Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why should a patient wash and dry their hands before a fingerprick glucose test?

  1. AClean hands make the finger bleed more slowly
  2. BSugar on the skin can give a falsely high reading
  3. CWet hands give a falsely high reading
  4. DIt is only needed if the hands look dirty
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

How should a urine sample be taken from a patient with a urinary catheter?

  1. AFrom the sampling port, using aseptic technique
  2. BBy removing the catheter and collecting the next void
  3. CBy disconnecting the catheter from the bag
  4. DFrom the drainage bag tap
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Why are patients on long-term corticosteroids at higher risk from infections?

  1. ASteroids only affect the risk of fungal skin rashes
  2. BSteroids suppress the immune response and can hide signs of infection
  3. CSteroids make the patient’s blood more acidic, which helps bacteria grow
  4. DSteroids kill the patient’s normal skin bacteria
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
  2. B“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
  3. C“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
  4. D“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke taak moet de verpleegkundige delegeren aan een zorgassistent voor een patiënt met valpreventiemaatregelen?

  1. ADe patiënt zoals gepland elke 2 uur helpen naar het toilet
  2. BElke ochtend de valrisicoscore van de patiënt beoordelen en registreren
  3. CDe familie leren hoe ze vallen thuis kunnen voorkomen
  4. DBeslissen of het bedalarm nog nodig is
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient in acute mania paces constantly, has lost weight and will not sit down to eat. Which intervention is most helpful?

  1. AOffer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
  2. BLeave meals in the room and let the patient eat whenever and whatever they choose
  3. CInsist that the patient sits at the table until the meal is finished
  4. DWait until the mania settles before worrying about nutrition
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

What happens in third-degree (complete) heart block?

  1. AThe atria beat chaotically with no P waves, and the ventricular rate is irregular
  2. BEvery impulse reaches the ventricles, but each one is slightly delayed
  3. CThe ventricles beat very fast and regularly
  4. DNo impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Which feature suggests moisture-associated skin damage rather than a pressure ulcer?

  1. ADiffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
  2. BA round area of necrosis over the heel
  3. CNon-blanching redness directly over the hip bone after lying on one side
  4. DA deep wound over the sacrum with exposed bone and a dark base
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When should a blood specimen tube be labeled?

  1. ABefore entering the room, so tubes are ready for the next patients
  2. BAt the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
  3. CAt the nurses' station, after all samples for the shift are drawn
  4. DIn the laboratory, by the staff who receive the unlabeled sample
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with diabetes had a glucose of 58 mg/dL (3,2 mmol/L), took 15 g of fast-acting carbohydrate and, 15 minutes later, the glucose is 64 mg/dL (3,6 mmol/L). The patient is alert. What should the nurse do next?

  1. AGive a long-acting insulin dose to stabilize it
  2. BGive another 15 g of fast carbohydrate and recheck
  3. CGive a protein snack only and recheck tomorrow
  4. DWait until the next meal before giving anything
11.FarmacologieGemiddeld

How should a topical corticosteroid cream usually be applied?

  1. AAs a thin layer to the affected area only, as directed
  2. BUnder a tight plastic dressing every night without advice
  3. COn broken, infected skin to speed healing
  4. DAs a thick layer over the whole body
12.FarmacologieMoeilijk

Which regimen is standard for eradicating Helicobacter pylori?

  1. AAn antacid alone, taken after meals and at bedtime for six months
  2. BAcid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
  3. CAn H2 blocker taken only when pain occurs
  4. DA single dose of an antibiotic given intravenously
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

What is the purpose of a mucolytic such as carbocisteine in chronic productive cough?

  1. ATo widen the airways within minutes
  2. BTo kill bacteria in the airways
  3. CTo stop the patient coughing completely, day and night
  4. DTo make sputum thinner and easier to cough up
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Seconds after an intramuscular injection, a patient becomes pale, sweaty and faint, with a heart rate of 48/min. There is no rash, wheeze or swelling, and they recover quickly when laid flat. What is the most likely cause?

  1. AAnaphylaxis
  2. BA tension pneumothorax
  3. CA vasovagal reaction
  4. DA myocardial infarction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with a new ileal conduit has threads of mucus in their urine. What should the nurse explain?

  1. AThis is normal, because the conduit is made from bowel
  2. BThis proves a serious kidney infection
  3. CThe kidneys have stopped working properly after surgery
  4. DThis is a sign that the stoma is dying
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with SIADH is taught about a fluid restriction. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
  2. B"I will report any headaches or confusion."
  3. C"I will count all drinks, including soup, in my daily total."
  4. D"I will weigh myself every morning."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why does a patient need lifelong vitamin B12 injections after total gastrectomy?

  1. AThe small bowel stops absorbing all nutrients
  2. BThe liver can no longer store any vitamins
  3. CIntrinsic factor from the stomach is no longer made
  4. DVitamin B12 is lost in the urine after the surgery
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A colleague suggests giving a saline injection to see whether a patient's pain is "real". What is the best response?

  1. AIt is acceptable if a senior nurse gives the saline
  2. BDeceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
  3. CIt should be done only for patients with chronic pain
  4. DIt is a good idea, as long as the patient is not told about it afterwards
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

In which order do the final cardinal movements of labour occur after extension?

  1. AExternal rotation, flexion, expulsion
  2. BExpulsion, restitution, external rotation
  3. CInternal rotation, descent, expulsion
  4. DRestitution, external rotation, expulsion
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw met een magnesiumsulfaatinfusie heeft een ademhalingsfrequentie van 10/min en afwezige patellareflexen. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe reflexen over 2 uur opnieuw controleren
  2. BDe infusie stoppen en dringend de zorgverlener bellen, met calciumgluconaat klaar
  3. CDe infusiesnelheid verhogen, omdat deze tekenen laten zien dat haar pre-eclampsie verergert
  4. DEen dosis naloxon geven
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which drink is best for a child with mild dehydration from gastroenteritis?

  1. ACola or other fizzy drinks
  2. BOral rehydration solution
  3. CUndiluted apple juice
  4. DSports drinks
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

How should a child who is still drowsy after a tonsillectomy be positioned?

  1. AProne with the face directly in the pillow
  2. BOn the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
  3. CFlat on the back with the head tilted backwards
  4. DSitting fully upright with the head bent forward on the chest
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient with PTSD begins to dissociate during a conversation. Which grounding technique can the nurse use?

  1. AAsk her to close her eyes and think back to the worst moment of the trauma
  2. BAsk her to describe the traumatic event in as much detail as she can
  3. CLeave her alone until the episode has passed on its own
  4. DAsk her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt is 10 dagen geleden met een antidepressivum begonnen. Hij zegt nu meer energie te hebben, maar voelt zich nog steeds hopeloos. Waarom vraagt dit om zorgvuldige bewaking?

  1. AHet betekent dat het antidepressivum volledig heeft gewerkt
  2. BDe energie kan terugkomen vóór de stemming verbetert, wat het risico kan vergroten dat hij naar suïcidale gedachten handelt
  3. CHet is een teken van serotoninesyndroom
  4. DHet betekent dat de dosis te laag is, dus het antidepressivum moet worden gestopt en meteen een ander worden gestart
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111215:15?3:15 AM3:15 PM5:15 PM2:15 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 15:15 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

15:15
  1. 13:15 AM
  2. 23:15 PM
  3. 35:15 PM
  4. 42:15 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0017:1508:30t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 17:15 en eindigt om 08:30 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

17:1508:30
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 12 kg krijgt 10 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

12 kg10 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50%voorraadwater = ? mL

Je moet 250 mL van een 2% (w/v) oplossing maken uit een 50% (w/v) voorraadoplossing. Hoeveel water W moet er bij de voorraadoplossing worden gevoegd?

C₁ = 50%C₂ = 2%V₂ = 250 mL
W = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL150 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 150 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

150 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
250 mg50 mL15 mL/h? mg/h

Een zak bevat 250 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 15 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

250 mg/50 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
12 500 stuks250 mLheparin? mL/h107 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 12 500 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 107 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

12 500 stuks/250 mL15 stuks/kg/h107 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine16 mL/h91 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 400 mg in 250 mL, loopt met 16 mL/h. De patiënt weegt 91 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL16 mL/h91 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep150 mLsap150 mLthee240 mLijsschilfers120 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine175 mLurine325 mLurine500 mLurine225 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 56 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

56 kg12 hurine: 175 mLurine: 325 mLurine: 500 mLurine: 225 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 60 mL/hstart 17:30ttotaal​ = ? h120 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 17:30 met 120 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 60 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL120 mL/h · 3 h60 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 89% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 37,6 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 89%luchtSBP 124HR 82AT 37,6 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 2 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 25 mmHg (3,3 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 139, Cl⁻ 92 en HCO₃⁻ 8 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.

Na⁺ 139 mmol/LCl⁻ 92 mmol/LHCO₃⁻ 8 mmol/L
deltaratio =
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemfibrillerennormaal sinusritmeeerstegraads AV-blokjunctioneel ritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemfibrilleren
  2. 2normaal sinusritme
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type IIjunctioneel ritmederdegraads (compleet) AV-blokeerstegraads AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type II
  2. 2junctioneel ritme
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4eerstegraads AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Waarom dit het antwoord is

Traces of food or drink on the finger can raise the reading. Washing with water and drying fully gives an accurate result; alcohol wipes can also affect some meters.

Antwoord

B · Sugar on the skin can give a falsely high reading
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · From the sampling port, using aseptic technique

Waarom dit het antwoord is

Samples are taken from the needle-free sampling port after cleaning it. Urine in the bag is stale and contaminated, and breaking the system raises infection risk.

Antwoord

A · From the sampling port, using aseptic technique
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection

Waarom dit het antwoord is

Corticosteroids reduce white cell activity and inflammation, so infections develop more easily and may cause less fever or redness. Nurses watch closely for subtle signs.

Antwoord

B · Steroids suppress the immune response and can hide signs of infection
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Waarom dit het antwoord is

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Antwoord

D · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · De patiënt zoals gepland elke 2 uur helpen naar het toilet

Waarom dit het antwoord is

Een geplande toiletronde is een routinetaak die het zorgplan volgt. Het scoren van valrisico, beslissen over interventies en voorlichten vragen verpleegkundig oordeel.

Antwoord

A · De patiënt zoals gepland elke 2 uur helpen naar het toilet
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving

Waarom dit het antwoord is

Patients in mania may be too active to sit and eat. Portable high-calorie foods and fluids help meet physiological needs, which are a priority.

Antwoord

A · Offer high-calorie finger foods and drinks the patient can take while moving
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently

Waarom dit het antwoord is

In complete heart block the atria and ventricles are dissociated, and a slow escape rhythm drives the ventricles. Patients may be dizzy or collapse and often need pacing.

Antwoord

D · No impulses from the atria reach the ventricles, so they beat independently
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence

Waarom dit het antwoord is

Moisture lesions are superficial, irregular and often in skin folds or areas exposed to incontinence. Pressure ulcers usually occur over bony prominences or under devices and may be deeper.

Antwoord

A · Diffuse, superficial redness in a skin fold, not over a bony prominence
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers

Waarom dit het antwoord is

Specimens are labeled immediately after collection, at the bedside, after checking two patient identifiers such as name and date of birth. Pre-labeling or labeling away from the patient can put the wrong patient's name on the sample, which can lead to harmful decisions.

Antwoord

B · At the bedside, in the patient's presence, using two identifiers
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck

Waarom dit het antwoord is

The "15-15 rule" is repeated until the glucose is at least 70 mg/dL (3,9 mmol/L); UK guidance uses 4,0 mmol/L and 15–20 g of carbohydrate. Then a snack or meal with complex carbohydrate and protein is given if the next meal is not soon, to prevent recurrence.

Antwoord

B · Give another 15 g of fast carbohydrate and recheck
11.Farmacologie

Antwoord: A · As a thin layer to the affected area only, as directed

Waarom dit het antwoord is

Thin application to affected skin limits systemic absorption and skin atrophy. Occlusive dressings increase absorption and are used only when prescribed.

Antwoord

A · As a thin layer to the affected area only, as directed
12.Farmacologie

Antwoord: B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days

Waarom dit het antwoord is

Eradication combines acid suppression (usually a PPI) with at least two antibiotics; bismuth quadruple therapy for 14 days is now often first-line because clarithromycin resistance makes older triple therapy fail. Taking every dose matters, and cure is confirmed with a breath or stool test.

Antwoord

B · Acid suppression plus at least two antibiotics, often with bismuth, for 14 days
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · To make sputum thinner and easier to cough up

Waarom dit het antwoord is

Mucolytics reduce sputum viscosity, which can make expectoration easier and may reduce exacerbations in some people with COPD. They are not bronchodilators or antibiotics. Cough suppressants are generally avoided in productive cough.

Antwoord

D · To make sputum thinner and easier to cough up
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A vasovagal reaction

Waarom dit het antwoord is

Vasovagal reactions cause bradycardia, pallor, sweating and fainting, and resolve quickly when lying flat. Anaphylaxis usually causes tachycardia, airway or breathing problems and often skin changes, and does not settle on its own. If in doubt, treat as anaphylaxis.

Antwoord

C · A vasovagal reaction
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · This is normal, because the conduit is made from bowel

Waarom dit het antwoord is

An ileal conduit uses a piece of small bowel, which keeps making mucus. Mucus in the urine is expected. Good fluid intake helps keep it moving. Fever, cloudy foul urine or a change in stoma colour should be reported.

Antwoord

A · This is normal, because the conduit is made from bowel
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."

Waarom dit het antwoord is

In SIADH, the body keeps too much water. Drinking freely when thirsty would lower the sodium further. All fluids count towards the restriction. Daily weights and reporting neurological symptoms are correct.

Antwoord

A · "If I feel thirsty, I can drink as much water as I like."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Intrinsic factor from the stomach is no longer made

Waarom dit het antwoord is

Parietal cells of the stomach make intrinsic factor, which is needed for B12 absorption in the terminal ileum. Without it, pernicious-type anaemia and neuropathy develop unless B12 is given by injection.

Antwoord

C · Intrinsic factor from the stomach is no longer made
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"

Waarom dit het antwoord is

A placebo response does not mean pain is not real, and giving placebos without consent is deceptive and damages trust. Pain is assessed with the patient and treated according to the plan.

Antwoord

B · Deceptive placebos are unethical and do not show pain is "fake"
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Restitution, external rotation, expulsion

Waarom dit het antwoord is

After extension delivers the head, it rotates back into line with the shoulders (restitution), then rotates further as the shoulders turn (external rotation), and finally the body is born (expulsion).

Antwoord

D · Restitution, external rotation, expulsion
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · De infusie stoppen en dringend de zorgverlener bellen, met calciumgluconaat klaar

Waarom dit het antwoord is

Ademhalingsdepressie en afwezige reflexen wijzen op magnesiumtoxiciteit. Stop de infusie, ondersteun de ademhaling, haal hulp, controleer de magnesiumspiegel en bereid calciumgluconaat voor volgens voorschrift.

Antwoord

B · De infusie stoppen en dringend de zorgverlener bellen, met calciumgluconaat klaar
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Oral rehydration solution

Waarom dit het antwoord is

Oral rehydration solution has the right balance of sodium and glucose to promote water absorption. Juice, fizzy drinks and many sports drinks contain too much sugar and too little sodium and can worsen diarrhoea.

Antwoord

B · Oral rehydration solution
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth

Waarom dit het antwoord is

Until fully awake, the child lies on the side or semi-prone so that blood and secretions drain from the mouth rather than being swallowed or inhaled. Once awake, a more upright position is comfortable.

Antwoord

B · On the side or semi-prone, so secretions can drain from the mouth
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now

Waarom dit het antwoord is

Grounding techniques use the senses to bring the person back to the here and now. Asking for details of the trauma during dissociation can deepen distress.

Antwoord

D · Ask her to name things she can see, hear and touch in the room right now
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · De energie kan terugkomen vóór de stemming verbetert, wat het risico kan vergroten dat hij naar suïcidale gedachten handelt

Waarom dit het antwoord is

Vroeg in de behandeling kunnen energie en motivatie verbeteren vóór de sombere stemming. Een patiënt met aanhoudende hopeloosheid kan dan de energie hebben om naar suïcidale gedachten te handelen, dus het risico wordt nauwlettend opnieuw beoordeeld.

Antwoord

B · De energie kan terugkomen vóór de stemming verbetert, wat het risico kan vergroten dat hij naar suïcidale gedachten handelt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 3:15 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

15 − 12 = 3 → PM

Antwoord

3:15 PM

Antwoord

3:15 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 915 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

17:15 → 24:00 = 405 min

Na middernacht

00:00 → 08:30 = 510 min

Totaal

t = 405 + 510 = 915 min

Antwoord

t = 915 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 3 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 10·12 = 120 mg

Volume

V = 120/40 = 3 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 3 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: W = 240 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 2·250/50 = 10 mL

Toe te voegen water

W = 250 − 10 = 240 mL

Antwoord

W = 240 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 150 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

150/60 = 2,5 mL/min

Druppelsnelheid

R = 2,5·60 = 150 gtt/min

Antwoord

R = 150 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 75 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

250/50 = 5 mg/mL

Dosissnelheid

D = 5·15 = 75 mg/h

Antwoord

D = 75 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 32,1 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·107 = 1 605 stuks/h

Concentratie

12 500/250 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1605/50 = 32,1 mL/h

Antwoord

R = 32,1 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 4,7 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

16·1600 = 25600 mcg/h
25600/60 = 426,7 mcg/min

Per kilogram

D = 426,7/91 = 4,689 ≈ 4,7 mcg/kg/min

Antwoord

D = 4,7 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,82 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

175 + 325 + 500 + 225 = 1225 mL

Per kilogram per uur

U = 1225/(56·12) = 1,823 ≈ 1,82 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,82 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·3 = 360 mL
500 − 360 = 140 mL over

Tweede deel

140/60 = 2,333 h

Totale tijd

t = 3 + 2,333 = 5,333 ≈ 5,3 h

Antwoord

t = 5,3 h

Dat is ongeveer 5 h 20 min, dus de zak is rond 22:50 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 50

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 0 + 0 + 10 + 0 = 50

Antwoord

MFS = 50
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 89% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 37,6 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 21 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|25 − 40| = 15 mmHg → 1,5 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 2·1,5 = 21 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 21 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: deltaratio = 1,688

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 139 − (92 + 8) = 39

Deltaratio

(39 − 12)/(24 − 8) = 27/16 = 1,688

Antwoord

deltaratio = 1,688

Tussen 1 en 2: een zuivere acidose met hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: junctioneel ritme

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 31 kleine hokjes, 1500 ÷ 31 ≈ 48 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,24 s.
3. P-toppen: geen zichtbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

junctioneel ritme

Antwoord

junctioneel ritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 47 kleine hokjes, 1500 ÷ 47 ≈ 32 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,88 s) en P–P regelmatig (0,72 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 83 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions