Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A bedbound patient who has not opened their bowels for a week now has liquid stool leaking constantly. What should the nurse suspect?

  1. AAn infection that needs antidiarrhoeal drugs at once
  2. BNormal bowel function returning
  3. CA side effect of drinking too much water
  4. DFaecal impaction with overflow
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A potassium result is unexpectedly high and the lab reports that the sample was haemolysed. What does this mean?

  1. AThe patient definitely has low potassium
  2. BThe result may be falsely high and the test should be repeated
  3. CThe result is accurate and needs no follow-up
  4. DThe patient definitely has dangerous hyperkalaemia needing treatment
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which technique is correct when collecting a wound culture?

  1. AUse one swab to sample two different wounds
  2. BCollect the sample only after antibiotics have been started
  3. CSwab the old pus on the dressing that was just removed from the wound
  4. DClean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verwarde patiënt blijft aan een neus-maagsonde trekken. Welke aanpak moet eerst worden geprobeerd?

  1. ADe sonde verwijderen zonder het team te raadplegen
  2. BEen sedativum zodat de patiënt rustig de nacht doorslaapt
  3. CDirect polsfixatie om de sonde te beschermen
  4. DMinder beperkende maatregelen, zoals heroriëntatie en een zitwacht
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has a nasogastric tube on suction. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AAssessing the drainage for blood
  2. BGiving mouth care
  3. CIrrigating the tube when it blocks
  4. DChecking the tube’s position
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During surgery under general anesthesia, a patient develops rising end-tidal carbon dioxide, muscle rigidity and a rapidly increasing temperature. Which drug should the nurse anticipate?

  1. ADantrolene
  2. BFlumazenil
  3. CAtropine
  4. DNaloxone
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which group of features is typical of nephrotic syndrome?

  1. AHeavy proteinuria, low serum albumin and oedema
  2. BBlood in the urine, high blood pressure and reduced urine output only
  3. CSevere loin pain and fever
  4. DPolyuria, thirst and weight loss
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A few hours after cardiac surgery, a patient has low blood pressure, a raised jugular venous pressure and quiet, muffled heart sounds. What should be suspected?

  1. AHypovolaemia from dehydration
  2. BHyperkalaemia
  3. CCardiac tamponade
  4. DPneumonia
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Why is a baseline platelet count taken before starting heparin therapy?

  1. ASo that the INR can be calculated from the platelet count later
  2. BBecause heparin increases the platelet count to dangerous levels
  3. CSo a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
  4. DBecause heparin is given at a dose based on the platelet count
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient with iron-deficiency anemia who is starting oral iron. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I can take it with orange juice to help absorption"
  2. B"My stools may look darker while I take the tablets"
  3. C"I'll keep the tablets out of reach of the children"
  4. D"I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.FarmacologieGemiddeld

An IV site is cool, swollen and pale, and the infusion is running slowly. What should the nurse do?

  1. AIncrease the infusion rate to push through and clear the blockage
  2. BStop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
  3. CFlush the cannula forcefully with saline
  4. DApply a tight bandage over the site
12.FarmacologieMoeilijk

A patient took a doxycycline tablet with a sip of water just before lying down. Now swallowing is very painful. What is the most likely cause?

  1. AGastric ulcer caused by doxycycline
  2. BPill-induced oesophagitis
  3. COral candidiasis from the antibiotic
  4. DAn allergic reaction to the tablet coating
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient on furosemide has a serum potassium of 3,0 mmol/L (3,0 mEq/L). Which symptoms may this cause?

  1. ASevere headache and a stiff neck
  2. BMuscle weakness, cramps and an irregular pulse
  3. CFacial flushing, fever and a skin rash
  4. DTingling around the lips and painful spasm of the hands
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Three hours after femoral cardiac catheterisation, a patient has new lower back and flank pain, a heart rate of 112/min and BP 92/60 mmHg. The groin looks normal. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary tract infection
  2. BRetroperitoneal bleeding
  3. CAn allergic reaction to the contrast
  4. DNormal back ache from lying flat
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. AAll vaccines are completely safe after a transplant
  2. BLive vaccines are usually avoided
  3. COnly live vaccines are effective after a transplant
  4. DVaccines will cause the kidney to be rejected
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Welk probleem met het tijdstip van medicatie is belangrijk voor patiënten die hemodialyse krijgen?

  1. ADialyse verwijdert geen geneesmiddelen
  2. BOp dialysedagen mogen geen geneesmiddelen worden ingenomen
  3. CAlle geneesmiddelen moeten vlak voor de sessie worden gegeven
  4. DDialyseerbare geneesmiddelen moeten mogelijk na de sessie worden gegeven
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom kan het ureum veel sterker stijgen dan het creatinine bij een patiënt met een bloeding in het bovenste maag-darmkanaal?

  1. ADe bloeding beschadigt altijd direct de niertubuli
  2. BVerteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
  3. CUreum wordt aangemaakt door het bloedende maagslijmvlies
  4. DCreatinine gaat verloren uit het lichaam via het braaksel
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse teaches a patient about a fentanyl skin patch. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll fold used patches sticky sides together before disposal."
  2. B"I won't put a hot water bottle over the patch."
  3. C"I'll put the new patch on a different area of skin."
  4. D"I can cut the patch in half if I need less."
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which newborn complication is particularly linked to a forceps birth?

  1. ANeonatal jaundice from ABO incompatibility
  2. BHip dysplasia
  3. CUmbilical hernia
  4. DFacial nerve palsy
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A non-stress test at 36 weeks shows no accelerations in 40 minutes. What is the most appropriate next step?

  1. ARecord the result as reactive and reassuring
  2. BImmediately start oxytocin to induce labour
  3. CSend her home and repeat the test in a month
  4. DFurther testing, such as a biophysical profile
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child is sent home after a minor head injury. Which sign should parents report straight away?

  1. AMild soreness at the site
  2. BA small bump on the forehead
  3. CRepeated vomiting
  4. DWanting a nap at the usual time
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

An infant on digoxin has vomited twice. The apical pulse is below the limit set by the prescriber. What should the nurse do?

  1. AGive the dose with milk to stop the vomiting
  2. BGive half the dose to be on the safe side
  3. CGive the dose and recheck the pulse in an hour
  4. DWithhold the dose and inform the prescriber
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Wat moet een patiënt die clozapine gebruikt leren onmiddellijk te melden?

  1. AMeer speeksel 's nachts
  2. BKoorts, keelpijn of andere tekenen van infectie
  3. CEen wens om meer te eten
  4. DLichte slaperigheid na de avonddosis
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The parents of a 15-year-old with anorexia nervosa ask what treatment is usually recommended first. Which answer is most accurate?

  1. AFamily-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
  2. BLong-term treatment in an inpatient unit far away from her family, so that the parents cannot interfere
  3. CMedicine alone, because therapy is not effective in adolescents
  4. DLeaving the young person to decide on her own when to start eating more
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C100,6 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 100,6 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

100,6 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
192 mg/dL? mmol/L1 mmol/L = 18 mg/dL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een bloedglucose is 192 mg/dL. Bepaal met 1 mmol/L = 18 mg/dL voor glucose c in mmol/L. Rond af op één decimaal.

192 mg/dL1 mmol/L = 18 mg/dL
c = mmol/L
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 16 kg krijgt 15 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

16 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
10%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 250 mL van een 2% (w/v) oplossing maken uit een 10% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 10%C₂ = 2%V₂ = 250 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 2 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
300 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 28 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 300 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

28 gtt/min20 gtt/mL300 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL70 stuks/kg · 55 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 55 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

70 stuks/kg55 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine27 mL/h107 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 500 mg in 250 mL, loopt met 27 mL/h. De patiënt weegt 107 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL27 mL/h107 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap200 mLsoep200 mLijsschilfers120 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine400 mLurine225 mLwonddrain60 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 94 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

94 kg12 hurine: 400 mLurine: 225 mLwonddrain: 60 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 80 mL/hstart 16:00ttotaal​ = ? h125 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 16:00 met 125 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL125 mL/h · 2 h80 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: af en toe vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 37,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 97%luchtSBP 112HR 82AT 37,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,24PaCO₂mmHg354565HCO₃⁻mmol/L222627acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,24, PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa), HCO₃⁻ 27 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,24PaCO₂ 65 mmHg (8,7 kPa)HCO₃⁻ 27 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinustachycardieeerstegraads AV-bloknormaal sinusritmejunctioneel ritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinustachycardie
  2. 2eerstegraads AV-blok
  3. 3normaal sinusritme
  4. 4junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVventrikelfibrillerenidioventriculair ritmetorsades de pointesboezemflutter, 2:1-geleiding

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventrikelfibrilleren
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3torsades de pointes
  4. 4boezemflutter, 2:1-geleiding

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Faecal impaction with overflow

Waarom dit het antwoord is

Overflow happens when liquid stool seeps around impacted hard faeces. Giving antidiarrhoeal drugs would make it worse; the nurse reports it for assessment and treatment.

Antwoord

D · Faecal impaction with overflow
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The result may be falsely high and the test should be repeated

Waarom dit het antwoord is

Red cells contain a lot of potassium, so haemolysis during collection can falsely raise the result. The sample is repeated, with the patient assessed in the meantime.

Antwoord

B · The result may be falsely high and the test should be repeated
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue

Waarom dit het antwoord is

Old exudate contains surface bacteria that may not be causing the infection. The wound is cleaned with sterile saline and then swabbed over clean, viable tissue, ideally before antibiotics start.

Antwoord

D · Clean the wound with sterile saline first, then swab clean tissue
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Minder beperkende maatregelen, zoals heroriëntatie en een zitwacht

Waarom dit het antwoord is

Eerst worden minder beperkende maatregelen geprobeerd: heroriëntatie, zoeken naar oorzaken zoals pijn, de sonde uit het zicht bevestigen en iemand bij de patiënt laten blijven. Fixatie of sedativa worden alleen gebruikt als dit mislukt en de patiënt gevaar loopt, met een voorschrift.

Antwoord

D · Minder beperkende maatregelen, zoals heroriëntatie en een zitwacht
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Giving mouth care

Waarom dit het antwoord is

Mouth care is routine and important because the patient cannot eat or drink. Checking position, irrigating the tube and assessing drainage need nursing skills and judgement.

Antwoord

B · Giving mouth care
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Dantrolene

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is a reaction to some anesthetic agents that causes hypermetabolism. The triggering drug is stopped and dantrolene is given, with active cooling and support.

Antwoord

A · Dantrolene
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema

Waarom dit het antwoord is

In nephrotic syndrome, damaged glomeruli leak protein, so albumin falls and fluid moves into tissues, causing oedema. Cholesterol is often raised too.

Antwoord

A · Heavy proteinuria, low serum albumin and oedema
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Cardiac tamponade

Waarom dit het antwoord is

Hypotension, raised JVP and muffled heart sounds (Beck's triad) suggest cardiac tamponade. Blood in the pericardial space compresses the heart and needs urgent drainage.

Antwoord

C · Cardiac tamponade
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected

Waarom dit het antwoord is

Heparin-induced thrombocytopenia is diagnosed partly by a fall of about 50% or more from the baseline count, usually 5–14 days after starting. A baseline count and regular checks make this possible.Gecontroleerd met: Heparin-Induced Thrombocytopenia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

C · So a later fall from heparin-induced thrombocytopenia is detected
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"

Waarom dit het antwoord is

Calcium in milk, as well as antacids and tea, reduces iron absorption, so iron should not be taken with them. Vitamin C improves absorption, dark stools are expected, and iron overdose is a serious poisoning risk in young children.Gecontroleerd met: Iron deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025); Iron in diet - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · "I'll take my iron tablet with a big glass of milk"
11.Farmacologie

Antwoord: B · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest infiltration. The infusion is stopped and the cannula removed, the limb is elevated, and a new cannula is placed elsewhere; vesicant drugs need the extravasation protocol.

Antwoord

B · Stop the infusion, remove the cannula and elevate the limb
12.Farmacologie

Antwoord: B · Pill-induced oesophagitis

Waarom dit het antwoord is

Doxycycline can cause oesophageal ulceration if it stays in the oesophagus. It is taken with a full glass of water while upright, and the patient stays upright for at least 30 minutes.

Antwoord

B · Pill-induced oesophagitis
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse

Waarom dit het antwoord is

The adult reference range is about 3,5–5,0 mmol/L, so 3,0 mmol/L is low. Hypokalaemia causes weakness, cramps, constipation and arrhythmias, with flattened T waves and U waves on the ECG. Tingling lips and hand spasm suggest low calcium.

Antwoord

B · Muscle weakness, cramps and an irregular pulse
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Retroperitoneal bleeding

Waarom dit het antwoord is

A high femoral puncture can bleed into the retroperitoneal space without visible groin swelling. Back or flank pain with tachycardia and hypotension is a warning sign. The nurse calls for urgent help, assesses for shock and expects bloods and imaging.

Antwoord

B · Retroperitoneal bleeding
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Live vaccines are usually avoided

Waarom dit het antwoord is

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Antwoord

B · Live vaccines are usually avoided
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Dialyseerbare geneesmiddelen moeten mogelijk na de sessie worden gegeven

Waarom dit het antwoord is

Geneesmiddelen die dialyseerbaar zijn (bijvoorbeeld sommige antibiotica) kunnen na de sessie worden gegeven zodat ze niet worden verwijderd. Antihypertensiva worden voor de dialyse vaak achtergehouden om hypotensie te voorkomen. De voorschrijver en de apotheker bepalen het tijdstip.

Antwoord

D · Dialyseerbare geneesmiddelen moeten mogelijk na de sessie worden gegeven
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt

Waarom dit het antwoord is

Verteerd bloed is een grote eiwitbelasting, dus het ureum stijgt, vaak onevenredig ten opzichte van het creatinine. Hypovolemie kan het ureum ook verhogen. Een hoog ureum maakt deel uit van risicoscores zoals de Glasgow-Blatchford-score.

Antwoord

B · Verteerd bloed is een eiwitbelasting die het ureum verhoogt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · "I can cut the patch in half if I need less."

Waarom dit het antwoord is

Cutting a fentanyl patch can release the drug unpredictably and cause overdose. Heat increases absorption, used patches still contain drug and must be folded and disposed of safely, and sites are rotated.

Antwoord

D · "I can cut the patch in half if I need less."
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Facial nerve palsy

Waarom dit het antwoord is

Pressure from forceps blades on the facial nerve can cause temporary facial palsy, with asymmetry when the baby cries. It usually resolves within weeks.

Antwoord

D · Facial nerve palsy
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Further testing, such as a biophysical profile

Waarom dit het antwoord is

A non-reactive NST may reflect a fetal sleep cycle or drugs, but it can also indicate hypoxia. A biophysical profile or contraction stress test is used to clarify fetal wellbeing.

Antwoord

D · Further testing, such as a biophysical profile
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Repeated vomiting

Waarom dit het antwoord is

Parents should seek urgent help for repeated vomiting, increasing drowsiness or difficulty waking, worsening headache, confusion, seizures, unequal pupils or weakness. A small bump and mild local pain are common.

Antwoord

C · Repeated vomiting
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Withhold the dose and inform the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Vomiting and bradycardia are signs of possible digoxin toxicity. The dose is withheld and the prescriber informed; a digoxin level and potassium level may be checked. The nurse should never alter the dose independently.

Antwoord

D · Withhold the dose and inform the prescriber
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Koorts, keelpijn of andere tekenen van infectie

Waarom dit het antwoord is

Koorts, keelpijn of griepachtige klachten kunnen de eerste tekenen van agranulocytose zijn en vragen om een dringende bloedtelling. Sedatie en hypersalivatie zijn veelvoorkomende bijwerkingen.

Antwoord

B · Koorts, keelpijn of andere tekenen van infectie
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating

Waarom dit het antwoord is

Family-based treatment, which developed from the Maudsley approach, is a first-line treatment for adolescents with anorexia nervosa. Parents are supported to take charge of meals at first, before control is gradually handed back.

Antwoord

A · Family-based treatment, in which the parents take an active role in restoring the child's eating
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 38,1 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

100,6 − 32 = 68,6

Vermenigvuldig met 5/9

T = 68,6·5/9 = 38,11 ≈ 38,1 °C

Antwoord

T = 38,1 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: c = 10,7 mmol/L

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Omrekenen

c = 192/18 = 10,67 ≈ 10,7 mmol/L

Antwoord

c = 10,7 mmol/L
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 15·16 = 240 mg

Volume

V = 240/25 = 9,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 9,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 50 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 2·250/10 = 50 mL

Antwoord

V₁ = 50 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

2·60 = 120 min

Druppelsnelheid

R = 500·20/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,6 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Resterende tijd

t = 300/84 = 3,571 ≈ 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,77 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·55 = 3 850 stuks

Volume

V = 3850/5000 = 0,77 mL

Antwoord

V = 0,77 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 8,4 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 000/250 = 2000 mcg/mL

Microgram per minuut

27·2000 = 54000 mcg/h
54000/60 = 900 mcg/min

Per kilogram

D = 900/107 = 8,411 ≈ 8,4 mcg/kg/min

Antwoord

D = 8,4 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,55 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

400 + 225 = 625 mL

Per kilogram per uur

U = 625/(94·12) = 0,5541 ≈ 0,55 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,55 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 11,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

125·2 = 250 mL
1000 − 250 = 750 mL over

Tweede deel

750/80 = 9,375 h

Totale tijd

t = 2 + 9,375 = 11,38 ≈ 11,4 h

Antwoord

t = 11,4 h

Dat is ongeveer 11 h 23 min, dus de zak is rond 03:23 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 15

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: af en toe vochtig → 3
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 3 + 4 + 1 + 3 + 3 = 15

Antwoord

B = 15
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 37,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 25,7 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|57 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,7 = 25,7 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 25,7 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acute

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,5 = 26,5 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,5 = 32,75 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 27 mmol/L → acute

Antwoord

acute
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: eerstegraads AV-blok

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 20 kleine hokjes, 1500 ÷ 20 ≈ 75 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,80 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,24 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

eerstegraads AV-blok

Antwoord

eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: torsades de pointes

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 6 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 250 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.

Interpretatie

torsades de pointes

Antwoord

torsades de pointes

Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions