Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Een patiënt opent alleen de ogen en kreunt wanneer de verpleegkundige in de schouder knijpt. Welke score krijgt hij volgens de AVPU-schaal?

  1. AP
  2. BU
  3. CA
  4. DV
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een collega vraagt de verpleegkundige het opiatenregister mee te ondertekenen voor een dosis waarvan de verpleegkundige niet heeft gezien dat die werd klaargemaakt of toegediend. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ALater tekenen, aan het einde van de dienst, als de collega het heeft uitgelegd
  2. BTekenen, want de collega is betrouwbaar
  3. CWeigeren, want ze mag alleen tekenen voor wat ze heeft gezien
  4. DTekenen, maar alleen als de collega senior is
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Waarom lopen patiënten die langdurig corticosteroïden gebruiken een hoger risico op infecties?

  1. ASteroïden maken het bloed van de patiënt zuurder, wat de groei van bacteriën bevordert
  2. BSteroïden beïnvloeden alleen het risico op schimmelhuiduitslag
  3. CSteroïden onderdrukken de immuunrespons en kunnen tekenen van infectie verbergen
  4. DSteroïden doden de normale huidbacteriën van de patiënt
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een afdeling bewaart flacons geconcentreerd kaliumchloride in de voorraadkast van de afdeling. Waarom raden veel veiligheidsrichtlijnen dit af?

  1. AKaliumchloride is te duur om als algemene afdelingsvoorraad te bewaren
  2. BKaliumchloride moet altijd via de mond worden gegeven
  3. CFlacons kaliumchloride verlopen binnen een dag na het openen
  4. DPer ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een jongvolwassene is net gestart met een SSRI-antidepressivum vanwege een ernstige depressie. Waar moet de verpleegkundige de eerste weken het nauwkeurigst op letten?

  1. AHaargroei en huidskleur
  2. BStijgende bloedglucosewaarden
  3. CGewichtsverlies door te veel eetlust
  4. DGedachten aan zelfdoding of zelfbeschadiging
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Een patiënte met 36 weken zwangerschap heeft plotselinge ernstige buikpijn, een harde, plankharde baarmoeder en donker vaginaal bloedverlies. Waaraan moet de verpleegkundige denken?

  1. AEen urineweginfectie
  2. BPlacenta praevia, die meestal pijnloos is
  3. CNormale weeën die beginnen
  4. DAbruptio placentae, wat een spoedgeval is
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Vergeleken met een colostoma loopt een patiënt met een ileostoma een groter risico op:

  1. ALage bloedglucose na maaltijden
  2. BUitdroging en verlies van elektrolyten door waterige output
  3. CHarde ontlasting, persen en obstipatie door trage passage
  4. DUrineretentie
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Na een virale ziekte heeft een patiënt scherpe pijn op de borst die erger is bij plat liggen en afneemt bij voorovergebogen zitten. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. APericarditis
  2. BLongoedeem
  3. CAortadissectie
  4. DStabiele angina pectoris
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Een traumapatiënt krijgt 2 L i.v.-kristalloïd. De hemoglobine daalt van 13,0 naar 11,4 g/dL (130 naar 114 g/L) en de vitale functies zijn nu stabiel. Welke verklaring is het meest waarschijnlijk?

  1. AVerdunning van het bloed door het i.v.-vocht
  2. BEen plotseling falen van het beenmerg
  3. CVerhoogde aanmaak van rode bloedcellen
  4. DEen laboratoriumfout in het eerste monster
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Welke bevinding wijst het sterkst op acuut nierletsel in plaats van langdurige chronische nierziekte als oorzaak van het verhoogde creatinine van een patiënt?

  1. ADe patiënt heeft al vele jaren een hoog creatinine
  2. BHet creatinine was drie dagen geleden normaal en is sindsdien verdubbeld
  3. CDe patiënt heeft kleine nieren op een echo
  4. DDe patiënt heeft al lange tijd anemie
11.FarmacologieGemiddeld

Een partiële agonist wordt samen met een hoge dosis van een volle agonist gegeven. Wat gebeurt er met de respons?

  1. ADie verdubbelt, omdat beide middelen de receptor activeren
  2. BDie stijgt boven het maximum van de volle agonist
  3. CDie blijft precies gelijk aan die met alleen de hoge dosis volle agonist
  4. DDie daalt, omdat de partiële agonist concurreert om de receptoren
12.FarmacologieMoeilijk

Een patiënt die lisinopril gebruikt tegen hypertensie, begint dagelijks ibuprofen te nemen tegen knieklachten. Wat is de belangrijkste zorg?

  1. AEen groter risico op droge hoest dan met alleen lisinopril
  2. BSnellere leverafbraak van lisinopril, waardoor het niet meer werkt
  3. CEen sterke bloeddrukdaling, met flauwvallen en vallen bij het opstaan
  4. DSlechtere bloeddrukregulatie, nierschade en een hoog kalium
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Wat is het doel van een mucolyticum zoals carbocisteïne bij chronische productieve hoest?

  1. AHet sputum dunner en makkelijker op te hoesten maken
  2. BBacteriën in de luchtwegen doden
  3. CDe patiënt dag en nacht volledig laten ophouden met hoesten
  4. DDe luchtwegen binnen enkele minuten verwijden
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een verpleegkundige krijgt een overdracht van vier patiënten. Welke patiënt moet het eerst worden gezien?

  1. AEen patiënt op dag 1 na een operatie die plotseling onrustig is, ademfrequentie 30/min, SpO₂ 88% bij 4 L/min
  2. BEen patiënt met COPD op 1 L/min van wie de SpO₂ de hele nacht stabiel 89% is geweest
  3. CEen patiënt met astma die vóór een wandeling een inhalator voor acute klachten wil
  4. DEen patiënt met pneumonie op IV-antibiotica die nu een temperatuur van 38,2 °C heeft
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Welke verpleegkundige handeling helpt een stijging van de intracraniële druk te voorkomen?

  1. AObstipatie voorkomen en zorg spreiden
  2. BElk uur hard hoesten aanmoedigen
  3. CAlle zorg en uitzuigen in één lange sessie doen
  4. DDe patiënt plat leggen met scherp gebogen heupen
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een 84-jarige man werd een week na de start van oxybutynine meer verward. Infectie is uitgesloten. Wat moet de verpleegkundige vermoeden?

  1. AEen symptoom van een hoog kalium door het middel
  2. BAnticholinerge bijwerkingen van het middel
  3. CNormale veroudering waarvoor geen beoordeling nodig is
  4. DEen teken dat de dosis te laag is
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Wat is de eerste prioriteit wanneer een patiënt na een algehele narcose op de uitslaapkamer aankomt?

  1. ADe medicatiegeschiedenis
  2. BEen glas water
  3. CLuchtweg en ademhaling
  4. DHet wondverband en de drains
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een verpleegkundige heeft een prikaccident na het afnemen van bloed bij een patiënt met hepatitis B. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHet gebied hard schrobben met een nagelborstel en alcohol
  2. BDe dienst afmaken en het de volgende dag melden
  3. CDe wond uitzuigen om zoveel mogelijk bloed te verwijderen
  4. DDe plek wassen met zeep en stromend water, zonder te schrobben
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke zogende moeder moet worden geadviseerd geen borstvoeding te geven?

  1. AEen moeder die chemotherapie krijgt
  2. BEen moeder met mastitis
  3. CEen moeder met een gewone verkoudheid
  4. DEen moeder die een keizersnede heeft gehad
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw van 30 weken heeft regelmatige pijnlijke weeën om de 5 minuten met veranderingen aan de cervix. Welke behandeling wordt verwacht om de longen van de baby te beschermen als de bevalling plaatsvindt?

  1. AAnti-D-immunoglobuline
  2. BAntenatale corticosteroïden
  3. CMethylergometrine
  4. DOxytocine
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke dagelijkse bewaking is het nuttigst bij een kind met nefrotisch syndroom?

  1. APiekstroom en zuurstofsaturatie elke ochtend
  2. BHoofdomtrek en spanning van de fontanel
  3. CGewicht en urinestrip voor eiwit
  4. DBloedglucose voor en na elke maaltijd
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Welke langetermijnproblemen moeten worden gevolgd bij een kind met een hersteld gehemeltespleet?

  1. ANierfunctie en bloeddruk
  2. BGroeihormoonspiegels en tijdstip van de puberteit
  3. CBotdichtheid en fractuurrisico in de tienerjaren
  4. DMiddenoorontstekingen, gehoor, spraak en gebit
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welke bijwerkingen komen het meest voor bij quetiapine?

  1. AHoest en gezwollen enkels
  2. BSedatie, duizeligheid bij het opstaan en gewichtstoename
  3. CSlapeloosheid en ernstig gewichtsverlies
  4. DHoog prolactine met borstvergroting bij bijna elke patiënt
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een depressieve patiënt zegt: "Ik geniet nergens meer van, dus het heeft geen zin om iets te doen." Welke interventie weerspiegelt gedragsactivatie het best?

  1. AHem vertellen dat zijn gedachten irrationeel zijn en dat hij zo niet moet denken
  2. BWachten tot zijn stemming verbetert voordat je activiteiten voorstelt
  3. CSamen met hem kleine, geplande activiteiten plannen en achteraf nagaan hoe hij zich voelde
  4. DHem aanmoedigen zoveel mogelijk in bed te rusten tot het medicijn werkt
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011124:15 AM?04:1516:1503:1505:15

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 4:15 AM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

4:15 AM
  1. 104:15
  2. 216:15
  3. 303:15
  4. 405:15
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 kopje? mL½ tsp? mL1 fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1 kopje van thee, ½ tsp van hoestdrank, 1 fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
15 kg2 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 15 kg. De voorgeschreven dosis is 2 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

15 kg2 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
50 mg/1 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 50,6 lb. Het voorschrift is 2 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 50 mg in 1 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

50,6 lb2 mg/kg50 mg/1 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL30 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 30 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

30 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
300 mL15 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 300 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

25 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks100 mLkortwerkende insuline10 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 100 eenheden kortwerkende insuline in 100 mL loopt met 10 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

100 stuks/100 mL10 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h88 kg2 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 88 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 2 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL2 mcg/min88 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLsap120 mLmelk240 mLijsschilfers240 mLInfuus75 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine200 mLurine500 mLurine175 mLwonddrain110 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 59 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

59 kg8 hurine: 200 mLurine: 500 mLurine: 175 mLwonddrain: 110 mLbraaksel: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen75 mL/h15:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 75 mL/h. Om 15:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen75 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: stoelgebonden; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 18 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,06PaCO₂mmHg354533HCO₃⁻mmol/L22269passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,06, PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa), HCO₃⁻ 9 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,06PaCO₂ 33 mmHg (4,4 kPa)HCO₃⁻ 9 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Meet het interval tussen de fluttergolven en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVjunctioneel ritmetweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)derdegraads (compleet) AV-blokeerstegraads AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1junctioneel ritme
  2. 2tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4eerstegraads AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · P

Waarom dit het antwoord is

AVPU staat voor Alert, reageert op Voice (aanspreken), reageert op Pain (pijn), Unresponsive (reageert niet). Een reactie alleen op een pijnprikkel is "P", een ernstig teken dat dringend beoordeling vraagt.

Antwoord

A · P
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Weigeren, want ze mag alleen tekenen voor wat ze heeft gezien

Waarom dit het antwoord is

Medetekenen betekent bevestigen dat je de controle en toediening hebt gezien. Tekenen voor iets wat je niet hebt gezien is oneerlijk en neemt een belangrijke veiligheidscontrole weg.

Antwoord

C · Weigeren, want ze mag alleen tekenen voor wat ze heeft gezien
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Steroïden onderdrukken de immuunrespons en kunnen tekenen van infectie verbergen

Waarom dit het antwoord is

Corticosteroïden verminderen de activiteit van witte bloedcellen en ontsteking, waardoor infecties zich gemakkelijker ontwikkelen en minder koorts of roodheid kunnen geven. Verpleegkundigen letten goed op subtiele tekenen.

Antwoord

C · Steroïden onderdrukken de immuunrespons en kunnen tekenen van infectie verbergen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Per ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan

Waarom dit het antwoord is

Geconcentreerd kaliumchloride dat onverdund of te snel wordt gegeven, kan het hart doen stilstaan. Het concentraat uit de algemene afdelingsvoorraad halen en voorgemengde, gebruiksklare zakken gebruiken is een breed aanbevolen veiligheidsmaatregel.

Antwoord

D · Per ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Gedachten aan zelfdoding of zelfbeschadiging

Waarom dit het antwoord is

In de eerste weken van een behandeling met antidepressiva, vooral bij jongeren, kunnen suïcidale gedachten toenemen. Patiënten en families leren deze direct te melden.

Antwoord

D · Gedachten aan zelfdoding of zelfbeschadiging
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Abruptio placentae, wat een spoedgeval is

Waarom dit het antwoord is

Pijnlijk bloedverlies met een stijve, gevoelige baarmoeder wijst op abruptio placentae, waarbij de placenta te vroeg loslaat. Moeder en kind lopen gevaar, dus dringende opschaling en bewaking zijn nodig.

Antwoord

D · Abruptio placentae, wat een spoedgeval is
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Uitdroging en verlies van elektrolyten door waterige output

Waarom dit het antwoord is

De output van een ileostoma is waterig omdat de dikke darm, die normaal water en zouten opneemt, wordt overgeslagen. Patiënten moeten voldoende drinken en letten op tekenen van uitdroging, vooral bij warm weer of ziekte.

Antwoord

B · Uitdroging en verlies van elektrolyten door waterige output
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Pericarditis

Waarom dit het antwoord is

Pericarditis veroorzaakt typisch scherpe, houdingsafhankelijke pijn op de borst die verbetert bij voorovergebogen zitten, soms met een pericardwrijving. Een virale infectie is een veelvoorkomende oorzaak.

Antwoord

A · Pericarditis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Verdunning van het bloed door het i.v.-vocht

Waarom dit het antwoord is

I.v.-vocht verdunt het bloed, dus de hemoglobine daalt ook zonder verdere bloeding. Aanhoudende bloeding moet toch worden overwogen, dus de vitale functies, wonden en herhaalde hemoglobinewaarden worden gecontroleerd.

Antwoord

A · Verdunning van het bloed door het i.v.-vocht
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Het creatinine was drie dagen geleden normaal en is sindsdien verdubbeld

Waarom dit het antwoord is

Een snelle stijging vanaf een normale uitgangswaarde over enkele dagen is het kenmerk van acuut nierletsel. Langdurig verhoogde waarden, kleine nieren en chronische anemie wijzen op chronische nierziekte.Gecontroleerd met: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

B · Het creatinine was drie dagen geleden normaal en is sindsdien verdubbeld
11.Farmacologie

Antwoord: D · Die daalt, omdat de partiële agonist concurreert om de receptoren

Waarom dit het antwoord is

Een partiële agonist heeft een lagere werkzaamheid. Als hij een volle agonist van de receptoren verdringt, daalt de totale respons. Daarom kan buprenorfine onthoudingsverschijnselen uitlokken bij mensen die volle opioïdagonisten gebruiken.

Antwoord

D · Die daalt, omdat de partiële agonist concurreert om de receptoren
12.Farmacologie

Antwoord: D · Slechtere bloeddrukregulatie, nierschade en een hoog kalium

Waarom dit het antwoord is

NSAID's blokkeren prostaglandinen die de afferente arteriole verwijden en natriumverlies bevorderen. In combinatie met een ACE-remmer kan dit de bloeddrukregulatie verminderen en nierschade en hyperkaliëmie veroorzaken, vooral als er ook een diureticum wordt gebruikt.

Antwoord

D · Slechtere bloeddrukregulatie, nierschade en een hoog kalium
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Het sputum dunner en makkelijker op te hoesten maken

Waarom dit het antwoord is

Mucolytica verminderen de viscositeit van het sputum, wat opgeven makkelijker kan maken en bij sommige mensen met COPD exacerbaties kan verminderen. Het zijn geen bronchusverwijders of antibiotica. Hoestonderdrukkers worden bij productieve hoest over het algemeen vermeden.

Antwoord

A · Het sputum dunner en makkelijker op te hoesten maken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Een patiënt op dag 1 na een operatie die plotseling onrustig is, ademfrequentie 30/min, SpO₂ 88% bij 4 L/min

Waarom dit het antwoord is

Nieuwe onrust, tachypneu en hypoxemie ondanks zuurstof wijzen op acute verslechtering, zoals een longembolie, pneumonie of bloeding, dus deze patiënt wordt het eerst gezien. Een SpO₂ van 89% ligt binnen het streefbereik voor een stabiele COPD-patiënt, lichte koorts onder antibiotica is te verwachten en de astmapatiënt is in goede conditie.

Antwoord

A · Een patiënt op dag 1 na een operatie die plotseling onrustig is, ademfrequentie 30/min, SpO₂ 88% bij 4 L/min
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Obstipatie voorkomen en zorg spreiden

Waarom dit het antwoord is

Persen, hoesten, langdurig uitzuigen, heupflexie, pijn en agitatie verhogen de intracraniële druk. Ontlastingverzachters, voldoende pijnstilling en het spreiden van zorg zodat de druk tussen activiteiten kan herstellen, helpen die laag te houden.

Antwoord

A · Obstipatie voorkomen en zorg spreiden
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Anticholinerge bijwerkingen van het middel

Waarom dit het antwoord is

Anticholinerge middelen zoals oxybutynine kunnen bij ouderen verwardheid veroorzaken en de cognitie verslechteren. De voorschrijver moet het geneesmiddel en de totale anticholinerge belasting van de patiënt beoordelen.

Antwoord

B · Anticholinerge bijwerkingen van het middel
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Luchtweg en ademhaling

Waarom dit het antwoord is

Op de uitslaapkamer kunnen resterende narcosemiddelen, opioïden en spierverslappers luchtwegobstructie en ademhalingsdepressie veroorzaken. Eerst worden luchtweg en ademhaling beoordeeld, gevolgd door circulatie, bewustzijn, pijn, temperatuur en de wond.

Antwoord

C · Luchtweg en ademhaling
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · De plek wassen met zeep en stromend water, zonder te schrobben

Waarom dit het antwoord is

De plek wordt gewassen met zeep en stromend water; hij mag zachtjes nabloeden, maar wordt niet geschrobd of uitgezogen. Het ongeval wordt direct gemeld zodat de beoordeling na blootstelling, inclusief hepatitis B-immuniteit en zo nodig behandeling, snel kan beginnen.

Antwoord

D · De plek wassen met zeep en stromend water, zonder te schrobben
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Een moeder die chemotherapie krijgt

Waarom dit het antwoord is

Borstvoeding is gecontra-indiceerd bij de meeste cytotoxische chemotherapie, onbehandelde actieve tuberculose, gebruik van illegale drugs en bij een zuigeling met galactosemie. Mastitis en verkoudheid zijn geen reden om te stoppen.

Antwoord

A · Een moeder die chemotherapie krijgt
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Antenatale corticosteroïden

Waarom dit het antwoord is

Antenatale corticosteroïden verminderen ademnood bij te vroeg geboren baby's. Tocolyse kan worden gebruikt om tijd te winnen, en magnesiumsulfaat kan worden gegeven voor neuroprotectie van de foetus als een geboorte vóór ongeveer 32 weken waarschijnlijk is.

Antwoord

B · Antenatale corticosteroïden
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Gewicht en urinestrip voor eiwit

Waarom dit het antwoord is

Dagelijks wegen laat veranderingen in vochtretentie zien en urinestrips tonen of het eiwitverlies verbetert of terugkeert. Ook de buikomvang en de bloeddruk worden vaak bewaakt.

Antwoord

C · Gewicht en urinestrip voor eiwit
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Middenoorontstekingen, gehoor, spraak en gebit

Waarom dit het antwoord is

Kinderen met een gehemeltespleet hebben vaak middenoorvocht en gehoorverlies door disfunctie van de buis van Eustachius en kunnen logopedie en orthodontische of tandheelkundige zorg nodig hebben. Een multidisciplinair spleetteam volgt hen gedurende de kindertijd.

Antwoord

D · Middenoorontstekingen, gehoor, spraak en gebit
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Sedatie, duizeligheid bij het opstaan en gewichtstoename

Waarom dit het antwoord is

Quetiapine veroorzaakt vaak slaperigheid, orthostatische hypotensie en metabole effecten. Het heeft een lager risico op extrapiramidale effecten en verhoogd prolactine dan veel andere antipsychotica.

Antwoord

B · Sedatie, duizeligheid bij het opstaan en gewichtstoename
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Samen met hem kleine, geplande activiteiten plannen en achteraf nagaan hoe hij zich voelde

Waarom dit het antwoord is

Gedragsactivatie is gebaseerd op het idee dat activiteit de stemming verbetert, en niet andersom. Haalbare, betekenisvolle activiteiten plannen en het effect nagaan doorbreekt de cirkel van terugtrekking en sombere stemming.

Antwoord

C · Samen met hem kleine, geplande activiteiten plannen en achteraf nagaan hoe hij zich voelde
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 04:15

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

4 AM → 04

Antwoord

04:15

Antwoord

04:15
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 272,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1 kopje = 1·240 = 240 mL
½ tsp = 0,5·5 = 2,5 mL
1 fl oz = 1·30 = 30 mL

Optellen

V = 240 + 2,5 + 30 = 272,5 mL

Antwoord

V = 272,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 15 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

2·15 = 30 mg

Per gift

D = 30/2 = 15 mg

Antwoord

D = 15 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,92 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Gewicht in kg

50,6/2,2 = 23 kg

Dosis

2·23 = 46 mg

Volume

V = (46/50)·1 = 0,92 mL

Antwoord

V = 0,92 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 30 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Milliliter per minuut

30/60 = 0,5 mL/min

Druppelsnelheid

R = 0,5·60 = 30 gtt/min

Antwoord

R = 30 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

25·60/15 = 100 mL/h

Resterende tijd

t = 300/100 = 3 h

Antwoord

t = 3 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 10 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/100 = 1 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 10·1 = 10 stuks/h

Antwoord

D = 10 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,5 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

2·60 = 120 mcg/h

Pompsnelheid

R = 120/16 = 7,5 mL/h

Antwoord

R = 7,5 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,85 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

200 + 500 + 175 = 875 mL

Per kilogram per uur

U = 875/(59·8) = 1,854 ≈ 1,85 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,85 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/75 = 6 h

Antwoord

t = 6 h

Dat is ongeveer 6 h 00 min, dus de zak is rond 21:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 14

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: stoelgebonden → 2
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 2 + 4 + 2 + 2 + 2 + 2 = 14

Antwoord

B = 14
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 2 + 1 + 1 + 3 + 1 + 1 = 9

Risiconiveau

9 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 35 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
worpafstand: 33–37 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 35 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·9 + 8 = 21,5 → 19,5–23,5 mmHg

Vergelijken

gemeten: 33 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 300 bpm

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 15 kleine hokjes = 0,60 s → 1500 ÷ 15 = 100 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 100 = 3:1

Antwoord

atriale frequentie = 300 bpm
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 30 kleine hokjes, 1500 ÷ 30 ≈ 50 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,20 s) en P–P regelmatig (0,72 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 83 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions