Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient refuses their regular evening tablets. What should the nurse do first?

  1. AExplore the reason for refusing
  2. BInsist until the patient takes them
  3. CThrow the tablets away without telling anyone
  4. DHide the tablets in their food
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient who had a GCS of 15 this morning now opens their eyes only to voice and is confused. What should the nurse do?

  1. ARecord it and recheck at the next routine time
  2. BGive a sedative to calm the confusion
  3. CTreat it as deterioration and escalate urgently
  4. DLet the patient sleep, as they are probably tired
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A family member will visit a patient on contact precautions. What should the nurse do?

  1. AShow them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
  2. BAsk them to wear an N95 respirator only, with no gown or gloves
  3. CTell them precautions only apply to staff
  4. DTell them visits are not allowed at all
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met ernstige immuunsuppressie na een stamceltransplantatie ligt in een beschermende omgeving. Welk voorwerp mag niet de kamer in?

  1. ADe eigen schone kleding van de patiënt
  2. BEen schone, gedesinfecteerde tablet
  3. CEen gezinsfoto in een lijst die schoon is afgeveegd
  4. DVerse bloemen of potplanten
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Two hours after birth, the nurse finds the uterus firm but above the umbilicus and pushed to the right. What should the nurse do first?

  1. AGive a dose of oxytocin straight away
  2. BHelp the patient empty her bladder
  3. CAsk the patient to lie still for another hour
  4. DMassage the uterus firmly for ten minutes
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After the RN taught a patient to inject insulin, an LPN/LVN reports that the patient still cannot draw up the dose correctly. What should happen next?

  1. AThe LPN/LVN writes a new teaching plan and evaluates it at the end of the shift
  2. BThe RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
  3. CThe patient is discharged with a leaflet to read at home
  4. DThe nursing assistant shows the patient again at lunch
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What is the recommended first aid for a thermal burn?

  1. AApply ice directly to the burn until the pain stops completely
  2. BBurst any blisters to release the fluid
  3. CSpread butter or oil over the burn
  4. DCool it under cool running water for about 20 minutes
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with a possible neck injury after a fall needs their airway opened. Which manoeuvre is preferred?

  1. AHead tilt with chin lift
  2. BTurning the head to one side
  3. CHyperextending the neck
  4. DJaw thrust
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?

  1. AFrom the fistula
  2. BFrom the right arm
  3. CFrom the left hand
  4. DFrom the left wrist
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with chronic kidney disease stage 4 has a high phosphate, a low-normal calcium and a very high parathyroid hormone (PTH). What does this show?

  1. APrimary hyperparathyroidism from a tumor
  2. BSecondary hyperparathyroidism from CKD
  3. CHypoparathyroidism after neck surgery
  4. DVitamin D toxicity from supplements
11.FarmacologieGemiddeld

A child is starting methylphenidate for ADHD. Which advice is appropriate?

  1. AExpect weight gain as the main side effect
  2. BGive doses early in the day and monitor appetite and growth
  3. CGive the drug only at weekends
  4. DGive the last dose at bedtime to help the child sleep
12.FarmacologieMoeilijk

Why is the TPMT enzyme often tested before azathioprine is started?

  1. ATPMT testing shows whether the patient has tuberculosis
  2. BHigh TPMT activity causes an allergic reaction to azathioprine
  3. CLow TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
  4. DTPMT is needed to absorb azathioprine from the gut
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A80 mmHg
  2. B100 mmHg
  3. C60 mmHg
  4. D90 mmHg
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met astma heeft een piekstroom van 40% van zijn beste waarde, een ademfrequentie van 28/min en kan zijn zinnen niet afmaken. De SpO₂ is 94%. Hoe moet deze aanval worden ingedeeld?

  1. AAcuut ernstig astma
  2. BLevensbedreigend astma
  3. CMatige astma-exacerbatie
  4. DBijna fataal astma
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient uses a continuous glucose monitor. Which statement is correct?

  1. AIt reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
  2. BIt works by giving small doses of insulin automatically
  3. CIt measures glucose directly in the blood every second of the day
  4. DIt makes finger-prick checks unnecessary in every situation
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches a young adult with newly diagnosed epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will tell my friends what to do if I have a seizure."
  2. B"I will take a shower rather than a bath."
  3. C"As long as I take my tablets, I can swim alone."
  4. D"I will keep a record of any seizures I have."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which group of findings suggests obstruction of the bile duct?

  1. APale urine, dark stools and a flapping tremor
  2. BRed urine, black stools and a high blood glucose
  3. CJaundice, dark urine, pale stools and itching
  4. DNormal skin colour with diarrhoea and fever
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Two days after a PEG insertion, a patient reports pain on feeding, and feed is leaking around the site. What should the nurse do?

  1. AContinue feeding and apply a thicker dressing
  2. BStop the feed at once and seek urgent medical advice
  3. CIncrease the feed rate to improve nutrition
  4. DGive the next medicines through the tube as usual
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why are afterpains often stronger in multiparous women?

  1. AThey produce no oxytocin after birth
  2. BTheir uterus contracts and relaxes more irregularly
  3. CThey have a smaller uterus than first-time mothers
  4. DTheir uterus is always infected
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman with a history of postnatal depression is pregnant again. What is the most appropriate plan?

  1. ATell her that breastfeeding will prevent it
  2. BAdvise her that it will not happen again
  3. CWait to see whether depression returns after birth
  4. DPlan early support and monitoring before and after birth
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

The parents of a 2-year-old worry that she eats much less than she did as a baby. She is growing along her centile. What should the nurse advise?

  1. AThis is a sign of illness and she needs blood tests
  2. BGive extra bottles of milk to make up for the meals she refuses
  3. CAppetite falls as growth slows; offer small, healthy portions without pressure
  4. DEncourage her to finish every meal, even if this takes a long time at the table
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The safe dose range of a drug is 25–50 mg/kg per day, divided every 8 hours. A 12 kg child is prescribed 250 mg every 8 hours. What should the nurse do?

  1. AGive half the dose and inform the prescriber at the next round
  2. BContact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
  3. CGive the dose, because 250 mg is within the range for a single dose
  4. DGive the dose, because the minimum safe daily dose is 300 mg
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How should a nurse screen a patient for intimate partner violence?

  1. AOnly ask patients who have visible injuries
  2. BAsk the partner instead of the patient
  3. CAsk in private, without the partner or family present
  4. DAsk in front of the partner to see how he reacts
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een ondervoede patiënt met alcoholafhankelijkheid heeft een intraveneuze glucose-infusie nodig. Welke opdracht moet de verpleegkundige als eerste verwachten?

  1. AThiamine vóór of samen met de glucose
  2. BEerst glucose, een week later thiamine
  3. CEen diureticum
  4. DGlucose zonder vitaminesuppletie
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
9 lb 5 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 9 lb 5 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

9 lb 5 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
238 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een bloedglucose is 238 mg/dL. Bepaal met 1 mmol/L = 18 mg/dL voor glucose c in mmol/L. Rond af op één decimaal.

238 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
500 mg+ 9,6 mLV = ? mL

Een flacon bevat 500 mg poeder. Op het etiket staat: voeg 9,6 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 10 mL. Het voorschrift is 60 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

500 mg+ 9,6 mL → 10 mL60 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 280 microgram. De ampul bevat 2 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

280 mcg2 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
810 mLover? mL/h4 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 2 uur zie je dat er nog 810 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 6 hna 2 h: 810 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL20 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline15 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL loopt met 15 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

100 stuks/250 mL15 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine12 mL/h52 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 400 mg in 250 mL, loopt met 12 mL/h. De patiënt weegt 52 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL12 mL/h52 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap120 mLsoep180 mLmelk200 mLijsschilfers240 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine150 mLurine375 mLurine400 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 120 mLsoep: 180 mLmelk: 200 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 200 mL/hstart 06:30ttotaal​ = ? h75 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 06:30 met 75 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 200 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL75 mL/h · 4 h200 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 38,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 90%luchtSBP 142HR 82AT 38,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,25PaCO₂mmHg354557HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,25, PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,25PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 24% zuurstof, PaO₂ 73 mmHg (9,7 kPa) en PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 24%PaO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV2:1 AV-blok (type onbepaald)tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)eerstegraads AV-bloktweedegraads AV-blok type II

Interpreteer deze afleiding-II-strip. Welke interpretatie kun je op basis van deze ene strip verdedigen? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 12:1 AV-blok (type onbepaald)
  2. 2tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4tweedegraads AV-blok type II

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Explore the reason for refusing

Waarom dit het antwoord is

Patients with capacity may refuse medicines. The nurse explores why, for example side effects or misunderstanding, gives information, documents the refusal and informs the prescriber if needed.

Antwoord

A · Explore the reason for refusing
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Treat it as deterioration and escalate urgently

Waarom dit het antwoord is

The score has dropped to about 13. Any new fall in consciousness or new confusion needs urgent escalation, a full ABCDE assessment and a check of glucose.

Antwoord

C · Treat it as deterioration and escalate urgently
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands

Waarom dit het antwoord is

Visitors are taught how to put on and remove PPE as required by the policy and how to perform hand hygiene, so they protect themselves and other patients.

Antwoord

A · Show them how to use the gown and gloves and how to clean their hands
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Verse bloemen of potplanten

Waarom dit het antwoord is

Verse bloemen en planten kunnen schimmels zoals Aspergillus en via water overgedragen bacteriën bevatten, die ernstige infecties kunnen veroorzaken bij sterk immuungecompromitteerde patiënten. Schone, afveegbare persoonlijke bezittingen zijn meestal toegestaan.

Antwoord

D · Verse bloemen of potplanten
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Help the patient empty her bladder

Waarom dit het antwoord is

A uterus that is high and displaced to one side usually means a full bladder. A full bladder stops the uterus contracting well, so the nurse helps the patient void and reassesses.

Antwoord

B · Help the patient empty her bladder
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching

Waarom dit het antwoord is

Evaluating learning and changing the teaching plan belong to the RN. The LPN/LVN can reinforce teaching, but a teaching plan that is not working needs RN reassessment.

Antwoord

B · The RN reassesses the patient’s learning needs and adjusts the teaching
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Cool it under cool running water for about 20 minutes

Waarom dit het antwoord is

Cooling with running water for around 20 minutes limits tissue damage and pain. Ice can cause further injury, and the patient should be kept warm while the burn is cooled.

Antwoord

D · Cool it under cool running water for about 20 minutes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Jaw thrust

Waarom dit het antwoord is

A jaw thrust opens the airway with minimal neck movement. The cervical spine is protected with manual in-line stabilisation, although opening the airway still takes priority if it remains obstructed.

Antwoord

D · Jaw thrust
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · From the right arm

Waarom dit het antwoord is

Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.

Antwoord

B · From the right arm
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Secondary hyperparathyroidism from CKD

Waarom dit het antwoord is

In CKD, phosphate retention and reduced activation of vitamin D lower calcium, which stimulates the parathyroid glands. The result is high PTH with high phosphate, causing bone disease. Phosphate binders, diet and active vitamin D are used.Gecontroleerd met: Parathyroid Hormone (PTH) Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Antwoord

B · Secondary hyperparathyroidism from CKD
11.Farmacologie

Antwoord: B · Give doses early in the day and monitor appetite and growth

Waarom dit het antwoord is

Stimulants can cause insomnia, so doses are given in the morning and early afternoon. Reduced appetite can slow growth, so height and weight are tracked.

Antwoord

B · Give doses early in the day and monitor appetite and growth
12.Farmacologie

Antwoord: C · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression

Waarom dit het antwoord is

Thiopurine methyltransferase helps inactivate azathioprine and mercaptopurine. People with low or absent TPMT activity need much lower doses or another drug to avoid life-threatening myelosuppression.

Antwoord

C · Low TPMT activity causes toxic levels and marrow suppression
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · 80 mmHg

Waarom dit het antwoord is

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Antwoord

A · 80 mmHg
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Acuut ernstig astma

Waarom dit het antwoord is

In gangbare richtlijnen (bijvoorbeeld BTS/SIGN) wijzen een piekstroom van 33–50% van de beste waarde, een ademfrequentie van 25/min of meer, een hartfrequentie van 110/min of meer of het niet kunnen afmaken van zinnen op acuut ernstig astma. Levensbedreigende kenmerken zijn onder meer een piekstroom onder 33%, SpO₂ onder 92%, een stille borstkas, cyanose, uitputting of verwardheid; bijna fataal astma betekent een verhoogde PaCO₂ of de noodzaak van beademing.

Antwoord

A · Acuut ernstig astma
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose

Waarom dit het antwoord is

CGM sensors measure interstitial glucose, which lags several minutes behind blood glucose, especially when levels change fast. A finger-prick check is advised when symptoms do not match the reading.

Antwoord

A · It reads glucose in fluid under the skin, a little behind blood glucose
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."

Waarom dit het antwoord is

People with epilepsy should never swim alone, even if their seizures are well controlled. Showers are safer than baths. Telling friends about first aid and keeping a seizure diary are good practice.

Antwoord

C · "As long as I take my tablets, I can swim alone."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching

Waarom dit het antwoord is

When bile cannot reach the gut, conjugated bilirubin enters the blood and urine (dark urine), stools lose their colour, and bile salts in the skin cause itching. Causes include gallstones and pancreatic cancer.

Antwoord

C · Jaundice, dark urine, pale stools and itching
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Stop the feed at once and seek urgent medical advice

Waarom dit het antwoord is

Pain on feeding, external leakage or new bleeding soon after PEG insertion may mean feed is leaking into the peritoneum. Feeding and medicines are stopped immediately and senior review is arranged to exclude peritonitis.

Antwoord

B · Stop the feed at once and seek urgent medical advice
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Their uterus contracts and relaxes more irregularly

Waarom dit het antwoord is

In multiparas, and after overdistension such as twins, the uterus relaxes and contracts intermittently, causing stronger afterpains. Breastfeeding increases them through oxytocin.

Antwoord

B · Their uterus contracts and relaxes more irregularly
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Plan early support and monitoring before and after birth

Waarom dit het antwoord is

A past episode increases the risk of recurrence. Early identification, a care plan with mental health services, support and monitoring during pregnancy and after birth are recommended.

Antwoord

D · Plan early support and monitoring before and after birth
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Appetite falls as growth slows; offer small, healthy portions without pressure

Waarom dit het antwoord is

Growth slows after the first year, so toddlers often eat less (sometimes called physiological anorexia). Offering small portions, regular meals and snacks and avoiding battles over food is advised; too much milk can reduce appetite and cause iron deficiency.

Antwoord

C · Appetite falls as growth slows; offer small, healthy portions without pressure
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg

Waarom dit het antwoord is

Safe range = 12 × 25 to 12 × 50 = 300–600 mg/day. Prescribed = 250 × 3 = 750 mg/day, which is above the maximum. The nurse withholds the dose and clarifies with the prescriber, never adjusting it alone.

Antwoord

B · Contact the prescriber, because 750 mg a day is above the maximum of 600 mg
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Ask in private, without the partner or family present

Waarom dit het antwoord is

Screening should be done privately, using direct, non-judgemental questions. Abuse occurs in all groups, so routine screening is better than asking only those with obvious injuries.

Antwoord

C · Ask in private, without the partner or family present
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Thiamine vóór of samen met de glucose

Waarom dit het antwoord is

Glucose geven aan een patiënt met thiaminetekort kan de encefalopathie van Wernicke uitlokken of verergeren. Thiamine wordt vóór of samen met de glucose gegeven, hoewel de behandeling van hypoglykemie niet vertraagd mag worden.

Antwoord

A · Thiamine vóór of samen met de glucose
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 4,23 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

5 oz/16 = 0,3125 lb
9 + 0,3125 = 9,313 lb

Pond naar kilogram

m = 9,313/2,2 = 4,233 ≈ 4,23 kg

Antwoord

m = 4,23 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 13,2 mmol/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 238/18 = 13,22 ≈ 13,2 mmol/L

Antwoord

c = 13,2 mmol/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

500 mg/10 mL = 50 mg/mL

Volume

V = 60/50 = 1,2 mL

Antwoord

V = 1,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,14 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Volume

V = 280/2000 = 0,14 mL

Antwoord

V = 0,14 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 202,5 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 810/4 = 202,5 mL/h

Antwoord

R = 202,5 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 4,8 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/20 = 126 mL/h

Resterende tijd

t = 600/126 = 4,762 ≈ 4,8 h

Antwoord

t = 4,8 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 6 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 15·0,4 = 6 stuks/h

Antwoord

D = 6 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 6,2 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

12·1600 = 19200 mcg/h
19200/60 = 320 mcg/min

Per kilogram

D = 320/52 = 6,154 ≈ 6,2 mcg/kg/min

Antwoord

D = 6,2 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1420 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 120 + 180 + 200 = 500 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1420 mL

Antwoord

I = 1420 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 7,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·4 = 300 mL
1000 − 300 = 700 mL over

Tweede deel

700/200 = 3,5 h

Totale tijd

t = 4 + 3,5 = 7,5 h

Antwoord

t = 7,5 h

Dat is ongeveer 7 h 30 min, dus de zak is rond 14:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 55

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 15 + 20 + 20 + 0 = 55

Antwoord

MFS = 55
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 38,8 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,25: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 57 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 39,37 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,24·713 − 47/0,8 = 171,1 − 58,75 = 112,4 mmHg

Gradiënt

A–a = 112,4 − 73 = 39,37 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 39,37 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,487 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 12,5 × 0,04 = 0,50 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,50/∛1,08 = 0,50/1,026 = 0,487 s

Antwoord

QTc = 0,487 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (487 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: 2:1 AV-blok (type onbepaald)

2:1 AV-blok: met twee P-toppen per QRS volgen er nooit twee geleide P-toppen op elkaar, dus je kunt niet zien of de PR zou toenemen (type I) of gelijk zou blijven (type II) vóór een niet-geleide P-top. Op basis van één strip noem je het een 2:1 AV-blok; een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding bepaalt het type. Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar geen van beide bewijst het.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 38 kleine hokjes, 1500 ÷ 38 ≈ 39 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,52 s.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,76 s, 79 per minuut), twee voor elke QRS.
4. PR-interval: constant op 0,18 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Waarom het type open blijft

Elke tweede P-top wordt niet geleid, dus er volgen nooit twee geleide slagen op elkaar en een toenemende PR kan nooit zichtbaar worden.
2:1 AV-blok (type onbepaald)

Antwoord

2:1 AV-blok (type onbepaald)

Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar alleen een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding geeft uitsluitsel.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions