Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Een geregistreerd verpleegkundige delegeert een taak aan een zorgassistent. Wie is verantwoordelijk voor de beslissing om te delegeren?

  1. ADe patiënt
  2. BAlleen de zorgassistent
  3. CNiemand, zodra de taak is overgedragen
  4. DDe geregistreerd verpleegkundige
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which statement by a visitor shows a need for further teaching about contact precautions?

  1. A"I'll take off the gown and gloves before I leave the room."
  2. B"I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
  3. C"I'll put on the gown and gloves before I go in."
  4. D"I'll clean my hands as I leave the room."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient needs to be moved up in bed and cannot help much. Which approach is safest?

  1. ARaise the head of the bed fully and lift the patient up by the shoulders
  2. BAsk the patient to push up with their heels alone
  3. CHave one nurse pull the patient up by the arms
  4. DUse a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een patiënt met vermoedelijke kinkhoest moet in een gedeelde zaal blijven omdat er geen eenpersoonskamer vrij is. Wat is de meest geschikte opstelling terwijl infectiepreventie wordt gebeld?

  1. AGordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
  2. BDe patiënt naast een immuungecompromitteerde patiënt plaatsen
  3. CLuchtwegisolatie toepassen met een N95-ademhalingsmasker voor iedereen
  4. DHelemaal geen maatregelen nemen tot er een eenpersoonskamer vrijkomt
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige delegeert routinematige vitale functies aan een zorgassistent voor een patiënt van wie de bloeddruk het laatste uur is gedaald. Aan welk juist punt van delegeren is niet voldaan?

  1. AJuiste omstandigheid
  2. BJuiste aanwijzingen en communicatie
  3. CJuiste taak, omdat vitale functies nooit gedelegeerd kunnen worden
  4. DJuiste persoon
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a chest drain for a pneumothorax. The nurse sees constant bubbling in the water-seal chamber. What does this most likely mean?

  1. AThe suction is set too low and needs to be turned up
  2. BThe lung has fully re-expanded, so the drain is ready to come out
  3. CAn air leak in the patient or the system that needs checking
  4. DThe drain is working normally and no action is needed
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Why is blood pressure monitored closely in a patient with an epidural infusion?

  1. ABlood pressure readings show whether the catheter is infected
  2. BEpidurals always cause severe hypertension that needs regular treatment
  3. CThe local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
  4. DThe epidural pump uses the blood pressure to set the rate
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een stervende patiënt heeft een luidruchtige, reutelende ademhaling door slijm in de keel en is bewusteloos. Welke aanpak is passend?

  1. AAnders positioneren, voorgeschreven secretieremmende middelen overwegen en de familie steunen
  2. BDe hele nacht elke 10 minuten diep orofaryngeaal uitzuigen
  3. CSnel iv-vocht geven om het slijm te verdunnen en op te ruimen
  4. DDe familie vertellen dat de patiënt stikt en beademd moet worden
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on carbamazepine becomes confused and has a headache. Which laboratory result would most likely explain this?

  1. AA high serum calcium
  2. BA high serum potassium
  3. CA low serum sodium
  4. DA low serum magnesium
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient's low calcium does not improve despite several days of calcium replacement. Which other electrolyte should be checked and corrected?

  1. AChloride
  2. BSodium
  3. CBicarbonate
  4. DMagnesium
11.FarmacologieGemiddeld

Which adverse effects are typical of donepezil?

  1. ADry mouth, constipation and a fast heart rate
  2. BHair loss and skin pigmentation
  3. CNausea, diarrhoea and a slow heart rate
  4. DWeight gain and high blood glucose
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with angina is taught to use sublingual glyceryl trinitrate (nitroglycerin). Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I may get a headache after taking it."
  2. B"If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
  3. C"I will replace my tablets before the expiry date."
  4. D"I will sit down before I take the tablet, because it can make me feel faint or dizzy."
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is a higher level of HDL cholesterol considered protective?

  1. AHDL lowers the blood pressure directly
  2. BHDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
  3. CHDL thins the blood in the same way as an anticoagulant
  4. DHDL is converted into vitamin D in the walls of the arteries
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A one-way speaking valve is fitted to a patient's tracheostomy tube while the cuff is still inflated. What is the danger?

  1. AThe patient will speak too loudly
  2. BThere is no danger, as the valve works with any cuff
  3. CThe patient cannot breathe out and may suffocate
  4. DThe valve will humidify the air too much
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Een patiënt wordt wakker met beroerteklachten. Hij ging om 23:00 gezond naar bed en werd om 06:30 wakker. Welke tijd wordt gebruikt als begintijdstip?

  1. AHet tijdstip van aankomst in het ziekenhuis
  2. B06:30, toen de klachten voor het eerst werden opgemerkt
  3. C23:00, toen hij voor het laatst gezond werd gezien
  4. DHet tijdstip waarop de CT-scan werd gemaakt
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A man who takes tamsulosin for BPH is listed for cataract surgery. Which statement is correct?

  1. AIt should be swapped for oxybutynin the night before to protect the eye
  2. BTamsulosin has no effects outside the urinary tract, so nothing changes
  3. CThe eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
  4. DThe dose should be doubled before surgery to prevent urinary retention
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom is het belangrijk wanneer een patiënt die opioïden gebruikt slaperiger wordt?

  1. ASedatie is een onschuldig en te verwachten effect van alle opioïden
  2. BSedatie betekent dat de pijn nu volledig en veilig onder controle is
  3. CSedatie betekent dat nu een hogere dosis nodig is
  4. DToenemende sedatie gaat meestal vooraf aan ademhalingsdepressie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

An immobile patient on opioids drinks very little. Which laxative choice is least appropriate?

  1. AAn osmotic laxative such as a macrogol
  2. BA stimulant laxative taken regularly
  3. CA stool softener with a stimulant laxative
  4. DA bulk-forming laxative used on its own
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

In fetal circulation, what is the function of the foramen ovale?

  1. AIt shunts blood from the right atrium to the left atrium
  2. BIt lets blood from the umbilical vein bypass the liver
  3. CIt carries blood from the pulmonary artery to the aorta
  4. DIt carries blood from the aorta back to the placenta
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman had a classical (vertical upper-segment) caesarean in her last pregnancy. She asks about her plan for this birth. Which answer is accurate?

  1. AA planned repeat caesarean before labour is advised
  2. BShe should wait until 42 weeks and then decide
  3. CHer previous incision makes no difference to the plan
  4. DShe should try for a vaginal birth with oxytocin induction
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How should a parent respond to a 2-year-old's temper tantrum in a safe place?

  1. AShout loudly at the child to make the tantrum stop sooner
  2. BSmack the child to show that tantrums are not allowed
  3. CStay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
  4. DGive the child the sweet he wants so the tantrum stops
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een meisje van 15 jaar vraagt de verpleegkundige haar seksuele activiteit vertrouwelijk te houden voor haar ouders. Er zijn geen tekenen van misbruik of risico op ernstige schade. Wat is de meest passende reactie?

  1. AHaar vertrouwelijkheid respecteren, informatie geven en uitleggen wanneer informatie toch gedeeld zou moeten worden
  2. BBeloven dat niets wat ze zegt ooit met iemand wordt gedeeld, wat ze in de toekomst ook onthult
  3. CHaar ouders direct inlichten
  4. DWeigeren erover te praten tot haar ouders aanwezig zijn
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which group of signs suggests drug-induced pseudoparkinsonism in a patient taking haloperidol?

  1. ARestless pacing and an inability to sit still
  2. BShuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
  3. CSudden muscle spasm of the neck with the eyes rolled upwards
  4. DLip smacking, tongue thrusting and grimacing after years of treatment
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Vijf dagen na de start van haloperidol heeft een patiënt een temperatuur van 40 °C, stijve ledematen, verwardheid, wisselende bloeddruk en zweten. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AParacetamol geven tegen de koorts en de observaties over 4 uur opnieuw controleren
  2. BHet antipsychoticum achterhouden en dringend medische hulp halen
  3. CNog een dosis haloperidol geven om hem te kalmeren
  4. DHem aanmoedigen te bewegen om de stijfheid te verminderen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,41838 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,41838 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,41838 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tsp · 2/dag · 14 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tsp van een orale suspensie twee keer per dag gedurende 14 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 100 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

½ tsptwee keer per dag14 dagen100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 24 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 40 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

24 kg4 mg/kg40 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
50%voorraadV₁ = ? mL

Je moet 1000 mL van een 1% (w/v) oplossing maken uit een 50% (w/v) voorraadoplossing. Welk volume voorraadoplossing V₁ heb je nodig?

C₁ = 50%C₂ = 1%V₂ = 1000 mL
V₁ = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 2 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
50 mg250 mL15 mL/h? mcg/min

Een infuus van 50 mg in 250 mL loopt op 15 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

50 mg/250 mL15 mL/h
D = mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL70 stuks/kg · 60 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 60 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

70 stuks/kg60 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
25 mg250 mLnitroglycerin? mL/h55 kg30 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 55 kg heeft een voorschrift voor nitroglycerin met 30 mcg/min. De zak bevat 25 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

25 mg/250 mL30 mcg/min55 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLsoep180 mLthee150 mLijsschilfers120 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine375 mLurine250 mLurine250 mLwonddrain90 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

melk: 240 mLsoep: 180 mLthee: 150 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen50 mL/h09:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 50 mL/h. Om 09:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 36,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 99%luchtSBP 118HR 64AT 36,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,56PaCO₂mmHg354528HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,56, PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,56PaCO₂ 28 mmHg (3,7 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 28% zuurstof, PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa) en PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 28%PaO₂ 78 mmHg (10,4 kPa)PaCO₂ 59 mmHg (7,9 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · De geregistreerd verpleegkundige

Waarom dit het antwoord is

De verpleegkundige is verantwoordelijk voor passend delegeren, aan iemand die bekwaam is, met toezicht waar nodig. Wie de taak aanneemt, is verantwoordelijk voor de juiste uitvoering.

Antwoord

D · De geregistreerd verpleegkundige
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."

Waarom dit het antwoord is

PPE is removed in or at the door of the patient's room and disposed of there, followed by hand hygiene. Wearing it out of the room spreads the organism.

Antwoord

B · "I'll take the gown off at home after I leave the hospital."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated

Waarom dit het antwoord is

Lowering the head of the bed, if the patient tolerates it, and using a slide sheet with two or more staff reduces the force needed. Pulling on arms can injure shoulders, and dragging damages skin.

Antwoord

D · Use a friction-reducing sheet with enough staff, with the bed flat if tolerated
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact

Waarom dit het antwoord is

Druppelisolatie draait om afstand, mondmaskers en barrières. Een eenpersoonskamer heeft de voorkeur, dus wordt infectiepreventie gebeld. De patiënt bij een kwetsbare patiënt plaatsen zou gevaarlijk zijn.

Antwoord

A · Gordijnen dicht, meer dan 1 meter ruimte, mondmaskers bij nauw contact
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Juiste omstandigheid

Waarom dit het antwoord is

Vitale functies zijn normaal delegeerbaar, maar deze patiënt is instabiel, dus de omstandigheden zijn niet juist. Een verslechterende patiënt heeft een RN nodig die de bevindingen zelf beoordeelt en interpreteert.

Antwoord

A · Juiste omstandigheid
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · An air leak in the patient or the system that needs checking

Waarom dit het antwoord is

Continuous bubbling in the water-seal chamber signals an air leak. The nurse checks the connections from the patient to the drain and reports a leak that cannot be fixed.

Antwoord

C · An air leak in the patient or the system that needs checking
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension

Waarom dit het antwoord is

Epidural local anaesthetic can cause vasodilation and hypotension. Nurses also monitor sedation, respiratory rate, block height, motor function and the catheter site.

Antwoord

C · The local anaesthetic can block sympathetic nerves and cause hypotension
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Anders positioneren, voorgeschreven secretieremmende middelen overwegen en de familie steunen

Waarom dit het antwoord is

De "doodsreutel" wordt behandeld met positionering, mondzorg en soms middelen die de secretie verminderen. Uitleg aan naasten vermindert hun onrust.

Antwoord

A · Anders positioneren, voorgeschreven secretieremmende middelen overwegen en de familie steunen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · A low serum sodium

Waarom dit het antwoord is

Carbamazepine (and oxcarbazepine) can cause hyponatremia by increasing the effect of ADH, which can cause confusion, headache and seizures. The drug can also cause serious blood disorders, so the CBC is monitored.Gecontroleerd met: Syndrome of Inappropriate Antidiuretic Hormone Secretion · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023); Carbamazepine · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2023)

Antwoord

C · A low serum sodium
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Magnesium

Waarom dit het antwoord is

Low magnesium reduces parathyroid hormone secretion and the body's response to it, so hypocalcemia does not correct until magnesium is replaced. The same applies to refractory hypokalemia.Gecontroleerd met: Magnesium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2023)

Antwoord

D · Magnesium
11.Farmacologie

Antwoord: C · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate

Waarom dit het antwoord is

Cholinesterase inhibitors cause cholinergic effects such as nausea, vomiting, diarrhoea and bradycardia. Patients are watched for dizziness and fainting from a slow pulse.

Antwoord

C · Nausea, diarrhoea and a slow heart rate
12.Farmacologie

Antwoord: B · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."

Waarom dit het antwoord is

Unrelieved chest pain may be a heart attack, so help must not be delayed. In US teaching, emergency services are called if pain is not better 5 minutes after the first dose; UK advice is to repeat the dose after 5 minutes and call 999 if pain persists 5 minutes after the second. Sitting down prevents falls from hypotension, and headache is a common effect.

Antwoord

B · "If the pain is no better after one tablet, I will wait an hour before calling for help."
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver

Waarom dit het antwoord is

HDL transports cholesterol from the tissues and artery walls to the liver for removal (reverse cholesterol transport), so higher levels are linked with lower cardiovascular risk. LDL carries cholesterol to tissues and drives atherosclerosis.

Antwoord

B · HDL carries cholesterol from the tissues back to the liver
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · The patient cannot breathe out and may suffocate

Waarom dit het antwoord is

A speaking valve opens on inspiration and closes on expiration, so exhaled air must pass around the tube and up through the larynx. If the cuff is inflated, air cannot escape, causing air trapping and respiratory arrest. The cuff must be fully deflated first.

Antwoord

C · The patient cannot breathe out and may suffocate
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · 23:00, toen hij voor het laatst gezond werd gezien

Waarom dit het antwoord is

Bij “wake-up strokes” wordt als begin het tijdstip genomen waarop de patiënt voor het laatst gezond was, omdat de beroerte op elk moment sindsdien kan zijn ontstaan. Dit plaatst de patiënt vaak buiten het standaard trombolysevenster, hoewel geavanceerde beeldvorming soms patiënten kan identificeren die er nog baat bij kunnen hebben.

Antwoord

C · 23:00, toen hij voor het laatst gezond werd gezien
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery

Waarom dit het antwoord is

Tamsulosin blocks alpha-1A receptors in the iris dilator muscle as well as in the prostate, which can cause intraoperative floppy iris syndrome during cataract surgery. The effect can persist after the drug is stopped, so the surgeon must know in advance to plan the operation. Whether to pause it is a decision for the team.

Antwoord

C · The eye surgeon must be told, as it can cause floppy iris during surgery
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Toenemende sedatie gaat meestal vooraf aan ademhalingsdepressie

Waarom dit het antwoord is

Sedatiescores verslechteren vaak voordat de ademfrequentie daalt. Het bewaken van sedatie (bijvoorbeeld met een sedatieschaal) naast ademfrequentie en zuurstofsaturatie helpt opioïdtoxiciteit vroeg op te sporen. Toenemende sedatie betekent dat de volgende dosis moet worden achtergehouden en de patiënt moet worden beoordeeld.

Antwoord

D · Toenemende sedatie gaat meestal vooraf aan ademhalingsdepressie
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · A bulk-forming laxative used on its own

Waarom dit het antwoord is

Bulk-forming laxatives need good fluid intake and mobility and can worsen constipation or cause obstruction without them. They do not counter the effect of opioids on gut movement, so stimulant or osmotic laxatives are preferred.

Antwoord

D · A bulk-forming laxative used on its own
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · It shunts blood from the right atrium to the left atrium

Waarom dit het antwoord is

The foramen ovale shunts blood from the right to the left atrium. The ductus arteriosus links the pulmonary artery to the aorta, and the ductus venosus lets umbilical venous blood bypass the liver.

Antwoord

A · It shunts blood from the right atrium to the left atrium
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · A planned repeat caesarean before labour is advised

Waarom dit het antwoord is

A classical uterine scar carries a high risk of rupture during labour, so trial of labour is contraindicated. A repeat caesarean is planned before labour starts, and she should come in at once if contractions begin.

Antwoord

A · A planned repeat caesarean before labour is advised
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand

Waarom dit het antwoord is

Tantrums are normal as toddlers seek autonomy but cannot yet manage frustration. Staying calm, keeping the child safe, ignoring the outburst and giving attention for calm behaviour work best; giving in reinforces tantrums.

Antwoord

C · Stay calm, keep the child safe and do not give in to the demand
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Haar vertrouwelijkheid respecteren, informatie geven en uitleggen wanneer informatie toch gedeeld zou moeten worden

Waarom dit het antwoord is

Adolescenten hebben binnen de wet recht op vertrouwelijke zorg. De verpleegkundige legt uit dat informatie kan worden gedeeld als er risico op ernstige schade is, bijvoorbeeld mishandeling of uitbuiting, maar belooft geen absolute geheimhouding.

Antwoord

A · Haar vertrouwelijkheid respecteren, informatie geven en uitleggen wanneer informatie toch gedeeld zou moeten worden
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor

Waarom dit het antwoord is

Blocking dopamine in the nigrostriatal pathway can cause parkinsonian signs: bradykinesia, rigidity, tremor and a shuffling gait. The other options describe akathisia, acute dystonia and tardive dyskinesia.

Antwoord

B · Shuffling gait, mask-like face, rigidity and a resting tremor
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Het antipsychoticum achterhouden en dringend medische hulp halen

Waarom dit het antwoord is

Deze bevindingen wijzen op het maligne neurolepticasyndroom. Stop het antipsychoticum, roep dringend medische beoordeling in, start koeling en ondersteunende zorg en bewaak de vitale functies, nierfunctie en CK.

Antwoord

B · Het antipsychoticum achterhouden en dringend medische hulp halen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,42 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,41838 → 1

Alleen het volgende cijfer beslist

0,41838 → 8
8 is 5 of meer, dus rond 1 naar boven af.
De cijfers daarna (38) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,42 mL

Antwoord

x = 0,42 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 1

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

2,5 mL × 2 × 14 = 70 mL

Flessen

70/100 = 0,7 → N = 1

Antwoord

N = 1
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,4 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·24 = 96 mg

Volume

V = 96/40 = 2,4 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 2,4 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V₁ = 20 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Volume voorraadoplossing

V₁ = 1·1000/50 = 20 mL

Antwoord

V₁ = 20 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

2·60 = 120 min

Druppelsnelheid

R = 500·20/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 50 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dosis per uur

15·200 = 3000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 3000/60 = 50 mcg/min

Antwoord

D = 50 mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 4,2 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·60 = 4 200 stuks

Volume

V = 4200/1000 = 4,2 mL

Antwoord

V = 4,2 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 18 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

25 000/250 = 100 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

30·60 = 1800 mcg/h

Pompsnelheid

R = 1800/100 = 18 mL/h

Antwoord

R = 18 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1730 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 240 + 180 + 150 = 570 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 75·12 = 900 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1730 mL

Antwoord

I = 1730 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 9 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/50 = 9 h

Antwoord

t = 9 h

Dat is ongeveer 9 h 00 min, dus de zak is rond 18:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 15

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 15 + 0 + 0 + 0 = 15

Antwoord

MFS = 15
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 36,1 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,56: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 28 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 47,89 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,28·713 − 59/0,8 = 199,6 − 73,75 = 125,9 mmHg

Gradiënt

A–a = 125,9 − 78 = 47,89 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 47,89 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,52 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 13 × 0,04 = 0,52 s
RR = 25 × 0,04 = 1,00 s

Formule van Bazett

QTc = 0,52/√1,00 = 0,52/1 = 0,52 s

Antwoord

QTc = 0,52 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (520 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: percentage

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 14 kleine hokjes, 1500 ÷ 14 ≈ 107 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,56 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,12 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

percentage → sinustachycardie

Antwoord

percentage

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions