Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which patient is at greatest risk of injury from a heat pack?

  1. AA patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
  2. BA young adult with a stiff neck after sleeping in an awkward position
  3. CA patient with a sore lower back after gardening
  4. DA patient with period pain
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older patient with diarrhoea for three days is dizzy on standing and passing small amounts of dark urine. What is the most likely problem?

  1. ADehydration from fluid loss
  2. BUrinary retention caused by a full bladder
  3. CFluid overload from drinking too much
  4. DNormal ageing that needs no action
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient with diabetes will use lancets and insulin needles at home. Which teaching about disposal is correct?

  1. AFlush the used lancets and needles down the toilet
  2. BPut them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
  3. CPut them loose in the household trash bag, as long as the bag is tied shut
  4. DRecap each needle with two hands before putting it in the kitchen trash
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige weet niet zeker of een steriele handschoen de rand van het steriele veld heeft aangeraakt. Wat is de juiste handelwijze?

  1. ADe patiënt vragen of die het heeft gezien
  2. BDe handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
  3. CDe handschoen afvegen met alcohol
  4. DDoorgaan, omdat de verpleegkundige het niet zeker weet
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which patient on an addiction unit should the nurse see first?

  1. ALast drink one week ago; asking about support groups
  2. BIn recovery for a year; came to the clinic today for a routine check and a repeat prescription
  3. CLast drink this morning; asking when lunch will arrive
  4. DLast drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Four laboratory results come back at once. Which one should the nurse report first?

  1. ACreatinine 1,3 mg/dL in an older adult, unchanged from last week
  2. BPotassium 3,4 mEq/L in a patient on a diuretic
  3. CHemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
  4. DGlucose 180 mg/dL after a meal in a patient with diabetes
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

When is a rapid-acting insulin such as insulin aspart usually given?

  1. AOnly at bedtime
  2. BTwo hours after finishing a meal
  3. COnce a week
  4. DJust before or with a meal
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die iv-vancomycine krijgt, ontwikkelt tijdens een snel infuus blozen en een jeukende rode uitslag op gezicht en hals. Wat is de waarschijnlijkste oorzaak en reactie?

  1. AInfuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
  2. BNormale reactie; de infuussnelheid verhogen
  3. CLeverfalen; alle medicijnen definitief stoppen
  4. DZonnebrand; crème aanbrengen en doorgaan
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt met het syndroom van inadequate antidiuretisch hormoonsecretie (SIADH) heeft een natrium van 128 mEq/L. Welke voorgeschreven maatregel verwacht de verpleegkundige?

  1. AExtra waterinname aanmoedigen
  2. BVochtbeperking
  3. CEen natriumarm dieet
  4. DGrote hoeveelheden intraveneuze 5% glucose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has eaten very little for 2 weeks and has received broad-spectrum antibiotics. The INR is now 2,3 without warfarin, and the platelets are normal. What is the most likely cause?

  1. AHemophilia A
  2. BVitamin K deficiency
  3. CIron-deficiency anemia
  4. DImmune thrombocytopenia
11.FarmacologieGemiddeld

Why is directly observed therapy (DOT) often used for tuberculosis?

  1. AThe drugs work only if a nurse is present
  2. BPatients with TB cannot swallow tablets
  3. CTreatment lasts months, and missed doses cause resistance
  4. DTB drugs must always be given intravenously in hospital
12.FarmacologieMoeilijk

Beta-lactam antibiotics show time-dependent killing. What does this mean for administration?

  1. ADoses can be given at any time as long as the daily total is right
  2. BA single very large daily dose works best
  3. CDoses should be given on time at evenly spaced intervals
  4. DDoses should be given only when the patient has a fever
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which patient is most typical of a primary spontaneous pneumothorax?

  1. AAn older woman with long-standing heart failure
  2. BA child with a viral sore throat
  3. CA tall, thin young man who smokes
  4. DA middle-aged woman with high blood pressure
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
  2. B"I will rest quietly for five minutes before measuring."
  3. C"I will measure it straight after my morning jog."
  4. D"I will take two readings and write them both down."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A stroke patient speaks fluently, but the words make little sense, and they do not follow simple instructions. Which type of aphasia is this?

  1. ADysarthria from facial weakness
  2. BExpressive (Broca's) aphasia
  3. CReceptive (Wernicke's) aphasia
  4. DGlobal aphasia with no speech at all
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient's corrected calcium is 1,7 mmol/L (about 6,8 mg/dL). Which ECG change is most typical?

  1. AA shortened QT interval
  2. BTall, peaked T waves
  3. CA prolonged QT interval
  4. DST elevation in all leads
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

How are skin staples usually removed from a healed incision?

  1. AAll staples at once by pulling each one straight up from the skin
  2. BAlternate staples first, then the rest if the wound holds
  3. CThe staples are left in permanently under the skin
  4. DOnly the staples at each end, leaving the others for good
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Why is an SGLT2 inhibitor such as dapagliflozin usually withheld before surgery?

  1. AIt causes the surgical wound to bleed more
  2. BIt makes the patient's potassium dangerously high
  3. CIt interacts with all general anaesthetic gases and stops them working
  4. DIt raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een pasgeborene ziet er op 18 uur oud geel uit. Wat wijst dit aan?

  1. ANormale fysiologische icterus waarvoor geen verdere actie nodig is
  2. BBorstmelkicterus
  3. CPathologische icterus die snel beoordeeld moet worden
  4. DEen normaal effect van vitamine K
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has a postpartum haemorrhage. Which nursing action should be done first while help is coming?

  1. AWeigh the used pads and record the total
  2. BMassage the fundus and look for the source
  3. CDocument the estimated blood loss in the notes
  4. DGive the baby a bath to free the mother's time
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A37,5 °C (99,5 °F) or higher
  2. B37,0 °C (98,6 °F) or higher
  3. C38,0 °C (100,4 °F) or higher
  4. D39,5 °C (103,1 °F) or higher
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 4-year-old says it is wrong to hit his sister "because then I get a time-out". Which level of Kohlberg's moral development does this reflect?

  1. APreconventional level
  2. BConventional level
  3. CFormal operational level
  4. DPostconventional level
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which activity is most suitable for a patient in an acute manic episode?

  1. AA long group discussion in the day room
  2. BA competitive team game of volleyball
  3. CA complicated board game such as chess with other patients
  4. DA walk with a staff member
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient who used methamphetamine heavily for weeks stopped 2 days ago. He sleeps most of the day, is very low and says life is pointless. What is the priority?

  1. AWake him often so that his sleep pattern returns to normal
  2. BEncourage him to exercise hard to raise his energy
  3. CAssess his suicide risk
  4. DGive a stimulant to relieve the low mood
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
4 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 4 lb 3 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

4 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
4 fl oz? mL1½ tbsp? mL¾ kopje? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 4 fl oz van sap, 1½ tbsp van vloeibare aanvulling, ¾ kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 26 kg krijgt 3 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

26 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
250 mg/5 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 77 lb. Het voorschrift is 0,5 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 250 mg in 5 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

77 lb0,5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL15 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

500 mL5 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
2 g500 mL? mL/h4 mg/min

Een zak bevat 2 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 4 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

2 g/500 mL4 mg/min
R = mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL80 stuks/kg · 66 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 66 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg66 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h94 kg5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 5 mcg/kg/min voor een patiënt van 94 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min94 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep250 mLthee200 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine500 mLurine375 mLwonddrain70 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 59 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

59 kg8 hurine: 500 mLurine: 375 mLwonddrain: 70 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 50 mL/hstart 09:30ttotaal​ = ? h75 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 09:30 met 75 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 50 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL75 mL/h · 2 h50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 98% met extra zuurstof, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 44/min, alert, temperatuur 36,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 98%O₂SBP 136HR 44AT 36,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222616passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,31, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,31PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVeerstegraads AV-blokjunctioneel ritmesinustachycardienormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1eerstegraads AV-blok
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3sinustachycardie
  4. 4normaal sinusritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy

Waarom dit het antwoord is

Patients who cannot feel heat properly, such as those with neuropathy, spinal injury or reduced consciousness, can be burned without noticing. Their skin needs extra checks or heat should be avoided.

Antwoord

A · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Dehydration from fluid loss

Waarom dit het antwoord is

Diarrhoea causes loss of water and electrolytes. Postural dizziness and concentrated low-volume urine show dehydration, which needs fluid replacement, electrolyte checks and close monitoring.

Antwoord

A · Dehydration from fluid loss
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules

Waarom dit het antwoord is

Home sharps go into a puncture-resistant container, such as an approved sharps container or a rigid plastic bottle if local rules allow, which is closed and disposed of according to local guidance.

Antwoord

B · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · De handschoen als besmet beschouwen en verwisselen

Waarom dit het antwoord is

Het principe is “bij twijfel is het niet steriel”. De rand van het veld is niet steriel, dus wordt de handschoen verwisseld. Doorgaan op onzekere basis brengt de patiënt in gevaar voor infectie.

Antwoord

B · De handschoen als besmet beschouwen en verwisselen
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects

Waarom dit het antwoord is

Hallucinations, tremor, sweating and tachycardia two to three days after the last drink suggest severe withdrawal and possible delirium tremens, which can be fatal. This patient needs prompt assessment and treatment.

Antwoord

D · Last drink two days ago; now shaking, sweating, heart rate 124/min and seeing insects
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed

Waarom dit het antwoord is

A hemoglobin of 6,5 g/dL (65 g/L) in a bleeding patient shows severe anemia and may need urgent transfusion. The other results are mildly abnormal or stable.

Antwoord

C · Hemoglobin 6,5 g/dL (65 g/L) in a patient with a GI bleed
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Just before or with a meal

Waarom dit het antwoord is

Rapid-acting insulins start working within minutes, so they are given with meals to match the glucose rise. Giving the dose without eating risks hypoglycaemia.

Antwoord

D · Just before or with a meal
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren

Waarom dit het antwoord is

Een snel vancomycine-infuus kan histamine vrijmaken en blozen en uitslag veroorzaken ("vancomycine-infuusreactie"). Een lagere snelheid voorkomt dit meestal, maar anafylaxie moet worden uitgesloten.

Antwoord

A · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Vochtbeperking

Waarom dit het antwoord is

Bij SIADH zorgt te veel antidiuretisch hormoon ervoor dat de nieren water vasthouden, waardoor het natrium wordt verdund. Vochtbeperking is de eerste maatregel. Hypotone vloeistoffen of extra water zouden het natrium verder verlagen.Gecontroleerd met: Syndrome of inappropriate antidiuretic hormone secretion · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Vochtbeperking
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Vitamin K deficiency

Waarom dit het antwoord is

Vitamin K comes from the diet and from gut bacteria. Poor intake plus antibiotics can cause vitamin K deficiency, which lowers factors II, VII, IX and X and prolongs the PT/INR. Vitamin K replacement corrects it.Gecontroleerd met: Vitamin K Deficiency in Neonates and Adults (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Vitamin K deficiency
11.Farmacologie

Antwoord: C · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance

Waarom dit het antwoord is

Standard TB treatment usually lasts six months or more with several drugs. Poor adherence leads to relapse and multidrug-resistant TB, so supervised dosing improves completion.

Antwoord

C · Treatment lasts months, and missed doses cause resistance
12.Farmacologie

Antwoord: C · Doses should be given on time at evenly spaced intervals

Waarom dit het antwoord is

For beta-lactams, efficacy depends on the time the drug level stays above the minimum inhibitory concentration. Evenly spaced, on-time doses, or extended infusions, support this.

Antwoord

C · Doses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A tall, thin young man who smokes

Waarom dit het antwoord is

Primary spontaneous pneumothorax usually occurs in tall, thin young men, often smokers, when small apical blebs rupture. Secondary pneumothorax occurs in people with lung disease such as COPD and tends to be more serious.

Antwoord

C · A tall, thin young man who smokes
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · "I will measure it straight after my morning jog."

Waarom dit het antwoord is

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Antwoord

C · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Receptive (Wernicke's) aphasia

Waarom dit het antwoord is

Receptive aphasia comes from damage to Wernicke's area in the dominant temporal lobe. Speech is fluent but often meaningless, and comprehension is impaired. Patients are often unaware of their errors.

Antwoord

C · Receptive (Wernicke's) aphasia
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · A prolonged QT interval

Waarom dit het antwoord is

Hypocalcaemia prolongs the QT interval, which can lead to dangerous arrhythmias. A short QT is seen in hypercalcaemia, and peaked T waves are typical of hyperkalaemia.

Antwoord

C · A prolonged QT interval
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Alternate staples first, then the rest if the wound holds

Waarom dit het antwoord is

Removing alternate staples first allows the nurse to check that the wound edges stay together. If the wound is secure, the rest are removed, and adhesive strips can be applied for support.

Antwoord

B · Alternate staples first, then the rest if the wound holds
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose

Waarom dit het antwoord is

SGLT2 inhibitors can cause euglycaemic diabetic ketoacidosis around fasting and surgery. They are usually paused before surgery as advised, and ketones are checked if the patient becomes unwell.

Antwoord

D · It raises the risk of ketoacidosis, even with near-normal glucose
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Pathologische icterus die snel beoordeeld moet worden

Waarom dit het antwoord is

Fysiologische icterus verschijnt meestal na 24 uur. Icterus in de eerste 24 uur wijst op hemolyse (bijvoorbeeld bloedgroepantagonisme) of infectie en vraagt om een bilirubinebepaling en medische beoordeling.

Antwoord

C · Pathologische icterus die snel beoordeeld moet worden
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Massage the fundus and look for the source

Waarom dit het antwoord is

The first priority is to stop the bleeding: massage a boggy fundus, check for tears, empty the bladder and give uterotonics per protocol. Weighing pads gives a more accurate blood loss but comes after life-saving actions.

Antwoord

B · Massage the fundus and look for the source
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Waarom dit het antwoord is

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Antwoord

C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Preconventional level

Waarom dit het antwoord is

At the preconventional level, typical of young children, right and wrong are judged by punishment and reward. Formal operational is one of Piaget's cognitive stages, not a Kohlberg level.

Antwoord

A · Preconventional level
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · A walk with a staff member

Waarom dit het antwoord is

Solitary, non-competitive physical activity helps release energy safely. Competitive games, large groups and tasks requiring long concentration can increase agitation and conflict.

Antwoord

D · A walk with a staff member
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Assess his suicide risk

Waarom dit het antwoord is

Stimulant withdrawal can cause profound depression, fatigue, hypersomnia and suicidal thoughts. Suicide risk assessment and close observation are the priorities.

Antwoord

C · Assess his suicide risk
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 1,9 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

3 oz/16 = 0,1875 lb
4 + 0,1875 = 4,188 lb

Pond naar kilogram

m = 4,188/2,2 = 1,903 ≈ 1,9 kg

Antwoord

m = 1,9 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 322,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

4 fl oz = 4·30 = 120 mL
1½ tbsp = 1,5·15 = 22,5 mL
¾ kopje = 0,75·240 = 180 mL

Optellen

V = 120 + 22,5 + 180 = 322,5 mL

Antwoord

V = 322,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 7,8 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 3·26 = 78 mg

Volume

V = 78/10 = 7,8 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 7,8 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,35 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

77/2,2 = 35 kg

Dosis

0,5·35 = 17,5 mg

Volume

V = (17,5/250)·5 = 0,35 mL

Antwoord

V = 0,35 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 500·15/300 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 60 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dosis per uur

4·60 = 240 mg/h

Pompsnelheid

R = 240/4 = 60 mL/h

Antwoord

R = 60 mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 1,1 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·66 = 5 280 stuks

Volume

V = 5280/5000 = 1,056 ≈ 1,1 mL

Antwoord

V = 1,1 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 17,6 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

5·94 = 470 mcg/min
470·60 = 28200 mcg/h

Pompsnelheid

R = 28200/1600 = 17,63 ≈ 17,6 mL/h

Antwoord

R = 17,6 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,85 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 375 = 875 mL

Per kilogram per uur

U = 875/(59·8) = 1,854 ≈ 1,85 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,85 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 9 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·2 = 150 mL
500 − 150 = 350 mL over

Tweede deel

350/50 = 7 h

Totale tijd

t = 2 + 7 = 9 h

Antwoord

t = 9 h

Dat is ongeveer 9 h 00 min, dus de zak is rond 18:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 15

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 15 = 15

Antwoord

MFS = 15
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
met zuurstof → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 44/min → 1
alert (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 4
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 29 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
worpafstand: 27–31 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Vergelijken

gemeten: 33 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: normaal sinusritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 20 kleine hokjes, 1500 ÷ 20 ≈ 75 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,80 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,18 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

normaal sinusritme

Antwoord

normaal sinusritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QRS-duur

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 23 kleine hokjes, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,92 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer).

Eerste afwijkende stap

QRS-duur → sinusritme met breed QRS

Antwoord

QRS-duur

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions