Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient with a leg injury is climbing stairs with crutches. Which leg should go up first?

  1. ABoth legs together
  2. BThe unaffected leg
  3. CThe injured leg
  4. DThe crutches always go first
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

The intact skin over a patient's heel is deep purple and feels boggy. What should be suspected?

  1. AA category 1 pressure ulcer that will heal by itself
  2. BA suspected deep tissue injury
  3. CA normal bruise from a minor knock
  4. DA fungal skin infection
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why are some patients screened with a nasal swab for MRSA on admission?

  1. ATo diagnose a sinus infection
  2. BTo find carriers so precautions or decolonization can be used
  3. CTo measure the patient’s immunity to MRSA
  4. DTo check whether the patient is allergic to penicillin before surgery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A competent patient at high risk of falls insists on walking to the bathroom alone. What is the best nursing approach?

  1. ARemove the patient’s shoes and walking aid so that they cannot walk alone
  2. BExplain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
  3. CApply wrist restraints so the patient stays in bed
  4. DTell the patient that walking alone is against hospital law
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient receiving an aminoglycoside antibiotic, such as gentamicin, reports ringing in the ears. What should the nurse do?

  1. AHold the next dose and report it promptly
  2. BGive the next dose early to finish the course
  3. CReassure the patient that it is a normal effect
  4. DAdvise the patient to use ear drops
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënt na een grote operatie heeft twee uur lang een urineproductie van 15 mL/uur, een hartfrequentie van 115/min en koude handen. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe patiënt aanmoedigen meer water te drinken en later opnieuw controleren
  2. BDe katheter doorspoelen en de output morgenochtend opnieuw controleren
  3. CBeoordelen op tekenen van shock, zoals bloeding, en opschalen
  4. DNog twee uur wachten om te zien of de output verbetert
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. ABlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
  2. BSevere loin pain and fever
  3. CHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
  4. DPolyuria, thirst and weight loss
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with severe sepsis starts bleeding from cannula sites and the gums, with a low platelet count and prolonged clotting times. What is most likely?

  1. AVitamin C deficiency
  2. BDisseminated intravascular coagulation
  3. CAn allergic reaction to the cannula
  4. DHaemophilia A
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient's potassium is unexpectedly 5,8 mEq/L. The sample was taken after the tourniquet was on for several minutes while the patient pumped their fist. What is the best interpretation?

  1. ATourniquet time affects only the glucose result, not the potassium
  2. BFist pumping lowers potassium, so the true level is even higher
  3. CThe result may be falsely high and should be repeated with better technique
  4. DThe result confirms true hyperkalemia and needs no further checking
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Waarom kan een HbA1c-uitslag misleidend zijn bij een patiënt die twee weken geleden een grote bloedtransfusie kreeg?

  1. ATransfusies verhogen het HbA1c altijd tot vals hoge waarden
  2. BHbA1c meet suiker op witte bloedcellen, niet op rode
  3. CVeel rode bloedcellen zijn donorcellen, die niet aan de glucose van de patiënt zijn blootgesteld
  4. DHbA1c is in elke situatie nauwkeurig
11.FarmacologieGemiddeld

Which assessment is most important during IV mannitol therapy?

  1. ALiver enzymes and signs of jaundice
  2. BBlood glucose before meals and signs of hypoglycaemia
  3. CPlatelet count and signs of bleeding
  4. DUrine output, electrolytes and signs of fluid overload
12.FarmacologieMoeilijk

An older patient who has taken omeprazole for many years has muscle cramps, tremor and an irregular heartbeat. Which lab finding is most likely linked to the drug?

  1. AHigh serum sodium
  2. BLow serum magnesium
  3. CHigh serum calcium
  4. DLow serum glucose
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A pulse oximeter on a patient's finger gives an unreliable, flickering reading. Which factor is the most likely cause?

  1. ACold hands with poor peripheral circulation
  2. BThe patient having eaten recently
  3. CThe patient sitting upright in a chair
  4. DA regular heart rate of 75 beats per minute
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse teaches a patient who has a new permanent pacemaker. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
  2. B"I will keep my follow-up appointments for device checks."
  3. C"I will tell staff about the device before any MRI scan."
  4. D"I will carry my pacemaker identification card with me at all times."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt heeft na een beroerte een homonieme hemianopsie. Hoe moet de verpleegkundige in eerste instantie helpen?

  1. ADe bel en drankjes aan de kant zonder zicht zetten om die te trainen
  2. BHet oog aan de aangedane kant afplakken met een pleister
  3. CDe kamer donker houden om visuele prikkels te verminderen
  4. DVanaf de zienende kant benaderen en leren het hoofd te draaien om te scannen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met een beroerte en rechtszijdige zwakte is klaar om van bed naar stoel te worden overgeplaatst. Welke aanpak is het veiligst?

  1. ADe patiënt vragen alleen op te staan en naar de stoel te lopen
  2. BDe stoel rechts plaatsen en aan de zwakke arm optillen
  3. CDe patiënt omhoogtrekken aan de rechterschouder en pols
  4. DDe stoel links plaatsen en daar naartoe draaien
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which factor can precipitate hepatic encephalopathy in a patient with cirrhosis?

  1. AConstipation
  2. BA low-salt diet
  3. CRegular gentle walking
  4. DA high fluid intake
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met cirrose en ascites krijgt nieuwe koorts, drukpijn in de buik en toenemende verwardheid. Aan welke complicatie moet worden gedacht?

  1. ASpontane bacteriële peritonitis
  2. BNormaal verloop van ascites
  3. CEenvoudige obstipatie
  4. DAcute pancreatitis
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why must the fetal heart rate be monitored before and after external cephalic version?

  1. AIt is needed only to record the baby's position for billing
  2. BThe procedure can cause cord compression or abruption
  3. CIt is used to diagnose gestational diabetes
  4. DIt confirms the baby's sex
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman with known mitral stenosis is pregnant. When is she at greatest risk of heart failure?

  1. ARisk is the same at every point in pregnancy
  2. BOnly in the first trimester, when nausea is worst
  3. CWhen blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
  4. DOnly during the first stage of labour
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een schoolkind met astma gebruikt dagelijks een geïnhaleerde corticosteroïde. Wat moet de verpleegkundige uitleggen?

  1. AHet alleen tijdens een astma-aanval gebruiken
  2. BNa elke dosis de mond spoelen en een voorzetkamer gebruiken
  3. CStoppen zodra de klachten verbeteren
  4. DHet poeder met water doorslikken
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 3 jaar dat zindelijk was, plast tijdens een ziekenhuisopname in bed. De ouders maken zich zorgen. Wat moet de verpleegkundige zeggen?

  1. ADit bewijst dat het kind een ernstige nierziekte heeft
  2. BRegressie is een veelvoorkomende reactie op de stress van een ziekenhuisopname en gaat meestal over; straf het kind niet
  3. CHet kind is ondeugend en moet worden berispt
  4. DHet kind moet permanent weer luiers krijgen, en jarenlang niet opnieuw zindelijk worden gemaakt
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which postpartum presentation is a psychiatric emergency?

  1. ATearfulness and mood swings on the third day after birth
  2. BTiredness and worry about feeding the baby in the first week
  3. CFeeling tearful at times but enjoying the baby and sleeping well when she can
  4. DConfusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte die wilsbekwaam is heeft toestemming getekend voor een ECT-kuur. Na twee sessies zegt ze te willen stoppen. Wat is juist?

  1. AHaar getekende toestemming wordt na de eerste sessie bindend, dus de afgesproken kuur moet nu worden afgemaakt
  2. BZe mag alleen stoppen als haar familie ermee instemt
  3. CZe kan haar toestemming op elk moment intrekken, en haar beslissing moet worden gerespecteerd en aan het team gemeld
  4. DZe moet de kuur afmaken zodra ze getekend heeft
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F38,5 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 38,5 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

38,5 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0021:0508:30t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 21:05 en eindigt om 08:30 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

21:0508:30
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:1000ampulV = ? mL

Een ampul adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:1000 (1 mg/mL). Het voorschrift is 0,3 mg IM bij anafylaxie. Welk volume V zuig je op?

1:10000,3 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h2000 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 2000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL2000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
500 mg100 mL5 mL/h? mg/h

Een zak bevat 500 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 5 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

500 mg/100 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
20 000 stuks500 mLheparin? mL/h66 kg14 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 20 000 eenheden heparine in 500 mL. Het voorschrift is 14 eenheden/kg/h voor een patiënt van 66 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

20 000 stuks/500 mL14 stuks/kg/h66 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine? mL/h105 kg2,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 2,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 105 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min105 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk200 mLgelatinepudding100 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine325 mLurine225 mLwonddrain70 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

melk: 200 mLgelatinepudding: 100 mLInfuus: 75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL200 mL ingelopen120 mL/h19:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 19:30 is er al 200 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL200 mL ingelopen120 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 90% met extra zuurstof, bloeddruk 142/86 mmHg, hartslag 82/min, reageert alleen op aanspreken, temperatuur 39,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 90%O₂SBP 142HR 82VT 39,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 147 mmol/L, glucose 18,6 mmol/L en ureum 22,1 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 147 mmol/Lglucose 18,6 mmol/Lureum 22,1 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 43 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 43 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. De QRS-complexen zijn regelmatig: bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The unaffected leg

Waarom dit het antwoord is

Going up, the strong leg steps first and lifts the body, followed by the crutches and the injured leg. Going down, the crutches and injured leg go first.

Antwoord

B · The unaffected leg
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · A suspected deep tissue injury

Waarom dit het antwoord is

A purple or maroon area of intact skin, often firm or boggy, suggests deep tissue injury from pressure and shear. It can quickly become a deep open ulcer, so pressure must be removed at once.

Antwoord

B · A suspected deep tissue injury
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · To find carriers so precautions or decolonization can be used

Waarom dit het antwoord is

Screening identifies people who are colonized with MRSA, often in the nose. Precautions and, in some cases, decolonization reduce spread and the risk of the patient’s own infection after surgery.

Antwoord

B · To find carriers so precautions or decolonization can be used
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document

Waarom dit het antwoord is

A competent patient can accept a risk. The nurse explains the danger, offers measures such as a low bed, non-slip footwear, a clear path and a call light, respects the choice and documents the discussion.

Antwoord

B · Explain the risks, agree on ways to reduce them, respect the decision and document
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Hold the next dose and report it promptly

Waarom dit het antwoord is

Aminoglycosides can cause ototoxicity, which may be permanent. Tinnitus or hearing loss is reported promptly, and drug levels and kidney function are checked.

Antwoord

A · Hold the next dose and report it promptly
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Beoordelen op tekenen van shock, zoals bloeding, en opschalen

Waarom dit het antwoord is

Deze tekenen samen wijzen op hypovolemie of shock. De verpleegkundige beoordeelt de hele patiënt, zoekt naar bloeding en schaalt op. Een katheterprobleem moet worden uitgesloten, maar mag het herkennen van shock niet vertragen.

Antwoord

C · Beoordelen op tekenen van shock, zoals bloeding, en opschalen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Waarom dit het antwoord is

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Antwoord

C · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Disseminated intravascular coagulation

Waarom dit het antwoord is

In DIC, widespread activation of clotting consumes platelets and clotting factors, causing both small clots and bleeding. Treating the underlying cause and replacing blood products as needed are key.

Antwoord

B · Disseminated intravascular coagulation
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · The result may be falsely high and should be repeated with better technique

Waarom dit het antwoord is

Repeated fist clenching and a long tourniquet time release potassium from muscle and can cause hemolysis, both of which give a falsely high potassium. The patient is assessed and the test is repeated with correct technique; true hyperkalemia must not be missed.Gecontroleerd met: Potassium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Potassium test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · The result may be falsely high and should be repeated with better technique
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Veel rode bloedcellen zijn donorcellen, die niet aan de glucose van de patiënt zijn blootgesteld

Waarom dit het antwoord is

HbA1c ontstaat doordat glucose zich gedurende de levensduur van een rode bloedcel aan hemoglobine hecht. Getransfundeerde donorcellen en aandoeningen die de levensduur van rode bloedcellen verkorten geven vals lage waarden, dus een glucosedagboek of andere markers worden in plaats daarvan gebruikt.

Antwoord

C · Veel rode bloedcellen zijn donorcellen, die niet aan de glucose van de patiënt zijn blootgesteld
11.Farmacologie

Antwoord: D · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload

Waarom dit het antwoord is

Mannitol draws fluid into the circulation before it is excreted, which can cause heart failure and pulmonary oedema. The large diuresis can cause dehydration and electrolyte imbalance, so output and electrolytes are monitored.

Antwoord

D · Urine output, electrolytes and signs of fluid overload
12.Farmacologie

Antwoord: B · Low serum magnesium

Waarom dit het antwoord is

Long-term PPI use can cause hypomagnesaemia, which leads to cramps, tremor and arrhythmias. Other long-term risks include fractures, vitamin B12 deficiency and C. difficile infection.

Antwoord

B · Low serum magnesium
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Cold hands with poor peripheral circulation

Waarom dit het antwoord is

Poor perfusion (cold, shock, vasoconstriction), movement, dark nail varnish or bright ambient light can make readings unreliable. The nurse checks the waveform, warms the hand or uses an ear probe, and compares the reading with the clinical picture.

Antwoord

A · Cold hands with poor peripheral circulation
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."

Waarom dit het antwoord is

Patients are advised to keep mobile phones at least about 15 cm from the device and to hold them to the opposite ear. They carry a device card, tell staff before MRI or surgery (diathermy) and attend follow-up checks. Normal household appliances are generally safe.

Antwoord

A · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Vanaf de zienende kant benaderen en leren het hoofd te draaien om te scannen

Waarom dit het antwoord is

In eerste instantie verbetert het plaatsen van belangrijke voorwerpen en het benaderen vanaf de kant met intact zicht de veiligheid. Na verloop van tijd leert de patiënt te scannen door het hoofd naar het verloren gezichtsveld te draaien. Eén oog afplakken helpt niet, omdat beide ogen dezelfde halve gezichtsveldhelft hebben verloren.

Antwoord

D · Vanaf de zienende kant benaderen en leren het hoofd te draaien om te scannen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · De stoel links plaatsen en daar naartoe draaien

Waarom dit het antwoord is

Overplaatsingen zijn veiliger naar de sterkere kant, zodat de patiënt gewicht kan dragen en op het goede been kan draaien. Trekken aan een zwakke arm kan schouderluxatie en pijn veroorzaken. Het advies van de fysiotherapeut en geschikte hulpmiddelen moeten worden gevolgd.

Antwoord

D · De stoel links plaatsen en daar naartoe draaien
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Constipation

Waarom dit het antwoord is

Constipation, GI bleeding, infection, dehydration, low potassium and sedative drugs can trigger encephalopathy. Keeping the bowels open, for example with lactulose, reduces ammonia absorption.

Antwoord

A · Constipation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Spontane bacteriële peritonitis

Waarom dit het antwoord is

Spontane bacteriële peritonitis is een infectie van ascitesvocht zonder duidelijke bron. Het kan zich presenteren met koorts, buikpijn, encefalopathie of nierschade. Een diagnostische ascitespunctie (neutrofielentelling) en snelle antibiotica zijn nodig.

Antwoord

A · Spontane bacteriële peritonitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · The procedure can cause cord compression or abruption

Waarom dit het antwoord is

External cephalic version turns a breech fetus to cephalic. It can cause fetal bradycardia, cord problems, abruption and fetomaternal bleeding, so the fetus is monitored and anti-D given to Rh-negative women.

Antwoord

B · The procedure can cause cord compression or abruption
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth

Waarom dit het antwoord is

Cardiac decompensation is most likely when blood volume peaks in the late second and third trimester and right after birth, when blood from the contracted uterus returns to the circulation. These women need close monitoring postpartum.

Antwoord

C · When blood volume peaks in late pregnancy and in the hours after birth
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Na elke dosis de mond spoelen en een voorzetkamer gebruiken

Waarom dit het antwoord is

Geïnhaleerde corticosteroïden zijn onderhoudsmedicatie en worden dagelijks gebruikt. Mondspoelen vermindert het risico op spruw en heesheid, en een voorzetkamer verbetert de afgifte in de longen. Een kortwerkend luchtwegverwijdend middel wordt gebruikt bij aanvallen.

Antwoord

B · Na elke dosis de mond spoelen en een voorzetkamer gebruiken
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Regressie is een veelvoorkomende reactie op de stress van een ziekenhuisopname en gaat meestal over; straf het kind niet

Waarom dit het antwoord is

Tijdelijke regressie komt vaak voor bij opgenomen jonge kinderen. Accepteer het zonder straf, houd vertrouwde routines aan en prijs het kind; vaardigheden komen meestal terug na ontslag.

Antwoord

B · Regressie is een veelvoorkomende reactie op de stress van een ziekenhuisopname en gaat meestal over; straf het kind niet
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth

Waarom dit het antwoord is

Postpartum psychosis usually begins within days to weeks of birth and can include confusion, delusions and hallucinations. It carries risks to mother and baby and needs immediate assessment, often in hospital.

Antwoord

D · Confusion, hallucinations and rapidly changing mood a few days after birth
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Ze kan haar toestemming op elk moment intrekken, en haar beslissing moet worden gerespecteerd en aan het team gemeld

Waarom dit het antwoord is

Een wilsbekwaam persoon kan op elk moment toestemming intrekken. De verpleegkundige informeert het team, dat de beslissing met haar bespreekt. Behandeling zonder toestemming is alleen mogelijk onder specifieke wettelijke voorwaarden.

Antwoord

C · Ze kan haar toestemming op elk moment intrekken, en haar beslissing moet worden gerespecteerd en aan het team gemeld
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 101,3 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

38,5·9/5 = 69,3

Tel 32 op

T = 69,3 + 32 = 101,3 °F

Antwoord

T = 101,3 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 685 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

21:05 → 24:00 = 175 min

Na middernacht

00:00 → 08:30 = 510 min

Totaal

t = 175 + 510 = 685 min

Antwoord

t = 685 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,3 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:1000 = 1 g/1000 mL = 1 mg/mL

Volume

V = 0,3/1 = 0,3 mL

Antwoord

V = 0,3 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 20 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2000/100 = 20 mL/h

Antwoord

R = 20 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 14 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/360 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Antwoord

R = 14 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 14 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 25 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

500/100 = 5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 5·5 = 25 mg/h

Antwoord

D = 25 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 23,1 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

14·66 = 924 stuks/h

Concentratie

20 000/500 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 924/40 = 23,1 mL/h

Antwoord

R = 23,1 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,9 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

2,5·105 = 262,5 mcg/min
262,5·60 = 15750 mcg/h

Pompsnelheid

R = 15750/2000 = 7,875 ≈ 7,9 mL/h

Antwoord

R = 7,9 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 950 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 200 + 100 = 300 mL
Infuus: 75·8 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 950 mL

Antwoord

I = 950 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 200 = 800 mL

Tijd

t = 800/120 = 6,667 ≈ 6,7 h

Antwoord

t = 6,7 h

Dat is ongeveer 6 h 40 min, dus de zak is rond 02:10 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 75

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 0 + 0 + 20 + 15 = 75

Antwoord

MFS = 75
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 90% → 3
met zuurstof → 2
SBP 142 mmHg → 0
HR 82/min → 0
reageert alleen op aanspreken (V) → 3
T 39,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 3 + 1 = 9
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 335 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·147 + 18,6 + 22,1 = 334,7 ≈ 335 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 335 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 51,1 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·43 + 21 = 51,1 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 51,1 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 2,36 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

59 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 59 × 0,04 s = 2,36 s

Vergelijk met P–P

2,36 ÷ 0,96 ≈ 2,5 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 2,36 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 36 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 21 kleine hokjes = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 42 kleine hokjes = 1,68 s → 1500 ÷ 42 = 35,71 ≈ 36 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 36 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 36 bpm

2:1 AV-blok: elke tweede P-top wordt niet geleid, dus de atriale frequentie is tweemaal de ventriculaire frequentie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions