Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient you are walking with starts to fall. What should you do?

  1. AEase them gently to the floor while protecting their head
  2. BGrab them under the armpits and lift them
  3. CLet go quickly and call for help
  4. DTry to hold them upright with your arms around their chest
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

During medicines reconciliation, the patient says they take an anticoagulant at home, but it has not been prescribed in hospital. What should the nurse do?

  1. AIgnore it, as the hospital doctor knows best
  2. BTell the patient to stop it for good
  3. CGive the patient's own supply without telling anyone
  4. DInform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient on contact precautions must be taken to another department for a test. What is correct?

  1. AHave the patient wear an N95 respirator during transport
  2. BCover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
  3. CPut the patient in a separate elevator with the doors open
  4. DCancel the test until the precautions are no longer needed, however urgent it is
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Tijdens het inbrengen van een urinekatheter met steriele techniek raakt de punt van de katheter de dij van de patiënt. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe katheter weggooien en een nieuwe steriele gebruiken
  2. BDoorgaan, omdat de dij is schoongemaakt
  3. CDe punt afvegen met een antisepticum en doorgaan
  4. DDe punt spoelen met steriel water en dan doorgaan
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

An older patient who has been constipated for days now has small amounts of liquid stool leaking. What should the nurse suspect?

  1. AA side effect of drinking too much water
  2. BA new bowel infection that has caused the diarrhea
  3. CThe constipation has fully resolved
  4. DFecal impaction with liquid stool passing around it
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt heeft het eerst de aandacht van de verpleegkundige nodig?

  1. AEen patiënt met bekende migraine die hoofdpijn heeft zoals gewoonlijk
  2. BEen patiënt met chronische rugpijn die om een warmtekussen vraagt
  3. CEen patiënt met al lang bestaande hypertensie van wie de bloeddruk 158/94 mmHg is en die geen klachten heeft
  4. DEen patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  2. BWeekly temperature and a single blood glucose reading
  3. CPeak flow readings
  4. DMonthly HbA1c
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die langdurig corticosteroïden gebruikt, is acuut ziek na braken en gemiste doses, met hypotensie en verwardheid. Aan welk spoedgeval moet worden gedacht?

  1. AHypercalciëmie
  2. BThyreotoxische crisis
  3. CBijniercrisis
  4. DDiabetes insipidus
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with suspected pulmonary TB needs sputum samples for acid-fast bacilli. Which instruction is correct?

  1. AGive several deep-cough samples, often first thing in the morning
  2. BGive one sample after brushing with mouthwash so it is clean
  3. CGive several samples of nasal mucus blown into a tissue
  4. DGive one sample of saliva collected from the mouth at any time of day
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een ondervoede patiënt begint weer te eten en heeft op dag 3 een fosfaat van 1,2 mg/dL (0,39 mmol/L) met spierzwakte en kortademigheid. Wat is het belangrijkste risico?

  1. ASnelle gewichtstoename, maar geen ernstig gevaar
  2. BHyperkaliëmie doordat cellen kalium vrijgeven
  3. CZwakke ademhalingsspieren en hartfalen door laag fosfaat
  4. DNierstenen door calcium dat uit de botten vrijkomt
11.FarmacologieGemiddeld

During adult cardiac arrest, how often is IV adrenaline (epinephrine) usually repeated?

  1. AEvery 30 seconds
  2. BEvery 15–20 minutes
  3. CEvery 3–5 minutes
  4. DOnce only, at the start
12.FarmacologieMoeilijk

Een oudere vrouw die twee weken geleden met een SSRI is begonnen, is nu verward en haar plasmanatrium is laag. Wat is het waarschijnlijkste mechanisme?

  1. ADoor de SSRI veroorzaakte inadequate ADH-secretie die tot waterretentie leidt
  2. BNatriumverlies door ernstige diarree door de SSRI
  3. CVerhoogde aldosteronsecretie
  4. DDirecte schade aan de bijnieren
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which emergency equipment should be kept at the bedside of a patient with a tracheostomy?

  1. AA urinary catheter set, a blood glucose meter and a thermometer
  2. BOnly a spare oxygen mask, since the tube rarely causes problems
  3. CSpare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
  4. DA nasogastric tube and a feeding pump
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse teaches a patient who has a new permanent pacemaker. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my follow-up appointments for device checks."
  2. B"I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
  3. C"I will tell staff about the device before any MRI scan."
  4. D"I will carry my pacemaker identification card with me at all times."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient taking warfarin is diagnosed with an intracerebral haemorrhage. What is the priority treatment?

  1. ADoubling the warfarin dose to stabilise the INR
  2. BStarting aspirin to prevent further clots
  3. CUrgent reversal of the anticoagulant effect
  4. DIV thrombolysis within 4,5 hours
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with acromegaly snores loudly, stops breathing at times in sleep and is sleepy during the day. What is most likely?

  1. AObstructive sleep apnoea
  2. BNarcolepsy
  3. CNormal snoring
  4. DAn anxiety disorder
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why might a patient's platelet count be monitored while they receive heparin?

  1. ATo see whether the patient has an infection
  2. BTo detect heparin-induced thrombocytopenia
  3. CTo measure the heparin dose in the blood exactly
  4. DTo check whether the heparin is causing anaemia
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient is splashed in the eye with an alkaline cleaning product. What is the first action?

  1. AAsk the patient to rub the eye to clear it
  2. BCover the eye with a pad and wait for a doctor to examine it first
  3. CAdd a few drops of vinegar to neutralise it
  4. DIrrigate the eye at once with large volumes of water or saline
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman with epilepsy is planning a pregnancy. Which advice is most appropriate?

  1. AStop all antiepileptic drugs before trying to conceive
  2. BBreastfeeding will never be possible
  3. CReview her medicines with her doctor before conception
  4. DAvoid folic acid because it lowers drug levels
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 29 weeks is in preterm labour and is given magnesium sulfate. What is the main reason for giving it at this gestation?

  1. ATo prevent eclamptic seizures
  2. BTo treat a urinary tract infection
  3. CTo reduce the baby's risk of cerebral palsy
  4. DTo speed up fetal lung maturation
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A 12-year-old with type 1 diabetes will play a long football match. What should the nurse advise?

  1. AAvoid sport, because exercise is unsafe with diabetes
  2. BInject an extra dose of insulin into the thigh just before he starts running
  3. CSkip the meal before the match to avoid high glucose
  4. DCheck glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Which practice most reduces the risk of errors with high-alert medicines such as insulin or opioid infusions in children?

  1. AChecking the dose only when the drug is given for the first time
  2. BAsking the child's parent to look at the syringe and confirm that the dose looks right
  3. CRounding doses up to the nearest whole number to keep things simple
  4. DAn independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which nursing action at mealtimes is most appropriate for a patient with anorexia nervosa?

  1. ASupervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
  2. BAllow the patient to choose to skip meals if she says she feels full or unwell
  3. CLet the patient eat alone in her room for privacy
  4. DTalk with the patient at length about calories during the meal
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient asks the nurse to pray with her before her ECT. The nurse does not share her religion. What is the most appropriate response?

  1. ATell her that religion has no place in hospital care
  2. BIgnore the request politely and change the subject to the procedure itself
  3. CTry to persuade her to adopt the nurse's own beliefs
  4. DRespect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011129:30 AM?21:3008:3009:3010:30

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 9:30 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

9:30 AM
  1. 121:30
  2. 208:30
  3. 309:30
  4. 410:30
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0022:0508:55t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 22:05 en eindigt om 08:55 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

22:0508:55
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
500 mg+ 4,6 mLV = ? mL

Een flacon bevat 500 mg poeder. Op het etiket staat: voeg 4,6 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 5 mL. Het voorschrift is 200 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

500 mg+ 4,6 mL → 5 mL200 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
40k stuks250 mL? mL/h1000 stuks/h

Een infuus bevat 40000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

40000 stuks/250 mL1000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL20 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL3 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 32 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

32 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL70 stuks/kg · 110 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 110 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

70 stuks/kg110 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine19 mL/h85 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 19 mL/h. De patiënt weegt 85 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL19 mL/h85 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee240 mLwater200 mLsoep150 mLijsschilfers100 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine275 mLurine200 mLurine200 mLurine325 mLbraaksel200 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

thee: 240 mLwater: 200 mLsoep: 150 mLijsschilfers: 100 mLInfuus: 125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 50 mLurine: 275 mLurine: 200 mLurine: 200 mLurine: 325 mLbraaksel: 200 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 60 mL/hstart 17:00ttotaal​ = ? h75 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 17:00 met 75 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 60 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL75 mL/h · 2 h60 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, is georiënteerd in persoon, plaats en tijd en vertoont als beste motorische reactie: volgt opdrachten. Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 60/min, geen reactie op prikkels, slappe ledematen zonder spiertonus en geen ademhaling. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,57PaCO₂mmHg354527HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,57, PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,57PaCO₂ 27 mmHg (3,6 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 144, Cl⁻ 104 en HCO₃⁻ 17 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.

Na⁺ 144 mmol/LCl⁻ 104 mmol/LHCO₃⁻ 17 mmol/L
deltaratio =
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVnormaal sinusritmesinusritme met PVC’sventriculaire bigeminieboezemfibrilleren

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1normaal sinusritme
  2. 2sinusritme met PVC’s
  3. 3ventriculaire bigeminie
  4. 4boezemfibrilleren
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Ease them gently to the floor while protecting their head

Waarom dit het antwoord is

Trying to stop a fall can injure both the nurse and the patient. The nurse widens their stance, supports the patient and guides them down, protecting the head.

Antwoord

A · Ease them gently to the floor while protecting their head
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Inform the prescriber so the omission can be reviewed

Waarom dit het antwoord is

Unexplained differences between home and hospital medicines are reported to the prescriber. Missed anticoagulants can cause clots, and some omissions are deliberate, for example before surgery.

Antwoord

D · Inform the prescriber so the omission can be reviewed
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department

Waarom dit het antwoord is

Transport is limited to what is necessary. Infected areas are contained or covered, the patient wears a clean gown, the receiving area is informed and equipment is cleaned afterwards.

Antwoord

B · Cover wounds, give the patient a clean gown and tell the receiving department
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · De katheter weggooien en een nieuwe steriele gebruiken

Waarom dit het antwoord is

Zodra een steriel voorwerp een niet-steriel oppervlak aanraakt, is het besmet en wordt het vervangen. Het inbrengen van een besmette katheter brengt bacteriën in de blaas en vergroot het risico op een urineweginfectie.

Antwoord

A · De katheter weggooien en een nieuwe steriele gebruiken
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Fecal impaction with liquid stool passing around it

Waarom dit het antwoord is

In fecal impaction, liquid stool from higher in the bowel leaks around the hard mass. Giving an antidiarrheal would make things worse; the nurse assesses and reports.

Antwoord

D · Fecal impaction with liquid stool passing around it
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg

Waarom dit het antwoord is

Een plotselinge, ernstige "donderslag"-hoofdpijn kan wijzen op een bloeding in de hersenen, zoals een subarachnoïdale bloeding, en is een noodgeval. De andere patiënten hebben bekende, stabiele problemen die bij hun voorgeschiedenis passen.

Antwoord

D · Een patiënt die zegt dat dit "de ergste hoofdpijn van mijn leven" is, die plotseling begon, met een bloeddruk van 170/100 mmHg
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Waarom dit het antwoord is

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Antwoord

A · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Bijniercrisis

Waarom dit het antwoord is

Gemiste steroïddoses tijdens ziekte kunnen een bijniercrisis veroorzaken, met shock, braken en verwardheid. Die wordt dringend behandeld met parenteraal hydrocortison en vocht.

Antwoord

C · Bijniercrisis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning

Waarom dit het antwoord is

Usually a series of three sputum samples is collected, at least one in the early morning, when secretions have pooled overnight. The patient rinses with water (not mouthwash), takes deep breaths and coughs deeply to bring up sputum, not saliva. Airborne precautions are used.Gecontroleerd met: Sputum Culture · MedlinePlus (NIH) (2024); Acid-Fast Bacillus (AFB) Tests · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Give several deep-cough samples, often first thing in the morning
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Zwakke ademhalingsspieren en hartfalen door laag fosfaat

Waarom dit het antwoord is

Wanneer de voeding herstart, drijft insuline fosfaat de cellen in, waardoor het serumfosfaat sterk kan dalen (refeedingsyndroom). Ernstige hypofosfatemie verzwakt het middenrif en het hart. Fosfaat wordt aangevuld en de voeding wordt langzaam opgebouwd.Gecontroleerd met: Refeeding Syndrome · StatPearls (NCBI Bookshelf)

Antwoord

C · Zwakke ademhalingsspieren en hartfalen door laag fosfaat
11.Farmacologie

Antwoord: C · Every 3–5 minutes

Waarom dit het antwoord is

In adult advanced life support, adrenaline 1 mg IV or IO is repeated every 3–5 minutes during the arrest. High-quality CPR and defibrillation for shockable rhythms remain the priorities.

Antwoord

C · Every 3–5 minutes
12.Farmacologie

Antwoord: A · Door de SSRI veroorzaakte inadequate ADH-secretie die tot waterretentie leidt

Waarom dit het antwoord is

SSRI's kunnen het syndroom van inadequate secretie van antidiuretisch hormoon (SIADH) veroorzaken, vooral bij ouderen. Waterretentie verdunt het plasmanatrium, wat hyponatriëmie en verwardheid veroorzaakt.

Antwoord

A · Door de SSRI veroorzaakte inadequate ADH-secretie die tot waterretentie leidt
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen

Waarom dit het antwoord is

Bedside equipment usually includes spare tracheostomy tubes (same size and one size smaller), an obturator if used, suction with catheters, oxygen, a bag-valve-mask and tracheal dilators where policy requires. It is checked at every shift.

Antwoord

C · Spare tubes (same size and one smaller), suction and oxygen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."

Waarom dit het antwoord is

Patients are advised to keep mobile phones at least about 15 cm from the device and to hold them to the opposite ear. They carry a device card, tell staff before MRI or surgery (diathermy) and attend follow-up checks. Normal household appliances are generally safe.

Antwoord

B · "I will keep my mobile phone in my shirt pocket over the device."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Urgent reversal of the anticoagulant effect

Waarom dit het antwoord is

Anticoagulants make the haematoma expand. Warfarin is reversed urgently, typically with prothrombin complex concentrate and IV vitamin K. Thrombolysis and antiplatelets are contraindicated in a bleed.

Antwoord

C · Urgent reversal of the anticoagulant effect
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Obstructive sleep apnoea

Waarom dit het antwoord is

Growth hormone excess enlarges the tongue and upper airway tissues, so obstructive sleep apnoea is common in acromegaly. It needs assessment because it raises cardiovascular risk and affects safety under anaesthesia.

Antwoord

A · Obstructive sleep apnoea
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · To detect heparin-induced thrombocytopenia

Waarom dit het antwoord is

Heparin-induced thrombocytopenia is an immune reaction, usually 5–10 days after starting heparin, that lowers platelets and paradoxically causes thrombosis. Monitoring depends on risk and local policy.

Antwoord

B · To detect heparin-induced thrombocytopenia
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Irrigate the eye at once with large volumes of water or saline

Waarom dit het antwoord is

Alkali burns can cause severe, deep eye damage. Immediate, prolonged irrigation, checking the pH, and urgent ophthalmology review are needed. Neutralising agents are not used.

Antwoord

D · Irrigate the eye at once with large volumes of water or saline
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Review her medicines with her doctor before conception

Waarom dit het antwoord is

Preconception review allows a switch to the lowest-risk effective drug, often at the lowest effective dose, and higher-dose folic acid. Most women can breastfeed while taking antiepileptics.

Antwoord

C · Review her medicines with her doctor before conception
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · To reduce the baby's risk of cerebral palsy

Waarom dit het antwoord is

Before about 32 weeks, magnesium sulfate given when preterm birth is imminent reduces the risk of cerebral palsy. It is a neuroprotective use, separate from seizure prevention in pre-eclampsia.

Antwoord

C · To reduce the baby's risk of cerebral palsy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand

Waarom dit het antwoord is

Exercise increases glucose uptake by muscles, so hypoglycaemia can occur during or after sport, even overnight. Checking glucose, having extra carbohydrate and adjusting insulin as advised make sport safe and beneficial.

Antwoord

D · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · An independent double check by a second nurse before giving the medicine

Waarom dit het antwoord is

Paediatric doses are individualised and often very small, so tenfold errors are a real risk. Independent double checks of the calculation, dose and pump settings for high-alert medicines are a key safety measure.

Antwoord

D · An independent double check by a second nurse before giving the medicine
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards

Waarom dit het antwoord is

Supervised meals and observation afterwards reduce hiding or discarding food, vomiting and excessive exercise. Mealtimes should be calm, with conversation that is not focused on food or weight.

Antwoord

A · Supervise the meal and observe the patient for an agreed period afterwards
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain

Waarom dit het antwoord is

Supporting spiritual needs can reduce distress. The nurse can respond with respect within her own comfort, and refer to chaplaincy or faith leaders, without imposing her own beliefs.

Antwoord

D · Respect the request, join in if comfortable, and offer to call the chaplain
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 09:30

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

9 AM → 09

Antwoord

09:30

Antwoord

09:30
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 650 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

22:05 → 24:00 = 115 min

Na middernacht

00:00 → 08:55 = 535 min

Totaal

t = 115 + 535 = 650 min

Antwoord

t = 650 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

500 mg/5 mL = 100 mg/mL

Volume

V = 200/100 = 2 mL

Antwoord

V = 2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 6,25 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

40000/250 = 160 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1000/160 = 6,25 mL/h

Antwoord

R = 6,25 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 56 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 500·20/180 = 55,56 ≈ 56 gtt/min

Antwoord

R = 56 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 56 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,5 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Resterende tijd

t = 450/128 = 3,516 ≈ 3,5 h

Antwoord

t = 3,5 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 7,7 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·110 = 7 700 stuks

Volume

V = 7700/1000 = 7,7 mL

Antwoord

V = 7,7 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 6 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

19·1600 = 30400 mcg/h
30400/60 = 506,7 mcg/min

Per kilogram

D = 506,7/85 = 5,961 ≈ 6 mcg/kg/min

Antwoord

D = 6 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 1040 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 240 + 200 + 150 = 590 mL
ijsschilfers: 100/2 = 50 mL
Infuus: 125·12 = 1500 mL
intraveneus antibioticum: 2·50 = 100 mL
totale intake = 2240 mL

Totale output

275 + 200 + 200 + 325 + 200 = 1200 mL

Balans

B = 2240 − 1200 = 1040 mL

Antwoord

B = 1040 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 16,2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·2 = 150 mL
1000 − 150 = 850 mL over

Tweede deel

850/60 = 14,17 h

Totale tijd

t = 2 + 14,17 = 16,17 ≈ 16,2 h

Antwoord

t = 16,2 h

Dat is ongeveer 16 h 10 min, dus de zak is rond 09:10 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen als er tegen wordt gesproken → 3
V: is georiënteerd in persoon, plaats en tijd → 5
M: volgt opdrachten → 6

Optellen

GCS = 3 + 5 + 6 = 14

Ernst

GCS 14 → licht

Antwoord

licht
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 60/min → 1
Grimace: geen reactie op prikkels → 0
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: geen ademhaling → 0

Optellen

APGAR = 0 + 1 + 0 + 0 + 0 = 1

Interpretatie

1 → laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,57: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 27 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: deltaratio = 1,571

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 144 − (104 + 17) = 23

Deltaratio

(23 − 12)/(24 − 17) = 11/7 = 1,571

Antwoord

deltaratio = 1,571

Tussen 1 en 2: een zuivere acidose met hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinusritme met PVC’s

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 7 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 70 per minuut.
2. Ritme: regelmatig (0,88 s) behalve de vroege slagen en de pauze na elk daarvan.
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,10 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,16 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.

Interpretatie

sinusritme met PVC’s

Antwoord

sinusritme met PVC’s
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 71 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 21 kleine hokjes = 0,84 s → 1500 ÷ 21 = 71,43 ≈ 71 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 27 kleine hokjes = 1,08 s → 1500 ÷ 27 = 55,56 ≈ 56 per minuut

Antwoord

atriale frequentie = 71 bpm

Antwoord

atriale frequentie = 71 bpm

Derdegraads blok met een junctioneel ontsnappingsritme met smal complex (meestal 40–60 per minuut).

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions