Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How should a patient walk with a standard (non-wheeled) walking frame?

  1. AStep forward first, then pull the frame after
  2. BLift the frame forward, then step into it
  3. CPush the frame along the floor while walking quickly
  4. DLean forward on the frame and slide the feet
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An 82-year-old takes nine regular medicines and has had two falls this month. What is the most useful next step?

  1. AStop all the medicines straight away
  2. BAsk for a full medication review
  3. CAdd a sedative to help them rest
  4. DAdvise the patient to stay in bed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Voordat een tablet wordt gegeven, zegt de patiënt: “Deze pil ziet er anders uit dan mijn gewone.” Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe halve pil geven en letten op ongewone effecten
  2. BStoppen en het voorschrift en het geneesmiddel opnieuw controleren voordat het wordt gegeven
  3. CDe patiënt geruststellen en de pil geven
  4. DDe patiënt vertellen dat alle pillen er in het ziekenhuis anders uitzien
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

During bedside handoff, the patient says, “I’m allergic to sulfa drugs,” but no allergy is recorded. What should the nurse do?

  1. AClarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
  2. BIgnore it, because the electronic record is more reliable than the patient’s memory
  3. CTell the patient that sulfa drugs are always safe
  4. DWait until the patient is discharged to update the record
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Tijdens START-triage op een plaats van massaal letsel kan een slachtoffer naar het aangewezen gebied lopen als hem dat wordt gevraagd. Welke categorie krijgt het slachtoffer?

  1. ARood (onmiddellijk)
  2. BGroen (licht)
  3. CZwart (afwachtend)
  4. DGeel (uitgesteld)
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is admitted with inhalational anthrax. Which precautions are needed?

  1. AFull contact and droplet precautions for all staff and visitors on the unit
  2. BStandard precautions, because it does not usually spread from person to person
  3. CDroplet precautions with a surgical mask for everyone who enters
  4. DAirborne precautions in a negative-pressure room for the whole of the hospital stay
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

An arterial blood gas shows a low pH, a high PaCO2 and a normal bicarbonate. What does this show?

  1. AMetabolic acidosis
  2. BRespiratory acidosis
  3. CRespiratory alkalosis
  4. DMetabolic alkalosis
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse teaches a patient with heart failure about self-care. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will take my water tablet in the morning."
  2. B"I will weigh myself each morning after passing urine."
  3. C"I will report it if I need more pillows to sleep."
  4. D"I only need to weigh myself once a month."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

An older adult takes lisinopril and furosemide and recently started daily ibuprofen for knee pain. The creatinine has risen from 1,0 to 1,8 mg/dL (88 to 159 µmol/L). What is the most likely cause?

  1. AA laboratory error, since ibuprofen has no effect on the kidney
  2. BMore activity has increased the patient's muscle mass quickly
  3. CNormal aging of the kidneys over a period of a few weeks
  4. DThe NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with acute kidney injury has a potassium of 6,8 mEq/L despite medical treatment, a pH of 7,12 and pulmonary edema not responding to diuretics. Which treatment is most likely needed?

  1. AAn IV magnesium dose
  2. BUrgent dialysis
  3. CMore oral fluid
  4. DA potassium supplement
11.FarmacologieGemiddeld

Why is propranolol usually avoided in patients with asthma?

  1. AIt causes tolerance to inhaled corticosteroids
  2. BIt increases mucus production by blocking histamine
  3. CIt blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
  4. DIt stimulates alpha-1 receptors in the airways and raises blood pressure
12.FarmacologieMoeilijk

Which heart failure drug improves symptoms and reduces hospital admissions but has not been shown to reduce mortality?

  1. AAn ACE inhibitor
  2. BDigoxin
  3. CA beta blocker such as bisoprolol
  4. DA mineralocorticoid receptor antagonist such as spironolactone
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Een patiënt met hartfalen vraagt waarom zout wordt beperkt. Welke uitleg is juist?

  1. ANatrium verzwakt rechtstreeks de samentrekkende hartspier
  2. BNatrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
  3. CNatrium verhoogt de hartfrequentie tijdens de slaap
  4. DNatrium voorkomt dat de plastabletten goed worden opgenomen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

On the first day after abdominal surgery, a patient has a temperature of 37,8 °C, SpO₂ 93% on air and reduced breath sounds at both bases. They have stayed in bed because of pain. What is the most likely cause and response?

  1. ANormal recovery; no action is needed
  2. BWound infection: open the wound fully and swab it for culture
  3. CAtelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
  4. DPulmonary oedema: restrict all oral fluids and give a diuretic
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has acute glomerulonephritis with oedema and high blood pressure. Which nursing care is most appropriate?

  1. AGive large amounts of IV fluid
  2. BCheck the weight once a week
  3. CMonitor BP, fluid balance and daily weight
  4. DEncourage a high-salt diet to balance the fluids
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met diabetes type 1 is nuchter vóór een operatie morgen. Welk plan is het veiligst?

  1. AEen deel van de insuline voortzetten (basaal of een intraveneus infuus met variabele snelheid) met glucosecontroles
  2. BDe gebruikelijke maaltijdinsuline geven, ook al worden er geen maaltijden gegeten
  3. CAlle insuline stoppen totdat de patiënt weer normaal eet en drinkt
  4. DAlleen insuline geven als de ketonen in de urine 's nachts sterk positief worden
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

What is anticipatory nausea in chemotherapy?

  1. ANausea caused only by the smell of food
  2. BNausea caused by low blood glucose
  3. CNausea triggered by reminders of treatment before it is given
  4. DNausea that starts about a week after each cycle and lasts for days
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with a permanent pacemaker is booked for surgery using monopolar diathermy. Why must the team know?

  1. APacemakers stop all bleeding during surgery
  2. BThe patient cannot have any anaesthetic at all
  3. CDiathermy can interfere with the pacemaker's function
  4. DThe pacemaker will always be removed during surgery
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which factor most increases a postnatal woman's risk of venous thromboembolism?

  1. ABreastfeeding
  2. BCaesarean birth
  3. CNormal blood loss
  4. DEarly walking after birth
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Which statement by a pregnant woman with gestational diabetes shows she understands her care?

  1. A"Insulin will harm my baby, so I will refuse it."
  2. B"My baby's growth will not need monitoring."
  3. C"I will check my glucose as shown and record it."
  4. D"I can skip meals if my glucose is high in the morning."
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Wat is de meest nauwkeurige manier om de vochtstatus van een zuigeling met gastro-enteritis te bewaken?

  1. ADe hoofdomtrek meten
  2. BDagelijks wegen op dezelfde weegschaal, samen met het tellen van natte luiers
  3. CDe haarstructuur controleren
  4. DElke dag aan de ouder vragen of het kind dorstig of moe lijkt
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 3-month-old is gaining weight poorly. The mother says she adds extra water to the formula to make each tin last longer. Besides poor growth, what serious complication is the nurse concerned about?

  1. AHigh sodium from too much powder, which causes dehydration
  2. BVitamin K deficiency bleeding from the extra water
  3. CHigh blood glucose from the sugar in the diluted formula, causing diabetes
  4. DLow sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A 78-year-old woman who started citalopram two weeks ago is newly confused and drowsy. Which laboratory result would best explain this?

  1. AA high serum potassium
  2. BA high haemoglobin
  3. CA low serum sodium
  4. DA low serum cholesterol
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient has had delusions and hallucinations for a year. For most of this time he has also had episodes of major depression, but for at least two weeks at a time his psychotic symptoms continued without any mood symptoms. Which diagnosis best fits this pattern?

  1. ADelusional disorder
  2. BBrief psychotic disorder
  3. CMajor depression with psychotic features
  4. DSchizoaffective disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 6 ft 7 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

6 ft 7 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 4/dag · 5 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie vier keer per dag gedurende 5 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspvier keer per dag5 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
15 kg25 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 15 kg en krijgt 25 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

15 kg25 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL15 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL4 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg50 mL15 mL/h? mg/h

Een zak bevat 200 mg van een geneesmiddel in 50 mL en loopt met 15 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

200 mg/50 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h3 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 3 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL3 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine21 mL/h80 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 400 mg in 250 mL, loopt met 21 mL/h. De patiënt weegt 80 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL21 mL/h80 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap200 mLthee240 mLijsschilfers240 mLInfuus100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine200 mLurine225 mLurine350 mLurine450 mLwonddrain120 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 200 mLthee: 240 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL60 mL/hstart 14:0021:30: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 14:00 gestart en loopt via een pomp met 60 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 21:30 nog in de zak?

1000 mL60 mL/h14:00 → 21:30
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen spontaan, is georiënteerd in persoon, plaats en tijd en vertoont als beste motorische reactie: volgt opdrachten. Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 37,9 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 96%luchtSBP 78HR 76AT 37,9 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,22PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L22268ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,22, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) en HCO₃⁻ 8 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,22PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 8 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 24% zuurstof, PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa) en PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 24%PaO₂ 53 mmHg (7,1 kPa)PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctioneel ritmeeerstegraads AV-bloksinusbradycardienormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1junctioneel ritme
  2. 2eerstegraads AV-blok
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4normaal sinusritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemfibrillerentorsades de pointesventrikelfibrillerenventriculaire tachycardie

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemfibrilleren
  2. 2torsades de pointes
  3. 3ventrikelfibrilleren
  4. 4ventriculaire tachycardie

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Lift the frame forward, then step into it

Waarom dit het antwoord is

The frame is lifted a short step forward with all four feet placed down, then the patient steps into it, usually leading with the weaker leg.

Antwoord

B · Lift the frame forward, then step into it
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Ask for a full medication review

Waarom dit het antwoord is

Polypharmacy increases the risk of falls, side effects and interactions in older adults. A review by the prescriber or pharmacist can stop or adjust medicines safely.

Antwoord

B · Ask for a full medication review
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Stoppen en het voorschrift en het geneesmiddel opnieuw controleren voordat het wordt gegeven

Waarom dit het antwoord is

Een opmerking van de patiënt is een veiligheidscontrole. De verpleegkundige stopt en controleert het voorschrift, het geneesmiddel, de dosis en de patiënt, en neemt zo nodig contact op met de apotheek. Soms is de reden een ander merk, maar dat moet eerst worden bevestigd.

Antwoord

B · Stoppen en het voorschrift en het geneesmiddel opnieuw controleren voordat het wordt gegeven
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Bedside handoff lets patients correct errors. The nurse asks about the reaction, updates the record and alerts the prescriber and pharmacy so current and future orders can be checked.

Antwoord

A · Clarify the reaction, update the allergy record and tell the prescriber
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Groen (licht)

Waarom dit het antwoord is

Slachtoffers die kunnen lopen krijgen groen en worden als eerste weggestuurd. Ze worden later opnieuw beoordeeld, omdat sommigen letsel kunnen hebben dat verslechtert.

Antwoord

B · Groen (licht)
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person

Waarom dit het antwoord is

Inhalational anthrax is not spread from person to person, so standard precautions are used. Contact precautions may be added for skin (cutaneous) anthrax with draining lesions.

Antwoord

B · Standard precautions, because it does not usually spread from person to person
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Respiratory acidosis

Waarom dit het antwoord is

A raised PaCO2 with a low pH means the lungs are not removing enough CO2, for example from hypoventilation. A normal bicarbonate suggests it is acute.

Antwoord

B · Respiratory acidosis
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · "I only need to weigh myself once a month."

Waarom dit het antwoord is

Daily weights at the same time with the same scales detect fluid retention early. A rapid gain, worsening breathlessness or needing more pillows should be reported.

Antwoord

D · "I only need to weigh myself once a month."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs

Waarom dit het antwoord is

NSAIDs reduce prostaglandin-driven blood flow to the kidney. Combined with an ACE inhibitor and a diuretic, this can cause acute kidney injury, especially in older adults. The nurse reports the result and the NSAID is usually stopped.Gecontroleerd met: Creatinine blood test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · The NSAID reduces kidney blood flow on top of the other two drugs
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Urgent dialysis

Waarom dit het antwoord is

Indications for urgent dialysis in AKI include refractory hyperkalemia, severe metabolic acidosis, fluid overload not responding to diuretics, uremic complications and some poisonings. This patient has three of them.Gecontroleerd met: Acute tubular necrosis · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Urgent dialysis
11.Farmacologie

Antwoord: C · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm

Waarom dit het antwoord is

Non-selective beta blockers block both beta-1 and beta-2 receptors. Blocking beta-2 receptors in the bronchi removes their relaxing effect and can trigger severe bronchospasm.

Antwoord

C · It blocks beta-2 receptors in the airways and can cause bronchospasm
12.Farmacologie

Antwoord: B · Digoxin

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors (or ARBs/ARNI), beta blockers, mineralocorticoid antagonists and SGLT2 inhibitors reduce mortality in heart failure with reduced ejection fraction. Digoxin improves symptoms and reduces admissions without reducing mortality.

Antwoord

B · Digoxin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot

Waarom dit het antwoord is

Natriumretentie leidt tot waterretentie, waardoor het circulerend volume, de preload en de stuwing toenemen. Het beperken van natrium en bij sommige patiënten van vocht helpt oedeem en kortademigheid onder controle te houden. De precieze grenzen worden bepaald door de voorschrijver.

Antwoord

B · Natrium zorgt ervoor dat het lichaam water vasthoudt, wat de stuwing vergroot
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation

Waarom dit het antwoord is

Atelectasis is common in the first days after surgery, especially upper abdominal surgery, due to pain, shallow breathing and immobility. It can cause a low-grade fever and reduced basal breath sounds. Good analgesia, deep breathing exercises, coughing with wound support and early mobilisation reverse it and prevent pneumonia.

Antwoord

C · Atelectasis: give analgesia, deep breathing and mobilisation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Monitor BP, fluid balance and daily weight

Waarom dit het antwoord is

In acute glomerulonephritis, salt and water retention cause oedema and hypertension. Close monitoring of BP, input and output and daily weights is needed, often with salt and fluid restriction and antihypertensives.

Antwoord

C · Monitor BP, fluid balance and daily weight
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Een deel van de insuline voortzetten (basaal of een intraveneus infuus met variabele snelheid) met glucosecontroles

Waarom dit het antwoord is

Bij diabetes type 1 leidt het stoppen van insuline binnen uren tot ketoacidose. Perioperatief wordt basale insuline voortgezet (vaak in een lagere dosis) of wordt bij langer vasten een intraveneus insulineinfuus met variabele snelheid met glucosehoudend vocht gebruikt. Maaltijdinsuline wordt tijdens het vasten achtergehouden. De glucose wordt vaak gecontroleerd.

Antwoord

A · Een deel van de insuline voortzetten (basaal of een intraveneus infuus met variabele snelheid) met glucosecontroles
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Nausea triggered by reminders of treatment before it is given

Waarom dit het antwoord is

Anticipatory nausea is a conditioned response after previous poorly controlled nausea, triggered by sights or smells linked to treatment. Good antiemetic control from the first cycle helps prevent it; relaxation techniques and anxiolytics may help.

Antwoord

C · Nausea triggered by reminders of treatment before it is given
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Diathermy can interfere with the pacemaker's function

Waarom dit het antwoord is

Electrical interference from monopolar diathermy can inhibit or reprogram pacemakers and defibrillators. The team plans ahead, for example using bipolar diathermy, placing the plate carefully or having the device checked.

Antwoord

C · Diathermy can interfere with the pacemaker's function
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Caesarean birth

Waarom dit het antwoord is

Pregnancy and the postpartum period are hypercoagulable. Caesarean birth, immobility, obesity, older age and previous VTE add to the risk. Early walking and, where indicated, prophylaxis reduce it.

Antwoord

B · Caesarean birth
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · "I will check my glucose as shown and record it."

Waarom dit het antwoord is

Regular glucose monitoring with records guides treatment changes. Skipping meals can cause hypoglycaemia and ketosis, insulin does not cross the placenta in a meaningful amount, and fetal growth is monitored.

Antwoord

C · "I will check my glucose as shown and record it."
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Dagelijks wegen op dezelfde weegschaal, samen met het tellen van natte luiers

Waarom dit het antwoord is

Dagelijks wegen op dezelfde weegschaal op hetzelfde tijdstip, vochtbalans (inclusief het wegen van luiers) en klinische tekenen zoals slijmvliezen en capillaire refill geven het beste beeld van de hydratatie.

Antwoord

B · Dagelijks wegen op dezelfde weegschaal, samen met het tellen van natte luiers
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures

Waarom dit het antwoord is

Over-diluted formula gives too few calories and too much free water, which can cause hyponatraemia and seizures. The nurse should also address the underlying problem, for example by linking the family with financial or social support.

Antwoord

D · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · A low serum sodium

Waarom dit het antwoord is

SSRIs can cause hyponatraemia through SIADH, especially in older adults. Confusion, falls and drowsiness after starting an SSRI should prompt a sodium check.

Antwoord

C · A low serum sodium
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Schizoaffective disorder

Waarom dit het antwoord is

In schizoaffective disorder, a major mood episode occurs alongside schizophrenia symptoms, mood episodes are present for most of the illness, and psychotic symptoms are also present for at least 2 weeks without a mood episode. In psychotic depression, the psychosis occurs only during the mood episode.

Antwoord

D · Schizoaffective disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 201 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

6·12 + 7 = 79 in

Inches naar centimeters

h = 79·2,54 = 200,7 ≈ 201 cm

Antwoord

h = 201 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 200 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Hele kuur

V = 10 mL × 4/dag × 5 = 200 mL

Antwoord

V = 200 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 375 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

25·15 = 375 mg

Antwoord

D = 375 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 12,5 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/100 = 12,5 mL/h

Antwoord

R = 12,5 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 31 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 500·15/240 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Antwoord

R = 31 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 31 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 60 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

200/50 = 4 mg/mL

Dosissnelheid

D = 4·15 = 60 mg/h

Antwoord

D = 60 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 3/1 = 3 mL/h

Antwoord

R = 3 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 7 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

21·1600 = 33600 mcg/h
33600/60 = 560 mcg/min

Per kilogram

D = 560/80 = 7 mcg/kg/min

Antwoord

D = 7 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1860 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 200 + 240 = 440 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 100·12 = 1200 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
I = 1860 mL

Antwoord

I = 1860 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 550 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

14:00 → 21:30 = 7,5 h

Toegediend volume

60·7,5 = 450 mL

Resterend volume

V = 1000 − 450 = 550 mL

Antwoord

V = 550 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen spontaan → 4
V: is georiënteerd in persoon, plaats en tijd → 5
M: volgt opdrachten → 6

Optellen

GCS = 4 + 5 + 6 = 15

Ernst

GCS 15 → licht

Antwoord

licht
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 37,9 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,22: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 20 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 8 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 58,12 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,24·713 − 48/0,8 = 171,1 − 60 = 111,1 mmHg

Gradiënt

A–a = 111,1 − 53 = 58,12 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 58,12 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinusbradycardie

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 29 kleine hokjes, 1500 ÷ 29 ≈ 52 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,16 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,18 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

sinusbradycardie

Antwoord

sinusbradycardie
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire tachycardie

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

ventriculaire tachycardie

Antwoord

ventriculaire tachycardie

In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions