Penjagaan Respiratori dan Terapi Oksigen: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 8 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Terapi oksigen & pengiraan respiratori

Kanula nasal
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Tempoh silinder
min = (psi − 200) × faktor / (L/min); D 0.16, E 0.28, H 3.14 L/psi
Ventilasi seminit dan alveolar
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Berat badan ramalan
lelaki 50 + 0.91 × (cm − 152.4); wanita 45.5 + 0.91 × (cm − 152.4)
Nisbah P/F (Berlin, PEEP ≥ 5)
ringan > 200–300, sederhana > 100–200, teruk ≤ 100 mmHg
Kandungan oksigen
CaO₂ = 1.34·Hb·SaO₂ + 0.003·PaO₂
Penghantaran oksigen
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Indeks ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Kaedah

  1. Letakkan setiap nilai dalam unit formula: FiO₂ dan SaO₂ sebagai pecahan, PaO₂ dalam mmHg, Hb dalam g/dL.
  2. Untuk silinder, tolak baki selamat, darabkan dengan faktor silinder dan bahagikan dengan aliran.
  3. Bundarkan masa silinder dan aliran ke bawah, jangan sekali-kali ke atas.
  4. Untuk nisbah P/F, semak PEEP dahulu, kemudian bahagikan PaO₂ dengan FiO₂ dan bandingkan dengan 300, 200 dan 100 mmHg.
  5. Untuk ventilasi, tolak ruang mati untuk ventilasi alveolar dan gunakan berat badan ramalan untuk isi padu tidal.

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

2Soalan latihan

1.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSederhana
950psiEf = 0.28 L/psi4 L/minbaki 200 psit = ? min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu silinder oksigen saiz E (faktor 0.28 L/psi) menunjukkan 950 psi dan berjalan pada 4 L/min. Dengan mengekalkan baki selamat 200 psi, berapa minit t ia akan bertahan? Bundarkan ke bawah kepada minit bulat.

950 psif = 0.28 L/psi4 L/min200 psi
t = min
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSukar
74 kg150 cm♀5 mL/kg PBWVT​ = ? mL

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang wanita berventilasi setinggi 150 cm dan seberat 74 kg. Ventilasi pelindung paru-paru ditetapkan pada 5 mL bagi setiap kg berat badan ramalan. Dengan menggunakan PBW = 45.5 + 0.91 × (height cm − 152.4) kg, cari isi padu tidal VT kepada mL yang terdekat.

150 cm74 kg5 mL/kg
VT = mL
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana
pH7.357.457.29PaCO₂mmHg354571HCO₃⁻mmol/L222633tanpa pampasanpampasan separapampasan penuh

Gas darah arteri latihan menunjukkan pH 7.29, PaCO₂ 71 mmHg (9.5 kPa) dan HCO₃⁻ 33 mmol/L. Gangguan utamanya ialah asidosis respiratori. Setakat mana ia diberi pampasan? Klik jawapan anda.

pH 7.29PaCO₂ 71 mmHg (9.5 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1tanpa pampasan
  2. 2pampasan separa
  3. 3pampasan penuh
4.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 50% menunjukkan PaO₂ 53 mmHg (7.1 kPa) dan PaCO₂ 49 mmHg (6.5 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 50%PaO₂ 53 mmHg (7.1 kPa)PaCO₂ 49 mmHg (6.5 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
5.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: terhad sepenuhnya; kelembapan: sentiasa lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: tiada had; pemakanan: mencukupi; geseran dan ricih: masalah. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
6.Skor penilaian klinikalSukar
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96udara / O₂O₂udaraSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35.035.1–36.036.1–38.038.1–39.0≥39.1rendahrendah–sederhanasederhanatinggi

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Gunakan carta NEWS2 (SpO₂ skala 1) untuk pemerhatian ini: kadar pernafasan 20/min, SpO₂ 88% bernafas udara bilik, tekanan darah 112/68 mmHg, nadi 50/min, sedar, suhu 36.5 °C. Kumpulan risiko klinikal yang manakah pesakit itu termasuk? Klik padanya.

RR 20SpO₂ 88%udaraSBP 112HR 50AT 36.5 °C
  1. 1rendah
  2. 2rendah–sederhana
  3. 3sederhana
  4. 4tinggi
7.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

After thrombolysis for a myocardial infarction, which complication is the nurse most concerned to detect?

  1. ABleeding, including a sudden change in neurological status
  2. BA skin rash appearing at the sites of the ECG electrodes
  3. CA high blood glucose caused by the thrombolytic drug itself
  4. DConstipation from bed rest
8.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit dengan penggantian injap mitral mekanikal yang mengambil warfarin mempunyai INR 2.2. Apakah yang patut dipertimbangkan oleh jururawat?

  1. AINR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan
  2. BINR sangat tinggi dan berbahaya dan dos mesti ditahan
  3. CINR patut kira-kira 1.0 bagi injap mekanikal
  4. DINR berada dalam julat bagi setiap indikasi warfarin, jadi tiada tindakan diperlukan

3Larutan

1.Terapi oksigen & pengiraan respiratori

Jawapan: t = 52 min

Tempoh silinder: liter yang boleh digunakan = (tekanan tolok − baki selamat) × faktor silinder, dengan baki selamat biasanya 200 psi. Faktor silinder dalam L/psi: D 0.16, E 0.28, H (dan K) 3.14. Tempoh (min) = liter yang boleh digunakan/aliran (L/min). Bundarkan tempoh ke bawah, jangan ke atas, supaya silinder ditukar tepat pada masanya. Dalam sistem berasaskan bar, isi padu gas ialah kapasiti air (L) × tekanan (bar).

Liter yang boleh digunakan

(950 − 200)·0.28 = 210 L

Tempoh

210/4 = 52.5 min → t = 52 min

Jawapan

t = 52 min
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratori

Jawapan: VT = 217 mL

Ventilasi: ventilasi seminit V̇E = isi padu tidal × kadar pernafasan (orang dewasa normal kira-kira 5–8 L/min). Ventilasi alveolar V̇A = (isi padu tidal − ruang mati) × kadar, kerana udara dalam saluran udara (kira-kira 150 mL pada orang dewasa) tidak mengambil bahagian dalam pertukaran gas. Ventilasi pelindung paru-paru menggunakan kira-kira 6 mL setiap kg berat badan ramalan (PBW): lelaki 50 + 0.91 × (ketinggian dalam cm − 152.4) kg, wanita 45.5 + 0.91 × (ketinggian dalam cm − 152.4) kg (dengan inci: 2.3 bagi setiap inci melebihi 60 in).

Berat badan ramalan

PBW = 45.5 + 0.91·(150 − 152.4) = 43.32 kg

Isi padu tidal

VT = 5·43.32 = 216.6 ≈ 217 mL

Jawapan

VT = 217 mL
3.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: pampasan separa

Membaca gas darah (ROME): pertama pH: di bawah 7.35 ialah asidemia, di atas 7.45 alkalemia. Kemudian cari nilai yang menerangkannya. PaCO₂ (normal 35–45 mmHg, 4.7–6.0 kPa) ialah bahagian respiratori dan bergerak berlawanan (Opposite) dengan pH dalam gangguan respiratori; HCO₃⁻ (normal 22–26 mmol/L) ialah bahagian metabolik dan bergerak dalam arah yang sama dengan pH (Respiratory Opposite, Metabolic Equal). Nilai yang satu lagi menunjukkan pampasan: normal bermaksud tanpa pampasan; tidak normal dalam arah yang menarik pH kembali sementara pH masih tidak normal bermaksud pampasan separa; pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh. Julat berbeza sedikit antara makmal; ini ialah nilai latihan.

ROME, nilai demi nilai

pH 7.29: asidemia (di bawah 7.35)
PaCO₂ 71 mmHg: tinggi (35–45)
HCO₃⁻ 33 mmol/L: tinggi (22–26)

Pampasan

pampasan separa

Jawapan

pampasan separa
4.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 242.3 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.5·713 − 49/0.8 = 356.5 − 61.25 = 295.3 mmHg

Kecerunan

A–a = 295.3 − 53 = 242.3 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 242.3 mmHg
5.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 11

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: terhad sepenuhnya → 1
kelembapan: sentiasa lembap → 1
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: tiada had → 4
pemakanan: mencukupi → 3
geseran dan ricih: masalah → 1

Tambah

Jumlah Braden = 1 + 1 + 1 + 4 + 3 + 1 = 11

Jawapan

B = 11
6.Skor penilaian klinikal

Jawapan: rendah–sederhana

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): skorkan setiap satu daripada tujuh parameter dengan carta (kadar pernafasan, SpO₂ pada skala 1, udara atau oksigen tambahan, tekanan darah sistolik, nadi, kesedaran pada skala ACVPU dan suhu) dan tambahkan skor. Risiko klinikal: 0–4 rendah; skor 3 dalam mana-mana satu parameter rendah–sederhana; 5–6 sederhana; 7 atau lebih tinggi. Jumlah 5 atau lebih memerlukan tindak balas segera.

Skorkan setiap parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 88% → 3
bernafas udara → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 50/min → 1
sedar (A) → 0
T 36.5 °C → 0

Jumlah dan skor merah

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 1 + 0 + 0 = 4
Sekurang-kurangnya satu parameter diskor 3.

Kumpulan risiko

rendah–sederhana

Jawapan

rendah–sederhana

Satu skor tunggal 3 memerlukan semakan segera walaupun jumlahnya rendah.

7.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · Bleeding, including a sudden change in neurological status

Mengapa ini jawapannya

The main risk of thrombolysis is bleeding, from puncture sites, gums or the gut, and most seriously intracranial haemorrhage. The nurse monitors puncture sites, vital signs and neurological status and minimises invasive procedures. Reperfusion arrhythmias are also common.

Jawapan

A · Bleeding, including a sudden change in neurological status
8.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: A · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan

Mengapa ini jawapannya

Injap jantung mekanikal, terutamanya pada kedudukan mitral, sering memerlukan sasaran INR yang lebih tinggi (contohnya 2.5–3.5, bergantung pada jenis injap dan faktor risiko). INR 2.2 mungkin subterapeutik, meningkatkan risiko trombosis injap dan strok. Jururawat menyemak sasaran yang didokumenkan dan memaklumkan pempreskripsi. DOAC tidak digunakan untuk injap mekanikal.

Jawapan

A · INR mungkin di bawah sasaran pesakit ini yang lebih tinggi, jadi semaknya dan laporkan

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy