Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welk patiëntdoel is SMART geformuleerd?

  1. ADe patiënt loopt uiterlijk vrijdag 20 meter met een rollator
  2. BDe patiënt probeert meer te eten
  3. CDe patiënt voelt zich binnenkort beter
  4. DDe mobiliteit van de patiënt verbetert
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which statement about the use of physical restraint is correct?

  1. AIt is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
  2. BIt can be used whenever a patient is confused, without further assessment
  3. CIt is the best way to stop older patients from falling
  4. DIt never needs to be documented if it is used only overnight
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

An alcohol-based skin prep has been used before surgery with electrosurgery. What must happen before the drapes are placed?

  1. AThe prep must be warmed with a hair dryer
  2. BThe prep must be wiped off with saline
  3. CThe prep must be covered with the drapes while it is still wet
  4. DThe prep must be fully dry and any pooled liquid removed
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Several patients on a ward develop vomiting and diarrhea within two days, and a norovirus outbreak is suspected. What should the nurse do first?

  1. AMove the affected patients to different wards so that fewer people are exposed
  2. BAsk visitors to bring in bottled water for all patients
  3. CNotify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions
  4. DWait for all the stool results to come back before taking any action
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient on hemodialysis has an arteriovenous fistula in the left arm. Which instruction should the nurse give the nursing assistant?

  1. AHelp the patient carry shopping bags on the left arm
  2. BMeasure blood pressure on the left arm only, every 4 hours
  3. CKeep the left arm wrapped tightly in a bandage at night
  4. DDo not measure blood pressure on the left arm
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An infant is choking and cannot cry or breathe. Which technique is correct?

  1. AHolding the infant upside down by the feet
  2. BAbdominal thrusts, as in adults
  3. CA blind finger sweep of the mouth
  4. DBack blows and chest thrusts
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

After removing a peripheral IV cannula, what should the nurse check?

  1. AThat the patient's blood glucose is normal before removal
  2. BThat the site is left uncovered and bleeding freely
  3. CThat the cannula is put back in its sterile packet for the next patient
  4. DThat the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient rescued from a house fire has soot around the mouth, singed nasal hairs and a hoarse voice. What is the main concern?

  1. AHypothermia from the fire service water
  2. BDehydration from sweating
  3. CA minor throat infection
  4. DAirway swelling from inhalation injury
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient's eGFR has fallen to 24 mL/min/1,73 m². Which prescribed drug should the nurse question before giving it?

  1. AInsulin glargine
  2. BAcetaminophen (paracetamol)
  3. CMetformin
  4. DLevothyroxine
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient's low calcium does not improve despite several days of calcium replacement. Which other electrolyte should be checked and corrected?

  1. AMagnesium
  2. BSodium
  3. CBicarbonate
  4. DChloride
11.FarmacologieGemiddeld

A patient receiving chemotherapy has a very low neutrophil count and is going home. Which teaching is most important?

  1. AEat plenty of raw shellfish to boost protein
  2. BExercise in crowded gyms to build strength
  3. CReport a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away
  4. DTake paracetamol regularly so that fevers do not show
12.FarmacologieMoeilijk

Why is strict aseptic technique and a limited hang time needed for propofol infusions?

  1. ALight exposure changes propofol into an opioid
  2. BPropofol breaks down into a toxic gas after a few hours
  3. CPropofol becomes more potent the longer it hangs
  4. DIts lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is a non-selective beta-blocker such as propranolol usually avoided in a patient with asthma?

  1. AIt makes inhaled corticosteroids work too strongly
  2. BIt can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
  3. CIt thickens airway mucus by drying the airways
  4. DIt raises the heart rate sharply during an acute asthma attack
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse phones the doctor about a patient with pneumonia whose observations are worsening. Using SBAR, which statement is the clearest "recommendation"?

  1. A"I am calling about the patient in bed 6."
  2. B"His heart rate is 124/min, his BP is 88/50 mmHg and he is confused."
  3. C"I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
  4. D"He is 72 and was admitted yesterday with community-acquired pneumonia."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which symptoms are typical of hypokalaemia?

  1. ATingling lips and facial twitching
  2. BExcess thirst and very high glucose
  3. CMuscle weakness, cramps and palpitations
  4. DHeat intolerance and weight loss
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met een vermoedelijke beroerte komt twee uur na het begin aan. De capillaire glucose is 2,4 mmol/L (43 mg/dL). Wat moet er daarna gebeuren?

  1. ADirect trombolyse geven zonder verdere controles
  2. BDe lage glucose behandelen en de neurologische verschijnselen opnieuw beoordelen
  3. CIntraveneuze insuline geven om de hersencellen te beschermen
  4. DDe glucose negeren, omdat die niet relevant is voor de beoordeling van een beroerte
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which is a recognised cause of anaphylaxis during surgery?

  1. AA warmed blanket
  2. BSterile normal saline
  3. CThe patient's own blood from cell salvage
  4. DChlorhexidine skin preparation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt die uit een brandend huis is gered, heeft een SpO₂ van 99% zonder zuurstof maar hoofdpijn, verwardheid en kersrode lippen. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe hoofdpijn behandelen met paracetamol en de patiënt een nacht observeren
  2. BDe zuurstof weghalen, omdat de zuurstofsaturatie volledig normaal is
  3. C100% zuurstof geven via een non-rebreathingmasker en een carboxyhemoglobinespiegel aanvragen
  4. DZuurstof geven met 2 L/min via een neusbril en over een uur opnieuw controleren
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

On day 1 after birth, a woman's white cell count is mildly raised and she has no symptoms. How should this be interpreted?

  1. AIt shows she is dehydrated
  2. BIt means she has leukaemia
  3. CIt proves she has an infection
  4. DIt can be normal soon after birth
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 30 weeks reports a sudden gush of clear fluid from the vagina without contractions. What is the priority nursing action?

  1. AReassure her that it is urine and send her home
  2. BAssess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
  3. CPerform a digital vaginal examination to check dilation
  4. DAdvise a warm bath to see whether the leaking stops
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child receiving chemotherapy has painful mouth ulcers (mucositis). Which mouth care is best?

  1. AA hard toothbrush and lemon–glycerine swabs to clean the ulcers
  2. BA soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods
  3. CSpicy and acidic foods to stimulate saliva flow
  4. DMouthwash containing alcohol several times a day
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AArrange a professional interpreter
  2. BLet the 10-year-old translate to save time
  3. CUse simple English and gestures only
  4. DAsk another patient's visitor who speaks the language
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. ATell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
  2. BRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  3. CExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  4. DStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Two days after surgery, a 79-year-old woman is quiet and drowsy, stares into space and gives muddled answers that vary through the day. Her daughter says she was sharp before. What is most likely?

  1. ANormal tiredness after anaesthesia
  2. BDepression after surgery
  3. CHypoactive delirium
  4. DAdvanced dementia
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011123:25 PM?16:2503:2514:2515:25

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 3:25 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

3:25 PM
  1. 116:25
  2. 203:25
  3. 314:25
  4. 415:25
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp? mL3 tbsp? mL1 fl oz? mL3 kopjes? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 2 tsp van hoestdrank, 3 tbsp van vloeibare aanvulling, 1 fl oz van sap, 3 kopjes van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 10 kg krijgt 7,5 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

10 kg7,5 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 840 microgram. De ampul bevat 2 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

840 mcg2 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
900 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 900 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min20 gtt/mL900 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks100 mLkortwerkende insuline20 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 50 eenheden kortwerkende insuline in 100 mL loopt met 20 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

50 stuks/100 mL20 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h109 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 109 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL10 mcg/kg/min109 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater150 mLgelatinepudding120 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine200 mLurine400 mLurine350 mLurine350 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 76 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

76 kg8 hurine: 200 mLurine: 400 mLurine: 350 mLurine: 350 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL250 mL ingelopen80 mL/h21:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 80 mL/h. Om 21:30 is er al 250 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL250 mL ingelopen80 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 8/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 37,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 8SpO₂ 98%luchtSBP 130HR 70AT 37,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354524HCO₃⁻mmol/L222613ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,36, PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa) en HCO₃⁻ 13 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,36PaCO₂ 24 mmHg (3,2 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 32 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 32 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · De patiënt loopt uiterlijk vrijdag 20 meter met een rollator

Waarom dit het antwoord is

Een SMART-doel zegt precies wat er wordt verwacht, hoe het wordt gemeten en wanneer. "Uiterlijk vrijdag 20 meter lopen met een rollator" is te controleren; "zich beter voelen" niet.

Antwoord

A · De patiënt loopt uiterlijk vrijdag 20 meter met een rollator
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks

Waarom dit het antwoord is

Restraint carries risks such as injury, distress and pressure damage. It is used only when alternatives have failed, in the least restrictive form, for the shortest time, with monitoring and documentation.

Antwoord

A · It is a last resort, uses the least restrictive option and needs regular checks
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed

Waarom dit het antwoord is

Wet alcohol prep and its vapors under drapes can be ignited by electrosurgery or lasers. The prep is allowed to dry fully, and pooling in skin folds or linen is prevented.

Antwoord

D · The prep must be fully dry and any pooled liquid removed
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Notify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions

Waarom dit het antwoord is

Early reporting lets infection prevention organize testing, cohorting, closing of the ward if needed, cleaning with suitable agents and soap-and-water hand hygiene. Moving patients around can spread the outbreak.

Antwoord

C · Notify the infection prevention team and place affected patients on contact precautions
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Do not measure blood pressure on the left arm

Waarom dit het antwoord is

Blood pressure cuffs, tight bands and heavy loads can damage or block a fistula. The arm with the access is protected, and the nurse checks it for a thrill and bruit.

Antwoord

D · Do not measure blood pressure on the left arm
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Back blows and chest thrusts

Waarom dit het antwoord is

For a choking infant, the nurse gives cycles of five back blows and five chest thrusts. Abdominal thrusts are not used in infants, and blind finger sweeps can push the object deeper.

Antwoord

D · Back blows and chest thrusts
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops

Waarom dit het antwoord is

The nurse checks that the whole cannula has been removed, applies pressure and a dressing, and records the removal. Any signs of phlebitis are noted.

Antwoord

D · That the cannula is intact, and apply pressure until bleeding stops
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Airway swelling from inhalation injury

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest inhalation injury, which can cause rapid airway swelling and obstruction. Early senior anaesthetic review is needed, as early intubation may be required. Carbon monoxide poisoning must also be considered.

Antwoord

D · Airway swelling from inhalation injury
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Metformin

Waarom dit het antwoord is

Metformin is cleared by the kidneys, and it is contraindicated when the eGFR is below 30 mL/min/1,73 m² because of the risk of lactic acidosis. Insulin doses may also need adjustment, but insulin is not contraindicated.

Antwoord

C · Metformin
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Magnesium

Waarom dit het antwoord is

Low magnesium reduces parathyroid hormone secretion and the body's response to it, so hypocalcemia does not correct until magnesium is replaced. The same applies to refractory hypokalemia.

Antwoord

A · Magnesium
11.Farmacologie

Antwoord: C · Report a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away

Waarom dit het antwoord is

Neutropenic patients may have few signs of infection other than fever, and sepsis can develop quickly. A fever needs urgent assessment; good hand hygiene and avoiding sick contacts are also taught.

Antwoord

C · Report a temperature of 38 °C (100,4 °F) or higher straight away
12.Farmacologie

Antwoord: D · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated

Waarom dit het antwoord is

Propofol is formulated in a soybean oil emulsion, which is a good growth medium for bacteria. Contaminated propofol has caused sepsis, so it is handled aseptically and tubing and containers are changed at set intervals.

Antwoord

D · Its lipid emulsion lets bacteria grow if it is contaminated
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors

Waarom dit het antwoord is

Beta-2 receptors in the airways mediate bronchodilation. Blocking them can trigger severe bronchospasm in asthma and also blunts the effect of salbutamol. Cardioselective beta-1 blockers are safer but still used with caution.

Antwoord

B · It can cause bronchospasm by blocking beta-2 receptors
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."

Waarom dit het antwoord is

In SBAR, the recommendation states clearly what the nurse needs and how quickly, such as a review within a set time. The other statements belong to situation, background and assessment. Structured communication reduces delays in escalation.

Antwoord

C · "I think he may have sepsis; please review him within 30 minutes."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Muscle weakness, cramps and palpitations

Waarom dit het antwoord is

Low potassium causes muscle weakness, cramps, constipation and arrhythmias. ECG changes include flattened T waves and U waves. Tingling and twitching suggest low calcium.

Antwoord

C · Muscle weakness, cramps and palpitations
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · De lage glucose behandelen en de neurologische verschijnselen opnieuw beoordelen

Waarom dit het antwoord is

Hypoglykemie kan focale uitvalsverschijnselen veroorzaken die een beroerte nabootsen. Het moet eerst worden gecorrigeerd en de patiënt opnieuw worden beoordeeld. Een glucose onder ongeveer 2,7 mmol/L (50 mg/dL) is in het algemeen een reden om geen trombolyse te geven totdat het is behandeld en de uitval blijft bestaan.

Antwoord

B · De lage glucose behandelen en de neurologische verschijnselen opnieuw beoordelen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Chlorhexidine skin preparation

Waarom dit het antwoord is

Common causes of perioperative anaphylaxis include neuromuscular blockers, antibiotics, chlorhexidine and latex. Allergies are documented, and suspected reactions are investigated afterwards.

Antwoord

D · Chlorhexidine skin preparation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · 100% zuurstof geven via een non-rebreathingmasker en een carboxyhemoglobinespiegel aanvragen

Waarom dit het antwoord is

Koolmonoxide bindt sterker aan hemoglobine dan zuurstof. Standaard pulsoximetrie leest carboxyhemoglobine als oxyhemoglobine, dus de SpO₂ kan er normaal uitzien. Zuurstof in hoge concentratie versnelt de CO-eliminatie. Een bloedgas met co-oximetrie meet carboxyhemoglobine.

Antwoord

C · 100% zuurstof geven via een non-rebreathingmasker en een carboxyhemoglobinespiegel aanvragen
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · It can be normal soon after birth

Waarom dit het antwoord is

Leucocytosis is common in labour and the early postnatal period. It must be interpreted with clinical signs such as fever, pain and lochia changes rather than on its own.

Antwoord

D · It can be normal soon after birth
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination

Waarom dit het antwoord is

Preterm prelabour rupture of membranes is suspected. The nurse assesses the fetal heart rate and the fluid's colour, amount and odour, and avoids digital examinations, which raise the risk of infection.

Antwoord

B · Assess the fetal heart rate and check the fluid, and avoid a digital examination
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · A soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods

Waarom dit het antwoord is

Gentle cleaning with a soft brush or sponge, regular saline or bland rinses, analgesia and soft, cool, non-acidic foods protect the mouth. Alcohol mouthwashes and lemon–glycerine swabs dry and irritate the mucosa.

Antwoord

B · A soft toothbrush or sponge, bland rinses and soft, cool foods
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Arrange a professional interpreter

Waarom dit het antwoord is

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Antwoord

A · Arrange a professional interpreter
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Waarom dit het antwoord is

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Antwoord

B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Hypoactive delirium

Waarom dit het antwoord is

Hypoactive delirium presents with drowsiness, slowness and reduced activity, and is often missed or mistaken for depression. Acute onset, fluctuating course and inattention point to delirium.

Antwoord

C · Hypoactive delirium
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 15:25

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

3 PM → 3 + 12 = 15

Antwoord

15:25

Antwoord

15:25
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 805 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

2 tsp = 2·5 = 10 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL
3 kopjes = 3·240 = 720 mL

Optellen

V = 10 + 45 + 30 + 720 = 805 mL

Antwoord

V = 805 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 7,5·10 = 75 mg

Volume

V = 75/25 = 3 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 3 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,42 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Volume

V = 840/2000 = 0,42 mL

Antwoord

V = 0,42 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 33 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/600 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Antwoord

R = 33 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 33 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 7,1 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Resterende tijd

t = 900/126 = 7,143 ≈ 7,1 h

Antwoord

t = 7,1 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 10 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/100 = 0,5 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 20·0,5 = 10 stuks/h

Antwoord

D = 10 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 65,4 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·109 = 1090 mcg/min
1090·60 = 65400 mcg/h

Pompsnelheid

R = 65400/1000 = 65,4 mL/h

Antwoord

R = 65,4 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 2,14 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

200 + 400 + 350 + 350 = 1300 mL

Per kilogram per uur

U = 1300/(76·8) = 2,138 ≈ 2,14 mL/kg/h

Antwoord

U = 2,14 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 9,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 250 = 750 mL

Tijd

t = 750/80 = 9,375 ≈ 9,4 h

Antwoord

t = 9,4 h

Dat is ongeveer 9 h 23 min, dus de zak is rond 06:53 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 3 + 4 + 3 + 1 + 3 + 3 = 17

Antwoord

B = 17
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 8/min → 3
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 37,4 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,36: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 24 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 13 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 25,5–29,5 mmHg, dus de gemeten 24 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 43,4 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·32 + 21 = 43,4 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 43,4 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,528 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 19 × 0,04 = 0,76 s

Formule van Bazett

QTc = 0,46/√0,76 = 0,46/0,8718 = 0,528 s

Antwoord

QTc = 0,528 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (528 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: PR-interval

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 21 kleine hokjes, 1500 ÷ 21 ≈ 71 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,84 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,34 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

PR-interval → eerstegraads AV-blok

Antwoord

PR-interval

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions