Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

During a manual blood pressure measurement in an adult, which point is usually recorded as the diastolic pressure?

  1. AWhen the first clear tapping sound is heard
  2. BWhen the sounds become loudest
  3. CWhen the sounds disappear completely
  4. DWhen the cuff is fully deflated
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Welke bevinding wijst op beginnende decubitus categorie 1?

  1. AEen open blaar met rode bodem
  2. BIntacte huid met niet-wegdrukbare roodheid boven een benig uitsteeksel
  3. CBlootliggend bot of pees
  4. DVolledig huidverlies met zichtbaar vet maar zonder blootliggend bot
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Welke handelwijze met injectieflacons en spuiten is veilig?

  1. AEen spuit hergebruiken als er een nieuwe naald op wordt gezet
  2. BDezelfde spuit bij twee patiënten gebruiken als hij is doorgespoeld
  3. CEen naald in de rubberen stop van de flacon laten zitten voor later gebruik
  4. DElke keer dat een flacon wordt aangeprikt een nieuwe steriele naald en spuit gebruiken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient about care of a surgical incision at home. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
  2. B“I will call the clinic if I get a fever or more pain around the wound.”
  3. C“I will wash my hands with soap before I touch or change the dressing.”
  4. D“I will keep the dressing clean and dry as I was shown.”
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient taking lithium has vomiting, diarrhea and a new coarse tremor. What should the nurse do?

  1. AReassure the patient that a coarse tremor is expected at first
  2. BGive the dose with food to reduce the stomach upset
  3. CEncourage the patient to cut down on salt and fluids
  4. DHold the next dose and report for an urgent lithium level
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient is deteriorating quickly. The nurse has called the provider twice, but the provider has not come. What is the best action?

  1. AAsk the patient’s family to call the provider
  2. BWait another hour and call the provider again
  3. CDocument the concern and continue routine care
  4. DActivate the rapid response team
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A nurse gives a patient analgesia for post-operative pain. What should be done next?

  1. AAssume the pain has gone if the patient is quiet and has their eyes closed
  2. BWait until the next shift before asking the patient about the pain
  3. CGive a second analgesic straight away just in case
  4. DReassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why must severe chronic hyponatraemia be corrected slowly?

  1. AFast correction causes severe hypoglycaemia and seizures in most patients
  2. BSodium given quickly causes immediate cardiac arrest
  3. CFast correction makes the kidneys stop producing urine
  4. DToo-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Which IV fluid can be given through the same line as a red cell transfusion?

  1. A5% dextrose in water
  2. B0,45% sodium chloride
  3. CLactated Ringer's (Hartmann's) solution
  4. D0,9% sodium chloride
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A frail older adult in a nursing home has been drinking very little during a heat wave. She is confused, and her sodium is 158 mEq/L. Which treatment would the nurse expect?

  1. AStrict fluid restriction to below 800 mL a day
  2. BRapid infusion of 3% saline to raise the volume
  3. CGradual replacement of free water over many hours
  4. DA loop diuretic to remove the extra sodium quickly
11.FarmacologieGemiddeld

How is adenosine given for supraventricular tachycardia?

  1. AAs a tablet under the tongue
  2. BAs an intramuscular injection into the outer thigh muscle
  3. CAs a rapid IV push followed by a fast saline flush
  4. DAs a slow infusion over one hour
12.FarmacologieMoeilijk

A breastfeeding mother needs a mild analgesic. Which drug is generally considered compatible with breastfeeding?

  1. ACodeine (as co-codamol)
  2. BAspirin
  3. CPethidine (meperidine)
  4. DParacetamol (acetaminophen)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

How does digoxin help a patient with atrial fibrillation and heart failure?

  1. AIt dissolves clots that have formed in the left atrium
  2. BIt slows AV node conduction and increases contractility
  3. CIt lowers potassium to stabilise the heart
  4. DIt speeds conduction through the AV node to the ventricles
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

An adult inhales a peanut while laughing and now has a persistent cough and wheeze on one side. Where is the peanut most likely to have lodged?

  1. AThe oesophagus
  2. BThe left main bronchus
  3. CThe nasal cavity
  4. DThe right main bronchus
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has radioactive iodine treatment for hyperthyroidism. Which advice is correct?

  1. AStay in strict isolation in hospital for several months
  2. BLimit close contact with children and pregnant women for a time
  3. CThere are no precautions, because the dose is tiny
  4. DStart breastfeeding again the next day
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

After a stroke, a patient suddenly cries or laughs at odd moments. They say they do not feel sad. Which response is most appropriate?

  1. AAsk the doctor for a sedative to stop the outbursts
  2. BExplain that this is emotional lability after stroke and help the family understand
  3. CIgnore it, because it shows that the patient is seeking attention from the staff
  4. DTell the patient that crying will slow their recovery
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Which nerve is at risk if the arm is poorly padded at the elbow during surgery?

  1. AUlnar nerve
  2. BSciatic nerve
  3. CFacial nerve
  4. DFemoral nerve
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

On day 3 after laparoscopic cholecystectomy, a patient has abdominal pain, fever and mild jaundice, and green fluid is draining from the drain. What is most likely?

  1. AA bile leak
  2. BUrinary retention
  3. CNormal post-operative drainage
  4. DA wound haematoma
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A woman says she uses cannabis daily to manage nausea in pregnancy. What is the best nursing response?

  1. AAdvise her to switch to tobacco instead
  2. BExplain the risks without judgement and offer safer treatments
  3. CRefuse to continue her care until she stops
  4. DTell her that cannabis is a natural remedy and safe in pregnancy
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

Een vrouw met vroeggeboorte-vliesbreuk bij 31 weken heeft nu een temperatuur van 38,3 °C, een basale foetale hartfrequentie van 175 slagen/min en een drukpijnlijke baarmoeder. Wat is het meest waarschijnlijk?

  1. AVena-cavacompressiesyndroom
  2. BNormale bevindingen na vliesbreuk
  3. CPlacenta praevia
  4. DIntra-amniotische infectie (chorioamnionitis)
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Een kind met een bekende eiallergie moet een griepvaccin krijgen. Welke uitspraak weerspiegelt de meest actuele richtlijn?

  1. AEiallergie alleen is over het algemeen geen reden meer om griepvaccinatie te onthouden
  2. BHet kind heeft eerst een huidtest met het vaccin nodig
  3. CHet vaccin mag nooit worden gegeven aan iemand met een eiallergie
  4. DHet kind moet op twee afzonderlijke dagen een halve dosis krijgen, met observatie na elke dosis
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A child with extensive burns is receiving IV fluid resuscitation. Which finding best shows that fluid replacement is adequate?

  1. AThe burned skin looks less red and the blisters are smaller
  2. BThe child is asking for a drink
  3. CA urine output of about 1 mL/kg per hour
  4. DThe blood pressure is in the high range
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

Welke factor is een van de sterkste voorspellers van toekomstige suïcide?

  1. AEen sterk religieus geloof hebben
  2. BEen eerdere suïcidepoging
  3. CGetrouwd zijn
  4. DEen stabiele baan hebben
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënte met PTSS lijkt plotseling doodsbang, staart en ademt snel, en zegt dat ze "weer daar" is. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ARustig praten, haar naam gebruiken en grounding-technieken gebruiken om haar aandacht naar het heden te brengen
  2. BDe kamer verlaten zodat ze alleen kan kalmeren
  3. CHaar direct vragen elk detail van het trauma te beschrijven zodat ze de herinnering kan verwerken
  4. DHaar plotseling van achteren aanraken om haar aandacht te krijgen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
172,724 gtt/min? gtt/minafronden op 1 gtt/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een berekening van de druppelsnelheid geeft 172,724 gtt/min. De regel in deze oefening is dat druppelsnelheden worden afgerond op hele druppels. Welke waarde x noteer je?

172,724 gtt/min
x = gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
½ fl oz? mL2½ tsp? mL4 tbsp? mL2 kopjes? mLΣ = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Tijdens een dienst neemt een patiënt ½ fl oz van sap, 2½ tsp van hoestdrank, 4 tbsp van vloeibare aanvulling, 2 kopjes van thee in. Bepaal met de gegeven equivalenten de totale orale inname V in mL.

1 fl oz = 30 mL1 tsp = 5 mL1 tbsp = 15 mL1 kopje = 8 fl oz = 240 mL
V = mL
27.DosisberekeningenGemiddeld
18 kg7,5 mg/kgD = ? mg

Een patiënt weegt 18 kg en krijgt 7,5 mg/kg als eenmalige dosis voorgeschreven. Bereken de dosis D in mg.

18 kg7,5 mg/kg
D = mg
28.DosisberekeningenMoeilijk
47 kg156 cmBSA = √(h·w/3600)250 mg/m²D = ? mg

Een patiënt is 156 cm lang en weegt 47 kg. Het voorschrift is 250 mg/m². Bereken met de formule van Mosteller BSA = √(lengte (cm) × gewicht (kg)/3600) de dosis D in mg.

156 cm47 kg250 mg/m²
D = mg
29.InfuussnelhedenGemiddeld
870 mLover? mL/h3 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 6 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 870 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Op welke snelheid R in mL/h moet de pomp opnieuw worden ingesteld?

1500 mL / 6 hna 3 h: 870 mL
R = mL/h
30.InfuussnelhedenMoeilijk
310 mLover? mL/h2 h over

Er is 1500 mL voorgeschreven in 12 uur. Na 10 uur zie je dat er nog 310 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

1500 mL / 12 hna 10 h: 310 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
250 stuks250 mLkortwerkende insuline? mL/h5 stuks/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus bevat 250 eenheden kortwerkende insuline in 250 mL. Het voorschrift is 5 eenheden/h. Bereken de pompsnelheid R in mL/h. Rond af op één decimaal.

250 stuks/250 mL5 stuks/h
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h87 kg5 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 5 mcg/kg/min voor een patiënt van 87 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL5 mcg/kg/min87 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 8 uurgelatinepudding120 mLsap100 mLInfuus60 mL/h × 8 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine425 mLurine325 mLurine325 mLwonddrain30 mLbraaksel150 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 8 uur. De patiënt weegt 85 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

85 kg8 hurine: 425 mLurine: 325 mLurine: 325 mLwonddrain: 30 mLbraaksel: 150 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 80 mL/hstart 15:30ttotaal​ = ? h120 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 15:30 met 120 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 80 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL120 mL/h · 4 h80 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels; IV-therapie of zoutslot: ja; looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geruststellendmatig afwijkendlaag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). 5 minuten na de geboorte heeft een oefenpasgeborene blauwe of bleke huid over het hele lichaam, een hartfrequentie van 90/min, een grimas bij prikkeling, enige flexie van de armen en benen en langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen. Bepaal de Apgarscore en klik op hoe de score wordt geïnterpreteerd.

  1. 1geruststellend
  2. 2matig afwijkend
  3. 3laag
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 16 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 16 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 35% zuurstof, PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa) en PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 35%PaO₂ 87 mmHg (11,6 kPa)PaCO₂ 36 mmHg (4,8 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mVsinustachycardiesinusbradycardieeerstegraads AV-bloknormaal sinusritme

Interpreteer deze ritmestrip in afleiding II. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1sinustachycardie
  2. 2sinusbradycardie
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4normaal sinusritme
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type IIderdegraads (compleet) AV-blokeerstegraads AV-bloktweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

Deze strip in afleiding II toont een geleidingsprobleem tussen de boezems en de kamers. Welk ritme is het? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type II
  2. 2derdegraads (compleet) AV-blok
  3. 3eerstegraads AV-blok
  4. 4tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · When the sounds disappear completely

Waarom dit het antwoord is

The first clear sound marks the systolic pressure; in adults the point at which the sounds disappear (phase 5) is recorded as diastolic.

Antwoord

C · When the sounds disappear completely
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid boven een benig uitsteeksel

Waarom dit het antwoord is

Categorie 1 is intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid. Categorie 2 is gedeeltelijk huidverlies zoals een blaar; categorieën 3 en 4 gaan dieper.

Antwoord

B · Intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid boven een benig uitsteeksel
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Elke keer dat een flacon wordt aangeprikt een nieuwe steriele naald en spuit gebruiken

Waarom dit het antwoord is

Naalden en spuiten zijn voor eenmalig gebruik. Een gebruikte spuit kan een flacon besmetten, en uitbraken van hepatitis zijn in verband gebracht met hergebruik van spuiten. Eendosisflacons worden voor één patiënt gebruikt en meerdosisflacons worden zo mogelijk aan één patiënt toegewezen.

Antwoord

D · Elke keer dat een flacon wordt aangeprikt een nieuwe steriele naald en spuit gebruiken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”

Waarom dit het antwoord is

Increasing redness, purulent drainage, fever and worsening pain are signs of surgical site infection and should be reported promptly. Waiting a month could allow the infection to spread.

Antwoord

A · “If the wound gets red and drains pus, I will wait for my appointment next month.”
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Hold the next dose and report for an urgent lithium level

Waarom dit het antwoord is

Vomiting, diarrhea and a coarse tremor suggest lithium toxicity. The nurse holds the dose and reports so a serum level can be checked; low salt or fluid intake raises lithium levels further.

Antwoord

D · Hold the next dose and report for an urgent lithium level
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Activate the rapid response team

Waarom dit het antwoord is

Nurses can call the rapid response team directly when a patient is deteriorating. The nurse also informs the charge nurse and follows the chain of command about the provider’s lack of response.

Antwoord

D · Activate the rapid response team
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work

Waarom dit het antwoord is

The effect of analgesia should be reassessed when it is expected to work, with side effects such as sedation and breathing checked. The result is documented and the plan adjusted.

Antwoord

D · Reassess the pain and any side effects once the drug has had time to work
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain

Waarom dit het antwoord is

In chronic hyponatraemia brain cells adapt to the low tonicity. A rapid rise in sodium draws water out too fast and can cause osmotic demyelination, so the correction rate is limited and sodium is checked often.

Antwoord

D · Too-rapid correction can cause osmotic demyelination in the brain
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · 0,9% sodium chloride

Waarom dit het antwoord is

Only 0,9% sodium chloride is used with red cells. Dextrose solutions can cause hemolysis, and lactated Ringer's contains calcium, which can cause clotting in the citrated blood. Drugs are never added to blood products.

Antwoord

D · 0,9% sodium chloride
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Gradual replacement of free water over many hours

Waarom dit het antwoord is

Older adults have a reduced sense of thirst and easily develop hypernatremia from water loss. Free water is replaced gradually, because lowering sodium too quickly can cause cerebral edema. Hypertonic saline and fluid restriction would make it worse.

Antwoord

C · Gradual replacement of free water over many hours
11.Farmacologie

Antwoord: C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush

Waarom dit het antwoord is

Adenosine must reach the heart quickly, so it is pushed rapidly into a large vein and flushed. Patients are warned about brief flushing, chest tightness and a short pause in the heartbeat.

Antwoord

C · As a rapid IV push followed by a fast saline flush
12.Farmacologie

Antwoord: D · Paracetamol (acetaminophen)

Waarom dit het antwoord is

Paracetamol passes into milk in small amounts and is widely regarded as safe. Codeine can cause dangerous opioid levels in babies of ultra-rapid metaboliser mothers, aspirin carries a Reye's risk and pethidine's metabolite accumulates in infants.

Antwoord

D · Paracetamol (acetaminophen)
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · It slows AV node conduction and increases contractility

Waarom dit het antwoord is

Digoxin inhibits the Na⁺/K⁺-ATPase, raising intracellular calcium and contractility, and increases vagal tone, slowing AV conduction and the ventricular rate. It controls symptoms but does not reduce stroke risk, so anticoagulation is still needed in AF.

Antwoord

B · It slows AV node conduction and increases contractility
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: D · The right main bronchus

Waarom dit het antwoord is

Inhaled foreign bodies most often enter the right main bronchus and right lower lobe, because the right bronchus is wider, shorter and more vertical. Signs include a unilateral wheeze, reduced breath sounds and recurrent infection. Bronchoscopy is used for removal.

Antwoord

D · The right main bronchus
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Limit close contact with children and pregnant women for a time

Waarom dit het antwoord is

After radioiodine, patients are advised to limit close and prolonged contact, especially with young children and pregnant women, for a period set by the department. It is contraindicated in pregnancy and breastfeeding.

Antwoord

B · Limit close contact with children and pregnant women for a time
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: B · Explain that this is emotional lability after stroke and help the family understand

Waarom dit het antwoord is

Emotional lability (pseudobulbar affect) is common after stroke: crying or laughter does not match the person's mood. Explaining it, staying calm and gently distracting the patient helps. True depression is also common and should be screened for separately.

Antwoord

B · Explain that this is emotional lability after stroke and help the family understand
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · Ulnar nerve

Waarom dit het antwoord is

The ulnar nerve runs superficially at the elbow and is a common site of positioning injury. Careful padding and avoiding pressure on the elbow help prevent numbness and weakness of the hand.

Antwoord

A · Ulnar nerve
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: A · A bile leak

Waarom dit het antwoord is

Bile leakage from the cystic duct or a duct injury causes pain, fever and sometimes jaundice, with bile in the drain. It needs urgent surgical review and often ERCP and stenting.

Antwoord

A · A bile leak
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: B · Explain the risks without judgement and offer safer treatments

Waarom dit het antwoord is

Cannabis in pregnancy is associated with low birth weight and possible effects on brain development. The nurse discusses the risks without judgement, offers safer antiemetics and support and continues care.

Antwoord

B · Explain the risks without judgement and offer safer treatments
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Intra-amniotische infectie (chorioamnionitis)

Waarom dit het antwoord is

Koorts bij de moeder, foetale tachycardie, drukpijn van de baarmoeder en soms stinkend vruchtwater wijzen op een intra-amniotische infectie. Dit moet snel worden gemeld, met antibiotica volgens voorschrift en een plan voor de geboorte.

Antwoord

D · Intra-amniotische infectie (chorioamnionitis)
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Eiallergie alleen is over het algemeen geen reden meer om griepvaccinatie te onthouden

Waarom dit het antwoord is

Richtlijnen in veel landen stellen nu dat kinderen met een eiallergie griepvaccins in de routinesetting kunnen krijgen, omdat het ovalbuminegehalte erg laag is. Volg voor specifieke gevallen de actuele nationale richtlijn.

Antwoord

A · Eiallergie alleen is over het algemeen geen reden meer om griepvaccinatie te onthouden
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · A urine output of about 1 mL/kg per hour

Waarom dit het antwoord is

Urine output, usually measured by catheter, is the main guide to fluid resuscitation in burns. In children, an output of about 1 mL/kg/hour suggests adequate perfusion; fluids are adjusted to keep it in the target range.

Antwoord

C · A urine output of about 1 mL/kg per hour
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · Een eerdere suïcidepoging

Waarom dit het antwoord is

Een eerdere poging verhoogt het risico sterk. Andere risicofactoren zijn een psychische stoornis, middelengebruik, hopeloosheid, toegang tot dodelijke middelen, recent verlies en sociaal isolement. Sociale steun en redenen om te leven zijn beschermend.

Antwoord

B · Een eerdere suïcidepoging
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Rustig praten, haar naam gebruiken en grounding-technieken gebruiken om haar aandacht naar het heden te brengen

Waarom dit het antwoord is

Tijdens een flashback helpt grounding (oriënteren op het heden, de zintuigen gebruiken, rustige geruststelling) de patiënte om weer contact met de werkelijkheid te krijgen. Gedetailleerd traumawerk hoort bij geplande therapie, en plotselinge aanraking kan beangstigend zijn.

Antwoord

A · Rustig praten, haar naam gebruiken en grounding-technieken gebruiken om haar aandacht naar het heden te brengen
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: x = 173 gtt/min

Afronden: kijk naar het cijfer direct na de plaats waarop je afrondt: 5 of meer rondt naar boven af, 4 of minder laat het cijfer ongewijzigd. Rond alleen het eindantwoord af, nooit de tussenstappen. Gebruikelijke tentamenregels: volumes van 1 mL of meer op tienden, volumes onder 1 mL op honderdsten, druppelsnelheden op hele druppels en gewichten op één decimaal; volg altijd de regel die de vraag noemt.

Cijfer op de plaats van de enen

172.724 → 2

Alleen het volgende cijfer beslist

172.724 → 7
7 is 5 of meer, dus rond 2 naar boven af.
De cijfers daarna (24) tellen niet mee: rond één keer af, nooit stap voor stap.

Rond af

x = 173 gtt/min

Antwoord

x = 173 gtt/min
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: V = 567,5 mL

Huishoudelijke maten en gewicht: verpleegkundige tentamens gebruiken afgeronde equivalenten: 1 theelepel (tl) = 5 mL, 1 eetlepel (el) = 15 mL = 3 tl, 1 vloeibare ounce (fl oz) = 30 mL = 2 el en 1 kopje (cup) = 8 fl oz = 240 mL. Voor gewicht geldt 1 kg = 2,2 lb en 1 lb = 16 oz; voor lengte 1 inch = 2,54 cm. Zet de omrekening zo op dat de eenheid die je niet wilt tegen elkaar wegvalt.

Elk item in mL

½ fl oz = 0,5·30 = 15 mL
2½ tsp = 2,5·5 = 12,5 mL
4 tbsp = 4·15 = 60 mL
2 kopjes = 2·240 = 480 mL

Optellen

V = 15 + 12,5 + 60 + 480 = 567,5 mL

Antwoord

V = 567,5 mL
27.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 135 mg

Dosisberekening: de toe te dienen hoeveelheid is de voorgeschreven dosis gedeeld door de beschikbare sterkte, maal de hoeveelheid waarin die zit: hoeveelheid = (voorgeschreven dosis/sterkte) × volume. Gebruik altijd dezelfde eenheden (reken eerst g om naar mg, mg naar mcg) en controleer of de uitkomst logisch is.

Dosis

7,5·18 = 135 mg

Antwoord

D = 135 mg
28.Dosisberekeningen

Antwoord: D = 356,8 mg

Body-surface-area dosing: many cytotoxic and some paediatric doses are prescribed per square metre of body surface area: dose (mg) = dose per m² × BSA (m²). The Mosteller formula estimates BSA = √(height (cm) × weight (kg)/3600).

Lichaamsoppervlak

BSA = √(156·47/3600) = √2,037 = 1,427 m²

Dosis

D = 250·1,427 = 356,8 mg

Antwoord

D = 356,8 mg
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 290 mL/h

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/6 = 250 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 870/3 = 290 mL/h

Antwoord

R = 290 mL/h

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 24 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

1500/12 = 125 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 310/2 = 155 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (155 − 125)/125·100% = 24%

Antwoord

Δ = 24%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 5 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

250/250 = 1 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 5/1 = 5 mL/h

Antwoord

R = 5 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 16,3 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

5·87 = 435 mcg/min
435·60 = 26100 mcg/h

Pompsnelheid

R = 26100/1600 = 16,31 ≈ 16,3 mL/h

Antwoord

R = 16,3 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,58 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

425 + 325 + 325 = 1075 mL

Per kilogram per uur

U = 1075/(85·8) = 1,581 ≈ 1,58 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,58 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 10,5 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL over

Tweede deel

520/80 = 6,5 h

Totale tijd

t = 4 + 6,5 = 10,5 h

Antwoord

t = 10,5 h

Dat is ongeveer 10 h 30 min, dus de zak is rond 02:00 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 90

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: ja → 25
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: houdt zich vast aan meubels → 30
IV-therapie of zoutslot: ja → 20
looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel → 0
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 25 + 15 + 30 + 20 + 0 + 0 = 90

Antwoord

MFS = 90
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: matig afwijkend

Apgarscore: vijf tekens, elk gescoord met 0, 1 of 2, gecontroleerd 1 en 5 minuten na de geboorte. Appearance (kleur): blauw of bleek 0, roze lichaam met blauwe extremiteiten 1, overal roze 2. Pulse: afwezig 0, onder 100/min 1, 100/min of meer 2. Grimace (reflexprikkelbaarheid): geen 0, grimas 1, huilen, hoesten of niezen 2. Activity (tonus): slap 0, enige flexie 1, actieve bewegingen 2. Respiration: afwezig 0, langzaam of onregelmatig met zwak huilen 1, goed met krachtig huilen 2. Een totaal van 7–10 stelt gerust, 4–6 is matig afwijkend en 0–3 is laag.

Scoor elk teken

Appearance: blauwe of bleke huid over het hele lichaam → 0
Hartslag: 90/min → 1
Grimace: een grimas bij prikkeling → 1
Activiteit: enige flexie van de armen en benen → 1
Respiration: langzame, onregelmatige ademhaling met zwak huilen → 1

Optellen

APGAR = 0 + 1 + 1 + 1 + 1 = 4

Interpretatie

4 → matig afwijkend

Antwoord

matig afwijkend

Bij een score onder 7 na 5 minuten wordt de score meestal elke 5 minuten herhaald tot 20 minuten.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 32 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·16 + 8 = 32 mmHg
worpafstand: 30–34 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 32 mmHg
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 117,5 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,35·713 − 36/0,8 = 249,5 − 45 = 204,5 mmHg

Gradiënt

A–a = 204,5 − 87 = 117,5 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 117,5 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: eerstegraads AV-blok

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 24 kleine hokjes, 1500 ÷ 24 ≈ 63 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,96 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,24 s, constant, langer dan 0,20 s.
5. QRS: 0,10 s, smal (onder 0,12 s).

Interpretatie

eerstegraads AV-blok

Antwoord

eerstegraads AV-blok
40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: tweedegraads AV-blok type II

AV-blokken: zet de P-toppen uit en controleer op welke een QRS volgt. Eerstegraads: elke P wordt geleid, PR constant en boven 0,20 s. Tweedegraads type I (Mobitz I, Wenckebach): het PR wordt van slag tot slag langer totdat één P-top niet wordt geleid, waarna de cyclus opnieuw begint (groepsslagen). Tweedegraads type II (Mobitz II): het PR van de geleide slagen blijft constant en P-toppen worden plotseling niet geleid; het QRS is vaak breed. Derdegraads (compleet) blok: P-toppen en QRS-complexen zijn elk regelmatig maar onafhankelijk, het PR wisselt willekeurig en de atriale frequentie is hoger dan de ontsnappingsfrequentie (junctioneel 40–60/min met een smal QRS, ventriculair 20–40/min met een breed QRS). Een 2:1-blok kan op één strip niet als type I of type II worden benoemd.

Vijf stappen

1. Frequentie: 5 QRS-complexen in 6 s, × 10 = 50 per minuut.
2. Ritme: de P-toppen zijn regelmatig; R–R is regelmatig behalve bij een lange pauze waar een QRS ontbreekt.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,80 s, 75 per minuut); op één P op de 4 volgt geen QRS.
4. PR-interval: constant op 0,20 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,14 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

tweedegraads AV-blok type II

Antwoord

tweedegraads AV-blok type II

Type II- en derdegraadsblokken kunnen plotseling verergeren, daarom rangschikken leerboeken ze als ernstiger dan type I.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions