Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is hand hygiene still needed after removing gloves?

  1. AGlove powder causes skin allergies and must always be washed off the hands
  2. BHand hygiene is only needed if the gloves were sterile
  3. CIt is not needed, as the gloves protected the hands
  4. DGloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een decubituswond toont huidverlies over de volledige dikte met zichtbaar vet, maar zonder blootliggend bot, pees of spier. Welke categorie is het?

  1. ACategorie 1
  2. BCategorie 4
  3. CCategorie 3
  4. DCategorie 2
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Hoe strak moet een polsfixatie zitten?

  1. AStrak genoeg om de pols te vertragen
  2. BLos genoeg om twee vingers tussen de fixatie en de huid te kunnen steken
  3. CLos genoeg zodat de hand van de patiënt eruit kan glippen
  4. DZo strak mogelijk zodat de patiënt de arm niet kan bewegen
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient on an anticoagulant falls and hits their head but says they feel fine. What should the nurse do?

  1. AWait until the next day to see if a headache develops
  2. BGive the next anticoagulant dose early to prevent clots from forming after the fall
  3. CNotify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
  4. DHelp the patient back to bed and do nothing more if they feel fine
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient is receiving a blood transfusion. Which task can the nurse delegate to a nursing assistant?

  1. AStarting the transfusion once the blood arrives
  2. BDeciding whether to stop the transfusion if the patient has chills
  3. CAssessing the patient for signs of a transfusion reaction
  4. DMeasuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a heart rate of 38/min, feels dizzy and has a blood pressure of 80/50 mmHg. Which drug is usually given first, as prescribed?

  1. AMetoprolol
  2. BAtropine
  3. CDiltiazem
  4. DDigoxin
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which advice is important for a patient on long-term oral corticosteroids?

  1. ADo not stop them suddenly
  2. BTake them only when symptoms flare
  3. CDouble the dose if a dose is missed
  4. DTake them on an empty stomach at night
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt die iv-vancomycine krijgt, ontwikkelt tijdens een snel infuus blozen en een jeukende rode uitslag op gezicht en hals. Wat is de waarschijnlijkste oorzaak en reactie?

  1. ANormale reactie; de infuussnelheid verhogen
  2. BLeverfalen; alle medicijnen definitief stoppen
  3. CInfuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
  4. DZonnebrand; crème aanbrengen en doorgaan
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with type 1 diabetes has the flu, is eating little and has a glucose of 290 mg/dL (16,1 mmol/L). Which advice is correct?

  1. AWait 3 days before checking the glucose again
  2. BDrink only water and avoid all carbohydrate foods
  3. CStop all insulin until you are eating normally again
  4. DKeep taking insulin and check blood or urine ketones
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Four patients had a thyroidectomy earlier today. Which result should the nurse act on first?

  1. AGlucose 145 mg/dL (8,0 mmol/L) after surgery
  2. BHemoglobin 12,1 g/dL (121 g/L) after surgery
  3. CSodium 136 mEq/L on IV fluids after surgery
  4. DCalcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips
11.FarmacologieGemiddeld

Which signs suggest early lithium toxicity?

  1. APinpoint pupils and slow breathing
  2. BHair loss and dark urine only
  3. CDiarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
  4. DVery high blood pressure and a severe headache
12.FarmacologieMoeilijk

On admission, a patient's home medicine list includes warfarin for atrial fibrillation, but warfarin is not on the admission orders. What should the nurse do?

  1. AGive the patient's own warfarin brought from home without an order
  2. BClarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
  3. CAssume the omission is intended and do nothing
  4. DTell the patient to stop warfarin permanently
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Waarom mag de slang van een thoraxdrain in het algemeen niet worden afgeklemd?

  1. AAfklemmen zorgt ervoor dat het water in het waterslot verdampt
  2. BIngesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken
  3. CAfklemmen laat het vocht veel te snel uit de borstkas lopen
  4. DAfklemmen verzwakt de slang blijvend en laat hem barsten
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Vier uur na een PCI via de liesslagader is het liesverband doordrenkt met bloed en groeit er een stevige zwelling. Wat is de onmiddellijke handeling?

  1. AHet verband verwijderen en de plek aan de lucht laten
  2. BDe patiënt helpen rechtop te zitten en naar het toilet te lopen om te plassen
  3. CStevige druk uitoefenen net boven de prikplaats en hulp inroepen
  4. DDe snelheid van het heparine-infuus verhogen zodat er geen stolsel ontstaat op de plek
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient with type 1 diabetes has gastroenteritis and cannot eat. Which sick-day advice is correct?

  1. AStop all insulin until normal eating restarts
  2. BAvoid drinking fluids to reduce the vomiting
  3. CCheck glucose once a day only and rest in bed until better
  4. DKeep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient had a witnessed tonic-clonic seizure. Afterwards their left arm is weak, and the weakness improves over the next few hours. What is the best interpretation?

  1. APossible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
  2. BNormal postictal tiredness that needs no further assessment or imaging at all
  3. CA sign that the patient is pretending to be weak
  4. DCertainly a stroke, so the seizure can be ignored
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

For which stoma can colostomy irrigation be considered?

  1. AA new ileostomy in the first week
  2. BAn ileal conduit draining urine
  3. CAn established descending or sigmoid colostomy
  4. DAny stoma that has liquid or very loose output
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A patient with long-standing chronic pancreatitis now has weight loss, thirst and passing large volumes of urine. What should the nurse check first?

  1. ACapillary blood glucose
  2. BPeak expiratory flow
  3. CAbdominal girth
  4. DSerum amylase level
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which reflex causes the newborn's toes to fan out when the sole is stroked from heel to toe?

  1. AStepping reflex
  2. BMoro reflex
  3. CBabinski reflex
  4. DPlantar grasp reflex
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A newborn has a small upper lip with a smooth philtrum, short eye openings and a small head. Which exposure during pregnancy should be considered?

  1. AParacetamol (acetaminophen)
  2. BAlcohol
  3. CCaffeine
  4. DFolic acid
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

A child's tonic–clonic seizure has lasted more than 5 minutes. What should the nurse do?

  1. AHold the child's arms and legs firmly to stop the movements
  2. BPut a tongue depressor between the child's teeth
  3. CGive the prescribed rescue medicine and call for emergency help
  4. DWait another 15 minutes, because most seizures stop on their own
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een kind van 4 jaar heeft hoge koorts, kwijlt, zit voorovergebogen met gestrekte nek en ziet er angstig uit. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. AHet kind plat leggen en met een tongspatel in de keel kijken om de zwelling te bevestigen
  2. BEen keelswab afnemen om het micro-organisme te identificeren
  3. CHet kind rustig en rechtop bij de ouder houden en een team met ervaring in luchtwegmanagement oproepen
  4. DEen infuuscanule inbrengen voordat hulp wordt geroepen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which question is the best way to ask a patient about suicidal thoughts?

  1. A"Are you having thoughts of killing yourself?"
  2. B"Things aren't that bad, are they?"
  3. C"You wouldn't hurt yourself, would you?"
  4. D"You're not thinking of doing anything silly, are you?"
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

On the fourth day after giving birth, a mother is tearful and moody but is caring for her baby, eating and sleeping when she can. What is the most appropriate nursing response?

  1. ATell her that antidepressants must be started at once
  2. BExplain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
  3. CAdvise her to stop breastfeeding and let others feed the baby at night so that she can rest and recover
  4. DArrange an emergency psychiatric admission today
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111222:40?12:40 PM9:40 PM10:40 AM10:40 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 22:40 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

22:40
  1. 112:40 PM
  2. 29:40 PM
  3. 310:40 AM
  4. 410:40 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0021:3006:45t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 21:30 en eindigt om 06:45 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

21:3006:45
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1:10 000ampulV = ? mL

Een voorgevulde spuit adrenaline (epinefrine) heeft het etiket 1:10 000 (0,1 mg/mL). Het voorschrift is 1 mg IV bij een hartstilstand. Welk volume V geef je?

1:10 0001 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
120 mg/5 mLV = ? mL

Een kind van 28 kg krijgt 5 mg/kg per dosis voorgeschreven van een orale suspensie met 120 mg in 5 mL. Welk volume V geef je? Rond af op één decimaal.

28 kg5 mg/kg120 mg/5 mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
60 gtt/mL120 mL/h? gtt/min

Een infuus is voorgeschreven op 120 mL/h, maar er is geen pomp beschikbaar. Het loopt op zwaartekracht via een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

120 mL/h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
300 mL15 gtt/mL50 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 50 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 300 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg?

50 gtt/min15 gtt/mL300 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
20 000 stuks500 mLheparin? mL/h62 kg15 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 20 000 eenheden heparine in 500 mL. Het voorschrift is 15 eenheden/kg/h voor een patiënt van 62 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

20 000 stuks/500 mL15 stuks/kg/h62 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
400 mg250 mLdopamine? mL/h65 kg5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 400 mg in 250 mL. Het voorschrift is 5 mcg/kg/min voor een patiënt van 65 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

400 mg/250 mL5 mcg/kg/min65 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep250 mLthee240 mLmelk200 mLijsschilfers200 mLInfuus80 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine250 mLurine300 mLurine375 mLurine425 mLwonddrain140 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 80 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

80 kg8 hurine: 250 mLurine: 300 mLurine: 375 mLurine: 425 mLwonddrain: 140 mLbraaksel: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 100 mL/hstart 19:00ttotaal​ = ? h120 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 19:00 met 120 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 100 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL120 mL/h · 3 h100 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
S? / 4+M? / 4+A? / 4+Mob? / 4+N? / 4+F? / 3Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: geen beperking; vochtigheid: zelden vochtig; activiteit: loopt regelmatig; mobiliteit: zeer beperkt; voeding: waarschijnlijk onvoldoende; wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem. Bepaal het totaal van de Bradenschaal B.

6–23
B =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 28/min, SpO₂ 90% op kamerlucht, bloeddruk 84/50 mmHg, hartslag 70/min, alert, temperatuur 36,0 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 28SpO₂ 90%luchtSBP 84HR 70AT 36,0 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,48PaCO₂mmHg354547HCO₃⁻mmol/L222634ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,48, PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa) en HCO₃⁻ 34 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,48PaCO₂ 47 mmHg (6,3 kPa)HCO₃⁻ 34 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 50% zuurstof, PaO₂ 79 mmHg (10,5 kPa) en PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 50%PaO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)PaCO₂ 32 mmHg (4,3 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Bazett QTc = QT/√RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont een AV-blok met een onregelmatig ventriculair ritme. Gebruik de 6-secondenmethode om de gevraagde waarde (ventriculaire frequentie) in slagen per minuut te bepalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
ventriculaire frequentie = bpm

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal

Waarom dit het antwoord is

Gloves reduce, but do not remove, the risk of hand contamination. Hand hygiene is performed after glove removal every time.

Antwoord

D · Gloves can have tiny holes and hands can be contaminated during removal
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Categorie 3

Waarom dit het antwoord is

Categorie 3 is huidverlies over de volledige dikte met zichtbaar subcutaan vet. Categorie 2 is verlies van gedeeltelijke dikte, en bij categorie 4 liggen bot, pees of spier bloot.

Antwoord

C · Categorie 3
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Los genoeg om twee vingers tussen de fixatie en de huid te kunnen steken

Waarom dit het antwoord is

Als er twee vingers onder de fixatie kunnen, zit die veilig vast zonder de bloedcirculatie af te knellen of de huid te beschadigen. Circulatie, gevoel en huid worden vaak gecontroleerd.

Antwoord

B · Los genoeg om twee vingers tussen de fixatie en de huid te kunnen steken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop

Waarom dit het antwoord is

Head injury in a patient on anticoagulants can cause bleeding inside the skull that shows signs later. The provider is told at once, imaging may be needed and neurological checks are done closely.

Antwoord

C · Notify the provider and start neurological observations, because a brain bleed may develop
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse

Waarom dit het antwoord is

An assistant can measure vital signs and report them. Assessing for a reaction, starting the transfusion and deciding to stop it need the nurse’s judgement.

Antwoord

D · Measuring and reporting vital signs at the times set by the nurse
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Atropine

Waarom dit het antwoord is

Atropine is the first-line drug for symptomatic bradycardia. Metoprolol, digoxin and diltiazem slow the heart and would make things worse; pacing may be needed if atropine does not work.

Antwoord

B · Atropine
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Do not stop them suddenly

Waarom dit het antwoord is

Long-term steroids suppress the adrenal glands, so stopping suddenly can cause adrenal crisis. Patients should carry a steroid alert card or medical ID and follow sick-day guidance.

Antwoord

A · Do not stop them suddenly
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren

Waarom dit het antwoord is

Een snel vancomycine-infuus kan histamine vrijmaken en blozen en uitslag veroorzaken ("vancomycine-infuusreactie"). Een lagere snelheid voorkomt dit meestal, maar anafylaxie moet worden uitgesloten.

Antwoord

C · Infuusgerelateerde reactie; het infuus stoppen of vertragen en de voorschrijver informeren
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Keep taking insulin and check blood or urine ketones

Waarom dit het antwoord is

During illness, stress hormones raise glucose, so insulin is continued even when eating less. Glucose and ketones are checked often, fluids are taken, and the provider is contacted if ketones are moderate or high or vomiting prevents fluids.Gecontroleerd met: Diabetes - when you are sick · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

D · Keep taking insulin and check blood or urine ketones
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips

Waarom dit het antwoord is

Hypocalcemia after thyroid surgery, from parathyroid injury, can progress to tetany and laryngospasm. Tingling lips are an early sign, so the nurse assesses the airway and Chvostek and Trousseau signs and reports at once. The other results are expected after surgery.Gecontroleerd met: Calcium Blood Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Calcium 7,2 mg/dL (1,8 mmol/L) with tingling lips
11.Farmacologie

Antwoord: C · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness

Waarom dit het antwoord is

Early lithium toxicity causes GI upset, a coarse tremor, sluggishness and unsteadiness. Higher levels cause confusion, seizures and arrhythmias, so the drug is held and the level checked.

Antwoord

C · Diarrhoea, vomiting, coarse tremor and drowsiness
12.Farmacologie

Antwoord: B · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)

Waarom dit het antwoord is

Medication reconciliation compares the patient's home medicines with current orders to find omissions, duplications and errors. The nurse raises the difference with the prescriber, who decides whether to continue, hold or change the drug.

Antwoord

B · Clarify the omission with the prescriber (medication reconciliation)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Ingesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken

Waarom dit het antwoord is

Een drain afklemmen terwijl er nog lucht uit de long lekt, laat de druk in de pleuraholte oplopen, wat een spanningspneumothorax kan veroorzaken. Afklemmen gebeurt alleen kortdurend om specifieke redenen, zoals het verwisselen van het systeem, en alleen op voorschrift.

Antwoord

B · Ingesloten lucht kan zich ophopen en een spanningspneumothorax veroorzaken
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Stevige druk uitoefenen net boven de prikplaats en hulp inroepen

Waarom dit het antwoord is

Bloeding of hematoom op de arteriële toegangsplaats is een veelvoorkomende complicatie, die wordt verergerd door plaatjesaggregatieremmers en antistollingsmiddelen. Stevige manuele druk net boven de huidpunctie (boven de arteriële punctie), met de patiënt plat liggend, is de eerste handeling, samen met vitale functies, distale pulsaties en escalatie. Retroperitoneale bloeding kan verborgen blijven, dus let op rugpijn en hypotensie.

Antwoord

C · Stevige druk uitoefenen net boven de prikplaats en hulp inroepen
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: D · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often

Waarom dit het antwoord is

Stress hormones during illness raise glucose and ketones. Stopping insulin can quickly lead to DKA. Patients keep taking basal insulin, test glucose and ketones often, drink fluids and seek help if ketones rise or vomiting persists.

Antwoord

D · Keep taking basal insulin and check glucose and ketones more often
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded

Waarom dit het antwoord is

Todd's paresis is a temporary weakness after a seizure that usually resolves within hours to a couple of days. Because a stroke can cause seizures and look the same, the patient still needs a full assessment and usually imaging.

Antwoord

A · Possible postictal (Todd's) paresis, but a stroke must still be excluded
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · An established descending or sigmoid colostomy

Waarom dit het antwoord is

Irrigation instils water into a sigmoid or descending colostomy to empty the bowel at set times. It is not used for ileostomies or urostomies and needs specialist teaching.

Antwoord

C · An established descending or sigmoid colostomy
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Capillary blood glucose

Waarom dit het antwoord is

Destruction of islet cells in chronic pancreatitis can cause diabetes (type 3c). Thirst, polyuria and weight loss suggest hyperglycaemia, which is checked straight away.

Antwoord

A · Capillary blood glucose
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Babinski reflex

Waarom dit het antwoord is

The Babinski reflex, fanning of the toes with dorsiflexion of the big toe, is normal in infants until about 1 year. Pressing the sole near the toes gives the plantar grasp instead.

Antwoord

C · Babinski reflex
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Alcohol

Waarom dit het antwoord is

Fetal alcohol syndrome features include a smooth philtrum, thin upper lip, short palpebral fissures and microcephaly, often with growth and developmental problems.

Antwoord

B · Alcohol
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help

Waarom dit het antwoord is

A seizure lasting 5 minutes or more is treated as possible status epilepticus. Rescue medicine such as buccal or intranasal midazolam, or rectal or intranasal diazepam, is given according to the care plan, and emergency help is called. The child is never restrained and nothing is put in the mouth.

Antwoord

C · Give the prescribed rescue medicine and call for emergency help
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Het kind rustig en rechtop bij de ouder houden en een team met ervaring in luchtwegmanagement oproepen

Waarom dit het antwoord is

Deze tekenen wijzen op epiglottitis of een ander acuut probleem van de bovenste luchtweg. Vermijd belastende handelingen, laat het kind in zijn comfortabele houding en haal onmiddellijk deskundige hulp voor de luchtweg.

Antwoord

C · Het kind rustig en rechtop bij de ouder houden en een team met ervaring in luchtwegmanagement oproepen
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · "Are you having thoughts of killing yourself?"

Waarom dit het antwoord is

Asking directly and calmly shows that it is safe to talk. Questions that suggest the "right" answer, or that minimise the problem, make it harder for the patient to be honest.

Antwoord

A · "Are you having thoughts of killing yourself?"
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks

Waarom dit het antwoord is

Baby blues are common in the first days after birth and usually resolve within 2 weeks. Symptoms that last longer or are severe may indicate postpartum depression and need assessment.

Antwoord

B · Explain that these "baby blues" are common, offer support and advise her to seek help if they last more than about 2 weeks
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 10:40 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

22 − 12 = 10 → PM

Antwoord

10:40 PM

Antwoord

10:40 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 555 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

21:30 → 24:00 = 150 min

Na middernacht

00:00 → 06:45 = 405 min

Totaal

t = 150 + 405 = 555 min

Antwoord

t = 555 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 10 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

1:10 000 = 1 g/10000 mL = 0,1 mg/mL

Volume

V = 1/0,1 = 10 mL

Antwoord

V = 10 mL

Etiketten in de VS vermelden nu mg/mL (1 mg/mL = 1:1000; 0,1 mg/mL = 1:10 000). Geef adrenaline 1 mg/mL nooit als IV-bolus.

28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 5,8 mL

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis uit het gewicht

5·28 = 140 mg

Volume

V = (140/120)·5 = 5,833 ≈ 5,8 mL

Antwoord

V = 5,8 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 120 gtt/min

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Milliliter per minuut

120/60 = 2 mL/min

Druppelsnelheid

R = 2·60 = 120 gtt/min

Antwoord

R = 120 gtt/min

Met een microdruppelsysteem (60 gtt/mL) is gtt/min gelijk aan mL/h.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 1,5 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

50·60/15 = 200 mL/h

Resterende tijd

t = 300/200 = 1,5 h

Antwoord

t = 1,5 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 23,3 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

15·62 = 930 stuks/h

Concentratie

20 000/500 = 40 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 930/40 = 23,25 ≈ 23,3 mL/h

Antwoord

R = 23,3 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 12,2 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

400 mg = 400 000 mcg
400 000/250 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

5·65 = 325 mcg/min
325·60 = 19500 mcg/h

Pompsnelheid

R = 19500/1600 = 12,19 ≈ 12,2 mL/h

Antwoord

R = 12,2 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 2,11 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

250 + 300 + 375 + 425 = 1350 mL

Per kilogram per uur

U = 1350/(80·8) = 2,109 ≈ 2,11 mL/kg/h

Antwoord

U = 2,11 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 9,4 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·3 = 360 mL
1000 − 360 = 640 mL over

Tweede deel

640/100 = 6,4 h

Totale tijd

t = 3 + 6,4 = 9,4 h

Antwoord

t = 9,4 h

Dat is ongeveer 9 h 24 min, dus de zak is rond 04:24 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: B = 19

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: geen beperking → 4
vochtigheid: zelden vochtig → 4
activiteit: loopt regelmatig → 4
mobiliteit: zeer beperkt → 2
voeding: waarschijnlijk onvoldoende → 2
wrijving en schuifkrachten: geen zichtbaar probleem → 3

Optellen

Totaal Braden = 4 + 4 + 4 + 2 + 2 + 3 = 19

Antwoord

B = 19
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: hoog

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 28/min → 3
SpO₂ 90% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 84 mmHg → 3
HR 70/min → 0
alert (A) → 0
T 36,0 °C → 1

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 3 + 0 + 0 + 1 = 10
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

hoog

Antwoord

hoog

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,48: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 47 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 34 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 42,8–46,8 mmHg, dus de gemeten 47 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire acidose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 237,5 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,5·713 − 32/0,8 = 356,5 − 40 = 316,5 mmHg

Gradiënt

A–a = 316,5 − 79 = 237,5 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 237,5 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,462 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 12 × 0,04 = 0,48 s
RR = 27 × 0,04 = 1,08 s

Formule van Bazett

QTc = 0,48/√1,08 = 0,48/1,039 = 0,462 s

Antwoord

QTc = 0,462 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (462 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire frequentie = 50 bpm

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Atriale frequentie

P–P = 23 kleine hokjes = 0,92 s → 1500 ÷ 23 = 65,22 ≈ 65 per minuut

Ventriculaire frequentie

5 QRS-complexen in 6 s × 10 = 50 per minuut

Antwoord

ventriculaire frequentie = 50 bpm

Antwoord

ventriculaire frequentie = 50 bpm

Tweedegraads type I (Wenckebach): 3 P-toppen op elke 2 QRS-complexen.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions