Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient shouts at the nurse that nobody has told them when their operation will be. What is the best first response?

  1. AWalk away until the patient calms down by themselves
  2. BStay calm, listen and acknowledge their frustration
  3. CArgue back that the staff are very busy
  4. DTell the patient to stop shouting or leave the ward
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een volwassen patiënt is wilsonbekwaam om over een behandeling te beslissen en heeft geen schriftelijke wilsverklaring (advance decision). Hoe moet de beslissing worden genomen (Engeland en Wales)?

  1. ADoor de verpleegkundige alleen, zonder iemand anders te betrekken
  2. BIn het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten
  3. CDoor onbeperkt te wachten tot de patiënt weer wilsbekwaam is, hoe dringend of ernstig de behandelbehoefte ook is
  4. DOp basis van wat het goedkoopst is voor het ziekenhuis
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke verpleegkundige mag niet worden ingezet bij een patiënt met een ingebracht gesloten radioactief implantaat?

  1. AEen verpleegkundige die een dosimeter draagt
  2. BEen verpleegkundige die zwanger is
  3. CEen verpleegkundige die is opgeleid in stralingsveiligheid
  4. DEen verpleegkundige die al twee jaar op de afdeling werkt
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has just started a unit of red blood cells when a colleague asks for urgent help with another patient. What is the best action?

  1. AStay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
  2. BPause the transfusion until the nurse is free again
  3. CLeave to help the other patient, and check the transfusion again in about an hour
  4. DSpeed up the transfusion so it finishes sooner
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt moet de verpleegkundige als eerste zien?

  1. AEen patiënt met chronische nierziekte die morgen dialyse krijgt
  2. BEen patiënt met al lang bestaande reumatoïde artritis en de gebruikelijke ochtendstijfheid van de gewrichten
  3. CEen patiënt met nieuwe onduidelijke spraak en een hangende mondhoek die 30 minuten geleden begon
  4. DEen patiënt met diabetes type 2 die vragen heeft over het dieet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A toddler with tetralogy of Fallot becomes very blue and breathless while crying. What should the nurse do first?

  1. AEncourage the child to keep crying to open the lungs
  2. BPlace the child in a knee-to-chest position
  3. CLay the child flat on their back
  4. DGive a large drink of water to calm the child
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

An older adult has left lower abdominal pain, fever and a raised CRP. Which condition is most likely?

  1. AGastric ulcer
  2. BAppendicitis
  3. CDiverticulitis
  4. DBiliary colic
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?

  1. ARestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
  2. BStrict bed rest for several days before deciding on treatment
  3. CWaiting for the troponin result before taking any action
  4. DStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

The heparin infusion rate was changed according to protocol. When is the aPTT usually rechecked?

  1. AOnly after the infusion is stopped
  2. BAbout 3 days after the change
  3. CAbout 6 hours after the change
  4. DAbout 30 minutes after the change
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?

  1. AImmune thrombocytopenia (ITP)
  2. BThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
  3. CVitamin K deficiency with bleeding
  4. DDisseminated intravascular coagulation
11.FarmacologieGemiddeld

What should the nurse teach a patient about taking levothyroxine?

  1. ATake it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CTake it together with the iron tablet to save time
  4. DTake it with milk at dinner, as calcium protects the stomach lining
12.FarmacologieMoeilijk

A woman has received a high-dose oxytocin infusion with large volumes of hypotonic fluid for many hours. She now has a headache, confusion and a low serum sodium. What is the most likely cause?

  1. AWater intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
  2. BNormal tiredness after a long labour
  3. CExcessive salt in the infusion fluid
  4. DAn allergic reaction to oxytocin causing brain swelling
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is active tuberculosis treated with several drugs for at least six months?

  1. ATo reduce the number of side effects compared with one drug
  2. BBecause each drug works on a different organ only
  3. CTo kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
  4. DBecause the bacteria are resistant to all drugs at first
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Drie weken na een myocardinfarct heeft een patiënt koorts, pleuritische pijn op de borst die afneemt bij voorover leunen en een pericardwrijving. Welke aandoening is het meest waarschijnlijk?

  1. AAcute aortadissectie
  2. BPost-infarctsyndroom (syndroom van Dressler)
  3. CAcuut linkerventrikelfalen
  4. DEen nieuw STEMI in een andere kransslagader
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What does a positive pronator drift test show?

  1. ASubtle weakness in one arm
  2. BWeakness of the eye muscles
  3. CA normal response in older adults
  4. DLoss of hearing on one side
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient taking digoxin has a potassium of 2,9 mmol/L. Why is this especially dangerous?

  1. ALow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  2. BDigoxin stops working when potassium is low
  3. CLow potassium makes digoxin leave the body faster
  4. DDigoxin raises the potassium to dangerous levels
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Welke maatregelen helpen tumorlysissyndroom te voorkomen bij hoogrisicopatiënten?

  1. AVochtbeperking met kaliumtabletten
  2. BTijdens de chemotherapie alle intraveneuze en orale vloeistoffen staken
  3. CIntraveneuze hydratatie met allopurinol of rasburicase
  4. DDagelijks calcium- en fosfaatsupplementen
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and says they feel completely well. Which statement is correct?

  1. ALiver damage after paracetamol occurs only within the first hour or so
  2. BLiver damage may still develop, and appears only days later
  3. CTreatment is not needed if the patient has not vomited
  4. DFeeling well means the dose was too small to cause harm
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een vrouw is zwanger. Eerder beviel zij van een tweeling bij 35 weken (beide levend) en had zij een miskraam bij 10 weken. Wat is haar GTPAL?

  1. AG4 T0 P2 A1 L2
  2. BG3 T1 P0 A1 L2
  3. CG3 T0 P1 A1 L2
  4. DG2 T0 P1 A1 L2
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A multiparous woman arrives with strong contractions and the baby is born within an hour of their onset. What should the nurse monitor closely afterwards?

  1. AOnly the mother's temperature
  2. BThe mother's ability to walk alone
  3. CUterine tone, bleeding and newborn injury
  4. DOnly the newborn's blood glucose
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which task can the registered nurse delegate to a healthcare assistant (nursing assistant) on a children's ward?

  1. ACarrying out the admission assessment of a new patient
  2. BMeasuring and recording the vital signs of a stable child
  3. CTeaching a parent how to give insulin injections
  4. DAssessing pain after surgery and choosing the analgesia
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A baby born at 27 weeks has grunting, chest retractions and rising oxygen needs. Which treatment directly addresses the cause?

  1. APhototherapy
  2. BOral glucose gel rubbed into the gums
  3. CSurfactant given into the trachea
  4. DIV antibiotics for 7 days
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Shortly after a sexual assault, a woman in the emergency department is calm, quiet and answers questions in a flat voice. How should the nurse interpret this?

  1. AShe is probably exaggerating the seriousness of what happened, because she does not seem upset
  2. BA controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
  3. CShe is not distressed and does not need any support
  4. DHer calmness shows that the assault did not happen
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with schizophrenia has marked negative symptoms. He stays in bed most of the day and neglects his hygiene. Which nursing approach is most helpful?

  1. ATell him firmly that he will lose his ward privileges unless he gets up and showers at once
  2. BAgree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
  3. CLet him stay in bed, because negative symptoms cannot change
  4. DWait until he asks to join activities before involving him
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C105 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 105 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

105 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
12 mcg/min? mg/h1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 12 mcg/min. Druk deze doseersnelheid D uit in mg/h.

12 mcg/min1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 40 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

40 kg4 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 3300 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

3300 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL20 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL6 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
900 mL15 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 28 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 900 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

28 gtt/min15 gtt/mL900 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h3 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 3 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL3 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine? mL/h68 kg12,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 12,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 68 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL12,5 mcg/kg/min68 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap120 mLmelk200 mLwater250 mLijsschilfers120 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine300 mLurine350 mLurine400 mLurine400 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 120 mLmelk: 200 mLwater: 250 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mLurine: 300 mLurine: 350 mLurine: 400 mLurine: 400 mLbraaksel: 100 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL50 mL/hstart 09:1517:15: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 09:15 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 17:15 nog in de zak?

1000 mL50 mL/h09:15 → 17:15
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen en vertoont als beste motorische reactie: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 11/min, SpO₂ 99% met extra zuurstof, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,3 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 11SpO₂ 99%O₂SBP 130HR 88AT 37,3 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 3,5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354569HCO₃⁻mmol/L222634acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,32, PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa), HCO₃⁻ 34 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,32PaCO₂ 69 mmHg (9,2 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Meet het interval tussen de fluttergolven en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Stay calm, listen and acknowledge their frustration

Waarom dit het antwoord is

Listening calmly and acknowledging feelings often de-escalates anger. The nurse then finds out the answer or explains what will happen next. Staff safety is maintained throughout.

Antwoord

B · Stay calm, listen and acknowledge their frustration
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · In het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten

Waarom dit het antwoord is

Beslissingen voor wilsonbekwame mensen moeten in hun belang worden genomen, rekening houdend met hun eerdere en huidige wensen, waarden en overtuigingen, en in overleg met mantelzorgers en familie. De minst beperkende optie moet worden gekozen.

Antwoord

B · In het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Een verpleegkundige die zwanger is

Waarom dit het antwoord is

Zwangere medewerkers en bezoekers worden niet ingezet bij patiënten met radioactieve implantaten. Ander personeel beperkt de tijd bij de patiënt, houdt afstand, gebruikt afscherming en draagt een dosimeter.

Antwoord

B · Een verpleegkundige die zwanger is
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help

Waarom dit het antwoord is

The most serious reactions, such as acute hemolytic reactions and anaphylaxis, usually start within the first 15 minutes. The nurse stays with the patient during this time and finds another person to help elsewhere.

Antwoord

A · Stay with the transfusing patient for the first 15 minutes and ask another nurse to help
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Een patiënt met nieuwe onduidelijke spraak en een hangende mondhoek die 30 minuten geleden begon

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge onduidelijke spraak en een hangende mondhoek wijzen op een beroerte, en de behandeling is tijdafhankelijk. De anderen hebben chronische, stabiele problemen die kunnen wachten.

Antwoord

C · Een patiënt met nieuwe onduidelijke spraak en een hangende mondhoek die 30 minuten geleden begon
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Place the child in a knee-to-chest position

Waarom dit het antwoord is

In a hypercyanotic (“tet”) spell, the knee-chest position raises systemic vascular resistance and sends more blood to the lungs. Oxygen and prescribed medication follow.

Antwoord

B · Place the child in a knee-to-chest position
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Diverticulitis

Waarom dit het antwoord is

Diverticulitis is inflammation of diverticula, usually in the sigmoid colon, so pain is typically in the left iliac fossa. It is common in older adults.

Antwoord

C · Diverticulitis
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly

Waarom dit het antwoord is

ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.

Antwoord

A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · About 6 hours after the change

Waarom dit het antwoord is

Most weight-based heparin protocols check the aPTT (or anti-Xa level) about 6 hours after starting or changing the rate, because it takes this long to reach a new steady state. Checking too early can lead to wrong adjustments.

Antwoord

C · About 6 hours after the change
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)

Waarom dit het antwoord is

TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.Gecontroleerd met: Thrombotic thrombocytopenic purpura · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmacologie

Antwoord: A · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast

Waarom dit het antwoord is

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach, and calcium, iron and antacids should be taken some hours apart. It is taken every day, usually for life.

Antwoord

A · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
12.Farmacologie

Antwoord: A · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin

Waarom dit het antwoord is

Oxytocin has antidiuretic activity at high doses. With large volumes of fluid this can cause water retention and dilutional hyponatraemia, so fluid balance and sodium are monitored.

Antwoord

A · Water intoxication from the antidiuretic effect of oxytocin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance

Waarom dit het antwoord is

Mycobacterium tuberculosis grows slowly and has resistant mutants in any large population. A combination (for example rifampicin, isoniazid, pyrazinamide and ethambutol at first) kills susceptible and resistant bacteria and prevents resistance. Stopping early risks relapse and multidrug-resistant TB.

Antwoord

C · To kill slow-growing bacteria and prevent drug resistance
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Post-infarctsyndroom (syndroom van Dressler)

Waarom dit het antwoord is

Het syndroom van Dressler is een immuungemedieerde pericarditis die weken na een infarct optreedt, met koorts, pleuritische pijn die afneemt bij voorovergebogen zitten en een wrijfgeruis. Het komt in het tijdperk van reperfusie nu weinig voor. Een nieuw infarct veroorzaakt ischemische pijn die niet verandert met de houding; dissectie veroorzaakt scheurende pijn die naar de rug uitstraalt.

Antwoord

B · Post-infarctsyndroom (syndroom van Dressler)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Subtle weakness in one arm

Waarom dit het antwoord is

When a weak arm drifts down and turns palm-down (pronates), it suggests a mild upper motor neuron weakness, for example from a stroke. It can detect weakness that is not obvious on routine testing.

Antwoord

A · Subtle weakness in one arm
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Waarom dit het antwoord is

Digoxin binds to the sodium–potassium pump, and low potassium increases this binding. Hypokalaemia therefore raises the risk of toxicity and arrhythmias, even with a normal digoxin level. The potassium is corrected and the patient monitored.

Antwoord

A · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Intraveneuze hydratatie met allopurinol of rasburicase

Waarom dit het antwoord is

Preventie omvat agressieve hydratatie om een hoge urineproductie te behouden, allopurinol (vermindert de urinezuurproductie) of rasburicase (breekt urinezuur af) en nauwlettende bewaking van elektrolyten, nierfunctie en urineproductie.

Antwoord

C · Intraveneuze hydratatie met allopurinol of rasburicase
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Liver damage may still develop, and appears only days later

Waarom dit het antwoord is

Early after paracetamol overdose, patients often have no or few symptoms, but liver injury peaks after about 3–4 days. Treatment with acetylcysteine is guided by timed paracetamol levels and the history.

Antwoord

B · Liver damage may still develop, and appears only days later
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · G3 T0 P1 A1 L2

Waarom dit het antwoord is

Gravida omvat de huidige zwangerschap: 3. De tweeling was prematuur (20–36 weken) en telt als één bevalling: T0 P1. De miskraam geeft A1 en er zijn 2 levende kinderen: L2. Als je de tweeling dubbel telt, ontstaat de fout G4 P2.

Antwoord

C · G3 T0 P1 A1 L2
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Uterine tone, bleeding and newborn injury

Waarom dit het antwoord is

Precipitous labour increases the risk of cervical and perineal tears, uterine atony and haemorrhage, and of newborn injuries such as bruising or intracranial bleeding.

Antwoord

C · Uterine tone, bleeding and newborn injury
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Measuring and recording the vital signs of a stable child

Waarom dit het antwoord is

Routine tasks with predictable outcomes for stable patients, such as recording vital signs, can be delegated. Assessment, care planning, teaching and evaluation remain the responsibility of the registered nurse, who also reviews the results.

Antwoord

B · Measuring and recording the vital signs of a stable child
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Surfactant given into the trachea

Waarom dit het antwoord is

Respiratory distress syndrome in preterm babies is caused by surfactant deficiency. Exogenous surfactant given via the airway, with respiratory support such as CPAP, improves lung compliance. Antibiotics are often started too, because infection can look similar.

Antwoord

C · Surfactant given into the trachea
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault

Waarom dit het antwoord is

In the acute phase of rape trauma syndrome, survivors may show an expressive reaction, such as crying or anger, or a controlled one, appearing calm or numb. Both are normal responses and need the same support.

Antwoord

B · A controlled response is a common reaction in the acute phase after assault
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback

Waarom dit het antwoord is

Negative symptoms such as avolition and anhedonia improve with structure, step-by-step goals and encouragement. Punishment or waiting for the patient to start on his own usually makes withdrawal worse.

Antwoord

B · Agree a simple daily routine with small, achievable activities and give positive feedback
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 40,6 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

105 − 32 = 73

Vermenigvuldig met 5/9

T = 73·5/9 = 40,56 ≈ 40,6 °C

Antwoord

T = 40,6 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 0,72 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 12 mcg/min × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 12·60/1000 = 0,72 mg/h

Antwoord

D = 0,72 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 6,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·40 = 160 mg

Volume

V = 160/25 = 6,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 6,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,33 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 3300/10000 = 0,33 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,33 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 14 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 250·20/360 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Antwoord

R = 14 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 14 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 8 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

28·60/15 = 112 mL/h

Resterende tijd

t = 900/112 = 8,036 ≈ 8 h

Antwoord

t = 8 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 3/1 = 3 mL/h

Antwoord

R = 3 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 25,5 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

12,5·68 = 850 mcg/min
850·60 = 51000 mcg/h

Pompsnelheid

R = 51000/2000 = 25,5 mL/h

Antwoord

R = 25,5 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = −470 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 120 + 200 + 250 = 570 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 50·8 = 400 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
totale intake = 1080 mL

Totale output

300 + 350 + 400 + 400 + 100 = 1550 mL

Balans

B = 1080 − 1550 = −470 mL

Antwoord

B = −470 mL

Negatief: de patiënt verloor meer vocht dan er binnenkwam.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 600 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

09:15 → 17:15 = 8 h

Toegediend volume

50·8 = 400 mL

Resterend volume

V = 1000 − 400 = 600 mL

Antwoord

V = 600 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen → 2
M: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding) → 3

Optellen

GCS = 2 + 2 + 3 = 7

Ernst

GCS 7 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 11/min → 1
SpO₂ 99% → 0
met zuurstof → 2
SBP 130 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,3 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 1 + 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 28,55 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|53 − 40| = 13 mmHg → 1,3 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·1,3 = 28,55 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 28,55 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: chronische

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,9 = 26,9 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,9 = 34,15 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 34 mmol/L → chronische

Antwoord

chronische
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 300 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 75 = 4:1

Antwoord

atriale frequentie = 300 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 68 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 22 kleine hokjes = 0,88 s → 1500 ÷ 22 = 68,18 ≈ 68 per minuut

Ventriculaire frequentie

5 QRS-complexen in 6 s × 10 = 50 per minuut

Antwoord

atriale frequentie = 68 bpm

Antwoord

atriale frequentie = 68 bpm

Tweedegraads type I (Wenckebach): 4 P-toppen op elke 3 QRS-complexen.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions