Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which patient is at greatest risk of injury from a heat pack?

  1. AA young adult with a stiff neck after sleeping in an awkward position
  2. BA patient with period pain
  3. CA patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
  4. DA patient with a sore lower back after gardening
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

In 24 uur neemt een patiënt 2400 mL in en heeft hij een totale gemeten uitscheiding van 1800 mL. Wat is de vochtbalans?

  1. AIn evenwicht, omdat beide waarden hoog zijn
  2. BNegatief 600 mL
  3. CPositief 4200 mL
  4. DPositief 600 mL
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which PPE does a nurse wear when giving an IV chemotherapy drug?

  1. AA reusable cloth gown and one pair of gloves
  2. BOne pair of standard latex gloves, changed after the infusion is started
  3. CA surgical mask and no gloves
  4. DTwo pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Which patient with a suspected infection meets the qSOFA criteria that signal a higher risk of a poor outcome?

  1. ARespiratory rate 20/min, alert, systolic BP 110 mmHg, heart rate 110/min
  2. BRespiratory rate 18/min, alert, systolic BP 130 mmHg, temperature 38,5 °C
  3. CRespiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
  4. DRespiratory rate 16/min, alert, systolic BP 105 mmHg, WBC 13,000/mm3
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A malnourished patient admitted with alcohol use disorder needs IV glucose. Which vitamin is given before or with it?

  1. AVitamin K (phytonadione)
  2. BThiamine (vitamin B1)
  3. CVitamin D (calciferol)
  4. DVitamin C (ascorbic acid)
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After a head injury, a patient has clear fluid dripping from the nose. Which action should the nurse avoid?

  1. AInserting a tube or suction catheter through the nose
  2. BPlacing a loose gauze under the nose
  3. CInforming the provider about the drainage
  4. DChecking the fluid for glucose or a halo sign on gauze
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient on insulin reports nightmares, night sweats and morning headaches. What should be suspected?

  1. AHyperthyroidism
  2. BNight-time hypoglycaemia
  3. CRaised intracranial pressure
  4. DA urinary tract infection
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

In a patient with a head injury, which is usually the earliest sign of rising intracranial pressure?

  1. AIrregular breathing pauses
  2. BA change in level of consciousness
  3. CA fixed, dilated pupil on both sides
  4. DA slow pulse with high blood pressure
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient starts lisinopril (an ACE inhibitor). Which laboratory values should the nurse expect to be monitored?

  1. ATSH and free T4
  2. BCalcium and phosphate
  3. CALT and bilirubin
  4. DPotassium and creatinine
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Bij een patiënt met een heparine-infuus daalt het aantal bloedplaatjes op dag 7 van 260 naar 110 × 10³/µL. Welke handeling is het meest passend?

  1. AHet infuus voortzetten en de snelheid verhogen volgens protocol
  2. BNiets doen, omdat het aantal nog net boven 100 × 10³/µL ligt
  3. CEen trombocytentransfusie geven en de heparine voortzetten
  4. DDirect melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk
11.FarmacologieGemiddeld

Why is aspirin avoided in children and teenagers with viral illnesses such as flu or chickenpox?

  1. AIt causes grey baby syndrome
  2. BIt causes severe, permanent hearing loss in young children
  3. CIt stops the vaccine from working
  4. DIt is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.FarmacologieMoeilijk

A patient who has taken lorazepam daily for many months stops it suddenly. Which serious complication may follow?

  1. ASevere bradycardia
  2. BPinpoint pupils and coma
  3. CProfound respiratory depression
  4. DWithdrawal seizures
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which position is usually best for the legs of a patient with chronic venous insufficiency and ankle swelling?

  1. ACrossed at the knees while sitting
  2. BHanging down over the side of the bed
  3. CKept still in a standing position for long periods
  4. DRaised above the level of the heart when resting
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with infective endocarditis is on IV gentamicin with another antibiotic. Which monitoring is most important?

  1. ABlood glucose only
  2. BPeak flow readings and spirometry before and after each dose
  3. CDrug levels, renal function and hearing or balance changes
  4. DLiver size by daily palpation and weekly abdominal ultrasound
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why should long-term steroid treatment not be stopped suddenly?

  1. AThe suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once
  2. BStopping causes the blood glucose to fall sharply
  3. CStopping suddenly makes the bones grow too quickly and then fracture
  4. DThe steroids build up and become toxic after they are stopped
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Welk probleem met het tijdstip van medicatie is belangrijk voor patiënten die hemodialyse krijgen?

  1. ADialyseerbare geneesmiddelen moeten mogelijk na de sessie worden gegeven
  2. BOp dialysedagen mogen geen geneesmiddelen worden ingenomen
  3. CAlle geneesmiddelen moeten vlak voor de sessie worden gegeven
  4. DDialyse verwijdert geen geneesmiddelen
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which task for a stable patient with an established ileostomy can usually be delegated to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. ATeaching the patient about high-output risks
  2. BDeciding whether IV fluids are needed
  3. CAssessing the stoma for signs of necrosis
  4. DEmptying the pouch and measuring the output
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient admitted for an elective general anaesthetic mentions that they ate a slice of toast 3 hours ago. What should the nurse do?

  1. AGive a large drink to wash the food through
  2. BSay nothing, since toast is a light food
  3. CInform the anaesthetist, as surgery may be delayed
  4. DAsk the patient to try to vomit to empty the stomach
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman says she uses cannabis daily to manage nausea in pregnancy. What is the best nursing response?

  1. AExplain the risks without judgement and offer safer treatments
  2. BTell her that cannabis is a natural remedy and safe in pregnancy
  3. CAdvise her to switch to tobacco instead
  4. DRefuse to continue her care until she stops
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn has a small upper lip with a smooth philtrum, short eye openings and a small head. Which exposure during pregnancy should be considered?

  1. AAlcohol
  2. BFolic acid
  3. CCaffeine
  4. DParacetamol (acetaminophen)
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke combinatie van bevindingen is typisch voor het nefrotisch syndroom bij een kind?

  1. AZware proteïnurie, laag serumalbumine en gegeneraliseerd oedeem
  2. BKoorts, pijnlijk plassen en rugpijn
  3. CBloed in de urine, hoge bloeddruk en een recente keelpijn
  4. DFrequent plassen, dorst en gewichtsverlies
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

How is pain best assessed in a 10-year-old with severe cerebral palsy who cannot speak?

  1. AWith a 0–10 numerical scale, by asking the child to point to a number on a printed chart
  2. BPain cannot be assessed, so analgesia is given only on request
  3. COnly by checking whether the heart rate is above normal
  4. DWith a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient taking clozapine complains of drooling, especially at night. How should the nurse respond?

  1. AStop the clozapine immediately, because this is a sign of agranulocytosis
  2. BRecognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
  3. CExplain that it is a sign of an allergic reaction to the medicine
  4. DTell him that it means the clozapine dose is too low and needs to be increased
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 82-year-old started amitriptyline last week. Which finding is most concerning?

  1. AFeeling a little drowsy in the evening
  2. BMild constipation that responds to extra fluids and fibre in the diet
  3. CA slightly dry mouth
  4. DNew confusion and difficulty passing urine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,6 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 37,6 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

37,6 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
263 µmol/L? mg/dL1 mg/dL = 88,4 µmol/L

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een serumcreatinine is 263 µmol/L. Bepaal met 1 mg/dL = 88,4 µmol/L voor creatinine c in mg/dL. Rond af op twee decimalen.

263 µmol/L1 mg/dL = 88,4 µmol/L
c = mg/dL
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg10 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg. De voorgeschreven dosis is 10 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

18 kg10 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 2500 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

2500 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mL10 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg50 mL10 mL/h? mg/h

Een zak bevat 100 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 10 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

100 mg/50 mL10 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline6 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL loopt met 6 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

50 stuks/50 mL6 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h93 kg30 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 93 kg heeft een voorschrift voor nitroglycerin met 30 mcg/min. De zak bevat 25 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

25 mg/250 mL30 mcg/min93 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater120 mLmelk240 mLijsschilfers240 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine150 mLurine375 mLwonddrain50 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 48 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

48 kg12 hurine: 150 mLurine: 375 mLwonddrain: 50 mLbraaksel: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL400 mL ingelopen100 mL/h18:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 18:30 is er al 400 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL400 mL ingelopen100 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen en vertoont als beste motorische reactie: strekken van de armen en benen (abnormale extensie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 8 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 8 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 35% zuurstof, PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa) en PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 35%PaO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriculaire tachycardie (SVT)ventrikelfibrillerenboezemflutter, 2:1-geleidingtorsades de pointes

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1supraventriculaire tachycardie (SVT)
  2. 2ventrikelfibrilleren
  3. 3boezemflutter, 2:1-geleiding
  4. 4torsades de pointes

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy

Waarom dit het antwoord is

Patients who cannot feel heat properly, such as those with neuropathy, spinal injury or reduced consciousness, can be burned without noticing. Their skin needs extra checks or heat should be avoided.

Antwoord

C · A patient with reduced sensation from diabetic neuropathy
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Positief 600 mL

Waarom dit het antwoord is

2400 − 1800 = +600 mL, een positieve balans. Onmerkbare verliezen zoals zweet en ademhaling worden niet gemeten, dus de werkelijke balans is lager dan de lijst laat zien.

Antwoord

D · Positief 600 mL
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown

Waarom dit het antwoord is

Hazardous drugs can be absorbed through the skin or inhaled. Staff wear double chemotherapy-tested gloves and a disposable, low-permeability gown, with eye and face protection if splashing is possible.

Antwoord

D · Two pairs of chemotherapy-tested gloves and a disposable impermeable gown
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg

Waarom dit het antwoord is

qSOFA scores one point each for a respiratory rate of 22/min or more, altered mental status and a systolic BP of 100 mmHg or less. Two or more points mean higher risk, so the first patient needs urgent escalation.

Antwoord

C · Respiratory rate 24/min, new confusion, systolic BP 95 mmHg
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Thiamine (vitamin B1)

Waarom dit het antwoord is

Thiamine deficiency is common in heavy alcohol use, and giving glucose without thiamine can trigger Wernicke encephalopathy. Thiamine is given before or with glucose.

Antwoord

B · Thiamine (vitamin B1)
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Inserting a tube or suction catheter through the nose

Waarom dit het antwoord is

Clear nasal drainage after a head injury can be cerebrospinal fluid from a basal skull fracture. Nasal tubes could enter the brain and introduce infection, so they are avoided.

Antwoord

A · Inserting a tube or suction catheter through the nose
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Night-time hypoglycaemia

Waarom dit het antwoord is

Nocturnal hypoglycaemia can cause sweating, restless sleep, nightmares and morning headache. Checking glucose overnight and reviewing insulin doses can confirm and correct it.

Antwoord

B · Night-time hypoglycaemia
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · A change in level of consciousness

Waarom dit het antwoord is

Subtle changes in consciousness, such as restlessness, confusion or a falling GCS, are often the first signs. Pupil changes and Cushing's triad (hypertension, bradycardia, irregular breathing) are late signs.

Antwoord

B · A change in level of consciousness
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Potassium and creatinine

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors reduce aldosterone, so potassium can rise, and they lower the filtration pressure in the kidney, so creatinine can rise. Both are checked before and soon after starting or increasing the dose.Gecontroleerd met: Hyperkalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

D · Potassium and creatinine
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Direct melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk

Waarom dit het antwoord is

Heparine-geïnduceerde trombocytopenie veroorzaakt een grote daling van de bloedplaatjes (vaak met meer dan de helft), meestal 5–14 dagen na de start van heparine, en gaat gepaard met een hoog risico op stolsels. De voorschrijver stopt alle heparine en start bij vermoeden van HIT een niet-heparine anticoagulans.Gecontroleerd met: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

D · Direct melden: heparine-geïnduceerde trombocytopenie is mogelijk
11.Farmacologie

Antwoord: D · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain

Waarom dit het antwoord is

Aspirin given during viral infections in young people is associated with Reye's syndrome, causing acute encephalopathy and liver failure. Paracetamol or ibuprofen is used for fever instead.

Antwoord

D · It is linked to Reye's syndrome, which harms the liver and brain
12.Farmacologie

Antwoord: D · Withdrawal seizures

Waarom dit het antwoord is

Abrupt withdrawal after long-term benzodiazepine use causes anxiety, insomnia, tremor and sometimes seizures. Long-term users should have the dose tapered gradually.

Antwoord

D · Withdrawal seizures
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Raised above the level of the heart when resting

Waarom dit het antwoord is

Elevating the legs above heart level reduces venous pressure and oedema. Compression therapy, walking and avoiding long periods of standing also help. By contrast, patients with arterial disease often find that lowering the legs eases pain.

Antwoord

D · Raised above the level of the heart when resting
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Drug levels, renal function and hearing or balance changes

Waarom dit het antwoord is

Gentamicin is nephrotoxic and ototoxic. Levels are measured to guide dosing, renal function is checked regularly and patients are asked about tinnitus, hearing loss and dizziness. Risk is greater with loop diuretics, older age and longer courses.

Antwoord

C · Drug levels, renal function and hearing or balance changes
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · The suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once

Waarom dit het antwoord is

Long-term glucocorticoids suppress ACTH, and the adrenal glands shrink. Stopping abruptly can cause adrenal insufficiency or crisis. Doses are reduced gradually so the glands can recover.

Antwoord

A · The suppressed adrenal glands cannot make enough cortisol at once
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Dialyseerbare geneesmiddelen moeten mogelijk na de sessie worden gegeven

Waarom dit het antwoord is

Geneesmiddelen die dialyseerbaar zijn (bijvoorbeeld sommige antibiotica) kunnen na de sessie worden gegeven zodat ze niet worden verwijderd. Antihypertensiva worden voor de dialyse vaak achtergehouden om hypotensie te voorkomen. De voorschrijver en de apotheker bepalen het tijdstip.

Antwoord

A · Dialyseerbare geneesmiddelen moeten mogelijk na de sessie worden gegeven
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Emptying the pouch and measuring the output

Waarom dit het antwoord is

Emptying and measuring output is a routine task. Assessment of the stoma, teaching and decisions about treatment remain with the registered nurse, who reviews the recorded output.

Antwoord

D · Emptying the pouch and measuring the output
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed

Waarom dit het antwoord is

Solid food is usually stopped 6 hours before anaesthesia because of aspiration risk. The anaesthetist decides whether to delay or change the plan; the nurse reports accurately and does not hide the information.

Antwoord

C · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments

Waarom dit het antwoord is

Cannabis in pregnancy is associated with low birth weight and possible effects on brain development. The nurse discusses the risks without judgement, offers safer antiemetics and support and continues care.

Antwoord

A · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Alcohol

Waarom dit het antwoord is

Fetal alcohol syndrome features include a smooth philtrum, thin upper lip, short palpebral fissures and microcephaly, often with growth and developmental problems.

Antwoord

A · Alcohol
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Zware proteïnurie, laag serumalbumine en gegeneraliseerd oedeem

Waarom dit het antwoord is

Bij het nefrotisch syndroom verlaagt eiwitverlies het albumine en veroorzaakt het oedeem, vaak eerst rond de ogen. Colakleurige urine en hypertensie na keelpijn wijzen op post-streptokokkenglomerulonefritis.

Antwoord

A · Zware proteïnurie, laag serumalbumine en gegeneraliseerd oedeem
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues

Waarom dit het antwoord is

Children with cognitive impairment are assessed with behavioural tools such as the revised FLACC, which can include the child's individual pain behaviours. Parents know the child's baseline and are key partners in pain assessment.

Antwoord

D · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow

Waarom dit het antwoord is

Hypersalivation is a common, unpleasant effect of clozapine, often worse at night. It can be embarrassing and affect adherence, so it is reported; treatments are available, and the nurse also watches for aspiration risk.

Antwoord

B · Recognise it as a common side effect, report it and suggest a towel on the pillow
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · New confusion and difficulty passing urine

Waarom dit het antwoord is

Tricyclic antidepressants have strong anticholinergic effects. In older adults these can cause urinary retention, delirium and falls, which need prompt review.

Antwoord

D · New confusion and difficulty passing urine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 99,7 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

37,6·9/5 = 67,68

Tel 32 op

T = 67,68 + 32 = 99,68 ≈ 99,7 °F

Antwoord

T = 99,7 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 2,98 mg/dL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 263/88,4 = 2,975 ≈ 2,98 mg/dL

Antwoord

c = 2,98 mg/dL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 90 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

10·18 = 180 mg

Per gift

D = 180/2 = 90 mg

Antwoord

D = 90 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,5 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 2500/5000 = 0,5 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,5 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/600 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 20 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

100/50 = 2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2·10 = 20 mg/h

Antwoord

D = 20 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 6 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 6·1 = 6 stuks/h

Antwoord

D = 6 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 18 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

30·60 = 1800 mcg/h

Pompsnelheid

R = 1800/100 = 18 mL/h

Antwoord

R = 18 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,91 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

150 + 375 = 525 mL

Per kilogram per uur

U = 525/(48·12) = 0,9115 ≈ 0,91 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,91 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 400 = 600 mL

Tijd

t = 600/100 = 6 h

Antwoord

t = 6 h

Dat is ongeveer 6 h 00 min, dus de zak is rond 00:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: maakt alleen onverstaanbare geluiden zoals kreunen → 2
M: strekken van de armen en benen (abnormale extensie) → 2

Optellen

GCS = 2 + 2 + 2 = 6

Ernst

GCS 6 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 20 + 0 + 0 = 35

Risiconiveau

35 → matig risico

Antwoord

matig risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 20 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·8 + 8 = 20 mmHg
worpafstand: 18–22 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 20 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 110,8 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,35·713 − 59/0,8 = 249,5 − 73,75 = 175,8 mmHg

Gradiënt

A–a = 175,8 − 65 = 110,8 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 110,8 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,509 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s

Formule van Bazett

QTc = 0,42/√0,68 = 0,42/0,8246 = 0,509 s

Antwoord

QTc = 0,509 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (509 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: torsades de pointes

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 6 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 250 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.

Interpretatie

torsades de pointes

Antwoord

torsades de pointes

Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions