Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is nail varnish or false nails often removed before surgery?

  1. AThey can affect pulse oximetry and checking skin colour
  2. BThey can catch fire from the electrical equipment used in theatre
  3. CThey make the anaesthetic work less well
  4. DThey are a common cause of wound infection
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe patient has several serious infections at once
  2. BThe laboratory used the wrong test
  3. CThe patient is resistant to all antibiotics
  4. DThe sample was contaminated during collection
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wat is het doel van “Tall Man”-letters, zoals in hydrOXYzine en hydrALAZINE?

  1. AOp elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken
  2. BAangeven welk van de twee geneesmiddelen hoogrisicomedicatie is
  3. CDe merknaam aangeven
  4. DDe sterkte van het geneesmiddel aangeven
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient takes medicines prescribed by several providers. Which advice best reduces the risk of medication errors at home?

  1. AOnly tell each provider about the drugs they prescribed
  2. BKeep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
  3. CKeep each provider’s medicines in separate bags
  4. DStop taking any medicine that seems to repeat another one, without asking anyone
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient taking lisinopril develops swelling of the lips and tongue. What should the nurse do first?

  1. AGive the next dose of lisinopril with water
  2. BApply a cold pack and recheck in an hour
  3. CTell the patient this is a common, harmless effect
  4. DAssess the airway and call for urgent help
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During birth, the baby’s head delivers but the shoulders do not follow. What should the nurse do first?

  1. AAsk the mother to stop pushing and wait an hour
  2. BHelp with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
  3. CPush firmly on the top of the uterus (fundal pressure)
  4. DPull hard on the baby’s head and neck to free the trapped shoulders quickly
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

For a patient in skin traction on the leg, which is correct?

  1. AThe weights rest on the floor overnight
  2. BThe rope is tied to the bed frame to keep it still
  3. CThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
  4. DThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Several hours after thyroid surgery, a patient has increasing neck swelling, stridor and difficulty breathing. What is most likely?

  1. AA haematoma compressing the airway
  2. BA thyroid storm
  3. CNormal postoperative swelling
  4. DHypocalcaemia from parathyroid damage
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with acute pancreatitis has muscle twitching and numbness around the mouth. Which laboratory value should the nurse check?

  1. ASerum calcium
  2. BSerum sodium
  3. CSerum amylase
  4. DSerum chloride
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Van welke patiënt moet de verpleegkundige de uitslag als eerste melden?

  1. AGlucose 42 mg/dL (2,3 mmol/L) bij een patiënt die zweet en verward is
  2. BTotaal cholesterol iets boven de streefwaarde
  3. CHbA1c 7,4% (57 mmol/mol) bij een patiënt met diabetes type 2
  4. DCreatinine 1,6 mg/dL (141 µmol/L) bij een patiënt met bekende stabiele CNZ
11.FarmacologieGemiddeld

A patient must mix regular (soluble) insulin and NPH (isophane) insulin in one syringe. What is the correct order?

  1. ADraw up the cloudy NPH insulin first, then the clear regular insulin
  2. BShake both vials hard, then draw them up in any order
  3. CDraw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
  4. DDraw them up in separate syringes, then mix them in a cup
12.FarmacologieMoeilijk

Why are antipsychotics used with great caution in older people with dementia?

  1. AThey always cure the dementia and stop all behaviour problems
  2. BThey are not absorbed in people over 65
  3. CThey are linked to a higher risk of stroke and death
  4. DThey cause severe hypoglycaemia in older people
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why does a large, rapidly forming pericardial effusion lower the blood pressure?

  1. AIt compresses the heart and stops the ventricles filling
  2. BIt makes the heart muscle contract too strongly and too fast
  3. CIt dilates the arteries throughout the body
  4. DIt causes the aortic valve to leak backwards into the ventricle
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Two days after coronary artery bypass surgery, a patient feels palpitations. The pulse is irregularly irregular at 140/min and BP is 112/70 mmHg. Which rhythm is most likely?

  1. AComplete heart block
  2. BVentricular fibrillation
  3. CAtrial fibrillation
  4. DSinus tachycardia
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A conscious patient with a glucose of 3,1 mmol/L (56 mg/dL) can swallow safely. Which is the best first treatment?

  1. AA glass of milk and two plain biscuits
  2. BGlucose tablets or a small glass of fruit juice
  3. CA chocolate bar and a cup of tea with milk
  4. DA dose of rapid-acting insulin with a sandwich
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Two days after an ileal conduit was formed, the stoma is dark purple and dry. What should the nurse do?

  1. AApply a warm compress to improve the colour of the stoma
  2. BRecord it as normal for a new stoma
  3. CChange the bag and check again next week
  4. DReport it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which advice helps a person with diabetes prevent foot ulcers?

  1. AWear tight shoes to support the ankles
  2. BCheck the feet every day and never walk barefoot
  3. CSoak the feet in very hot water every evening
  4. DCut corns off at home with a sharp blade
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient finds daily wound dressing changes very painful. What is the most effective nursing approach?

  1. AGive analgesia timed so it works during the dressing change
  2. BAvoid analgesia so the patient can report any problems during the change
  3. CChange the dressing less often than the plan says
  4. DDo the dressing quickly and give analgesia afterwards
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Waar algemene screening op groep B-streptokokken wordt toegepast, wanneer wordt de vaginaal-rectale uitstrijk meestal afgenomen?

  1. ABij ongeveer 20 weken
  2. BBij ongeveer 36 tot 37 weken
  3. CBij het eerste prenatale bezoek
  4. DNadat de vliezen tijdens de bevalling gebroken zijn
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Zes uur na de bevalling heeft een vrouw nog niet geplast. De fundus is slap en naar rechts verplaatst, en het bloedverlies is toegenomen. Waarom is dit een prioriteit?

  1. AEen volle blaas is een teken van normaal herstel
  2. BEen volle blaas verhindert dat de baarmoeder samentrekt en vergroot het bloedverlies
  3. CHet laat zien dat de epiduraal nog goed werkt
  4. DUrineretentie is alleen belangrijk na een keizersnede, niet na een vaginale bevalling
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child with a myelomeningocele has a neurogenic bladder. Which management is usual?

  1. AClean intermittent catheterisation
  2. BWaiting for bladder control to develop naturally
  3. CA permanent catheter left in place for life
  4. DRestricting fluids to reduce urine volume
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 10 jaar met vermoedelijke appendicitis heeft ernstige buikpijn gehad, maar die wordt plotseling veel minder. Wat kan dit betekenen?

  1. ADe pijnstilling heeft het probleem genezen
  2. BDe appendix kan zijn geperforeerd; meld het onmiddellijk
  3. CHet is een normale verandering die geen opvolging nodig heeft
  4. DDe appendicitis is verdwenen en het kind kan naar huis
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient who started a high-dose corticosteroid (prednisolone or prednisone) a week ago is now euphoric, sleeping little and talking very fast. What should the nurse suspect?

  1. ALithium toxicity
  2. BAlcohol withdrawal
  3. CMood changes caused by the corticosteroid
  4. DA normal reaction to feeling better from the treatment
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A woman taking carbamazepine for bipolar disorder uses an oral contraceptive pill. What should the nurse teach?

  1. ACarbamazepine increases the effect of the pill, so she can take it every other day
  2. BCarbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
  3. CThe two drugs do not interact in any way
  4. DShe should take the pill and the carbamazepine at exactly the same time each day so that both of them stay fully effective
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 37 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

37 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tsp · 3/dag · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 10 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

1 tspelke 8 uur10 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
12 kg2 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 12 kg. De voorgeschreven dosis is 2 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

12 kg2 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 630 microgram. De ampul bevat 1 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

630 mcg1 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
410 mLover? mL/h2 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 4 uur zie je dat er nog 410 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1000 mL / 6 hna 4 h: 410 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL80 stuks/kg · 98 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 98 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg98 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h73 kg5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 5 mcg/kg/min voor een patiënt van 73 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL5 mcg/kg/min73 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLsap120 mLwater350 mLijsschilfers240 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine350 mLurine450 mLurine425 mLurine375 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

gelatinepudding: 120 mLsap: 120 mLwater: 350 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL100 mL ingelopen100 mL/h14:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 14:00 is er al 100 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL100 mL ingelopen100 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, geen hartslag, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 131 mmol/L, glucose 31,9 mmol/L en ureum 14,7 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 131 mmol/Lglucose 31,9 mmol/Lureum 14,7 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354574HCO₃⁻mmol/L222636acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,31, PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa), HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,31PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemfibrillerentweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)derdegraads (compleet) AV-blokeerstegraads AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemfibrilleren
  2. 2tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4eerstegraads AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour

Waarom dit het antwoord is

Dark varnish or false nails can block the oximeter's light and hide nail-bed colour. Clear access to the nails helps monitor oxygenation and circulation.

Antwoord

A · They can affect pulse oximetry and checking skin colour
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · The sample was contaminated during collection

Waarom dit het antwoord is

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Antwoord

D · The sample was contaminated during collection
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Op elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken

Waarom dit het antwoord is

Bij Tall Man-letters worden de afwijkende letters van op elkaar lijkende namen met hoofdletters geschreven, zodat medewerkers het verschil opmerken bij het lezen van etiketten, schermen en voorschriften.

Antwoord

A · Op elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible

Waarom dit het antwoord is

A single complete medication list and one pharmacy allow interactions and duplicates to be detected. The list, including over-the-counter drugs and supplements, is shown at every visit.

Antwoord

B · Keep one up-to-date list of all medicines and use one pharmacy where possible
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Assess the airway and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Angioedema is a rare but dangerous effect of ACE inhibitors. The airway comes first: the nurse assesses breathing, calls for urgent help and holds the drug.

Antwoord

D · Assess the airway and call for urgent help
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed

Waarom dit het antwoord is

In shoulder dystocia, the McRoberts maneuver (flexing the mother’s thighs onto her abdomen) and suprapubic pressure help free the shoulder. Fundal pressure and pulling on the head can worsen the injury.

Antwoord

B · Help with the McRoberts position and give suprapubic pressure as directed
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor

Waarom dit het antwoord is

Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.

Antwoord

C · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · A haematoma compressing the airway

Waarom dit het antwoord is

A rapidly expanding neck haematoma after thyroid surgery is an airway emergency. Call for urgent help; local protocols often require equipment to release the wound clips or sutures to be kept at the bedside.

Antwoord

A · A haematoma compressing the airway
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Serum calcium

Waarom dit het antwoord is

In severe pancreatitis, fatty acids released from damaged fat bind calcium (saponification), causing hypocalcemia. Twitching and perioral numbness are signs of low calcium, which can progress to tetany and seizures.Gecontroleerd met: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · Serum calcium
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Glucose 42 mg/dL (2,3 mmol/L) bij een patiënt die zweet en verward is

Waarom dit het antwoord is

Symptomatische hypoglykemie kan snel leiden tot epileptische aanvallen en hersenletsel, en wordt daarom direct volgens protocol behandeld. De andere uitslagen zijn chronisch of stabiel en kunnen later worden besproken.Gecontroleerd met: Low blood sugar · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · Glucose 42 mg/dL (2,3 mmol/L) bij een patiënt die zweet en verward is
11.Farmacologie

Antwoord: C · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin

Waarom dit het antwoord is

Drawing up regular insulin first prevents NPH from contaminating the regular insulin vial. NPH is gently rolled, not shaken, to mix it.

Antwoord

C · Draw up the clear regular insulin first, then the cloudy NPH insulin
12.Farmacologie

Antwoord: C · They are linked to a higher risk of stroke and death

Waarom dit het antwoord is

In older people with dementia, antipsychotics increase the risk of stroke and death. Non-drug approaches are tried first, and antipsychotics are used at low doses for short periods if needed.

Antwoord

C · They are linked to a higher risk of stroke and death
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · It compresses the heart and stops the ventricles filling

Waarom dit het antwoord is

The pericardial sac is fairly inelastic, so fluid that collects quickly raises the pressure around the heart. The ventricles cannot fill in diastole, stroke volume falls and the blood pressure drops. This is cardiac tamponade, treated by pericardiocentesis.

Antwoord

A · It compresses the heart and stops the ventricles filling
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Atrial fibrillation

Waarom dit het antwoord is

New atrial fibrillation affects a large proportion of patients in the first days after cardiac surgery, often due to inflammation, electrolyte shifts and stress. Management includes a 12-lead ECG, checking potassium and magnesium, rate or rhythm control and considering anticoagulation.

Antwoord

C · Atrial fibrillation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Glucose tablets or a small glass of fruit juice

Waarom dit het antwoord is

About 15–20 g of fast-acting carbohydrate, such as glucose tablets or juice, raises glucose quickly. Chocolate and milk contain fat, which slows absorption. Glucose is rechecked after about 15 minutes.

Antwoord

B · Glucose tablets or a small glass of fruit juice
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic

Waarom dit het antwoord is

A dusky, purple or black stoma suggests poor blood supply and possible necrosis. It needs urgent surgical review. A healthy stoma is moist and pink to red, and some swelling is normal at first.

Antwoord

D · Report it urgently, because the stoma may be ischaemic
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Check the feet every day and never walk barefoot

Waarom dit het antwoord is

Peripheral neuropathy and poor circulation mean injuries can go unnoticed. Daily inspection, well-fitting footwear, checking water temperature and regular podiatry help prevent ulcers.

Antwoord

B · Check the feet every day and never walk barefoot
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Give analgesia timed so it works during the dressing change

Waarom dit het antwoord is

Procedural pain is best managed by giving analgesia so its peak effect matches the procedure. Non-adherent dressings, soaking adherent dressings and allowing the patient to call pauses also help.

Antwoord

A · Give analgesia timed so it works during the dressing change
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Bij ongeveer 36 tot 37 weken

Waarom dit het antwoord is

Kolonisatie kan komen en gaan, daarom wordt de uitstrijk laat in de zwangerschap afgenomen, dicht bij de geboorte. Een positieve uitslag leidt tot antibiotica tijdens de bevalling om de pasgeborene te beschermen. Sommige landen hanteren in plaats daarvan een risicogestuurde aanpak.

Antwoord

B · Bij ongeveer 36 tot 37 weken
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Een volle blaas verhindert dat de baarmoeder samentrekt en vergroot het bloedverlies

Waarom dit het antwoord is

Een overvolle blaas duwt de baarmoeder omhoog en opzij, wat atonie en meer bloedverlies veroorzaakt. Help haar te plassen, of katheteriseer volgens opdracht, en beoordeel daarna de fundus en het bloedverlies opnieuw.

Antwoord

B · Een volle blaas verhindert dat de baarmoeder samentrekt en vergroot het bloedverlies
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Clean intermittent catheterisation

Waarom dit het antwoord is

Damage to the spinal nerves causes a bladder that does not empty fully, risking infection and kidney damage. Clean intermittent catheterisation several times a day, taught to parents and later to the child, is the usual approach.

Antwoord

A · Clean intermittent catheterisation
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · De appendix kan zijn geperforeerd; meld het onmiddellijk

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge pijnverlichting bij appendicitis kan perforatie aanduiden, gevolgd door peritonitis met toenemende pijn, koorts en rigiditeit. Het moet dringend worden gemeld.

Antwoord

B · De appendix kan zijn geperforeerd; meld het onmiddellijk
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Mood changes caused by the corticosteroid

Waarom dit het antwoord is

High-dose corticosteroids can cause mood changes, including mania, depression and psychosis. The nurse reports the change so the prescriber can review the dose and treatment.

Antwoord

C · Mood changes caused by the corticosteroid
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Carbamazepine induces liver enzymes and speeds up the breakdown of many drugs, including hormonal contraceptives. This can lead to unplanned pregnancy, and carbamazepine is also teratogenic.

Antwoord

B · Carbamazepine can make the pill less effective, so she should discuss contraception with the prescriber
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 98,6 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

37·9/5 = 66,6

Tel 32 op

T = 66,6 + 32 = 98,6 °F

Antwoord

T = 98,6 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 150 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

1 tsp = 1·5 = 5 mL

Hele kuur

V = 5 mL × 3/dag × 10 = 150 mL

Antwoord

V = 150 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 12 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

2·12 = 24 mg

Per gift

D = 24/2 = 12 mg

Antwoord

D = 12 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,63 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Volume

V = 630/1000 = 0,63 mL

Antwoord

V = 0,63 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 1500·10/180 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 23 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 410/2 = 205 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (205 − 166,7)/166,7·100% = 23%

Antwoord

Δ = 23%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 1,6 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·98 = 7 840 stuks

Volume

V = 7840/5000 = 1,568 ≈ 1,6 mL

Antwoord

V = 1,6 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 21,9 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

5·73 = 365 mcg/min
365·60 = 21900 mcg/h

Pompsnelheid

R = 21900/1000 = 21,9 mL/h

Antwoord

R = 21,9 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1610 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 120 + 120 + 350 = 590 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1610 mL

Antwoord

I = 1610 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 100 = 400 mL

Tijd

t = 400/100 = 4 h

Antwoord

t = 4 h

Dat is ongeveer 4 h 00 min, dus de zak is rond 18:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 55

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 15 + 0 + 0 + 15 = 55

Antwoord

MFS = 55
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 0 → 0
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Interpretatie

0 → laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 309 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·131 + 31,9 + 14,7 = 308,6 ≈ 309 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 309 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: chronische

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·3,4 = 27,4 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·3,4 = 35,9 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 36 mmol/L → chronische

Antwoord

chronische
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,37 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 9 × 0,04 = 0,36 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,36/∛0,92 = 0,36/0,9726 = 0,37 s

Antwoord

QTc = 0,37 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (370 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 5 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 50 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, de QRS-complexen komen in groepen gescheiden door een pauze (groepsslagen).
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,88 s, 68 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: wordt 0,18 → 0,30 s langer, daarna wordt een P-top niet geleid.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Antwoord

tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions