Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Hoe moet een patiënt met sondevoeding worden gepositioneerd om het risico op aspiratie te verkleinen?

  1. AIn de hoofd-omlaagstand
  2. BMet het hoofdeinde van het bed omhoog tot ongeveer 30–45 graden
  3. COp de buik liggend
  4. DHelemaal plat liggend
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older woman with severe arthritis has normal bladder control but wets herself because she cannot reach the toilet in time. Which type of incontinence is this?

  1. AStress incontinence
  2. BOverflow incontinence
  3. CUrge incontinence
  4. DFunctional incontinence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke methode voor handhygiëne moet het personeel na de patiëntenzorg gebruiken tijdens een norovirusuitbraak op een afdeling?

  1. AGeen handhygiëne als er handschoenen zijn gedragen
  2. BAlleen de handen afvegen aan een papieren doekje
  3. CHanden wassen met water en zeep
  4. DAlleen handalcohol
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

In a mass-casualty incident with limited resources, why may a critically injured patient with little chance of survival receive care after others?

  1. AResources go first to those most likely to survive with treatment
  2. BCritical patients are always treated last in every situation, even outside disasters
  3. CPatients are treated in the order they arrive
  4. DThe most severely injured are never given comfort care
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient taking lithium has vomiting, diarrhea and a new coarse tremor. What should the nurse do?

  1. AGive the dose with food to reduce the stomach upset
  2. BHold the next dose and report for an urgent lithium level
  3. CEncourage the patient to cut down on salt and fluids
  4. DReassure the patient that a coarse tremor is expected at first
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is admitted with suspected meningococcal meningitis. Which precautions are needed until treatment has been given for long enough?

  1. ADroplet precautions
  2. BAirborne precautions
  3. CStandard precautions only
  4. DContact precautions only
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is started on spironolactone while already taking an ACE inhibitor. Which blood result should be watched most closely?

  1. ASodium, because both drugs raise it sharply
  2. BGlucose, because both drugs cause hyperglycaemia
  3. CPotassium, because both drugs can raise it
  4. DCalcium, because both drugs lower it
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with central chest pain has ST elevation on the 12-lead ECG. What is the main aim of urgent treatment?

  1. ARestoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
  2. BStarting a cholesterol-lowering drug before any other treatment is given
  3. CStrict bed rest for several days before deciding on treatment
  4. DWaiting for the troponin result before taking any action
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A test has very high sensitivity for a disease. What does a negative result mean?

  1. AThe disease is unlikely, so it helps rule it out
  2. BThe patient must have a different disease instead
  3. CThe result cannot be used, because sensitivity is high
  4. DThe disease is certain, so treatment should begin
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with diabetes and chronic kidney disease had a CT scan with IV contrast. Two days later, the creatinine has risen from 1,4 to 2,0 mg/dL (124 to 177 µmol/L). Which action is most appropriate?

  1. AGive extra metformin, because the glucose rises after contrast
  2. BRestrict all fluids to protect the kidneys from more contrast
  3. CIgnore it, because contrast never affects kidney function
  4. DReport it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
11.FarmacologieGemiddeld

How should the nurse straighten the ear canal to give ear drops to a 2-year-old child?

  1. APull the pinna up and back
  2. BLeave the ear untouched and drop into the canal
  3. CPull the pinna down and back
  4. DPush the pinna forward and up
12.FarmacologieMoeilijk

A patient taking azathioprine is prescribed allopurinol for gout. What is the main danger?

  1. ALiver enzyme induction, making azathioprine ineffective
  2. BSevere bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
  3. CGout becomes worse because allopurinol is inactivated by azathioprine
  4. DSevere hypertension from the combination
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How can a patient reduce wound pain when coughing after abdominal surgery?

  1. AHold a pillow firmly against the wound while coughing
  2. BHold the breath for as long as possible
  3. CLie flat on the back with the legs straight
  4. DAvoid coughing completely until all the stitches are removed
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient has sudden severe chest pain spreading to the back between the shoulder blades. Which finding most supports aortic dissection rather than myocardial infarction?

  1. AA heart rate of 104/min and a respiratory rate of 22/min
  2. BPain that started at rest
  3. CA large difference in blood pressure between the arms
  4. DSweating, nausea and pallor that started with the pain
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with diabetic neuropathy has an ulcer on the ball of the foot. Which measure is most important for healing?

  1. ASoaking the foot in hot water daily
  2. BCovering it and checking it in a month
  3. CWalking more to improve blood flow
  4. DTaking pressure off the ulcer
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with Addison's disease has been vomiting for a day. They are confused, with BP 78/40 mmHg, sodium 126 mmol/L and potassium 6,0 mmol/L. What is the priority?

  1. AIV potassium to correct the electrolytes
  2. BA fluid restriction for the low sodium
  3. CIV hydrocortisone straight away, plus IV fluids
  4. DOral hydrocortisone and an antiemetic by mouth
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Waarom leert men patiënten hun buikwond met een kussen te ondersteunen bij het hoesten?

  1. AHet versnelt de genezing van de huidranden
  2. BHet maakt de hoest zwakker zodat de wond niet in gevaar komt
  3. CHet maakt regelmatige pijnstilling overbodig
  4. DHet vermindert pijn en belasting, zodat ze goed kunnen hoesten
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient who takes NSAIDs suddenly develops severe epigastric pain, a rigid abdomen and shoulder-tip pain. Which finding would most support the likely diagnosis?

  1. AFree air under the diaphragm on an erect chest X-ray
  2. BFluid levels in the bladder on an ultrasound scan
  3. CTall, peaked T waves on a 12-lead ECG
  4. DA raised serum lipase three times the upper limit
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Na 1 minuut is de hartfrequentie van een pasgeborene 90/min. Hoeveel punten krijgt de hartfrequentie in de Apgarscore?

  1. A2
  2. B3
  3. C1
  4. D0
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman with a previous caesarean is having a trial of labour. Which induction agent should the nurse question?

  1. AAmniotomy
  2. BMisoprostol
  3. COxytocin used per protocol
  4. DA balloon catheter
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which instruction about a child's new plaster cast is correct?

  1. AKeep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
  2. BKeep the cast covered with a plastic bag at all times while it dries, to keep it clean
  3. CPush a knitting needle inside the cast to scratch an itch
  4. DLet the child walk on a leg cast as soon as it is applied
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een peuter met tetralogie van Fallot huilt hard en wordt diep cyanotisch en slap. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe hoofdomtrek meten
  2. BHet kind plat leggen met de benen omhoog om de veneuze terugvloed naar het hart te vergroten
  3. CMet het kind gaan wandelen om te kalmeren
  4. DHet kind in een knie-borsthouding plaatsen, rustig houden en hulp roepen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A veteran with PTSD sits with his back to the wall, scans the room constantly and jumps at every door slam. Which symptom group do these behaviours belong to?

  1. AAvoidance
  2. BIntrusion symptoms
  3. CDissociative amnesia for the trauma
  4. DChanges in arousal and reactivity
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met OCS voert een lang handenwasritueel uit en mist het ontbijt. Wat is de beste eerste benadering?

  1. ADe badkamer op slot doen
  2. BHet ritueel met geweld stoppen
  3. CWijzen op hoe zinloos het ritueel is en erop staan dat de patiënt er onmiddellijk mee stopt voor het ontbijt
  4. DTijd laten voor het ritueel, het schema eromheen plannen en het samen met de patiënt geleidelijk beperken
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C99,4 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 99,4 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

99,4 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2½ tsp? mL½ tbsp? mL½ kopje? mL8 fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 2½ tsp van hoestdrank, ½ tbsp van vloeibare aanvulling, ½ kopje van thee, 8 fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 15 kg krijgt 15 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 25 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

15 kg15 mg/kg25 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 3520 microgram. De ampul bevat 4 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

3520 mcg4 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
50 mg250 mL5 mL/h? mcg/min

Een infuus van 50 mg in 250 mL loopt op 5 mL/h. Hoeveel microgram per minuut D krijgt de patiënt?

50 mg/250 mL5 mL/h
D = mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks500 mLheparin? mL/h65 kg14 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 500 mL. Het voorschrift is 14 eenheden/kg/h voor een patiënt van 65 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/500 mL14 stuks/kg/h65 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
500 mg250 mLdobutamine? mL/h93 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 500 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 93 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

500 mg/250 mL10 mcg/kg/min93 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurgelatinepudding100 mLthee200 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine300 mLurine150 mLurine325 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 63 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

63 kg12 hurine: 300 mLurine: 150 mLurine: 325 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 150 mL/hstart 18:00ttotaal​ = ? h75 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 18:00 met 75 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 150 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL75 mL/h · 4 h150 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 7/min, SpO₂ 99% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 88/min, reageert niet, temperatuur 39,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 7SpO₂ 99%luchtSBP 150HR 88UT 39,6 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 64/min, reageert niet, temperatuur 37,7 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 96%luchtSBP 136HR 64UT 37,7 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,64PaCO₂mmHg354523HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,64, PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,64PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 37 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 37 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Met het hoofdeinde van het bed omhoog tot ongeveer 30–45 graden

Waarom dit het antwoord is

Het hoofdeinde omhoog zetten tijdens en na de voeding helpt reflux en aspiratie naar de longen te voorkomen.

Antwoord

B · Met het hoofdeinde van het bed omhoog tot ongeveer 30–45 graden
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Functional incontinence

Waarom dit het antwoord is

Functional incontinence is caused by problems outside the urinary tract, such as poor mobility or confusion. A commode near the bed, easy clothing and regular toileting help.

Antwoord

D · Functional incontinence
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Handen wassen met water en zeep

Waarom dit het antwoord is

Norovirus wordt niet betrouwbaar gedood door handalcohol, dus worden de handen gewassen met water en zeep, waardoor het virus mechanisch wordt verwijderd. Daarnaast worden contactisolatie en grondige schoonmaak van de omgeving toegepast.

Antwoord

C · Handen wassen met water en zeep
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Resources go first to those most likely to survive with treatment

Waarom dit het antwoord is

In disasters, triage shifts from treating the sickest first to saving the most lives with available resources. Expectant patients still receive comfort care and are reassessed as resources change.

Antwoord

A · Resources go first to those most likely to survive with treatment
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Hold the next dose and report for an urgent lithium level

Waarom dit het antwoord is

Vomiting, diarrhea and a coarse tremor suggest lithium toxicity. The nurse holds the dose and reports so a serum level can be checked; low salt or fluid intake raises lithium levels further.

Antwoord

B · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Droplet precautions

Waarom dit het antwoord is

Neisseria meningitidis spreads by respiratory droplets, so a surgical mask is worn within close range. Droplet precautions continue until the patient has received effective antibiotics for about 24 hours.

Antwoord

A · Droplet precautions
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Potassium, because both drugs can raise it

Waarom dit het antwoord is

Spironolactone and ACE inhibitors both reduce potassium excretion, so the combination can cause dangerous hyperkalaemia. Potassium and renal function should be checked regularly.

Antwoord

C · Potassium, because both drugs can raise it
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly

Waarom dit het antwoord is

ST-elevation myocardial infarction means a coronary artery is usually completely blocked. Urgent reperfusion by primary PCI, or thrombolysis if PCI is not available in time, limits the amount of heart muscle that dies.

Antwoord

A · Restoring blood flow through the blocked coronary artery quickly
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · The disease is unlikely, so it helps rule it out

Waarom dit het antwoord is

Sensitivity is the proportion of people with the disease who test positive. A highly sensitive test has few false negatives, so a negative result helps rule the disease out (the D-dimer is an example). Specificity relates to ruling in.

Antwoord

A · The disease is unlikely, so it helps rule it out
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed

Waarom dit het antwoord is

A creatinine rise of 0,3 mg/dL or more within 48 hours meets the criteria for AKI, and contrast is a recognized risk factor, especially in CKD and diabetes. The nurse reports it, monitors fluid balance and holds metformin until kidney function is reviewed, as metformin can accumulate.Gecontroleerd met: Acute Kidney Injury · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026); Abdominal CT scan · MedlinePlus (NIH) (2024); Acute kidney failure · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Report it, monitor urine output and hold metformin until reviewed
11.Farmacologie

Antwoord: C · Pull the pinna down and back

Waarom dit het antwoord is

In children under about 3 years, the pinna is pulled down and back; in adults it is pulled up and back. The child then lies with the treated ear up for a few minutes.

Antwoord

C · Pull the pinna down and back
12.Farmacologie

Antwoord: B · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced

Waarom dit het antwoord is

Azathioprine is converted to mercaptopurine, which is partly inactivated by xanthine oxidase. Allopurinol blocks this enzyme, so levels rise and dangerous myelosuppression can occur unless the dose is greatly reduced or the combination avoided.

Antwoord

B · Severe bone marrow suppression, because azathioprine breakdown is reduced
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing

Waarom dit het antwoord is

Splinting the incision with a pillow or folded towel supports the wound, reduces pain and makes effective coughing easier. Combined with good analgesia and deep breathing, this helps clear secretions and prevents atelectasis and pneumonia.

Antwoord

A · Hold a pillow firmly against the wound while coughing
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A large difference in blood pressure between the arms

Waarom dit het antwoord is

A difference of more than about 20 mmHg in systolic pressure between the arms, a pulse deficit or a new aortic regurgitation murmur suggests dissection. Sweating, tachycardia and rest pain also occur in MI. Thrombolysis and anticoagulants could be disastrous in dissection, so the distinction matters.

Antwoord

C · A large difference in blood pressure between the arms
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Taking pressure off the ulcer

Waarom dit het antwoord is

Offloading (removing pressure) is essential for healing a neuropathic ulcer, along with infection control, good blood supply and specialist foot team care. Hot soaks risk burns because sensation is reduced.

Antwoord

D · Taking pressure off the ulcer
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · IV hydrocortisone straight away, plus IV fluids

Waarom dit het antwoord is

An adrenal crisis is life-threatening. IV or IM hydrocortisone is given immediately, without waiting for tests, together with IV saline and checks of glucose and electrolytes. Vomiting prevents tablets from being absorbed.

Antwoord

C · IV hydrocortisone straight away, plus IV fluids
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Het vermindert pijn en belasting, zodat ze goed kunnen hoesten

Waarom dit het antwoord is

Het ondersteunen van de incisie vermindert pijn en druk op de wond, zodat de patiënt diep kan ademen en effectief kan hoesten om slijm op te ruimen en een longinfectie te voorkomen. Voldoende pijnstilling is ook nodig.

Antwoord

D · Het vermindert pijn en belasting, zodat ze goed kunnen hoesten
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray

Waarom dit het antwoord is

A perforated peptic ulcer releases air into the peritoneal cavity, seen under the diaphragm on an erect chest X-ray or on CT. Shoulder-tip pain is referred from diaphragmatic irritation. The patient is kept nil by mouth, resuscitated and referred urgently to surgeons.

Antwoord

A · Free air under the diaphragm on an erect chest X-ray
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · 1

Waarom dit het antwoord is

De hartfrequentie scoort 0 als die afwezig is, 1 als die onder 100/min is en 2 als die 100/min of hoger is. Elk van de vijf Apgar-kenmerken scoort 0–2, dus het maximum per kenmerk is 2.

Antwoord

C · 1
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Misoprostol

Waarom dit het antwoord is

Misoprostol is avoided in women with a uterine scar because of a high risk of uterine rupture. Mechanical methods, amniotomy and carefully monitored oxytocin may be used.

Antwoord

B · Misoprostol
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers

Waarom dit het antwoord is

Elevation reduces swelling, and families must report signs of neurovascular compromise (pain, pallor, numbness, tingling, coolness or inability to move fingers or toes). Nothing should be pushed into the cast, and a wet cast needs air to dry.

Antwoord

A · Keep the limb raised and report increasing pain, numbness or pale or blue fingers
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Het kind in een knie-borsthouding plaatsen, rustig houden en hulp roepen

Waarom dit het antwoord is

Bij een hypercyanotische ("tet") aanval verhoogt de knie-borsthouding de systemische weerstand en de longdoorbloeding. Kalmeer het kind, geef zuurstof en roep dringend hulp; middelen zoals morfine kunnen worden voorgeschreven.

Antwoord

D · Het kind in een knie-borsthouding plaatsen, rustig houden en hulp roepen
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Changes in arousal and reactivity

Waarom dit het antwoord is

Hypervigilance and an exaggerated startle response belong to the arousal and reactivity group, along with irritability, poor concentration and sleep problems.

Antwoord

D · Changes in arousal and reactivity
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Tijd laten voor het ritueel, het schema eromheen plannen en het samen met de patiënt geleidelijk beperken

Waarom dit het antwoord is

Rituelen verminderen ernstige angst. Ze abrupt verhinderen veroorzaakt spanning. De verpleegkundige plant tijd in het schema, ondersteunt therapie zoals exposure en responspreventie en helpt de patiënt het ritueel geleidelijk te verminderen.

Antwoord

D · Tijd laten voor het ritueel, het schema eromheen plannen en het samen met de patiënt geleidelijk beperken
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 37,4 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

99,4 − 32 = 67,4

Vermenigvuldig met 5/9

T = 67,4·5/9 = 37,44 ≈ 37,4 °C

Antwoord

T = 37,4 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 380 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL
½ kopje = 0,5·240 = 120 mL
8 fl oz = 8·30 = 240 mL

Optellen

V = 12,5 + 7,5 + 120 + 240 = 380 mL

Antwoord

V = 380 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 9 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 15·15 = 225 mg

Volume

V = 225/25 = 9 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 9 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,88 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

4 mg/mL = 4000 mcg/mL

Volume

V = 3520/4000 = 0,88 mL

Antwoord

V = 0,88 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: D = 16,67 mcg/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

50000 mcg/250 mL = 200 mcg/mL

Dosis per uur

5·200 = 1000 mcg/h

Dosis per minuut

D = 1000/60 = 16,67 mcg/min

Antwoord

D = 16,67 mcg/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 18,2 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

14·65 = 910 stuks/h

Concentratie

25 000/500 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 910/50 = 18,2 mL/h

Antwoord

R = 18,2 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 27,9 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

500 mg = 500 000 mcg
500 000/250 = 2000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·93 = 930 mcg/min
930·60 = 55800 mcg/h

Pompsnelheid

R = 55800/2000 = 27,9 mL/h

Antwoord

R = 27,9 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,03 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

300 + 150 + 325 = 775 mL

Per kilogram per uur

U = 775/(63·12) = 1,025 ≈ 1,03 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,03 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 5,3 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

75·4 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL over

Tweede deel

200/150 = 1,333 h

Totale tijd

t = 4 + 1,333 = 5,333 ≈ 5,3 h

Antwoord

t = 5,3 h

Dat is ongeveer 5 h 20 min, dus de zak is rond 23:20 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 8

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 7/min → 3
SpO₂ 99% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 88/min → 0
reageert niet (U) → 3
T 39,6 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 2 = 8

Antwoord

NEWS2 = 8
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 136 mmHg → 0
HR 64/min → 0
reageert niet (U) → 3
T 37,7 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,64: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 23 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 46,9 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·37 + 21 = 46,9 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 46,9 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 2,08 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

52 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 52 × 0,04 s = 2,08 s

Vergelijk met P–P

2,08 ÷ 0,88 ≈ 2,4 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 2,08 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 94 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 16 kleine hokjes = 0,64 s → 1500 ÷ 16 = 93,75 ≈ 94 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 44 kleine hokjes = 1,76 s → 1500 ÷ 44 = 34,09 ≈ 34 per minuut

Antwoord

atriale frequentie = 94 bpm

Antwoord

atriale frequentie = 94 bpm

Derdegraads blok met een ventriculair ontsnappingsritme met breed complex (meestal 20–40 per minuut).

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions