Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Wat is het verschil tussen empathie en sympathie?

  1. AEmpathie betekent medelijden hebben met de patiënt en meegesleept worden in diens nood
  2. BEmpathie betekent de gevoelens van de patiënt vanuit diens standpunt begrijpen
  3. CEr is geen verschil tussen beide
  4. DSympathie betekent volledig neutraal blijven
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient says they have no pain, but grimaces and holds their side whenever they move. What should the nurse do?

  1. ATell the patient they are not being honest
  2. BGive the strongest analgesic available straight away
  3. CRecord "no pain" and take no further action
  4. DExplore the difference gently and assess the pain further
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient with diabetes will use lancets and insulin needles at home. Which teaching about disposal is correct?

  1. APut them loose in the household trash bag, as long as the bag is tied shut
  2. BFlush the used lancets and needles down the toilet
  3. CRecap each needle with two hands before putting it in the kitchen trash
  4. DPut them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Een verpleegkundige die werkt bij een patiënt met contactisolatie ziet dat het schort een scheur in de mouw heeft. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADoorwerken, want de scheur is klein en zit alleen in de mouw
  2. BEen tweede schort over het gescheurde heen aantrekken
  3. CDe scheur afdekken met een stukje tape en doorgaan
  4. DBij de patiënt weggaan, de beschermingsmiddelen veilig bij de deur uittrekken, de handen reinigen en een nieuw schort aantrekken
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een volwassen patiënt die in de huiskamer van de afdeling eet, grijpt plotseling naar zijn keel en kan niet praten, ademen of hoesten. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHulp roepen en rugslagen en buikstoten geven
  2. BBlind met een vinger door de mond vegen
  3. CAfwachten of de patiënt het kan ophoesten
  4. DDe patiënt een glas water geven om het eten door te spoelen
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AAsk the patient’s family to call the provider
  2. BDocument the concern and continue routine care
  3. CActivate the rapid response team
  4. DWait another hour and call the provider again
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A nurse gives a patient analgesia for post-operative pain. What should be done next?

  1. AReassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
  2. BWait until the next shift before asking the patient about the pain
  3. CGive a second analgesic straight away just in case
  4. DAssume the pain has gone if the patient is quiet and has their eyes closed
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with known prostate cancer reports new back pain, leg weakness and difficulty passing urine. What should be suspected?

  1. AHypokalaemia
  2. BSimple mechanical back pain
  3. CMetastatic spinal cord compression
  4. DA urinary tract infection spreading to the back
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient has a hot, swollen big toe. The serum uric acid is normal. Which statement is correct?

  1. AGout can only be diagnosed with a CT scan of the foot
  2. BGout is certain, as a normal urate proves the diagnosis
  3. CGout is still possible, as urate can be normal in an attack
  4. DGout is ruled out, as uric acid is always high in an attack
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met gemetastaseerde borstkanker heeft een calcium van 13,2 mg/dL (3,3 mmol/L), is verward en heeft obstipatie. Welke voorgeschreven behandeling verwacht de verpleegkundige als eerste?

  1. AEen thiazidediureticum
  2. BOrale calciumsuppletie
  3. CIntraveneus 0,9% natriumchloride
  4. DStrikte bedrust
11.FarmacologieGemiddeld

Ipratropium is een luchtwegverwijder die bij COPD wordt gebruikt. Hoe werkt het?

  1. AHet blokkeert leukotriënereceptoren
  2. BHet blokkeert muscarinereceptoren in het gladde spierweefsel van de luchtwegen
  3. CHet stimuleert bèta-2-adrenerge receptoren in de luchtwegen
  4. DHet vermindert ontsteking zoals een corticosteroïd
12.FarmacologieMoeilijk

Carboprost is a prostaglandin used for postpartum haemorrhage. In which woman should it be avoided?

  1. AA woman with asthma
  2. BA woman who is breastfeeding
  3. CA woman with iron deficiency anaemia
  4. DA woman who had a vaginal birth
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Welke vaccinaties worden meestal aanbevolen voor mensen met COPD?

  1. AJaarlijkse griepvaccinatie en pneumokokkenvaccinatie
  2. BAlleen een jaarlijkse tetanusbooster
  3. CElke vijf jaar een BCG-vaccin
  4. DHelemaal geen vaccins, omdat die bekend staan als uitlokkers van exacerbaties
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Thirty minutes after extubation, a patient develops a high-pitched noise on breathing in and is anxious. SpO₂ is falling. What should the nurse do?

  1. ASit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
  2. BLay the patient flat and reassure them
  3. CEncourage the patient to sleep it off and recheck them in an hour
  4. DGive a large drink of cold water to soothe the throat and settle it
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is an ACE inhibitor often given to a patient with diabetes and albumin in the urine?

  1. AIt lowers the blood glucose to normal
  2. BIt raises potassium to protect the heart
  3. CIt protects the kidneys and reduces albumin loss
  4. DIt stops the kidneys from passing so much urine at night
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient on a variable rate IV insulin infusion is nil by mouth. Why is a glucose-containing IV fluid usually given alongside it?

  1. ATo stop the insulin sticking to the IV tubing
  2. BTo speed up the action of the insulin in the muscles
  3. CTo replace the potassium lost from the cells
  4. DTo prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Wat is de eerste prioriteit wanneer een patiënt na een algehele narcose op de uitslaapkamer aankomt?

  1. AEen glas water
  2. BHet wondverband en de drains
  3. CDe medicatiegeschiedenis
  4. DLuchtweg en ademhaling
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with long-standing chronic pancreatitis now has weight loss, thirst and passing large volumes of urine. What should the nurse check first?

  1. ACapillary blood glucose
  2. BSerum amylase level
  3. CPeak expiratory flow
  4. DAbdominal girth
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Waar algemene screening op groep B-streptokokken wordt toegepast, wanneer wordt de vaginaal-rectale uitstrijk meestal afgenomen?

  1. ABij ongeveer 20 weken
  2. BNadat de vliezen tijdens de bevalling gebroken zijn
  3. CBij het eerste prenatale bezoek
  4. DBij ongeveer 36 tot 37 weken
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A woman at 11 weeks has heavy bleeding, cramping and an open cervical os, and she has passed some tissue. Which type of miscarriage is this?

  1. AIncomplete miscarriage
  2. BComplete miscarriage
  3. CThreatened miscarriage
  4. DMissed miscarriage
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Op welke leeftijd ontwikkelt zich meestal de pincetgreep (kleine voorwerpen oppakken tussen duim en wijsvinger)?

  1. ARond 9 tot 10 maanden
  2. BRond 3 maanden
  3. CRond 18 maanden
  4. DRond 2 jaar
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

In England, a 15-year-old asks a nurse for contraception and does not want her parents told. Which principle applies?

  1. AShe may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
  2. BThe nurse must inform her parents and her school straight away
  3. CShe can never receive contraception without written consent from a parent
  4. DContraception may only be given once she reaches the age of 18
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met schizofrenie zegt: "De stemmen zeggen dat ik slecht ben." Welke reactie is het best?

  1. A"Ik hoor de stemmen niet, maar ik zie dat ze je van streek maken. Wat zeggen ze tegen je?"
  2. B"Als je stemmen hoort, moet je erg ziek zijn."
  3. C"De stemmen zijn niet echt, dus negeer ze gewoon."
  4. D"Laten we het nu niet over de stemmen hebben. Vertel me liever over je gezin en je plannen."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient on daily methadone maintenance has had abdominal surgery. Which statement about his pain management is correct?

  1. AHis methadone should be stopped while he is in hospital
  2. BHis usual methadone dose will fully control his post-operative pain, so no other analgesia should be given
  3. CHis usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
  4. DHe should get no opioids at all, because of his history
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111211:05 PM?23:0522:0511:0500:05

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 11:05 PM. Welke vermelding is dezelfde tijd op de 24-uursklok? Klik erop.

11:05 PM
  1. 123:05
  2. 222:05
  3. 311:05
  4. 400:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1½ tsp? mL3 tbsp? mL2 kopjes? mL6 fl oz? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt 1½ tsp van hoestdrank, 3 tbsp van vloeibare aanvulling, 2 kopjes van thee, 6 fl oz van sap in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL1 fl oz = 30 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
024681010 mL

Een kind van 20 kg krijgt 4 mg/kg van een geneesmiddel voorgeschreven. De voorraadoplossing bevat 50 mg/mL. Trek de dosis op: welk volume V geef je?

20 kg4 mg/kg50 mg/mL
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
74 kg158 cmBSA = √(h·w/3600)100 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 158 cm lang en weegt 74 kg. Het voorschrift is 100 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

158 cm74 kg100 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1500 mL10 gtt/mL8 h? gtt/min

Dien 1500 mL toe in 8 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mL8 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
600 mL15 gtt/mL42 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 42 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 600 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

42 gtt/min15 gtt/mL600 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
100 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h1,5 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 100 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 1,5 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

100 stuks/250 mL1,5 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h60 kg5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 5 mcg/kg/min voor een patiënt van 60 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min60 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurwater200 mLsap200 mLijsschilfers120 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine300 mLurine275 mLwonddrain70 mLbraaksel100 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 104 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

104 kg8 hurine: 300 mLurine: 275 mLwonddrain: 70 mLbraaksel: 100 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL200 mL ingelopen100 mL/h21:30t = ? h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL loopt via een pomp met 100 mL/h. Om 21:30 is er al 200 mL ingelopen. Over hoeveel uur t is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL200 mL ingelopen100 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: zeer beperkt; vochtigheid: zeer vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: zeer slecht; wrijving en schuifkrachten: probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 143 mmol/L, glucose 21,7 mmol/L en ureum 13,5 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 143 mmol/Lglucose 21,7 mmol/Lureum 13,5 mmol/L
Osm = mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 36 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Empathie betekent de gevoelens van de patiënt vanuit diens standpunt begrijpen

Waarom dit het antwoord is

Empathie is het perspectief van een ander begrijpen en delen en dat begrip laten blijken. Sympathie is medelijden of verdriet voelen voor iemand, wat afstand kan scheppen.

Antwoord

B · Empathie betekent de gevoelens van de patiënt vanuit diens standpunt begrijpen
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Explore the difference gently and assess the pain further

Waarom dit het antwoord is

When cues conflict, the nurse looks further. Patients may play pain down for many reasons, such as not wanting to bother staff or fearing side effects.

Antwoord

D · Explore the difference gently and assess the pain further
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules

Waarom dit het antwoord is

Home sharps go into a puncture-resistant container, such as an approved sharps container or a rigid plastic bottle if local rules allow, which is closed and disposed of according to local guidance.

Antwoord

D · Put them in a puncture-resistant container with a lid and follow local disposal rules
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Bij de patiënt weggaan, de beschermingsmiddelen veilig bij de deur uittrekken, de handen reinigen en een nieuw schort aantrekken

Waarom dit het antwoord is

Gescheurde beschermingsmiddelen laten besmetting van huid en kleding toe. Wanneer dat veilig kan, gaat de verpleegkundige bij de patiënt weg, trekt de beschermingsmiddelen in de juiste volgorde uit bij de deur of in de sluis, reinigt de handen en doet nieuwe beschermingsmiddelen aan.

Antwoord

D · Bij de patiënt weggaan, de beschermingsmiddelen veilig bij de deur uittrekken, de handen reinigen en een nieuw schort aantrekken
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Hulp roepen en rugslagen en buikstoten geven

Waarom dit het antwoord is

Een volwassene die niet kan praten, ademen of hoesten heeft een ernstige luchtwegobstructie. Reanimatierichtlijnen zoals die van de European Resuscitation Council adviseren maximaal 5 rugslagen gevolgd door maximaal 5 buikstoten, herhaald tot het voorwerp vrijkomt; sommige richtlijnen beginnen met buikstoten. Als de patiënt buiten bewustzijn raakt, wordt gestart met reanimatie. Blind vegen met een vinger kan het voorwerp verder naar binnen duwen.

Antwoord

A · Hulp roepen en rugslagen en buikstoten geven
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: C · Activate the rapid response team

Waarom dit het antwoord is

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Antwoord

C · Activate the rapid response team
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work

Waarom dit het antwoord is

The effect of analgesia should be reassessed when it is expected to work, with side effects such as sedation and breathing checked. The result is documented and the plan adjusted.

Antwoord

A · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Metastatic spinal cord compression

Waarom dit het antwoord is

Back pain with neurological symptoms in a patient with cancer suggests metastatic spinal cord compression. It is an oncological emergency needing urgent MRI and treatment to preserve function.

Antwoord

C · Metastatic spinal cord compression
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack

Waarom dit het antwoord is

Serum urate can be normal or even low during an acute gout attack. The definitive test is joint aspiration showing needle-shaped urate crystals, which also helps rule out septic arthritis.Gecontroleerd met: Gout · MedlinePlus (NIH) (2025); Synovial Fluid Analysis · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

C · Gout is still possible, as urate can be normal in an attack
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Intraveneus 0,9% natriumchloride

Waarom dit het antwoord is

Hypercalciëmie veroorzaakt grote urinevolumes en uitdroging. Intraveneus fysiologisch zout herstelt het volume en helpt de nieren calcium uit te scheiden; bisfosfonaten volgen meestal. Thiazidediuretica verminderen de calciumuitscheiding en immobiliteit maakt calcium vrij uit het bot.Gecontroleerd met: Hypercalcemia · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

C · Intraveneus 0,9% natriumchloride
11.Farmacologie

Antwoord: B · Het blokkeert muscarinereceptoren in het gladde spierweefsel van de luchtwegen

Waarom dit het antwoord is

Ipratropium is een geïnhaleerd antimuscarinicum. Het blokkeert de vagaal gemedieerde bronchoconstrictie en slijmsecretie, wat vooral bij COPD nuttig is.

Antwoord

B · Het blokkeert muscarinereceptoren in het gladde spierweefsel van de luchtwegen
12.Farmacologie

Antwoord: A · A woman with asthma

Waarom dit het antwoord is

Carboprost is a PGF2-alpha analogue that can cause bronchospasm. Oxytocin is first-line, and carboprost is avoided in asthma.

Antwoord

A · A woman with asthma
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Jaarlijkse griepvaccinatie en pneumokokkenvaccinatie

Waarom dit het antwoord is

Vaccinatie tegen influenza, pneumokokken en andere luchtweginfecties die in nationale schema's worden aanbevolen (zoals COVID-19 en, voor ouderen, RSV) vermindert infecties en exacerbaties bij COPD.

Antwoord

A · Jaarlijkse griepvaccinatie en pneumokokkenvaccinatie
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: A · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help

Waarom dit het antwoord is

Post-extubation stridor suggests laryngeal oedema and may progress to complete obstruction. The patient is sat up, given humidified oxygen and assessed by an airway expert urgently. Nebulised adrenaline and steroids may be used, and reintubation may be needed.

Antwoord

A · Sit the patient up, give oxygen and call for urgent airway help
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · It protects the kidneys and reduces albumin loss

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors and ARBs reduce glomerular pressure, lower albuminuria and slow the progression of diabetic kidney disease, as well as treating blood pressure. Potassium and creatinine are checked after starting them.

Antwoord

C · It protects the kidneys and reduces albumin loss
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · To prevent hypoglycaemia while insulin is running

Waarom dit het antwoord is

Without food, an insulin infusion can push glucose too low. A substrate fluid containing glucose is run with the insulin, and glucose is checked hourly so the rate can be adjusted.

Antwoord

D · To prevent hypoglycaemia while insulin is running
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Luchtweg en ademhaling

Waarom dit het antwoord is

Op de uitslaapkamer kunnen resterende narcosemiddelen, opioïden en spierverslappers luchtwegobstructie en ademhalingsdepressie veroorzaken. Eerst worden luchtweg en ademhaling beoordeeld, gevolgd door circulatie, bewustzijn, pijn, temperatuur en de wond.

Antwoord

D · Luchtweg en ademhaling
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Capillary blood glucose

Waarom dit het antwoord is

Destruction of islet cells in chronic pancreatitis can cause diabetes (type 3c). Thirst, polyuria and weight loss suggest hyperglycaemia, which is checked straight away.

Antwoord

A · Capillary blood glucose
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Bij ongeveer 36 tot 37 weken

Waarom dit het antwoord is

Kolonisatie kan komen en gaan, daarom wordt de uitstrijk laat in de zwangerschap afgenomen, dicht bij de geboorte. Een positieve uitslag leidt tot antibiotica tijdens de bevalling om de pasgeborene te beschermen. Sommige landen hanteren in plaats daarvan een risicogestuurde aanpak.

Antwoord

D · Bij ongeveer 36 tot 37 weken
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Incomplete miscarriage

Waarom dit het antwoord is

An open os with some tissue passed and continued bleeding is an incomplete miscarriage. Retained tissue can cause haemorrhage and infection, so it is usually managed medically or surgically.

Antwoord

A · Incomplete miscarriage
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Rond 9 tot 10 maanden

Waarom dit het antwoord is

Een pincetgreep verschijnt meestal rond 9–10 maanden en wordt rond 12 maanden een nette, verfijnde pincetgreep. Daarom worden kleine voorwerpen op deze leeftijd ook een verstikkingsgevaar.

Antwoord

A · Rond 9 tot 10 maanden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)

Waarom dit het antwoord is

Under the Gillick case and Fraser guidelines, a young person under 16 who understands the treatment and its implications can consent to contraception. Staff encourage involving parents and assess for any safeguarding concerns.

Antwoord

A · She may consent herself if judged competent (Gillick and Fraser)
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · "Ik hoor de stemmen niet, maar ik zie dat ze je van streek maken. Wat zeggen ze tegen je?"

Waarom dit het antwoord is

De verpleegkundige discussieert niet en stemt niet in, maar benoemt de eigen werkelijkheid, toont empathie en vraagt naar de inhoud, vooral naar commanderende hallucinaties die de patiënt of anderen in gevaar kunnen brengen.

Antwoord

A · "Ik hoor de stemmen niet, maar ik zie dat ze je van streek maken. Wat zeggen ze tegen je?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain

Waarom dit het antwoord is

Maintenance methadone prevents withdrawal but does not treat acute pain. Patients with opioid tolerance often need more analgesia than usual. Withholding pain relief is unsafe and unethical.

Antwoord

C · His usual methadone should continue, and additional analgesia is usually needed for acute pain
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 23:05

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

11 PM → 11 + 12 = 23

Antwoord

23:05

Antwoord

23:05
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 712,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

1½ tsp = 1,5·5 = 7,5 mL
3 tbsp = 3·15 = 45 mL
2 kopjes = 2·240 = 480 mL
6 fl oz = 6·30 = 180 mL

Optellen

V = 7,5 + 45 + 480 + 180 = 712,5 mL

Antwoord

V = 712,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1,6 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dosis op basis van lichaamsgewicht

D = 4·20 = 80 mg

Volume

V = 80/50 = 1,6 mL

Op de spuit

Op deze spuit van 10 mL is elke kleine streep 0,2 mL.

Antwoord

V = 1,6 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 180,2 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(158·74/3600) = √3,248 = 1,802 m²

Dosis

D = 100·1,802 = 180,2 mg

Antwoord

D = 180,2 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 31 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

8·60 = 480 min

Druppelsnelheid

R = 1500·10/480 = 31,25 ≈ 31 gtt/min

Antwoord

R = 31 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 31 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 3,6 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

42·60/15 = 168 mL/h

Resterende tijd

t = 600/168 = 3,571 ≈ 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 3,8 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

100/250 = 0,4 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1,5/0,4 = 3,75 ≈ 3,8 mL/h

Antwoord

R = 3,8 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 11,3 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

5·60 = 300 mcg/min
300·60 = 18000 mcg/h

Pompsnelheid

R = 18000/1600 = 11,25 ≈ 11,3 mL/h

Antwoord

R = 11,3 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 0,69 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

300 + 275 = 575 mL

Per kilogram per uur

U = 575/(104·8) = 0,6911 ≈ 0,69 mL/kg/h

Antwoord

U = 0,69 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 8 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Resterend volume

1000 − 200 = 800 mL

Tijd

t = 800/100 = 8 h

Antwoord

t = 8 h

Dat is ongeveer 8 h 00 min, dus de zak is rond 05:30 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 110

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 20 + 0 = 110

Antwoord

MFS = 110
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: zeer beperkt → 2
vochtigheid: zeer vochtig → 2
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: zeer slecht → 1
wrijving en schuifkrachten: probleem → 1

Optellen

Totaal Braden = 2 + 2 + 1 + 1 + 1 + 1 = 8

Risiconiveau

8 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 321 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·143 + 21,7 + 13,5 = 321,2 ≈ 321 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 321 mOsm/kg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 46,2 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·36 + 21 = 46,2 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 46,2 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,509 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 10,5 × 0,04 = 0,42 s
RR = 17 × 0,04 = 0,68 s

Formule van Bazett

QTc = 0,42/√0,68 = 0,42/0,8246 = 0,509 s

Antwoord

QTc = 0,509 s

Boven 0,50 s: duidelijk verlengd. (509 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ritme

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: 7 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 70 per minuut.
2. Ritme: volledig onregelmatig, R–R van 0,62 tot 0,96 s zonder patroon.
3. P-toppen: geen; de basislijn toont kleine onregelmatige fibrillatiegolven.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Eerste afwijkende stap

ritme → boezemfibrilleren

Antwoord

ritme

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions