Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Welke maatregel helpt diepe veneuze trombose bij ziekenhuispatiënten te voorkomen?

  1. ADe benen over elkaar slaan tijdens het zitten
  2. BVocht beperken
  3. CVroeg mobiliseren en beenoefeningen
  4. DDe patiënt zo lang mogelijk in bed houden
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

A patient with diabetes has had foot-care teaching. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A"I'll wear shoes that fit well and never walk barefoot."
  2. B"I'll dry carefully between my toes after washing."
  3. C"I'll check my feet every day, using a mirror if needed."
  4. D"I'll soak my feet in hot water every evening."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A patient is booked for an MRI scan. What must the nurse check beforehand?

  1. AWhether the patient’s blood glucose has been in the normal range today
  2. BWhether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
  3. CWhether the patient has had a hearing test this year
  4. DWhether the patient has eaten a large meal recently
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

Welke handeling voorkomt het best een fout met de verkeerde toedieningsweg bij een epiduraal infuus?

  1. ADe epidurale lijn etiketteren en op een eigen, speciale pomp laten lopen
  2. BAlle lijnen aan elkaar plakken om ze netjes te houden
  3. CHetzelfde pomptype en dezelfde slangen gebruiken voor alle infusen van de patiënt
  4. DEen vrije intraveneuze poort gebruiken als de epidurale poort verstopt raakt
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient has a new plaster cast that is still drying. How should the nurse handle it?

  1. AWith the palms of the hands, not the fingertips
  2. BBy resting it directly on a hard surface
  3. CWith the fingertips, pressing firmly to test it
  4. DBy covering it tightly with a plastic sheet
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A patient has a new spinal cord injury at C4. Which assessment is the priority?

  1. ABowel sounds in all four abdominal quadrants
  2. BBreathing effort and ability to cough
  3. CSkin over the sacrum and heels
  4. DAbility to feed themselves
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

For a patient in skin traction on the leg, which is correct?

  1. AThe weights rest on the floor overnight
  2. BThe weights are removed whenever the patient feels uncomfortable
  3. CThe rope is tied to the bed frame to keep it still
  4. DThe weights hang freely and do not rest on the bed or floor
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met een centraalveneuze katheter wordt plotseling kortademig en hypotensief terwijl de lijn wordt losgekoppeld met de patiënt rechtop zittend. Welke complicatie is het waarschijnlijkst?

  1. AHypoglykemie
  2. BFlebitis
  3. CLongontsteking
  4. DLuchtembolie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient on a heparin infusion has an aPTT below the target range on the protocol. What should the nurse do?

  1. AContinue the same rate and recheck the aPTT in a few days
  2. BStop the infusion and give protamine sulfate as quickly as possible
  3. CAdjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
  4. DSwitch the infusion to oral warfarin without a prescription
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A healthy woman at 10 weeks of pregnancy has a slightly low TSH with a normal free T4 and no symptoms. What is the most likely explanation?

  1. AThe result shows severe primary hypothyroidism
  2. BhCG stimulates the thyroid in early pregnancy
  3. CShe has pituitary failure from the pregnancy
  4. DShe has developed Graves disease in pregnancy
11.FarmacologieGemiddeld

How many micrograms are in 0,5 mg?

  1. A500 micrograms
  2. B5000 micrograms
  3. C50 micrograms
  4. D5 micrograms
12.FarmacologieMoeilijk

A patient with diabetic ketoacidosis is about to start an IV insulin infusion. Serum potassium is 3,1 mmol/L (mEq/L). Why is this a concern?

  1. AInsulin raises potassium further and can cause cardiac arrest, so the infusion is given faster
  2. BLow potassium makes insulin ineffective, so a higher dose is needed
  3. CPotassium has no link with insulin, so the infusion is started as planned
  4. DInsulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

After an acute coronary syndrome, a patient with a normal cholesterol level is prescribed a high-intensity statin. Why?

  1. AStatins are needed only if the cholesterol level is very high
  2. BStatins work as painkillers for chest pain
  3. CStatins reduce further events whatever the starting cholesterol
  4. DStatins are given after an ACS mainly to lower the blood pressure
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

A patient being treated for infective endocarditis of the mitral valve suddenly develops slurred speech and weakness of the right arm. What is the most likely cause?

  1. ALow blood glucose from a reduced appetite
  2. BA migraine aura triggered by the fever
  3. CAn embolus from a valve vegetation causing a stroke
  4. DA side effect of the IV antibiotic on the nerves
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A stroke patient with dysphagia has been started on a modified diet. Which action best reduces the risk of aspiration?

  1. AFeed quickly so the patient does not tire during the meal
  2. BGive fluids through a straw so they flow more slowly
  3. CSit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
  4. DLay the patient flat straight after meals so they can rest and digest
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient with motor neurone disease reports morning headaches, poor sleep and sleepiness during the day. What do these symptoms suggest?

  1. ANormal tiredness that needs no specific action
  2. BA side effect of riluzole, which should be stopped straight away by the nurse
  3. CWeak breathing at night, so a review for ventilation support
  4. DLow mood, which should be treated with an antidepressant first
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

How should a patient with facial burns usually be positioned?

  1. ALying flat with the head lower than the feet
  2. BLying face down on the pillow to protect the airway
  3. CIn any position that keeps the face covered
  4. DWith the head of the bed raised to reduce swelling
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

Op dag 3 na een heupoperatie raakt een oudere patiënt acuut verward, met wisselende aandacht en agitatie. Wat moet de verpleegkundige als eerste doen?

  1. ADe familie vragen de patiënt mee naar huis te nemen zodat die kan bijkomen
  2. BZoeken naar oorzaken zoals hypoxie, infectie, pijn of medicatie, en escaleren
  3. CAannemen dat het dementie is en het zorgplan ongewijzigd voortzetten
  4. DDe patiënt fixeren en direct een grote dosis sedativum geven
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

Een pasgeborene ziet er op 18 uur oud geel uit. Wat wijst dit aan?

  1. AEen normaal effect van vitamine K
  2. BNormale fysiologische icterus waarvoor geen verdere actie nodig is
  3. CBorstmelkicterus
  4. DPathologische icterus die snel beoordeeld moet worden
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A pregnant woman with chronic hypertension takes lisinopril. Why should the nurse alert the prescriber?

  1. AACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
  2. BLisinopril is the first-choice antihypertensive in pregnancy
  3. CACE inhibitors cause neural tube defects only in the third trimester
  4. DLisinopril will cause her blood pressure to rise in pregnancy
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Na een injectie staat een kind van 4 jaar erop een pleister op de plek te krijgen. Wat verklaart dit?

  1. AKleuters zijn bang voor lichamelijk letsel en denken soms dat hun binnenste kan weglekken
  2. BKleuters begrijpen anatomie goed en willen de plek schoon houden
  3. CHet kind is allergisch voor de injectie
  4. DHet kind doet moeilijk en moet worden genegeerd
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

A 3-month-old is gaining weight poorly. The mother says she adds extra water to the formula to make each tin last longer. Besides poor growth, what serious complication is the nurse concerned about?

  1. AVitamin K deficiency bleeding from the extra water
  2. BHigh blood glucose from the sugar in the diluted formula, causing diabetes
  3. CLow sodium from water intoxication, which can cause seizures
  4. DHigh sodium from too much powder, which causes dehydration
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient who has taken lithium for 3 years reports tiredness, weight gain, feeling cold and constipation. Which problem should be checked?

  1. AHypothyroidism
  2. BHyperthyroidism
  3. CSerotonin syndrome
  4. DAgranulocytosis
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

A 6-month-old has a spiral fracture of the arm. The parents say he "rolled off the sofa". The nurse also notices bruises of different colours on his back. What is the most appropriate action?

  1. AReport the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
  2. BAccept the parents' explanation, because babies often fall
  3. CTell the parents that the nurse knows they are abusing the child
  4. DDischarge the child quickly so that the parents do not become angry and stop bringing him for medical care
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111207:40?7:40 PM9:40 AM7:40 AM6:40 AM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 07:40 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

07:40
  1. 17:40 PM
  2. 29:40 AM
  3. 37:40 AM
  4. 46:40 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
1 tsp · 3/dag · 7 d? × 150 mL1 tsp = 5 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een recept luidt 1 tsp van een orale suspensie elke 8 uur gedurende 7 dagen. De suspensie wordt geleverd in flessen van 150 mL. Hoeveel hele flessen N moeten worden geleverd zodat de kuur compleet is, met 1 tsp = 5 mL?

1 tspelke 8 uur7 dagen150 mL1 tsp = 5 mL
N =
27.DosisberekeningenGemiddeld
0,5%w/vV = ? mL

Er is een dosis van 12,5 mg nodig uit een 0,5% (w/v) oplossing. Welk volume V bevat deze dosis?

12,5 mg0,5% w/v
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 740 microgram. De ampul bevat 1 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

740 mcg1 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
250 mL10 gtt/mL5 h? gtt/min

Dien 250 mL toe in 5 uur met een infuussysteem van 10 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

250 mL5 h10 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
450 mL15 gtt/mL20 gtt/mint = ? h

Een infuus loopt met 20 gtt/min via een systeem van 15 gtt/mL. Er zit nog 450 mL in de zak. Over hoeveel uur t is die leeg? Rond af op één decimaal.

20 gtt/min15 gtt/mL450 mL
t = h
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
25 000 stuks500 mLheparin? mL/h74 kg20 stuks/kg/h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat 25 000 eenheden heparine in 500 mL. Het voorschrift is 20 eenheden/kg/h voor een patiënt van 74 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

25 000 stuks/500 mL20 stuks/kg/h74 kg
R = mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine? mL/h51 kg4 mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak bevat dopamine 800 mg in 500 mL. Het voorschrift is 4 mcg/kg/min voor een patiënt van 51 kg. Op welke snelheid R zet je de pomp, in mL/h? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL4 mcg/kg/min51 kg
R = mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk240 mLsoep250 mLijsschilfers100 mLInfuus75 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine475 mLurine350 mLurine275 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. De patiënt weegt 50 kg. Bereken de gemiddelde urineproductie U in mL/kg/h. Rond af op twee decimalen.

50 kg12 hurine: 475 mLurine: 350 mLurine: 275 mL
U = mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL60 mL/hstart 07:0015:00: ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een zak van 1000 mL is om 07:00 gestart en loopt via een pomp met 60 mL/h. Hoeveel mL V zit er om 15:00 nog in de zak?

1000 mL60 mL/h07:00 → 15:00
V = mL
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 20/min, SpO₂ 93% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 38,4 °C. Wat is de totale NEWS2-score?

RR 20SpO₂ 93%luchtSBP 124HR 88AT 38,4 °C
NEWS2 =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 28/min, SpO₂ 91% op kamerlucht, bloeddruk 124/74 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 37,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 28SpO₂ 91%luchtSBP 124HR 88AT 37,5 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa). Gebruik de regel dat bij acute respiratoire acidose stijgt HCO₃⁻ met 1 mmol/L voor elke 10 mmHg die PaCO₂ boven 40 ligt, uitgaand van een HCO₃⁻ van 24 mmol/L, om de verwachte HCO₃⁻ te vinden.

PaCO₂ 51 mmHg (6,8 kPa)uitgangswaarde: 40 mmHg, 24 mmol/L
HCO₃⁻ = mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,17PaCO₂mmHg354579HCO₃⁻mmol/L222628acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,17, PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa), HCO₃⁻ 28 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,17PaCO₂ 79 mmHg (10,5 kPa)HCO₃⁻ 28 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVpulseloze elektrische activiteit (PEA)ventrikelfibrillerensinusbradycardieasystolie

Een gemonitorde patiënt wordt bewusteloos en niet normaal ademend aangetroffen, en er is geen halsslagaderpols te voelen. De monitor toont dit georganiseerde ritme. Hoe heet deze situatie? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1pulseloze elektrische activiteit (PEA)
  2. 2ventrikelfibrilleren
  3. 3sinusbradycardie
  4. 4asystolie

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Vroeg mobiliseren en beenoefeningen

Waarom dit het antwoord is

Vroeg bewegen, beenoefeningen, voldoende vocht en, waar dat passend is beoordeeld, compressie of antistollingsmiddelen verminderen veneuze stase en het risico op trombose.

Antwoord

C · Vroeg mobiliseren en beenoefeningen
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · "I'll soak my feet in hot water every evening."

Waarom dit het antwoord is

People with diabetic neuropathy may not feel heat, and soaking softens the skin, so long hot soaks are avoided. Daily inspection, good footwear and careful drying are correct.

Antwoord

D · "I'll soak my feet in hot water every evening."
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker

Waarom dit het antwoord is

The MRI magnet can move or heat metal objects and can stop some implanted devices from working. Patients are screened for implants, pacemakers, metal fragments and metal items such as jewelry before entering the scanner room.

Antwoord

B · Whether the patient has any metal implants or devices, such as a pacemaker
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · De epidurale lijn etiketteren en op een eigen, speciale pomp laten lopen

Waarom dit het antwoord is

Lijnen aan het aansluitpunt etiketteren, afwijkende (niet-Luer) connectoren gebruiken en aparte, duidelijk gemarkeerde pompen maken verkeerde aansluitingen veel minder waarschijnlijk. Lijnen worden van de patiënt naar de bron gevolgd voordat ze worden aangesloten.

Antwoord

A · De epidurale lijn etiketteren en op een eigen, speciale pomp laten lopen
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · With the palms of the hands, not the fingertips

Waarom dit het antwoord is

A wet plaster cast can be dented by fingertips, causing pressure points under the cast. It is handled with the palms, supported on pillows and left uncovered to dry.

Antwoord

A · With the palms of the hands, not the fingertips
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Breathing effort and ability to cough

Waarom dit het antwoord is

Injuries at C3–C5 can affect the phrenic nerve and diaphragm, so breathing may fail. Respiratory function is monitored closely, and the patient may need ventilatory support.

Antwoord

B · Breathing effort and ability to cough
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor

Waarom dit het antwoord is

Weights must hang freely so the pull is continuous and in line. Nurses also check the skin, circulation and sensation of the limb.

Antwoord

D · The weights hang freely and do not rest on the bed or floor
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Luchtembolie

Waarom dit het antwoord is

Een luchtembolie kan ontstaan als een centrale lijn openstaat naar de lucht. Klem de lijn af, leg de patiënt indien mogelijk op de linkerzij met het hoofd omlaag, geef zuurstof met hoge flow en roep hulp in.

Antwoord

D · Luchtembolie
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled

Waarom dit het antwoord is

A subtherapeutic aPTT means the patient is not fully anticoagulated and is at risk of clot extension. Weight-based heparin protocols specify a bolus and/or rate increase and when to recheck. The nurse follows the protocol and documents the change.Gecontroleerd met: Partial Thromboplastin Time (PTT) Test · MedlinePlus (NIH) (2026); Partial thromboplastin time (PTT) - Medical Encyclopedia · MedlinePlus (NIH) (2025)

Antwoord

C · Adjust the rate as the protocol directs and recheck as scheduled
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy

Waarom dit het antwoord is

hCG is structurally similar to TSH and stimulates the thyroid, peaking at the end of the first trimester, so TSH often falls slightly. With a normal free T4 and no symptoms, this is usually physiologic and is interpreted with pregnancy-specific ranges.Gecontroleerd met: TSH (Thyroid-stimulating hormone) Test · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

B · hCG stimulates the thyroid in early pregnancy
11.Farmacologie

Antwoord: A · 500 micrograms

Waarom dit het antwoord is

0,5 mg × 1000 = 500 micrograms. Writing "micrograms" in full (or "mcg" in US practice), not "µg", helps avoid confusion with "mg".

Antwoord

A · 500 micrograms
12.Farmacologie

Antwoord: D · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low

Waarom dit het antwoord is

Insulin drives potassium into cells, so a low starting level can become life-threatening hypokalaemia with arrhythmias. Potassium is replaced and monitored closely; the 2024 international consensus (ADA and others) delays insulin until potassium is above 3,5 mmol/L, while UK JBDS guidance adds potassium to the fluids and asks for senior review.

Antwoord

D · Insulin moves potassium into cells, so the level can fall dangerously low
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol

Waarom dit het antwoord is

After ACS, high-intensity statin therapy reduces recurrent MI, stroke and death regardless of baseline cholesterol, partly by stabilising plaques. It is part of standard secondary prevention with antiplatelets, beta-blockers, ACE inhibitors and lifestyle change.

Antwoord

C · Statins reduce further events whatever the starting cholesterol
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · An embolus from a valve vegetation causing a stroke

Waarom dit het antwoord is

Vegetations on the mitral or aortic valve can break off and embolise to the brain, kidneys, spleen or limbs. Sudden focal neurological signs suggest an embolic stroke: the nurse calls for urgent help, checks the blood glucose to exclude hypoglycaemia and expects urgent brain imaging. Thrombolysis is generally avoided in endocarditis because of the bleeding risk.

Antwoord

C · An embolus from a valve vegetation causing a stroke
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards

Waarom dit het antwoord is

Sitting upright during and after meals helps food pass safely and reduces reflux and aspiration. Small mouthfuls, unhurried feeding and the textures advised by the speech and language therapist are also important.

Antwoord

C · Sit the patient fully upright for meals and for a while afterwards
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: C · Weak breathing at night, so a review for ventilation support

Waarom dit het antwoord is

Weak respiratory muscles cause nocturnal hypoventilation and a rise in CO2, leading to morning headaches, disturbed sleep and daytime drowsiness. Non-invasive ventilation can improve symptoms and survival, in line with the patient's wishes.

Antwoord

C · Weak breathing at night, so a review for ventilation support
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · With the head of the bed raised to reduce swelling

Waarom dit het antwoord is

Raising the head reduces facial and airway swelling. The airway is monitored closely because swelling can increase over the first 24–48 hours.

Antwoord

D · With the head of the bed raised to reduce swelling
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: B · Zoeken naar oorzaken zoals hypoxie, infectie, pijn of medicatie, en escaleren

Waarom dit het antwoord is

Acute verwardheid met wisselende aandacht wijst op een delier. Het is een medisch spoedgeval met veel mogelijke oorzaken, zoals hypoxie, sepsis, pijn, geneesmiddelen (waaronder opioïden en anticholinergica), urineretentie, obstipatie, uitdroging en elektrolytproblemen. Behandel de oorzaak, gebruik niet-medicamenteuze maatregelen en gebruik sedatie alleen als laatste redmiddel.

Antwoord

B · Zoeken naar oorzaken zoals hypoxie, infectie, pijn of medicatie, en escaleren
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: D · Pathologische icterus die snel beoordeeld moet worden

Waarom dit het antwoord is

Fysiologische icterus verschijnt meestal na 24 uur. Icterus in de eerste 24 uur wijst op hemolyse (bijvoorbeeld bloedgroepantagonisme) of infectie en vraagt om een bilirubinebepaling en medische beoordeling.

Antwoord

D · Pathologische icterus die snel beoordeeld moet worden
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy

Waarom dit het antwoord is

ACE inhibitors are fetotoxic, especially in the second and third trimesters, causing fetal kidney damage and oligohydramnios. Labetalol, nifedipine or methyldopa are used instead.

Antwoord

A · ACE inhibitors can harm fetal kidney development and are avoided in pregnancy
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: A · Kleuters zijn bang voor lichamelijk letsel en denken soms dat hun binnenste kan weglekken

Waarom dit het antwoord is

Kleuters hebben een beperkt begrip van het lichaam en zijn bang voor letsel en verminking. Een pleister stelt hen gerust dat het lichaam weer "dicht" is.

Antwoord

A · Kleuters zijn bang voor lichamelijk letsel en denken soms dat hun binnenste kan weglekken
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures

Waarom dit het antwoord is

Over-diluted formula gives too few calories and too much free water, which can cause hyponatraemia and seizures. The nurse should also address the underlying problem, for example by linking the family with financial or social support.

Antwoord

C · Low sodium from water intoxication, which can cause seizures
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Hypothyroidism

Waarom dit het antwoord is

Lithium can reduce thyroid hormone production, causing hypothyroidism. Thyroid function is checked regularly, and treatment with levothyroxine allows lithium to be continued if needed.

Antwoord

A · Hypothyroidism
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: A · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety

Waarom dit het antwoord is

Injuries that do not fit the child's developmental stage or the history, and bruises of different ages, are warning signs of abuse. The nurse documents objectively and reports through safeguarding procedures.

Antwoord

A · Report the concerns through child protection procedures and ensure the child's safety
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 7:40 AM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

07 → 7 AM

Antwoord

7:40 AM

Antwoord

7:40 AM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: N = 1

Dimensionale analyse: schrijf de gegeven hoeveelheid op en vermenigvuldig dan met omrekenfactoren in breukvorm (bijvoorbeeld 60 min/1 uur of 1 mg/1000 mcg) zodat elke ongewenste eenheid één keer boven en één keer onder de breukstreep staat en wegvalt. Als alleen de gevraagde eenheid overblijft, reken je uit. Gebruik de equivalenten die de vraag geeft en rond alleen het eindantwoord af.

Totaal volume

5 mL × 3 × 7 = 105 mL

Flessen

105/150 = 0,7 → N = 1

Antwoord

N = 1
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 2,5 mL

Solution strengths: a percentage strength is grams per 100 mL, so 1% = 1 g/100 mL = 10 mg/mL. A ratio strength 1:1000 means 1 g in 1000 mL = 1 mg/mL; 1:10 000 is 0,1 mg/mL. For a dilution the amount of drug stays the same: C₁·V₁ = C₂·V₂.

Concentratie

0,5% = 5 mg/mL

Volume

V = 12,5/5 = 2,5 mL

Antwoord

V = 2,5 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,74 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Volume

V = 740/1000 = 0,74 mL

Antwoord

V = 0,74 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 8 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

5·60 = 300 min

Druppelsnelheid

R = 250·10/300 = 8,333 ≈ 8 gtt/min

Antwoord

R = 8 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 8 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: t = 5,6 h

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Snelheid in mL/h

20·60/15 = 80 mL/h

Resterende tijd

t = 450/80 = 5,625 ≈ 5,6 h

Antwoord

t = 5,6 h
31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 29,6 mL/h

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eenheden per uur

20·74 = 1 480 stuks/h

Concentratie

25 000/500 = 50 stuks/mL

Pompsnelheid

R = 1480/50 = 29,6 mL/h

Antwoord

R = 29,6 mL/h
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: R = 7,7 mL/h

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 mg = 800 000 mcg
800 000/500 = 1600 mcg/mL

Dosis per minuut en per uur

4·51 = 204 mcg/min
204·60 = 12240 mcg/h

Pompsnelheid

R = 12240/1600 = 7,65 ≈ 7,7 mL/h

Antwoord

R = 7,7 mL/h
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: U = 1,83 mL/kg/h

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Totale urine

475 + 350 + 275 = 1100 mL

Per kilogram per uur

U = 1100/(50·12) = 1,833 ≈ 1,83 mL/kg/h

Antwoord

U = 1,83 mL/kg/h
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: V = 520 mL

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Verstreken tijd

07:00 → 15:00 = 8 h

Toegediend volume

60·8 = 480 mL

Resterend volume

V = 1000 − 480 = 520 mL

Antwoord

V = 520 mL
35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: NEWS2 = 3

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 20/min → 0
SpO₂ 93% → 2
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 38,4 °C → 1

Optellen

NEWS2 = 0 + 2 + 0 + 0 + 0 + 0 + 1 = 3

Antwoord

NEWS2 = 3
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 28/min → 3
SpO₂ 91% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 124 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 37,5 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: HCO₃⁻ = 25,1 mmol/L

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verandering in PaCO₂

|51 − 40| = 11 mmHg → 1,1 × 10 mmHg

Verwachte HCO₃⁻

HCO₃⁻ = 24 + 1·1,1 = 25,1 mmol/L

Antwoord

HCO₃⁻ = 25,1 mmol/L
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: acute

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·3,9 = 27,9 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·3,9 = 37,65 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 28 mmol/L → acute

Antwoord

acute
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,76 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

44 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 44 × 0,04 s = 1,76 s

Vergelijk met P–P

1,76 ÷ 0,76 ≈ 2,3 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,76 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 35 kleine hokjes, 1500 ÷ 35 ≈ 43 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,40 s.
3. P-toppen: positief, één vóór elke QRS, allemaal gelijk.
4. PR-interval: 0,14 s, constant, binnen 0,12–0,20 s.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
sinusbradycardie

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

Antwoord

pulseloze elektrische activiteit (PEA)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions