Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Which measure is appropriate for a patient with a fever who feels hot and uncomfortable?

  1. AAn ice bath until the patient shivers
  2. BLight bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
  3. CExtra blankets to make the patient sweat it out
  4. DRestricting fluids so the patient sweats less during the fever
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with capacity tells the nurse they do not want the operation their family keeps pushing for. What is the nurse's best action?

  1. ASay nothing to avoid a conflict with the family
  2. BTell the patient to follow the family's advice
  3. CSupport the patient to tell the team their wishes
  4. DLet the family decide, as they know the patient best
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

When is a prophylactic antibiotic usually given to prevent a surgical site infection?

  1. AOne week before surgery
  2. BWithin about 60 minutes before the incision
  3. CThe day after surgery, once the wound is closed
  4. DOnly if a fever develops after surgery
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Several patients arrive with suspected inhalational anthrax after a deliberate release. Which precautions are needed for their care?

  1. AAirborne precautions in negative-pressure rooms, because spores are inhaled
  2. BDroplet precautions with surgical masks
  3. CContact precautions with gowns and gloves
  4. DStandard precautions, because it is not spread from person to person
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

After a hip replacement using a posterior approach, which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will not bend my hip past 90 degrees.”
  2. B“I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
  3. C“I will keep a pillow between my knees when I lie on my side in bed.”
  4. D“I will use a raised toilet seat at home.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Four patients arrive at the emergency department at the same time. Who should be seen first?

  1. AA young adult with a swollen, painful ankle after a fall on the stairs
  2. BAn older adult with weakness on one side that began 40 minutes ago
  3. CAn adult with kidney stone pain of 9/10 and stable vital signs
  4. DA child with a temperature of 39 °C who is alert and drinking
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which of these is a non-drug measure that can help relieve pain?

  1. ATelling the patient that the pain is not real
  2. BRepositioning and distraction
  3. CRestricting visitors completely
  4. DKeeping the patient awake all night
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Welke bevinding wijst bij een postoperatieve patiënt het sterkst op een longembolie?

  1. AGeleidelijk begin van hoest met geel sputum en lichte koorts gedurende een week
  2. BPlotselinge kortademigheid en pleurale pijn op de borst met tachycardie
  3. CPiepen dat verbetert met salbutamol
  4. DTrage pols met hoge bloeddruk
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A blood sample drawn just after a patient ate a fatty meal is reported as "lipemic." What does this mean for the results?

  1. AThe sample shows the patient has diabetic ketoacidosis
  2. BThe results are more accurate than in a fasting sample
  3. CHigh fat in the sample may interfere with some test results
  4. DThe sample was contaminated by an IV fluid with dextrose
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on long-term amiodarone has fatigue and weight gain. TSH is 11 mIU/L and the free T4 is low. What is the most likely explanation?

  1. AA normal response to amiodarone needing no action
  2. BSecondary hypothyroidism from pituitary failure
  3. CAmiodarone-induced hypothyroidism
  4. DAmiodarone-induced hyperthyroidism
11.FarmacologieGemiddeld

Long-term use of metformin can cause a deficiency of which vitamin?

  1. AVitamin D
  2. BVitamin K
  3. CVitamin B12
  4. DVitamin A
12.FarmacologieMoeilijk

A patient receives high-dose IV aciclovir for herpes encephalitis. Which nursing action reduces the main risk to the kidneys?

  1. AKeep the patient well hydrated and give the infusion slowly
  2. BRestrict oral and IV fluids to prevent brain swelling
  3. CGive a loop diuretic before each dose
  4. DGive the infusion as a rapid push
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Which investigation is usually used to confirm a deep vein thrombosis in the leg?

  1. AA plain chest X-ray and an ECG
  2. BCompression duplex ultrasound
  3. CAn exercise ECG
  4. DA lung function test
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient who injects drugs has a fever, a new heart murmur and splinter haemorrhages. Before antibiotics are started, what is most important?

  1. AArrange an exercise ECG test
  2. BTake a single blood culture from the cannula
  3. CTake several sets of blood cultures from separate sites
  4. DWait for an echocardiogram before taking any samples
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Over welke bijwerking moet een patiënt die langdurig fenytoïne gebruikt worden voorgelicht?

  1. AHaaruitval op het hoofd bij bijna elke patiënt
  2. BTandvleeswoekering, dus goede mondhygiëne is belangrijk
  3. CGewichtsverlies en warmte-intolerantie
  4. DGeleidelijk, blijvend gehoorverlies
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Why may nitrofurantoin be avoided in an older patient with significantly reduced kidney function?

  1. AIt cures kidney disease too quickly
  2. BIt cannot be taken with food in kidney disease
  3. CIt works less well and is more likely to be toxic
  4. DIt turns the urine red in kidney disease
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are many patients screened for MRSA before planned surgery?

  1. ATo check whether the patient has had a flu vaccine
  2. BSo that surgery can be cancelled for all positive patients
  3. CSo that carriers can be decolonised to reduce infection
  4. DTo decide which anaesthetic drug to use
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

While a central line is disconnected, a patient suddenly becomes breathless with chest pain and hypotension. Air embolism is suspected. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient fully upright and flush the line
  2. BRemove the central line straight away and leave the site open to the air
  3. CClamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
  4. DGive the patient a drink and observe for an hour
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which event in an Rh-negative, non-sensitised woman requires an extra dose of anti-D immunoglobulin?

  1. AAmniocentesis
  2. BA routine urine test
  3. CA blood pressure check
  4. DA glucose tolerance test
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A non-stress test at 36 weeks shows no accelerations in 40 minutes. What is the most appropriate next step?

  1. AImmediately start oxytocin to induce labour
  2. BFurther testing, such as a biophysical profile
  3. CRecord the result as reactive and reassuring
  4. DSend her home and repeat the test in a month
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Wat is de meest nauwkeurige manier om de vochtstatus van een zuigeling met gastro-enteritis te bewaken?

  1. AElke dag aan de ouder vragen of het kind dorstig of moe lijkt
  2. BDagelijks wegen op dezelfde weegschaal, samen met het tellen van natte luiers
  3. CDe hoofdomtrek meten
  4. DDe haarstructuur controleren
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

How is pain best assessed in a 10-year-old with severe cerebral palsy who cannot speak?

  1. AWith a 0–10 numerical scale, by asking the child to point to a number on a printed chart
  2. BPain cannot be assessed, so analgesia is given only on request
  3. CWith a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
  4. DOnly by checking whether the heart rate is above normal
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How should the nurse position herself when talking to an agitated patient?

  1. ABetween the patient and the wall, so the patient can leave easily
  2. BBehind the patient and close to him, so that the patient does not feel threatened by eye contact
  3. CDirectly face to face, as close as possible, to show confidence
  4. DAt a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

The parent of a 16-year-old taking a stimulant for ADHD says her son's friends keep asking him for his tablets. What should the nurse teach?

  1. AStop the medicine so that there is no risk of sharing
  2. BStore it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
  3. CSharing is fine as long as the friends are the same age
  4. DGive the friends a smaller dose if they ask, so that they do not have side effects
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
9 lb 4 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 9 lb 4 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

9 lb 4 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
10 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 10 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

10 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 25 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 20 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

25 kg4 mg/kg20 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
48 kg141 cmBSA = √(h·w/3600)75 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 141 cm lang en weegt 48 kg. Het voorschrift is 75 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

141 cm48 kg75 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL20 gtt/mL2 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 2 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL2 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
2 g500 mL? mL/h2 mg/min

Een zak bevat 2 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 2 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

2 g/500 mL2 mg/min
R = mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks250 mLheparin? mL/h75 kg14 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 250 mL. Het voorschrift is 14 eenheden/kg/h voor een patiënt van 75 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/250 mL14 stuks/kg/h75 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine37 mL/h51 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 400 mg in 250 mL, loopt met 37 mL/h. De patiënt weegt 51 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL37 mL/h51 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurmelk100 mLwater350 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine150 mLurine200 mLurine325 mLurine225 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

melk: 100 mLwater: 350 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mLurine: 150 mLurine: 200 mLurine: 325 mLurine: 225 mLbraaksel: 100 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL250 mL ingelopen60 mL/h07:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL loopt via een pomp met 60 mL/h. Om 07:30 is er al 250 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL250 mL ingelopen60 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: licht beperkt; voeding: uitstekend; wrijving en schuifkrachten: probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 1 minuut na de geboorte heeft een oefenpasgeborene een roze lichaam met blauwe handen en voeten, een hartfrequentie van 75/min, een grimas bij prikkeling, slappe ledematen zonder spiertonus en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,53PaCO₂mmHg354530HCO₃⁻mmol/L222624ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,53, PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa) en HCO₃⁻ 24 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,53PaCO₂ 30 mmHg (4,0 kPa)HCO₃⁻ 24 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 21% zuurstof, PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa) en PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 21%PaO₂ 81 mmHg (10,8 kPa)PaCO₂ 50 mmHg (6,7 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic

Waarom dit het antwoord is

Light clothing, fluids and antipyretics such as paracetamol (acetaminophen) increase comfort and replace fluid lost through sweating. Very cold sponging causes shivering, which produces heat.

Antwoord

B · Light bedclothes, plenty of fluids and a prescribed antipyretic
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Support the patient to tell the team their wishes

Waarom dit het antwoord is

As an advocate the nurse makes sure the patient's own wishes are heard. A competent adult decides about their treatment, and the family's views do not override this.

Antwoord

C · Support the patient to tell the team their wishes
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Within about 60 minutes before the incision

Waarom dit het antwoord is

For most drugs, prophylaxis is given within 60 minutes before the incision so tissue levels are high during surgery. Some drugs, such as vancomycin, start earlier because they are infused over longer.

Antwoord

B · Within about 60 minutes before the incision
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Standard precautions, because it is not spread from person to person

Waarom dit het antwoord is

Inhalational anthrax is caught by breathing in spores from the environment and does not spread from person to person, so standard precautions are enough. Decontamination may still be needed for people with spores on their skin or clothing.

Antwoord

D · Standard precautions, because it is not spread from person to person
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”

Waarom dit het antwoord is

After a posterior hip replacement, crossing the legs, bending the hip beyond 90 degrees and turning the leg inwards can cause dislocation. Raised seats and a pillow between the knees help prevent it.

Antwoord

B · “I will cross my legs when I sit, so I am more comfortable.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · An older adult with weakness on one side that began 40 minutes ago

Waarom dit het antwoord is

Sudden one-sided weakness suggests a stroke, and treatment depends on how quickly it starts. Severe kidney stone pain needs prompt pain relief, but the patient is stable.

Antwoord

B · An older adult with weakness on one side that began 40 minutes ago
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Repositioning and distraction

Waarom dit het antwoord is

Positioning, heat or cold where safe, relaxation, distraction and explanation can all reduce pain alongside analgesics.

Antwoord

B · Repositioning and distraction
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Plotselinge kortademigheid en pleurale pijn op de borst met tachycardie

Waarom dit het antwoord is

Een longembolie geeft meestal plotselinge dyspneu, pijn op de borst bij ademen, tachycardie, lage zuurstofsaturatie en soms bloed ophoesten of collaps.

Antwoord

B · Plotselinge kortademigheid en pleurale pijn op de borst met tachycardie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · High fat in the sample may interfere with some test results

Waarom dit het antwoord is

Lipemia makes serum cloudy and can interfere with several laboratory methods, giving inaccurate results. The test may need to be repeated, often after a fast, according to laboratory advice.

Antwoord

C · High fat in the sample may interfere with some test results
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Amiodarone-induced hypothyroidism

Waarom dit het antwoord is

Amiodarone is rich in iodine and can cause either hypothyroidism or hyperthyroidism. A high TSH with a low free T4 shows primary hypothyroidism, so thyroid function is monitored before and during therapy; liver tests are monitored too.Gecontroleerd met: Hypothyroidism · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

C · Amiodarone-induced hypothyroidism
11.Farmacologie

Antwoord: C · Vitamin B12

Waarom dit het antwoord is

Metformin reduces vitamin B12 absorption in the ileum. Deficiency can cause anaemia and neuropathy, so levels may be checked in long-term users.

Antwoord

C · Vitamin B12
12.Farmacologie

Antwoord: A · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly

Waarom dit het antwoord is

Aciclovir can crystallise in the tubules and cause acute kidney injury. Good hydration, slow infusion and monitoring of kidney function reduce this risk.

Antwoord

A · Keep the patient well hydrated and give the infusion slowly
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Compression duplex ultrasound

Waarom dit het antwoord is

Compression ultrasound shows whether a deep vein is compressible and whether flow is normal; a vein containing clot does not compress. A low clinical probability with a negative D-dimer can rule out DVT without imaging.

Antwoord

B · Compression duplex ultrasound
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Take several sets of blood cultures from separate sites

Waarom dit het antwoord is

Suspected infective endocarditis requires multiple sets of blood cultures taken with careful aseptic technique, ideally before antibiotics, to identify the organism and guide weeks of IV therapy. Echocardiography looks for vegetations but should not delay cultures or, in a very sick patient, antibiotics.

Antwoord

C · Take several sets of blood cultures from separate sites
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Tandvleeswoekering, dus goede mondhygiëne is belangrijk

Waarom dit het antwoord is

Fenytoïne veroorzaakt vaak gingivale hyperplasie, evenals hirsutisme, vergroving van de gelaatstrekken en, bij hoge spiegels, ataxie, nystagmus en slaperigheid. Goede tandverzorging vermindert tandvleesproblemen. De spiegels worden gecontroleerd omdat het middel een smalle therapeutische breedte heeft.

Antwoord

B · Tandvleeswoekering, dus goede mondhygiëne is belangrijk
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · It works less well and is more likely to be toxic

Waarom dit het antwoord is

Nitrofurantoin is concentrated in the urine. With poor kidney function, urine levels fall, so it works less well, and blood levels rise, increasing side effects such as neuropathy. Another antibiotic is usually chosen.

Antwoord

C · It works less well and is more likely to be toxic
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · So that carriers can be decolonised to reduce infection

Waarom dit het antwoord is

MRSA carriers have a higher risk of surgical site infection. Screening allows decolonisation with nasal ointment and skin washes, and the right antibiotic prophylaxis.

Antwoord

C · So that carriers can be decolonised to reduce infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen

Waarom dit het antwoord is

Air can enter an open central line. Clamping stops more air entering; the left lateral, head-down position may keep air in the right heart away from the pulmonary outflow. High-flow oxygen and emergency help are given.

Antwoord

C · Clamp the line, lie the patient left side down, head low; give oxygen
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Amniocentesis

Waarom dit het antwoord is

Any potentially sensitising event, such as amniocentesis, abdominal trauma, bleeding, miscarriage or ectopic pregnancy, can mix fetal and maternal blood. Anti-D is given after it to prevent antibody formation.

Antwoord

A · Amniocentesis
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Further testing, such as a biophysical profile

Waarom dit het antwoord is

A non-reactive NST may reflect a fetal sleep cycle or drugs, but it can also indicate hypoxia. A biophysical profile or contraction stress test is used to clarify fetal wellbeing.

Antwoord

B · Further testing, such as a biophysical profile
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Dagelijks wegen op dezelfde weegschaal, samen met het tellen van natte luiers

Waarom dit het antwoord is

Dagelijks wegen op dezelfde weegschaal op hetzelfde tijdstip, vochtbalans (inclusief het wegen van luiers) en klinische tekenen zoals slijmvliezen en capillaire refill geven het beste beeld van de hydratatie.

Antwoord

B · Dagelijks wegen op dezelfde weegschaal, samen met het tellen van natte luiers
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues

Waarom dit het antwoord is

Children with cognitive impairment are assessed with behavioural tools such as the revised FLACC, which can include the child's individual pain behaviours. Parents know the child's baseline and are key partners in pain assessment.

Antwoord

C · With a behavioural tool such as revised FLACC, using the parents' knowledge of usual cues
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available

Waarom dit het antwoord is

Standing at an angle and outside arm's reach is less confrontational and safer. The nurse makes sure neither she nor the patient is trapped, so both have an exit.

Antwoord

D · At a safe distance, slightly to the side, with a clear exit available
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs

Waarom dit het antwoord is

Stimulants can be diverted and misused for studying or recreation. They are controlled drugs, so secure storage, monitoring the number of tablets and not sharing them are important.

Antwoord

B · Store it securely and never share it, because stimulants are controlled drugs
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 4,2 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

4 oz/16 = 0,25 lb
9 + 0,25 = 9,25 lb

Pond naar kilogram

m = 9,25/2,2 = 4,205 ≈ 4,2 kg

Antwoord

m = 4,2 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 166,7 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 10 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 10000/60 = 166,7 mcg/min

Antwoord

D = 166,7 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 5 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·25 = 100 mg

Volume

V = 100/20 = 5 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 5 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 102,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(141·48/3600) = √1,88 = 1,371 m²

Dosis

D = 75·1,371 = 102,8 mg

Antwoord

D = 102,8 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 83 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

2·60 = 120 min

Druppelsnelheid

R = 500·20/120 = 83,33 ≈ 83 gtt/min

Antwoord

R = 83 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 83 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 30 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

2000 mg/500 mL = 4 mg/mL

Dosis per uur

2·60 = 120 mg/h

Pompsnelheid

R = 120/4 = 30 mL/h

Antwoord

R = 30 mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 10,5 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

14·75 = 1 050 stuks/h

Concentratie

25 000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1050/100 = 10,5 mL/h

Antwoord

R = 10,5 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 19,3 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 000/250 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

37·1600 = 59200 mcg/h
59200/60 = 986,7 mcg/min

Per kilogram

D = 986,7/51 = 19,35 ≈ 19,3 mcg/kg/min

Antwoord

D = 19,3 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 350 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 100 + 350 = 450 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
totale intake = 1350 mL

Totale output

150 + 200 + 325 + 225 + 100 = 1000 mL

Balans

B = 1350 − 1000 = 350 mL

Antwoord

B = 350 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 4,2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

500 − 250 = 250 mL

Tijd

t = 250/60 = 4,167 ≈ 4,2 h

Antwoord

t = 4,2 h

Dat is ongeveer 4 h 10 min, dus de zak is rond 11:40 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 12

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: uitstekend → 4
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 1 + 2 + 1 + 3 + 4 + 1 = 12

Antwoord

B = 12
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: een roze lichaam met blauwe handen en voeten → 1
Hartslag: 75/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: slappe ledematen zonder spiertonus → 0
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 1 + 1 + 1 + 0 + 1 = 4

Interpretatie

4 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,53: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 30 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 24 mmol/L: normaal (22–26)

Compensatie

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 6,23 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,21·713 − 50/0,8 = 149,7 − 62,5 = 87,23 mmHg

Gradiënt

A–a = 87,23 − 81 = 6,23 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 6,23 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QT = 0,5 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

12,5 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top

Omrekenen

QT = 12,5 × 0,04 s = 0,5 s

Antwoord

QT = 0,5 s

Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 1,04 s).

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: P-toppen

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 23 kleine hokjes, 1500 ÷ 23 ≈ 65 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,92 s.
3. P-toppen: negatief, vlak vóór elke QRS.
4. PR-interval: 0,08 s, korter dan 0,12 s.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

P-toppen → versneld junctioneel ritme

Antwoord

P-toppen

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions