Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is a patient with a suspected spinal injury moved by log-rolling?

  1. AIt lets the patient help with the turn
  2. BIt is the fastest way to turn any patient, whatever their condition
  3. CIt reduces the number of staff needed
  4. DIt keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient on regular paracetamol (acetaminophen) also takes an over-the-counter cold and flu remedy. Why is this a concern?

  1. ACold remedies stop paracetamol from working, so the pain will not be controlled
  2. BThere is no concern, as cold remedies contain no drugs
  3. CMany cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
  4. DParacetamol makes cold remedies cause drowsiness
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient has a weak left leg. Which instruction about using a cane is correct?

  1. AKeep the cane well out to the side, away from the body
  2. BMove the cane and the right leg forward together
  3. CHold the cane in the right hand, on the stronger side
  4. DHold the cane in the left hand, on the weaker side
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient given naloxone for an opioid overdose wakes up. An hour later, the patient is drowsy again with slow breathing. What is the likely reason?

  1. AThe patient is simply tired after the event
  2. BNaloxone itself causes slow breathing and drowsiness once it has been given
  3. CNaloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
  4. DThe patient is now allergic to naloxone
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A parent of a child with influenza talks with the nurse. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will call if my child has trouble breathing.”
  2. B“I will give my child aspirin to bring the fever down.”
  3. C“I will keep my child home from school and away from others while unwell.”
  4. D“I will give my child plenty of fluids.”
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has peripheral arterial disease with a non-healing ulcer on the toe. Which advice about leg position is correct?

  1. AKeep the legs level or slightly lowered, not raised
  2. BWrap the legs tightly with compression bandages
  3. CKeep the legs raised above the heart as much as possible
  4. DSit with the legs crossed to improve blood flow
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which statement about storing insulin is correct?

  1. AUnopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
  2. BInsulin should be kept in direct sunlight
  3. CAll insulin should be stored in the freezer to keep it fresh
  4. DInsulin never expires once opened
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient with myasthenia gravis develops increasing difficulty swallowing and weak, shallow breathing. What is the main danger?

  1. ARespiratory failure from a myasthenic crisis
  2. BSevere hypertension from anxiety
  3. CA urinary tract infection
  4. DA sudden rise in blood glucose from the stress
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

When should a blood sample for a digoxin level be drawn to be interpreted correctly?

  1. AAt any time, because digoxin levels do not change during the day
  2. BAt least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
  3. COnly after a meal, because food is needed for absorption
  4. DWithin 30 minutes after an oral dose to show the peak level
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

Een patiënt met een nieuwe diepe veneuze trombose krijgt een heparine-infusie en er is net met warfarine begonnen. Waarom wordt de heparine enkele dagen voortgezet?

  1. AHeparine verhoogt de opname van warfarine uit de darm
  2. BWarfarine heeft enkele dagen nodig om zijn volledige antistollende effect te bereiken
  3. CHeparine voorkomt de bijwerkingen van warfarine
  4. DWarfarine werkt alleen als tegelijkertijd heparine wordt gegeven
11.FarmacologieGemiddeld

Which blood test is used to monitor warfarin therapy?

  1. APlatelet count
  2. BSerum albumin
  3. CActivated partial thromboplastin time (aPTT)
  4. DINR (prothrombin time)
12.FarmacologieMoeilijk

Why may omeprazole be avoided in a patient taking clopidogrel?

  1. AIt speeds up kidney excretion of clopidogrel
  2. BIt increases clopidogrel absorption from the gut and causes bleeding
  3. CIt binds clopidogrel in the stomach and makes it insoluble
  4. DIt inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How is the jugular venous pressure usually assessed?

  1. APatient lying completely flat with the head turned to the right
  2. BPatient reclined at 45° with the head turned slightly to the left
  3. CPatient sitting upright with the arms raised above the head
  4. DPatient standing with the neck flexed forward
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient being treated for pulmonary TB repeatedly misses doses and stops when they feel better. Which strategy is most effective?

  1. ASwitching to a single drug to make it easier
  2. BDirectly observed therapy with support for barriers to adherence
  3. CStopping treatment, as it is clearly not working for this patient
  4. DDoubling the dose on the days the patient remembers to take it
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

Why is once-daily prednisolone usually taken in the morning with food?

  1. ABecause it causes drowsiness and is safer to take during the day
  2. BTo match the natural cortisol rhythm and protect the stomach
  3. CBecause it cannot be absorbed at night
  4. DBecause food doubles the strength of the dose
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

During haemodialysis, a patient suddenly becomes breathless with chest pain, and air is seen in the line. What should the nurse do first?

  1. ASit the patient upright and give a drink of water
  2. BClamp the lines and lay the patient left side down, head low
  3. CSpeed up the pump to clear the air into the patient
  4. DContinue the session and recheck in 30 minutes
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

During the first infusion of a monoclonal antibody such as rituximab, which problem is most important to watch for?

  1. ASudden hair loss during the infusion
  2. BSevere constipation within the first hour of starting the infusion
  3. CAn infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
  4. DA rise in platelet count above normal
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 5 after hip surgery, a patient suddenly becomes breathless, with sharp chest pain on breathing in, a pulse of 120/min and SpO₂ 89%. What should the nurse suspect and do first?

  1. ASimple atelectasis; encourage walking around the ward
  2. BPulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
  3. CAnxiety; give reassurance and repeat the observations in an hour's time
  4. DWound infection; take a wound swab and wait for results
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Which drug is a known teratogen that must be stopped before a planned pregnancy?

  1. AIsotretinoin
  2. BFolic acid
  3. CLevothyroxine
  4. DParacetamol (acetaminophen)
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

De axillaire temperatuur van een pasgeborene is 36,0 °C. Wat is de meest passende eerste handeling?

  1. AWachten op de volgende routinecontrole
  2. BDe baby meteen een warm bad geven
  3. CDe baby uitgekleed in het bedje laten liggen om de huidskleur goed te observeren
  4. DDe baby huid-op-huid bij de moeder leggen, bedekt, met een mutsje op
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Welke behandeling wordt vaak gebruikt bij een kind met matige pseudokroep (croup)?

  1. AEen hoestdempend middel
  2. BEen kuur orale antibiotica zoals amoxicilline gedurende 5 tot 7 dagen
  3. CEen eenmalige dosis van een orale corticosteroïde zoals dexamethason
  4. DFysiotherapie van de borstkas
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 4-year-old has had pallor, tiredness, bruising, bone pain and fevers for 3 weeks. What is the most important next step?

  1. AIron supplements for 3 months, then review
  2. BAn urgent full blood count to look for leukaemia
  3. CA course of antibiotics for a viral infection
  4. DReassurance that these are growing pains that will pass with time
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

In family systems theory, what is meant by the "identified patient"?

  1. AThe member whose symptoms are seen as the family's problem
  2. BThe family member who has the most serious physical illness
  3. CThe patient whose identity has been checked against a wristband before treatment
  4. DThe family member who pays for the treatment
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

During a ward community meeting, several patients complain that the ward is too noisy at night. What reflects a therapeutic milieu?

  1. ATell the patients that the rules cannot be changed
  2. BDiscuss the problem openly and involve patients in finding a solution
  3. CAsk the patients to write their complaints down and then do nothing
  4. DEnd the meeting so the complaint is not discussed further
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
94969810010210410635363738394041°F°C104,6 °F? °C

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De temperatuur van een patiënt is 104,6 °F. Reken die om naar graden Celsius T met °C = (°F − 32) × 5/9. Rond af op één decimaal.

104,6 °F
T = °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0021:5504:20t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 21:55 en eindigt om 04:20 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

21:5504:20
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
22 kg10 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 22 kg en krijgt 10 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

22 kg10 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
20k stuks250 mL? mL/h1250 stuks/h

Een infuus bevat 20000 eenheden van een geneesmiddel in 250 mL. Het voorschrift is 1250 eenheden per uur. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h?

20000 stuks/250 mL1250 stuks/h
R = mL/h
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL60 gtt/mL4 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 4 uur met een infuussysteem van 60 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL4 h60 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
100 mg100 mL15 gtt/mL20 mg/h? gtt/min

100 mg van een geneesmiddel is opgelost in 100 mL en wordt op zwaartekracht toegediend via een systeem van 15 gtt/mL. Het voorschrift is 20 mg per uur. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut.

100 mg/100 mL20 mg/h15 gtt/mL
R = gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL70 stuks/kg · 62 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 62 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

70 stuks/kg62 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
250 mg250 mLdobutamine? mL/h60 kg2,5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dobutamine 250 mg in 250 mL. Het voorschrift is 2,5 mcg/kg/min voor een patiënt van 60 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

250 mg/250 mL2,5 mcg/kg/min60 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uursoep180 mLmelk240 mLthee200 mLInfuus100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine175 mLurine225 mLwonddrain120 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de vochtbalans B = intake − output in mL (een negatief antwoord betekent een netto verlies).

soep: 180 mLmelk: 240 mLthee: 200 mLInfuus: 100 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mLurine: 175 mLurine: 225 mLwonddrain: 120 mL
B = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
500 mL→ 50 mL/hstart 07:30ttotaal​ = ? h80 mL/h × 3 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 500 mL start om 07:30 met 80 mL/h. Na 3 uur wordt de snelheid veranderd in 50 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

500 mL80 mL/h · 3 h50 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
lichtmatigernstig

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt na hoofdletsel opent de ogen als er tegen wordt gesproken, praat in zinnen maar is verward en vertoont als beste motorische reactie: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie). Bepaal de GCS en classificeer het hoofdletsel daarmee. Klik op je antwoord.

  1. 1licht
  2. 2matig
  3. 3ernstig
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 88% met extra zuurstof, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,1 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 20SpO₂ 88%O₂SBP 124HR 88AT 37,1 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,26PaCO₂mmHg354573HCO₃⁻mmol/L222632ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,26, PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa) en HCO₃⁻ 32 mmol/L. De primaire stoornis is respiratoire acidose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,26PaCO₂ 73 mmHg (9,7 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Een oefengas toont een metabole alkalose met HCO₃⁻ 39 mmol/L. Gebruik verwachte PaCO₂ = 0,7·HCO₃⁻ + 21 om de verwachte PaCO₂ te vinden.

HCO₃⁻ 39 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet het QT-interval en het R–R-interval op deze regelmatige strip in afleiding II en bereken daarna de voor de frequentie gecorrigeerde waarde (QTc) met de formule van Fridericia QTc = QT/∛RR (beide in seconden). Geef het antwoord in seconden met drie decimalen.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QTc = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpercentageritmeP-toppenPR-intervalQRS-duur

Interpreteer deze strip in afleiding II met de vijf stappen in volgorde: frequentie, ritme, P-toppen, PR-interval, QRS-duur. Bij welke stap vind je de eerste afwijkende bevinding? Klik erop.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1percentage
  2. 2ritme
  3. 3P-toppen
  4. 4PR-interval
  5. 5QRS-duur

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit

Waarom dit het antwoord is

Log-rolling turns the body as a single unit while one person controls the head and neck, protecting a possibly unstable spine.

Antwoord

D · It keeps the head, neck and spine aligned as one unit
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage

Waarom dit het antwoord is

Paracetamol is in many combination products. Taking several at once can push the total over the safe daily maximum and cause liver damage, so patients are taught to check labels.

Antwoord

C · Many cold remedies also contain paracetamol, risking liver damage
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Hold the cane in the right hand, on the stronger side

Waarom dit het antwoord is

The cane is held on the strong side and moved forward with the weak leg, so it shares the weight that the weak leg cannot take. It is kept close to the body for stability.

Antwoord

C · Hold the cane in the right hand, on the stronger side
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns

Waarom dit het antwoord is

Naloxone acts for a shorter time than many opioids, so sedation and respiratory depression can return. Patients are monitored closely, and repeat doses or an infusion may be needed.

Antwoord

C · Naloxone wears off sooner than many opioids, so the opioid effect returns
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”

Waarom dit het antwoord is

Aspirin in children with viral illnesses such as influenza or chickenpox is linked to Reye syndrome. Fluids, rest at home and reporting breathing trouble are correct.

Antwoord

B · “I will give my child aspirin to bring the fever down.”
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Keep the legs level or slightly lowered, not raised

Waarom dit het antwoord is

In arterial disease, gravity helps blood reach the feet, so legs are not elevated. Elevation and compression suit venous disease, and crossing the legs reduces flow further.

Antwoord

A · Keep the legs level or slightly lowered, not raised
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen

Waarom dit het antwoord is

Unopened insulin is refrigerated; in-use pens or vials are usually kept at room temperature for a limited time stated by the manufacturer. Frozen or overheated insulin must be discarded.

Antwoord

A · Unopened insulin is kept in the fridge and must not be frozen
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · Respiratory failure from a myasthenic crisis

Waarom dit het antwoord is

In a myasthenic crisis, weakness of respiratory and bulbar muscles can cause aspiration and respiratory failure. Breathing function is monitored closely and ventilation may be needed.

Antwoord

A · Respiratory failure from a myasthenic crisis
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one

Waarom dit het antwoord is

Digoxin distributes slowly from blood to tissues, so a sample taken too soon after a dose is falsely high. Levels are drawn at least 6–8 hours after a dose, commonly as a trough before the next dose.

Antwoord

B · At least 6–8 hours after a dose, often just before the next one
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Warfarine heeft enkele dagen nodig om zijn volledige antistollende effect te bereiken

Waarom dit het antwoord is

Warfarine blokkeert de aanmaak van nieuwe vitamine K-afhankelijke stollingsfactoren, maar bestaande factoren blijven dagen aanwezig. Heparine wordt daarom overlappend gegeven tot de INR in het streefbereik zit, doorgaans gedurende minstens 24 uur en na minimaal ongeveer 5 dagen.

Antwoord

B · Warfarine heeft enkele dagen nodig om zijn volledige antistollende effect te bereiken
11.Farmacologie

Antwoord: D · INR (prothrombin time)

Waarom dit het antwoord is

Warfarin is monitored with the INR, a standardised prothrombin time. For most indications, such as atrial fibrillation or venous thrombosis, the target is usually 2–3.

Antwoord

D · INR (prothrombin time)
12.Farmacologie

Antwoord: D · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form

Waarom dit het antwoord is

Clopidogrel must be activated by liver enzymes, mainly CYP2C19. Omeprazole inhibits this enzyme and can reduce its antiplatelet effect, so another acid suppressant may be chosen.

Antwoord

D · It inhibits CYP2C19, so less clopidogrel is converted to its active form
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Patient reclined at 45° with the head turned slightly to the left

Waarom dit het antwoord is

With the patient at 45°, the vertical height of the pulsation in the right internal jugular vein above the sternal angle is estimated. A height above about 3–4 cm suggests raised right-sided pressure, as in right heart failure or fluid overload.

Antwoord

B · Patient reclined at 45° with the head turned slightly to the left
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Directly observed therapy with support for barriers to adherence

Waarom dit het antwoord is

Directly observed therapy, where a health worker watches each dose, plus help with practical and social barriers, improves completion and reduces multidrug-resistant TB. Single-drug therapy or interrupted treatment breeds resistance.

Antwoord

B · Directly observed therapy with support for barriers to adherence
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · To match the natural cortisol rhythm and protect the stomach

Waarom dit het antwoord is

Morning dosing mimics the normal early-morning cortisol peak, causes less adrenal suppression and less sleep disturbance. Taking it with food reduces gastric irritation.

Antwoord

B · To match the natural cortisol rhythm and protect the stomach
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low

Waarom dit het antwoord is

In suspected air embolism, the blood lines are clamped at once, the pump stopped, and the patient positioned on the left side with the head down to trap air in the right atrium. Oxygen is given and emergency help called.

Antwoord

B · Clamp the lines and lay the patient left side down, head low
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness

Waarom dit het antwoord is

Infusion-related reactions are most common with the first dose. Premedication, a slow starting rate, close monitoring and readiness to stop the infusion and treat anaphylaxis are standard.

Antwoord

C · An infusion reaction, such as fever, rigors or breathlessness
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help

Waarom dit het antwoord is

Sudden pleuritic chest pain, breathlessness, tachycardia and hypoxia after surgery strongly suggest PE. The nurse supports breathing with oxygen, escalates urgently and prepares for investigations and anticoagulation.

Antwoord

B · Pulmonary embolism; sit up, give oxygen and call for urgent help
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Isotretinoin

Waarom dit het antwoord is

Isotretinoin causes severe birth defects, so pregnancy must be prevented during treatment and for a period afterwards. Paracetamol is the usual analgesic in pregnancy, and levothyroxine should be continued.

Antwoord

A · Isotretinoin
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · De baby huid-op-huid bij de moeder leggen, bedekt, met een mutsje op

Waarom dit het antwoord is

Een temperatuur onder ongeveer 36,5 °C is laag. Huid-op-huidcontact met een deken en een mutsje warmt de baby op. Controleer de temperatuur en glucose opnieuw, want koude-stress verbruikt glucose en kan hypoglykemie veroorzaken. Een bad zou het warmteverlies vergroten.

Antwoord

D · De baby huid-op-huid bij de moeder leggen, bedekt, met een mutsje op
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Een eenmalige dosis van een orale corticosteroïde zoals dexamethason

Waarom dit het antwoord is

Corticosteroïden verminderen de zwelling van de luchtweg bij croup. Bij ernstige stridor in rust wordt verneveld epinefrine toegevoegd. Croup is viraal, dus antibiotica helpen niet.

Antwoord

C · Een eenmalige dosis van een orale corticosteroïde zoals dexamethason
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: B · An urgent full blood count to look for leukaemia

Waarom dit het antwoord is

Pallor (low red cells), bruising (low platelets), infections or fever (abnormal white cells) and bone pain from marrow expansion together suggest leukaemia. An urgent full blood count and blood film are needed.

Antwoord

B · An urgent full blood count to look for leukaemia
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · The member whose symptoms are seen as the family's problem

Waarom dit het antwoord is

Family systems theory sees the family as a unit in which each member affects the others. The "identified patient" carries the symptoms, but the therapy looks at patterns in the whole family.

Antwoord

A · The member whose symptoms are seen as the family's problem
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution

Waarom dit het antwoord is

In a therapeutic milieu, the ward environment itself is used for treatment. Shared decision-making in community meetings builds responsibility, social skills and trust.

Antwoord

B · Discuss the problem openly and involve patients in finding a solution
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: T = 40,3 °C

Temperatuur: °C = (°F − 32) × 5/9 en °F = °C × 9/5 + 32. Trek bij het omrekenen vanuit °F eerst 32 af voordat je vermenigvuldigt en tel bij het omrekenen vanuit °C 32 op nadat je hebt vermenigvuldigd. Een snelle controle: 37 °C is 98,6 °F en elke 1 °C is 1,8 °F.

Trek 32 af

104,6 − 32 = 72,6

Vermenigvuldig met 5/9

T = 72,6·5/9 = 40,33 ≈ 40,3 °C

Antwoord

T = 40,3 °C
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 385 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

21:55 → 24:00 = 125 min

Na middernacht

00:00 → 04:20 = 260 min

Totaal

t = 125 + 260 = 385 min

Antwoord

t = 385 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 220 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

10·22 = 220 mg

Antwoord

D = 220 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: R = 15,63 mL/h

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Concentratie

20000/250 = 80 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1250/80 = 15,63 mL/h

Antwoord

R = 15,63 mL/h
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 63 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

4·60 = 240 min

Druppelsnelheid

R = 250·60/240 = 62,5 ≈ 63 gtt/min

Antwoord

R = 63 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 63 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: R = 5 gtt/min

Dose-based infusions: concentration = amount of drug in the bag/bag volume. Pump rate (mL/h) = dose per hour/concentration, and dose per hour = mL/h × concentration. Convert per-minute doses to per-hour (× 60) and keep the mass units the same (1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg).

Concentratie

100/100 = 1 mg/mL

Volume per uur

20/1 = 20 mL/h

Druppelsnelheid

R = 20·15/60 = 5 gtt/min

Antwoord

R = 5 gtt/min
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,87 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·62 = 4 340 stuks

Volume

V = 4340/5000 = 0,868 ≈ 0,87 mL

Antwoord

V = 0,87 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 9 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250 mg = 250 000 mcg
250 000/250 = 1000 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

2,5·60 = 150 mcg/min
150·60 = 9000 mcg/h

Pompsnelheid

R = 9000/1000 = 9 mL/h

Antwoord

R = 9 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: B = 1100 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale intake

oraal: 180 + 240 + 200 = 620 mL
Infuus: 100·8 = 800 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
totale intake = 1620 mL

Totale output

175 + 225 + 120 = 520 mL

Balans

B = 1620 − 520 = 1100 mL

Antwoord

B = 1100 mL

Positief: er ging meer vocht in dan eruit.

34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 8,2 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

80·3 = 240 mL
500 − 240 = 260 mL over

Tweede deel

260/50 = 5,2 h

Totale tijd

t = 3 + 5,2 = 8,2 h

Antwoord

t = 8,2 h

Dat is ongeveer 8 h 12 min, dus de zak is rond 15:42 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Scoor elk gebied

E: opent de ogen als er tegen wordt gesproken → 3
V: praat in zinnen maar is verward → 4
M: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie) → 4

Optellen

GCS = 3 + 4 + 4 = 11

Ernst

GCS 11 → matig

Antwoord

matig
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 88% → 3
met zuurstof → 2
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,1 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 3 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 = 5
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: gedeeltelijk gecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,26: acidemie (onder 7,35)
PaCO₂ 73 mmHg: hoog (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

gedeeltelijk gecompenseerd

Antwoord

gedeeltelijk gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 48,3 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

0,7·39 + 21 = 48,3 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 48,3 mmHg

De stijging heeft een grens: PaCO₂ komt door compensatie alleen zelden boven ongeveer 55 mmHg.

39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QTc = 0,473 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

QT = 11,5 × 0,04 = 0,46 s
RR = 23 × 0,04 = 0,92 s

Formule van Fridericia

QTc = 0,46/∛0,92 = 0,46/0,9726 = 0,473 s

Antwoord

QTc = 0,473 s

Boven de gebruikelijke grenzen voor zowel mannen (ongeveer 0,45 s) als vrouwen (ongeveer 0,46 s): verlengd. (473 ms)

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QRS-duur

Vijf stappen voor elke strip: 1. frequentie (300- of 1500-methode, of de 6-secondenmethode bij onregelmatig); 2. ritme: zijn de R–R-intervallen gelijk; 3. P-toppen: aanwezig, positief in afleiding II, één vóór elk QRS en allemaal gelijk; 4. PR-interval: 0,12–0,20 s en constant; 5. QRS-duur: onder 0,12 s. Benoem het ritme pas na de vijf stappen. Een normaal sinusritme voldoet aan alle vijf: 60–100/min, regelmatig, positieve P vóór elk QRS, PR 0,12–0,20 s, QRS onder 0,12 s.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 17 kleine hokjes, 1500 ÷ 17 ≈ 88 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,68 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Eerste afwijkende stap

QRS-duur → sinusritme met breed QRS

Antwoord

QRS-duur

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions