Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why should a patient wash and dry their hands before a fingerprick glucose test?

  1. ASugar on the skin can give a falsely high reading
  2. BIt is only needed if the hands look dirty
  3. CWet hands give a falsely high reading
  4. DClean hands make the finger bleed more slowly
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A urine culture reports a mixed growth of several organisms. What is the most likely explanation?

  1. AThe laboratory used the wrong test
  2. BThe patient is resistant to all antibiotics
  3. CThe sample was contaminated during collection
  4. DThe patient has several serious infections at once
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wanneer moet een N95-ademhalingsmasker worden afgedaan na de zorg voor een patiënt met luchtwegisolatie?

  1. AVóór het uittrekken van de handschoenen, in de kamer
  2. BDirect na het betreden van de kamer
  3. CNooit; het wordt de rest van de dienst gedragen
  4. DNa het verlaten van de kamer en het sluiten van de deur
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient is admitted with suspected pneumonic plague after a possible bioterrorism release. Which precautions are used?

  1. AAirborne precautions
  2. BContact precautions only
  3. CDroplet precautions
  4. DStandard precautions only
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient receiving IV magnesium sulfate for pre-eclampsia has absent knee reflexes and a respiratory rate of 10/min. What does the nurse do first?

  1. AGive oral fluids to help clear the drug faster
  2. BStop the magnesium infusion and call for help
  3. CIncrease the infusion to prevent a seizure
  4. DTurn the patient onto her back and recheck later
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient arrives at the emergency department with a plan to end their life, but has normal vital signs. Which ESI level fits best?

  1. ALevel 2
  2. BLevel 1
  3. CLevel 5
  4. DLevel 4
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient with renal colic is asked to pass urine through a strainer. Why?

  1. ATo catch any stone so that it can be analysed
  2. BTo remove bacteria from the urine
  3. CTo measure the urine's pH and specific gravity
  4. DTo make passing urine less painful
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

During a general anaesthetic, a patient develops a rapidly rising temperature, muscle rigidity and rising carbon dioxide levels. What should be suspected?

  1. AA normal response to surgery
  2. BMalignant hyperthermia
  3. CPostoperative infection
  4. DNeuroleptic malignant syndrome from antipsychotics
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which technique is recommended for a capillary blood glucose test on an adult's finger?

  1. ASqueeze the finger very hard
  2. BPrick the center of the fingertip
  3. CUse the same finger every time
  4. DPrick the side of the fingertip
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

The nurse teaches a patient who is starting warfarin. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will keep my intake of green leafy vegetables about the same"
  2. B"I will tell my dentist and pharmacist that I take warfarin"
  3. C"If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
  4. D"I will have my INR checked as often as I am told to"
11.FarmacologieGemiddeld

Which antihypertensive class can raise blood glucose and uric acid levels, sometimes triggering gout?

  1. AACE inhibitors
  2. BAngiotensin II receptor blockers
  3. CAlpha-1 blockers
  4. DThiazide diuretics
12.FarmacologieMoeilijk

Een patiënt die recent met haloperidol is begonnen, krijgt hoge koorts, "loden-pijp"-spierrigiditeit, verwardheid en een zeer hoog creatinekinase. Wat is de waarschijnlijkste diagnose?

  1. AMaligne hyperthermie door anesthesie
  2. BAcute dystonie
  3. CMaligne neurolepticasyndroom
  4. DSerotoninesyndroom
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After coronary artery bypass surgery through a median sternotomy, which instruction is usually given for the first several weeks?

  1. ASleep only on the stomach to protect the wound
  2. BAvoid heavy lifting and pushing up with the arms
  3. CAvoid walking until the stitches are removed
  4. DLift the arms above the head often to stretch the chest
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient is listed for coronary angiography in the morning. Which pre-procedure result should the nurse report to the team?

  1. AA haemoglobin in the normal range
  2. BA normal platelet count
  3. CA blood glucose of 5,4 mmol/L (97 mg/dL)
  4. DA markedly reduced eGFR
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A kidney transplant recipient asks about travel vaccines. Which statement is correct?

  1. AVaccines will cause the kidney to be rejected
  2. BAll vaccines are completely safe after a transplant
  3. CLive vaccines are usually avoided
  4. DOnly live vaccines are effective after a transplant
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Welke verpleegkundige zorg is belangrijk voor een patiënt die mannitol krijgt voor verhoogde intracraniële druk?

  1. ANauwlettende bewaking van urineproductie, natrium en osmolaliteit
  2. BDe katheter afklemmen om vocht in het lichaam te houden
  3. CHet middel oraal bij de maaltijd geven om misselijkheid te verminderen
  4. DDe vochtbalanslijst tijdens de behandeling stopzetten
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why is thiamine given to patients with alcohol dependence admitted to hospital?

  1. ATo prevent Wernicke's encephalopathy
  2. BTo treat the cirrhosis directly
  3. CTo prevent bleeding from varices
  4. DTo reduce the craving for alcohol
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with diabetes has rapidly spreading redness around a small wound, severe pain out of proportion, fever and crackling under the skin. What should the nurse suspect?

  1. ANecrotising fasciitis
  2. BA healing venous ulcer
  3. CA simple insect bite
  4. DMild contact dermatitis
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 39 weeks with a healthy pregnancy asks about walking in early labour. What is the best advice?

  1. AUpright positions always make labour slower
  2. BShe must stay in bed on her back for the whole labour
  3. CWalking will cause the cord to prolapse
  4. DWalking and upright positions can help progress
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A labouring woman feels intense rectal pressure and says "the baby is coming". She was 7 cm 20 minutes ago. What should the nurse do first?

  1. AGive her an opioid for the pain
  2. BTell her it is too early and to stop pushing
  3. CCheck whether the head is visible and stay with her
  4. DLeave her to get the birth equipment from the store
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How should anti-sickness medicine be given to a child receiving chemotherapy that often causes vomiting?

  1. AOnly after the child has already vomited at least twice
  2. BOnly if the child asks for it
  3. COnly at night, when the child is asleep
  4. DBefore the chemotherapy starts and then regularly
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A newborn becomes deeply cyanotic within hours of birth and does not improve with oxygen. A prostaglandin infusion is started. What is its purpose?

  1. ATo keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
  2. BTo close the ductus arteriosus and send all blood through the lungs
  3. CTo strengthen heart muscle contraction and raise blood pressure
  4. DTo dilate the airways so that oxygen can reach the alveoli
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

How should a patient with anorexia nervosa be weighed in hospital?

  1. AAt the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
  2. BOnly when she asks to be weighed, to respect her wishes
  3. CAt a different time each day so that she cannot prepare for it
  4. DIn her own clothes and shoes after breakfast, so that she feels more comfortable
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A colleague suggests putting a loud but non-violent patient in seclusion "because he's annoying everyone". What is the correct response?

  1. AIt is acceptable as long as the seclusion lasts for less than an hour
  2. BIt is acceptable, because it will make the ward quieter and safer for the other patients
  3. CIt is acceptable as long as the patient agrees afterwards
  4. DIt would be inappropriate, because seclusion is only a last resort for serious risk of harm
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
107,4032 kg? kgafronden op 0,1 kg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een gewichtsomrekening geeft 107,4032 kg. De regel in deze oefening is dat gewichten worden afgerond op tienden van een kilogram. Welke waarde x noteer je?

107,4032 kg
x = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 tsp · 3/dag · 5 d? × 100 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 2 tsp van een orale suspensie drie keer per dag gedurende 5 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 100 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

2 tspdrie keer per dag5 dagen100 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
250 mg/5 mLV = ? mL

Een patiënt weegt 136,4 lb. Het voorschrift is 5 mg/kg als eenmalige dosis, en de voorraadoplossing bevat 250 mg in 5 mL. Welk volume V geef je, met 1 kg = 2,2 lb?

136,4 lb5 mg/kg250 mg/5 mL1 kg = 2,2 lb
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
380 mLover? mL/h2 h over

Er is 1000 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 4 uur zie je dat er nog 380 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1000 mL / 6 hna 4 h: 380 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL15 gtt/mL32 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 32 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

32 gtt/min15 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks100 mLkortwerkende insuline15 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 100 eenheden kortwerkende insuline in 100 mL loopt met 15 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

100 stuks/100 mL15 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h64 kg10 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 10 mcg/kg/min voor een patiënt van 64 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL10 mcg/kg/min64 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurgelatinepudding120 mLsap150 mLijsschilfers240 mLInfuus50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine225 mLurine175 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies). Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

gelatinepudding: 120 mLsap: 150 mLijsschilfers: 240 mLInfuus: 50 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mLurine: 225 mLurine: 175 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL50 mL/hstart 06:3008:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 500 mL is om 06:30 gestart en loopt via een pomp met 50 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 08:00 nog in de zak?

500 mL50 mL/h06:30 → 08:00
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: licht beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: loopt af en toe; mobiliteit: licht beperkt; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 16/min, SpO₂ 97% met extra zuurstof, bloeddruk 136/82 mmHg, hartslag 92/min, alert, temperatuur 39,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 16SpO₂ 97%O₂SBP 136HR 92AT 39,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 23 mmHg (3,1 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,27PaCO₂mmHg354568HCO₃⁻mmol/L222630acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,27, PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa), HCO₃⁻ 30 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,27PaCO₂ 68 mmHg (9,1 kPa)HCO₃⁻ 30 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVventriculaire bigeminiesinusritme met PVC’sboezemfibrillerensinusaritmie

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1ventriculaire bigeminie
  2. 2sinusritme met PVC’s
  3. 3boezemfibrilleren
  4. 4sinusaritmie
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVonmiddellijke defibrillatiegesynchroniseerde cardioversietranscutane pacingreanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1onmiddellijke defibrillatie
  2. 2gesynchroniseerde cardioversie
  3. 3transcutane pacing
  4. 4reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Sugar on the skin can give a falsely high reading

Waarom dit het antwoord is

Traces of food or drink on the finger can raise the reading. Washing with water and drying fully gives an accurate result; alcohol wipes can also affect some meters.

Antwoord

A · Sugar on the skin can give a falsely high reading
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The sample was contaminated during collection

Waarom dit het antwoord is

A mixed growth usually means skin or perineal bacteria contaminated the sample. A clean-catch midstream sample, or a sample from the catheter sampling port, gives a more reliable result.

Antwoord

C · The sample was contaminated during collection
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Na het verlaten van de kamer en het sluiten van de deur

Waarom dit het antwoord is

Omdat besmettelijke deeltjes in de lucht van de kamer blijven, wordt het ademhalingsmasker buiten de kamer afgedaan nadat de deur is gesloten, gevolgd door handhygiëne. Handschoenen, oogbescherming en schort worden eerst uitgetrokken.

Antwoord

D · Na het verlaten van de kamer en het sluiten van de deur
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Droplet precautions

Waarom dit het antwoord is

Pneumonic plague spreads from person to person by respiratory droplets, so droplet precautions are used until the patient has had effective antibiotics for the period set by policy. Bubonic plague without lung involvement needs standard precautions.

Antwoord

C · Droplet precautions
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Stop the magnesium infusion and call for help

Waarom dit het antwoord is

Loss of deep tendon reflexes and slow breathing suggest magnesium toxicity. The nurse stops the infusion, supports breathing and escalates; calcium gluconate is the antidote kept ready.

Antwoord

B · Stop the magnesium infusion and call for help
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Level 2

Waarom dit het antwoord is

Active suicidal ideation with a plan is a high-risk situation, so the patient is ESI level 2. They need prompt evaluation and a safe environment with close observation.

Antwoord

A · Level 2
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · To catch any stone so that it can be analysed

Waarom dit het antwoord is

Collecting a passed stone allows its composition to be identified, which helps guide diet and treatment to prevent recurrence.

Antwoord

A · To catch any stone so that it can be analysed
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Malignant hyperthermia

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is a hypermetabolic reaction triggered by volatile anaesthetics or suxamethonium (succinylcholine) in susceptible people. It is treated urgently with dantrolene, cooling and stopping the trigger.

Antwoord

B · Malignant hyperthermia
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Prick the side of the fingertip

Waarom dit het antwoord is

The sides of the fingertips are less sensitive than the pads, so they are used for capillary sampling. Rotating sites reduces soreness, and hard squeezing can add tissue fluid that gives inaccurate results.

Antwoord

D · Prick the side of the fingertip
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"

Waarom dit het antwoord is

Doubling a missed warfarin dose can raise the INR and cause bleeding; the patient should follow the prescriber's instructions, usually taking the missed dose the same day or skipping it. A steady vitamin K intake, regular INR checks and telling other providers are correct.Gecontroleerd met: Warfarin (drug information) · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

C · "If I miss a dose, I will take two tablets the next day"
11.Farmacologie

Antwoord: D · Thiazide diuretics

Waarom dit het antwoord is

Thiazide diuretics reduce uric acid excretion and can worsen glucose tolerance. They also cause low potassium and sodium, so electrolytes are monitored.

Antwoord

D · Thiazide diuretics
12.Farmacologie

Antwoord: C · Maligne neurolepticasyndroom

Waarom dit het antwoord is

Het maligne neurolepticasyndroom volgt op dopamineantagonisten en ontwikkelt zich in dagen, met loden-pijprigiditeit, koorts en een verhoogd CK. Het serotoninesyndroom ontwikkelt zich sneller en kenmerkt zich door clonus en hyperreflexie.

Antwoord

C · Maligne neurolepticasyndroom
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Avoid heavy lifting and pushing up with the arms

Waarom dit het antwoord is

The sternum is wired and takes weeks to heal. Patients are advised to avoid heavy lifting, pulling and pushing with the arms, and to support the chest with a pillow when coughing. Walking is encouraged as part of cardiac rehabilitation.

Antwoord

B · Avoid heavy lifting and pushing up with the arms
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A markedly reduced eGFR

Waarom dit het antwoord is

Contrast can worsen renal function, especially in patients with chronic kidney disease, diabetes or dehydration. Reduced eGFR may change the plan, such as IV hydration, less contrast and review of nephrotoxic drugs. Allergy history, anticoagulants and bleeding risk are also checked.

Antwoord

D · A markedly reduced eGFR
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Live vaccines are usually avoided

Waarom dit het antwoord is

Live vaccines, such as yellow fever, can cause infection in immunosuppressed patients and are usually avoided. Inactivated vaccines, such as influenza, are recommended, although the response may be weaker.

Antwoord

C · Live vaccines are usually avoided
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Nauwlettende bewaking van urineproductie, natrium en osmolaliteit

Waarom dit het antwoord is

Mannitol trekt water uit de hersenen naar het bloed en wordt door de nieren uitgescheiden, wat een grote diurese veroorzaakt. Bewaking op uitdroging, hypotensie, elektrolytstoornissen en hoge osmolaliteit is nodig, en meestal is een urinekatheter vereist.

Antwoord

A · Nauwlettende bewaking van urineproductie, natrium en osmolaliteit
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · To prevent Wernicke's encephalopathy

Waarom dit het antwoord is

Thiamine deficiency is common in alcohol dependence and can cause Wernicke's encephalopathy (confusion, ataxia, eye signs). Thiamine is given early, ideally before or with glucose, as glucose can worsen deficiency.

Antwoord

A · To prevent Wernicke's encephalopathy
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Necrotising fasciitis

Waarom dit het antwoord is

Necrotising soft tissue infection spreads rapidly along fascial planes and can cause septic shock. It is a surgical emergency needing urgent debridement, IV antibiotics and sepsis care.

Antwoord

A · Necrotising fasciitis
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Walking and upright positions can help progress

Waarom dit het antwoord is

Upright positions and mobility in the first stage can shorten labour and reduce the need for epidurals. She can choose positions that feel comfortable.

Antwoord

D · Walking and upright positions can help progress
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Check whether the head is visible and stay with her

Waarom dit het antwoord is

A strong urge to push and rectal pressure suggest full dilation or imminent birth. The nurse stays, checks for crowning, calls for help and prepares for birth. Opioids close to birth can depress the newborn's breathing.

Antwoord

C · Check whether the head is visible and stay with her
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · Before the chemotherapy starts and then regularly

Waarom dit het antwoord is

Antiemetics work best when given before chemotherapy and on a regular schedule, not only after vomiting begins. Uncontrolled vomiting can also cause anticipatory nausea with later treatments.

Antwoord

D · Before the chemotherapy starts and then regularly
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix

Waarom dit het antwoord is

In duct-dependent lesions such as transposition of the great arteries, the open ductus lets blood mix between the circulations until surgery. Prostaglandin E1 keeps the duct open; the baby is monitored for apnoea.

Antwoord

A · To keep the ductus arteriosus open so that the two circulations can mix
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder

Waarom dit het antwoord is

Standardised weighing gives reliable trends. Patients may drink large amounts of water or hide objects to increase their weight, so consistent conditions and a gown are used.

Antwoord

A · At the same time, on the same scale, in a gown, after emptying the bladder
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · It would be inappropriate, because seclusion is only a last resort for serious risk of harm

Waarom dit het antwoord is

Seclusion is a restrictive intervention used only to contain severe behaviour likely to cause harm to others, as a last resort, for the shortest time. Using it for convenience or punishment breaches patients' rights.

Antwoord

D · It would be inappropriate, because seclusion is only a last resort for serious risk of harm
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 107,4 kg

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de tienden

107.4032 → 4

Alleen het volgende cijfer beslist

107,4032 → 0
0 is 4 of minder, dus 4 blijft staan.
De cijfers daarna (32) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 107,4 kg

Antwoord

x = 107,4 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 2

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

10 mL × 3 × 5 = 150 mL

Flessen

150/100 = 1,5 → N = 2

Antwoord

N = 2
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 6,2 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Gewicht in kg

136,4/2,2 = 62 kg

Dosis

5·62 = 310 mg

Volume

V = (310/250)·5 = 6,2 mL

Antwoord

V = 6,2 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 190 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1000/6 = 166,7 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 380/2 = 190 mL/h

Antwoord

R = 190 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 4,7 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

32·60/15 = 128 mL/h

Resterende tijd

t = 600/128 = 4,688 ≈ 4,7 h

Antwoord

t = 4,7 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 15 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/100 = 1 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 15·1 = 15 stuks/h

Antwoord

D = 15 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 24 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

10·64 = 640 mcg/min
640·60 = 38400 mcg/h

Pompsnelheid

R = 38400/1600 = 24 mL/h

Antwoord

R = 24 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 790 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 120 + 150 = 270 mL
ijsschilfers: 240/2 = 120 mL
Infuus: 50·12 = 600 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
totale intake = 1190 mL

Totale output

225 + 175 = 400 mL

Balans

B = 1190 − 400 = 790 mL

Antwoord

B = 790 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 425 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

06:30 → 08:00 = 1,5 h

Toegediend volume

50·1,5 = 75 mL

Resterend volume

V = 500 − 75 = 425 mL

Antwoord

V = 425 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 17

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: licht beperkt → 3
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: loopt af en toe → 3
mobiliteit: licht beperkt → 3
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 3 + 2 + 3 + 3 + 3 + 3 = 17

Antwoord

B = 17
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 16/min → 0
SpO₂ 97% → 0
met zuurstof → 2
SBP 136 mmHg → 0
HR 92/min → 1
alert (A) → 0
T 39,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 2 + 0 + 1 + 0 + 1 = 4
Geen enkele parameter scoort 3.

Risicogroep

laag

Antwoord

laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|23 − 40| = 17 mmHg → 1,7 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,7 = 15,5 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 15,5 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acuut op chronisch

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,8 = 26,8 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,8 = 33,8 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 30 mmol/L → acuut op chronisch

Antwoord

acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire bigeminie

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: 7 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 70 per minuut.
2. Ritme: regelmatig onregelmatig, een korte en een lange R–R wisselen elkaar af (0,46 s en 1,22 s).
3. P-toppen: positief vóór elk smal QRS; geen vóór de vroege brede slagen.
4. PR-interval: 0,16 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s in de sinusslagen; de vroege slagen zijn breed (0,16 s) en bizar, met een T-top die de andere kant op wijst.

Interpretatie

ventriculaire bigeminie

Antwoord

ventriculaire bigeminie
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 29 kleine hokjes, 1500 ÷ 29 ≈ 52 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,16 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,18 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).
sinusbradycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions