Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

How is a pulse deficit measured?

  1. AOne nurse counts the apical pulse for 15 seconds and multiplies by four
  2. BOne nurse counts the radial pulse twice and compares the two counts
  3. CThe pulse oximeter rate is compared with the blood pressure reading
  4. DTwo nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Waarvoor dient de Braden- of Waterlowschaal?

  1. AOm het valrisico in te schatten
  2. BOm het bewustzijnsniveau te beoordelen
  3. COm het risico op decubitus in te schatten
  4. DAlleen om de voedingstoestand te beoordelen
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke veiligheidsmaatregel voor de patiënt is het meest geschikt bij een latexallergie?

  1. ATijdens de zorg alle handschoenen vermijden
  2. BAlleen gepoederde latexhandschoenen gebruiken
  3. CLatexvrije materialen gebruiken en de allergie duidelijk vastleggen
  4. DLatexhandschoenen gebruiken en daarna goed de handen wassen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient was harmed by a medication error and asks the nurse what happened. Which approach is best?

  1. ABlame the pharmacy for the error so that the nurse and the ward are not at fault
  2. BBe honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
  3. CTell the patient nothing happened to avoid worry
  4. DTell the patient to make a formal complaint to find out
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Using the Emergency Severity Index, which level fits a 70-year-old with chest pressure that suggests a heart attack, but normal vital signs?

  1. ALevel 1
  2. BLevel 5
  3. CLevel 4
  4. DLevel 2
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke bevinding bij de patiënt is onverwacht en vraagt actie na een transurethrale resectie van de prostaat met continue blaasspoeling?

  1. AEen gevoel van aandrang om te plassen ondanks de katheter
  2. BLichtroze urine die in de loop van de dag helderder wordt
  3. CLichte blaaskrampen die afnemen met het voorgeschreven spasmolyticum
  4. DHelderrode urine met stolsels en verminderde afvoer uit de katheter
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Welke uitspraak over het toedienen van insuline is juist?

  1. ASnelwerkende insuline wordt alleen voor het slapen gegeven
  2. BWissel de injectieplaatsen af om lipohypertrofie te voorkomen
  3. CSpuit altijd op dezelfde plek voor een constante opname
  4. DInsuline moet vóór gebruik hard geschud worden
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

An adult with capacity refuses a blood transfusion for religious reasons, even though it may save their life. What should the nurse do?

  1. AAsk a family member to consent instead
  2. BSedate the patient so the transfusion can be given
  3. CRespect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
  4. DGive the transfusion while the patient is asleep, as it is in their best interests
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with pneumonia had a CRP of 180 mg/L on admission and 40 mg/L after 4 days of antibiotics. What does this most likely show?

  1. AThe antibiotic is causing liver damage
  2. BThe patient has developed a new infection
  3. CThe infection has spread to another organ
  4. DThe inflammation is settling with treatment
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

During surgery under general anesthesia, a patient develops a rising end-tidal CO2, muscle rigidity and tachycardia, then a high potassium and a rising temperature. Which condition is most likely?

  1. AMalignant hyperthermia
  2. BHypoglycemia from fasting
  3. CHypovolemic shock
  4. DAcute hemolytic transfusion reaction
11.FarmacologieGemiddeld

Wat maakt een overdosis tricyclische antidepressiva zoals amitriptyline bijzonder gevaarlijk?

  1. ANierstenen
  2. BHartritmestoornissen en insulten
  3. CErnstig leverfalen binnen enkele uren
  4. DEen plotseling hoge bloedglucose
12.FarmacologieMoeilijk

Wat is het belangrijkste werkingsmechanisme van protonpompremmers zoals omeprazol?

  1. ANeutraliseren van het zuur in de maag
  2. BCompetitieve blokkade van histamine-H2-receptoren op de pariëtale cellen
  3. CDe zweer bedekken om hem te beschermen
  4. DIrreversibele remming van de H⁺/K⁺-ATPase in de pariëtale cellen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient's blood pressure is 120/60 mmHg. What is the approximate mean arterial pressure?

  1. A100 mmHg
  2. B90 mmHg
  3. C60 mmHg
  4. D80 mmHg
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A 74-year-old man with a known abdominal aortic aneurysm suddenly has severe back and abdominal pain. His heart rate is 128/min and BP 82/50 mmHg. What is the priority?

  1. ACall for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
  2. BEncourage him to walk to ease the back pain
  3. CArrange a routine outpatient ultrasound scan of the aneurysm
  4. DGive oral analgesia and reassess the pain in an hour
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Welke complicatie van hemodialyse veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid, onrust en soms aanvallen, vooral in de eerste sessies?

  1. AVeneuze luchtembolie via de lijnen
  2. BHypoglykemie door het dialysaat
  3. CDialyse-disequilibriumsyndroom
  4. DBacteriële peritonitis
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with polycystic kidney disease suddenly has the worst headache of their life and neck stiffness. What should the nurse suspect?

  1. AA urinary infection that has spread
  2. BA migraine linked to high blood pressure
  3. CA subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
  4. DPain spreading upwards from a kidney cyst
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which statement about pain in older adults is correct?

  1. AThey may under-report pain, so active assessment is needed
  2. BOlder adults feel less pain because nerves wear out
  3. CPain is a normal part of ageing and does not need any treatment at all
  4. DOpioids must never be used in people over 70
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient admitted for an elective general anaesthetic mentions that they ate a slice of toast 3 hours ago. What should the nurse do?

  1. AGive a large drink to wash the food through
  2. BInform the anaesthetist, as surgery may be delayed
  3. CSay nothing, since toast is a light food
  4. DAsk the patient to try to vomit to empty the stomach
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Two days after a caesarean, a woman feels bloated with gas pains. Which advice is most helpful?

  1. AStay in bed until the pain stops
  2. BDrink fizzy drinks to bring up the gas
  3. CWalk around regularly
  4. DUse straws to drink fluids
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn has a small upper lip with a smooth philtrum, short eye openings and a small head. Which exposure during pregnancy should be considered?

  1. ACaffeine
  2. BParacetamol (acetaminophen)
  3. CFolic acid
  4. DAlcohol
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

What is a normal capillary refill time in a child?

  1. A5 seconds or less
  2. B8 to 10 seconds
  3. C2 seconds or less
  4. D15 to 20 seconds
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

The mother of a 6-week-old says the baby cries for hours and she fears she might lose control. What is the best advice?

  1. APut the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
  2. BGive the baby a little honey on a dummy to settle him at night
  3. CHold the baby face down on her lap until he falls asleep, however long it takes
  4. DShake the baby gently for a few seconds to stop the crying and calm him
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "The doctor says I'm getting better, but I don't think anyone here really knows me." Which nurse response is most therapeutic?

  1. A"Why do you think the doctor is wrong about you?"
  2. B"The doctor is very experienced, so you should trust her."
  3. C"Everyone here knows you well, so don't worry."
  4. D"You feel that people here don't really know you?"
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

An 83-year-old becomes confused and constipated and cannot pass urine. She takes amitriptyline, oxybutynin and an over-the-counter sleep aid with diphenhydramine. What is the most likely cause?

  1. AThe normal effects of ageing
  2. BThe combined anticholinergic effects of her medicines
  3. CA sign that she needs a higher dose of amitriptyline
  4. DSudden-onset Alzheimer's disease
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011129:20 PM?22:2020:2009:2021:20

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 9:20 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

9:20 PM
  1. 122:20
  2. 220:20
  3. 309:20
  4. 421:20
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
5 mg/h? mcg/min1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus levert 5 mg/h. Druk deze doseersnelheid D uit in mcg/min. Rond af op één decimaal.

5 mg/h1 mg = 1000 mcg1 h = 60 min
D = mcg/min
27.DosisberekeningenGemiddeld
2%100 mLm = ? mg

Hoeveel milligram geneesmiddel m zit er in 100 mL van een 2% (w/v) oplossing?

2% w/v100 mL
m = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks250 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/250 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
15 gtt/mL80 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 80 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 15 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

80 mL/h15 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL60 gtt/mL25 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 25 gtt/min via een systeem van 60 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

25 gtt/min60 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL70 stuks/kg · 49 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 49 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

70 stuks/kg49 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine29 mL/h54 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 29 mL/h. De patiënt weegt 54 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL29 mL/h54 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap200 mLsoep150 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine225 mLurine225 mLurine375 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 105 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

105 kg8 hurine: 225 mLurine: 225 mLurine: 375 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 100 mL/hstart 13:00ttotaal​ = ? h150 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 13:00 met 150 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 100 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL150 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 7/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 78/46 mmHg, hartslag 38/min, alert, temperatuur 39,6 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 7SpO₂ 96%luchtSBP 78HR 38AT 39,6 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 96% met extra zuurstof, bloeddruk 92/56 mmHg, hartslag 64/min, alert, temperatuur 36,4 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 96%O₂SBP 92HR 64AT 36,4 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 14 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 14 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Oefenwaarden: Na⁺ 134, Cl⁻ 101, HCO₃⁻ 13 mmol/L en albumine 33 g/L. Bepaal de voor albumine gecorrigeerde anion gap AGc = AG + 0,25·(40 − albumine).

Na⁺ 134 mmol/LCl⁻ 101 mmol/LHCO₃⁻ 13 mmol/Lalbumine 33 g/L
AGc = mmol/L
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. De QRS-complexen zijn regelmatig: bepaal de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute

Waarom dit het antwoord is

A pulse deficit is the apical rate minus the radial rate, counted at the same time over a full minute. It shows that some heartbeats are too weak to reach the wrist, as in atrial fibrillation.

Antwoord

D · Two nurses count the apical and radial pulse at the same time for one minute
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Om het risico op decubitus in te schatten

Waarom dit het antwoord is

Beide schalen schatten het risico op drukletsel in en sturen preventie zoals wisselligging, drukverlagende matrassen en voedingsondersteuning.

Antwoord

C · Om het risico op decubitus in te schatten
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Latexvrije materialen gebruiken en de allergie duidelijk vastleggen

Waarom dit het antwoord is

De allergie wordt vastgelegd en de patiënt draagt een allergiebandje. Er worden latexvrije handschoenen, katheters en andere materialen gebruikt, en de kamer kan worden vrijgemaakt van latexproducten. Gepoederde latexhandschoenen zijn extra riskant omdat het poeder het eiwit in de lucht brengt.

Antwoord

C · Latexvrije materialen gebruiken en de allergie duidelijk vastleggen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy

Waarom dit het antwoord is

Open, honest disclosure of errors is an ethical duty and part of a safety culture. The nurse follows policy, which usually involves the provider and risk team, and does not hide or blame.

Antwoord

B · Be honest that an error occurred and involve the provider and team in disclosure per policy
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Level 2

Waarom dit het antwoord is

Possible acute coronary syndrome is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2 and should be seen very soon. Level 1 is kept for patients who need an immediate life-saving intervention.

Antwoord

D · Level 2
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Helderrode urine met stolsels en verminderde afvoer uit de katheter

Waarom dit het antwoord is

Helderrode urine met stolsels wijst op arteriële bloeding en kan de katheter blokkeren, waardoor de blaas overrekt raakt. Lichtroze urine, aandrang en lichte krampen komen vaak voor na deze operatie.

Antwoord

D · Helderrode urine met stolsels en verminderde afvoer uit de katheter
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Wissel de injectieplaatsen af om lipohypertrofie te voorkomen

Waarom dit het antwoord is

Afwisselen voorkomt vetbultjes die de opname onvoorspelbaar maken. Troebele insulines worden gemengd door zacht rollen, niet door schudden.

Antwoord

B · Wissel de injectieplaatsen af om lipohypertrofie te voorkomen
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team

Waarom dit het antwoord is

An adult with capacity has the right to refuse treatment, even life-saving treatment. The team should make sure the patient understands the consequences, discuss alternatives such as cell salvage and record the decision.

Antwoord

C · Respect the refusal, check it is informed and document it, and inform the team
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · The inflammation is settling with treatment

Waarom dit het antwoord is

CRP has a short half-life of about 19 hours, so it falls within days when inflammation is controlled. A falling CRP, together with clinical improvement, supports a response to treatment; a CRP that stays high or rises again needs review.Gecontroleerd met: C-reactive protein · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

D · The inflammation is settling with treatment
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Malignant hyperthermia

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is a genetic hypermetabolic reaction to volatile anesthetics or succinylcholine. Muscle cells release calcium, producing CO2, heat, rigidity, hyperkalemia and very high CK. It is treated with dantrolene and stopping the trigger.

Antwoord

A · Malignant hyperthermia
11.Farmacologie

Antwoord: B · Hartritmestoornissen en insulten

Waarom dit het antwoord is

Tricyclische antidepressiva blokkeren natriumkanalen in het hart (verbreding van het QRS-complex) en hebben anticholinerge effecten. Bij overdosering veroorzaken ze ritmestoornissen, hypotensie, insulten en coma.

Antwoord

B · Hartritmestoornissen en insulten
12.Farmacologie

Antwoord: D · Irreversibele remming van de H⁺/K⁺-ATPase in de pariëtale cellen

Waarom dit het antwoord is

PPI's blokkeren de protonpomp irreversibel, de laatste stap van de zuursecretie. H2-blokkers (zoals famotidine) werken eerder en zwakker; antacida neutraliseren alleen.

Antwoord

D · Irreversibele remming van de H⁺/K⁺-ATPase in de pariëtale cellen
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · 80 mmHg

Waarom dit het antwoord is

MAP ≈ diastolic + (systolic − diastolic) ÷ 3 = 60 + 60 ÷ 3 = 80 mmHg. The heart spends longer in diastole, so MAP is closer to the diastolic value. A MAP of at least about 65 mmHg is a common target for organ perfusion.

Antwoord

D · 80 mmHg
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery

Waarom dit het antwoord is

Sudden abdominal or back pain with hypotension in a patient with an AAA suggests rupture, which is often fatal without urgent repair. The team is called at once, large-bore IV access and blood are arranged, and the patient goes to theatre. Fluid may be limited so the blood pressure is not pushed high (permissive hypotension), as directed by the team.

Antwoord

A · Call for emergency help and prepare for urgent vascular surgery
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Dialyse-disequilibriumsyndroom

Waarom dit het antwoord is

Snel verwijderen van ureum uit het bloed creëert een osmotische gradiënt, waardoor water in hersencellen terechtkomt en hersenoedeem ontstaat. Het wordt voorkomen door kortere, mildere eerste sessies.

Antwoord

C · Dialyse-disequilibriumsyndroom
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm

Waarom dit het antwoord is

Adult polycystic kidney disease is associated with berry aneurysms. A sudden thunderclap headache suggests subarachnoid haemorrhage and needs emergency assessment and CT imaging.

Antwoord

C · A subarachnoid haemorrhage from a brain aneurysm
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · They may under-report pain, so active assessment is needed

Waarom dit het antwoord is

Older adults may minimise pain or have cognitive or sensory problems that hinder reporting. Regular assessment with suitable tools and careful analgesia, starting low and adjusting slowly, are recommended.

Antwoord

A · They may under-report pain, so active assessment is needed
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed

Waarom dit het antwoord is

Solid food is usually stopped 6 hours before anaesthesia because of aspiration risk. The anaesthetist decides whether to delay or change the plan; the nurse reports accurately and does not hide the information.

Antwoord

B · Inform the anaesthetist, as surgery may be delayed
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Walk around regularly

Waarom dit het antwoord is

Early and regular walking stimulates peristalsis and helps relieve gas. Carbonated drinks and straws introduce more air. Walking also reduces the risk of venous thromboembolism.

Antwoord

C · Walk around regularly
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Alcohol

Waarom dit het antwoord is

Fetal alcohol syndrome features include a smooth philtrum, thin upper lip, short palpebral fissures and microcephaly, often with growth and developmental problems.

Antwoord

D · Alcohol
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · 2 seconds or less

Waarom dit het antwoord is

A capillary refill time of 2 seconds or less is normal. A longer time suggests poor perfusion, as in dehydration or shock, though a cold environment can also prolong it.

Antwoord

C · 2 seconds or less
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support

Waarom dit het antwoord is

Crying peaks at about 6–8 weeks and can be very stressful. Parents are taught that it is safe to put the baby down and take a break, never to shake a baby, and how to get help from partners, family or health services.

Antwoord

A · Put the baby safely in the cot, take a few minutes' break and ask for support
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "You feel that people here don't really know you?"

Waarom dit het antwoord is

Reflecting the patient's concern invites them to explore it. Defending the doctor, reassuring falsely or asking "why" all close the conversation down.

Antwoord

D · "You feel that people here don't really know you?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · The combined anticholinergic effects of her medicines

Waarom dit het antwoord is

Several drugs with anticholinergic effects add up, increasing the risk of delirium, constipation and urinary retention in older adults. A medicine review aims to reduce the total anticholinergic burden.

Antwoord

B · The combined anticholinergic effects of her medicines
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 21:20

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

9 PM → 9 + 12 = 21

Antwoord

21:20

Antwoord

21:20
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 83,3 mcg/min

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 5 mg/h × (1000 mcg/1 mg) × (1 h/60 min)

Bereken

D = 5000/60 = 83,33 ≈ 83,3 mcg/min

Antwoord

D = 83,3 mcg/min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: m = 2000 mg

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

2% = 2 g/100 mL = 20 mg/mL

Massa van het geneesmiddel

m = 20·100 = 2000 mg

Antwoord

m = 2000 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 15,63 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/250 = 80 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/80 = 15,63 mL/h

Antwoord

R = 15,63 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 20 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

80/60 = 1,333 mL/min

Druppelsnelheid

R = 1,333·15 = 20 gtt/min

Antwoord

R = 20 gtt/min
30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 18 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

25·60/60 = 25 mL/h

Resterende tijd

t = 450/25 = 18 h

Antwoord

t = 18 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,69 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·49 = 3 430 stuks

Volume

V = 3430/5000 = 0,686 ≈ 0,69 mL

Antwoord

V = 0,69 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 14,3 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

29·1600 = 46400 mcg/h
46400/60 = 773,3 mcg/min

Per kilogram

D = 773,3/54 = 14,32 ≈ 14,3 mcg/kg/min

Antwoord

D = 14,3 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,98 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

225 + 225 + 375 = 825 mL

Per kilogram per uur

U = 825/(105·8) = 0,9821 ≈ 0,98 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,98 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 8,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

150·3 = 450 mL
1000 − 450 = 550 mL over

Tweede deel

550/100 = 5,5 h

Totale tijd

t = 3 + 5,5 = 8,5 h

Antwoord

t = 8,5 h

Dat is ongeveer 8 h 30 min, dus de zak is rond 21:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 11

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 7/min → 3
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 78 mmHg → 3
HR 38/min → 3
alert (A) → 0
T 39,6 °C → 2

Optellen

NEWS2 = 3 + 0 + 0 + 3 + 3 + 0 + 2 = 11

Antwoord

NEWS2 = 11
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 96% → 0
met zuurstof → 2
SBP 92 mmHg → 2
HR 64/min → 0
alert (A) → 0
T 36,4 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 2 + 0 + 0 + 0 = 4
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 29 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·14 + 8 = 29 mmHg
worpafstand: 27–31 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 29 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: AGc = 21,75 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Anion gap

AG = 134 − (101 + 13) = 20

Correctie voor albumine

20 + 0,25·(40 − 33) = 21,75 mmol/L

Antwoord

AGc = 21,75 mmol/L

Na correctie boven ongeveer 12: een hoge anion gap.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QT = 0,5 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

12,5 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top

Omrekenen

QT = 12,5 × 0,04 s = 0,5 s

Antwoord

QT = 0,5 s

Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 1,00 s).

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 39 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 19 kleine hokjes = 0,76 s → 1500 ÷ 19 = 78,95 ≈ 79 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 38 kleine hokjes = 1,52 s → 1500 ÷ 38 = 39,47 ≈ 39 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 39 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 39 bpm

2:1 AV-blok: elke tweede P-top wordt niet geleid, dus de atriale frequentie is tweemaal de ventriculaire frequentie.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions