Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

What makes "Risk for falls" a risk nursing diagnosis rather than an actual one?

  1. AThe problem can never be prevented
  2. BThe patient has already fallen several times
  3. CThe fall has not happened yet, but risk factors are present
  4. DThe doctor has confirmed the diagnosis with tests and a scan
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with suspected pulmonary tuberculosis has to go to the X-ray department. What is correct?

  1. AThe patient wears a surgical mask during transport
  2. BThe patient cannot leave the room under any circumstances
  3. CNo precautions are needed outside the ward
  4. DThe patient wears a respirator and staff wear nothing
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Twee patiënten met dezelfde ziekteverwekker worden opgenomen en er is geen eenpersoonskamer beschikbaar. Wat is een aanvaardbare optie?

  1. ADe contactisolatie stoppen
  2. BHen in de gang plaatsen
  3. CElk bij een patiënt met een verminderde afweer plaatsen
  4. DHen samen op dezelfde kamer verplegen (cohortering), volgens het advies van infectiepreventie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient’s white cell differential shows a raised eosinophil count. Which cause is most consistent with this finding?

  1. AA viral infection such as a cold
  2. BAn acute bacterial infection
  3. CAn allergic reaction or a parasitic infection
  4. DBone marrow suppression from chemotherapy
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

During an IV vancomycin infusion, a patient develops flushing and itching of the face and neck. What should the nurse do first?

  1. AApply a warm compress to the face and neck
  2. BSpeed up the infusion to finish it quickly
  3. CIgnore it, because flushing is always harmless and passes
  4. DStop or slow the infusion and inform the provider
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Which assignment by the charge nurse should be changed?

  1. AAn LPN/LVN is assigned to give oral medications to stable patients
  2. BAn LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
  3. CAn RN is assigned to a patient receiving a blood transfusion
  4. DA nursing assistant is assigned to help several stable patients with their meals
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A patient is receiving IV fluids for several days. Which monitoring is essential?

  1. AWeekly temperature and a single blood glucose reading
  2. BFluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
  3. CPeak flow readings
  4. DMonthly HbA1c
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. ASimple mechanical back pain
  2. BMetastatic spinal cord compression
  3. CHypokalaemia
  4. DA urinary tract infection spreading to the back
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

How should a blood sample for serum ammonia be handled?

  1. ALeft at room temperature for several hours first
  2. BShaken firmly to mix it before it is sent away
  3. CPlaced on ice and sent to the laboratory at once
  4. DKept warm and sent with the next routine batch
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient has fever, confusion, a platelet count of 15 × 10³/µL, anemia with fragmented red cells (schistocytes) and a raised creatinine. Clotting times are normal. Which condition should be suspected?

  1. ADisseminated intravascular coagulation
  2. BThrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
  3. CVitamin K deficiency with bleeding
  4. DImmune thrombocytopenia (ITP)
11.FarmacologieGemiddeld

How can the absorption of oral iron be improved?

  1. ATake it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
  2. BTake it at the same time as an antacid to protect the stomach
  3. CTake it with a glass of milk
  4. DTake it with a cup of strong tea
12.FarmacologieMoeilijk

A child has a tonic–clonic seizure lasting more than 5 minutes at home and has no IV access. Which drug can be given first by a trained carer or paramedic?

  1. AOral paracetamol syrup
  2. BIntramuscular morphine
  3. CBuccal or intranasal midazolam
  4. DOral phenytoin tablets crushed in water
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After a bronchoscopy with throat anaesthesia, when can the patient eat and drink?

  1. AAfter a full 24 hours without food
  2. BImmediately after the scope is removed
  3. COnly after a chest X-ray has been reported
  4. DWhen the gag and cough reflexes have returned
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A nurse teaches a patient how to measure blood pressure at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I will rest quietly for five minutes before measuring."
  2. B"I will measure it straight after my morning jog."
  3. C"I will take two readings and write them both down."
  4. D"I will sit with my back supported and my arm at heart level."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?

  1. AIt stops the kidneys from passing so much urine at night
  2. BIt raises potassium to protect the heart
  3. CIt protects the kidneys and reduces albumin loss
  4. DIt lowers the blood glucose to normal
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

Een hemodialysepatiënt vraagt waarom vocht tussen de sessies moet worden beperkt. Welke uitleg is juist?

  1. AWater drinken zorgt ervoor dat de dialyse te veel kalium uit het bloed verwijdert
  2. BExtra vocht verzwakt de wand van de fistel en maakt het waarschijnlijker dat die barst
  3. COvertollig vocht stapelt zich op, wat de bloeddruk verhoogt en kortademigheid en krampen tijdens de dialyse veroorzaakt
  4. DVochtbeperking is vooral bedoeld om de tijd aan het apparaat te verkorten
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are many patients screened for MRSA before planned surgery?

  1. ATo decide which anaesthetic drug to use
  2. BSo that surgery can be cancelled for all positive patients
  3. CTo check whether the patient has had a flu vaccine
  4. DSo that carriers can be decolonised to reduce infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On the day after a Hartmann's procedure, the end colostomy is dark purple to black. What should the nurse do?

  1. ACut a smaller hole in the pouch
  2. BRub the stoma to improve its colour
  3. CReport it urgently, as the stoma may be necrotic
  4. DRecord it as normal postoperative bruising and recheck it next week
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman at 24 weeks says she craves eating ice and clay. What should the nurse assess for?

  1. AIron deficiency anaemia
  2. BGestational diabetes
  3. CThyroid overactivity
  4. DPre-eclampsia with severe features
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn has excessive frothy saliva and chokes and turns blue with the first feed. What is the priority?

  1. AGive the baby water instead of milk
  2. BPlace the baby on its back to sleep
  3. CStop feeding and report it urgently
  4. DContinue feeding more slowly
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

How does hydroxyurea (hydroxycarbamide) help children with sickle cell disease?

  1. AIt kills bacteria in the blood and prevents infections
  2. BIt removes extra iron after blood transfusions
  3. CIt increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
  4. DIt replaces the missing clotting factors
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een baby van 2 maanden wordt gebracht met blauwe plekken op beide wangen. De ouder zegt dat de baby "overal tegenaan stoot". Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe ouder in het bijzijn van andere gezinnen van mishandeling beschuldigen
  2. BDe ouder vertellen dat er een melding wordt gedaan en hem de baby mee naar huis laten nemen voordat het is beoordeeld
  3. CDe verklaring accepteren omdat baby's vaak ergens tegenaan stoten
  4. DDe bevindingen objectief documenteren en de procedure voor kindermishandeling volgen om de zorg te melden
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient with narcissistic personality disorder demands that only the senior doctor should speak to him, because the nurses are "beneath him". What is the best approach?

  1. ARespond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
  2. BTell him that he is not as important as he thinks he is
  3. CAvoid him as much as possible, because he is rude and unpleasant to the nursing staff
  4. DArrange for only the senior doctor to see him from now on
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A 20-year-old recovering from a first episode of psychosis smokes cannabis every day. What should the nurse include in teaching?

  1. ACannabis protects against psychosis and can replace his medicine
  2. BCannabis has no effect on mental health
  3. CSmoking more cannabis will help him sleep and prevent relapse
  4. DCannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
1234567891011124:05 PM?16:0515:0504:0517:05

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 4:05 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

4:05 PM
  1. 116:05
  2. 215:05
  3. 304:05
  4. 417:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tbsp? mL1 tsp? mL2 fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1 tbsp van vloeibare aanvulling, 1 tsp van hoestdrank, 2 fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tbsp = 15 mL1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 25 kg krijgt 2 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

25 kg2 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks500 mL? mL/h2000 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 2000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/500 mL2000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL10 gtt/mL3 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 3 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL3 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
410 mLover? mL/h9 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 410 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 12 hna 3 h: 410 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 1 000 stuks/mL70 stuks/kg · 82 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 82 kg. De flacon bevat 1 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op één decimaal.

70 stuks/kg82 kg1 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine7 mL/h60 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 7 mL/h. De patiënt weegt 60 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL7 mL/h60 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uursap100 mLsoep200 mLmelk100 mLijsschilfers100 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 50 mLurine325 mLurine350 mLurine375 mLurine425 mLwonddrain80 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 104 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

104 kg12 hurine: 325 mLurine: 350 mLurine: 375 mLurine: 425 mLwonddrain: 80 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL80 mL/hstart 08:1515:45: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 08:15 gestart en loopt via een pomp met 80 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 15:45 nog in de zak?

1000 mL80 mL/h08:15 → 15:45
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: zwak; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 12/min, SpO₂ 88% op kamerlucht, bloeddruk 130/78 mmHg, hartslag 132/min, alert, temperatuur 38,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 12SpO₂ 88%luchtSBP 130HR 132AT 38,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,36PaCO₂mmHg354520HCO₃⁻mmol/L222611ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,36, PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa) en HCO₃⁻ 11 mmol/L. De primaire stoornis is metabole acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,36PaCO₂ 20 mmHg (2,7 kPa)HCO₃⁻ 11 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 21% zuurstof, PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa) en PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 21%PaO₂ 80 mmHg (10,7 kPa)PaCO₂ 41 mmHg (5,5 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVboezemflutter, 2:1-geleidingsinustachycardieboezemfibrillerenboezemflutter, 3:1-geleiding

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1boezemflutter, 2:1-geleiding
  2. 2sinustachycardie
  3. 3boezemfibrilleren
  4. 4boezemflutter, 3:1-geleiding
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok, dus de boezems en de kamers slaan met verschillende frequenties. Meet het P–P-interval en bepaal de gevraagde waarde (atriale frequentie) in slagen per minuut (1500-methode, geheel getal).

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
atriale frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · The fall has not happened yet, but risk factors are present

Waarom dit het antwoord is

A risk diagnosis describes a problem the patient is vulnerable to, based on risk factors, with no signs yet. Care aims to prevent the problem from occurring.

Antwoord

C · The fall has not happened yet, but risk factors are present
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · The patient wears a surgical mask during transport

Waarom dit het antwoord is

When an airborne-precaution patient must leave the room, they wear a surgical mask to contain respiratory secretions. Staff in close contact still wear respirators as per policy, and the receiving department is informed.

Antwoord

A · The patient wears a surgical mask during transport
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Hen samen op dezelfde kamer verplegen (cohortering), volgens het advies van infectiepreventie

Waarom dit het antwoord is

Bij een tekort aan eenpersoonskamers kunnen patiënten met dezelfde ziekteverwekker (en zonder andere infecties) een kamer delen (cohortering), waarbij de maatregelen worden voortgezet. Het team infectiepreventie adviseert hierover.

Antwoord

D · Hen samen op dezelfde kamer verplegen (cohortering), volgens het advies van infectiepreventie
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · An allergic reaction or a parasitic infection

Waarom dit het antwoord is

Eosinophils rise in allergic conditions such as asthma and drug reactions and in parasitic infections. Acute bacterial infection mainly raises neutrophils, and viral infection often raises lymphocytes.

Antwoord

C · An allergic reaction or a parasitic infection
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Stop or slow the infusion and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

Flushing of the upper body during vancomycin is usually an infusion reaction related to the rate. The nurse stops or slows the infusion, assesses for anaphylaxis and informs the provider.

Antwoord

D · Stop or slow the infusion and inform the provider
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department

Waarom dit het antwoord is

Admitting a new patient includes the initial assessment and plan of care, which belong to the RN. The other assignments match each staff member’s role.

Antwoord

B · An LPN/LVN is assigned to admit a new patient from the emergency department
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes

Waarom dit het antwoord is

IV fluids can cause overload or electrolyte imbalance. Fluid balance charts, weight, clinical assessment and blood tests guide the prescription.

Antwoord

B · Fluid balance, regular weights and urea, creatinine and electrolytes
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Metastatic spinal cord compression

Waarom dit het antwoord is

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Antwoord

B · Metastatic spinal cord compression
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Placed on ice and sent to the laboratory at once

Waarom dit het antwoord is

Ammonia can rise in a standing sample as red cells and proteins break down. The sample is usually placed on ice and analyzed promptly to avoid a falsely high result.

Antwoord

C · Placed on ice and sent to the laboratory at once
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)

Waarom dit het antwoord is

TTP causes small clots that consume platelets, break red cells (microangiopathic hemolysis) and damage the brain and kidneys, while clotting times usually stay normal. It is an emergency treated with plasma exchange; platelet transfusion is generally avoided.

Antwoord

B · Thrombotic thrombocytopenic purpura (TTP)
11.Farmacologie

Antwoord: A · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach

Waarom dit het antwoord is

Vitamin C keeps iron in its more absorbable ferrous form. Milk, antacids, tea and some antibiotics reduce iron absorption. If the stomach becomes upset, it may be taken with food, accepting lower absorption.

Antwoord

A · Take it with vitamin C, such as orange juice, on an empty stomach
12.Farmacologie

Antwoord: C · Buccal or intranasal midazolam

Waarom dit het antwoord is

Without IV access, buccal or intranasal midazolam, or rectal diazepam, is used to stop a prolonged seizure. Nothing is put into the mouth to swallow during a seizure.

Antwoord

C · Buccal or intranasal midazolam
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · When the gag and cough reflexes have returned

Waarom dit het antwoord is

Local anaesthetic sprayed on the throat abolishes the gag and cough reflexes for a time, so food or fluid could be aspirated. The nurse checks that the reflexes have returned (often after about one to two hours) before giving sips of water and then food.

Antwoord

D · When the gag and cough reflexes have returned
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · "I will measure it straight after my morning jog."

Waarom dit het antwoord is

Home readings should be taken after resting quietly for about 5 minutes, sitting with back supported, feet flat and the arm supported at heart level, with no recent exercise, caffeine or smoking. Two readings are often recorded. Measuring after exercise gives falsely high results.

Antwoord

B · "I will measure it straight after my morning jog."
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · It protects the kidneys and reduces albumin loss

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.

Antwoord

C · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Overtollig vocht stapelt zich op, wat de bloeddruk verhoogt en kortademigheid en krampen tijdens de dialyse veroorzaakt

Waarom dit het antwoord is

Patiënten met weinig restdiurese stapelen tussen sessies vocht op. Grote toenames veroorzaken hypertensie, longoedeem en belasting van het hart, en snel grote volumes verwijderen tijdens dialyse veroorzaakt hypotensie en krampen. Vocht en zout (dat dorst opwekt) beperken houdt de toenames beheersbaar.

Antwoord

C · Overtollig vocht stapelt zich op, wat de bloeddruk verhoogt en kortademigheid en krampen tijdens de dialyse veroorzaakt
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · So that carriers can be decolonised to reduce infection

Waarom dit het antwoord is

MRSA carriers have a higher risk of surgical site infection. Screening allows decolonisation with nasal ointment and skin washes, and the right antibiotic prophylaxis.

Antwoord

D · So that carriers can be decolonised to reduce infection
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Report it urgently, as the stoma may be necrotic

Waarom dit het antwoord is

A dark or black stoma suggests poor blood supply and necrosis, which can extend below the skin. The surgical team must assess it urgently, as further surgery may be needed.

Antwoord

C · Report it urgently, as the stoma may be necrotic
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Iron deficiency anaemia

Waarom dit het antwoord is

Pica, the craving for non-food substances, is associated with iron deficiency. Eating clay or soil can also expose the mother to toxins and parasites. Haemoglobin and ferritin should be checked.

Antwoord

A · Iron deficiency anaemia
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Stop feeding and report it urgently

Waarom dit het antwoord is

Drooling and choking with feeds suggest oesophageal atresia with or without tracheo-oesophageal fistula. Feeding is stopped, the pouch is suctioned and the baby is kept upright while surgical review is arranged.

Antwoord

C · Stop feeding and report it urgently
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling

Waarom dit het antwoord is

Hydroxyurea raises the level of fetal haemoglobin (HbF), which does not sickle, reducing pain crises and acute chest syndrome. Regular blood counts are needed because it can lower white cells and platelets.

Antwoord

C · It increases fetal haemoglobin, which reduces sickling
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: D · De bevindingen objectief documenteren en de procedure voor kindermishandeling volgen om de zorg te melden

Waarom dit het antwoord is

Blauwe plekken bij een zuigeling die zich nog niet voortbeweegt zijn een sterk waarschuwingssignaal voor mishandeling, en de anamnese komt niet overeen met de ontwikkeling van de baby. De verpleegkundige documenteert feiten, houdt het kind veilig en volgt de meldprocedure.

Antwoord

D · De bevindingen objectief documenteren en de procedure voor kindermishandeling volgen om de zorg te melden
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients

Waarom dit het antwoord is

People with narcissistic personality disorder have a fragile self-esteem beneath the grandiosity. A consistent, respectful and non-defensive approach avoids power struggles and maintains the usual boundaries.

Antwoord

A · Respond respectfully but firmly, and keep the same expectations as for other patients
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning

Waarom dit het antwoord is

Cannabis, especially high-potency forms, is linked to a higher risk of psychosis and to relapse in people who have had a psychotic episode. A non-judgemental discussion and support to cut down are part of relapse prevention.

Antwoord

D · Cannabis use increases the risk of psychotic symptoms returning
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 16:05

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

4 PM → 4 + 12 = 16

Antwoord

16:05

Antwoord

16:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 80 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1 tbsp = 1·15 = 15 mL
1 tsp = 1·5 = 5 mL
2 fl oz = 2·30 = 60 mL

Optellen

V = 15 + 5 + 60 = 80 mL

Antwoord

V = 80 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 2·25 = 50 mg

Volume

V = 50/50 = 1 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 1 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 50 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/500 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 2000/40 = 50 mL/h

Antwoord

R = 50 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 28 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

3·60 = 180 min

Druppelsnelheid

R = 500·10/180 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Antwoord

R = 28 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 28 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 9,333 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/12 = 41,67 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 410/9 = 45,56 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (45,56 − 41,67)/41,67·100% = 9,333%

Antwoord

Δ = 9,333%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 5,7 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·82 = 5 740 stuks

Volume

V = 5740/1000 = 5,74 ≈ 5,7 mL

Antwoord

V = 5,7 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 3,1 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

7·1600 = 11200 mcg/h
11200/60 = 186,7 mcg/min

Per kilogram

D = 186,7/60 = 3,111 ≈ 3,1 mcg/kg/min

Antwoord

D = 3,1 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,18 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

325 + 350 + 375 + 425 = 1475 mL

Per kilogram per uur

U = 1475/(104·12) = 1,182 ≈ 1,18 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,18 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 400 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

08:15 → 15:45 = 7,5 h

Toegediend volume

80·7,5 = 600 mL

Resterend volume

V = 1000 − 600 = 400 mL

Antwoord

V = 400 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 85

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: zwak → 10
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 0 + 30 + 20 + 10 + 0 = 85

Antwoord

MFS = 85
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 12/min → 0
SpO₂ 88% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 130 mmHg → 0
HR 132/min → 3
alert (A) → 0
T 38,1 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 0 + 0 + 3 + 0 + 1 = 7
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: volledig gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,36: binnen 7,35–7,45
PaCO₂ 20 mmHg: laag (35–45)
HCO₃⁻ 11 mmol/L: laag (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: de formule van Winter verwacht PaCO₂ 22,5–26,5 mmHg, dus de gemeten 20 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

volledig gecompenseerd

Antwoord

volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 18,48 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,21·713 − 41/0,8 = 149,7 − 51,25 = 98,48 mmHg

Gradiënt

A–a = 98,48 − 80 = 18,48 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 18,48 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: boezemflutter, 2:1-geleiding

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen; regelmatige zaagtandvormige fluttergolven elke 0,20 s (300 per minuut), 2 voor elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

boezemflutter, 2:1-geleiding

Antwoord

boezemflutter, 2:1-geleiding
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: atriale frequentie = 83 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 18 kleine hokjes = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83,33 ≈ 83 per minuut

Ventriculaire frequentie

R–R = 30 kleine hokjes = 1,20 s → 1500 ÷ 30 = 50 ≈ 50 per minuut

Antwoord

atriale frequentie = 83 bpm

Antwoord

atriale frequentie = 83 bpm

Derdegraads blok met een junctioneel ontsnappingsritme met smal complex (meestal 40–60 per minuut).

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions