Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Teaching a patient how to inject insulin mainly involves which domain of learning?

  1. ASpiritual
  2. BPsychomotor
  3. CCognitive
  4. DAffective
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

What should the nurse check before giving digoxin?

  1. AThe temperature
  2. BThe apical pulse for a full minute
  3. CThe radial pulse for 15 seconds
  4. DThe blood glucose level
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?

  1. AThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
  2. BOne saliva sample collected at any convenient time of day
  3. CThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
  4. DOne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse has raised a safety concern about an order with the prescriber, who dismissed it without addressing it. What should the nurse do next?

  1. AState the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
  2. BDiscuss the concern with the patient and let them decide
  3. CCarry out the order as written, because the prescriber has heard the concern
  4. DRefuse to care for the patient for the rest of the shift until the prescriber apologizes
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AGive a dose of oxytocin straight away
  2. BAsk the patient to lie still for another hour
  3. CMassage the uterus firmly for ten minutes
  4. DHelp the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Tijdens START-triage ademt een niet-lopende volwassene 24 keer per minuut, heeft een radialispols, maar kan geen eenvoudige opdrachten volgen. Welke categorie krijgt het slachtoffer?

  1. AGeel (uitgesteld)
  2. BZwart (afwachtend)
  3. CGroen (licht)
  4. DRood (onmiddellijk)
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why are alternate sutures sometimes removed first when taking out stitches?

  1. ATo reduce the cost of dressings
  2. BBecause the remaining sutures dissolve on their own within a day
  3. CTo check the wound stays closed before removing the rest
  4. DTo make the procedure faster
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ASay nothing, because no harm reached the patient
  2. BTell only the patient's family
  3. CDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
  4. DReport it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A young adult with new diabetes has a very low C-peptide level. What does this suggest?

  1. AThe kidneys are excreting all of the patient's insulin in urine
  2. BThe patient has high insulin resistance, as in type 2 diabetes
  3. CThe pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
  4. DThe patient is injecting too much insulin and needs a lower dose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. AAdrenal insufficiency
  2. BCushing syndrome
  3. CHypothyroidism
  4. DDiabetes insipidus
11.FarmacologieGemiddeld

Hoe verlaagt metformine vooral de bloedglucose?

  1. AHet blokkeert de glucoseopname in de nier
  2. BHet stimuleert de insulineafgifte door de alvleesklier
  3. CHet vervangt ontbrekende insuline
  4. DHet vermindert de glucoseproductie door de lever
12.FarmacologieMoeilijk

Een middel heeft een verdelingsvolume van 40 L en een volledige biologische beschikbaarheid. Welke oplaaddosis geeft een beoogde plasmaconcentratie van 2 mg/L?

  1. A160 mg
  2. B20 mg
  3. C80 mg
  4. D42 mg
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which exercise advice is recommended for intermittent claudication?

  1. AComplete bed rest until the leg pain has gone for at least a month
  2. BStopping walking at the very first twinge of pain each time
  3. CSupervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
  4. DWalking only on days when the legs feel warm and painless
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Three days after an MI, a patient faints on the commode while straining hard to open the bowels. The heart rate was 42/min at the time. What is the most likely mechanism?

  1. ALow blood glucose from fasting
  2. BA new pulmonary embolism
  3. CAn allergic reaction to the commode
  4. DA vagal response to straining
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with migraine takes painkillers or triptans on most days and now has a headache almost every day. What is the likely problem?

  1. AAn allergy to the painkillers
  2. BMedication overuse headache
  3. CA brain tumour, which is almost certain
  4. DNormal progress of migraine
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient had rapid-acting insulin before lunch, then vomited the meal 15 minutes later. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, because vomiting raises blood glucose
  2. BGive the evening long-acting insulin early to balance it
  3. CGive another insulin dose because the meal was lost
  4. DMonitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice helps a patient with haemorrhoids?

  1. ASit on the toilet for long periods to empty fully
  2. BEat less fibre so that stools are smaller
  3. CEat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
  4. DTake a codeine-based painkiller every day
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A few hours after thyroid surgery, a patient's neck swells rapidly and they become short of breath with stridor. What is most likely?

  1. AAn allergy to the wound dressing
  2. BNormal swelling after neck surgery
  3. CA haematoma pressing on the airway
  4. DLow blood calcium from the surgery
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which drug is a known teratogen that must be stopped before a planned pregnancy?

  1. ALevothyroxine
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CFolic acid
  4. DIsotretinoin
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman in labour has a breech presentation and her membranes rupture. What should the nurse check first?

  1. AThe colour of her urine
  2. BHer blood glucose level
  3. CThe baby's sex on ultrasound
  4. DThe fetal heart rate and for cord prolapse
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which measure should be avoided in a sickle cell pain crisis?

  1. ARegular pain assessment and analgesia
  2. BWarm packs and gentle positioning
  3. CCold packs on the painful area
  4. DGenerous fluids by mouth or IV
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A family speaks little English. Their 10-year-old offers to translate during a discussion about consent for his sister's surgery. What should the nurse do?

  1. AArrange a professional interpreter
  2. BLet the 10-year-old translate to save time
  3. CAsk another patient's visitor who speaks the language
  4. DUse simple English and gestures only
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How does aripiprazole differ from most other antipsychotics?

  1. AIt is a benzodiazepine with antipsychotic effects
  2. BIt needs weekly white blood cell counts for safety
  3. CIt has no effect on dopamine at all
  4. DIt is a partial agonist at dopamine D2 receptors
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient with long-standing schizophrenia is often seen drinking from the taps. Today he is confused, has a headache and his serum sodium is 124 mmol/L (124 mEq/L). What is the most likely problem?

  1. ADehydration caused by anticholinergic side effects
  2. BWater intoxication from psychogenic polydipsia
  3. CNeuroleptic malignant syndrome from his antipsychotic medicine
  4. DA worsening of his psychosis that needs a higher dose of antipsychotic
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 6 ft 0 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

6 ft 0 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0018:3003:10t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 18:30 en eindigt om 03:10 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

18:3003:10
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50k stuks500 mL? mL/h1200 stuks/h

Een infuus bevat 50000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 1200 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

50000 stuks/500 mL1200 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL10 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
2 g250 mL? mL/h3 mg/min

Een zak bevat 2 g van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 3 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

2 g/250 mL3 mg/min
R = mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL80 stuks/kg · 51 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 51 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

80 stuks/kg51 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h77 kg5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 5 mcg/kg/min voor een patiënt van 77 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min77 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep200 mLwater200 mLsap200 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine300 mLurine250 mLurine425 mLurine200 mLwonddrain90 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

soep: 200 mLwater: 200 mLsap: 200 mLInfuus: 60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL120 mL/hstart 12:3018:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 12:30 gestart en loopt via een pomp met 120 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 18:30 nog in de zak?

1000 mL120 mL/h12:30 → 18:30
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 92/56 mmHg, hartslag 38/min, alert, temperatuur 37,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 99%luchtSBP 92HR 38AT 37,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 2 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,16PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222613passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,16, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa), HCO₃⁻ 13 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,16PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 13 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtorsades de pointesventriculaire tachycardiesinustachycardiesupraventriculaire tachycardie (SVT)

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1torsades de pointes
  2. 2ventriculaire tachycardie
  3. 3sinustachycardie
  4. 4supraventriculaire tachycardie (SVT)

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Psychomotor

Waarom dit het antwoord is

The psychomotor domain covers physical skills, the cognitive domain covers knowledge and the affective domain covers attitudes and feelings. Skills are learned by demonstration and practice.

Antwoord

B · Psychomotor
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The apical pulse for a full minute

Waarom dit het antwoord is

Digoxin slows the heart rate and can cause dangerous bradycardia and arrhythmias in toxicity. The apical pulse is counted for a full minute, and a low or irregular rate is reported before giving it.

Antwoord

B · The apical pulse for a full minute
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning

Waarom dit het antwoord is

Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.

Antwoord

A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command

Waarom dit het antwoord is

The two-challenge rule says the concern is voiced at least twice to make sure it was heard. If it is still not addressed, the nurse escalates through the chain of command rather than acting against the patient’s safety.

Antwoord

A · State the concern clearly a second time and, if still unresolved, use the chain of command
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Help the patient empty her bladder

Waarom dit het antwoord is

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Antwoord

D · Help the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Rood (onmiddellijk)

Waarom dit het antwoord is

Een slachtoffer dat de controle van de mentale toestand niet doorstaat (kan geen eenvoudige opdrachten volgen) is onmiddellijk, ook als ademhaling en perfusie acceptabel zijn. Dit kan wijzen op hoofdletsel of shock.

Antwoord

D · Rood (onmiddellijk)
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · To check the wound stays closed before removing the rest

Waarom dit het antwoord is

Removing alternate sutures allows the nurse to see whether the wound edges stay together. If they begin to separate, the remaining sutures can be left and the team informed.

Antwoord

C · To check the wound stays closed before removing the rest
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Report it as a near miss through the incident reporting system

Waarom dit het antwoord is

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Antwoord

D · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes

Waarom dit het antwoord is

C-peptide is cleaved from proinsulin when insulin is made, so it reflects the body's own insulin production. A very low level suggests beta-cell loss, as in type 1 diabetes; in type 2 diabetes it is often normal or high early on.

Antwoord

C · The pancreas is making very little insulin, as in type 1 diabetes
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Cushing syndrome

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.

Antwoord

B · Cushing syndrome
11.Farmacologie

Antwoord: D · Het vermindert de glucoseproductie door de lever

Waarom dit het antwoord is

Metformine vermindert vooral de gluconeogenese in de lever en verbetert de insulinegevoeligheid. Omdat het de insulineafgifte niet stimuleert, is hypoglykemie als monotherapie zeldzaam.

Antwoord

D · Het vermindert de glucoseproductie door de lever
12.Farmacologie

Antwoord: C · 80 mg

Waarom dit het antwoord is

Oplaaddosis = 40 L × 2 mg/L = 80 mg. De oplaaddosis hangt af van Vd, terwijl de onderhoudsdosis afhangt van de klaring.

Antwoord

C · 80 mg
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat

Waarom dit het antwoord is

Supervised exercise programmes, walking to near-maximal claudication pain, resting and repeating for about 30 minutes several times a week, improve walking distance. With smoking cessation, an antiplatelet and a statin, this is first-line management.

Antwoord

C · Supervised walking until pain is near maximal, then rest and repeat
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A vagal response to straining

Waarom dit het antwoord is

Straining (the Valsalva manoeuvre) can cause a vagal bradycardia and a fall in cardiac output, leading to syncope. After an MI, stool softeners, adequate fluids and avoiding straining are advised. The event is still reported and the patient assessed for arrhythmia or ischaemia.

Antwoord

D · A vagal response to straining
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Medication overuse headache

Waarom dit het antwoord is

Frequent use of painkillers or triptans can cause medication overuse headache. Treatment involves withdrawing the overused drug under guidance and starting a preventive treatment if needed.

Antwoord

B · Medication overuse headache
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk

Waarom dit het antwoord is

The insulin will lower glucose without the carbohydrate it was meant to cover, so a hypo is likely. The nurse checks glucose often, offers carbohydrate the patient can keep down and escalates; IV glucose may be needed.

Antwoord

D · Monitor glucose closely and tell the prescriber about the hypo risk
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining

Waarom dit het antwoord is

Soft stools reduce straining and pressure on the anal cushions. Long sitting on the toilet and constipating drugs such as codeine should be avoided.

Antwoord

C · Eat more fibre, drink enough fluid and avoid straining
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · A haematoma pressing on the airway

Waarom dit het antwoord is

A haematoma after thyroid or neck surgery can compress the airway quickly. It is an emergency: call for help, sit the patient up and give oxygen, and follow local guidance on opening the wound to release the clot.

Antwoord

C · A haematoma pressing on the airway
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Isotretinoin

Waarom dit het antwoord is

Isotretinoin causes severe birth defects, so pregnancy must be prevented during treatment and for a period afterwards. Paracetamol is the usual analgesic in pregnancy, and levothyroxine should be continued.

Antwoord

D · Isotretinoin
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · The fetal heart rate and for cord prolapse

Waarom dit het antwoord is

In breech presentations, the presenting part fits the pelvis less snugly, so cord prolapse is more likely after rupture of the membranes. The fetal heart rate is checked immediately and a vaginal examination done if indicated.

Antwoord

D · The fetal heart rate and for cord prolapse
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Cold packs on the painful area

Waarom dit het antwoord is

Cold causes vasoconstriction and can increase sickling, so cold packs are avoided. Warmth, hydration, effective analgesia (often including opioids) and oxygen if hypoxic are used.

Antwoord

C · Cold packs on the painful area
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Arrange a professional interpreter

Waarom dit het antwoord is

Professional interpreters ensure accurate, confidential communication and informed consent. Using children as interpreters is avoided because they may not understand medical terms and it places an inappropriate burden on them.

Antwoord

A · Arrange a professional interpreter
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors

Waarom dit het antwoord is

As a partial agonist, aripiprazole lowers dopamine activity where it is high and supports it where it is low. It is less likely to raise prolactin or cause sedation, but akathisia is a common side effect.

Antwoord

D · It is a partial agonist at dopamine D2 receptors
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Water intoxication from psychogenic polydipsia

Waarom dit het antwoord is

Some patients with chronic psychosis drink excessive water, which dilutes sodium and can cause confusion, seizures and coma. The nurse reports the result, monitors neurological status and follows orders for fluid restriction and regular weights.

Antwoord

B · Water intoxication from psychogenic polydipsia
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 183 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

6·12 + 0 = 72 in

Inches naar centimeters

h = 72·2,54 = 182,9 ≈ 183 cm

Antwoord

h = 183 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 8,67 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

18:30 → 24:00 = 330 min

Na middernacht

00:00 → 03:10 = 190 min

Totaal

330 + 190 = 520 min
t = 520/60 = 8,667 ≈ 8,67 h

Antwoord

t = 8,67 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

50000/500 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1200/100 = 12 mL/h

Antwoord

R = 12 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 8 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/600 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Antwoord

R = 8 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 8 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 22,5 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

2000 mg/250 mL = 8 mg/mL

Dosis per uur

3·60 = 180 mg/h

Pompsnelheid

R = 180/8 = 22,5 mL/h

Antwoord

R = 22,5 mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,82 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·51 = 4 080 stuks

Volume

V = 4080/5000 = 0,816 ≈ 0,82 mL

Antwoord

V = 0,82 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 23,1 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

5·77 = 385 mcg/min
385·60 = 23100 mcg/h

Pompsnelheid

R = 23100/1000 = 23,1 mL/h

Antwoord

R = 23,1 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1520 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 200 + 200 + 200 = 600 mL
Infuus: 60·12 = 720 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1520 mL

Antwoord

I = 1520 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 280 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

12:30 → 18:30 = 6 h

Toegediend volume

120·6 = 720 mL

Resterend volume

V = 1000 − 720 = 280 mL

Antwoord

V = 280 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 14

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 2 + 4 + 2 + 1 + 2 + 3 = 14

Antwoord

B = 14
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 92 mmHg → 2
HR 38/min → 3
alert (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 2 + 3 + 0 + 0 = 5
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 22 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|30 − 40| = 10 mmHg → 1 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1 = 22 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 22 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·13 + 8 = 27,5 → 25,5–29,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 38 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,423 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 11 × 0,04 = 0,44 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Formule van Bazett

QTc = 0,44/√1,08 = 0,44/1,039 = 0,423 s

Antwoord

QTc = 0,423 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (423 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire tachycardie

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

ventriculaire tachycardie

Antwoord

ventriculaire tachycardie

In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions