Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How is a pulse deficit measured?

  1. ATwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
  2. BOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
  3. CThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
  4. DOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient receiving chemotherapy develops a temperature of 38,3 °C. Why is this treated as an emergency?

  1. AThe fever means the chemotherapy has stopped working on the cancer
  2. BChemotherapy always causes a fever that needs no action
  3. CThey may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
  4. DA fever shows the cancer has spread
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which measure reduces errors caused by interruptions during medication preparation?

  1. APreparing medications for all patients at once
  2. BA quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
  3. CPreparing medications at the busiest place on the ward
  4. DAnswering phone calls and pages while counting tablets, to save time
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient’s cardiac monitor alarms often because of artifact, and a colleague suggests turning the alarm off. What is the best response?

  1. ATurn the alarm volume down as low as it will go
  2. BDisconnect the monitor overnight so the patient can sleep
  3. CTurn the alarm off and check the monitor screen at the nurses’ station every hour instead
  4. DKeep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

An older patient becomes confused over a few hours, with attention that comes and goes. What does this suggest?

  1. AA personality change that is permanent and expected
  2. BDelirium, which needs the cause found quickly
  3. CLong-standing dementia that is expected
  4. DNormal aging that needs no action
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

On an addiction unit, which patient should the nurse assess first?

  1. AAnxious, with goose bumps, stomach cramps and loose stools
  2. BAsking for an extra blanket and a hot drink
  3. CDrowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
  4. DYawning, with a runny nose and dilated pupils
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which side effects are common after high doses of salbutamol (albuterol)?

  1. ATremor and a fast heart rate
  2. BBradycardia and drowsiness
  3. CHair loss and weight gain
  4. DConstipation and urinary retention
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with several days of vomiting and diarrhoea has low blood pressure, low urine output and a rising creatinine. Which description fits best?

  1. APost-renal acute kidney injury from obstruction, treated with a catheter
  2. BIntrinsic kidney injury from glomerulonephritis, treated with high-dose steroids
  3. CChronic kidney disease, treated with long-term dialysis three times a week
  4. DPre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with central diabetes insipidus starts desmopressin. Which laboratory result is most important to monitor for an adverse effect?

  1. ASerum glucose, which may rise very high
  2. BSerum sodium, which may fall too low
  3. CSerum potassium, which may rise too high
  4. DSerum calcium, which may rise too high
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient receiving parenteral nutrition with lipid emulsion has a triglyceride level of 620 mg/dL (7,0 mmol/L). Why is this result important?

  1. AIt raises the risk of acute pancreatitis
  2. BIt is a normal fasting value for adults
  3. CIt shows the nutrition is fully effective
  4. DIt means the patient needs more lipid
11.FarmacologieGemiddeld

A patient takes low-dose weekly methotrexate for rheumatoid arthritis. Which monitoring is needed?

  1. ADaily blood glucose checks
  2. BRegular blood count, liver and kidney function tests
  3. CWeekly INR checks and a monthly ECG to check the heart rhythm
  4. DMonthly hearing tests
12.FarmacologieMoeilijk

Een man van 80 met een vergrote prostaat begint met oxybutynine voor een overactieve blaas. Hij wordt verward en kan niet plassen. Wat is de waarschijnlijkste verklaring?

  1. AEen allergische reactie op het middel
  2. BOpioïdintoxicatie
  3. CAnticholinerge bijwerkingen
  4. DSerotoninesyndroom
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. ATake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  2. BTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  3. CAvoid all potassium-containing foods
  4. DStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A healthcare assistant (unlicensed assistive personnel) reports four observations. Which one needs the nurse's attention first?

  1. AA patient after a PCI asking for a cup of tea
  2. BA patient with COPD whose SpO₂ is 90% on 1 L/min, which is usual for him
  3. CA patient with a DVT whose leg is less swollen today
  4. DA patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid all movement until an MRI scan has been done
  2. BStay in bed for two weeks until the pain is gone
  3. CStay as active as possible and use simple pain relief
  4. DWear a rigid back brace all day and night for at least three months
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with nephrotic syndrome suddenly has loin pain, blood in the urine and a rise in creatinine. What is a likely cause?

  1. AA simple bladder infection
  2. BToo much dietary protein
  3. CRenal vein thrombosis
  4. DNormal fluctuation in the disease
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why should antacids usually be taken at a different time from other medicines?

  1. AThey destroy other drugs before they are swallowed
  2. BThey make all other drugs much more toxic
  3. CThey can reduce the absorption of many other drugs
  4. DThey stop the kidneys from clearing other drugs
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with a severe flare of ulcerative colitis develops abdominal distension, fever and tachycardia, and the stool frequency has dropped. What should the nurse suspect?

  1. ASimple constipation from low intake
  2. BToxic megacolon
  3. CHaemorrhoids caused by diarrhoea
  4. DThe flare is getting better
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is it important to do newborn bloodspot screening at the recommended time rather than in the first hours?

  1. AEarlier testing always gives false negatives for all conditions
  2. BThe baby's blood cannot be sampled before day 3
  3. CThe heel cannot be pricked until the cord falls off
  4. DSome results, such as PKU, need milk feeds first
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn's bilirubin is rising quickly at 30 hours despite phototherapy, and the baby is lethargic with an arched back and high-pitched cry. What does this suggest?

  1. ANormal newborn reflexes
  2. BMild breast milk jaundice
  3. CA normal reaction to phototherapy
  4. DAcute bilirubin encephalopathy
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which is the main modifiable risk factor for type 2 diabetes in adolescents?

  1. ABeing of a particular ethnic background
  2. BA viral infection in early childhood
  3. CObesity with low physical activity
  4. DA family history of diabetes
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 5-year-old with leukaemia tells the nurse she is ill because she was naughty. What is the best response?

  1. AAgree that being good may help her get better faster
  2. BIgnore the remark, as she is too young to understand
  3. CReassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
  4. DExplain the cell biology of leukaemia to her in detail
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which item is part of a safety plan for a person experiencing domestic violence?

  1. AAvoiding contact with friends and support services so as not to provoke him
  2. BKeeping an emergency bag with documents, money and keys somewhere safe
  3. CKeeping all important documents in the shared house
  4. DTelling the abuser about plans to leave so that he can prepare
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient has had delusions and hallucinations for a year. For most of this time he has also had episodes of major depression, but for at least two weeks at a time his psychotic symptoms continued without any mood symptoms. Which diagnosis best fits this pattern?

  1. ABrief psychotic disorder
  2. BMajor depression with psychotic features
  3. CDelusional disorder
  4. DSchizoaffective disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111213:35?12:35 PM1:35 PM1:35 AM3:35 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 13:35 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

13:35
  1. 112:35 PM
  2. 21:35 PM
  3. 31:35 AM
  4. 43:35 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0019:5503:30t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 19:55 en eindigt om 03:30 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

19:5503:30
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
12 kg20 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 12 kg. De voorgeschreven dosis is 20 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

12 kg20 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
125 mg/5 mLV = ? mL

Een kind van 20 kg krijgt 5 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 125 mg in 5 mL. Welk volume V geef je?

20 kg5 mg/kg125 mg/5 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 400 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

25 gtt/min60 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL80 stuks/kg · 95 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 95 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg95 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine? mL/h50 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 50 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min50 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurthee240 mLmelk200 mLgelatinepudding120 mLijsschilfers100 mLInfuus125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine250 mLurine425 mLurine200 mLurine150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

thee: 240 mLmelk: 200 mLgelatinepudding: 120 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 125 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 250 mLurine: 425 mLurine: 200 mLurine: 150 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL100 mL ingelopen125 mL/h06:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 125 mL/h. Om 06:30 is er al 100 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL100 mL ingelopen125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: geen beperking; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354574HCO₃⁻mmol/L222632ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,26, PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa) en HCO₃⁻ 32 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,26PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,29PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222613extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,29, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) en HCO₃⁻ 13 mmol/L, met Na⁺ 140 en Cl⁻ 97 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,29PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/LNa⁺ 140 mmol/LCl⁻ 97 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute

Waarom dit het antwoord is

A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.

Antwoord

A · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal

Waarom dit het antwoord is

Patients with a low neutrophil count may have few signs of infection apart from fever and can deteriorate fast. Urgent assessment and IV antibiotics, usually within an hour, are needed.

Antwoord

C · They may have neutropenic sepsis, which can quickly become fatal
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications

Waarom dit het antwoord is

Interruptions during medication preparation are linked to more errors. Many units use quiet zones, vests or signs to show that the nurse should not be interrupted.

Antwoord

B · A quiet “no interruption” zone or signal while preparing medications
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy

Waarom dit het antwoord is

Disabling alarms is a known cause of missed deterioration. Alarm fatigue is reduced by fixing causes such as poor skin preparation or old electrodes and by setting individual limits according to orders and policy.

Antwoord

D · Keep the alarm on, fix the cause such as electrode placement, and adjust limits only per policy
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Delirium, which needs the cause found quickly

Waarom dit het antwoord is

Delirium starts suddenly, over hours or days, and attention fluctuates. It often has a treatable cause such as infection, hypoxia or medication, so it is a priority to assess.

Antwoord

B · Delirium, which needs the cause found quickly
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min

Waarom dit het antwoord is

Pinpoint pupils, drowsiness and slow breathing suggest opioid overdose, which can be fatal. Yawning, a runny nose, dilated pupils and cramps are signs of opioid withdrawal, which is distressing but rarely life-threatening.

Antwoord

C · Drowsy with pinpoint pupils and a respiratory rate of 7/min
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Tremor and a fast heart rate

Waarom dit het antwoord is

Salbutamol is a beta2-agonist and can cause tremor, tachycardia and palpitations. High doses can also lower serum potassium.

Antwoord

A · Tremor and a fast heart rate
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume

Waarom dit het antwoord is

Fluid loss reduces kidney perfusion, causing pre-renal AKI. Prompt fluid replacement can restore function before the kidney tissue itself is damaged.

Antwoord

D · Pre-renal acute kidney injury from poor perfusion, treated by restoring fluid volume
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Serum sodium, which may fall too low

Waarom dit het antwoord is

Desmopressin acts like ADH, so the kidneys retain water. If the patient drinks too much, water retention can cause hyponatremia, which may lead to confusion and seizures. Sodium, weight and fluid balance are monitored.

Antwoord

B · Serum sodium, which may fall too low
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · It raises the risk of acute pancreatitis

Waarom dit het antwoord is

Triglycerides are monitored in patients receiving lipid emulsions, because high levels can cause pancreatitis and show that lipid is not being cleared. The result is reported, and the lipid dose may be reduced or held.Gecontroleerd met: Triglycerides Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · It raises the risk of acute pancreatitis
11.Farmacologie

Antwoord: B · Regular blood count, liver and kidney function tests

Waarom dit het antwoord is

Methotrexate can cause bone marrow suppression and liver damage, and poor kidney function raises its levels. Blood tests are regular, alcohol is limited and folic acid is usually given on another day.

Antwoord

B · Regular blood count, liver and kidney function tests
12.Farmacologie

Antwoord: C · Anticholinerge bijwerkingen

Waarom dit het antwoord is

Antimuscarinica verminderen de blaascontractie, wat bij mannen met prostaatvergroting urineretentie kan veroorzaken. Bij ouderen kunnen ze ook verwardheid veroorzaken, dus hun totale anticholinerge belasting moet laag blijven.

Antwoord

C · Anticholinerge bijwerkingen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Waarom dit het antwoord is

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Antwoord

B · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%

Waarom dit het antwoord is

New confusion with hypoxaemia suggests acute deterioration and needs immediate assessment. A COPD patient within their usual target range, a request for tea and an improving DVT are not urgent. Delegated observations must be reported and acted on promptly.

Antwoord

D · A patient with heart failure who is newly confused, with SpO₂ 89%
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Stay as active as possible and use simple pain relief

Waarom dit het antwoord is

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Antwoord

C · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Renal vein thrombosis

Waarom dit het antwoord is

Loss of anticoagulant proteins in nephrotic syndrome raises the risk of thrombosis, including in the renal vein. This can cause loin pain, haematuria and worse kidney function. Imaging and anticoagulation are needed.

Antwoord

C · Renal vein thrombosis
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · They can reduce the absorption of many other drugs

Waarom dit het antwoord is

Antacids can bind or change the absorption of drugs such as some antibiotics (tetracyclines, quinolones), iron and levothyroxine. Doses are usually separated by a couple of hours.

Antwoord

C · They can reduce the absorption of many other drugs
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Toxic megacolon

Waarom dit het antwoord is

Toxic megacolon is dilatation of the inflamed colon with systemic toxicity and a high risk of perforation. Antimotility drugs and opioids are avoided, an abdominal X-ray is done and the surgical team is involved.

Antwoord

B · Toxic megacolon
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Some results, such as PKU, need milk feeds first

Waarom dit het antwoord is

Phenylalanine builds up only after the baby has had milk feeds, so very early samples can miss PKU. Programmes specify timing, and early samples may need repeating.

Antwoord

D · Some results, such as PKU, need milk feeds first
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Acute bilirubin encephalopathy

Waarom dit het antwoord is

Lethargy, poor feeding, hypertonia with arching and a high-pitched cry are signs of acute bilirubin encephalopathy. An urgent exchange transfusion may be needed to prevent permanent kernicterus.

Antwoord

D · Acute bilirubin encephalopathy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Obesity with low physical activity

Waarom dit het antwoord is

Obesity and inactivity are the main modifiable risk factors for type 2 diabetes in young people. Family history and ethnicity also raise risk but cannot be changed. Healthy eating and activity are the basis of prevention and treatment.

Antwoord

C · Obesity with low physical activity
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill

Waarom dit het antwoord is

Preoperational children use magical thinking and may believe illness is a punishment for bad behaviour or thoughts. Clear, repeated reassurance in simple language reduces guilt and fear.

Antwoord

C · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Keeping an emergency bag with documents, money and keys somewhere safe

Waarom dit het antwoord is

A safety plan includes an escape bag, important documents, a safe place to go, emergency numbers and a code word with trusted people. The time of leaving can be the most dangerous period.

Antwoord

B · Keeping an emergency bag with documents, money and keys somewhere safe
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Schizoaffective disorder

Waarom dit het antwoord is

In schizoaffective disorder, a major mood episode occurs alongside schizophrenia symptoms, mood episodes are present for most of the illness, and psychotic symptoms are also present for at least 2 weeks without a mood episode. In psychotic depression, the psychosis occurs only during the mood episode.

Antwoord

D · Schizoaffective disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 1:35 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

13 − 12 = 1 → PM

Antwoord

1:35 PM

Antwoord

1:35 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 455 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

19:55 → 24:00 = 245 min

Na middernacht

00:00 → 03:30 = 210 min

Totaal

t = 245 + 210 = 455 min

Antwoord

t = 455 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 120 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

20·12 = 240 mg

Per gift

D = 240/2 = 120 mg

Antwoord

D = 120 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 4 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis uit het gewicht

5·20 = 100 mg

Volume

V = (100/125)·5 = 4 mL

Antwoord

V = 4 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 14 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 250·10/180 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Antwoord

R = 14 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 14 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 16 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

25·60/60 = 25 mL/h

Resterende tijd

t = 400/25 = 16 h

Antwoord

t = 16 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 1,5 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·95 = 7 600 stuks

Volume

V = 7600/5000 = 1,52 ≈ 1,5 mL

Antwoord

V = 1,5 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 15 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·50 = 500 mcg/min
500·60 = 30000 mcg/h

Pompsnelheid

R = 30000/2000 = 15 mL/h

Antwoord

R = 15 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 635 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 240 + 200 + 120 = 560 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 125·8 = 1000 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1660 mL

Totale output

250 + 425 + 200 + 150 = 1025 mL

Balans

B = 1660 − 1025 = 635 mL

Antwoord

B = 635 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 7,2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 100 = 900 mL

Tijd

t = 900/125 = 7,2 h

Antwoord

t = 7,2 h

Dat is ongeveer 7 h 12 min, dus de zak is rond 13:42 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 65

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 0 + 0 + 10 + 15 = 65

Antwoord

MFS = 65
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: geen risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 3 + 4 + 1 + 4 + 4 + 3 = 19

Risiconiveau

19 → geen risico

Antwoord

geen risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,26: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 74 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: zuivere acidose met hoge gap

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 140 − (97 + 13) = 30

Deltaratio

(30 − 12)/(24 − 13) = 1,636
zuivere acidose met hoge gap

Antwoord

zuivere acidose met hoge gap
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,4 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 10 × 0,04 = 0,40 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Formule van Bazett

QTc = 0,40/√1,00 = 0,40/1 = 0,4 s

Antwoord

QTc = 0,4 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (400 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QRS-duur

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 19 kleine hokjes, 1500 ÷ 19 ≈ 79 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,76 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer).

Eerste afwijkende stap

QRS-duur → sinusritme met breed QRS

Antwoord

QRS-duur

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions