Penjagaan Respiratori dan Terapi Oksigen: pek ulang kaji kilat

Lembaran formula, langkah kaedah utama untuk setiap topik dan 8 soalan latihan, dengan penyelesaian penuh di bahagian belakang.

Soalan baharuKembali ke kursus

Dalam tetingkap cetak, pilih “Simpan sebagai PDF” untuk menyimpan salinan pada peranti anda.

1Formula dan kaedah

Terapi oksigen & pengiraan respiratori

Kanula nasal
FiO₂ ≈ 21% + 4% × L/min (1–6 L/min)
Tempoh silinder
min = (psi − 200) × faktor / (L/min); D 0.16, E 0.28, H 3.14 L/psi
Ventilasi seminit dan alveolar
V̇E = VT·f, V̇A = (VT − VD)·f
Berat badan ramalan
lelaki 50 + 0.91 × (cm − 152.4); wanita 45.5 + 0.91 × (cm − 152.4)
Nisbah P/F (Berlin, PEEP ≥ 5)
ringan > 200–300, sederhana > 100–200, teruk ≤ 100 mmHg
Kandungan oksigen
CaO₂ = 1.34·Hb·SaO₂ + 0.003·PaO₂
Penghantaran oksigen
DO₂ = CaO₂ × CO × 10
Indeks ROX
(SpO₂/FiO₂)/RR

Kaedah

  1. Letakkan setiap nilai dalam unit formula: FiO₂ dan SaO₂ sebagai pecahan, PaO₂ dalam mmHg, Hb dalam g/dL.
  2. Untuk silinder, tolak baki selamat, darabkan dengan faktor silinder dan bahagikan dengan aliran.
  3. Bundarkan masa silinder dan aliran ke bawah, jangan sekali-kali ke atas.
  4. Untuk nisbah P/F, semak PEEP dahulu, kemudian bahagikan PaO₂ dengan FiO₂ dan bandingkan dengan 300, 200 dan 100 mmHg.
  5. Untuk ventilasi, tolak ruang mati untuk ventilasi alveolar dan gunakan berat badan ramalan untuk isi padu tidal.

Tafsiran gas darah arteri

Julat normal
pH 7.35–7.45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4.7–6.0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratori: PaCO₂ berlawanan dengan pH; Metabolik: HCO₃⁻ sama dengan pH
Rumus Winter
PaCO₂ = 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Alkalosis metabolik
PaCO₂ ≈ 0.7·HCO₃⁻ + 21
Sela anion
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Sela terbetul albumin
AG + 2.5·(4.0 − alb g/dL) = AG + 0.25·(40 − alb g/L)
Nisbah delta
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
Nisbah P/F
PaO₂/FiO₂
Persamaan gas alveolus
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8
Osmolaliti serum
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2.8)

Kaedah

  1. Baca pH: di bawah 7.35 ialah asidosis, di atas 7.45 ialah alkalosis.
  2. Cari nilai yang menerangkannya: PaCO₂ yang bergerak berlawanan dengan pH ialah respiratori, HCO₃⁻ yang bergerak sama dengan pH ialah metabolik.
  3. Lihat nilai yang satu lagi: normal bermaksud tanpa pampasan, tidak normal dalam arah pampasan bermaksud pampasan separa, dan pH normal dengan kedua-dua nilai tidak normal bermaksud pampasan penuh.
  4. Dalam asidosis metabolik, bandingkan PaCO₂ dengan rumus Winter, 1.5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, dan hitung sela anion Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Semak sela anion yang tinggi dengan nisbah delta dan, apabila albumin rendah, dengan sela terbetul.

Skor penilaian klinikal

Skala Koma Glasgow
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
APGAR
5 tanda × 0–2 = 0–10; 7–10 menenangkan, 4–6 tidak normal secara sederhana, 0–3 rendah
Skala Braden
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 berisiko
Skala jatuh Morse
jatuh 25, diagnosis 15, alat bantu 15/30, IV 20, cara berjalan 10/20, status mental 15
Risiko NEWS2
0–4 rendah; 3 tunggal rendah–sederhana; 5–6 sederhana; ≥ 7 tinggi
Tekanan arteri purata
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Tekanan nadi dan indeks kejutan
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Indeks jisim badan
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Kaedah

  1. Cari helaian skor yang digunakan oleh soalan dan julatnya (GCS 3–15, APGAR 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Skorkan setiap item secara berasingan, dengan memadankan huraian dengan tahapnya.
  3. Tambahkan skor item dan semak bahawa jumlahnya berada dalam julat.
  4. Gunakan nilai potongan: untuk NEWS2 cari juga sebarang parameter tunggal yang diskor 3.
  5. Untuk nilai terterbitan gunakan MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP dan BMI = kg/m².

Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Kaedah

  1. Namakan masalah itu: kegagalan pam, arteri tersumbat, rentak, bekuan, penyempitan saluran udara, jangkitan atau masalah peranti.
  2. Semak tanda bahaya dahulu: hipoksia, hipotensi, sakit dada, kekeliruan baharu, anggota sejuk tanpa nadi.
  3. Padankan oksigen dengan pesakit: 94–98% untuk kebanyakan, 88–92% untuk mereka yang berisiko menahan CO₂.
  4. Kaitkan setiap ubat dengan ujian dan risikonya: warfarin dan INR, heparin dan aPTT serta platelet, diuretik dan kalium.
  5. Pilih tindakan pertama yang selamat, kemudian eskalasikan dan nilai semula.

2Soalan latihan

1.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSederhana
2050psiHf = 3.14 L/psi15 L/minbaki 200 psit = ? min

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Satu silinder oksigen saiz H (faktor 3.14 L/psi) menunjukkan 2050 psi dan berjalan pada 15 L/min. Dengan mengekalkan baki selamat 200 psi, berapa minit t ia akan bertahan? Bundarkan ke bawah kepada minit bulat.

2050 psif = 3.14 L/psi15 L/min200 psi
t = min
2.Terapi oksigen & pengiraan respiratoriSukar
PaO₂ 11 kPa · FiO₂ 0.4 · PEEP 5 cmH₂O0100200300400500P/F (mmHg)melebihi 300: tiada gred ARDSringansederhanateruktidak boleh digredkan: PEEP di bawah 5

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit dengan hipoksemia akut dan kelegapan dua hala, yang tidak dapat dijelaskan oleh kegagalan jantung, mempunyai PaO₂ 11 kPa pada oksigen 40% dengan PEEP 5 cmH₂O. Gredkan keterukan ARDS menggunakan takrifan Berlin. Klik jawapan anda.

PaO₂ 11 kPaFiO₂ 40%PEEP 5 cmH₂O
  1. 1melebihi 300: tiada gred ARDS
  2. 2ringan
  3. 3sederhana
  4. 4teruk
  5. 5tidak boleh digredkan: PEEP di bawah 5
3.Tafsiran gas darah arteriSederhana

Nilai latihan: Na⁺ 138 mmol/L, glukosa 17.9 mmol/L dan urea 12.9 mmol/L. Hitung osmolaliti serum Osm = 2·Na⁺ + glukosa + urea kepada nombor bulat terdekat.

Na⁺ 138 mmol/Lglukosa 17.9 mmol/Lurea 12.9 mmol/L
Osm = mOsm/kg
4.Tafsiran gas darah arteriSukar

Pada aras laut, gas latihan yang diambil pada oksigen 21% menunjukkan PaO₂ 89 mmHg (11.9 kPa) dan PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa). Gunakan PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 untuk mencari Kecerunan A–a.

FiO₂ 21%PaO₂ 89 mmHg (11.9 kPa)PaCO₂ 32 mmHg (4.3 kPa)
Kecerunan A–a = mmHg
5.Skor penilaian klinikalSederhana
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang pesakit latihan dinilai dengan skala Braden: persepsi deria: sedikit terhad; kelembapan: jarang lembap; aktiviti: terlantar di katil; mobiliti: sangat terhad; pemakanan: cemerlang; geseran dan ricih: tiada masalah ketara. Cari jumlah Braden B.

6–23
B =
6.Skor penilaian klinikalSukar
kekurangan berat badanberat badan sihatberat badan berlebihanobesiti kelas Iobesiti kelas IIobesiti kelas III

Latihan (nilai rekaan, bukan panduan klinikal). Seorang dewasa seberat 115 kg dan setinggi 166 cm. Kira BMI dan klik kategori berat WHO.

115 kg166 cm
  1. 1kekurangan berat badan
  2. 2berat badan sihat
  3. 3berat badan berlebihan
  4. 4obesiti kelas I
  5. 5obesiti kelas II
  6. 6obesiti kelas III
7.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSederhana

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. ATake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  2. BAvoid all potassium-containing foods
  3. CTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  4. DStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
8.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratoriSukar

Seorang pesakit sakit dada mempunyai elevasi ST pada lead II, III dan aVF. TD 86/54 mmHg, paru-paru jelas dan vena leher terdistensi. Ubat dipreskripsikan manakah yang patut dipersoalkan oleh jururawat?

  1. AAntiemetik IV
  2. BAspirin 300 mg yang dikunyah
  3. COksigen jika SpO₂ jatuh di bawah sasaran
  4. DGliseril trinitrat sublingual

3Larutan

1.Terapi oksigen & pengiraan respiratori

Jawapan: t = 387 min

Tempoh silinder: liter yang boleh digunakan = (tekanan tolok − baki selamat) × faktor silinder, dengan baki selamat biasanya 200 psi. Faktor silinder dalam L/psi: D 0.16, E 0.28, H (dan K) 3.14. Tempoh (min) = liter yang boleh digunakan/aliran (L/min). Bundarkan tempoh ke bawah, jangan ke atas, supaya silinder ditukar tepat pada masanya. Dalam sistem berasaskan bar, isi padu gas ialah kapasiti air (L) × tekanan (bar).

Liter yang boleh digunakan

(2050 − 200)·3.14 = 5809 L

Tempoh

5809/15 = 387.3 min → t = 387 min

Jawapan

t = 387 min

Itu kira-kira 6 h 27 min.

2.Terapi oksigen & pengiraan respiratori

Jawapan: ringan

Nisbah P/F dan ARDS (takrifan Berlin): P/F = PaO₂ (mmHg)/FiO₂ (sebagai pecahan). Dengan PEEP atau CPAP sekurang-kurangnya 5 cmH₂O, ARDS digredkan ringan untuk 200 < P/F ≤ 300, sederhana untuk 100 < P/F ≤ 200 dan teruk untuk P/F ≤ 100 mmHg. Kriteria Berlin yang lain (permulaan dalam masa seminggu, kelegapan dua hala, tidak dapat dijelaskan sepenuhnya oleh kegagalan jantung) juga mesti dipenuhi. PaO₂ dalam kPa × 7.5 memberikan mmHg. Indeks ROX (SpO₂/FiO₂)/kadar pernafasan digunakan untuk memantau pesakit yang menerima oksigen nasal aliran tinggi.

PEEP

PEEP 5 ≥ 5 cmH₂O

PaO₂ dalam mmHg

11·7.5 = 82.5 mmHg

Nisbah P/F

P/F = 82.5/0.4 = 206.3 mmHg

Keterukan Berlin

ringan

Jawapan

ringan
3.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Osm = 307 mOsm/kg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Osmolaliti terhitung

Osm = 2·138 + 17.9 + 12.9 = 306.8 ≈ 307 mOsm/kg

Jawapan

Osm = 307 mOsm/kg
4.Tafsiran gas darah arteri

Jawapan: Kecerunan A–a = 20.73 mmHg

Nilai terterbitan: osmolaliti serum terhitung ialah 2·Na⁺ + glukosa + urea dengan semua nilai dalam mmol/L (2·Na⁺ + glukosa/18 + BUN/2.8 dengan glukosa dan BUN dalam mg/dL); nilai normal kira-kira 275–295 mOsm/kg. Nisbah P/F ialah PaO₂ dibahagi dengan FiO₂ sebagai pecahan. Tekanan oksigen alveolus ialah PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0.8 mmHg pada aras laut, dan kecerunan A–a ialah PAO₂ − PaO₂.

Oksigen alveolus

PAO₂ = 0.21·713 − 32/0.8 = 149.7 − 40 = 109.7 mmHg

Kecerunan

A–a = 109.7 − 89 = 20.73 mmHg

Jawapan

Kecerunan A–a = 20.73 mmHg
5.Skor penilaian klinikal

Jawapan: B = 17

Skala Braden: enam subskala untuk risiko kecederaan tekanan. Persepsi deria, kelembapan, aktiviti, mobiliti dan pemakanan diskor 1 hingga 4, dari tahap terburuk (1) hingga tiada masalah (4); geseran dan ricih diskor 1 hingga 3. Jumlahnya dari 6 hingga 23, dan jumlah yang lebih rendah bermakna risiko yang lebih tinggi. Jalur lazim: 19–23 tiada risiko, 15–18 risiko ringan, 13–14 risiko sederhana, 10–12 risiko tinggi dan 9 atau kurang risiko sangat tinggi.

Skorkan setiap subskala

persepsi deria: sedikit terhad → 3
kelembapan: jarang lembap → 4
aktiviti: terlantar di katil → 1
mobiliti: sangat terhad → 2
pemakanan: cemerlang → 4
geseran dan ricih: tiada masalah ketara → 3

Tambah

Jumlah Braden = 3 + 4 + 1 + 2 + 4 + 3 = 17

Jawapan

B = 17
6.Skor penilaian klinikal

Jawapan: obesiti kelas III

Indeks jisim badan: BMI = berat (kg)/ketinggian (m)², dengan ketinggian ditukarkan kepada meter dahulu. Dengan paun dan inci, BMI = 703 × berat (lb)/ketinggian (in)². Kategori dewasa WHO: di bawah 18.5 kekurangan berat badan, 18.5–24.9 berat badan sihat, 25.0–29.9 berat badan berlebihan, 30.0–34.9 obesiti kelas I, 35.0–39.9 obesiti kelas II dan 40 atau lebih obesiti kelas III.

BMI

BMI = 115/1.66² = 41.73

Kategori

obesiti kelas III

Jawapan

obesiti kelas III
7.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Mengapa ini jawapannya

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Jawapan

C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
8.Perubatan-pembedahan: kardiovaskular & respiratori

Jawapan: D · Gliseril trinitrat sublingual

Mengapa ini jawapannya

STEMI inferior dengan hipotensi, JVP meningkat dan paru-paru jelas menunjukkan infarksi ventrikel kanan. Pesakit ini bergantung pada prabeban, dan nitrat boleh menyebabkan hipotensi yang mendalam; tekanan sistolik di bawah 90 mmHg itu sendiri ialah sebab untuk menahannya. Aspirin masih ditunjukkan, dan reperfusi segera ialah rawatan muktamad.

Jawapan

D · Gliseril trinitrat sublingual

ExamProblems · examproblems.com/courses/respiratory-care-and-oxygen-therapy