Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Hoe moet een patiënt met sondevoeding worden gepositioneerd om het risico op aspiratie te verkleinen?

  1. AMet het hoofdeinde van het bed omhoog tot ongeveer 30–45 graden
  2. BIn de hoofd-omlaagstand
  3. CHelemaal plat liggend
  4. DOp de buik liggend
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welke groep tekens wijst erop dat een patiënt mogelijk in de laatste levensdagen is?

  1. ABetere mobiliteit en meer energie
  2. BEen stijgende urineproductie en warme handen
  3. CToenemende eetlust en toenemende alertheid
  4. DVeranderingen in het ademhalingspatroon, een koele gevlekte huid en verminderde inname
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient walking with a gait belt suddenly starts to fall. What should the nurse do?

  1. AHold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
  2. BGrab the patient under both arms and try hard to keep them standing up
  3. CPull the patient backwards quickly toward the bed
  4. DLet go of the belt and run to call for help
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient’s WBC is 4,000/mm3, with 30% neutrophils and 5% bands. What is the absolute neutrophil count (ANC)?

  1. A140/mm3
  2. B1,200/mm3
  3. C3,500/mm3
  4. D1,400/mm3
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has a tonic-clonic seizure in bed. What should the nurse do first?

  1. AGive a drink of water to help the patient wake
  2. BProtect the head and turn the patient on their side when possible
  3. CPlace a tongue depressor between the teeth
  4. DHold the arms and legs down firmly to stop the jerking movements quickly
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

During surgery under general anesthesia, a patient develops rising end-tidal carbon dioxide, muscle rigidity and a rapidly increasing temperature. Which drug should the nurse anticipate?

  1. AFlumazenil
  2. BDantrolene
  3. CAtropine
  4. DNaloxone
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

When is a rapid-acting insulin such as insulin aspart usually given?

  1. AOnly at bedtime
  2. BOnce a week
  3. CJust before or with a meal
  4. DTwo hours after finishing a meal
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A nurse notices that a wrong dose of a drug was prepared but was caught before it was given. What should be done?

  1. ADiscipline the nurse who prepared it on the spot in front of colleagues
  2. BTell only the patient's family
  3. CSay nothing, because no harm reached the patient
  4. DReport it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with sepsis has a lactate of 2,1 mmol/L on admission and 4,3 mmol/L two hours later, despite IV fluids. What does this suggest?

  1. AWorsening tissue perfusion that needs urgent reporting
  2. BImproving circulation as the fluids start to work
  3. CExpected muscle activity from shivering in fever
  4. DA normal response to IV fluids in the first hours
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met chronische nierziekte heeft een fosfaat van 7,2 mg/dL (2,3 mmol/L). Welke voorlichting over voeding is het meest passend?

  1. AFosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola
  2. BMeer cola-achtige frisdranken drinken om gehydrateerd te blijven
  3. CCalciumsuppletie op een lege maag nemen in plaats van de fosfaatbinder
  4. DMeer melk en kaas nemen om de botten tegen calciumverlies te beschermen
11.FarmacologieGemiddeld

An Rh-negative mother gives birth to an Rh-positive baby. When is anti-D immunoglobulin usually given?

  1. AWithin 72 hours after the birth
  2. BIt is not needed if the baby is Rh-positive
  3. COnly at the start of the next pregnancy
  4. DAt least two weeks after the birth
12.FarmacologieMoeilijk

Middel X geeft een maximale respons van 100% met een EC50 van 1 mg. Middel Y geeft een maximale respons van 100% met een EC50 van 10 mg. Welke uitspraak is juist?

  1. AY is potenter dan X, en beide hebben dezelfde werkzaamheid
  2. BY heeft een hogere werkzaamheid dan X
  3. CX heeft een hogere werkzaamheid dan Y
  4. DX is potenter dan Y, en beide hebben dezelfde werkzaamheid
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

Why is a shock for cardioversion synchronised with the QRS complex?

  1. ATo allow the use of a lower battery charge
  2. BTo avoid delivering the shock during the T wave
  3. CTo make the shock less painful for the patient
  4. DTo keep the pads from burning the skin
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

After a fall onto the chest, part of a patient's chest wall moves inward when they breathe in and outward when they breathe out. What does this indicate?

  1. ANormal chest movement caused by pain on breathing
  2. BA large pleural effusion pressing on the chest wall
  3. CA flail chest from ribs broken in more than one place
  4. DA single simple rib fracture with no lung injury
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient's potassium stays low despite replacement. Which other level should be checked?

  1. ABilirubin
  2. BMagnesium
  3. CFerritin
  4. DAmylase
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

The day after a lumbar puncture, a patient has a headache that is severe when standing and almost gone when lying flat. Temperature and neck movement are normal. What is the most likely cause?

  1. AA subarachnoid haemorrhage
  2. BBacterial meningitis from the procedure
  3. CPost-dural puncture headache
  4. DA migraine triggered by stress
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

What are anticipatory ("just in case") medicines at the end of life usually prescribed for?

  1. AInfection prevention and vaccination
  2. BHigh blood pressure, high cholesterol and diabetes
  3. CWeight gain and appetite stimulation
  4. DPain, nausea, agitation and respiratory secretions
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Op dag 3 na een heupoperatie raakt een oudere patiënt acuut verward, met wisselende aandacht en agitatie. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe familie vragen de patiënt mee naar huis te nemen zodat die kan bijkomen
  2. BZoeken naar oorzaken zoals hypoxie, infectie, pijn of medicatie, en escaleren
  3. CDe patiënt fixeren en direct een grote dosis sedativum geven
  4. DAannemen dat het dementie is en het zorgplan ongewijzigd voortzetten
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Welke fundushoogte past bij 30 weken zwangerschap bij een verwachte groei?

  1. A36 cm
  2. B29 cm
  3. C22 cm
  4. D18 cm
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A preterm baby's parents are being taught about breast milk. Which statement shows they understand its special benefit for preterm babies?

  1. A"Breast milk stops jaundice from ever developing."
  2. B"Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
  3. C"Breast milk means our baby will not need any oxygen."
  4. D"Breast milk removes the need for eye screening."
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

When is the risk of bleeding after a tonsillectomy highest?

  1. AOnly during the first 2 hours after surgery
  2. BOnly after 3 weeks, when the throat is fully healed
  3. CIn the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
  4. DThe risk stays exactly the same on every day for the first month
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with Hirschsprung disease awaiting surgery develops fever, explosive diarrhoea and a very swollen abdomen. What should the nurse suspect?

  1. AEnterocolitis, an emergency
  2. BOrdinary viral gastroenteritis
  3. CThe disease has resolved itself
  4. DOveruse of laxatives at home
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Which communication approach is best for a patient with moderate dementia?

  1. AAsk several questions together to save time
  2. BSpeak loudly and quickly so that the patient stays alert
  3. CUse short, simple sentences and give one instruction at a time
  4. DUse abstract language and long explanations so the patient feels respected
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A patient who stopped drinking 24 hours ago has a generalised tonic-clonic seizure in bed. What is the nurse's first action?

  1. ARestrain his arms and legs to stop the movements
  2. BPut something in his mouth to stop him biting his tongue
  3. CProtect the airway and keep him safe from injury
  4. DGive oral thiamine with a glass of water
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C105,2 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 105,2 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

105,2 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
2 mcg/kg/min? mg/h104 kg1 h = 60 min1 mg = 1000 mcg

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een voorschrift luidt 2 mcg/kg/min voor een patiënt die 104 kg weegt. Druk de doseersnelheid D uit in mg/h. Rond af op twee decimalen.

2 mcg/kg/min104 kg
D = mg/h
27.DosisberekeningenGemiddeld
109 kgBSA = 2,05 m²135 mg/m²D = ? mg

Een patiënt van 109 kg heeft een lichaamsoppervlak van 2,05 m². Het voorschrift is 135 mg/m². Bereken de dosis D in mg.

109 kgBSA = 2,05 m²135 mg/m²
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
25k stuks250 mL? mL/h1000 stuks/h

Een infuus bevat 25000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1000 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

25000 stuks/250 mL1000 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
1000 mL10 gtt/mL6 h? gtt/min

Dien 1000 mL toe in 6 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1000 mL6 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
4 g500 mL? mL/h0,5 mg/min

Een zak bevat 4 g van een geneesmiddel in 500 mL. Het voorschrift is 0,5 mg per minuut. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

4 g/500 mL0,5 mg/min
R = mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
50 stuks50 mLkortwerkende insuline? mL/h5 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 50 eenheden kortwerkende insuline in 50 mL. Het voorschrift is 5 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

50 stuks/50 mL5 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine38 mL/h55 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 38 mL/h. De patiënt weegt 55 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL38 mL/h55 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursap120 mLsoep250 mLmelk200 mLijsschilfers200 mLInfuus50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum1 × 100 mLurine325 mLurine300 mLurine475 mLurine350 mLwonddrain30 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL. Tel ijsschilfers voor de helft van hun volume.

sap: 120 mLsoep: 250 mLmelk: 200 mLijsschilfers: 200 mLInfuus: 50 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 1 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 125 mL/hstart 09:30ttotaal​ = ? h150 mL/h × 2 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 09:30 met 150 mL/h. Na 2 uur wordt de snelheid veranderd in 125 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL150 mL/h · 2 h125 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel), zegt ongepaste, willekeurige woorden en vertoont als beste motorische reactie: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 18/min, SpO₂ 96% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 88/min, nieuw verward, temperatuur 37,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 18SpO₂ 96%luchtSBP 124HR 88CT 37,5 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa). Gebruik de regel dat bij chronische respiratoire alkalose daalt HCO₃⁻ met 5 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ onder 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 26 mmHg (3,5 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 30% zuurstof, PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa) en PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 30%PaO₂ 70 mmHg (9,3 kPa)PaCO₂ 31 mmHg (4,1 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Hoeveel fluttergolven per QRS zijn er (de n van n:1-geleiding)?

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
fluttergolven per QRS =
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)tweedegraads AV-blok type IIderdegraads (compleet) AV-blokeerstegraads AV-blok

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  2. 2tweedegraads AV-blok type II
  3. 3derdegraads (compleet) AV-blok
  4. 4eerstegraads AV-blok

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: A · Met het hoofdeinde van het bed omhoog tot ongeveer 30–45 graden

Waarom dit het antwoord is

Het hoofdeinde omhoog zetten tijdens en na de voeding helpt reflux en aspiratie naar de longen te voorkomen.

Antwoord

A · Met het hoofdeinde van het bed omhoog tot ongeveer 30–45 graden
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Veranderingen in het ademhalingspatroon, een koele gevlekte huid en verminderde inname

Waarom dit het antwoord is

Als de dood nadert, kan de ademhaling onregelmatig of luidruchtig worden, kan de huid koel en gevlekt worden, en eten en drinken mensen minder en slapen ze meer. Comfort, mondzorg en steun aan de familie komen centraal te staan.

Antwoord

D · Veranderingen in het ademhalingspatroon, een koele gevlekte huid en verminderde inname
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor

Waarom dit het antwoord is

The nurse keeps hold of the gait belt, takes a wide base of support and slides the patient down along their own leg to the floor, protecting the head. This controls the fall and protects the nurse’s back.

Antwoord

A · Hold the belt, widen the stance and ease the patient gently to the floor
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · 1,400/mm3

Waarom dit het antwoord is

ANC = 4,000 × (0,30 + 0,05) = 1,400/mm3. This is below normal (neutropenia), so the patient has a raised risk of infection.

Antwoord

D · 1,400/mm3
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Protect the head and turn the patient on their side when possible

Waarom dit het antwoord is

During a seizure the nurse protects the patient from injury and turns them to the side to keep the airway clear. Nothing is put in the mouth, movements are not restrained and nothing is given by mouth.

Antwoord

B · Protect the head and turn the patient on their side when possible
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Dantrolene

Waarom dit het antwoord is

Malignant hyperthermia is a reaction to some anesthetic agents that causes hypermetabolism. The triggering drug is stopped and dantrolene is given, with active cooling and support.

Antwoord

B · Dantrolene
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Just before or with a meal

Waarom dit het antwoord is

Rapid-acting insulins start working within minutes, so they are given with meals to match the glucose rise. Giving the dose without eating risks hypoglycaemia.

Antwoord

C · Just before or with a meal
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Report it as a near miss through the incident reporting system

Waarom dit het antwoord is

Near misses are reported so that causes can be studied and systems improved. A just, open culture encourages reporting without blame.

Antwoord

D · Report it as a near miss through the incident reporting system
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting

Waarom dit het antwoord is

A rising lactate despite fluids suggests ongoing tissue hypoperfusion and worsening sepsis or septic shock. The nurse reports it at once; further fluids, vasopressors and source control may be needed, and lactate is remeasured.

Antwoord

A · Worsening tissue perfusion that needs urgent reporting
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · Fosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola

Waarom dit het antwoord is

Een hoog fosfaat bij CNZ wordt behandeld door de fosfaatinname te beperken, fosfaatbinders bij de maaltijd te nemen en met dialyse. Bewerkte producten met fosfaatadditieven, cola en grote hoeveelheden zuivel zijn belangrijke bronnen.

Antwoord

A · Fosfaatrijke voedingsmiddelen beperken, zoals bewerkte producten en cola
11.Farmacologie

Antwoord: A · Within 72 hours after the birth

Waarom dit het antwoord is

Anti-D is given within 72 hours of birth to an Rh-negative mother of an Rh-positive baby. It is also given after events such as miscarriage or abdominal trauma, and often routinely during pregnancy.

Antwoord

A · Within 72 hours after the birth
12.Farmacologie

Antwoord: D · X is potenter dan Y, en beide hebben dezelfde werkzaamheid

Waarom dit het antwoord is

Een lagere EC50 betekent dat minder middel nodig is voor de helft van het effect, dus X is potenter. Beide bereiken hetzelfde maximum, dus hun werkzaamheid is gelijk.

Antwoord

D · X is potenter dan Y, en beide hebben dezelfde werkzaamheid
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · To avoid delivering the shock during the T wave

Waarom dit het antwoord is

A shock delivered on the T wave (the vulnerable period) can trigger ventricular fibrillation. Synchronisation times the shock to the R wave. In ventricular fibrillation there is no organised QRS, so defibrillation is unsynchronised.

Antwoord

B · To avoid delivering the shock during the T wave
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · A flail chest from ribs broken in more than one place

Waarom dit het antwoord is

A flail segment occurs when adjacent ribs are fractured in two or more places, so the segment moves paradoxically. It is often associated with lung contusion and respiratory failure. Management includes oxygen, strong analgesia and sometimes ventilation or surgical fixation.

Antwoord

C · A flail chest from ribs broken in more than one place
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Magnesium

Waarom dit het antwoord is

Hypomagnesaemia increases potassium loss in the urine and makes hypokalaemia hard to correct. Magnesium is checked and replaced as well.

Antwoord

B · Magnesium
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Post-dural puncture headache

Waarom dit het antwoord is

A positional headache after a lumbar puncture, without fever or neck stiffness, fits a CSF leak. It is managed with rest, fluids, analgesia and caffeine, and an epidural blood patch if it persists. Fever or neck stiffness would suggest infection instead.

Antwoord

C · Post-dural puncture headache
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions

Waarom dit het antwoord is

Anticipatory medicines are prescribed in advance, usually for subcutaneous use, so that common end-of-life symptoms can be treated quickly without delay, especially at home.

Antwoord

D · Pain, nausea, agitation and respiratory secretions
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Zoeken naar oorzaken zoals hypoxie, infectie, pijn of medicatie, en escaleren

Waarom dit het antwoord is

Acute verwardheid met wisselende aandacht wijst op een delier. Het is een medisch spoedgeval met veel mogelijke oorzaken, zoals hypoxie, sepsis, pijn, geneesmiddelen (waaronder opioïden en anticholinergica), urineretentie, obstipatie, uitdroging en elektrolytproblemen. Behandel de oorzaak, gebruik niet-medicamenteuze maatregelen en gebruik sedatie alleen als laatste redmiddel.

Antwoord

B · Zoeken naar oorzaken zoals hypoxie, infectie, pijn of medicatie, en escaleren
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · 29 cm

Waarom dit het antwoord is

De verwachte fundushoogte bij 30 weken is ongeveer 28–32 cm. Een verschil van meer dan 2–3 cm met de zwangerschapsduur moet worden vervolgd, meestal met een echo.

Antwoord

B · 29 cm
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."

Waarom dit het antwoord is

Human milk, including expressed or donor milk, reduces the risk of necrotising enterocolitis and infection in preterm babies. It does not remove the need for other monitoring.

Antwoord

B · "Breast milk lowers the risk of necrotising enterocolitis."
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later

Waarom dit het antwoord is

Primary bleeding occurs in the first 24 hours. Secondary bleeding occurs around 5–10 days after surgery, when the scabs come away, so families need to know the warning signs before going home.

Antwoord

C · In the first 24 hours and again about 5 to 10 days later
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Enterocolitis, an emergency

Waarom dit het antwoord is

Hirschsprung-associated enterocolitis is a life-threatening complication with fever, explosive foul-smelling diarrhoea and distension. It can progress to sepsis and needs urgent medical treatment.

Antwoord

A · Enterocolitis, an emergency
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Use short, simple sentences and give one instruction at a time

Waarom dit het antwoord is

Simple, one-step instructions, calm tone, eye contact and enough time to respond support understanding. Questions with yes/no or limited choices are easier to answer than open, complex ones.

Antwoord

C · Use short, simple sentences and give one instruction at a time
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: C · Protect the airway and keep him safe from injury

Waarom dit het antwoord is

During a seizure, the nurse protects the airway, removes nearby hazards, does not restrain or put anything in the mouth, and calls for help. Alcohol withdrawal seizures are most likely in the first 48 hours.

Antwoord

C · Protect the airway and keep him safe from injury
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 40,7 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

105,2 − 32 = 73,2

Vermenigvuldig met 5/9

T = 73,2·5/9 = 40,67 ≈ 40,7 °C

Antwoord

T = 40,7 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: D = 12,48 mg/h

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Zet de keten op

D = 2 mcg/kg/min × 104 kg × (60 min/1 h) × (1 mg/1000 mcg)

Bereken

D = 2·104·60/1000 = 12,48 mg/h

Antwoord

D = 12,48 mg/h
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 276,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Dosis

D = 135·2,05 = 276,8 mg

Antwoord

D = 276,8 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 10 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

25000/250 = 100 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1000/100 = 10 mL/h

Antwoord

R = 10 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 28 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

6·60 = 360 min

Druppelsnelheid

R = 1000·10/360 = 27,78 ≈ 28 gtt/min

Antwoord

R = 28 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 28 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 3,75 mL/h

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

4000 mg/500 mL = 8 mg/mL

Dosis per uur

0,5·60 = 30 mg/h

Pompsnelheid

R = 30/8 = 3,75 mL/h

Antwoord

R = 3,75 mL/h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 5 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

50/50 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 5/1 = 5 mL/h

Antwoord

R = 5 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 18,4 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

38·1600 = 60800 mcg/h
60800/60 = 1013 mcg/min

Per kilogram

D = 1013/55 = 18,42 ≈ 18,4 mcg/kg/min

Antwoord

D = 18,4 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1170 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 120 + 250 + 200 = 570 mL
ijsschilfers: 200/2 = 100 mL
Infuus: 50·8 = 400 mL
intraveneus antibioticum: 1·100 = 100 mL
I = 1170 mL

Antwoord

I = 1170 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 3,6 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

150·2 = 300 mL
500 − 300 = 200 mL over

Tweede deel

200/125 = 1,6 h

Totale tijd

t = 2 + 1,6 = 3,6 h

Antwoord

t = 3,6 h

Dat is ongeveer 3 h 36 min, dus de zak is rond 13:06 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: ernstig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen alleen op druk (een pijnprikkel) → 2
V: zegt ongepaste, willekeurige woorden → 3
M: abnormale flexie van de armen (decorticatiehouding) → 3

Optellen

GCS = 2 + 3 + 3 = 8

Ernst

GCS 8 → ernstig

Antwoord

ernstig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 18/min → 0
SpO₂ 96% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
nieuw verward (C) → 3
T 37,5 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 17 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|26 − 40| = 14 mmHg → 1,4 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 − 5·1,4 = 17 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 17 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 105,2 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,3·713 − 31/0,8 = 213,9 − 38,75 = 175,2 mmHg

Gradiënt

A–a = 175,2 − 70 = 105,2 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 105,2 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: fluttergolven per QRS = 3

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 6 kleine hokjes = 0,24 s → 1500 ÷ 6 = 250 per minuut

QRS-complexen

R–R = 18 kleine hokjes = 0,72 s → 1500 ÷ 18 = 83 per minuut
geleidingsverhouding = 250 ÷ 83 = 3:1

Antwoord

fluttergolven per QRS = 3
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type II

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 4 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 40 per minuut.
2. Ritme: de P-toppen zijn regelmatig; R–R is regelmatig behalve bij een lange pauze waar een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,96 s, 63 per minuut); op één P op de 3 volgt geen QRS.
4. PR-interval: constant op 0,16 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type II

Antwoord

tweedegraads AV-blok type II

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions