Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A caller says they are a patient's daughter and asks for details of the patient's condition. What should the nurse do?

  1. AGive full details, as close family members have a right to know
  2. BCheck the patient's wishes and the caller's identity first
  3. CHang up without saying anything
  4. DRead out the latest notes over the phone
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Eight hours after surgery a patient has not passed urine and has lower abdominal discomfort with a swelling above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. AEncourage the patient to drink two litres of water quickly
  2. BCheck the bladder volume with a scanner and report the findings
  3. CGive a laxative to relieve the swelling
  4. DRecord it and check again the next morning
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is on a ventilator. Which bed position helps to prevent ventilator-associated pneumonia?

  1. AHead of the bed raised 30 to 45 degrees
  2. BTrendelenburg position
  3. CLying completely flat
  4. DHead of the bed raised about 10 degrees
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient with dementia is often found at the exit doors trying to leave the unit. Which measure is most appropriate?

  1. AGive a sedative each time the patient goes to the door
  2. BLock the patient alone in a single room so that they cannot reach the exit doors
  3. CKeep the patient in a chair with a vest restraint
  4. DUse an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Which medication order should the nurse question?

  1. APotassium chloride by IV push
  2. BOral potassium chloride with food
  3. CPotassium chloride diluted in an IV bag via a pump
  4. DPotassium chloride oral solution diluted in juice
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has central chest pain that started 30 minutes ago at rest and has not eased with rest or nitroglycerin. What does this suggest?

  1. AIndigestion that is best treated with an antacid and a glass of milk
  2. BStable angina that will pass without treatment
  3. CA possible myocardial infarction that needs urgent action
  4. DMuscle strain that needs a warm compress
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient receives IV furosemide for fluid overload. Which findings show the treatment is working?

  1. AA rise in blood pressure and a new cough
  2. BA rise in weight and more lung crackles
  3. CIncreased urine output, less breathlessness and a falling weight
  4. DFalling urine output, new ankle swelling and a rise in weight
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why are early surgery and early mobilisation recommended for older patients with a hip fracture?

  1. AThey mainly reduce the cost of the operation
  2. BThey make physiotherapy and rehabilitation unnecessary after discharge
  3. CThey reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
  4. DThey allow the bone to heal fully without any need for pain relief
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient has macrocytic anemia with numbness and tingling of the feet and poor balance. Which deficiency is most likely?

  1. AIron (low ferritin)
  2. BVitamin C (ascorbic acid)
  3. CFolate (folic acid)
  4. DVitamin B12
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient starting lithium. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will check with the pharmacist before taking ibuprofen"
  2. B"I will drink plenty of fluids, especially in hot weather"
  3. C"I will tell my doctor if I have vomiting or diarrhea"
  4. D"I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.FarmacologieGemiddeld

Which assessments are most important during a magnesium sulfate infusion?

  1. ABowel sounds and appetite
  2. BDeep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
  3. CBlood glucose, pupil size and pupil reaction to light
  4. DTemperature and skin colour only
12.FarmacologieMoeilijk

Een patiënt die recent met haloperidol is begonnen, krijgt hoge koorts, "loden-pijp"-spierrigiditeit, verwardheid en een zeer hoog creatinekinase. Wat is de waarschijnlijkste diagnose?

  1. AMaligne hyperthermie door anesthesie
  2. BAcute dystonie
  3. CSerotoninesyndroom
  4. DMaligne neurolepticasyndroom
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Before the first treatment dose of a low-molecular-weight heparin for a PE, what does the nurse need to make sure of?

  1. AThe patient has fasted for 12 hours
  2. BThe patient's blood glucose is above 10 mmol/L (180 mg/dL)
  3. CAn accurate, recent body weight is recorded
  4. DA chest drain is in place
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Four surgical patients need VTE prevention. For which patient is mechanical prophylaxis alone most appropriate?

  1. AA patient with cancer having bowel surgery
  2. BAn obese patient after hip surgery
  3. CA patient after an uncomplicated knee replacement
  4. DA patient who had a brain haemorrhage two days ago
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een aanval duurt vijf minuten en gaat door. Wat is de gebruikelijke eerstelijns medicamenteuze behandeling?

  1. AIntraveneuze glucose 50% bij elke patiënt en daarna herbeoordelen
  2. BIntramusculair adrenaline in de buitenkant van de dij
  3. CEen benzodiazepine zoals intraveneus lorazepam of buccaal midazolam
  4. DEen intraveneuze oplaaddosis fenytoïne vóór al het andere
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with long-standing diabetes suddenly has many new floaters and painless loss of vision in one eye. What is most likely, and what is needed?

  1. AA migraine aura, needing pain relief
  2. BDry eyes, needing lubricating drops
  3. CNormal ageing of the lens, needing new glasses
  4. DA bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are laxatives and enemas avoided when appendicitis is suspected?

  1. AThey stop antibiotics from being absorbed
  2. BThey make the blood tests impossible to read
  3. CThey always cause the appendix to bleed heavily
  4. DThey may increase the risk of perforation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient taking oral capecitabine reports red, painful, peeling palms and soles. What should the nurse do?

  1. AAdvise hot soaks for the hands and feet
  2. BReport it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
  3. CReassure that it is a sign of an unrelated allergy to washing powder
  4. DTell the patient to take a double dose next time
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 32 weeks has varicose veins in her legs. Which advice is most appropriate?

  1. AAvoid walking until after the birth
  2. BSit with her legs crossed to support the veins
  3. CWear tight elastic bands around the top of the thighs
  4. DRaise the legs when resting and avoid long standing
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw in de bevalling heeft 8 cm ontsluiting. De foetale hartfrequentie toont deceleraties die met elke wee beginnen en eindigen en de vorm ervan spiegelen, met matige variabiliteit. Wat is passend?

  1. ABlijven bewaken; dit patroon is goedaardig
  2. BVoorbereiden op een spoedkeizersnede
  3. CDe monitor uitzetten om angst te verminderen
  4. DAlle infuusvloeistoffen stoppen
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How should an infant with heart failure be fed?

  1. ASmall, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
  2. BLarge feeds every 6 hours so the baby can rest in between
  3. CLying flat on the back so the baby does not need to hold the head up
  4. DStop the feed when the baby tires and wait until the next scheduled feed
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

How is pain best assessed in a 10-year-old with severe cerebral palsy who cannot speak?

  1. AOnly by checking whether the heart rate is above normal
  2. BPain cannot be assessed, so analgesia is given only on request
  3. CWith a 0–10 numerical scale, by asking the child to point to a number on a printed chart
  4. DWith a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welk advies over zout en vocht moet een patiënt krijgen die lithium gebruikt?

  1. AEen strikt zoutarm dieet volgen en zo weinig mogelijk drinken, vooral bij warm weer
  2. BDagelijks zouttabletten innemen
  3. CZo weinig mogelijk water drinken
  4. DEen stabiele, normale zoutinname aanhouden en voldoende drinken, vooral bij warm weer of ziekte
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte met een bekende paniekstoornis zegt pijn op de borst te hebben en moeite met ademen. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHaar vragen langzaam in een papieren zak te ademen en haar alleen laten tot de paniek voorbij is, zoals dat bij paniekstoornis altijd gebeurt
  2. BHaar vertellen dat het gewoon weer een paniekaanval is
  3. CHaar een uitleg geven over cognitieve herstructurering
  4. DHaar lichamelijk beoordelen, inclusief vitale functies, en volgens beleid een ECG laten maken, voordat wordt aangenomen dat het paniek is
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011128:05 PM?20:0521:0508:0519:05

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 8:05 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

8:05 PM
  1. 120:05
  2. 221:05
  3. 308:05
  4. 419:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
12 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 12 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

12 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 3,24 mg. De ampul bevat 4000 microgram per mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

3,24 mg4000 mcg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?60 gtt/mL60 gtt/min6 h

Een infuus loopt met 60 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 6 uur?

60 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL20 gtt/mL28 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 28 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

28 gtt/min20 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h71 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 71 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL15 stuks/kg/h71 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h64 kg2 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 64 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 2 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL2 mcg/min64 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLsap150 mLsoep150 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine150 mLurine300 mLwonddrain50 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

melk: 240 mLsap: 150 mLsoep: 150 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL75 mL/hstart 13:0017:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 13:00 gestart en loopt via een pomp met 75 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 17:00 nog in de zak?

500 mL75 mL/h13:00 → 17:00
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 96%luchtSBP 150HR 88AT 37,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,53PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,53, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,53PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 24% zuurstof, PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa) en PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 24%PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)PaCO₂ 46 mmHg (6,1 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaal sinusritmeboezemfibrillerenjunctioneel ritmeeerstegraads AV-blok

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1normaal sinusritme
  2. 2boezemfibrilleren
  3. 3junctioneel ritme
  4. 4eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. De QRS-complexen zijn regelmatig: bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Check the patient's wishes and the caller's identity first

Waarom dit het antwoord is

Information is shared only with people the patient has agreed to, and the caller's identity is checked as per policy. Often only limited information is given by phone.

Antwoord

B · Check the patient's wishes and the caller's identity first
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Check the bladder volume with a scanner and report the findings

Waarom dit het antwoord is

These signs suggest postoperative urinary retention. A bladder scan confirms the volume, and the doctor is told so it can be relieved, often by catheterisation.

Antwoord

B · Check the bladder volume with a scanner and report the findings
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Head of the bed raised 30 to 45 degrees

Waarom dit het antwoord is

Raising the head of the bed to 30–45 degrees reduces aspiration of oral and gastric secretions into the lungs. It is part of the usual ventilator care bundle, unless contraindicated.

Antwoord

A · Head of the bed raised 30 to 45 degrees
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity

Waarom dit het antwoord is

Wander alert systems, close supervision, orientation and activity reduce the risk of elopement without restricting the patient. Seclusion, restraints and sedation used for convenience are not appropriate.

Antwoord

D · Use an electronic wander alert, supervise closely and offer meaningful activity
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Potassium chloride by IV push

Waarom dit het antwoord is

Potassium chloride must never be given by IV push, because a rapid dose can cause cardiac arrest. It is diluted and given slowly through an infusion pump.

Antwoord

A · Potassium chloride by IV push
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · A possible myocardial infarction that needs urgent action

Waarom dit het antwoord is

Chest pain that lasts and is not relieved by rest or nitroglycerin suggests acute coronary syndrome, possibly a heart attack. The nurse acts at once: ECG, escalation and prescribed treatment.

Antwoord

C · A possible myocardial infarction that needs urgent action
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight

Waarom dit het antwoord is

Effective diuresis increases urine output and reduces congestion, so breathing improves and weight falls. Electrolytes, renal function and blood pressure are also monitored.

Antwoord

C · Increased urine output, less breathlessness and a falling weight
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium

Waarom dit het antwoord is

Delayed surgery and immobility increase the risk of chest infection, VTE, pressure ulcers, delirium and loss of independence. Guidelines recommend surgery within about 24–48 hours of admission (UK guidance: the day of or day after) and mobilisation soon after.

Antwoord

C · They reduce complications such as pneumonia, pressure ulcers and delirium
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Vitamin B12

Waarom dit het antwoord is

B12 and folate deficiencies both cause macrocytic anemia, but B12 deficiency also damages the spinal cord and peripheral nerves, causing numbness, tingling and poor balance. Neurological damage can become permanent if treatment is delayed.Gecontroleerd met: Vitamin B12 deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026); Vitamin B12 level - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Vitamin B12
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"

Waarom dit het antwoord is

A sudden fall in sodium intake makes the kidneys keep more sodium and lithium, raising the lithium level towards toxicity. Patients keep a normal, steady salt intake, drink enough fluids, report fluid loss and avoid NSAIDs unless approved.

Antwoord

D · "I will cut out salt from my diet completely to stay healthy"
11.Farmacologie

Antwoord: B · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output

Waarom dit het antwoord is

Loss of reflexes is an early sign of magnesium toxicity, followed by respiratory depression and cardiac arrest. Low urine output allows magnesium to accumulate.

Antwoord

B · Deep tendon reflexes, respiratory rate and urine output
12.Farmacologie

Antwoord: D · Maligne neurolepticasyndroom

Waarom dit het antwoord is

Het maligne neurolepticasyndroom volgt op dopamineantagonisten en ontwikkelt zich in dagen, met loden-pijprigiditeit, koorts en een verhoogd CK. Het serotoninesyndroom ontwikkelt zich sneller en kenmerkt zich door clonus en hyperreflexie.

Antwoord

D · Maligne neurolepticasyndroom
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · An accurate, recent body weight is recorded

Waarom dit het antwoord is

Treatment doses of LMWH are based on body weight, so an accurate measured weight is essential. Renal function and platelet count are also checked before starting. Guessing the weight can lead to under- or overdosing.

Antwoord

C · An accurate, recent body weight is recorded
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A patient who had a brain haemorrhage two days ago

Waarom dit het antwoord is

When bleeding risk is high, such as after recent intracranial haemorrhage, mechanical methods (intermittent pneumatic compression) are used instead of anticoagulants until it is safe. The other patients are at high VTE risk and would usually receive pharmacological prophylaxis unless contraindicated.

Antwoord

D · A patient who had a brain haemorrhage two days ago
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Een benzodiazepine zoals intraveneus lorazepam of buccaal midazolam

Waarom dit het antwoord is

Een aanval die vijf minuten of langer duurt (of herhaalde aanvallen zonder herstel) wordt behandeld als status epilepticus. Eerst wordt een benzodiazepine gegeven (intraveneus lorazepam als er toegang is; buccaal of intranasaal midazolam of rectaal diazepam als dat niet zo is), daarna een tweedelijns anti-epilepticum zoals levetiracetam, fenytoïne of valproaat als de aanval doorgaat. Glucose wordt gecontroleerd en alleen gegeven als die laag is.

Antwoord

C · Een benzodiazepine zoals intraveneus lorazepam of buccaal midazolam
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review

Waarom dit het antwoord is

Proliferative diabetic retinopathy causes fragile new blood vessels that can bleed into the vitreous, causing sudden floaters or vision loss. It needs same-day or urgent ophthalmology review. Retinal detachment is also possible.

Antwoord

D · A bleed into the eye from retinopathy, needing urgent review
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · They may increase the risk of perforation

Waarom dit het antwoord is

Stimulating peristalsis can raise pressure on an inflamed appendix and may lead to rupture and peritonitis. The patient is kept nil by mouth while awaiting surgical assessment.

Antwoord

D · They may increase the risk of perforation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing

Waarom dit het antwoord is

Palmar-plantar erythrodysaesthesia (hand-foot syndrome) is common with capecitabine and fluorouracil. It is graded and may need a treatment break or dose reduction; emollients and avoiding heat and friction help.

Antwoord

B · Report it; this is hand-foot syndrome and treatment may need changing
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Raise the legs when resting and avoid long standing

Waarom dit het antwoord is

Leg elevation, regular walking, avoiding long standing and graduated compression stockings improve venous return. Crossing the legs and tight bands at the thigh restrict venous flow.

Antwoord

D · Raise the legs when resting and avoid long standing
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Blijven bewaken; dit patroon is goedaardig

Waarom dit het antwoord is

Dit zijn vroege deceleraties, veroorzaakt door hoofdcompressie in de actieve fase van de bevalling. Met matige variabiliteit zijn ze geruststellend, en is behalve voortgezette bewaking geen interventie nodig.

Antwoord

A · Blijven bewaken; dit patroon is goedaardig
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed

Waarom dit het antwoord is

Infants with heart failure use a lot of energy and tire easily. Small, frequent feeds, rest breaks, a semi-upright position and energy-dense milk help them grow; tube feeding may be needed if they cannot take enough.

Antwoord

A · Small, frequent feeds with rest breaks, using higher-energy milk if prescribed
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues

Waarom dit het antwoord is

Children with cognitive impairment are assessed with behavioural tools such as the revised FLACC, which can include the child's individual pain behaviours. Parents know the child's baseline and are key partners in pain assessment.

Antwoord

D · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Een stabiele, normale zoutinname aanhouden en voldoende drinken, vooral bij warm weer of ziekte

Waarom dit het antwoord is

Wanneer natrium of vocht verloren gaat (zweten, braken, diarree, een zoutarm dieet), houden de nieren meer lithium vast en stijgt de spiegel. Een stabiele zout- en vochtinname houdt de spiegels stabiel.

Antwoord

D · Een stabiele, normale zoutinname aanhouden en voldoende drinken, vooral bij warm weer of ziekte
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Haar lichamelijk beoordelen, inclusief vitale functies, en volgens beleid een ECG laten maken, voordat wordt aangenomen dat het paniek is

Waarom dit het antwoord is

Lichamelijke oorzaken zoals een hartaanval of longembolie moeten worden uitgesloten. "Diagnostic overshadowing", ervan uitgaan dat symptomen psychiatrisch zijn, is een veelvoorkomende en gevaarlijke fout.

Antwoord

D · Haar lichamelijk beoordelen, inclusief vitale functies, en volgens beleid een ECG laten maken, voordat wordt aangenomen dat het paniek is
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 20:05

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

8 PM → 8 + 12 = 20

Antwoord

20:05

Antwoord

20:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 200 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 12 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 12000/60 = 200 mcg/min

Antwoord

D = 200 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,81 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

3,24 mg = 3240 mcg

Volume

V = 3240/4000 = 0,81 mL

Antwoord

V = 0,81 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 360 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

60·60/60 = 60 mL/h

Volume

V = 60·6 = 360 mL

Antwoord

V = 360 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 7,1 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

28·60/20 = 84 mL/h

Resterende tijd

t = 600/84 = 7,143 ≈ 7,1 h

Antwoord

t = 7,1 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 10,7 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·71 = 1 065 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1065/100 = 10,65 ≈ 10,7 mL/h

Antwoord

R = 10,7 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,5 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

2·60 = 120 mcg/h

Pompsnelheid

R = 120/16 = 7,5 mL/h

Antwoord

R = 7,5 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1540 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 240 + 150 + 150 = 540 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1540 mL

Antwoord

I = 1540 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 200 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

13:00 → 17:00 = 4 h

Toegediend volume

75·4 = 300 mL

Resterend volume

V = 500 − 300 = 200 mL

Antwoord

V = 200 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 16

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 2 + 4 + 4 + 1 + 2 + 3 = 16

Antwoord

B = 16
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,53: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 30 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 32,62 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,24·713 − 46/0,8 = 171,1 − 57,5 = 113,6 mmHg

Gradiënt

A–a = 113,6 − 81 = 32,62 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 32,62 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: junctioneel ritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 33 kleine hokjes, 1500 ÷ 33 ≈ 45 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,32 s.
3. P-toppen: negatief, vlak ná elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

junctioneel ritme

Antwoord

junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 38 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 ≈ 75 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 40 kleine hokjes = 1,60 s → 1500 ÷ 40 = 37,5 ≈ 38 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 38 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 38 bpm

2:1 AV-blok: elke tweede P-top wordt niet geleid, dus de atriale frequentie is tweemaal de ventriculaire frequentie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions