Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

A patient you are walking with starts to fall. What should you do?

  1. ALet go quickly and call for help
  2. BEase them gently to the floor while protecting their head
  3. CGrab them under the armpits and lift them
  4. DTry to hold them upright with your arms around their chest
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Wat doe je als je een medicatiefout ontdekt die de patiënt al heeft bereikt?

  1. ANiets zeggen als het goed lijkt te gaan met de patiënt
  2. BHet dossier aanpassen zodat de fout niet meer zichtbaar is
  3. CWachten of er in de volgende dienst schade ontstaat en het alleen melden als de toestand van de patiënt verandert
  4. DDe toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wanneer moet een N95-ademhalingsmasker worden afgedaan na de zorg voor een patiënt met luchtwegisolatie?

  1. ADirect na het betreden van de kamer
  2. BVóór het uittrekken van de handschoenen, in de kamer
  3. CNa het verlaten van de kamer en het sluiten van de deur
  4. DNooit; het wordt de rest van de dienst gedragen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient’s white cell differential shows a raised number of band (immature) neutrophils, called a “shift to the left”. What does this usually suggest?

  1. AA long-standing parasitic infection
  2. BAn allergic reaction
  3. CA typical viral infection
  4. DAn acute bacterial infection
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient on a nasal cannula at 6 L/min still has a low SpO₂. What should the nurse do?

  1. ARemove the oxygen to see if the SpO₂ changes
  2. BReport it, because a different oxygen device is likely to be needed
  3. CTurn the nasal cannula up to 15 L/min
  4. DRecheck the SpO₂ at the next routine set of observations in four hours
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt moet de verpleegkundige op een nierafdeling als eerste zien?

  1. AEen hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft
  2. BEen patiënt van wie de arterioveneuze fistel een sterke thrill en bruit heeft
  3. CEen patiënt op peritoneale dialyse van wie het afgetapte vocht helder is
  4. DEen patiënt die advies vraagt over een fosfaatarm dieet
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Wat is de eerste medicamenteuze behandeling bij anafylaxie?

  1. AIntraveneus paracetamol
  2. BEen inhalatiecorticosteroïd
  3. CIntramusculaire adrenaline
  4. DEen oraal antihistaminicum zoals cetirizine
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient suddenly develops a painful red eye with blurred vision, haloes around lights and vomiting. What should be suspected?

  1. AAcute angle-closure glaucoma
  2. BA stye
  3. CDry eye syndrome
  4. DSimple conjunctivitis from a viral infection
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Wanneer moeten bloedkweken worden afgenomen bij een patiënt met vermoedelijke sepsis?

  1. AAlleen als de koorts langer dan drie dagen duurt
  2. BNa de eerste drie antibioticadoses
  3. COp elk moment, omdat antibiotica de uitslag niet beïnvloeden
  4. DVóór de eerste antibioticadosis, zonder die veel te vertragen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Four results arrive at the same time. Which patient should the nurse see first?

  1. AWhite cell count 12,0 × 10³/µL on the first day after surgery
  2. BGlucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
  3. CHemoglobin 10,4 g/dL (104 g/L) in a patient with stable chronic kidney disease
  4. DINR 2,6 in a patient on warfarin for atrial fibrillation
11.FarmacologieGemiddeld

A patient given haloperidol develops a sudden painful twisting of the neck and the eyes roll upward. Which drug is usually given?

  1. AAn anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
  2. BA second dose of haloperidol
  3. CDantrolene by mouth to relax the twisted neck muscles
  4. DNaloxone
12.FarmacologieMoeilijk

A patient who used heroin a few hours ago is given a first dose of buprenorphine and quickly develops severe withdrawal. Why?

  1. ABuprenorphine has no effect at opioid receptors
  2. BBuprenorphine causes an allergic reaction in heroin users
  3. CBuprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
  4. DBuprenorphine is a pure antagonist like naloxone with no agonist effect
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How does varenicline help people stop smoking?

  1. AIt replaces nicotine through the skin, like a nicotine patch
  2. BIt partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
  3. CIt speeds the clearance of nicotine by the liver
  4. DIt makes cigarettes taste of metal so smoking feels unpleasant
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A smoker has severe shoulder and arm pain, a drooping eyelid, a small pupil and reduced sweating on the same side of the face. What should be suspected?

  1. AA simple migraine
  2. BA frozen shoulder with referred pain to the face
  3. CA stroke affecting the brainstem on the opposite side
  4. DA tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Na een hypofyseoperatie plast een patiënt drie uur lang 400 mL urine per uur met een laag soortelijk gewicht. Waaraan moet de verpleegkundige denken?

  1. AAcute nierschade
  2. BNormale diurese
  3. CSIADH
  4. DDiabetes insipidus
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with an insulin pump is admitted with nausea, a glucose of 19 mmol/L (342 mg/dL) and blood ketones of 3,1 mmol/L. What is the priority?

  1. ASuspect failed insulin delivery and give insulin by another route
  2. BIncrease the pump rate and recheck the ketones in 12 hours
  3. CDisconnect the pump and give no insulin until the ketones clear
  4. DGive an antiemetic only, because nausea is causing the high glucose
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

What is TENS?

  1. AA device that sends mild electrical pulses through skin pads
  2. BA pain score used for babies
  3. CA strong opioid given through the skin as a weekly adhesive patch
  4. DA type of epidural catheter inserted in theatre
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Welke veiligheidsregel geldt voor vincristine?

  1. AHet wordt meestal intrathecaal gegeven met andere geneesmiddelen voor het ruggenmerg
  2. BHet wordt het best als snelle intraveneuze injectie in een kleine ader gegeven
  3. CHet kan worden gegeven via de toedieningsweg die de voorschrijver verkiest
  4. DNooit intrathecaal; geleverd in een minizak alleen voor intraveneus gebruik
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

On day 2, a newborn has red blotches with small yellow-white centres on the trunk. The baby is well. What is most likely?

  1. ANeonatal sepsis
  2. BPort-wine stain
  3. CHerpes simplex infection
  4. DErythema toxicum
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een uur na een vaginale bevalling is de fundus stevig ter hoogte van de navel, maar er is een gestage stroom helderrood bloed. Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak?

  1. AUterusatonie met bloed dat zich in de baarmoeder ophoopt
  2. BEen volle blaas
  3. CNormale lochia rubra
  4. DEen scheur van de cervix, vagina of het perineum
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A 12-year-old with type 1 diabetes will play a long football match. What should the nurse advise?

  1. ASkip the meal before the match to avoid high glucose
  2. BInject an extra dose of insulin into the thigh just before he starts running
  3. CCheck glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
  4. DAvoid sport, because exercise is unsafe with diabetes
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 6 jaar met sikkelcelziekte heeft een temperatuur van 39,0 °C. Waarom wordt dit als dringend behandeld?

  1. AKoorts betekent dat een sikkelcelcrisis is begonnen, dus het kind heeft meteen een bloedtransfusie nodig om de beschadigde cellen te vervangen
  2. BKinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
  3. CHet is niet dringend; koorts komt bij alle kinderen vaak voor
  4. DKoorts is het normale begin van elke pijncrisis
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "Nobody at work likes me." Which nurse response best reflects cognitive restructuring?

  1. A"I'm sure everybody likes you."
  2. B"What evidence do you have that nobody likes you?"
  3. C"Why do you care what people at work think?"
  4. D"You should find a new job where people like you."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

For 8 months, a woman has worried about her job, money and family's health nearly every day. She has muscle tension, tiredness and poor sleep, but no sudden attacks of fear. Which diagnosis fits best?

  1. ASpecific phobia
  2. BPanic disorder
  3. CGeneralised anxiety disorder
  4. DAcute stress disorder after a recent trauma
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
10 lb 3 oz? kg1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een pasgeborene weegt 10 lb 3 oz. Bepaal met 1 lb = 16 oz en 1 kg = 2,2 lb het gewicht m in kilogram. Rond af op twee decimalen.

10 lb 3 oz1 lb = 16 oz1 kg = 2,2 lb
m = kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2½ tsp? mL6 fl oz? mL4 tbsp? mL¼ kopje? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 2½ tsp van hoestdrank, 6 fl oz van sap, 4 tbsp van vloeibare aanvulling, ¼ kopje van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 fl oz = 30 mL1 tbsp = 15 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
90 kg10 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 90 kg en krijgt 10 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

90 kg10 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 395 microgram. De ampul bevat 0,5 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

395 mcg0,5 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
V = ?20 gtt/mL35 gtt/min2 h

Een infuus loopt met 35 gtt/min via een systeem van 20 gtt/mL. Hoeveel milliliter V krijgt de patiënt in 2 uur?

35 gtt/min20 gtt/mL2 h
V = mL
30.InfuussnelhedenMoeilijk
730 mLover? mL/h4 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 10 uur. Na 6 uur zie je dat er nog 730 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1500 mL / 10 hna 6 h: 730 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline8 mL/h? stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL loopt met 8 mL/h. Hoeveel eenheden per uur D krijgt de patiënt?

100 stuks/250 mL8 mL/h
D = stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine10 mL/h92 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dobutamine, 250 mg in 250 mL, loopt met 10 mL/h. De patiënt weegt 92 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL10 mL/h92 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurwater200 mLsap150 mLgelatinepudding100 mLijsschilfers240 mLInfuus60 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine200 mLurine375 mLwonddrain110 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 51 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

51 kg12 hurine: 200 mLurine: 375 mLwonddrain: 110 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL750 mL ingelopen80 mL/h12:00t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 80 mL/h. Om 12:00 is er al 750 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL750 mL ingelopen80 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, praat in zinnen maar is verward en vertoont als beste motorische reactie: brengt een hand naar de plaats van de druk (lokaliseert). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
laag risicomatig risicohoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: nee; loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Gebruik de afkappunten 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog en klik op het niveau van het valrisico.

  1. 1laag risico
  2. 2matig risico
  3. 3hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354557HCO₃⁻mmol/L222628ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,31, PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa) en HCO₃⁻ 28 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,31PaCO₂ 57 mmHg (7,6 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,32PaCO₂mmHg354567HCO₃⁻mmol/L222633acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,32, PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa), HCO₃⁻ 33 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,32PaCO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)HCO₃⁻ 33 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Ease them gently to the floor while protecting their head

Waarom dit het antwoord is

Trying to stop a fall can injure both the nurse and the patient. The nurse widens their stance, supports the patient and guides them down, protecting the head.

Antwoord

B · Ease them gently to the floor while protecting their head
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · De toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem

Waarom dit het antwoord is

Beoordeel en bewaak de patiënt, licht de verantwoordelijke arts in, meld het incident en wees open naar de patiënt. Het dossier mag nooit worden aangepast om een fout te verbergen.

Antwoord

D · De toestand van de patiënt controleren, de voorschrijver inlichten en het melden via het incidentensysteem
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Na het verlaten van de kamer en het sluiten van de deur

Waarom dit het antwoord is

Omdat besmettelijke deeltjes in de lucht van de kamer blijven, wordt het ademhalingsmasker buiten de kamer afgedaan nadat de deur is gesloten, gevolgd door handhygiëne. Handschoenen, oogbescherming en schort worden eerst uitgetrokken.

Antwoord

C · Na het verlaten van de kamer en het sluiten van de deur
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · An acute bacterial infection

Waarom dit het antwoord is

In acute bacterial infection, the bone marrow releases neutrophils before they mature, raising the proportion of bands. Allergies and parasites raise eosinophils, and viral infections more often raise lymphocytes.

Antwoord

D · An acute bacterial infection
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed

Waarom dit het antwoord is

Standard nasal cannulas are usually run at up to about 6 L/min; higher flows dry the nose without much benefit. If the patient still needs more oxygen, the nurse assesses and escalates for a different device.

Antwoord

B · Report it, because a different oxygen device is likely to be needed
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Een hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft

Waarom dit het antwoord is

Een gemiste dialysesessie laat kalium oplopen. Spierzwakte en een onregelmatige pols wijzen op hyperkaliëmie, wat fatale ritmestoornissen kan veroorzaken, dus de verpleegkundige beoordeelt direct, regelt hartbewaking en schaalt op. Een thrill en bruit en helder effluent zijn verwachte bevindingen, en dieetadvies kan wachten.

Antwoord

A · Een hemodialysepatiënt die de sessie van gisteren heeft gemist en nu spierzwakte en een onregelmatige pols heeft
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Intramusculaire adrenaline

Waarom dit het antwoord is

Adrenaline i.m. in het bovenbeen (bij volwassenen meestal 0,5 mg, d.w.z. 0,5 mL van 1 mg/mL; Amerikaanse richtlijnen: 0,3–0,5 mg) is de eerste keus, zo nodig na 5 minuten te herhalen. Antihistaminica en corticosteroïden zijn geen eerstekeusbehandeling.

Antwoord

C · Intramusculaire adrenaline
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Acute angle-closure glaucoma

Waarom dit het antwoord is

Acute angle-closure glaucoma causes a rapid rise in eye pressure, with pain, visual disturbance, haloes and vomiting. It is an emergency that can cause permanent sight loss without urgent treatment.

Antwoord

A · Acute angle-closure glaucoma
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Vóór de eerste antibioticadosis, zonder die veel te vertragen

Waarom dit het antwoord is

Bloedkweken worden vóór antibiotica afgenomen, omdat zelfs één dosis kan voorkomen dat bacteriën groeien en de oorzaak verbergt. Antibiotica moeten nog steeds snel worden gestart, bij voorkeur binnen een uur.Gecontroleerd met: Sepsis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Vóór de eerste antibioticadosis, zonder die veel te vertragen
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago

Waarom dit het antwoord is

Hypoglycemia after insulin can quickly cause seizures and loss of consciousness, so it is treated first. Mild anemia in CKD is expected, an INR of 2,6 is within the target range, and a slightly raised white count is common after surgery.Gecontroleerd met: Blood Glucose Test · MedlinePlus (NIH) (2024); Prothrombin time (PT) · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

B · Glucose 48 mg/dL (2,7 mmol/L) in a patient who had insulin an hour ago
11.Farmacologie

Antwoord: A · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)

Waarom dit het antwoord is

Acute dystonia is caused by dopamine blockade, which leaves acetylcholine activity relatively high. An IM or IV anticholinergic usually relieves it within minutes.

Antwoord

A · An anticholinergic such as benzatropine (benztropine)
12.Farmacologie

Antwoord: C · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin

Waarom dit het antwoord is

Buprenorphine binds mu receptors more strongly than heroin but activates them less, so it can precipitate withdrawal. Induction is started when the patient already has mild to moderate withdrawal signs.

Antwoord

C · Buprenorphine is a high-affinity partial agonist that displaces heroin
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors

Waarom dit het antwoord is

Varenicline is a partial agonist at nicotinic acetylcholine receptors. It reduces cravings and withdrawal and makes smoking less rewarding. Nausea is common, and patients are asked to report mood changes.

Antwoord

B · It partly stimulates and partly blocks nicotine receptors
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)

Waarom dit het antwoord is

A tumour in the lung apex can invade the brachial plexus (shoulder and arm pain) and the sympathetic chain, causing Horner's syndrome (ptosis, miosis, reduced sweating). It is a classic presentation of lung cancer that needs urgent imaging.

Antwoord

D · A tumour at the apex of the lung (Pancoast tumour)
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Diabetes insipidus

Waarom dit het antwoord is

Beschadiging van de hypofyseachterkwab of de hypothalamus kan de ADH-afgifte stoppen, wat centrale DI veroorzaakt met grote hoeveelheden verdunde urine. De verpleegkundige meldt het, bewaakt de vochtbalans en het serumnatrium nauwlettend en verwacht behandeling met desmopressine.

Antwoord

D · Diabetes insipidus
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route

Waarom dit het antwoord is

Rising ketones in a pump user suggest that insulin delivery has failed, for example from a kinked cannula or an empty reservoir. Insulin must be given by pen or IV, and DKA treatment started if criteria are met. The site and pump are checked.

Antwoord

A · Suspect failed insulin delivery and give insulin by another route
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · A device that sends mild electrical pulses through skin pads

Waarom dit het antwoord is

TENS is thought to reduce pain partly through the gate-control mechanism. It is non-invasive and patient-controlled, but is avoided over certain areas and with some implanted devices.

Antwoord

A · A device that sends mild electrical pulses through skin pads
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Nooit intrathecaal; geleverd in een minizak alleen voor intraveneus gebruik

Waarom dit het antwoord is

Intrathecaal vincristine is bijna altijd dodelijk. Om fouten met de verkeerde toedieningsweg te voorkomen, wordt het verdund in een minizak voor intraveneus gebruik, gelabeld met “alleen voor intraveneus gebruik, dodelijk bij toediening via andere wegen” en gescheiden bewaard van intrathecale geneesmiddelen.

Antwoord

D · Nooit intrathecaal; geleverd in een minizak alleen voor intraveneus gebruik
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Erythema toxicum

Waarom dit het antwoord is

Erythema toxicum is a common, benign rash that appears in the first days and resolves without treatment. A well baby with a typical rash needs only reassurance, but blistering or an unwell baby needs review.

Antwoord

D · Erythema toxicum
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Een scheur van de cervix, vagina of het perineum

Waarom dit het antwoord is

Voortdurend helderrood bloedverlies met een stevige baarmoeder wijst op trauma (laceratie), wat inspectie en hechten vraagt. Bij atonie zou de baarmoeder slap zijn, en normale lochia lopen niet in een gestage stroom.

Antwoord

D · Een scheur van de cervix, vagina of het perineum
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand

Waarom dit het antwoord is

Exercise increases glucose uptake by muscles, so hypoglycaemia can occur during or after sport, even overnight. Checking glucose, having extra carbohydrate and adjusting insulin as advised make sport safe and beneficial.

Antwoord

C · Check glucose before playing and keep fast-acting carbohydrate at hand
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie

Waarom dit het antwoord is

Herhaalde infarcering beschadigt de milt al vroeg in de kindertijd (functionele asplenie), zodat bekapselde bacteriën overweldigende sepsis kunnen veroorzaken. Koorts vraagt om dringende beoordeling en meestal antibiotica.

Antwoord

B · Kinderen met sikkelcelziekte hebben een verminderde miltfunctie en een hoog risico op ernstige bacteriële infectie
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · "What evidence do you have that nobody likes you?"

Waarom dit het antwoord is

Cognitive restructuring helps the patient examine the evidence for and against a negative automatic thought, then develop a more balanced view. Reassurance or advice does not help the patient learn this skill.

Antwoord

B · "What evidence do you have that nobody likes you?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Generalised anxiety disorder

Waarom dit het antwoord is

Generalised anxiety disorder is ongoing, excessive worry about many things for at least 6 months. Panic disorder involves recurrent, unexpected panic attacks and worry about having more.

Antwoord

C · Generalised anxiety disorder
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: m = 4,63 kg

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Ounces naar ponden

3 oz/16 = 0,1875 lb
10 + 0,1875 = 10,19 lb

Pond naar kilogram

m = 10,19/2,2 = 4,631 ≈ 4,63 kg

Antwoord

m = 4,63 kg
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 312,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
¼ kopje = 0,25·240 = 60 mL

Optellen

V = 12,5 + 180 + 60 + 60 = 312,5 mL

Antwoord

V = 312,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 900 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

10·90 = 900 mg

Antwoord

D = 900 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,79 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

0,5 mg/mL = 500 mcg/mL

Volume

V = 395/500 = 0,79 mL

Antwoord

V = 0,79 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: V = 210 mL

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Snelheid in mL/h

35·60/20 = 105 mL/h

Volume

V = 105·2 = 210 mL

Antwoord

V = 210 mL
30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 21,67 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/10 = 150 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 730/4 = 182,5 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (182,5 − 150)/150·100% = 21,67%

Antwoord

Δ = 21,67%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 3,2 stuks/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Eenheden per uur

D = 8·0,4 = 3,2 stuks/h

Antwoord

D = 3,2 stuks/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 1,8 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 000/250 = 1000 mcg/mL

Microgram per minuut

10·1000 = 10000 mcg/h
10000/60 = 166,7 mcg/min

Per kilogram

D = 166,7/92 = 1,812 ≈ 1,8 mcg/kg/min

Antwoord

D = 1,8 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,94 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

200 + 375 = 575 mL

Per kilogram per uur

U = 575/(51·12) = 0,9395 ≈ 0,94 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,94 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,1 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 750 = 250 mL

Tijd

t = 250/80 = 3,125 ≈ 3,1 h

Antwoord

t = 3,1 h

Dat is ongeveer 3 h 08 min, dus de zak is rond 15:08 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen als er tegen wordt gesproken → 3
V: praat in zinnen maar is verward → 4
M: brengt een hand naar de plaats van de druk (lokaliseert) → 5

Optellen

GCS = 3 + 4 + 5 = 12

Ernst

GCS 12 → matig

Antwoord

matig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag risico

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: nee → 0
loophulpmiddel: geen, bedrust of verpleegkundige helpt → 0
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 0 + 0 + 20 + 0 + 0 = 20

Risiconiveau

20 → laag risico

Antwoord

laag risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,31: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 57 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 28 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: chronische

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·2,7 = 26,7 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·2,7 = 33,45 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 33 mmol/L → chronische

Antwoord

chronische
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,461 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 9,5 × 0,04 = 0,38 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s

Formule van Bazett

QTc = 0,38/√0,68 = 0,38/0,8246 = 0,461 s

Antwoord

QTc = 0,461 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (461 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: P-toppen

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 19 kleine hokjes, 1500 ÷ 19 ≈ 79 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,76 s.
3. P-toppen: negatief, vlak vóór elke QRS.
4. PR-interval: 0,10 s, korter dan 0,12 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

P-toppen → versneld junctioneel ritme

Antwoord

P-toppen

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions