Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why does long-term immobility increase the risk of kidney stones?

  1. APatients on bed rest drink too much fluid
  2. BCalcium released from bone raises the calcium in the urine
  3. CLying flat makes the kidneys produce extra uric acid
  4. DThe kidneys stop producing urine during bed rest
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which newly started medication most increases an older patient's risk of falling?

  1. AA night-time sedative such as a benzodiazepine
  2. BA vitamin D supplement
  3. CRegular paracetamol (acetaminophen) for back pain
  4. DAn emollient cream for dry skin
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A parent will give a liquid antibiotic to a child at home. Which teaching is best?

  1. AUse a tablespoon for doses over 5 mL
  2. BUse the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
  3. CEstimate the dose by pouring into a cup
  4. DUse any teaspoon or tablespoon from the kitchen drawer at home
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een afdeling bewaart flacons geconcentreerd kaliumchloride in de voorraadkast van de afdeling. Waarom raden veel veiligheidsrichtlijnen dit af?

  1. AKaliumchloride is te duur om als algemene afdelingsvoorraad te bewaren
  2. BFlacons kaliumchloride verlopen binnen een dag na het openen
  3. CPer ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan
  4. DKaliumchloride moet altijd via de mond worden gegeven
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. ASpeed up the infusion to finish it quickly
  2. BApply a warm compress to the face and neck
  3. CIgnore it, because flushing is always harmless and passes
  4. DStop or slow the infusion and inform the provider
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Two patients on the unit have the same surname. What should the nurse do before giving a medication?

  1. AUse the room number as the main identifier
  2. BAsk the patient, “Are you Mr Smith?” and give the drug once he says yes
  3. CAsk a nursing assistant which patient is which
  4. DCheck two identifiers against the wristband and the medication record
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Op de vochtbalans van een patiënt staat in 24 uur een inname van 1,200 mL en een uitscheiding van 2,300 mL. Wat betekent dit?

  1. AEen positieve vochtbalans van 3,500 mL
  2. BEen evenwichtige vochtbalans
  3. CEen positieve vochtbalans van 1,100 mL
  4. DEen negatieve vochtbalans van 1,100 mL
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why is a large pleural effusion drained slowly rather than all at once?

  1. AQuick drainage causes the effusion to spread to the other lung
  2. BRapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
  3. CFluid drained quickly turns into blood
  4. DSlow drainage stops the patient needing oxygen
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on a heparin infusion has an aPTT below the target range on the protocol. What should the nurse do?

  1. AAdjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
  2. BSwitch the infusion to oral warfarin without a prescription
  3. CContinue the same rate and recheck the aPTT in a few days
  4. DStop the infusion and give protamine sulfate as quickly as possible
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with heavy alcohol use and a poor diet has a hemoglobin of 10,1 g/dL (101 g/L), an MCV of 110 fL and a low red cell folate. Which explanation fits best?

  1. AThalassemia trait inherited from one of the parents
  2. BIron deficiency from slow, chronic bleeding in the gut
  3. CAnemia caused by long-standing chronic kidney disease
  4. DFolate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.FarmacologieGemiddeld

Which rule applies to intravenous potassium chloride?

  1. AIt must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
  2. BIt may be given intramuscularly if there is no IV access
  3. CIt is mixed into blood products to save time
  4. DIt is given as a rapid IV push to correct low levels quickly
12.FarmacologieMoeilijk

A patient has SIADH with mild hyponatraemia and no neurological symptoms. What is usually the first-line treatment?

  1. ADesmopressin
  2. BA rapid bolus of hypertonic saline
  3. CFluid restriction
  4. DLarge volumes of IV glucose 5%
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Waarom worden nitraten met grote voorzichtigheid gebruikt bij een rechterkamerinfarct?

  1. ANitraten laten het infarct uitbreiden naar de linkerkamer
  2. BNitraten worden niet opgenomen wanneer de rechterkamer is aangedaan
  3. CNitraten veroorzaken gevaarlijke hyperkaliëmie bij dit type infarct
  4. DDe rechterkamer is afhankelijk van preload, dus de bloeddruk kan sterk dalen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Na een heupoperatie wordt een patiënt plotseling kortademig en angstig, met een hartfrequentie van 124/min, SpO₂ 86% zonder zuurstof en scherpe pijn bij het ademen. De borstkas klinkt schoon. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe patiënt over de afdeling laten lopen om de ademhaling te verbeteren
  2. BDe patiënt plat leggen en beide benen op kussens omhoog leggen
  3. CZuurstof geven, rechtop zetten, dringend een beoordeling aanvragen en blijven
  4. DEen sedativum geven tegen de angst en over een uur opnieuw controleren
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

What does a positive pronator drift test show?

  1. AA normal response in older adults
  2. BWeakness of the eye muscles
  3. CLoss of hearing on one side
  4. DSubtle weakness in one arm
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt die lithium gebruikt heeft polyurie en dorst, en de urine concentreert niet na desmopressine. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. ACentrale DI na een hoofdletsel
  2. BSIADH door lithium
  3. CNefrogene DI door lithium
  4. DNieuw ontstane diabetes type 1
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom heeft vaste (geplande) pijnstilling in de eerste dagen na een grote operatie vaak de voorkeur boven doses “zo nodig”?

  1. AHet maakt het mogelijk doses boven de maximale dagdosis te geven
  2. BHet maakt het overbodig de pijn van de patiënt overdag te beoordelen
  3. CHet voorkomt alle bijwerkingen van opioïden volledig
  4. DHet houdt de geneesmiddelspiegels stabiel en voorkomt ernstige pijnpieken
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A competent adult who is a Jehovah's Witness refuses blood transfusion before major surgery. What should the nurse do?

  1. ARespect the decision, document it and inform the team
  2. BAsk the family to override the decision
  3. CCancel the surgery without discussing it
  4. DPlan to transfuse secretly during the operation if it becomes needed
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is the hearing of newborns screened before discharge or soon after birth?

  1. AEarly support improves language development
  2. BIt detects congenital heart disease
  3. CIt is required before vitamin K can be given
  4. DHearing loss can be cured with a single injection
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman has hyperthyroidism in pregnancy. Which finding in the fetus should be monitored?

  1. AFetal tachycardia and poor growth
  2. BA fetal heart rate below 100 bpm
  3. CFetal macrosomia
  4. DFetal polycythaemia only
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Using the 100–50–20 rule, what is the daily maintenance fluid requirement for a 15 kg child?

  1. A750 mL per day
  2. B1000 mL per day
  3. C1250 mL per day
  4. D1500 mL per day
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een ouder weigert een aanbevolen vaccin voor zijn zuigeling vanwege angst voor bijwerkingen. Wat is de beste eerste verpleegkundige benadering?

  1. AHet vaccin toch geven terwijl de ouder wordt afgeleid
  2. BNaar de zorgen luisteren, duidelijke evidence-based informatie geven en het gesprek documenteren
  3. CDe ouder vertellen dat het kind niet meer op de kliniek behandeld kan worden tenzij het vaccin wordt gegeven
  4. DHet onderwerp bij toekomstige bezoeken vermijden
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which side effects are most common with quetiapine?

  1. AA cough and swollen ankles
  2. BHigh prolactin with breast enlargement in almost every patient
  3. CSedation, dizziness when standing and weight gain
  4. DInsomnia and severe weight loss
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 8-year-old with separation anxiety disorder has missed two weeks of school. What is the most helpful approach?

  1. AAllow him to stay at home until he wants to go back
  2. BSupport a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
  3. CTell him that he is being silly and must go
  4. DLet a parent stay with him in class every day for the rest of the year
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cmh = ? cm

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt is 6 ft 2 in lang. Bepaal met 1 ft = 12 in en 1 in = 2,54 cm de lengte h in centimeters, op de dichtstbijzijnde hele centimeter.

6 ft 2 in1 ft = 12 in1 in = 2,54 cm
h = cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 3/dag · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie drie keer per dag gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspdrie keer per dag7 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 24 kg krijgt 3 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 10 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

24 kg3 mg/kg10 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 4100 eenheden van een geneesmiddel dat geleverd wordt als 10000 eenheden/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

4100 units10000 units/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL20 gtt/mL10 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 10 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL10 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
200 mg100 mL15 mL/h? mg/h

Een zak bevat 200 mg van een geneesmiddel in 100 mL en loopt met 15 mL/h. Hoeveel milligram per uur D krijgt de patiënt?

200 mg/100 mL15 mL/h
D = mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL70 stuks/kg · 58 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 58 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

70 stuks/kg58 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h94 kg5 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 94 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 5 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL5 mcg/min94 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLmelk100 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine275 mLurine250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 96 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

96 kg8 hurine: 275 mLurine: 250 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 80 mL/hstart 12:30ttotaal​ = ? h120 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 12:30 met 120 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL120 mL/h · 3 h80 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 86% op kamerlucht, bloeddruk 118/70 mmHg, hartslag 82/min, alert, temperatuur 35,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 86%luchtSBP 118HR 82AT 35,5 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 132 mmol/L, glucose 9,1 mmol/L en ureum 20,3 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 132 mmol/Lglucose 9,1 mmol/Lureum 20,3 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 145, Cl⁻ 118 en HCO₃⁻ 9 mmol/L. Bereken de deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻), met AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻). Geef twee decimalen.

Na⁺ 145 mmol/LCl⁻ 118 mmol/LHCO₃⁻ 9 mmol/L
deltaratio =
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-bloktweedegraads AV-blok type IItweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)eerstegraads AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2tweedegraads AV-blok type II
  3. 3tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  4. 4eerstegraads AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Calcium released from bone raises the calcium in the urine

Waarom dit het antwoord is

Without weight-bearing, bone releases calcium, and urine also drains less well when lying flat. Mobilisation and adequate fluids reduce the risk.

Antwoord

B · Calcium released from bone raises the calcium in the urine
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · A night-time sedative such as a benzodiazepine

Waarom dit het antwoord is

Sedatives cause drowsiness, slowed reactions and unsteadiness, especially at night and in older adults. Diuretics and drugs that lower blood pressure also raise falls risk.

Antwoord

A · A night-time sedative such as a benzodiazepine
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine

Waarom dit het antwoord is

Household spoons vary widely in size and cause dosing errors. A marked oral syringe or dosing device in mL gives an accurate dose.

Antwoord

B · Use the oral syringe or dosing cup that comes with the medicine
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Per ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan

Waarom dit het antwoord is

Geconcentreerd kaliumchloride dat onverdund of te snel wordt gegeven, kan het hart doen stilstaan. Het concentraat uit de algemene afdelingsvoorraad halen en voorgemengde, gebruiksklare zakken gebruiken is een breed aanbevolen veiligheidsmaatregel.

Antwoord

C · Per ongeluk onverdund toegediend concentraat kan het hart doen stilstaan
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Stop or slow the infusion and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Antwoord

D · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Check two identifiers against the wristband and the medication record

Waarom dit het antwoord is

The nurse uses at least two identifiers, such as full name and date of birth, checked against the wristband and record. Open questions (“Please tell me your name”) are safer than yes/no questions.

Antwoord

D · Check two identifiers against the wristband and the medication record
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Een negatieve vochtbalans van 1,100 mL

Waarom dit het antwoord is

1,200 − 2,300 = −1,100 mL. Een negatieve balans betekent dat er meer vocht verloren gaat dan erbij komt, wat uitdroging kan veroorzaken.

Antwoord

D · Een negatieve vochtbalans van 1,100 mL
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema

Waarom dit het antwoord is

Draining a large volume quickly can cause re-expansion pulmonary oedema, with cough, chest tightness and hypoxia. Drainage is controlled, and the patient is watched closely.

Antwoord

B · Rapid drainage can cause re-expansion pulmonary oedema
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled

Waarom dit het antwoord is

A subtherapeutic aPTT means the patient is not fully anticoagulated and is at risk of clot extension. Weight-based heparin protocols specify a bolus and/or rate increase and when to recheck. The nurse follows the protocol and documents the change.Gecontroleerd met: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial thromboplastin time (PTT) - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect

Waarom dit het antwoord is

Poor diet and alcohol reduce folate intake and absorption, causing macrocytic anemia, and alcohol itself also raises the MCV. Iron deficiency and thalassemia cause small cells. Folate is replaced after B12 deficiency is excluded, and thiamine is also commonly given.Gecontroleerd met: Folate-deficiency anemia - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Folate deficiency, made worse by a direct alcohol effect
11.Farmacologie

Antwoord: A · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push

Waarom dit het antwoord is

Concentrated potassium given as a bolus can cause fatal cardiac arrhythmias. It is always diluted and given at a controlled rate, usually with an infusion pump.

Antwoord

A · It must be diluted and given as an infusion, never as an IV push
12.Farmacologie

Antwoord: C · Fluid restriction

Waarom dit het antwoord is

In SIADH, excess ADH makes the kidneys retain water. Restricting fluid intake raises sodium gradually; hypertonic saline is kept for severe symptomatic cases, and hypotonic fluids and desmopressin would worsen it.

Antwoord

C · Fluid restriction
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · De rechterkamer is afhankelijk van preload, dus de bloeddruk kan sterk dalen

Waarom dit het antwoord is

Bij een rechterkamerinfarct hangt het hartminuutvolume sterk af van de veneuze vulling. Venodilatoren zoals nitraten (en diuretica of opioïden) kunnen een dramatische daling van de bloeddruk veroorzaken. Deze patiënten hebben in plaats daarvan vaak zorgvuldige vochttoediening nodig.

Antwoord

D · De rechterkamer is afhankelijk van preload, dus de bloeddruk kan sterk dalen
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Zuurstof geven, rechtop zetten, dringend een beoordeling aanvragen en blijven

Waarom dit het antwoord is

Plotselinge kortademigheid, tachycardie, pleuritische pijn en hypoxemie na orthopedische chirurgie wijzen op een longembolie. De directe maatregelen zijn ondersteunend: zuurstof tot de streefsaturatie, rechtop positioneren als de bloeddruk het toelaat, dringende escalatie en continue bewaking, gevolgd door onderzoek en antistolling zoals voorgeschreven. Sedatie kan achteruitgang maskeren en de ademhaling onderdrukken.

Antwoord

C · Zuurstof geven, rechtop zetten, dringend een beoordeling aanvragen en blijven
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Subtle weakness in one arm

Waarom dit het antwoord is

When a weak arm drifts down and turns palm-down (pronates), it suggests a mild upper motor neuron weakness, for example from a stroke. It can detect weakness that is not obvious on routine testing.

Antwoord

D · Subtle weakness in one arm
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Nefrogene DI door lithium

Waarom dit het antwoord is

Lithium is een veelvoorkomende oorzaak van nefrogene DI, waarbij de verzamelbuizen niet op ADH reageren, zodat desmopressine weinig effect heeft. De behandeling omvat beoordeling van het lithium door een specialist, toegang tot water en bewaking van natrium- en lithiumspiegels.

Antwoord

C · Nefrogene DI door lithium
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Het houdt de geneesmiddelspiegels stabiel en voorkomt ernstige pijnpieken

Waarom dit het antwoord is

Voorspelbare, continue postoperatieve pijn wordt het best behandeld met regelmatige multimodale pijnstilling (bijvoorbeeld paracetamol en, waar veilig, een NSAID), met doses zo nodig voor doorbraakpijn. Pijn en bijwerkingen worden nog steeds regelmatig beoordeeld.

Antwoord

D · Het houdt de geneesmiddelspiegels stabiel en voorkomt ernstige pijnpieken
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Respect the decision, document it and inform the team

Waarom dit het antwoord is

An informed refusal by a competent adult must be respected. The team discusses which products and alternatives (such as cell salvage or iron) the patient accepts, documents the decision and plans to reduce blood loss.

Antwoord

A · Respect the decision, document it and inform the team
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Early support improves language development

Waarom dit het antwoord is

Early detection of hearing loss allows hearing aids, cochlear implants or other support in the first months, which greatly improves language outcomes.

Antwoord

A · Early support improves language development
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Fetal tachycardia and poor growth

Waarom dit het antwoord is

In Graves' disease, maternal antibodies can cross the placenta and cause fetal hyperthyroidism, with tachycardia, goitre and growth restriction. Antithyroid drugs also cross the placenta, so the fetus is monitored.

Antwoord

A · Fetal tachycardia and poor growth
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · 1250 mL per day

Waarom dit het antwoord is

First 10 kg: 10 × 100 = 1000 mL. Next 5 kg: 5 × 50 = 250 mL. Total = 1250 mL per day, or about 52 mL per hour.

Antwoord

C · 1250 mL per day
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Naar de zorgen luisteren, duidelijke evidence-based informatie geven en het gesprek documenteren

Waarom dit het antwoord is

De specifieke zorgen van de ouder verkennen en evenwichtige, juiste informatie geven is de meest effectieve aanpak. Vaccinatie vereist geïnformeerde toestemming; de beslissing en het gesprek worden gedocumenteerd en het onderwerp kan later opnieuw worden besproken.

Antwoord

B · Naar de zorgen luisteren, duidelijke evidence-based informatie geven en het gesprek documenteren
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Sedation, dizziness when standing and weight gain

Waarom dit het antwoord is

Quetiapine commonly causes drowsiness, orthostatic hypotension and metabolic effects. It has a lower risk of extrapyramidal effects and raised prolactin than many other antipsychotics.

Antwoord

C · Sedation, dizziness when standing and weight gain
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine

Waarom dit het antwoord is

Long-term avoidance strengthens anxiety. A gradual, planned return, short and predictable goodbyes, praise for brave behaviour and cooperation between parents and school, often with CBT, help the child cope.

Antwoord

B · Support a gradual, planned return to school with a consistent goodbye routine
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: h = 188 cm

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Lengte in inches

6·12 + 2 = 74 in

Inches naar centimeters

h = 74·2,54 = 188 cm

Antwoord

h = 188 cm
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 2

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

10 mL × 3 × 7 = 210 mL

Flessen

210/150 = 1,4 → N = 2

Antwoord

N = 2
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 7,2 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 3·24 = 72 mg

Volume

V = 72/10 = 7,2 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 7,2 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,41 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Volume

V = 4100/10000 = 0,41 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 1 mL is elke kleine streep 0,01 mL.

Antwoord

V = 0,41 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 33 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

10·60 = 600 min

Druppelsnelheid

R = 1000·20/600 = 33,33 ≈ 33 gtt/min

Antwoord

R = 33 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 33 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 30 mg/h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Concentratie

200/100 = 2 mg/mL

Dosissnelheid

D = 2·15 = 30 mg/h

Antwoord

D = 30 mg/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,81 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·58 = 4 060 stuks

Volume

V = 4060/5000 = 0,812 ≈ 0,81 mL

Antwoord

V = 0,81 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 18,8 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

5·60 = 300 mcg/h

Pompsnelheid

R = 300/16 = 18,75 ≈ 18,8 mL/h

Antwoord

R = 18,8 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,68 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

275 + 250 = 525 mL

Per kilogram per uur

U = 525/(96·8) = 0,6836 ≈ 0,68 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,68 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 11 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL over

Tweede deel

640/80 = 8 h

Totale tijd

t = 3 + 8 = 11 h

Antwoord

t = 11 h

Dat is ongeveer 11 h 00 min, dus de zak is rond 23:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 60

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 15 + 20 + 10 + 0 = 60

Antwoord

MFS = 60
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 86% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 118 mmHg → 0
HR 82/min → 0
alert (A) → 0
T 35,5 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 4
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 293 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·132 + 9,1 + 20,3 = 293,4 ≈ 293 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 293 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: deltaratio = 0,4

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 145 − (118 + 9) = 18

Deltaratio

(18 − 12)/(24 − 9) = 6/15 = 0,4

Antwoord

deltaratio = 0,4

Onder 1: een extra acidose met normale anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QT = 0,42 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

10,5 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top

Omrekenen

QT = 10,5 × 0,04 s = 0,42 s

Antwoord

QT = 0,42 s

Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 1,00 s).

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: derdegraads (compleet) AV-blok

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 27 kleine hokjes, 1500 ÷ 27 ≈ 56 per minuut.
2. Ritme: R–R regelmatig (1,08 s) en P–P regelmatig (0,72 s), maar de twee zijn onafhankelijk.
3. P-toppen: positief en regelmatig met 83 per minuut, maar niet gekoppeld aan de QRS-complexen; sommige verdwijnen in een QRS of een T-top.
4. PR-interval: wisselt van slag tot slag; er is geen vaste relatie.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

derdegraads (compleet) AV-blok

Antwoord

derdegraads (compleet) AV-blok

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions