Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which care best protects the skin of a patient with frequent urinary incontinence?

  1. AApplying talcum powder thickly after each episode
  2. BLeaving the skin wet so it does not dry out
  3. CGentle cleansing after each episode and a barrier product
  4. DScrubbing the area with soap and hot water twice a day
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een volwassen patiënt is wilsonbekwaam om over een behandeling te beslissen en heeft geen schriftelijke wilsverklaring (advance decision). Hoe moet de beslissing worden genomen (Engeland en Wales)?

  1. ADoor de verpleegkundige alleen, zonder iemand anders te betrekken
  2. BDoor onbeperkt te wachten tot de patiënt weer wilsbekwaam is, hoe dringend of ernstig de behandelbehoefte ook is
  3. CIn het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten
  4. DOp basis van wat het goedkoopst is voor het ziekenhuis
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which household item is a strangulation risk for young children?

  1. ASoft cotton socks
  2. BA large wooden building block
  3. CLooped cords on window blinds
  4. DA plastic picture book
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient after heart surgery has temporary epicardial pacing wires. Why do staff take special care with electrical safety?

  1. ASmall currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
  2. BThe wires make the patient immune to electric shock
  3. CPacing wires can only carry current coming from the pacemaker box itself
  4. DElectrical safety only matters for patients who have permanent implanted pacemakers
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een patiënt vraagt de zorgassistent naar de bijwerkingen van een nieuw geneesmiddel. Wat moet de assistent doen?

  1. AZeggen dat de verpleegkundige komt om te antwoorden, en het de verpleegkundige doorgeven
  2. BDe bijwerkingen uitleggen die in de bijsluiter van het middel staan
  3. CHet middel online opzoeken en voorlezen wat er staat
  4. DDe patiënt geruststellen dat bijwerkingen zeldzaam zijn
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

After a cervical spinal cord injury, a patient has a blood pressure of 80/50 mmHg, a heart rate of 48/min and warm, dry skin. What is most likely?

  1. AHypovolemic shock
  2. BNeurogenic shock
  3. CSeptic shock
  4. DCardiac tamponade
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which instruction is correct for taking weekly alendronic acid (alendronate)?

  1. ATake it with a glass of milk at bedtime and then lie down straight away
  2. BTake it with an antacid to protect the stomach
  3. CChew the tablet with breakfast and a cup of milky tea
  4. DTake it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ASay nothing, because no harm reached the patient
  2. BDiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
  3. CReport it as a near miss through the incident reporting system
  4. DTell only the patient's family
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with a potassium of 2,8 mEq/L has potassium chloride prescribed IV. Which statement about giving it is correct?

  1. AIt is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
  2. BIt is added to the IV bag without mixing, so it stays at the bottom
  3. CIt is given as an undiluted bolus into a large vein to avoid irritation
  4. DIt may be given as a slow IV push over one minute if the level is very low
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Which cerebrospinal fluid (CSF) pattern most strongly suggests bacterial meningitis?

  1. AClear fluid, normal glucose, mildly raised protein, lymphocytes
  2. BClear fluid, normal glucose, normal protein, no white cells
  3. CCloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
  4. DClear fluid, high glucose, low protein, many red cells
11.FarmacologieGemiddeld

What should the nurse teach a patient about taking levothyroxine?

  1. ATake it with milk at dinner, as calcium protects the stomach lining
  2. BTake it only on days when feeling tired
  3. CTake it together with the iron tablet to save time
  4. DTake it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
12.FarmacologieMoeilijk

A patient on digoxin is started on amiodarone. What change should the nurse expect?

  1. AAmiodarone levels fall to zero
  2. BNo interaction is expected
  3. CDigoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
  4. DDigoxin levels fall sharply, so the digoxin dose is doubled
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient who had a stroke has a weak swallow. Which measure most reduces the risk of aspiration pneumonia?

  1. AGiving thin fluids quickly through a straw between meals
  2. BLying flat for 30 minutes after eating to aid digestion
  3. CA swallowing assessment and sitting upright for meals
  4. DGiving meals while the patient is drowsy
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient with severe sepsis becomes increasingly breathless over 24 hours. SpO₂ stays low despite high-flow oxygen, and the chest X-ray shows bilateral infiltrates. The heart function is normal. Which condition is most likely?

  1. ASpontaneous pneumothorax
  2. BAcute left ventricular failure after an MI
  3. CAn acute asthma attack
  4. DAcute respiratory distress syndrome
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Waarom wordt een patiënt vóór en na elke hemodialysesessie gewogen?

  1. AOm te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen
  2. BOm gewichtsverlies door ondervoeding te controleren
  3. COmdat het apparaat niet kan starten zonder gewicht
  4. DOm de dosis van elk geneesmiddel voor de komende week te berekenen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Which task can the registered nurse delegate to a trained healthcare assistant (nursing assistant)?

  1. AAssessing a confused patient whose glucose is 2,6 mmol/L (47 mg/dL)
  2. BTeaching a new patient how to inject insulin
  3. CChecking pre-meal glucose and reporting results out of range
  4. DDeciding the dose of correction insulin from the glucose result
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about corticosteroids in inflammatory bowel disease is correct?

  1. AThey are used to induce remission, not for maintenance
  2. BThey are given only as a one-off injection
  3. CThey cure the disease after one course
  4. DThey are the best long-term maintenance treatment
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with a PICC line develops swelling and aching of the same arm and prominent veins on the chest. What should the nurse suspect?

  1. ANormal swelling after line insertion
  2. BA catheter-related deep vein thrombosis
  3. CLymphoedema from a previous operation
  4. DAn allergy to the dressing
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A preterm baby on feeds develops a swollen abdomen, bloody stools and feeding intolerance. Which condition is suspected?

  1. ACow's milk protein allergy
  2. BInfantile pyloric stenosis
  3. CNecrotising enterocolitis
  4. DHirschsprung disease
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 34 weeks with type 1 diabetes has a blood glucose of 2,8 mmol/L (50 mg/dL), is sweating and shaky but is alert. What should the nurse do first?

  1. AGive her usual insulin dose
  2. BGive fast-acting glucose by mouth and recheck
  3. CCheck the fetal heart rate before any treatment
  4. DWait until her next meal
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child with suspected appendicitis is waiting for surgery. Which action must the nurse avoid?

  1. APutting a heat pad on the abdomen
  2. BGiving IV fluids as prescribed
  3. CRegular pain assessment
  4. DKeeping the child nil by mouth
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The nurse has taught the parents of a child with epilepsy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll move hard objects away and put something soft under his head."
  2. B"When the jerking stops, I'll turn him onto his side."
  3. C"I'll time the seizure and give the rescue medicine if it lasts too long."
  4. D"I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient taking fluoxetine says she has started taking St John's wort to feel even better. What is the main risk?

  1. AAgranulocytosis
  2. BHypertensive crisis from tyramine
  3. CSerotonin syndrome
  4. DLithium toxicity
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 82-year-old started amitriptyline last week. Which finding is most concerning?

  1. AA slightly dry mouth
  2. BMild constipation that responds to extra fluids and fibre in the diet
  3. CFeeling a little drowsy in the evening
  4. DNew confusion and difficulty passing urine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C104,6 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 104,6 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

104,6 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tsp? mL3 tbsp? mL1½ fl oz? mL½ kopje? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1 tsp van hoestdrank, 3 tbsp van vloeibare aanvulling, 1½ fl oz van sap, ½ kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 fl oz = 30 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
1 g+ 4,2 mLV = ? mL

Een flacon bevat 1 g poeder. Op het etiket staat: voeg 4,2 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 5 mL. Het voorschrift is 200 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

1 g+ 4,2 mL → 5 mL200 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 205 microgram. De ampul bevat 0,5 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

205 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL8 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
500 mg500 mL5 mL/h? mg/h

Een zak bevat 500 mg van een geneesmiddel in 500 mL en loopt met 5 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

500 mg/500 mL5 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h69 kg0,1 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 0,1 eenheden/kg/h voor een patiënt van 69 kg. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

100 stuks/250 mL0,1 stuks/kg/h69 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine5 mL/h95 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 400 mg in 250 mL, loopt met 5 mL/h. De patiënt weegt 95 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL5 mL/h95 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurthee240 mLsap120 mLijsschilfers240 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 50 mLurine500 mLurine225 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 56 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

56 kg12 hurine: 500 mLurine: 225 mLbraaksel: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL80 mL/hstart 09:1514:15: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 09:15 gestart en loopt via een pomp met 80 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 14:15 nog in de zak?

500 mL80 mL/h09:15 → 14:15
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: geen beperking; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 3,5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 60 mmHg (8,0 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 144, Cl⁻ 114, HCO₃⁻ 18 mmol/L en albumine 15 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 144 mmol/LCl⁻ 114 mmol/LHCO₃⁻ 18 mmol/Lalbumine 15 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok met een onregelmatig ventriculair ritme. Gebruik de 6-secondenmethode om de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut te bepalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Gentle cleansing after each episode and a barrier product

Waarom dit het antwoord is

Moisture and urine break down the skin barrier. Prompt, gentle cleansing with a pH-balanced cleanser and a barrier cream or film protects against incontinence-associated dermatitis.

Antwoord

C · Gentle cleansing after each episode and a barrier product
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · In het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten

Waarom dit het antwoord is

Beslissingen voor wilsonbekwame mensen moeten in hun belang worden genomen, rekening houdend met hun eerdere en huidige wensen, waarden en overtuigingen, en in overleg met mantelzorgers en familie. De minst beperkende optie moet worden gekozen.

Antwoord

C · In het belang van de patiënt (best interests), rekening houdend met zijn eerdere wensen en in overleg met naasten
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Looped cords on window blinds

Waarom dit het antwoord is

Young children can become entangled in looped blind and curtain cords. Cordless blinds or cord tie-downs, and keeping cribs away from windows, prevent strangulation.

Antwoord

C · Looped cords on window blinds
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias

Waarom dit het antwoord is

Wires that lead directly to the heart allow tiny currents (microshock) to reach the myocardium and cause ventricular fibrillation. Staff wear gloves when handling them, cover exposed ends and use properly grounded equipment.

Antwoord

A · Small currents can travel along the wires straight to the heart and cause arrhythmias
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Zeggen dat de verpleegkundige komt om te antwoorden, en het de verpleegkundige doorgeven

Waarom dit het antwoord is

Patiëntvoorlichting over geneesmiddelen is een verpleegkundige verantwoordelijkheid. De assistent geeft de vraag door aan de verpleegkundige, zodat de patiënt juiste informatie krijgt die bij zijn situatie past.

Antwoord

A · Zeggen dat de verpleegkundige komt om te antwoorden, en het de verpleegkundige doorgeven
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Neurogenic shock

Waarom dit het antwoord is

Neurogenic shock follows loss of sympathetic tone, causing vasodilation, hypotension and bradycardia with warm skin. Hypovolemic shock usually causes a fast pulse and cool, clammy skin.

Antwoord

B · Neurogenic shock
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes

Waarom dit het antwoord is

Alendronic acid must be taken with plain water before food, and the patient must stay upright to reduce oesophageal irritation. Food, milk and antacids reduce absorption.

Antwoord

D · Take it with plain water on an empty stomach and stay upright for 30 minutes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Report it as a near miss through the incident reporting system

Waarom dit het antwoord is

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Antwoord

C · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push

Waarom dit het antwoord is

Concentrated potassium chloride given as an IV push can cause fatal cardiac arrest, so it is never pushed. It is diluted, mixed well and given by infusion pump at a rate set by protocol, often with cardiac monitoring at higher rates.

Antwoord

A · It is always diluted and given by infusion pump, never as an IV push
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils

Waarom dit het antwoord is

Bacterial meningitis typically gives cloudy CSF with many neutrophils, high protein and low glucose, because bacteria and white cells use glucose. Viral meningitis usually shows lymphocytes with a normal glucose; option C is normal CSF.Gecontroleerd met: CSF glucose test · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF cell count · MedlinePlus (NIH) (2025); CSF total protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Cloudy fluid, low glucose, high protein, many neutrophils
11.Farmacologie

Antwoord: D · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast

Waarom dit het antwoord is

Levothyroxine is best absorbed on an empty stomach, and calcium, iron and antacids should be taken some hours apart. It is taken every day, usually for life.

Antwoord

D · Take it on an empty stomach, 30–60 minutes before breakfast
12.Farmacologie

Antwoord: C · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced

Waarom dit het antwoord is

Amiodarone inhibits P-glycoprotein and reduces digoxin clearance, so digoxin levels rise. The digoxin dose is often reduced, and the patient is monitored for bradycardia and toxicity; amiodarone also raises warfarin levels.

Antwoord

C · Digoxin levels rise, so the digoxin dose is often reduced
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A swallowing assessment and sitting upright for meals

Waarom dit het antwoord is

Patients with dysphagia need a formal swallowing assessment, food and fluid textures that are safe for them, sitting upright during and after meals and close supervision. Good oral hygiene also reduces the bacterial load that can be aspirated.

Antwoord

C · A swallowing assessment and sitting upright for meals
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · Acute respiratory distress syndrome

Waarom dit het antwoord is

ARDS is acute, non-cardiogenic pulmonary oedema caused by widespread inflammation, triggered by sepsis, pneumonia, trauma or pancreatitis. It causes severe hypoxaemia that responds poorly to oxygen, with bilateral infiltrates not explained by heart failure. Treatment includes lung-protective ventilation and often prone positioning.

Antwoord

D · Acute respiratory distress syndrome
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Om te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen

Waarom dit het antwoord is

Het verschil tussen het gewicht voor en na dialyse laat zien hoeveel vocht is verwijderd. Grote gewichtstoename tussen sessies wijst op te hoge vochtinname en vergroot het risico op hypertensie, kortademigheid en krampen tijdens dialyse.

Antwoord

A · Om te zien hoeveel vocht is verwijderd en het droge gewicht te bepalen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range

Waarom dit het antwoord is

Trained assistants can measure and record glucose and report abnormal results. Dose decisions, teaching and the assessment of an unstable patient need the registered nurse.

Antwoord

C · Checking pre-meal glucose and reporting results out of range
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · They are used to induce remission, not for maintenance

Waarom dit het antwoord is

Steroids settle flares but are not effective or safe for maintenance because of side effects such as osteoporosis, diabetes and infection. Drugs such as aminosalicylates, immunomodulators or biologics maintain remission.

Antwoord

A · They are used to induce remission, not for maintenance
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · A catheter-related deep vein thrombosis

Waarom dit het antwoord is

PICCs increase the risk of upper limb DVT. Arm swelling, pain and dilated superficial veins are reported for ultrasound assessment and possible anticoagulation; the line is not used until reviewed.

Antwoord

B · A catheter-related deep vein thrombosis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Necrotising enterocolitis

Waarom dit het antwoord is

Necrotising enterocolitis mainly affects preterm babies. Signs include abdominal distension, bilious aspirates, bloody stools and instability. Feeds are stopped and the baby is urgently reviewed. Breast milk lowers the risk.

Antwoord

C · Necrotising enterocolitis
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Give fast-acting glucose by mouth and recheck

Waarom dit het antwoord is

An alert patient with hypoglycaemia is given fast-acting oral carbohydrate, then glucose is rechecked after about 15 minutes and followed by a snack or meal. Treating the mother also protects the fetus.

Antwoord

B · Give fast-acting glucose by mouth and recheck
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Putting a heat pad on the abdomen

Waarom dit het antwoord is

Heat on the abdomen and laxatives or enemas are avoided in suspected appendicitis because they can increase the risk of perforation. Nil by mouth, IV fluids, analgesia and close monitoring are appropriate.

Antwoord

A · Putting a heat pad on the abdomen
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."

Waarom dit het antwoord is

Putting objects in the mouth can break teeth, injure the mouth or block the airway; the tongue cannot be swallowed. Timing the seizure, protecting from injury and placing the child on the side afterwards are correct.

Antwoord

D · "I'll put a spoon in his mouth so he doesn't bite or swallow his tongue."
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Serotonin syndrome

Waarom dit het antwoord is

St John's wort has serotonergic effects, so combining it with an SSRI can cause serotonin syndrome. It also induces liver enzymes and interacts with many other drugs, so patients should tell the prescriber about herbal products.

Antwoord

C · Serotonin syndrome
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · New confusion and difficulty passing urine

Waarom dit het antwoord is

Tricyclic antidepressants have strong anticholinergic effects. In older adults these can cause urinary retention, delirium and falls, which need prompt review.

Antwoord

D · New confusion and difficulty passing urine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 40,3 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

104,6 − 32 = 72,6

Vermenigvuldig met 5/9

T = 72,6·5/9 = 40,33 ≈ 40,3 °C

Antwoord

T = 40,3 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 215 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1 tsp = 1·5 = 5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
1½ fl oz = 1,5·30 = 45 mL
½ kopje = 0,5·240 = 120 mL

Optellen

V = 5 + 45 + 45 + 120 = 215 mL

Antwoord

V = 215 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

1000 mg/5 mL = 200 mg/mL

Volume

V = 200/200 = 1 mL

Antwoord

V = 1 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,41 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Volume

V = 205/500 = 0,41 mL

Antwoord

V = 0,41 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/480 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 5 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

500/500 = 1 mg/mL

Dosissnelheid

D = 1·5 = 5 mg/h

Antwoord

D = 5 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 17,3 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

0,1·69 = 6,9 stuks/h

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 6,9/0,4 = 17,25 ≈ 17,3 mL/h

Antwoord

R = 17,3 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 1,4 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

5·1600 = 8000 mcg/h
8000/60 = 133,3 mcg/min

Per kilogram

D = 133,3/95 = 1,404 ≈ 1,4 mcg/kg/min

Antwoord

D = 1,4 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,08 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

500 + 225 = 725 mL

Per kilogram per uur

U = 725/(56·12) = 1,079 ≈ 1,08 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,08 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 100 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

09:15 → 14:15 = 5 h

Toegediend volume

80·5 = 400 mL

Resterend volume

V = 500 − 400 = 100 mL

Antwoord

V = 100 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 11

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 4 + 1 + 2 + 1 + 2 + 1 = 11

Antwoord

B = 11
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: licht risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: geen beperking → 4
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 3 + 4 + 2 + 4 + 3 + 2 = 18

Risiconiveau

18 → licht risico

Antwoord

licht risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 31 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|60 − 40| = 20 mmHg → 2 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 3,5·2 = 31 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 31 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 18,25 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 144 − (114 + 18) = 12

Correctie voor albumine

12 + 0,25·(40 − 15) = 18,25 mmol/L

Antwoord

AGc = 18,25 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,4 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

35 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 35 × 0,04 s = 1,4 s

Vergelijk met P–P

1,40 ÷ 0,84 ≈ 1,7 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,4 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 40 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 24 kleine hokjes = 0,96 s → 1500 ÷ 24 = 62,5 ≈ 63 per minuut

Ventriculaire frequentie

4 QRS-complexen in 6 s × 10 = 40 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 40 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 40 bpm

Tweedegraads type I (Wenckebach): 4 P-toppen op elke 3 QRS-complexen.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions