Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Waarin verschilt een verpleegkundige diagnose van een medische diagnose?

  1. AZe beschrijft de reactie van de patiënt op een gezondheidsprobleem
  2. BZe wordt alleen na een operatie gebruikt
  3. CZe wordt door de arts gesteld en door de verpleegkundige overgenomen
  4. DZe noemt de ziekte of pathologie die de klachten van de patiënt veroorzaakt
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt heeft een pijnlijke verbandwissel nodig. Wanneer kun je het voorgeschreven orale pijnstillende middel het best geven?

  1. AVroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt
  2. BDirect na de verbandwissel
  3. CAlleen als de patiënt tijdens de handeling tekenen van pijn vertoont of het uitroept
  4. DOp hetzelfde tijdstip de volgende dag
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Sputum specimens are ordered to look for acid-fast bacilli (TB). How are they usually collected?

  1. AThree deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
  2. BThree specimens collected after an antiseptic mouthwash
  3. COne specimen of sputum collected straight after the evening meal, when coughing is easiest
  4. DOne saliva sample collected at any convenient time of day
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Welke patiënt heeft het meest valpreventiemaatregelen nodig?

  1. AEen patiënt die op ontslag wacht en zelfstandig loopt
  2. BEen alerte patiënt met bedrust die aanwijzingen opvolgt
  3. CEen jongvolwassene met een gebroken vinger die stabiel en veilig zonder hulp loopt
  4. DEen oudere patiënt, pas verward, met een sedativum en een onvaste gang
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has a nasogastric tube on suction. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AAssessing the drainage for blood
  2. BChecking the tube’s position
  3. CGiving mouth care
  4. DIrrigating the tube when it blocks
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After a head injury, a patient has clear fluid dripping from the nose. Which action should the nurse avoid?

  1. AChecking the fluid for glucose or a halo sign on gauze
  2. BInserting a tube or suction catheter through the nose
  3. CInforming the provider about the drainage
  4. DPlacing a loose gauze under the nose
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

After a laparoscopic cholecystectomy, a patient has pain in the shoulder tip. What is the most likely cause?

  1. AA heart attack caused by the stress of surgery
  2. BGas used during the operation irritating the diaphragm
  3. CA broken collarbone from being moved onto the table
  4. DAn allergic reaction to the dressing
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient due a blood transfusion is not wearing an identity band. What should the nurse do?

  1. AAsk another patient to confirm who the patient is
  2. BCheck the name on the bed and proceed
  3. CAsk the patient to state their name and date of birth, then start straight away
  4. DNot start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A breathless patient in the emergency department has a BNP below 100 pg/mL. What does this suggest?

  1. AHeart failure is an unlikely cause of the breathlessness
  2. BSevere heart failure is certainly the cause of the problem
  3. CThe kidneys are failing and the patient needs dialysis
  4. DThe patient has had a myocardial infarction in the past day
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with schizophrenia drinks very large amounts of water each day. Sodium is 121 mEq/L, and the urine is very dilute (urine osmolality 70 mOsm/kg). Which explanation fits best?

  1. APrimary (psychogenic) polydipsia
  2. BCentral diabetes insipidus
  3. CHyperosmolar hyperglycemic state
  4. DSyndrome of inappropriate ADH
11.FarmacologieGemiddeld

A patient receives lactulose for hepatic encephalopathy. Which finding shows that it is working?

  1. AHigher blood ammonia with improved appetite
  2. BTen watery stools a day and a low serum potassium
  3. CNo bowel movement for three days, with less confusion than before
  4. DBetter alertness and orientation, with two to three soft stools a day
12.FarmacologieMoeilijk

Two days after starting chemotherapy for a leukaemia with a high white cell count, a patient has reduced urine output. Which lab pattern suggests tumour lysis syndrome?

  1. AHigh sodium, high glucose and low potassium
  2. BLow potassium, low phosphate, low uric acid and high calcium
  3. CHigh potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
  4. DNormal electrolytes with a high haemoglobin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient who had a stroke has a weak swallow. Which measure most reduces the risk of aspiration pneumonia?

  1. AA swallowing assessment and sitting upright for meals
  2. BGiving thin fluids quickly through a straw between meals
  3. CLying flat for 30 minutes after eating to aid digestion
  4. DGiving meals while the patient is drowsy
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with pneumonia has a temperature of 39 °C, pain and a sinus tachycardia of 122/min. BP is normal. What is the best way to manage the heart rate?

  1. AArrange urgent electrical cardioversion to restore a normal rate
  2. BGive IV adenosine
  3. CGive a beta-blocker to bring the heart rate below 100/min
  4. DTreat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Welk elektrolytenpatroon is typisch voor de ziekte van Addison?

  1. AHoog natrium en laag kalium
  2. BLaag natrium en hoog kalium
  3. CLaag kalium en lage glucose
  4. DHoog calcium en laag fosfaat
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with Addison's disease has been vomiting for a day. They are confused, with BP 78/40 mmHg, sodium 126 mmol/L and potassium 6,0 mmol/L. What is the priority?

  1. AIV hydrocortisone straight away, plus IV fluids
  2. BIV potassium to correct the electrolytes
  3. CA fluid restriction for the low sodium
  4. DOral hydrocortisone and an antiemetic by mouth
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about giving medicines through a feeding tube is correct?

  1. AAll tablets can be crushed together and given at once
  2. BTubes do not need flushing between medicines
  3. CMedicines can be added to the bag of feed
  4. DModified-release tablets should not be crushed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Op dag 2 van een ernstige acute pancreatitis wordt een patiënt kortademig, met SpO₂ 88% en bilaterale infiltraten op de thoraxfoto. Welke complicatie is het meest waarschijnlijk?

  1. ASpontane spanningspneumothorax
  2. BAcute respiratory distress syndrome (ARDS)
  3. CEen ernstige acute astma-aanval
  4. DAspiratie van een vreemd voorwerp
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AA routine urine test
  2. BA glucose tolerance test
  3. CA blood pressure check
  4. DAmniocentesis
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which postpartum task can be delegated to an assistive staff member (healthcare assistant)?

  1. AEvaluating a woman for signs of postpartum depression
  2. BTaking vital signs of a stable woman
  3. CAssessing the fundus of a woman with heavy bleeding
  4. DTeaching a first-time mother about breastfeeding
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which advice is best for a baby with mild nappy rash?

  1. AApply talcum powder thickly at every nappy change
  2. BUse tighter nappies so that less urine reaches the skin
  3. CChange nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
  4. DWipe with perfumed baby wipes at every change to kill the bacteria on the skin
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Newborn pulse oximetry screening shows 97% in the right hand and 91% in the foot. What does this mean?

  1. AA normal result, because foot readings are always lower
  2. BA faulty probe or a cold foot; repeat the whole test at the 6-week check
  3. CNormal transition; no further checks are needed
  4. DAn abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welke uitspraak over buspiron bij angst is juist?

  1. AHet moet met alcohol worden ingenomen
  2. BHet duurt weken voordat het werkt en is niet bruikbaar als zo-nodig-middel
  3. CHet is zeer verslavend
  4. DHet werkt binnen enkele minuten tijdens een paniekaanval, zoals een benzodiazepine
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

During a ward community meeting, several patients complain that the ward is too noisy at night. What reflects a therapeutic milieu?

  1. ATell the patients that the rules cannot be changed
  2. BDiscuss the problem openly and involve patients in finding a solution
  3. CAsk the patients to write their complaints down and then do nothing
  4. DEnd the meeting so the complaint is not discussed further
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
3,1286 mL? mLafronden op 0,1 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een injectie geeft 3,1286 mL. De regel in deze oefening is dat volumes van 1 mL of meer worden afgerond op tienden van een mL. Welke waarde x noteer je?

3,1286 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0020:3503:40t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 20:35 en eindigt om 03:40 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

20:3503:40
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
111 kgBSA = 2,01 m²375 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 111 kg heeft een lichaamsoppervlak van 2,01 m². Het voorschrift is 375 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

111 kgBSA = 2,01 m²375 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 890 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 1000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

890 units1000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL60 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL12 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
1000 mg250 mL60 gtt/mL80 mg/h? gtt/min

1000 mg van een geneesmiddel is opgelost in 250 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 60 gtt/mL. Het voorschrift is 80 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

1000 mg/250 mL80 mg/h60 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h10 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 10 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

100 stuks/250 mL10 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
8 mg250 mLnorepinephrine? mL/h76 kg16 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 76 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 16 mcg/min. De zak bevat 8 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

8 mg/250 mL16 mcg/min76 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding100 mLsoep200 mLsap200 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine275 mLurine500 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

gelatinepudding: 100 mLsoep: 200 mLsap: 200 mLInfuus: 60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL300 mL ingelopen120 mL/h07:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 07:30 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL300 mL ingelopen120 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 222/134 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 98%luchtSBP 222HR 88AT 36,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222618ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,36, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa) en HCO₃⁻ 18 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,36PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 18 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354532HCO₃⁻mmol/L222616extra acidose met normale gapzuivere acidose met hoge gapextra metabole alkalose

Een oefengas toont pH 7,32, PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa) en HCO₃⁻ 16 mmol/L, met Na⁺ 142 en Cl⁻ 93 mmol/L. Gebruik de anion gap en de deltaratio om de beste interpretatie aan te klikken.

pH 7,32PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/LNa⁺ 142 mmol/LCl⁻ 93 mmol/L
  1. 1extra acidose met normale gap
  2. 2zuivere acidose met hoge gap
  3. 3extra metabole alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinusbradycardienormaal sinusritmejunctioneel ritmeeerstegraads AV-blok

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinusbradycardie
  2. 2normaal sinusritme
  3. 3junctioneel ritme
  4. 4eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Ze beschrijft de reactie van de patiënt op een gezondheidsprobleem

Waarom dit het antwoord is

Een medische diagnose noemt de ziekte, zoals longontsteking. Een verpleegkundige diagnose beschrijft de behoeften of reacties van de patiënt, zoals verstoorde gaswisseling of valrisico, waar de verpleegkundige zorg zich op richt.

Antwoord

A · Ze beschrijft de reactie van de patiënt op een gezondheidsprobleem
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Vroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt

Waarom dit het antwoord is

Pijnstilling vooraf geven, afgestemd op het begin en de piek van het middel, betekent dat de pijnstilling werkt tijdens de handeling. Dat is effectiever dan pijn behandelen nadat die is begonnen.

Antwoord

A · Vroeg genoeg vóór de handeling zodat het zijn piekeffect bereikt
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning

Waarom dit het antwoord is

Several deep-cough sputum samples improve the chance of finding acid-fast bacilli, and early-morning samples contain the most secretions. Saliva is not sputum, and antiseptic mouthwash can affect the result.

Antwoord

A · Three deep-cough specimens collected 8 to 24 hours apart, at least one early in the morning
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Een oudere patiënt, pas verward, met een sedativum en een onvaste gang

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe verwardheid, een sedativum en een onvaste gang zijn belangrijke risicofactoren voor vallen. De patiënt heeft maatregelen nodig zoals een laag bed, vaste toiletmomenten, nauwlettend toezicht en een medicatiebeoordeling.

Antwoord

D · Een oudere patiënt, pas verward, met een sedativum en een onvaste gang
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Giving mouth care

Waarom dit het antwoord is

Mouth care is routine and important because the patient cannot eat or drink. Checking position, irrigating the tube and assessing drainage need nursing skills and judgement.

Antwoord

C · Giving mouth care
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Inserting a tube or suction catheter through the nose

Waarom dit het antwoord is

Clear nasal drainage after a head injury can be cerebrospinal fluid from a basal skull fracture. Nasal tubes could enter the brain and introduce infection, so they are avoided.

Antwoord

B · Inserting a tube or suction catheter through the nose
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Gas used during the operation irritating the diaphragm

Waarom dit het antwoord is

Carbon dioxide used to inflate the abdomen can irritate the diaphragm, causing referred shoulder-tip pain. It usually settles within a few days with mobilisation and analgesia.

Antwoord

B · Gas used during the operation irritating the diaphragm
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed

Waarom dit het antwoord is

Positive patient identification, using an identity band checked against the blood unit and prescription, is essential before every transfusion. Wrong blood incidents can cause fatal ABO incompatibility reactions.

Antwoord

D · Not start until a correct identity band is in place and identity is confirmed
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness

Waarom dit het antwoord is

BNP is released from stretched ventricles, so a low value makes heart failure an unlikely cause of acute breathlessness. A high value supports heart failure, but BNP also rises with age, kidney disease and pulmonary embolism.

Antwoord

A · Heart failure is an unlikely cause of the breathlessness
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Primary (psychogenic) polydipsia

Waarom dit het antwoord is

In primary polydipsia, ADH is appropriately suppressed, so the kidneys make very dilute urine, but the intake exceeds what they can excrete. In SIADH the urine is inappropriately concentrated. Fluid restriction and close sodium monitoring are needed.

Antwoord

A · Primary (psychogenic) polydipsia
11.Farmacologie

Antwoord: D · Better alertness and orientation, with two to three soft stools a day

Waarom dit het antwoord is

Lactulose is adjusted to give about two to three soft stools a day and to lower ammonia, improving mental status. Excessive diarrhoea can cause dehydration and electrolyte loss.

Antwoord

D · Better alertness and orientation, with two to three soft stools a day
12.Farmacologie

Antwoord: C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium

Waarom dit het antwoord is

Rapid tumour cell death releases potassium, phosphate and nucleic acids (which become uric acid). Phosphate binds calcium, lowering it; prevention includes IV fluids and drugs that lower uric acid.

Antwoord

C · High potassium, high phosphate, high uric acid and low calcium
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · A swallowing assessment and sitting upright for meals

Waarom dit het antwoord is

Patients with dysphagia need a formal swallowing assessment, food and fluid textures that are safe for them, sitting upright during and after meals and close supervision. Good oral hygiene also reduces the bacterial load that can be aspirated.

Antwoord

A · A swallowing assessment and sitting upright for meals
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess

Waarom dit het antwoord is

Sinus tachycardia is usually a physiological response to fever, pain, hypovolaemia, anxiety, hypoxia or sepsis. Treating the cause (antipyretics, analgesia, fluids, oxygen if needed) is appropriate, while watching for sepsis. Rate-slowing drugs can be harmful by masking compensation.

Antwoord

D · Treat the fever, pain and possible dehydration, then reassess
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Laag natrium en hoog kalium

Waarom dit het antwoord is

Aldosterontekort veroorzaakt natriumverlies en kaliumretentie, met hyponatriëmie en hyperkaliëmie als gevolg. Cortisoltekort voegt hypoglykemie en hypotensie toe.

Antwoord

B · Laag natrium en hoog kalium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · IV hydrocortisone straight away, plus IV fluids

Waarom dit het antwoord is

An adrenal crisis is life-threatening. IV or IM hydrocortisone is given immediately, without waiting for tests, together with IV saline and checks of glucose and electrolytes. Vomiting prevents tablets from being absorbed.

Antwoord

A · IV hydrocortisone straight away, plus IV fluids
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Modified-release tablets should not be crushed

Waarom dit het antwoord is

Crushing modified-release or enteric-coated tablets can cause toxicity or loss of effect. Liquid forms are preferred; each medicine is given separately with flushes, and a pharmacist advises.

Antwoord

D · Modified-release tablets should not be crushed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Acute respiratory distress syndrome (ARDS)

Waarom dit het antwoord is

Ernstige pancreatitis lokt een systemische ontstekingsreactie uit die ARDS, AKI en shock kan veroorzaken. Hypoxemie met bilaterale infiltraten is typisch. Escalatie naar de intensive care voor ademhalingsondersteuning is nodig.

Antwoord

B · Acute respiratory distress syndrome (ARDS)
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Amniocentesis

Waarom dit het antwoord is

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Antwoord

D · Amniocentesis
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Taking vital signs of a stable woman

Waarom dit het antwoord is

Routine vital signs for a stable patient can be delegated, with the nurse interpreting results. Assessment, teaching and evaluation of unstable patients are nursing responsibilities.

Antwoord

B · Taking vital signs of a stable woman
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time

Waarom dit het antwoord is

Keeping the skin clean and dry with frequent changes, gentle cleaning with water, a barrier cream and nappy-free time helps nappy rash heal. Perfumed products and talc can irritate the skin; a rash that persists may be a candidal infection.

Antwoord

C · Change nappies often, clean gently, use a barrier cream and allow nappy-free time
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol

Waarom dit het antwoord is

The right hand reflects pre-ductal blood and the foot post-ductal blood. A difference of more than 3%, or a reading below about 95% in both limbs, is an abnormal screen. Depending on the protocol this means a prompt repeat test or immediate medical review, with echocardiography if it persists, because it can signal critical congenital heart disease.

Antwoord

D · An abnormal screen that must be followed up promptly under the screening protocol
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Het duurt weken voordat het werkt en is niet bruikbaar als zo-nodig-middel

Waarom dit het antwoord is

Buspiron heeft weinig sedatie en een laag afhankelijkheidsrisico, maar het effect bouwt zich over weken op. Het wordt regelmatig ingenomen, niet zo nodig.

Antwoord

B · Het duurt weken voordat het werkt en is niet bruikbaar als zo-nodig-middel
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution

Waarom dit het antwoord is

In a therapeutic milieu, the ward environment itself is used for treatment. Shared decision-making in community meetings builds responsibility, social skills and trust.

Antwoord

B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 3,1 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

3.1286 → 1

Alleen het volgende cijfer beslist

3,1286 → 2
2 is 4 of minder, dus 1 blijft staan.
De cijfers daarna (86) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 3,1 mL

Antwoord

x = 3,1 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 425 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

20:35 → 24:00 = 205 min

Na middernacht

00:00 → 03:40 = 220 min

Totaal

t = 205 + 220 = 425 min

Antwoord

t = 425 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 753,7 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 375·2,01 = 753,7 mg

Antwoord

D = 753,7 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,89 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 890/1000 = 0,89 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,89 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 21 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 250·60/720 = 20,83 ≈ 21 gtt/min

Antwoord

R = 21 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 21 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 20 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

1000/250 = 4 mg/mL

Volume per uur

80/4 = 20 mL/h

Druppelsnelheid

R = 20·60/60 = 20 gtt/min

Antwoord

R = 20 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 25 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 10/0,4 = 25 mL/h

Antwoord

R = 25 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 30 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

8 000/250 = 32 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

16·60 = 960 mcg/h

Pompsnelheid

R = 960/32 = 30 mL/h

Antwoord

R = 30 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1080 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 200 + 200 = 500 mL
Infuus: 60·8 = 480 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1080 mL

Antwoord

I = 1080 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 1,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 300 = 200 mL

Tijd

t = 200/120 = 1,667 ≈ 1,7 h

Antwoord

t = 1,7 h

Dat is ongeveer 1 h 40 min, dus de zak is rond 09:10 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 13

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 1 + 4 + 1 + 2 + 2 + 3 = 13

Antwoord

B = 13
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 222 mmHg → 3
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,36: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 33 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 18 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra metabole alkalose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 142 − (93 + 16) = 33

Deltaratio

(33 − 12)/(24 − 16) = 2,625
extra metabole alkalose

Antwoord

extra metabole alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: eerstegraads AV-blok

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 27 kleine hokjes, 1500 ÷ 27 ≈ 56 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,08 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,24 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

eerstegraads AV-blok

Antwoord

eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: P-toppen

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 17 kleine hokjes, 1500 ÷ 17 ≈ 88 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,68 s.
3. P-toppen: negatief, vlak ná elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

P-toppen → versneld junctioneel ritme

Antwoord

P-toppen

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions