Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What is a portable bladder scanner used for?

  1. ATaking a sterile sample of urine for culture without a catheter
  2. BDetecting kidney stones
  3. CChecking the urine for blood and protein
  4. DMeasuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Vaccinating staff against influenza breaks the chain of infection at which link?

  1. AThe susceptible host
  2. BThe portal of exit
  3. CThe reservoir
  4. DThe mode of transmission
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A family member tells the nurse, “My father is not himself. Something is wrong.” The hospital has a family-activated rapid response system. What is correct?

  1. AOnly doctors may call the rapid response team
  2. BThe family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
  3. CThe family must wait for the next scheduled ward round to raise the concern with a doctor
  4. DThe family should call emergency services from outside the hospital
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een afdeling bewaart flacons geconcentreerd kaliumchloride in de voorraadkast van de afdeling. Waarom raden veel veiligheidsrichtlijnen dit af?

  1. AKaliumchloride moet altijd via de mond worden gegeven
  2. BFlacons kaliumchloride verlopen binnen een dag na het openen
  3. CPer ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan
  4. DKaliumchloride is te duur om als algemene afdelingsvoorraad te bewaren
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AHelp the patient empty her bladder
  2. BAsk the patient to lie still for another hour
  3. CMassage the uterus firmly for ten minutes
  4. DGive a dose of oxytocin straight away
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A child with sickle cell disease in a pain crisis develops chest pain, fever and an SpO₂ of 89%. What does this most likely mean?

  1. AA minor chest infection that can safely wait until the morning round
  2. BAnxiety that will settle with reassurance
  3. CAcute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
  4. DAn ordinary pain crisis that will improve with rest
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient on peritoneal dialysis notices the drained fluid has become cloudy and has abdominal pain. What is likely?

  1. AA urinary tract infection
  2. BConstipation
  3. CNormal dialysis fluid
  4. DPeritonitis
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse is teaching a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell my dentist that I take warfarin."
  2. B"I can take aspirin if I get a headache."
  3. C"I will keep my INR blood test appointments."
  4. D"I will report black stools or unusual bruising."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Hoe helpt intraveneus calciumgluconaat een patiënt met ernstige hyperkaliëmie?

  1. AHet stabiliseert de membranen van hartcellen zonder kalium te verlagen
  2. BHet verplaatst kalium uit het bloed de cellen in
  3. CHet bindt kalium in de darm zodat het met de ontlasting wordt uitgescheiden
  4. DHet verhoogt de kaliumuitscheiding door de nieren
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on lithium has had vomiting and diarrhea for 3 days and has been taking ibuprofen. They now have a coarse tremor and confusion. The lithium level is 2,2 mEq/L. What is the best interpretation and action?

  1. AA normal level; continue lithium as prescribed
  2. BIbuprofen side effects only; give it with food
  3. CLithium toxicity; hold lithium and report urgently
  4. DA low level; ask for the lithium dose to be raised
11.FarmacologieGemiddeld

When does oseltamivir give the most benefit in influenza?

  1. AWhen started within 48 hours of the first symptoms
  2. BAt any time, as the timing makes no difference
  3. COnly after symptoms have lasted at least one week
  4. DOnly after a bacterial pneumonia has developed
12.FarmacologieMoeilijk

A patient's record shows anaphylaxis to penicillin. Amoxicillin has been prescribed. What should the nurse do?

  1. AWithhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
  2. BGive half the dose and observe for a reaction
  3. CGive the amoxicillin with an antihistamine to prevent a reaction
  4. DGive the amoxicillin, as it belongs to a different antibiotic group
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A nurse measures blood pressure on a large upper arm using a cuff that is too small. What effect will this have?

  1. AThe reading will be falsely low
  2. BThe reading will be accurate but slower
  3. CThe reading will be falsely high
  4. DOnly the pulse rate will be affected
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with lung cancer develops swelling of the face and arms, distended neck and chest veins and breathlessness that is worse when bending forward. What is the most likely cause?

  1. ASuperior vena cava obstruction
  2. BAn allergic reaction to chemotherapy
  3. CA deep vein thrombosis in the leg
  4. DRight-sided heart failure
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which picture fits Brown-Séquard syndrome?

  1. AParalysis of both legs, with normal sensation everywhere in the body
  2. BLoss of all feeling but normal movement on both sides
  3. CWeakness on the same side and loss of pain on the opposite side
  4. DWeakness of both arms with normal strength in the legs
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt heeft gisteren een AV-fistel in de linkerarm gekregen en heeft routinebloedonderzoek nodig. Welke instructie is het belangrijkst?

  1. ABloed afnemen uit de fistel, omdat die gemakkelijk te vinden en groot is
  2. BEen strakke stuwband op de linkerarm gebruiken om een goede ader te vinden
  3. CDe rechterarm gebruiken; de doorbloeding van de linkerhand en de trilling (thrill) controleren
  4. DDe linkerarm strak in een verband wikkelen om de fistel te beschermen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke score wordt gebruikt om het risico bij een bloeding in het bovenste maag-darmkanaal vóór endoscopie te beoordelen?

  1. AWaterlow-score voor het risico op decubitus
  2. BGlasgow-Blatchford-score
  3. CWells-score voor DVT
  4. DGlasgow Coma Scale
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Two days after surgery, a patient on regular ibuprofen has a low urine output and a rising creatinine, and intake has been poor. What should the nurse do?

  1. AIncrease the dose to treat the pain better and encourage fluids
  2. BGive the next dose with extra food
  3. CWithhold the next dose and report to the prescriber
  4. DChange to a higher-strength NSAID tablet
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which newborn complication is particularly linked to a forceps birth?

  1. AUmbilical hernia
  2. BHip dysplasia
  3. CNeonatal jaundice from ABO incompatibility
  4. DFacial nerve palsy
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Wanneer zijn borstcompressies geïndiceerd bij de reanimatie van een pasgeborene?

  1. AWanneer de hartfrequentie na 1 minuut onder 120/min is, nog vóór er enige beademing is gegeven
  2. BWanneer de hartfrequentie onder 60/min blijft ondanks minstens 30 seconden effectieve beademing
  3. CTelkens wanneer de Apgarscore onder 7 is
  4. DZodra de baby bij de geboorte niet huilt
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A newborn has a cephalohaematoma. What should the nurse monitor closely over the next days?

  1. AJaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
  2. BUrine colour, because the swelling causes kidney damage
  3. CHead circumference twice daily, because it signals hydrocephalus
  4. DBlood pressure, because the swelling causes hypertension
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the family of a 7-year-old with coeliac disease. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"We will use a separate toaster for his gluten-free bread."
  2. B"Plain rice and potatoes are fine for him."
  3. C"He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
  4. D"We will check food labels for wheat, barley and rye."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

What is the CIWA-Ar scale used for?

  1. AMeasuring the risk of falls in hospital
  2. BScreening for dementia in older adults
  3. CRating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
  4. DMeasuring the depth of sedation in patients on a ventilator in intensive care
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die clozapine gebruikt heeft een temperatuur van 38,5 °C en keelpijn. Wat is de prioriteit?

  1. AHet dringend melden zodat vóór de volgende dosis een volledige bloedtelling met neutrofielen kan worden bepaald
  2. BParacetamol geven en de clozapine gewoon doorgebruiken
  3. CDe patiënt vertellen dat het waarschijnlijk een gewone verkoudheid is, vocht aanmoedigen en de clozapine gewoon doorgebruiken
  4. DWachten tot de volgende routinebloedafname
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
5 lb 6 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 5 lb 6 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

5 lb 6 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tbsp · 2/dag · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tbsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 10 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tbsp = 15 mL?

1 tbspelke 12 uur10 dagen1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
12 kg25 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 12 kg. De voorgeschreven dosis is 25 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

12 kg25 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
50k stuks1000 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 50000 eenheden van een geneesmiddel in 1000 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

50000 stuks/1000 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg50 mL25 mL/h? mg/h

Een zak bevat 200 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 25 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

200 mg/50 mL25 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
12 500 stuks250 mLheparin? mL/h90 kg12 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 12 500 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 12 eenheden/kg/h voor een patiënt van 90 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

12 500 stuks/250 mL12 stuks/kg/h90 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine10 mL/h59 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 500 mg in 250 mL, loopt met 10 mL/h. De patiënt weegt 59 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL10 mL/h59 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap100 mLmelk100 mLsoep150 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine450 mLurine175 mLurine400 mLurine400 mLwonddrain120 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 109 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

109 kg12 hurine: 450 mLurine: 175 mLurine: 400 mLurine: 400 mLwonddrain: 120 mLbraaksel: 200 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 150 mL/hstart 12:00ttotaal​ = ? h80 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 12:00 met 80 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 150 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 3 h150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,33PaCO₂mmHg354574HCO₃⁻mmol/L222638ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,33, PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa) en HCO₃⁻ 38 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,33PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa)HCO₃⁻ 38 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 43 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 43 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter met een vaste geleidingsverhouding. Bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVgesynchroniseerde cardioversiereanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)transcutane pacingonmiddellijke defibrillatie

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1gesynchroniseerde cardioversie
  2. 2reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
  3. 3transcutane pacing
  4. 4onmiddellijke defibrillatie

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter

Waarom dit het antwoord is

A bladder scanner uses ultrasound to estimate bladder volume, for example after a patient has voided. It helps detect retention and avoids unnecessary catheterisation.

Antwoord

D · Measuring how much urine is in the bladder without a catheter
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · The susceptible host

Waarom dit het antwoord is

Immunisation makes a person no longer susceptible, so the infection cannot establish itself in them. Hand hygiene, by contrast, breaks the mode of transmission.

Antwoord

A · The susceptible host
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded

Waarom dit het antwoord is

Family-activated rapid response systems allow patients and families to call for help directly when they notice a worrying change. The nurse should also take the concern seriously and assess the patient.

Antwoord

B · The family can call the rapid response team if they are worried and staff have not responded
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Per ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan

Waarom dit het antwoord is

Geconcentreerd kaliumchloride dat onverdund of te snel wordt gegeven, kan het hart doen stilstaan. Het concentraat uit de algemene afdelingsvoorraad halen en voorgemengde, gebruiksklare zakken gebruiken is een breed aanbevolen veiligheidsmaatregel.

Antwoord

C · Per ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Help the patient empty her bladder

Waarom dit het antwoord is

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Antwoord

A · Help the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen

Waarom dit het antwoord is

Chest pain, fever and low oxygen in sickle cell disease suggest acute chest syndrome. It can worsen quickly, so oxygen, urgent review and prescribed treatment are needed.

Antwoord

C · Acute chest syndrome, which needs urgent escalation and oxygen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Peritonitis

Waarom dit het antwoord is

Cloudy effluent with abdominal pain or fever suggests peritonitis, the main serious complication of peritoneal dialysis. The fluid is sent for culture and treatment started promptly.

Antwoord

D · Peritonitis
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · "I can take aspirin if I get a headache."

Waarom dit het antwoord is

Aspirin and other NSAIDs increase the bleeding risk with warfarin, so patients should ask before taking any new medicine. Paracetamol (acetaminophen) is usually the safer choice for simple pain.

Antwoord

B · "I can take aspirin if I get a headache."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Het stabiliseert de membranen van hartcellen zonder kalium te verlagen

Waarom dit het antwoord is

Calcium heft binnen minuten het effect van hoog kalium op de elektrische activiteit van het hart op. Het kalium moet nog steeds worden verlaagd door het de cellen in te verplaatsen (insuline met glucose) en te verwijderen (binders, diuretica of dialyse).Gecontroleerd met: High potassium level · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Het stabiliseert de membranen van hartcellen zonder kalium te verlagen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently

Waarom dit het antwoord is

A level of 2,2 mEq/L with coarse tremor and confusion is lithium toxicity. Fluid loss and NSAIDs both reduce lithium excretion by the kidneys. The dose is held, the provider is informed at once, and fluids and close monitoring are expected; severe cases may need dialysis.

Antwoord

C · Lithium toxicity; hold lithium and report urgently
11.Farmacologie

Antwoord: A · When started within 48 hours of the first symptoms

Waarom dit het antwoord is

Neuraminidase inhibitors work best early, while the virus is multiplying. Started within 48 hours, they shorten illness; in high-risk or hospitalised patients they may still be given later.

Antwoord

A · When started within 48 hours of the first symptoms
12.Farmacologie

Antwoord: A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin

Waarom dit het antwoord is

Amoxicillin is a penicillin, so it must not be given to someone with penicillin anaphylaxis. The nurse holds the dose, informs the prescriber and makes sure the allergy is clearly recorded.

Antwoord

A · Withhold it and contact the prescriber, as amoxicillin is a penicillin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · The reading will be falsely high

Waarom dit het antwoord is

A cuff that is too small needs a higher pressure to compress the brachial artery, giving a falsely high reading. A cuff that is too large can give a falsely low reading. The bladder should encircle most of the arm, so cuff size is chosen by arm circumference.

Antwoord

C · The reading will be falsely high
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Superior vena cava obstruction

Waarom dit het antwoord is

A tumour in the mediastinum can compress the superior vena cava, causing swelling of the face, neck and arms, dilated veins on the chest and breathlessness. It is an oncological emergency. The patient is sat upright and given oxygen if hypoxic, and treatment may include a stent, steroids or radiotherapy.

Antwoord

A · Superior vena cava obstruction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side

Waarom dit het antwoord is

Damage to one side of the spinal cord, often from a stab wound, causes motor loss and loss of proprioception on the same side, and loss of pain and temperature on the opposite side. The pain fibres cross soon after entering the cord.

Antwoord

C · Weakness on the same side and loss of pain on the opposite side
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · De rechterarm gebruiken; de doorbloeding van de linkerhand en de trilling (thrill) controleren

Waarom dit het antwoord is

Een nieuwe fistel wordt beschermd tegen afknelling en aanprikken. Verpleegkundigen controleren de trilling (thrill) en het geruis (bruit), en de hand op warmte, kleur en gevoel, omdat de fistel bloed uit de hand kan “stelen”. Een fistel heeft meestal enkele weken nodig om te rijpen voordat hij voor dialyse kan worden gebruikt.

Antwoord

C · De rechterarm gebruiken; de doorbloeding van de linkerhand en de trilling (thrill) controleren
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Glasgow-Blatchford-score

Waarom dit het antwoord is

De Glasgow-Blatchford-score gebruikt ureum, hemoglobine, systolische bloeddruk, pols, melena, syncope, leverziekte en hartfalen om patiënten te identificeren die een interventie nodig hebben. De volledige Rockall-score wordt na endoscopie gebruikt.

Antwoord

B · Glasgow-Blatchford-score
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Withhold the next dose and report to the prescriber

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs can cause acute kidney injury, particularly with hypovolaemia, older age or other nephrotoxic drugs. The nurse withholds and reports, and fluid status and other analgesia are reviewed.

Antwoord

C · Withhold the next dose and report to the prescriber
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Facial nerve palsy

Waarom dit het antwoord is

Pressure from forceps blades on the facial nerve can cause temporary facial palsy, with asymmetry when the baby cries. It usually resolves within weeks.

Antwoord

D · Facial nerve palsy
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Wanneer de hartfrequentie onder 60/min blijft ondanks minstens 30 seconden effectieve beademing

Waarom dit het antwoord is

Compressies beginnen als de hartfrequentie onder 60/min blijft na effectieve beademing, gegeven in een verhouding van 3:1 met de ademteugen. De meeste pasgeborenen reageren op goede beademing alleen.

Antwoord

B · Wanneer de hartfrequentie onder 60/min blijft ondanks minstens 30 seconden effectieve beademing
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin

Waarom dit het antwoord is

A cephalohaematoma is a collection of blood under the periosteum. As the red cells break down, bilirubin rises, so these babies have a higher risk of jaundice. The swelling itself usually resolves over weeks without treatment.

Antwoord

A · Jaundice, because the breakdown of the trapped blood adds to bilirubin
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."

Waarom dit het antwoord is

Even small amounts of gluten damage the gut lining in coeliac disease, so the diet must be strict and lifelong. Avoiding cross-contamination, reading labels and using naturally gluten-free foods are correct.

Antwoord

C · "He can eat normal bread at weekends if he's strict in the week."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment

Waarom dit het antwoord is

The Clinical Institute Withdrawal Assessment for Alcohol, revised (CIWA-Ar), scores withdrawal signs and symptoms. Repeated scores guide symptom-triggered benzodiazepine treatment.

Antwoord

C · Rating the severity of alcohol withdrawal to guide treatment
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Het dringend melden zodat vóór de volgende dosis een volledige bloedtelling met neutrofielen kan worden bepaald

Waarom dit het antwoord is

Koorts en keelpijn bij een patiënt die clozapine gebruikt kunnen wijzen op neutropenie of agranulocytose. Een dringende bloedtelling is nodig, en de voorschrijver beslist of het middel wordt gestaakt.

Antwoord

A · Het dringend melden zodat vóór de volgende dosis een volledige bloedtelling met neutrofielen kan worden bepaald
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 2,44 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

6 oz/16 = 0,375 lb
5 + 0,375 = 5,375 lb

Pond naar kilogram

m = 5,375/2,2 = 2,443 ≈ 2,44 kg

Antwoord

m = 2,44 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 300 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

1 tbsp = 1·15 = 15 mL

Hele kuur

V = 15 mL × 2/dag × 10 = 300 mL

Antwoord

V = 300 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 150 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

25·12 = 300 mg

Per gift

D = 300/2 = 150 mg

Antwoord

D = 150 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 25 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

50000/1000 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/50 = 25 mL/h

Antwoord

R = 25 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 17 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1000·10/600 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Antwoord

R = 17 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 17 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 100 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

200/50 = 4 mg/mL

Dosissnelheid

D = 4·25 = 100 mg/h

Antwoord

D = 100 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 21,6 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

12·90 = 1 080 stuks/h

Concentratie

12 500/250 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1080/50 = 21,6 mL/h

Antwoord

R = 21,6 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 5,6 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Microgram per minuut

10·2000 = 20000 mcg/h
20000/60 = 333,3 mcg/min

Per kilogram

D = 333,3/59 = 5,65 ≈ 5,6 mcg/kg/min

Antwoord

D = 5,6 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,09 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

450 + 175 + 400 + 400 = 1425 mL

Per kilogram per uur

U = 1425/(109·12) = 1,089 ≈ 1,09 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,09 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL over

Tweede deel

260/150 = 1,733 h

Totale tijd

t = 3 + 1,733 = 4,733 ≈ 4,7 h

Antwoord

t = 4,7 h

Dat is ongeveer 4 h 44 min, dus de zak is rond 16:44 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 90

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 15 + 20 + 0 + 15 = 90

Antwoord

MFS = 90
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,33: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 74 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 38 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 51,1 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·43 + 21 = 51,1 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 51,1 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 150 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 10 kleine hokjes = 0,40 s → 1500 ÷ 10 = 150 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 150 = 2:1

Antwoord

ventriculaire frequentie = 150 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 14 kleine hokjes, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,56 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
sinustachycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions