Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is de juiste volgorde van de fasen van wondgenezing?

  1. AHemostase, ontsteking, proliferatie, maturatie
  2. BMaturatie, proliferatie, ontsteking, hemostase
  3. CProliferatie, ontsteking, hemostase, maturatie
  4. DOntsteking, hemostase, maturatie, proliferatie
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient has a temperature of 38,7 °C and a white cell count of 18 × 10⁹/L (18,000/mm³). What do these findings most suggest?

  1. AAn infection or significant inflammation
  2. BDehydration only
  3. CA low risk of infection because the count is high
  4. DA normal post-meal result
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A woman who is pregnant asks for the MMR vaccine because she is not immune to rubella. What is correct?

  1. AMMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
  2. BMMR should be given as soon as possible in the first trimester to protect the baby
  3. CMMR is safe at any stage of pregnancy
  4. DMMR is only given to pregnant women who work in hospitals
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient about home oxygen safety. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will keep my spare cylinders upright and secured.”
  2. B“I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
  3. C“I will keep my oxygen away from the stove.”
  4. D“I will put a ‘no smoking’ sign on my front door for visitors.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which two patients can most safely share a room?

  1. AA patient with influenza and a patient with COPD
  2. BA patient with chickenpox and a patient on chemotherapy
  3. CTwo patients who both have C. difficile infection
  4. DA patient with MRSA in a wound and a patient after surgery
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AThe suction is set too low and needs to be turned up
  2. BAn air leak in the patient or the system that needs checking
  3. CThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
  4. DThe drain is working normally and no action is needed
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why must a patient with a new coronary stent not stop their antiplatelet medicines without specialist advice?

  1. AStopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
  2. BStopping causes severe low blood pressure
  3. CThe stent will dissolve if the drugs are stopped before the course ends
  4. DStopping causes immediate kidney failure
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient suddenly develops a severe "worst ever" headache that reached full intensity within seconds, followed by vomiting and neck stiffness. What should be suspected?

  1. ASinusitis
  2. BSubarachnoid haemorrhage
  3. CTension headache
  4. DMigraine with aura in a known migraine sufferer
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When several samples are drawn at the same venipuncture, which tubes or bottles are filled first?

  1. AEDTA (complete blood count) tubes
  2. BFluoride (glucose) tubes
  3. CCoagulation (citrate) tubes
  4. DBlood culture bottles
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A young man has a swollen knee after minor trauma. His aPTT is prolonged, but his PT/INR and platelet count are normal. Which condition fits best?

  1. AHemophilia A (factor VIII deficiency)
  2. BVitamin K deficiency from poor diet
  3. CDisseminated intravascular coagulation
  4. DImmune thrombocytopenia (ITP)
11.FarmacologieGemiddeld

A patient uses a salbutamol (albuterol) inhaler and a corticosteroid inhaler at the same time of day. Which order is usually taught?

  1. AThe order does not matter and no waiting is needed
  2. BUse both in the same breath to save time
  3. CUse the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
  4. DUse the steroid first, then the salbutamol right after without any gap
12.FarmacologieMoeilijk

During general anaesthesia with a volatile agent and suxamethonium (succinylcholine), a patient develops muscle rigidity, rising end-tidal CO2 and a fast-rising temperature. Which drug is the specific treatment?

  1. AParacetamol
  2. BDantrolene
  3. CNeostigmine
  4. DNaloxone
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which patient is most typical of a primary spontaneous pneumothorax?

  1. AAn older woman with long-standing heart failure
  2. BA tall, thin young man who smokes
  3. CA middle-aged woman with high blood pressure
  4. DA child with a viral sore throat
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met COPD met een 28%-venturimasker (SpO₂ 90%) wil een maaltijd eten. Wat is het meest geschikte plan?

  1. AOverschakelen op een neusbril met laag debiet, met SpO₂ tussen 88 en 92%
  2. BHet venturimasker laten zitten en alleen vloeistoffen geven met een rietje
  3. CTijdens de maaltijd alle zuurstof weghalen en daarna weer opzetten
  4. DTijdens de maaltijd overschakelen op een non-rebreathingmasker met 15 L/min
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is nimodipine given to patients after a subarachnoid haemorrhage?

  1. ATo stop seizures in the first few days
  2. BTo raise the blood pressure and improve perfusion
  3. CTo dissolve the blood clot around the aneurysm
  4. DTo reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with a new arm fistula says their hand on that side is cold, pale and painful, especially during dialysis. What is the concern?

  1. AAn allergic reaction to the dressing on the arm
  2. BSteal syndrome, which needs urgent review
  3. CFluid overload in the arm
  4. DNormal healing that needs no action
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. AWear tight shoes to support the ankles
  2. BCut corns off at home with a sharp blade
  3. CSoak the feet in very hot water every evening
  4. DCheck the feet every day and never walk barefoot
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient took a large paracetamol (acetaminophen) overdose 6 hours ago and says they feel completely well. Which statement is correct?

  1. ALiver damage may still develop, and appears only days later
  2. BTreatment is not needed if the patient has not vomited
  3. CLiver damage after paracetamol occurs only within the first hour or so
  4. DFeeling well means the dose was too small to cause harm
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

When the newborn's head is turned to one side, the arm on that side extends and the other arm flexes. Which reflex is this?

  1. ATonic neck reflex
  2. BPalmar grasp reflex
  3. CRooting reflex
  4. DMoro reflex
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has a painful, red breast with a fluctuant swelling that has not improved after antibiotics. What should be suspected?

  1. AAn allergic reaction to the antibiotic
  2. BNormal engorgement
  3. CA blocked duct needing only massage
  4. DA breast abscess needing drainage
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A medicine is prescribed at 10 mg/kg. The child weighs 18 kg and the liquid contains 120 mg in 5 mL. What volume should be given?

  1. A3,75 mL
  2. B1,5 mL
  3. C7,5 mL
  4. D15 mL
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 6 jaar met sikkelcelziekte heeft een temperatuur van 39,0 °C. Waarom wordt dit als dringend behandeld?

  1. AKoorts betekent dat een sikkelcelcrisis is begonnen, dus het kind heeft meteen een bloedtransfusie nodig om de beschadigde cellen te vervangen
  2. BKinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
  3. CKoorts is het normale begin van elke pijncrisis
  4. DHet is niet dringend; koorts komt bij alle kinderen vaak voor
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welk serumlithiumbereik wordt meestal genoemd als therapeutisch onderhoudsbereik?

  1. AOngeveer 3,5 tot 5,0 mmol/L
  2. BOngeveer 0,6 tot 1,2 mmol/L (streefwaarden verschillen per richtlijn)
  3. COngeveer 2,0 tot 3,0 mmol/L (hogere spiegels zijn nodig bij acute manie)
  4. DOngeveer 0,01 tot 0,05 mmol/L
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient taking naltrexone for alcohol dependence is brought to the emergency department with a broken leg. Why should the nurse tell the team about the naltrexone?

  1. ANaltrexone causes broken bones to heal more slowly
  2. BNaltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
  3. CIt is not relevant, because naltrexone only affects the way the body responds to alcohol
  4. DNaltrexone makes opioids much stronger, so smaller doses must be used
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,98444 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,98444 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,98444 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
3 kopjes? mL½ tsp? mL2 tbsp? mL4 fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 3 kopjes van thee, ½ tsp van hoestdrank, 2 tbsp van vloeibare aanvulling, 4 fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
2 g+ 7,4 mLV = ? mL

Een flacon bevat 2 g poeder. Op het etiket staat: voeg 7,4 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 8 mL. Het voorschrift is 150 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

2 g+ 7,4 mL → 8 mL150 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
42 kg153 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 153 cm lang en weegt 42 kg. Het voorschrift is 100 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

153 cm42 kg100 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL75 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 75 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

75 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
4 g500 mL? mL/h3 mg/min

Een zak bevat 4 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 3 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

4 g/500 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h63 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 63 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL15 stuks/kg/h63 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h97 kg6 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 97 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 6 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL6 mcg/min97 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap100 mLmelk200 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine325 mLurine225 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

sap: 100 mLmelk: 200 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen150 mL/h16:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 150 mL/h. Om 16:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 142 mmol/L, glucose 28,8 mmol/L en ureum 14,2 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 142 mmol/Lglucose 28,8 mmol/Lureum 14,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 145, Cl⁻ 109, HCO₃⁻ 16 mmol/L en albumine 30 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 109 mmol/LHCO₃⁻ 16 mmol/Lalbumine 30 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusaritmiejunctioneel ritmesinusbradycardienormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusaritmie
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4normaal sinusritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. De QRS-complexen zijn regelmatig: bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Hemostase, ontsteking, proliferatie, maturatie

Waarom dit het antwoord is

Genezing begint met hemostase, daarna ruimt ontsteking resten op, bouwt proliferatie nieuw weefsel op en versterkt maturatie (remodellering) het litteken in de loop van maanden.

Antwoord

A · Hemostase, ontsteking, proliferatie, maturatie
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · An infection or significant inflammation

Waarom dit het antwoord is

A raised white cell count with fever usually means the body is fighting an infection or major inflammation. The nurse reports it and looks for the source, including sepsis.

Antwoord

A · An infection or significant inflammation
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery

Waarom dit het antwoord is

Live vaccines such as MMR and varicella are not given during pregnancy. A non-immune woman is vaccinated after delivery, and pregnancy is avoided for a period after vaccination.

Antwoord

A · MMR is a live vaccine and is not given during pregnancy, but can be given after delivery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”

Waarom dit het antwoord is

Oxygen supports combustion, so open flames such as candles, matches, gas stoves and cigarettes must be kept away whatever the flow rate. The other statements are correct.

Antwoord

B · “I can light candles at dinner if my oxygen is turned down low.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Two patients who both have C. difficile infection

Waarom dit het antwoord is

Cohorting patients with the same organism is acceptable when single rooms are not available. The other pairs would expose a vulnerable patient to an infection.

Antwoord

C · Two patients who both have C. difficile infection
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · An air leak in the patient or the system that needs checking

Waarom dit het antwoord is

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Antwoord

B · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent

Waarom dit het antwoord is

Dual antiplatelet therapy prevents stent thrombosis while the stent becomes covered by the artery lining. Stopping early can cause a sudden myocardial infarction.

Antwoord

A · Stopping early greatly increases the risk of a clot forming in the stent
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Subarachnoid haemorrhage

Waarom dit het antwoord is

A sudden thunderclap headache suggests bleeding into the subarachnoid space, often from a ruptured aneurysm. It needs an urgent CT scan and neurosurgical input.

Antwoord

B · Subarachnoid haemorrhage
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Blood culture bottles

Waarom dit het antwoord is

Blood cultures are drawn first to reduce contamination. A standard order of draw then follows (citrate, serum, heparin, EDTA, fluoride), which prevents additives being carried from one tube into the next and distorting results.

Antwoord

D · Blood culture bottles
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Hemophilia A (factor VIII deficiency)

Waarom dit het antwoord is

Hemophilia A is an X-linked lack of factor VIII, which belongs to the intrinsic pathway, so only the aPTT is prolonged. Bleeding into joints and muscles is typical. Vitamin K deficiency and DIC prolong the PT as well, and ITP lowers the platelets.Gecontroleerd met: Hemophilia A · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH)

Antwoord

A · Hemophilia A (factor VIII deficiency)
11.Farmacologie

Antwoord: C · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid

Waarom dit het antwoord is

The bronchodilator opens the airways so that the inhaled steroid can reach further into the lungs. A short wait between the inhalers is usually advised.

Antwoord

C · Use the salbutamol first, wait a few minutes, then use the steroid
12.Farmacologie

Antwoord: B · Dantrolene

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is caused by uncontrolled calcium release from the sarcoplasmic reticulum. Dantrolene blocks this release, and the triggering agents are stopped at once.

Antwoord

B · Dantrolene
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · A tall, thin young man who smokes

Waarom dit het antwoord is

Primary spontaneous pneumothorax usually occurs in tall, thin young men, often smokers, when small apical blebs rupture. Secondary pneumothorax occurs in people with lung disease such as COPD and tends to be more serious.

Antwoord

B · A tall, thin young man who smokes
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Overschakelen op een neusbril met laag debiet, met SpO₂ tussen 88 en 92%

Waarom dit het antwoord is

Zuurstof wordt voorgeschreven tot een streefgebied en mag bij een patiënt die het nodig heeft niet worden gestopt voor maaltijden. Met een neusbril kan worden gegeten en gesproken; het debiet (bijvoorbeeld 1–2 L/min) wordt getitreerd om de saturatie in het streefgebied te houden. Hooggeconcentreerde zuurstof riskeert hypercapnie.

Antwoord

A · Overschakelen op een neusbril met laag debiet, met SpO₂ tussen 88 en 92%
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · To reduce brain injury from delayed vasospasm

Waarom dit het antwoord is

Nimodipine, a calcium channel blocker, reduces the risk of poor outcome from delayed cerebral ischaemia caused by vasospasm. Blood pressure must be monitored because it can cause hypotension.

Antwoord

D · To reduce brain injury from delayed vasospasm
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Steal syndrome, which needs urgent review

Waarom dit het antwoord is

In steal syndrome, the fistula diverts arterial blood from the hand, causing ischaemia: coldness, pallor, pain, numbness or weakness. It must be reported urgently, because severe cases can cause tissue loss.

Antwoord

B · Steal syndrome, which needs urgent review
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Check the feet every day and never walk barefoot

Waarom dit het antwoord is

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Antwoord

D · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Liver damage may still develop, and appears only days later

Waarom dit het antwoord is

Early after paracetamol overdose, patients often have no or few symptoms, but liver injury peaks after about 3–4 days. Treatment with acetylcysteine is guided by timed paracetamol levels and the history.

Antwoord

A · Liver damage may still develop, and appears only days later
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Tonic neck reflex

Waarom dit het antwoord is

The asymmetric tonic neck reflex gives a "fencing" posture. It fades over the first months; persistence beyond the expected age can suggest neurological problems.

Antwoord

A · Tonic neck reflex
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · A breast abscess needing drainage

Waarom dit het antwoord is

A fluctuant, persistent painful mass despite antibiotics suggests a breast abscess. It needs ultrasound and drainage. Breastfeeding from the other breast can usually continue.

Antwoord

D · A breast abscess needing drainage
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · 7,5 mL

Waarom dit het antwoord is

Dose = 10 mg × 18 kg = 180 mg. Volume = 180 ÷ 120 × 5 mL = 7,5 mL. Calculations for children are checked carefully, often by a second nurse.

Antwoord

C · 7,5 mL
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie

Waarom dit het antwoord is

Herhaalde infarcering beschadigt de milt al vroeg in de kindertijd (functionele asplenie), zodat bekapselde bacteriën overweldigende sepsis kunnen veroorzaken. Koorts vraagt om dringende beoordeling en meestal antibiotica.

Antwoord

B · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Ongeveer 0,6 tot 1,2 mmol/L (streefwaarden verschillen per richtlijn)

Waarom dit het antwoord is

Veel leerboeken noemen 0,6–1,2 mmol/L (mEq/L) voor onderhoud, en sommige richtlijnen raden lagere streefwaarden aan, zoals 0,6–0,8. Spiegels boven ongeveer 1,5 worden geassocieerd met toxiciteit. Volg het lokale laboratorium en de voorschrijver.

Antwoord

B · Ongeveer 0,6 tot 1,2 mmol/L (streefwaarden verschillen per richtlijn)
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently

Waarom dit het antwoord is

Naltrexone blocks opioid receptors, so usual opioid doses may not work, and attempts to overcome the block with high doses can be dangerous. The team needs to know so that analgesia can be planned safely.

Antwoord

B · Naltrexone blocks opioid analgesics, so pain relief needs to be planned differently
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,98 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,98444 → 8

Alleen het volgende cijfer beslist

0,98444 → 4
4 is 4 of minder, dus 8 blijft staan.
De cijfers daarna (44) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,98 mL

Antwoord

x = 0,98 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 872,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

3 kopjes = 3·240 = 720 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
2 tbsp = 2·15 = 30 mL
4 fl oz = 4·30 = 120 mL

Optellen

V = 720 + 2,5 + 30 + 120 = 872,5 mL

Antwoord

V = 872,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,6 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

2000 mg/8 mL = 250 mg/mL

Volume

V = 150/250 = 0,6 mL

Antwoord

V = 0,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 133,6 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(153·42/3600) = √1,785 = 1,336 m²

Dosis

D = 100·1,336 = 133,6 mg

Antwoord

D = 133,6 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 75 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

75/60 = 1,25 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1,25·60 = 75 gtt/min

Antwoord

R = 75 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dosis per uur

3·60 = 180 mg/h

Pompsnelheid

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Antwoord

R = 22,5 mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 9,5 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·63 = 945 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 945/100 = 9,45 ≈ 9,5 mL/h

Antwoord

R = 9,5 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 22,5 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

6·60 = 360 mcg/h

Pompsnelheid

R = 360/16 = 22,5 mL/h

Antwoord

R = 22,5 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1120 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 200 = 300 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1120 mL

Antwoord

I = 1120 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/150 = 3 h

Antwoord

t = 3 h

Dat is ongeveer 3 h 00 min, dus de zak is rond 19:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 100

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 15 + 20 + 10 + 15 = 100

Antwoord

MFS = 100
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 20 + 0 = 40

Risiconiveau

40 → matig risico

Antwoord

matig risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 327 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·142 + 28,8 + 14,2 = 327 ≈ 327 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 327 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 22,5 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 145 − (109 + 16) = 20

Correctie voor albumine

20 + 0,25·(40 − 30) = 22,5 mmol/L

Antwoord

AGc = 22,5 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: normaal sinusritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 23 kleine hokjes, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,92 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,18 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

normaal sinusritme

Antwoord

normaal sinusritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 36 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 21 kleine hokjes = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 42 kleine hokjes = 1,68 s → 1500 ÷ 42 = 35,71 ≈ 36 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 36 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 36 bpm

2:1 AV-blok: elke tweede P-top wordt niet geleid, dus de atriale frequentie is tweemaal de ventriculaire frequentie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions