Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. AThe crutches always go first
  2. BThe unaffected leg
  3. CThe injured leg
  4. DBoth legs together
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AAdvise the patient to stay in bed
  2. BAdd a sedative to help them rest
  3. CStop all the medicines straight away
  4. DAsk for a full medication review
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

After teaching a patient about a new medication, how does the nurse best check understanding?

  1. AAsk the patient to explain in their own words how and when to take it
  2. BAsk the family whether they understood the teaching
  3. CGive a printed leaflet about the drug and assume the patient will read it at home
  4. DAsk “Do you understand?” and accept a yes
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse notices that the pharmacy has sent the wrong dose and corrects it before giving it. Should the event be reported?

  1. ANo, because reporting near misses only blames the pharmacy staff for nothing
  2. BNo, because the patient was not harmed
  3. CYes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
  4. DOnly if the same error happens three times
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt is het meest geschikt om aan een LPN/LVN toe te wijzen?

  1. AEen patiënt die 30 minuten geleden is opgenomen met nieuwe pijn op de borst
  2. BEen patiënt die uit de uitslaapkamer komt en een eerste beoordeling nodig heeft
  3. CEen patiënt die een eerste eenheid rode bloedcellen gaat krijgen
  4. DEen patiënt met stabiel chronisch hartfalen die orale medicatie nodig heeft
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient’s serum potassium is 6,1 mEq/L. Which of the patient’s medications should the nurse question first?

  1. ASpironolactone
  2. BFurosemide
  3. CHydrochlorothiazide
  4. DOmeprazole
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which is a recognised risk factor for postoperative nausea and vomiting?

  1. AUse of opioids after surgery
  2. BBeing a smoker
  3. CBeing male
  4. DA short operation under local anaesthetic
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Soon after starting chemotherapy for a high-grade lymphoma, a patient has rising potassium, phosphate and uric acid with falling urine output. What is the most likely cause?

  1. ATumour lysis syndrome
  2. BRefeeding syndrome
  3. CSyndrome of inappropriate ADH secretion
  4. DAdrenal insufficiency
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient has a calcium of 7,0 mg/dL (1,75 mmol/L) and tingling around the mouth. Which nursing measure is most appropriate?

  1. ALimit dairy products until the level falls again
  2. BEncourage 3 L of fluid per day to dilute the calcium
  3. CPromote walking to move calcium back into the bone
  4. DPut seizure precautions in place and report the result
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient who had pituitary surgery has fatigue and cold intolerance. The free T4 is low and the TSH is low. What does this pattern suggest?

  1. AHyperthyroidism from overactivity of the thyroid gland
  2. BSecondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
  3. CPrimary hypothyroidism from failure of the thyroid gland
  4. DNormal thyroid function with a laboratory error in T4
11.FarmacologieGemiddeld

100 mL of an antibiotic is to be given over 30 minutes using a giving set of 20 drops/mL. What is the drip rate?

  1. AAbout 20 drops per minute
  2. BAbout 33 drops per minute
  3. CAbout 100 drops per minute
  4. DAbout 67 drops per minute
12.FarmacologieMoeilijk

Sommige receptoren zijn ook zonder agonist actief. Waarin verschilt een inverse agonist bij zulke receptoren van een neutrale antagonist?

  1. AHij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau
  2. BHij heeft geen effect als hij alleen wordt gegeven
  3. CHij vernietigt de receptor blijvend
  4. DHij verhoogt de activiteit boven het basisniveau
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient on home oxygen has dry, sore lips. Which product is safest to use?

  1. AA water-based lubricant
  2. BAn oil-based balm
  3. CPetroleum jelly
  4. DAn alcohol-based gel
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

After a faulty gas heater was found at home, a patient has headache, nausea and confusion. SpO₂ is 99% on air. What is the priority treatment?

  1. AOxygen at 1 L/min via nasal cannula
  2. BReassurance, because the oxygen saturation is normal
  3. CParacetamol (acetaminophen) and observation only
  4. DHigh-concentration oxygen via a non-rebreather mask
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient's fistula starts to bleed at home after the needles were removed. What should they do first?

  1. ARaise the arm and let it bleed freely
  2. BApply a tight tourniquet above the fistula
  3. CWait for the next dialysis session
  4. DPress firmly on the site with clean gauze
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

The nurse has four urology patients. Which one needs to be seen first?

  1. AA patient after TURP with light pink drainage and mild discomfort
  2. BA patient with stress incontinence asking about pelvic floor exercises
  3. CA patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
  4. DA patient with a suprapubic catheter due for a routine change
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke aanpak van transfusie van rode bloedcellen bij een stabiele patiënt met een maag-darmbloeding past bij het huidige bewijs?

  1. ARoutinematig twee eenheden transfunderen vóór elke endoscopie
  2. BNooit transfunderen, ongeacht het hemoglobine of de klachten
  3. CIedereen transfunderen om het hemoglobine altijd boven 150 g/L te houden
  4. DEen restrictieve drempel, vaak rond 70 g/L, bij de meeste stabiele patiënten
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Which preoperative blood result should the nurse report to the team before elective surgery?

  1. AHaemoglobin 138 g/L (13,8 g/dL) in a man
  2. BFasting glucose 5,4 mmol/L (97 mg/dL)
  3. CSodium 139 mmol/L
  4. DPotassium 2,9 mmol/L
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een pasgeborene ziet er op 18 uur oud geel uit. Wat wijst dit aan?

  1. AEen normaal effect van vitamine K
  2. BPathologische icterus die snel beoordeeld moet worden
  3. CBorstmelkicterus
  4. DNormale fysiologische icterus waarvoor geen verdere actie nodig is
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn male has a urethral opening on the underside of the penis. What should the nurse tell the parents?

  1. ACircumcision should wait for specialist review
  2. BCircumcision should be done straight away
  3. CIt is a normal variation that needs no follow-up
  4. DIt will correct itself by school age
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

After a cardiac catheterisation through the femoral artery, which assessment is essential?

  1. ABowel sounds, abdominal girth and stool colour every 15 minutes for the first hours
  2. BPupil size and reaction every 15 minutes
  3. CUrine specific gravity at every void
  4. DPulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 3 jaar bij bewustzijn verslikt zich in eten en kan niet hoesten, huilen of praten. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ARugslagen geven, daarna buikstoten, en hulp roepen
  2. BBlind met een vinger door de mond vegen om het stuk eten eruit te haken
  3. CHet kind water laten slikken
  4. DAfwachten of het kind het ophoest
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "I feel like I'm dying inside." Which nurse response best uses the technique of exploring?

  1. A"Tell me more about what that feeling is like for you."
  2. B"Everyone feels that way sometimes."
  3. C"Let's talk about something more cheerful."
  4. D"You shouldn't say things like that."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

De lithiumspiegel van een patiënt is 1,8 mmol/L. Hij zegt zich prima te voelen op lichte misselijkheid na. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe test over 1 maand herhalen
  2. BDe volgende dosis geven, omdat hij zich prima voelt
  3. CDe dosis verhogen om een recidief te voorkomen
  4. DDe volgende dosis achterhouden en de voorschrijver snel inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
30,7659 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 30,7659 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

30,7659 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tsp · 2/dag · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tsp van een orale suspensie twee keer per dag gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

½ tsptwee keer per dag7 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 13 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

13 kg4 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
250 mg/5 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 33 lb. Het voorschrift is 1 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 250 mg in 5 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

33 lb1 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg250 mL10 mL/h? mg/h

Een zak bevat 1000 mg van een geneesmiddel in 250 mL en loopt met 10 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

1000 mg/250 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
250 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h3 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 250 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 3 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

250 stuks/250 mL3 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine? mL/h83 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 83 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min83 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLsap150 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine425 mLurine450 mLurine400 mLurine175 mLwonddrain30 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

gelatinepudding: 120 mLsap: 150 mLInfuus: 60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 425 mLurine: 450 mLurine: 400 mLurine: 175 mLwonddrain: 30 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 200 mL/hstart 10:30ttotaal​ = ? h75 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 10:30 met 75 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 200 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL75 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 88% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 36,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 88%luchtSBP 118HR 82AT 36,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,43PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222618ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,43, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) en HCO₃⁻ 18 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,43PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 40% zuurstof, PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa) en PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 40%PaO₂ 90 mmHg (12,0 kPa)PaCO₂ 58 mmHg (7,7 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. De QRS-complexen zijn regelmatig: bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The unaffected leg

Waarom dit het antwoord is

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Antwoord

B · The unaffected leg
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Ask for a full medication review

Waarom dit het antwoord is

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Antwoord

D · Ask for a full medication review
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it

Waarom dit het antwoord is

With teach-back, the patient explains the information in their own words, which shows whether the teaching worked. A yes to “Do you understand?” does not confirm understanding.

Antwoord

A · Ask the patient to explain in their own words how and when to take it
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed

Waarom dit het antwoord is

Near misses show where errors can slip through and are reported in the same way as errors that reach the patient. Learning from them prevents future harm.

Antwoord

C · Yes, near misses are reported so system weaknesses can be fixed
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een patiënt met stabiel chronisch hartfalen die orale medicatie nodig heeft

Waarom dit het antwoord is

Stabiel chronisch hartfalen met routinematige orale medicatie is voorspelbare zorg. Nieuwe pijn op de borst, de start van een transfusie en de eerste beoordeling na een operatie vragen beoordeling door een RN.

Antwoord

D · Een patiënt met stabiel chronisch hartfalen die orale medicatie nodig heeft
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Spironolactone

Waarom dit het antwoord is

Spironolactone is a potassium-sparing diuretic and can raise potassium further. Furosemide and thiazides tend to lower potassium, and omeprazole does not usually affect it.

Antwoord

A · Spironolactone
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Use of opioids after surgery

Waarom dit het antwoord is

Known risk factors include opioids, female sex, being a non-smoker, previous PONV or motion sickness and longer general anaesthetics. High-risk patients may be given preventive antiemetics.

Antwoord

A · Use of opioids after surgery
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Tumour lysis syndrome

Waarom dit het antwoord is

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (forming uric acid), which can cause AKI and arrhythmias. Prevention includes IV hydration and drugs to lower uric acid.

Antwoord

A · Tumour lysis syndrome
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Put seizure precautions in place and report the result

Waarom dit het antwoord is

Hypocalcemia increases neuromuscular excitability and can cause tetany, laryngospasm and seizures. The nurse reports the result, keeps the patient safe with seizure precautions and expects calcium replacement. The other measures fit hypercalcemia.Gecontroleerd met: Hypoparathyroidism · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Put seizure precautions in place and report the result
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure

Waarom dit het antwoord is

In primary hypothyroidism, a low T4 causes a high TSH. A low T4 with a low or inappropriately normal TSH means the pituitary (or hypothalamus) is not producing enough TSH, so the TSH cannot be used alone to monitor treatment.Gecontroleerd met: Thyroxine (T4) Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · Secondary (central) hypothyroidism from pituitary failure
11.Farmacologie

Antwoord: D · About 67 drops per minute

Waarom dit het antwoord is

100 mL × 20 drops/mL ÷ 30 min = 66,7, so about 67 drops per minute. Gravity infusions are counted for a full minute and checked regularly.

Antwoord

D · About 67 drops per minute
12.Farmacologie

Antwoord: A · Hij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau

Waarom dit het antwoord is

Een neutrale antagonist blokkeert alleen agonisten en laat de basisactiviteit ongemoeid. Een inverse agonist stabiliseert de inactieve toestand van de receptor, zodat de constitutieve activiteit onder het basisniveau daalt.

Antwoord

A · Hij verlaagt de activiteit tot onder het basisniveau
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A water-based lubricant

Waarom dit het antwoord is

Oil-based products such as petroleum jelly can ignite or burn intensely in high oxygen concentrations and have caused facial burns. Water-based products are recommended. Oxygen cylinders are kept upright and secured, away from heat and flames.

Antwoord

A · A water-based lubricant
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask

Waarom dit het antwoord is

Carbon monoxide binds haemoglobin far more strongly than oxygen, causing tissue hypoxia, while pulse oximetry can look normal. High-concentration oxygen speeds CO removal. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and others in the home may also be at risk.

Antwoord

D · High-concentration oxygen via a non-rebreather mask
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Press firmly on the site with clean gauze

Waarom dit het antwoord is

Firm, direct pressure with clean gauze or a dressing is applied to the site. A tourniquet could clot the fistula. If bleeding does not stop, the patient calls emergency services, because fistula bleeding can be heavy.

Antwoord

D · Press firmly on the site with clean gauze
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Rigors and hypotension in a patient with a nephrostomy suggest urosepsis, which needs immediate assessment and treatment. Light pink drainage after TURP is expected. The other patients are stable.

Antwoord

C · A patient with a nephrostomy who has rigors and a BP of 86/50 mmHg
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Een restrictieve drempel, vaak rond 70 g/L, bij de meeste stabiele patiënten

Waarom dit het antwoord is

Restrictieve transfusie (vaak bij een hemoglobine van ongeveer 70 g/L, met een streefwaarde van 70–90 g/L, of een hogere drempel bij hart- en vaatziekten) wordt bij veel patiënten met een maag-darmbloeding geassocieerd met betere uitkomsten dan liberale transfusie. Massale bloeding wordt behandeld volgens massale-bloedingsprotocollen.

Antwoord

D · Een restrictieve drempel, vaak rond 70 g/L, bij de meeste stabiele patiënten
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Potassium 2,9 mmol/L

Waarom dit het antwoord is

Normal potassium is about 3,5–5,0 mmol/L. Hypokalaemia increases the risk of arrhythmias during anaesthesia and needs correction before elective surgery. The other results are within normal ranges.

Antwoord

D · Potassium 2,9 mmol/L
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Pathologische icterus die snel beoordeeld moet worden

Waarom dit het antwoord is

Fysiologische icterus verschijnt meestal na 24 uur. Icterus in de eerste 24 uur wijst op hemolyse (bijvoorbeeld bloedgroepantagonisme) of infectie en vraagt om een bilirubinebepaling en medische beoordeling.

Antwoord

B · Pathologische icterus die snel beoordeeld moet worden
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Circumcision should wait for specialist review

Waarom dit het antwoord is

In hypospadias, the urethral opening is on the underside of the penis. Circumcision is avoided because the foreskin may be used in surgical repair.

Antwoord

A · Circumcision should wait for specialist review
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site

Waarom dit het antwoord is

After catheterisation, the nurse checks the puncture site for bleeding and the affected leg for pulses, colour, temperature and sensation to detect clotting or bleeding. The leg is kept straight for the time set by local policy.

Antwoord

D · Pulse, colour, warmth and sensation of the leg below the puncture site
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Rugslagen geven, daarna buikstoten, en hulp roepen

Waarom dit het antwoord is

Geef bij een kind boven 1 jaar bij bewustzijn met een ineffectieve hoest maximaal 5 rugslagen, daarna maximaal 5 buikstoten, en herhaal dit. Blind vegen met een vinger kan het voorwerp verder naar binnen duwen. Als het kind buiten bewustzijn raakt, begin met reanimatie.

Antwoord

A · Rugslagen geven, daarna buikstoten, en hulp roepen
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · "Tell me more about what that feeling is like for you."

Waarom dit het antwoord is

Exploring asks the patient to describe an experience in more detail. Generalising, disapproving and changing the subject block the patient from talking.

Antwoord

A · "Tell me more about what that feeling is like for you."
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · De volgende dosis achterhouden en de voorschrijver snel inlichten

Waarom dit het antwoord is

Een spiegel van 1,8 mmol/L ligt boven het therapeutisch bereik en toxiciteit kan snel verergeren. De verpleegkundige houdt de dosis achter, let op tekenen van toxiciteit en informeert de voorschrijver.

Antwoord

D · De volgende dosis achterhouden en de voorschrijver snel inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 30,8 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

30.7659 → 7

Alleen het volgende cijfer beslist

30,7659 → 6
6 is 5 of meer, dus rond 7 naar boven af.
De cijfers daarna (59) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 30,8 kg

Antwoord

x = 30,8 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 1

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

2,5 mL × 2 × 7 = 35 mL

Flessen

35/150 = 0,2333 → N = 1

Antwoord

N = 1
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 5,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·13 = 52 mg

Volume

V = 52/10 = 5,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 5,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,3 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

33/2,2 = 15 kg

Dosis

1·15 = 15 mg

Volume

V = (15/250)·5 = 0,3 mL

Antwoord

V = 0,3 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 17 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/300 = 16,67 ≈ 17 gtt/min

Antwoord

R = 17 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 17 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 40 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

1000/250 = 4 mg/mL

Dosissnelheid

D = 4·10 = 40 mg/h

Antwoord

D = 40 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250/250 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 3/1 = 3 mL/h

Antwoord

R = 3 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 24,9 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·83 = 830 mcg/min
830·60 = 49800 mcg/h

Pompsnelheid

R = 49800/2000 = 24,9 mL/h

Antwoord

R = 24,9 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −630 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 120 + 150 = 270 mL
Infuus: 60·8 = 480 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 850 mL

Totale output

425 + 450 + 400 + 175 + 30 = 1480 mL

Balans

B = 850 − 1480 = −630 mL

Antwoord

B = −630 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL over

Tweede deel

200/200 = 1 h

Totale tijd

t = 4 + 1 = 5 h

Antwoord

t = 5 h

Dat is ongeveer 5 h 00 min, dus de zak is rond 15:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 15

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 2 + 3 + 1 + 4 + 2 = 15

Antwoord

B = 15
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,43: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 28 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 122,7 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,4·713 − 58/0,8 = 285,2 − 72,5 = 212,7 mmHg

Gradiënt

A–a = 212,7 − 90 = 122,7 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 122,7 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,52 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,52/∛1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Antwoord

QTc = 0,52 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (520 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 28 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 15 kleine hokjes = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 ≈ 100 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 54 kleine hokjes = 2,16 s → 1500 ÷ 54 = 27,78 ≈ 28 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 28 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 28 bpm

Derdegraads blok met een ventriculair ontsnappingsritme met breed complex (meestal 20–40 per minuut).

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions