Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which response is an example of false reassurance?

  1. A"You seem worried. Would you like to talk about it?"
  2. B"Don't worry, everything will be fine."
  3. C"What are you most concerned about?"
  4. D"I can see this is hard for you."
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welk kenmerk helpt het best een delier van dementie te onderscheiden?

  1. AEen delier duurt altijd vele jaren
  2. BDementie begint binnen enkele uren na een infectie
  3. CEen delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
  4. DDementie verbetert altijd zodra de onderliggende oorzaak is behandeld
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A peripheral IV site is red, warm and tender along the vein. What should the nurse do?

  1. ARemove the catheter and insert a new one at another site if still needed
  2. BFlush the catheter harder to clear the vein and keep using the same site
  3. CApply a warm pack and keep using the same site
  4. DIncrease the infusion rate to finish the bag sooner
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A small-bore feeding tube has just been inserted blindly at the bedside. Which method is the most reliable way to confirm its position before the first feeding?

  1. ABy an x-ray reviewed by a competent clinician
  2. BBy checking that the patient can still talk
  3. CBy listening over the stomach while injecting air
  4. DBy putting the end in water to look for bubbles
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Welke patiënt krijgt volgens de Emergency Severity Index het hoogste urgentieniveau?

  1. AEen patiënt met pijn op de borst en normale vitale functies
  2. BEen patiënt met een mogelijke enkelfractuur
  3. CEen niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
  4. DEen patiënt met keelpijn sinds drie dagen en normale vitale functies
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Tijdens een drukke dienst zijn vier taken aan de beurt. Welke moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AEen stabiele patiënt helpen het menukaartje voor morgen in te vullen
  2. BDe eerste dosis intraveneuze antibiotica voor een patiënt met vermoedelijke sepsis
  3. CEen routinematige dagelijkse vitaminetablet geven die op hetzelfde moment aan de beurt is
  4. DHet verpleegkundig zorgplan bijwerken vóór de audit van de managers
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een insult van een patiënt duurt al meer dan vijf minuten. Wat betekent dit?

  1. ALeg iets in de mond om tongbeten te voorkomen
  2. BHet moet worden behandeld als status epilepticus en er moet noodmedicatie worden gegeven
  3. CHet is normaal en behoeft geen behandeling
  4. DHoud de ledematen vast om de bewegingen te stoppen
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met ernstig astma wordt stil, met een "stille thorax", uitputting en een dalende ademfrequentie. Waar wijst dit op?

  1. AAlleen angst
  2. BNormaal herstel na een vernevelaar
  3. CVerbetering van de astma-aanval doordat de bronchospasme afneemt en de luchtwegen ontspannen
  4. DLevensbedreigend astma met dreigende ademstilstand
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een patiënt bij bewustzijn met een bloedglucose van 54 mg/dL (3,0 mmol/L) heeft 15 g snelwerkend koolhydraat genomen. Wanneer moet de glucose opnieuw worden gecontroleerd?

  1. ABij de volgende maaltijd
  2. BDe volgende ochtend
  3. CNa ongeveer 15 minuten
  4. DNa ongeveer 2 uur
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. AHypothyroidism
  2. BDiabetes insipidus
  3. CAdrenal insufficiency
  4. DCushing syndrome
11.FarmacologieGemiddeld

Which teaching about antiepileptic drugs is most important?

  1. AStop the drug when you have had no seizures for one whole week
  2. BTake a double dose if you feel a seizure coming
  3. CAlcohol has no effect on seizure control
  4. DDo not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures
12.FarmacologieMoeilijk

Beta-lactam antibiotics show time-dependent killing. What does this mean for administration?

  1. ADoses should be given only when the patient has a fever
  2. BDoses can be given at any time as long as the daily total is right
  3. CDoses should be given on time at evenly spaced intervals
  4. DA single very large daily dose works best
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient with an implantable cardioverter-defibrillator asks what to do if it fires. Which teaching is correct?

  1. AIgnore any shock at all, because the device is designed to fire every day and needs no follow-up
  2. BOne shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
  3. CRemove the device battery at home if it fires more than once
  4. DDrive straight to hospital alone after any shock so the device can be checked by the team
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with heart failure wakes extremely breathless, coughing pink frothy sputum. BP is 168/96 mmHg and SpO₂ 86%. Help has been called. What is the best initial nursing action?

  1. AEncourage the patient to walk to ease the breathing
  2. BSit the patient upright with the legs down and give oxygen
  3. CGive a large IV fluid bolus to support the circulation
  4. DLie the patient flat with the legs raised on pillows
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

After transsphenoidal pituitary surgery, which advice should the patient follow?

  1. ALie completely flat for at least a week after surgery
  2. BDrink through a straw to keep the nose clean
  3. CAvoid blowing the nose, straining and bending forward
  4. DBlow the nose often to clear any clots
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A nurse teaches a carer to give buccal midazolam for prolonged seizures. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
  2. B"I will write down the time the seizure started and the time I gave the dose."
  3. C"I will call an ambulance if the care plan tells me to."
  4. D"I will give it into the space between his gum and cheek."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom werken tabletten met gereguleerde afgifte of maagsapresistente tabletten mogelijk niet goed bij een patiënt met een ileostoma?

  1. APatiënten met een ileostoma kunnen geen orale medicatie gebruiken
  2. BHet stoma neemt het geneesmiddel veel te snel op in het bloed
  3. CDe enzymen van het ileostoma vernietigen elk type orale medicatie
  4. DSnelle passage betekent dat de tablet kan passeren voordat het geneesmiddel vrijkomt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient has sharp, tearing pain on passing stool, "like passing glass", with a streak of fresh blood. Which condition is most likely?

  1. AUpper GI bleeding
  2. BCrohn's disease of the ileum
  3. CAnal fissure
  4. DColorectal cancer
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Tijdens de geboorte is het hoofdje van de baby geboren maar zitten de schouders vast. Welke eerste handeling is standaard?

  1. AMcRoberts-manoeuvre met suprapubische druk
  2. BHard aan het hoofdje van de baby trekken
  3. CHet hoofdje als eerste stap terug in de vagina duwen
  4. DStevige druk op de fundus
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Na fundusmassage blijft de baarmoeder slap en is het bloedverlies fors. Wat is de eerstvolgende prioriteit?

  1. AOrale vloeistoffen aanbieden en over een uur opnieuw controleren
  2. BHulp roepen en volgens protocol het voorgeschreven uterotonicum, zoals oxytocine, toedienen
  3. CZelf 30 minuten stevig de fundus blijven masseren voordat het team wordt geroepen
  4. DDe vrouw rechtop zetten in hoge Fowler-houding
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A breastfed infant has gastroenteritis with mild dehydration. What should the nurse advise?

  1. AGive diluted fruit juice instead of breast milk
  2. BGive nothing by mouth for 24 hours
  3. CStop breastfeeding until the diarrhoea has completely stopped, then restart slowly
  4. DContinue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 5-year-old with leukaemia tells the nurse she is ill because she was naughty. What is the best response?

  1. AExplain the cell biology of leukaemia to her in detail
  2. BAgree that being good may help her get better faster
  3. CReassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
  4. DIgnore the remark, as she is too young to understand
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "I feel like I'm dying inside." Which nurse response best uses the technique of exploring?

  1. A"Everyone feels that way sometimes."
  2. B"Let's talk about something more cheerful."
  3. C"Tell me more about what that feeling is like for you."
  4. D"You shouldn't say things like that."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die al weken ernstig depressief is, is plotseling vrolijk en kalm en geeft zijn horloge aan een andere patiënt. Wat is de meest passende handeling?

  1. AHem prijzen voor zijn vrijgevigheid en verder niets zeggen
  2. BVaststellen dat zijn stemming duidelijk verbetert en zijn toezichtniveau verlagen
  3. CZijn ontslag voor morgen plannen
  4. DHem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011124:55 PM?15:5517:5504:5516:55

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 4:55 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

4:55 PM
  1. 115:55
  2. 217:55
  3. 304:55
  4. 416:55
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0023:2504:30t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 23:25 en eindigt om 04:30 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel uur t liep het? Geef het antwoord in uren als decimaal getal, afgerond op twee decimalen.

23:2504:30
t = h
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg en krijgt 5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

18 kg5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
22 kg106 cmBSA = √(h·w/3600)175 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 106 cm lang en weegt 22 kg. Het voorschrift is 175 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

106 cm22 kg175 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?60 gtt/mL100 gtt/min8 h

Een infuus loopt met 100 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 8 uur?

100 gtt/min60 gtt/mL8 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL15 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min15 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h73 kg12 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 12 eenheden/kg/h voor een patiënt van 73 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL12 stuks/kg/h73 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h70 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 70 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min70 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee240 mLwater350 mLInfuus125 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine500 mLurine375 mLurine225 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 79 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

79 kg12 hurine: 500 mLurine: 375 mLurine: 225 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL750 mL ingelopen120 mL/h22:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 22:00 is er al 750 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL750 mL ingelopen120 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 97% op kamerlucht, bloeddruk 88/52 mmHg, hartslag 76/min, alert, temperatuur 36,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 97%luchtSBP 88HR 76AT 36,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,48PaCO₂mmHg354521HCO₃⁻mmol/L222615ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,48, PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa) en HCO₃⁻ 15 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,48PaCO₂ 21 mmHg (2,8 kPa)HCO₃⁻ 15 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 35% zuurstof, PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) en PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 35%PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)PaCO₂ 48 mmHg (6,4 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemfibrillerennormaal sinusritmesinusritme met PVC’seerstegraads AV-blok

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemfibrilleren
  2. 2normaal sinusritme
  3. 3sinusritme met PVC’s
  4. 4eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriculaire tachycardie (SVT)ventriculaire tachycardieventrikelfibrillerentorsades de pointes

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1supraventriculaire tachycardie (SVT)
  2. 2ventriculaire tachycardie
  3. 3ventrikelfibrilleren
  4. 4torsades de pointes

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · "Don't worry, everything will be fine."

Waarom dit het antwoord is

False reassurance dismisses the patient's feelings and promises something the nurse cannot know. Acknowledging the worry and exploring it is more helpful.

Antwoord

B · "Don't worry, everything will be fine."
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag

Waarom dit het antwoord is

Een delier ontstaat in uren tot dagen met wisselende aandacht en bewustzijn, vaak door een lichamelijke oorzaak. Dementie ontwikkelt zich geleidelijk over maanden of jaren. Mensen met dementie hebben een hoger risico op een delier.

Antwoord

C · Een delier begint plotseling en de aandacht wisselt gedurende de dag
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed

Waarom dit het antwoord is

Redness, warmth and tenderness along the vein indicate phlebitis, which can lead to infection. The catheter is removed and, if IV access is still needed, a new one is placed at a different site.

Antwoord

A · Remove the catheter and insert a new one at another site if still needed
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · By an x-ray reviewed by a competent clinician

Waarom dit het antwoord is

An x-ray is the most reliable way to confirm the position of a newly placed blind-inserted feeding tube, and US guidance recommends it before first use. In the UK, testing a gastric aspirate (pH 5,5 or below) is the first-line check for nasogastric tubes, with x-ray used when no aspirate is obtained or the pH is too high. Both reject air auscultation and the bubble test, and a tube in the airway can still allow talking.

Antwoord

A · By an x-ray reviewed by a competent clinician
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling

Waarom dit het antwoord is

Een niet-reagerende patiënt met agonale ademhaling heeft onmiddellijke ondersteuning van luchtweg en ademhaling nodig, wat ESI-niveau 1 is. Pijn op de borst met normale vitale functies is hoog risico (niveau 2), en de anderen zijn lagere niveaus.

Antwoord

C · Een niet-reagerende patiënt met hapjes naar adem en onregelmatige ademhaling
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De eerste dosis intraveneuze antibiotica voor een patiënt met vermoedelijke sepsis

Waarom dit het antwoord is

Vroege antibiotica verbeteren de overleving bij sepsis en worden bij voorkeur binnen een uur na herkenning gegeven. De andere taken zijn routine en kunnen wachten.

Antwoord

B · De eerste dosis intraveneuze antibiotica voor een patiënt met vermoedelijke sepsis
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Het moet worden behandeld als status epilepticus en er moet noodmedicatie worden gegeven

Waarom dit het antwoord is

Een insult van vijf minuten of langer, of herhaalde insulten zonder herstel, wordt behandeld als status epilepticus. Bescherm tegen letsel, geef zuurstof en geef anti-epileptica voor noodgevallen volgens voorschrift.

Antwoord

B · Het moet worden behandeld als status epilepticus en er moet noodmedicatie worden gegeven
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Levensbedreigend astma met dreigende ademstilstand

Waarom dit het antwoord is

Een stille thorax, uitputting, cyanose en verwardheid zijn levensbedreigende tekenen. De patiënt heeft direct inbreng nodig van een senior arts en de intensive care.

Antwoord

D · Levensbedreigend astma met dreigende ademstilstand
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Na ongeveer 15 minuten

Waarom dit het antwoord is

De regel van 15 is 15 g snelwerkend koolhydraat, een controle na 15 minuten en een herhaling als de glucose nog onder 70 mg/dL (3,9 mmol/L) is. Een tussendoortje of maaltijd helpt daarna een terugval te voorkomen.Gecontroleerd met: Low blood sugar - self-care · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

C · Na ongeveer 15 minuten
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Cushing syndrome

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.Gecontroleerd met: Hypercortisolism (Cushing Syndrome) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025); Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

D · Cushing syndrome
11.Farmacologie

Antwoord: D · Do not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures

Waarom dit het antwoord is

Abrupt withdrawal of antiepileptic drugs can cause rebound seizures and even status epilepticus. Any change is made gradually under medical supervision.

Antwoord

D · Do not stop the drug suddenly, as this can trigger severe seizures
12.Farmacologie

Antwoord: C · Doses should be given on time at evenly spaced intervals

Waarom dit het antwoord is

For beta-lactams, efficacy depends on the time the drug level stays above the minimum inhibitory concentration. Evenly spaced, on-time doses, or extended infusions, support this.

Antwoord

C · Doses should be given on time at evenly spaced intervals
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services

Waarom dit het antwoord is

A single shock with full recovery usually needs a call to the device team. Several shocks in a short time, or a shock with chest pain, breathlessness or collapse, needs emergency help. Patients should not drive themselves after a shock.

Antwoord

B · One shock and well: contact the device clinic; repeated shocks or unwell: call emergency services
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen

Waarom dit het antwoord is

This is acute pulmonary oedema. Sitting upright with the legs dependent reduces venous return and eases breathing, and oxygen is titrated to target. IV diuretics, and sometimes nitrates or CPAP, are expected. Lying flat or giving fluids would worsen the congestion.

Antwoord

B · Sit the patient upright with the legs down and give oxygen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Avoid blowing the nose, straining and bending forward

Waarom dit het antwoord is

Raised pressure in the head can open the repair and cause a CSF leak. Patients avoid nose blowing, straining, coughing hard and bending forward, and sneeze with the mouth open. Straws may also be avoided.

Antwoord

C · Avoid blowing the nose, straining and bending forward
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."

Waarom dit het antwoord is

Nothing should ever be put between the teeth during a seizure. Buccal midazolam is given between the gum and cheek, so the mouth does not need to be forced open. Timing the seizure and following the emergency care plan are correct.

Antwoord

A · "I will put something between his teeth so he does not bite his tongue."
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Snelle passage betekent dat de tablet kan passeren voordat het geneesmiddel vrijkomt

Waarom dit het antwoord is

Zonder dikke darm is de darmpassage sneller, dus preparaten met vertraagde afgifte of een coating worden mogelijk slecht opgenomen. Restanten van tabletten kunnen in de zak verschijnen. Een apotheker kan alternatieve toedieningsvormen voorstellen.

Antwoord

D · Snelle passage betekent dat de tablet kan passeren voordat het geneesmiddel vrijkomt
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Anal fissure

Waarom dit het antwoord is

An anal fissure causes severe pain during and after defecation with bright red blood. Treatment includes stool softeners, fibre and topical treatment to relax the sphincter.

Antwoord

C · Anal fissure
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · McRoberts-manoeuvre met suprapubische druk

Waarom dit het antwoord is

Roep bij schouderdystocie hulp, buig de dijen van de vrouw scherp tegen haar buik (McRoberts) en geef suprapubische druk, niet fundusdruk. Fundusdruk en sterk trekken aan het hoofdje kunnen het vastzitten verergeren en de baby verwonden.

Antwoord

A · McRoberts-manoeuvre met suprapubische druk
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Hulp roepen en volgens protocol het voorgeschreven uterotonicum, zoals oxytocine, toedienen

Waarom dit het antwoord is

Aanhoudend bloedverlies met slechte tonus vraagt om onmiddellijke opschaling en uterotonica, terwijl de massage wordt voortgezet, de blaas wordt geleegd, de vitale functies worden bewaakt, de intraveneuze toegang wordt behouden en het bloedverlies wordt gemeten. Het uitstellen van hulp is de gevaarlijke keuze.

Antwoord

B · Hulp roepen en volgens protocol het voorgeschreven uterotonicum, zoals oxytocine, toedienen
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised

Waarom dit het antwoord is

Breastfeeding should continue during gastroenteritis, with oral rehydration solution added when there are signs of dehydration. Withholding feeds slows recovery and juice can worsen diarrhoea.

Antwoord

D · Continue breastfeeding, and give oral rehydration solution as advised
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill

Waarom dit het antwoord is

Preoperational children use magical thinking and may believe illness is a punishment for bad behaviour or thoughts. Clear, repeated reassurance in simple language reduces guilt and fear.

Antwoord

C · Reassure her clearly that nothing she did or thought made her ill
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · "Tell me more about what that feeling is like for you."

Waarom dit het antwoord is

Exploring asks the patient to describe an experience in more detail. Generalising, disapproving and changing the subject block the patient from talking.

Antwoord

C · "Tell me more about what that feeling is like for you."
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Hem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge kalmte en het weggeven van bezittingen kunnen betekenen dat de patiënt heeft besloten een einde aan zijn leven te maken. De verpleegkundige vraagt rechtstreeks naar suïcidale intentie, plannen en middelen, zorgt voor veiligheid en informeert het team.

Antwoord

D · Hem rechtstreeks vragen naar suïcidale gedachten en plannen en het team inlichten
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 16:55

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

4 PM → 4 + 12 = 16

Antwoord

16:55

Antwoord

16:55
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 5,08 h

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

23:25 → 24:00 = 35 min

Na middernacht

00:00 → 04:30 = 270 min

Totaal

35 + 270 = 305 min
t = 305/60 = 5,083 ≈ 5,08 h

Antwoord

t = 5,08 h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 90 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

5·18 = 90 mg

Antwoord

D = 90 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 140,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(106·22/3600) = √0,6478 = 0,8048 m²

Dosis

D = 175·0,8048 = 140,8 mg

Antwoord

D = 140,8 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 800 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

100·60/60 = 100 mL/h

Volume

V = 100·8 = 800 mL

Antwoord

V = 800 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,6 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/15 = 168 mL/h

Resterende tijd

t = 600/168 = 3,571 ≈ 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 8,8 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

12·73 = 876 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 876/100 = 8,76 ≈ 8,8 mL/h

Antwoord

R = 8,8 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 26,3 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·70 = 700 mcg/min
700·60 = 42000 mcg/h

Pompsnelheid

R = 42000/1600 = 26,25 ≈ 26,3 mL/h

Antwoord

R = 26,3 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,16 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 375 + 225 = 1100 mL

Per kilogram per uur

U = 1100/(79·12) = 1,16 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,16 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 2,1 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 750 = 250 mL

Tijd

t = 250/120 = 2,083 ≈ 2,1 h

Antwoord

t = 2,1 h

Dat is ongeveer 2 h 05 min, dus de zak is rond 00:05 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 50

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 15 + 0 + 20 + 0 = 50

Antwoord

MFS = 50
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 97% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 88 mmHg → 3
HR 76/min → 0
alert (A) → 0
T 36,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,48: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 21 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 15 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 119,5 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,35·713 − 48/0,8 = 249,5 − 60 = 189,5 mmHg

Gradiënt

A–a = 189,5 − 70 = 119,5 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 119,5 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: sinusritme met PVC’s

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 7 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 70 per minuut.
2. Ritme: regelmatig (0,92 s) behalve de vroege slagen en de pauze na elk daarvan.
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,14 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.

Interpretatie

sinusritme met PVC’s

Antwoord

sinusritme met PVC’s
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire tachycardie

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

ventriculaire tachycardie

Antwoord

ventriculaire tachycardie

In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions