2 alkalosis metabolik tambahan.
HCO₃⁻ yang dijangka
akut: 24 + 1·2.8 = 26.8 mmol/L
kronik: 24 + 3.5·2.8 = 33.8 mmol/L
Bandingkan
terukur: 30 mmol/L → akut di atas kronik
Jawapan
akut di atas kronik
5.Skor penilaian klinikal
Jawapan: NEWS2 = 5
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 14/min → 0
SpO₂ 97% → 0
bernafas udara → 0
SBP 90 mmHg → 3
HR 44/min → 1
sedar (A) → 0
T 38.1 °C → 1
Tambah
NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 1 + 0 + 1 = 5
Jawapan
NEWS2 = 5
6.Skor penilaian klinikal
Jawapan: sederhana
NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.
Skorkan setiap parameter
RR 26/min → 3
SpO₂ 98% → 0
bernafas udara → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 120/min → 2
sedar (A) → 0
T 37.9 °C → 0
Jumlah dan skor merah
NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 2 + 0 + 0 = 5
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.
Kumpulan risiko
sederhana
Jawapan
sederhana
Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas klinikal segera.
Jawapan: B · Exercise so they are a little breathless but can still talk
Mengapa ini jawapannya
Moderate-intensity exercise makes the patient slightly breathless but able to hold a conversation. Programmes start gently and progress. Patients stop and seek help if they get chest pain, severe breathlessness or dizziness.
Jawapan
B · Exercise so they are a little breathless but can still talk
Jawapan: D · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan
Mengapa ini jawapannya
Injap jantung mekanikal, terutamanya pada kedudukan mitral, sering memerlukan sasaran INR yang lebih tinggi (contohnya 2.5–3.5, bergantung pada jenis injap dan faktor risiko). INR 2.2 mungkin subterapeutik, meningkatkan risiko trombosis injap dan strok. Jururawat menyemak sasaran yang didokumenkan dan memaklumkan pempreskripsi. DOAC tidak digunakan untuk injap mekanikal.
Jawapan
D · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan