Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey make the anaesthetic work less well
  2. BThey are a common cause of wound infection
  3. CThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  4. DThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

On the morning of surgery, a patient who signed the consent form says they do not understand what the operation involves. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that signing the form is enough for consent to be valid
  2. BExplain the operation's risks themselves and go ahead
  3. CSend the patient to theatre, as the form is already signed
  4. DInform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Terwijl een steriel veld wordt klaargemaakt, draait de verpleegkundige zich ervan af om een vraag te beantwoorden. Wat is juist?

  1. AHet veld wordt als besmet beschouwd en moet opnieuw worden opgebouwd
  2. BHet veld is nog steriel omdat niemand het intussen heeft aangeraakt
  3. CHet veld kan worden gebruikt als het daarna wordt afgedekt
  4. DAlleen de materialen die het dichtst bij de verpleegkundige liggen moeten worden vervangen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse calculates a child’s prescribed dose and finds it is ten times higher than the usual dose for the child’s weight. What should the nurse do?

  1. AHold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
  2. BGive half the dose and watch the child closely
  3. CGive one-tenth of the dose without telling anyone about it
  4. DGive it, because the prescriber must have a reason
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which action helps prevent a catheter-associated urinary tract infection?

  1. AKeeping the drainage bag below the level of the bladder
  2. BRaising the drainage bag above the bladder when walking
  3. CDisconnecting the bag every shift to empty it
  4. DLeaving the catheter in place longer than needed
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt moet de verpleegkundige op een nierafdeling als eerste zien?

  1. AEen patiënt die advies vraagt over een fosfaatarm dieet
  2. BEen patiënt op peritoneale dialyse van wie het afgetapte vocht helder is
  3. CEen patiënt van wie de arterioveneuze fistel een sterke thrill en bruit heeft
  4. DEen hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient with dysphagia after a stroke has been cleared for a modified diet. How should they be positioned for meals?

  1. ALying flat on their back with the head turned to one side
  2. BSemi-reclined at about 20 degrees, with the head supported on pillows
  3. CSitting fully upright, and staying upright for a time after eating
  4. DLying on their side with the knees bent
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met acute pancreatitis heeft hevige pijn in de bovenbuik die uitstraalt naar de rug. Welke verpleegkundige zorg is het belangrijkst?

  1. AStrikte bedrust zonder controles
  2. BAdequate pijnstilling, iv-vocht en nauwkeurige bewaking van de vochtbalans
  3. CAlle vocht beperken
  4. DEen grote vette maaltijd om de alvleesklier te stimuleren
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

How does the nurse start a 24-hour urine collection at 08:00?

  1. ACollect only the first urine passed on waking, and repeat this the next morning
  2. BSave three samples spread across the day and discard all of the urine passed at night
  3. CSave the 08:00 urine as the first sample, then collect until 08:00 the next day
  4. DHave the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

An older adult has bone pain, fatigue and frequent infections. Results show anemia, a calcium of 12,4 mg/dL (3,1 mmol/L), a raised total protein and a rising creatinine. Which condition should be suspected?

  1. AAcute viral hepatitis
  2. BIron-deficiency anemia
  3. CPrimary hypothyroidism
  4. DMultiple myeloma
11.FarmacologieGemiddeld

Waarvoor gebruik je een oplaaddosis?

  1. AOm bijwerkingen aan het begin van de behandeling te verminderen
  2. BOm op allergische reacties te testen
  3. COm snel de gewenste plasmaconcentratie te bereiken
  4. DOm de opname van het middel te vertragen
12.FarmacologieMoeilijk

Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?

  1. AThey are linked to a higher risk of stroke and death
  2. BThey cause severe hypoglycaemia in older people
  3. CThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
  4. DThey are not absorbed in people over 65
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient is starting doxazosin, an alpha-blocker, for hypertension. Which advice is most important?

  1. ATake it with a large glass of grapefruit juice to improve absorption
  2. BStop it suddenly if the heart rate rises after the first few doses
  3. CTake the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
  4. DAvoid all potassium-containing foods
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Op dag 6 van een heparine-infuus is het aantal bloedplaatjes met meer dan de helft gedaald en heeft de patiënt een nieuwe gezwollen arm. Wat moet de verpleegkundige verwachten?

  1. ADe heparine voortzetten en een bloedplaatjestransfusie geven
  2. BOverstappen op LMWH, omdat dat een ander geneesmiddel is
  3. CAlle heparine staken en een niet-heparine antistollingsmiddel starten
  4. DAlle antistolling twee weken staken
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Which approach helps most when talking to a patient with expressive aphasia?

  1. AFinish their sentences quickly to save them effort
  2. BAsk questions that can be answered with yes, no or a gesture
  3. CSpeak louder, because the patient cannot hear well
  4. DAvoid talking to them until their speech has recovered
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Om 03:00 is de glucose van een patiënt 3,6 mmol/L, maar vóór het ontbijt is die hoog. De patiënt neemt 's avonds een langwerkende insuline. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe lage waarde behandelen en het patroon melden zodat de avonddosis wordt herzien
  2. BAlle insuline definitief stoppen en de glucose om de vier uur controleren
  3. CDe nachtmeting negeren en alleen op de ochtendwaarde handelen
  4. DOm 03:00 extra insuline geven omdat de ochtendwaarde hoog zal zijn
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which diet is usually recommended for a patient with cirrhosis and hepatic encephalopathy?

  1. AA very low-protein diet for the rest of their life to lower ammonia
  2. BNo food at all until the confusion settles
  3. CNormal protein and enough calories, with a late-evening snack
  4. DOnly clear fluids for several weeks
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Four hours after surgery, a catheterised patient's urine output has been 10 mL/h for two hours. Vital signs are stable. What should the nurse check first?

  1. AThat the catheter and tubing are not kinked or blocked
  2. BWhether the patient wants a cup of tea
  3. CThe time the patient last ate
  4. DYesterday's chest X-ray and blood gas results
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which woman on the antenatal unit should the nurse see first?

  1. AAt 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
  2. BAt 30 weeks: mild ankle swelling in the evening
  3. CAt 28 weeks: due for routine anti-D
  4. DAt 38 weeks: irregular Braxton Hicks contractions
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A non-stress test at 36 weeks shows no accelerations in 40 minutes. What is the most appropriate next step?

  1. ARecord the result as reactive and reassuring
  2. BFurther testing, such as a biophysical profile
  3. CImmediately start oxytocin to induce labour
  4. DSend her home and repeat the test in a month
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

What is "assent" in children's care?

  1. AThe doctor's decision about which treatment is best
  2. BA form that lets the hospital treat any child without parental consent
  3. CThe legal consent signed by the parent for surgery
  4. DThe child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the parents of a newborn about safe sleep. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"Nobody will smoke in the house or in the car."
  2. B"We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
  3. C"We will keep her cot in our bedroom for the first months."
  4. D"We will put her on her back for every sleep, including naps."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Waarom zijn tricyclische antidepressiva bij overdosering bijzonder gevaarlijk?

  1. AZe hebben geen effect bij overdosering
  2. BZe kunnen fatale hartritmestoornissen en aanvallen veroorzaken
  3. CZe verlagen de bloeddruk maar licht en hoeven zelden behandeld te worden
  4. DZe veroorzaken slechts lichte slaperigheid
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with borderline personality disorder says, "If you don't make Anna my nurse again tomorrow, I'll cut myself." What is the most appropriate response?

  1. ATake the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
  2. BTell her that if she cuts herself again, she will be discharged from the ward at once without any follow-up
  3. CAgree to assign Anna to her every day so that she stays safe
  4. DIgnore the threat, because she is only trying to manipulate staff
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
8 lb 12 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 8 lb 12 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

8 lb 12 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0019:2008:55t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 19:20 en eindigt om 08:55 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

19:2008:55
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 1450 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

1450 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL10 gtt/mL2 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 2 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL2 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
400 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 400 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

50 gtt/min15 gtt/mL400 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h59 kg12 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 12 eenheden/kg/h voor een patiënt van 59 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL12 stuks/kg/h59 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h81 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 81 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min81 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep180 mLsap200 mLgelatinepudding120 mLijsschilfers100 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine400 mLurine325 mLurine225 mLurine475 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

soep: 180 mLsap: 200 mLgelatinepudding: 120 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL ingelopen150 mL/h17:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 150 mL/h. Om 17:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL50 mL ingelopen150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen helemaal niet, zegt ongepaste, willekeurige woorden en vertoont als beste motorische reactie: helemaal geen beweging. Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 32/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 39,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 32SpO₂ 98%luchtSBP 150HR 82AT 39,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 3,5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,21PaCO₂mmHg354570HCO₃⁻mmol/L222627acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,21, PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,21PaCO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaal sinusritmeboezemflutter, 3:1-geleidingboezemflutter, 2:1-geleidingsinustachycardie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1normaal sinusritme
  2. 2boezemflutter, 3:1-geleiding
  3. 3boezemflutter, 2:1-geleiding
  4. 4sinustachycardie
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Waarom dit het antwoord is

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Antwoord

D · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery

Waarom dit het antwoord is

Consent is valid only if the patient understands the procedure, risks and alternatives. The nurse advocates for the patient and asks the person doing the procedure to discuss it again.

Antwoord

D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Het veld wordt als besmet beschouwd en moet opnieuw worden opgebouwd

Waarom dit het antwoord is

Een steriel veld moet altijd in het zicht worden gehouden. Als de steriliteit niet kan worden bevestigd, wordt het veld als besmet behandeld. De regel is: bij twijfel beschouw je het als niet-steriel.

Antwoord

A · Het veld wordt als besmet beschouwd en moet opnieuw worden opgebouwd
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist

Waarom dit het antwoord is

Tenfold errors are common in pediatrics, usually from decimal or unit mistakes. The nurse holds the dose and clarifies it, and never changes the dose on their own.

Antwoord

A · Hold the dose and verify it with the prescriber and pharmacist
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Keeping the drainage bag below the level of the bladder

Waarom dit het antwoord is

Keeping the bag below the bladder prevents backflow, and the closed system is not broken. Catheters are removed as soon as they are no longer needed.

Antwoord

A · Keeping the drainage bag below the level of the bladder
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft

Waarom dit het antwoord is

Een gemiste dialysesessie laat kalium oplopen. Spierzwakte en een onregelmatige pols wijzen op hyperkaliëmie, wat fatale ritmestoornissen kan veroorzaken, dus de verpleegkundige beoordeelt direct, regelt hartbewaking en schaalt op. Een thrill en bruit en helder effluent zijn verwachte bevindingen, en dieetadvies kan wachten.

Antwoord

D · Een hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating

Waarom dit het antwoord is

Sitting upright during and after meals reduces the risk of aspiration. The patient should also be supervised and given the consistency recommended by the speech and language therapist.

Antwoord

C · Sitting fully upright, and staying upright for a time after eating
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Adequate pijnstilling, iv-vocht en nauwkeurige bewaking van de vochtbalans

Waarom dit het antwoord is

Acute pancreatitis kan grote vochtverliezen en orgaanfalen veroorzaken. De zorg richt zich op vochtresuscitatie, pijnstilling, bewaking van urineproductie en glucose, en waar mogelijk vroege voeding.

Antwoord

B · Adequate pijnstilling, iv-vocht en nauwkeurige bewaking van de vochtbalans
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day

Waarom dit het antwoord is

The collection starts with an empty bladder, so the first void is discarded and the time recorded. All urine for the next 24 hours is saved, including a final void at the end time. If urine is discarded by mistake, the collection usually has to restart.Gecontroleerd met: Urine 24-hour volume · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · Have the patient void and discard that urine, then save all urine until 08:00 the next day
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Multiple myeloma

Waarom dit het antwoord is

Multiple myeloma typically causes high calcium from bone destruction, kidney damage, anemia and bone lesions, plus a raised protein from a monoclonal antibody. Recurrent infections reflect poor production of normal antibodies.Gecontroleerd met: Multiple Myeloma · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

D · Multiple myeloma
11.Farmacologie

Antwoord: C · Om snel de gewenste plasmaconcentratie te bereiken

Waarom dit het antwoord is

Een oplaaddosis vult het verdelingsvolume zodat de werkzame spiegel direct wordt bereikt, in plaats van 4–5 halfwaardetijden op de steady state te wachten.

Antwoord

C · Om snel de gewenste plasmaconcentratie te bereiken
12.Farmacologie

Antwoord: A · They are linked to a higher risk of stroke and death

Waarom dit het antwoord is

In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.

Antwoord

A · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur

Waarom dit het antwoord is

Alpha-blockers can cause marked first-dose postural hypotension. Taking the first dose at bedtime and rising slowly reduces the risk of falls. They are also used for symptoms of an enlarged prostate.

Antwoord

C · Take the first dose at bedtime, as dizziness and fainting can occur
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Alle heparine staken en een niet-heparine antistollingsmiddel starten

Waarom dit het antwoord is

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie ontstaat meestal 5–10 dagen na de start van heparine, met een forse daling van de bloedplaatjes en nieuwe trombose. Alle heparine, inclusief LMWH en heparinespoelingen, moet worden gestaakt en er wordt een niet-heparine antistollingsmiddel (zoals argatroban) gebruikt. Een bloedplaatjestransfusie wordt in het algemeen vermeden, en het staken van antistolling zou een zeer hoog stolselrisico geven.

Antwoord

C · Alle heparine staken en een niet-heparine antistollingsmiddel starten
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Ask questions that can be answered with yes, no or a gesture

Waarom dit het antwoord is

In expressive aphasia, comprehension is largely preserved. Short, closed questions, extra time, gestures and picture or word boards help. Shouting does not help, and constantly finishing sentences can frustrate the patient.

Antwoord

B · Ask questions that can be answered with yes, no or a gesture
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · De lage waarde behandelen en het patroon melden zodat de avonddosis wordt herzien

Waarom dit het antwoord is

Nachtelijke hypoglykemie moet worden behandeld. Een hoge ochtendglucose na een lage waarde 's nachts kan rebound weerspiegelen (het Somogyi-effect) of een andere oorzaak hebben; in beide gevallen moet het avondschema voor insuline worden herzien. Extra insuline 's nachts geven zou de hypoglykemie verergeren.

Antwoord

A · De lage waarde behandelen en het patroon melden zodat de avonddosis wordt herzien
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack

Waarom dit het antwoord is

Protein restriction worsens malnutrition and muscle loss and is no longer routinely advised. Adequate protein and energy, small frequent meals and a late-evening snack are recommended.

Antwoord

C · Normal protein and enough calories, with a late-evening snack
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · That the catheter and tubing are not kinked or blocked

Waarom dit het antwoord is

A sudden low output may be due to a kinked tube or blocked catheter. If drainage is normal, hypovolaemia or kidney injury is considered and the team is informed, with a fluid assessment.

Antwoord

A · That the catheter and tubing are not kinked or blocked
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Severe-range blood pressure with a headache suggests pre-eclampsia with severe features and a risk of eclampsia or stroke. The other women are stable.

Antwoord

A · At 34 weeks: severe headache, BP 164/110 mmHg
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Further testing, such as a biophysical profile

Waarom dit het antwoord is

A non-reactive NST may reflect a fetal sleep cycle or drugs, but it can also indicate hypoxia. A biophysical profile or contraction stress test is used to clarify fetal wellbeing.

Antwoord

B · Further testing, such as a biophysical profile
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent

Waarom dit het antwoord is

Assent is the child's own agreement, in language suited to their age, alongside the legal consent given by parents. Seeking assent respects the child and builds cooperation and trust.

Antwoord

D · The child's agreement to care, sought alongside the parents' consent
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."

Waarom dit het antwoord is

Soft bedding, pillows and bumpers increase the risk of suffocation and sudden infant death. Back sleeping, a separate cot in the parents' room and a smoke-free environment all reduce the risk.

Antwoord

B · "We will put a soft bumper and a pillow in the cot so she is comfortable."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Ze kunnen fatale hartritmestoornissen en aanvallen veroorzaken

Waarom dit het antwoord is

Een overdosis tricyclische antidepressiva veroorzaakt ritmestoornissen, een verbreed QRS-complex, hypotensie, aanvallen en coma. Bij patiënten met een suïciderisico kan de hoeveelheid van het voorschrift worden beperkt.

Antwoord

B · Ze kunnen fatale hartritmestoornissen en aanvallen veroorzaken
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team

Waarom dit het antwoord is

Every threat of self-harm needs assessment, but giving in to it reinforces the behaviour and supports splitting. The nurse addresses safety and feelings while keeping consistent team boundaries.

Antwoord

A · Take the statement seriously, assess her risk and explain that nursing assignments are decided by the team
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 3,98 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

12 oz/16 = 0,75 lb
8 + 0,75 = 8,75 lb

Pond naar kilogram

m = 8,75/2,2 = 3,977 ≈ 3,98 kg

Antwoord

m = 3,98 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 815 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

19:20 → 24:00 = 280 min

Na middernacht

00:00 → 08:55 = 535 min

Totaal

t = 280 + 535 = 815 min

Antwoord

t = 815 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,29 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 1450/5000 = 0,29 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,29 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

2·60 = 120 min

Druppelsnelheid

R = 250·10/120 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 2 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Resterende tijd

t = 400/200 = 2 h

Antwoord

t = 2 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,1 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

12·59 = 708 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 708/100 = 7,08 ≈ 7,1 mL/h

Antwoord

R = 7,1 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 30,4 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·81 = 810 mcg/min
810·60 = 48600 mcg/h

Pompsnelheid

R = 48600/1600 = 30,38 ≈ 30,4 mL/h

Antwoord

R = 30,4 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1370 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 180 + 200 + 120 = 500 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1370 mL

Antwoord

I = 1370 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 50 = 950 mL

Tijd

t = 950/150 = 6,333 ≈ 6,3 h

Antwoord

t = 6,3 h

Dat is ongeveer 6 h 20 min, dus de zak is rond 23:20 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen helemaal niet → 1
V: zegt ongepaste, willekeurige woorden → 3
M: helemaal geen beweging → 1

Optellen

GCS = 1 + 3 + 1 = 5

Ernst

GCS 5 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 32/min → 3
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 34,5 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|70 − 40| = 30 mmHg → 3 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·3 = 34,5 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 34,5 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acute

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·3 = 27 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·3 = 34,5 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 27 mmol/L → acute

Antwoord

acute
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: boezemflutter, 3:1-geleiding

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 18 kleine hokjes, 1500 ÷ 18 ≈ 83 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,72 s.
3. P-toppen: geen; regelmatige zaagtandvormige fluttergolven elke 0,24 s (250 per minuut), 3 voor elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

boezemflutter, 3:1-geleiding

Antwoord

boezemflutter, 3:1-geleiding
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 71 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 21 kleine hokjes = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 29 kleine hokjes = 1,16 s → 1500 ÷ 29 = 51,72 ≈ 52 per minuut

Antwoord

atriale frequentie = 71 bpm

Antwoord

atriale frequentie = 71 bpm

Derdegraads blok met een junctioneel ontsnappingsritme met smal complex (meestal 40–60 per minuut).

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions