Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

In the PQRST pain assessment, what does "Q" ask about?

  1. AWhether the pain is quieter at night
  2. BHow quickly the pain started
  3. CThe quantity of analgesia the patient has already taken today
  4. DThe quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Which nursing diagnosis is written in the problem–aetiology–signs (PES) format?

  1. AImpaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
  2. BPain related to pain, as shown by the patient saying that it hurts a lot
  3. CPneumonia related to a bacterial infection in the right lung
  4. DTurn the patient every two hours to protect the skin
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A visitor with a cold wants to see a patient who has severe neutropenia. What should the nurse advise?

  1. AVisit as usual after washing the hands
  2. BVisit but avoid touching the patient’s bed
  3. CVisit only if the cold started more than a day ago
  4. DPostpone the visit until the visitor is well
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches parents about using an infant car seat. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“We will use the car seat for every trip, even short ones.”
  2. B“We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
  3. C“We will install the seat in the back seat, facing the rear.”
  4. D“We will make sure the harness straps are snug against the baby’s chest.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is receiving continuous tube feeds. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. AKeep the head of the bed raised to at least 30 degrees
  2. BTurn the feed off only while the patient is asleep at night
  3. CIncrease the feed rate so the stomach empties sooner
  4. DLay the patient flat for an hour after each bag is hung
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. ASit with the legs crossed to improve blood flow
  2. BWrap the legs tightly with compression bandages
  3. CKeep the legs raised above the heart as much as possible
  4. DKeep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt na een verkeersongeval heeft ernstige kortademigheid, aan één kant geen ademgeruis, een lage bloeddruk en een naar de andere kant verplaatste trachea. Wat is de waarschijnlijke diagnose?

  1. ALongoedeem
  2. BSpanningspneumothorax
  3. CAstma
  4. DLongontsteking
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient admitted after a fall takes many regular medicines. Which safety step on admission helps prevent medication errors?

  1. APrescribing only the medicines that the patient can remember taking
  2. BDoubling the doses to make up for any missed while at home
  3. CMedicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
  4. DStopping all regular medicines until the day the patient is discharged
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Waarom kan een patiënt met leverfalen een verhoogde INR hebben zonder warfarine te gebruiken?

  1. ADe lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt
  2. BDe nieren ruimen de stollingsfactoren niet meer uit het bloed op
  3. CAlbumine is een stollingsfactor, en de spiegel daalt
  4. DBilirubine vernietigt de stollingsfactoren direct
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient without diabetes in the ICU with sepsis has a glucose of 260 mg/dL (14,4 mmol/L) and an HbA1c of 5,2%. What is the best interpretation?

  1. AStress hyperglycemia from acute illness
  2. BA meter error, because HbA1c is normal
  3. CType 1 diabetes from autoimmune damage
  4. DLong-standing undiagnosed type 2 diabetes
11.FarmacologieGemiddeld

A patient uses two different eye drops at the same time of day. What should the nurse advise?

  1. AUse only one of them each day
  2. BMix the drops in one bottle first
  3. CWait at least 5 minutes between the two drops
  4. DPut both drops in at exactly the same moment
12.FarmacologieMoeilijk

A nurse calculates a child's dose and finds it is ten times higher than the usual range in the drug reference. What should the nurse do?

  1. AGive the dose, because the prescriber is responsible for the order
  2. BGive half the dose as a compromise
  3. CWithhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
  4. DGive one tenth of the dose without telling anyone
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which investigation is most often used to confirm a pulmonary embolism?

  1. ACT pulmonary angiography
  2. BPeak flow measurement
  3. CSputum culture
  4. DAbdominal ultrasound
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt met longontsteking op high-flow neuszuurstof met 50 L/min en FiO₂ 0,6 heeft een SpO₂ van 90%, ademfrequentie 34/min en gebruikt hulpademhalingsspieren. Wat is de meest geschikte handeling?

  1. ADringend escaleren naar de intensive care voor beoordeling van de ademhalingsondersteuning
  2. BDezelfde ondersteuning voortzetten en over vier uur opnieuw controleren
  3. CDe patiënt plat leggen zodat de ademhalingsspieren kunnen rusten
  4. DOverschakelen op een neusbril met 4 L/min om neusdroogte te verminderen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient receives phenytoin through a nasogastric tube along with continuous enteral feed. Which issue should the nurse know about?

  1. AThe feed increases phenytoin levels and causes toxicity within hours
  2. BPhenytoin makes the feed curdle, so the two must never be used in one patient
  3. CThe feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
  4. DPhenytoin must be crushed and mixed into the feed bag
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een patiënt heeft episodes van ernstige hoofdpijn, zweten, hartkloppingen en zeer hoge bloeddruk. Aan welke aandoening moet worden gedacht?

  1. AZiekte van Addison
  2. BFeochromocytoom
  3. CHypothyreoïdie
  4. DDiabetes insipidus
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

What are anticipatory ("just in case") medicines at the end of life usually prescribed for?

  1. AHigh blood pressure, high cholesterol and diabetes
  2. BInfection prevention and vaccination
  3. CPain, nausea, agitation and respiratory secretions
  4. DWeight gain and appetite stimulation
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Een patiënt met cirrose en ascites krijgt nieuwe koorts, drukpijn in de buik en toenemende verwardheid. Aan welke complicatie moet worden gedacht?

  1. AEenvoudige obstipatie
  2. BSpontane bacteriële peritonitis
  3. CAcute pancreatitis
  4. DNormaal verloop van ascites
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Why is mild anaemia common in the second trimester even in healthy women?

  1. AThe fetus breaks down maternal red blood cells
  2. BIron is lost in the urine because kidney filtration rises
  3. CThe bone marrow stops producing red cells during pregnancy
  4. DPlasma volume rises more than red cell mass
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Just after delivery of the placenta, a woman suddenly has severe pain, heavy bleeding and shock. No fundus can be felt abdominally and a mass is seen at the vulva. What is most likely?

  1. AUterine inversion
  2. BUterine atony
  3. CAmniotic fluid embolism
  4. DCervical laceration
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which diet is usually recommended for a child with cystic fibrosis?

  1. AA low-protein diet to reduce the work of the pancreas
  2. BA high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
  3. CA low-fat diet to reduce greasy stools and abdominal pain
  4. DA low-salt diet to protect the heart and kidneys from damage later in life
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The mother of a 5-day-old breastfed baby asks how she can tell her baby is getting enough milk. Which answer is best?

  1. AThe baby should feed for exactly 10 minutes on each side at every feed, day and night
  2. BThe baby should sleep through the night without waking for feeds
  3. CHer breasts should always feel full and hard between feeds
  4. DAbout 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

An 80-year-old man often talks about his life and his achievements. According to Erikson, which task is he working on?

  1. AIntegrity versus despair
  2. BIdentity versus role confusion
  3. CIntimacy versus isolation
  4. DGenerativity versus stagnation
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A resident with dementia accuses staff of stealing her purse, which she has misplaced. What is the most appropriate response?

  1. AStay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
  2. BInsist that nobody would steal from her
  3. CIgnore the accusation and walk away until she forgets about it
  4. DTell her that her memory is the problem and that the purse is not stolen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
0,26676 mL? mLafronden op 0,01 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een doseringsberekening voor een kleine injectie geeft 0,26676 mL. De regel in deze oefening is dat volumes onder 1 mL worden afgerond op honderdsten van een mL. Welke waarde x noteer je?

0,26676 mL
x = mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ tbsp · 2/dag · 10 d? mL1 tbsp = 15 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt ½ tbsp van een orale suspensie elke 12 uur gedurende 10 dagen. Hoeveel mL V is er nodig voor de hele kuur, met 1 tbsp = 15 mL?

½ tbspelke 12 uur10 dagen1 tbsp = 15 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
15 kg10 mg/kg/dag2× per dagD = ? mg

Een patiënt weegt 15 kg. De voorgeschreven dosis is 10 mg/kg per dag, verdeeld over 2 gelijke giften. Hoeveel milligram D wordt er per gift gegeven?

15 kg10 mg/kg/dag2× per dag
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 880 microgram. De ampul bevat 2 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

880 mcg2 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL15 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL6 h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg100 mL15 gtt/mL100 mg/h? gtt/min

100 mg van een geneesmiddel is opgelost in 100 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 15 gtt/mL. Het voorschrift is 100 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

100 mg/100 mL100 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h70 kg0,05 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 0,05 eenheden/kg/h voor een patiënt van 70 kg. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL0,05 stuks/kg/h70 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
4 mg250 mLnorepinephrine? mL/h82 kg4 mcg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 82 kg heeft een voorschrift voor norepinephrine met 4 mcg/min. De zak bevat 4 mg in 250 mL. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

4 mg/250 mL4 mcg/min82 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap100 mLwater150 mLijsschilfers120 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine475 mLurine400 mLbraaksel250 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 100 mLwater: 150 mLijsschilfers: 120 mLInfuus: 60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL ingelopen50 mL/h22:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 50 mL/h. Om 22:00 is er al 50 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL50 mL ingelopen50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen spontaan, praat in zinnen maar is verward en vertoont als beste motorische reactie: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 6 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 6 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 42 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 42 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVderdegraads (compleet) AV-blokidioventriculair ritmeventriculair gepacet ritmedual-chamber (AV) gepacet ritme

Deze patiënt heeft een pacemaker. Interpreteer de afleiding-II-strip. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1derdegraads (compleet) AV-blok
  2. 2idioventriculair ritme
  3. 3ventriculair gepacet ritme
  4. 4dual-chamber (AV) gepacet ritme

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning

Waarom dit het antwoord is

PQRST covers Provoking or palliating factors, Quality, Region and radiation, Severity and Timing. Describing the quality helps identify the cause of the pain.

Antwoord

D · The quality of the pain, such as sharp, dull or burning
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound

Waarom dit het antwoord is

A PES statement gives the nursing problem, the related cause and the defining signs. Pneumonia is a medical diagnosis, turning is an intervention, and a cause cannot repeat the problem.

Antwoord

A · Impaired skin integrity related to immobility, as shown by a sacral wound
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Postpone the visit until the visitor is well

Waarom dit het antwoord is

Patients with severe neutropenia cannot fight infections well. People with respiratory or other infections should not visit until they are well; other visitors perform hand hygiene.

Antwoord

D · Postpone the visit until the visitor is well
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”

Waarom dit het antwoord is

A rear-facing car seat must never be placed in front of an active airbag, which can strike the seat with great force. Infants ride rear-facing in the back seat, with a snug harness, on every trip.

Antwoord

B · “We will put the rear-facing seat in the front so we can see the baby.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees

Waarom dit het antwoord is

Raising the head of the bed to at least 30 degrees during and after feeding lowers the risk of reflux and aspiration. Lying flat greatly increases the risk.

Antwoord

A · Keep the head of the bed raised to at least 30 degrees
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Waarom dit het antwoord is

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Antwoord

D · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Spanningspneumothorax

Waarom dit het antwoord is

Een spanningspneumothorax is levensbedreigend en vereist onmiddellijke decompressie. Verplaatsing van de trachea is een laat teken.

Antwoord

B · Spanningspneumothorax
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records

Waarom dit het antwoord is

Medicines reconciliation compares several sources to produce an accurate medication list. It finds omissions, duplications and errors, and is especially important in older people with polypharmacy.

Antwoord

C · Medicines reconciliation against reliable sources, such as primary care records
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · De lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt

Waarom dit het antwoord is

De lever maakt de meeste stollingsfactoren, inclusief de vitamine K-afhankelijke. Bij ernstige leverziekte daalt hun productie, dus de INR stijgt. Een verhoogde INR is een van de markers voor de ernst van leverfalen.Gecontroleerd met: Prothrombin Time Test and INR (PT/INR) · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

A · De lever maakt de meeste stollingsfactoren, dus de productie daalt
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Stress hyperglycemia from acute illness

Waarom dit het antwoord is

Stress hormones and inflammation raise glucose in acute illness, even without diabetes. A normal HbA1c shows that glucose was normal over the previous months. Stress hyperglycemia is still treated, usually with insulin, because it worsens outcomes.Gecontroleerd met: Hemoglobin A1C (HbA1c) Test · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

A · Stress hyperglycemia from acute illness
11.Farmacologie

Antwoord: C · Wait at least 5 minutes between the two drops

Waarom dit het antwoord is

Waiting several minutes allows the first drop to be absorbed before the next is applied. Eye ointments are usually applied last.

Antwoord

C · Wait at least 5 minutes between the two drops
12.Farmacologie

Antwoord: C · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber

Waarom dit het antwoord is

Doses outside the safe range must be questioned before administration. The nurse holds the dose, rechecks the weight and calculation and contacts the prescriber or pharmacist.

Antwoord

C · Withhold it, recheck the calculation and clarify with the prescriber
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · CT pulmonary angiography

Waarom dit het antwoord is

CT pulmonary angiography (CTPA) shows filling defects in the pulmonary arteries. It uses iodinated contrast, so renal function and contrast allergy are checked. A ventilation–perfusion (V/Q) scan is an alternative, for example in pregnancy or renal impairment.

Antwoord

A · CT pulmonary angiography
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Dringend escaleren naar de intensive care voor beoordeling van de ademhalingsondersteuning

Waarom dit het antwoord is

Een hoge zuurstofbehoefte met tachypneu en toegenomen ademarbeid ondanks high-flow zuurstof wijst op verergerend respiratoir falen. Vroege beoordeling door de intensive care is nodig voor escalatie zoals CPAP, NIV of intubatie. Ondersteuning verminderen of afwachten riskeert een ademstilstand.

Antwoord

A · Dringend escaleren naar de intensive care voor beoordeling van de ademhalingsondersteuning
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose

Waarom dit het antwoord is

Enteral feeds can bind phenytoin and greatly reduce how much is absorbed. Local protocols usually pause the feed before and after the dose and flush the tube. Drug levels are monitored.

Antwoord

C · The feed can reduce phenytoin absorption, so the feed is often paused around the dose
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Feochromocytoom

Waarom dit het antwoord is

Feochromocytoom is een tumor die catecholaminen afscheidt, meestal van het bijniermerg. Het veroorzaakt episodische hypertensie, hoofdpijn, zweten en tachycardie. Vóór een operatie wordt alfablokkade gestart vóór een eventuele bètablokker, omdat bètablokkade alleen een hypertensieve crisis kan veroorzaken.

Antwoord

B · Feochromocytoom
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions

Waarom dit het antwoord is

Anticipatory medicines are prescribed in advance, usually for subcutaneous use, so that common end-of-life symptoms can be treated quickly without delay, especially at home.

Antwoord

C · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Spontane bacteriële peritonitis

Waarom dit het antwoord is

Spontane bacteriële peritonitis is een infectie van ascitesvocht zonder duidelijke bron. Het kan zich presenteren met koorts, buikpijn, encefalopathie of nierschade. Een diagnostische ascitespunctie (neutrofielentelling) en snelle antibiotica zijn nodig.

Antwoord

B · Spontane bacteriële peritonitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Plasma volume rises more than red cell mass

Waarom dit het antwoord is

Plasma volume increases more than red cell mass, so haemoglobin concentration falls (physiological or dilutional anaemia). Iron deficiency can add to this and should still be checked.

Antwoord

D · Plasma volume rises more than red cell mass
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Uterine inversion

Waarom dit het antwoord is

An absent fundus on palpation with a mass in the vagina and shock suggest uterine inversion. Help is called immediately, oxytocin is stopped and the uterus is replaced as soon as possible by the medical team.

Antwoord

A · Uterine inversion
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements

Waarom dit het antwoord is

Children with CF need more energy than usual because of malabsorption and the work of breathing. A high-energy diet with enzymes and extra vitamins A, D, E and K is standard; extra salt may be needed.

Antwoord

B · A high-energy, high-fat diet with fat-soluble vitamin supplements
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain

Waarom dit het antwoord is

After the first few days, signs of good intake include at least about 6 heavy wet nappies a day, frequent yellow stools, contented behaviour after feeds and weight gain. Most babies regain their birth weight by about 2 weeks.

Antwoord

D · About 6 or more wet nappies a day, regular yellow stools and steady weight gain
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Integrity versus despair

Waarom dit het antwoord is

In later life, the task is to look back and find meaning in one's life. Reminiscence supports a sense of integrity; failure leads to regret and despair.

Antwoord

A · Integrity versus despair
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it

Waarom dit het antwoord is

False accusations of theft are common in dementia when items are misplaced. Acknowledging the feeling, helping to search and keeping items in regular places reduce distress.

Antwoord

A · Stay calm, acknowledge her worry and offer to help her look for it
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 0,27 mL

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de honderdsten

0,26676 → 6

Alleen het volgende cijfer beslist

0,26676 → 6
6 is 5 of meer, dus rond 6 naar boven af.
De cijfers daarna (76) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 0,27 mL

Antwoord

x = 0,27 mL
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 150 mL

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Volume per gift

½ tbsp = 0,5·15 = 7,5 mL

Hele kuur

V = 7,5 mL × 2/dag × 10 = 150 mL

Antwoord

V = 150 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 75 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Totaal per dag

10·15 = 150 mg

Per gift

D = 150/2 = 75 mg

Antwoord

D = 75 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,44 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

2 mg/mL = 2000 mcg/mL

Volume

V = 880/2000 = 0,44 mL

Antwoord

V = 0,44 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 42 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1000·15/360 = 41,67 ≈ 42 gtt/min

Antwoord

R = 42 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 42 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 25 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

100/100 = 1 mg/mL

Volume per uur

100/1 = 100 mL/h

Druppelsnelheid

R = 100·15/60 = 25 gtt/min

Antwoord

R = 25 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3,5 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

0,05·70 = 3,5 stuks/h

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 3,5/1 = 3,5 mL/h

Antwoord

R = 3,5 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 15 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

4 000/250 = 16 mcg/mL

Dosis per uur

Het voorschrift is per minuut voor de hele patiënt, dus het gewicht is niet nodig.

4·60 = 240 mcg/h

Pompsnelheid

R = 240/16 = 15 mL/h

Antwoord

R = 15 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 990 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 150 = 250 mL
ijsschilfers: 120/2 = 60 mL
Infuus: 60·8 = 480 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 990 mL

Antwoord

I = 990 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 9 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 50 = 450 mL

Tijd

t = 450/50 = 9 h

Antwoord

t = 9 h

Dat is ongeveer 9 h 00 min, dus de zak is rond 07:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen spontaan → 4
V: praat in zinnen maar is verward → 4
M: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie) → 4

Optellen

GCS = 4 + 4 + 4 = 12

Ernst

GCS 12 → matig

Antwoord

matig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 0

Risiconiveau

0 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 17 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·6 + 8 = 17 mmHg
worpafstand: 15–19 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 17 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 50,4 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·42 + 21 = 50,4 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 50,4 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,96 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

49 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 49 × 0,04 s = 1,96 s

Vergelijk met P–P

1,96 ÷ 0,80 ≈ 2,4 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,96 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculair gepacet ritme

Gepacete ritmes: een pacemakerimpuls verschijnt als een smalle verticale pacingspike. Na een ventriculaire spike is het QRS breed (0,12 s of meer), omdat de impuls zich vanaf de lead door de spier verspreidt in plaats van door het geleidingssysteem; bij pacing van de rechterkamer is het in afleiding II vaak grotendeels negatief. Een spike voor elke P-top betekent atriale pacing, en een dual-chamber (AV) pacemaker toont een atriale spike en een P-top, en daarna, na de geprogrammeerde AV-vertraging, een ventriculaire spike en een breed QRS. Capture betekent dat elke spike wordt gevolgd door een depolarisatie. Falende capture is een spike zonder P-top of QRS erna; falende sensing (spikes die de eigen slagen van de patiënt negeren) en falende pacing (geen spike als er een verwacht wordt) zijn de andere klassieke storingen.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 25 kleine hokjes, 1500 ÷ 25 ≈ 60 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,00 s.
3. P-toppen: niet zichtbaar; vlak voor elk QRS staat een scherpe pacingspike.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s, breed, en elke spike wordt gevolgd door een QRS (capture).

Interpretatie

ventriculair gepacet ritme

Antwoord

ventriculair gepacet ritme

Het gepacete QRS is van nature breed; noem het geen bundeltakblok of ventriculair ritme.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions