Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A catheterised patient has had no urine in the bag for two hours. What should the nurse check first?

  1. ANothing, as two hours without urine is normal
  2. BThe tubing for kinks or blockage and where the bag is
  3. CWhether the patient has eaten or drunk anything recently
  4. DThe patient's blood glucose level and recent insulin doses
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which of these patients should the nurse attend to first?

  1. AA patient who wants to talk about the results of a scan
  2. BA patient with a pain score of 4/10 who had analgesia 30 minutes ago
  3. CA patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
  4. DA patient asking for their regular evening medicines
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wanneer mag een verpleegkundige een brandblusser op een brand gebruiken?

  1. AAltijd, zelfs voordat alarm is geslagen, om tijd te winnen
  2. BAlleen als de brand klein is, alarm is geslagen en de uitgang vrij is
  3. CNooit; alleen de brandweer mag brandblussers gebruiken
  4. DBij elke rook, ook als de uitgang geblokkeerd is
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

During a disaster, the hospital needs to free beds quickly. Which patient is the best candidate for early discharge?

  1. AA patient with ongoing chest pain awaiting cardiac tests
  2. BA patient on an IV heparin infusion that is still being adjusted
  3. CA patient on a ventilator in the intensive care unit who is slowly improving
  4. DA patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient taking warfarin has an INR of 5,2 and no signs of bleeding. What should the nurse do?

  1. AHold the warfarin dose and inform the provider
  2. BEncourage the patient to take aspirin for pain
  3. CGive a double dose to correct the result
  4. DGive the usual dose and recheck the INR next month
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke taak kan de RN het best zelf doen in plaats van te delegeren aan een zorgassistent?

  1. AElke ochtend een patiënt met hartfalen wegen
  2. BEen stabiele patiënt op de derde dag na de operatie een eindje door de gang laten lopen
  3. CEen patiënt helpen met mondverzorging
  4. DEen patiënt voor het eerst na een operatie uit bed halen
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met diabetes type 2 is acuut ziek, sterk uitgedroogd en heeft een bloedglucose van 40 mmol/L zonder noemenswaardige ketonen. Wat is de waarschijnlijkste diagnose?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BDiabetische ketoacidose met uitdroging
  3. CHyperosmolaire hyperglykemische toestand
  4. DHypoglykemie
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse phones a doctor about a deteriorating patient using SBAR. Which statement belongs in the "R" section?

  1. A"He was admitted three days ago with pneumonia."
  2. B"I am calling about Mr Smith, who is breathless."
  3. C"His blood pressure is 85/50 and he is confused."
  4. D"Please review him within the next 15 minutes."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on hemodialysis has an arteriovenous (AV) fistula in the left arm. Where should the nurse draw routine blood samples?

  1. AFrom the fistula
  2. BFrom the right arm
  3. CFrom the left wrist
  4. DFrom the left hand
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with right upper abdominal pain from gallstones now has jaundice, a total bilirubin of 4,8 mg/dL (82 µmol/L) and a raised ALP. What is the most likely cause?

  1. AA stone blocking the common bile duct
  2. BUncomplicated gallbladder inflammation
  3. CGilbert syndrome triggered by pain
  4. DHemolysis caused by the gallstones
11.FarmacologieGemiddeld

Welke fractie van een middel in het plasma kan de receptor bereiken en een effect geven?

  1. ADe ongebonden (vrije) fractie
  2. BDe in rode bloedcellen opgeslagen fractie
  3. CDe aan albumine gebonden fractie
  4. DDe aan globulinen gebonden fractie
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on weekly methotrexate is prescribed trimethoprim for a urinary infection. What is the main risk?

  1. AHypoglycaemia from reduced liver glucose output
  2. BLoss of antibiotic effect because methotrexate binds trimethoprim
  3. CSevere hypertension from the combination
  4. DBone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why must inspired air be humidified for a patient with a tracheostomy?

  1. AThe nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
  2. BHumidification prevents the cuff from deflating
  3. CDry air is needed to stop secretions forming in the trachea
  4. DHumidified air contains more oxygen than dry air at the same flow
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A frightened young woman is breathing fast and has tingling fingers. Her blood gas shows pH 7,50 and a low PaCO₂. SpO₂ is 99% on air. What does this show?

  1. AMetabolic acidosis from kidney failure
  2. BRespiratory acidosis from hypoventilation
  3. CMetabolic alkalosis from vomiting
  4. DRespiratory alkalosis from hyperventilation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why does a patient with untreated hypothyroidism need extra care when given opioids or sedatives?

  1. AThese drugs make the thyroid gland overactive
  2. BThey clear the drugs too fast, so higher doses are needed
  3. CThey break the drugs down slowly and are more sensitive to them
  4. DThere is no difference compared with other patients
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt met DKA knapt op: glucose 9 mmol/L, ketonen 0,4 mmol/L, pH 7,36. Hij eet en drinkt. Hoe moet de intraveneuze insuline worden gestopt?

  1. AAlleen subcutane insuline geven als de glucose boven 20 mmol/L komt
  2. BAlle insuline stoppen, omdat de ketoacidose volledig is verdwenen
  3. CDe intraveneuze insuline nu stoppen en morgen met subcutane insuline beginnen
  4. DSubcutane insuline bij een maaltijd geven en daarna het intraveneuze infuus stoppen na een overlap
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which finding suggests a deep tissue pressure injury?

  1. ADry, flaky skin on both shins
  2. BA small scratch on the skin with a little fresh red blood
  3. CIntact skin that is purple or maroon over a bony area
  4. DPale pink skin that blanches quickly when pressed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with diabetes has rapidly spreading redness around a small wound, severe pain out of proportion, fever and crackling under the skin. What should the nurse suspect?

  1. AA simple insect bite
  2. BMild contact dermatitis
  3. CNecrotising fasciitis
  4. DA healing venous ulcer
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 24 weeks reports burning on urination and urinary frequency. What is the priority action?

  1. AAdvise her to drink less to reduce frequency
  2. BCollect a urine sample for culture and inform the provider
  3. CAdvise cranberry juice and no further action
  4. DReassure her that urinary frequency is normal in pregnancy
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw van 36 weken met pre-eclampsie meldt nieuwe pijn onder de rechterribben en misselijkheid. Hoe moet de verpleegkundige reageren?

  1. AEen antacidum geven en haar geruststellen dat maagzuur laat in de zwangerschap vaak voorkomt
  2. BHet noteren voor de visite van de volgende ochtend
  3. CHaar aanmoedigen te gaan lopen om de klachten te verlichten
  4. DHet dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child's asthma action plan shows he is in the yellow zone. What should he do?

  1. AUse the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
  2. BStop all medicines and wait to see if the symptoms pass
  3. CGo straight to the emergency department without using any medicine first
  4. DDouble the preventer dose and do nothing else
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind met sikkelcelziekte heeft nieuwe pijn op de borst, hoest, koorts en een zuurstofsaturatie van 90%. Waaraan moet de verpleegkundige denken?

  1. AEen lichte verkoudheid
  2. BAngst om in het ziekenhuis te zijn
  3. CNormale pijn van een crisis in een ledemaat
  4. DAcuut borstsyndroom, een noodgeval
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt antwoordt op een vraag over het ontbijt: "Eieren komen van kippen, kippen wonen op boerderijen, mijn oom had een boerderij, hij reed op een rode tractor…" en geeft nooit antwoord. Hoe heet dit?

  1. AOmstandigheid (circumstantialiteit)
  2. BWoordensalade
  3. CTangentialiteit
  4. DGedachteblokkade
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A nurse notices that a colleague smells of alcohol, has slurred speech and is about to give medicines. What should the nurse do?

  1. AReport the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
  2. BGive the colleague some strong coffee and let her continue with the medicine round if she says she feels fine
  3. CSay nothing, because it is not her responsibility
  4. DWait until the end of the shift, then talk privately with the colleague
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C? °F37,4 °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 37,4 °C. Reken die om naar graden Fahrenheit T met °F = °C × 9/5 + 32. Rond af op één decimaal.

37,4 °C
T = °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 4/dag · 10 d? mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie vier keer per dag gedurende 10 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspvier keer per dag10 dagen1 tsp = 5 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
12 kg15 mg/kg/dag4× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 12 kg. De voorgeschreven dosis is 15 mg/kg per dag, verdeeld over 4 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

12 kg15 mg/kg/dag4× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 700 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 5000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

700 units5000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?60 gtt/mL30 gtt/min6 h

Een infuus loopt met 30 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 6 uur?

30 gtt/min60 gtt/mL6 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mL15 gtt/mL40 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 40 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 200 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

40 gtt/min15 gtt/mL200 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL80 stuks/kg · 86 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 80 eenheden/kg voor bij een patiënt van 86 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

80 stuks/kg86 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine13 mL/h109 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 250 mg in 250 mL, loopt met 13 mL/h. De patiënt weegt 109 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL13 mL/h109 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursoep250 mLsap100 mLijsschilfers240 mLInfuus100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine450 mLurine200 mLwonddrain50 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

soep: 250 mLsap: 100 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 100 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 1 × 50 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL300 mL ingelopen120 mL/h21:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 120 mL/h. Om 21:30 is er al 300 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL300 mL ingelopen120 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: overschat of vergeet grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 64 mmHg (8,5 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L222616passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,31, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa), HCO₃⁻ 16 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,31PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 16 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVventrikelfibrillerenidioventriculair ritmetorsades de pointesboezemflutter, 2:1-geleiding

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventrikelfibrilleren
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3torsades de pointes
  4. 4boezemflutter, 2:1-geleiding

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · The tubing for kinks or blockage and where the bag is

Waarom dit het antwoord is

Kinked or trapped tubing, a bag above bladder level or a blocked catheter are common causes. If these are fine, the patient is assessed for low output and the doctor informed.

Antwoord

B · The tubing for kinks or blockage and where the bag is
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)

Waarom dit het antwoord is

Hypoglycaemia can quickly lead to unconsciousness and seizures and needs immediate treatment. The other patients' needs are important but can wait a few minutes.

Antwoord

C · A patient with diabetes who is sweaty and shaky with a glucose of 2,9 mmol/L (52 mg/dL)
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Alleen als de brand klein is, alarm is geslagen en de uitgang vrij is

Waarom dit het antwoord is

Medewerkers mogen proberen een kleine, beperkte brand te blussen zodra mensen veilig zijn en alarm is geslagen, met een uitgang achter zich. Anders sluiten ze deuren en evacueren ze.

Antwoord

B · Alleen als de brand klein is, alarm is geslagen en de uitgang vrij is
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests

Waarom dit het antwoord is

In a surge, stable patients who could be safely cared for at home are discharged first. Patients who are unstable or need close monitoring or titrated infusions must stay.

Antwoord

D · A patient admitted overnight for observation who is now stable with normal tests
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Hold the warfarin dose and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

An INR well above target raises the risk of serious bleeding. The nurse holds the dose, informs the provider and watches for bleeding. Without bleeding, holding warfarin is usually enough at this level; vitamin K is mainly used for very high INRs or bleeding.

Antwoord

A · Hold the warfarin dose and inform the provider
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Een patiënt voor het eerst na een operatie uit bed halen

Waarom dit het antwoord is

De eerste keer uit bed na een operatie kan de patiënt flauwvallen of andere onverwachte reacties vertonen, dus de RN beoordeelt de patiënt daarbij meestal. Latere wandelingen met een stabiele patiënt, dagelijks wegen en mondverzorging zijn routinetaken.

Antwoord

D · Een patiënt voor het eerst na een operatie uit bed halen
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand

Waarom dit het antwoord is

HHS treft meestal mensen met diabetes type 2. Het ontwikkelt zich in enkele dagen met extreme hyperglykemie, uitdroging en een hoge osmolaliteit, maar weinig ketose.

Antwoord

C · Hyperosmolaire hyperglykemische toestand
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · "Please review him within the next 15 minutes."

Waarom dit het antwoord is

In SBAR, R is the recommendation or request, such as a review within a time frame. The other statements belong to Assessment, Background and Situation.

Antwoord

D · "Please review him within the next 15 minutes."
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · From the right arm

Waarom dit het antwoord is

Venipuncture, blood pressure readings and IV lines are avoided in the arm with an AV fistula or graft, to prevent damage, clotting and infection of the access. Only the dialysis team uses the access, for dialysis.

Antwoord

B · From the right arm
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · A stone blocking the common bile duct

Waarom dit het antwoord is

A gallstone in the common bile duct (choledocholithiasis) obstructs bile flow, raising conjugated bilirubin and ALP. Fever with jaundice and pain suggests cholangitis, an emergency. Simple cholecystitis usually causes only mild liver test changes.Gecontroleerd met: Choledocholithiasis · MedlinePlus (NIH) (2025); Cholangitis · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · A stone blocking the common bile duct
11.Farmacologie

Antwoord: A · De ongebonden (vrije) fractie

Waarom dit het antwoord is

Alleen het vrije middel kan naar de weefsels diffunderen, op receptoren werken en worden gemetaboliseerd of uitgescheiden. Eiwitgebonden middel fungeert als reservoir.

Antwoord

A · De ongebonden (vrije) fractie
12.Farmacologie

Antwoord: D · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism

Waarom dit het antwoord is

Trimethoprim and methotrexate both inhibit dihydrofolate reductase, and trimethoprim also reduces methotrexate excretion. The combination can cause severe pancytopenia, so another antibiotic is chosen.

Antwoord

D · Bone marrow suppression, because both drugs inhibit folate metabolism
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed

Waarom dit het antwoord is

The tracheostomy bypasses the nose, mouth and pharynx, which warm, filter and humidify air. Without humidification, secretions become thick and can block the tube. Heat and moisture exchangers, humidified oxygen and nebulised saline are used.

Antwoord

A · The nose and upper airway, which warm and moisten air, are bypassed
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Respiratory alkalosis from hyperventilation

Waarom dit het antwoord is

Hyperventilation blows off CO₂, causing respiratory alkalosis. The alkalosis lowers ionised calcium, causing tingling and carpopedal spasm. Normal oxygen saturation is reassuring, but organic causes such as PE, asthma or diabetic ketoacidosis must still be excluded.

Antwoord

D · Respiratory alkalosis from hyperventilation
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them

Waarom dit het antwoord is

In hypothyroidism, drug metabolism is slowed, and patients are more sensitive to sedatives and opioids. These drugs can cause respiratory depression and may even trigger myxoedema coma, so they are used with caution.

Antwoord

C · They break the drugs down slowly and are more sensitive to them
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Subcutane insuline bij een maaltijd geven en daarna het intraveneuze infuus stoppen na een overlap

Waarom dit het antwoord is

Intraveneuze insuline heeft een zeer korte halfwaardetijd. Stoppen voordat subcutane insuline begint te werken leidt tot rebound-ketose. Subcutane insuline wordt gegeven en het infuus gedurende een bepaalde overlap voortgezet (vaak 30–60 minuten na snelwerkende insuline bij een maaltijd). Basale insuline wordt in moderne protocollen vaak tijdens het infuus voortgezet.

Antwoord

D · Subcutane insuline bij een maaltijd geven en daarna het intraveneuze infuus stoppen na een overlap
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Intact skin that is purple or maroon over a bony area

Waarom dit het antwoord is

A deep tissue injury appears as persistent purple, maroon or dark discolouration, or a blood-filled blister, from pressure and shear on underlying tissue. It may quickly turn into a deep wound.

Antwoord

C · Intact skin that is purple or maroon over a bony area
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Necrotising fasciitis

Waarom dit het antwoord is

Necrotising soft tissue infection spreads rapidly along fascial planes and can cause septic shock. It is a surgical emergency needing urgent debridement, IV antibiotics and sepsis care.

Antwoord

C · Necrotising fasciitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Collect a urine sample for culture and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

Dysuria suggests a urinary tract infection, which needs culture and treatment with a pregnancy-safe antibiotic. Untreated UTIs can progress to pyelonephritis and preterm labour.

Antwoord

B · Collect a urine sample for culture and inform the provider
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Het dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom

Waarom dit het antwoord is

Pijn in de rechterbovenbuik of bovenbuik bij pre-eclampsie wijst op leverzwelling of HELLP-syndroom en is een ernstig kenmerk. Het vraagt om dringende medische beoordeling, bloedonderzoek (bloedplaatjes, leverenzymen) en nauwe bewaking.

Antwoord

D · Het dringend melden als mogelijk teken van leverbetrokkenheid of HELLP-syndroom
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help

Waarom dit het antwoord is

In the yellow zone (often 50–80% of personal best), the child follows the plan, usually extra reliever doses, and seeks medical advice if symptoms do not improve. Red-zone symptoms need emergency help.

Antwoord

A · Use the reliever as the plan says and contact the doctor if it does not help
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Acuut borstsyndroom, een noodgeval

Waarom dit het antwoord is

Het acute borstsyndroom veroorzaakt pijn op de borst, koorts, ademhalingsklachten, hypoxie en nieuwe afwijkingen op de thoraxfoto. Het is een belangrijke doodsoorzaak bij sikkelcelziekte en vraagt om dringende behandeling.

Antwoord

D · Acuut borstsyndroom, een noodgeval
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Tangentialiteit

Waarom dit het antwoord is

Bij tangentialiteit dwaalt de spreker af en komt hij nooit bij het punt. Bij omstandigheid zijn er veel onnodige details maar beantwoordt de spreker uiteindelijk de vraag. Woordensalade is een betekenisloze mix van woorden.

Antwoord

C · Tangentialiteit
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients

Waarom dit het antwoord is

An impaired nurse is a risk to patients. The concern is reported at once through the proper channel so the colleague can be removed from patient care and offered support through the organisation's procedures.

Antwoord

A · Report the concern immediately to the nurse in charge, following policy, to protect patients
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 99,3 °F

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Vermenigvuldig met 9/5

37,4·9/5 = 67,32

Tel 32 op

T = 67,32 + 32 = 99,32 ≈ 99,3 °F

Antwoord

T = 99,3 °F
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 400 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

2 tsp = 2·5 = 10 mL

Hele kuur

V = 10 mL × 4/dag × 10 = 400 mL

Antwoord

V = 400 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 45 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

15·12 = 180 mg

Per gift

D = 180/4 = 45 mg

Antwoord

D = 45 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,14 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 700/5000 = 0,14 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,14 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 180 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

30·60/60 = 30 mL/h

Volume

V = 30·6 = 180 mL

Antwoord

V = 180 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 1,3 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

40·60/15 = 160 mL/h

Resterende tijd

t = 200/160 = 1,25 ≈ 1,3 h

Antwoord

t = 1,3 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 1,4 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

80·86 = 6 880 stuks

Volume

V = 6880/5000 = 1,376 ≈ 1,4 mL

Antwoord

V = 1,4 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 2 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Microgram per minuut

13·1000 = 13000 mcg/h
13000/60 = 216,7 mcg/min

Per kilogram

D = 216,7/109 = 1,988 ≈ 2 mcg/kg/min

Antwoord

D = 2 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1720 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 250 + 100 = 350 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 100·12 = 1200 mL
intraveneus antibioticum: 1·50 = 50 mL
I = 1720 mL

Antwoord

I = 1720 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 300 = 700 mL

Tijd

t = 700/120 = 5,833 ≈ 5,8 h

Antwoord

t = 5,8 h

Dat is ongeveer 5 h 50 min, dus de zak is rond 03:20 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 60

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: overschat of vergeet grenzen → 15

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 30 + 0 + 0 + 15 = 60

Antwoord

MFS = 60
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 0 + 0 + 0 + 0 = 15

Risiconiveau

15 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 26,4 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|64 − 40| = 24 mmHg → 2,4 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·2,4 = 26,4 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 26,4 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: passende compensatie

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·16 + 8 = 32 → 30–34 mmHg

Vergelijken

gemeten: 33 mmHg → passende compensatie

Antwoord

passende compensatie
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,448 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 22 × 0,04 = 0,88 s

Formule van Bazett

QTc = 0,42/√0,88 = 0,42/0,9381 = 0,448 s

Antwoord

QTc = 0,448 s

Binnen de gebruikelijke grenzen (ongeveer 0,45 s voor mannen, 0,46 s voor vrouwen). (448 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: torsades de pointes

Meer ventriculaire ritmes: torsades de pointes is een polymorfe ventriculaire tachycardie, meestal 150–250/min, waarbij de brede complexen in hoogte veranderen en om de basislijn draaien, enkele slagen omhoog en dan omlaag. Studieboeken koppelen het aan een verlengd QT-interval, en magnesiumsulfaat is het middel dat de reanimatierichtlijnen ervoor noemen. Een idioventriculair ritme is een ventriculair ontsnappingsritme: regelmatig, breed QRS (0,12 s of meer), geen P-toppen, met 20–40/min (een versneld idioventriculair ritme loopt op 40–100/min). Monomorfe VT heeft identieke brede complexen bij meer dan 100/min. VF is chaotisch, zonder enig zich herhalend complex.

Vijf stappen

1. Frequentie: zeer snel, de complexen liggen ongeveer 7 kleine hokjes uit elkaar (ongeveer 214 per minuut).
2. Ritme: snel en grofweg regelmatig, maar de hoogte en richting van de complexen veranderen in een zich herhalend spoelpatroon.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: breed en polymorf; de complexen draaien om de basislijn, enkele slagen omhoog en dan omlaag.

Interpretatie

torsades de pointes

Antwoord

torsades de pointes

Torsades de pointes is een polymorfe VT die samenhangt met een verlengd QT-interval. Dit is alleen herkenningsoefening.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions