Oefenvragen in NCLEX-stijl (RN): samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 40 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Methode

  1. Benoem het probleem: pompfalen, afgesloten slagader, ritme, stolsel, vernauwing van de luchtweg, infectie of een probleem met een hulpmiddel.
  2. Controleer eerst de alarmsignalen: hypoxie, hypotensie, pijn op de borst, nieuwe verwardheid, een koud ledemaat zonder pols.
  3. Stem de zuurstof af op de patiënt: 94–98% voor de meeste, 88–92% voor patiënten met risico op CO₂-retentie.
  4. Koppel elk geneesmiddel aan de test en het risico: warfarine en INR, heparine en aPTT en bloedplaatjes, diuretica en kalium.
  5. Kies de veilige eerste handeling, schaal daarna op en herbeoordeel.

Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Methode

  1. Controleer de glucose bij elke patiënt met nieuwe verwardheid, zwakte of een epileptische aanval.
  2. Gebruik het bewustzijnsniveau als vroegste waarschuwing voor hersenproblemen; pupillen en de triade van Cushing komen laat.
  3. Onderscheid bij diabetesnoodgevallen DKA (ketonen, acidose) van HHS (zeer hoge osmolaliteit, uitdroging); geef eerst vocht.
  4. Bepaal voor natrium en water of ADH in overmaat (SIADH) of ontbreekt (DI) en corrigeer chronische veranderingen langzaam.
  5. Deel bij nierproblemen de oorzaak in als pre-renaal, intrinsiek of post-renaal en let op kalium en vocht.

Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Methode

  1. Vraag je af wat verborgen kan zijn: inwendige bloeding, infectie zonder koorts, hypoventilatie achter een normale SpO₂.
  2. Gebruik het tijdstip na de operatie om de complicaties te beperken: bloeding in uren, longproblemen in dagen, wond- en lekkageproblemen later.
  3. Beoordeel pijn, behandel met multimodale analgesie, herbeoordeel en bewaak de sedatie bij elk opioïd.
  4. Behandel bij kankerpatiënten elke ziekte tijdens het nadir als neutropene sepsis en ken de oncologische noodgevallen.
  5. Tel bij brandwonden alleen gebieden van gedeeltelijke en volledige dikte, start de Parklandklok op het tijdstip van de verbranding en titreer op de urineproductie.

Verloskundige verpleegkunde

Methode

  1. Plaats de vrouw in de tijd: weken zwangerschap, fase van de bevalling of dag na de bevalling, en bepaal wat dan normaal is.
  2. Zoek de patiënt die in gevaar is: de moeder, de foetus of de pasgeborene, of meer dan één van hen.
  3. Koppel de bevinding aan de oorzaak: VEAL CHOP voor deceleraties, de vier T’s voor bloedingen, BUBBLE-HE na de bevalling.
  4. Kies eerst de handeling die de doorbloeding en zuurstofvoorziening verbetert (zijligging, oxytocine stoppen, fundusmassage) en schaal daarna op.

Kinderverpleegkunde

Methode

  1. Let eerst op de leeftijd van het kind: die bepaalt de normale vitale functies, de mijlpalen en de juiste pijnschaal.
  2. Beoordeel luchtweg, ademhaling en circulatie en bedenk dat kinderen compenseren en daarna snel verslechteren.
  3. Stem de handeling af op het ontwikkelingsniveau en betrek het gezin.
  4. Controleer of het antwoord veilig is voor een kind: gewichtsafhankelijk, geen aspirine bij virale infecties, geen codeïne onder de 12 jaar.

Psychiatrische verpleegkunde

Methode

  1. Bepaal of er een direct risico is: suïcide, geweld, een medicatienoodgeval of een lichamelijke ziekte.
  2. Handel eerst voor de veiligheid: observeer, verwijder middelen, de-escaleer, stop een schadelijk middel en haal hulp.
  3. Kies de therapeutische reactie: erken gevoelens, benoem de werkelijkheid, vermijd valse geruststelling en “waarom”-vragen.
  4. Respecteer rechten: de minst beperkende optie, toestemming en vertrouwelijkheid met haar grenzen.

Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Metrische stappen
1 kg = 1000 g, 1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg, 1 L = 1000 mL
Gewicht en lengte
1 kg = 2,2 lb, 1 lb = 16 oz, 1 in = 2,54 cm, 1 ft = 12 in
Huishoudelijke maten
1 tsp = 5 mL, 1 tbsp = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 8 fl oz = 240 mL
Temperatuur
°C = (°F − 32)·5/9, °F = °C·9/5 + 32
24-uursklok
PM-uren 1–11: tel er 12 bij op; 12 AM = 00:xx; 12 PM = 12:xx
Dosissnelheid
mcg/min × 60/1000 = mg/h
Laboratoriumfactoren
glucose 1 mmol/L = 18 mg/dL; creatinine 1 mg/dL = 88,4 µmol/L; Hb 1 g/dL = 10 g/L

Methode

  1. Schrijf de gegeven hoeveelheid op met de eenheid en de eenheid die je wilt.
  2. Kies het equivalent: 1000 tussen kg, g, mg en mcg of L en mL; 1 kg = 2,2 lb; 1 tl = 5 mL, 1 el = 15 mL, 1 fl oz = 30 mL, 1 cup = 240 mL.
  3. Schrijf het als een breuk zodat de ongewenste eenheid wegvalt; gebruik bij een snelheid één breuk per eenheid die verandert.
  4. Controleer de richting: een kleinere eenheid geeft een groter getal.
  5. Rond alleen het eindantwoord af, op de precisie die de vraag noemt.

Dosisberekeningen

Dosis uit de concentratie
volume = dosis / concentratie
Dosis per kilogram lichaamsgewicht
dosis = mg/kg × lichaamsgewicht
Tabletten
aantal = dosis / sterkte van een tablet
Eenheden
1 g = 1000 mg, 1 mg = 1000 mcg

Methode

  1. Reken de voorgeschreven dosis en de sterkte van de voorraad om naar dezelfde eenheid.
  2. Gebruik gevraagd gedeeld door aanwezig maal hoeveelheid: (D/H) × Q.
  3. Vermenigvuldig bij doses per kilogram eerst met het gewicht in kg en deel daarna de dagdosis door het aantal giften.
  4. Maak eerst een schatting en controleer of het antwoord redelijk is.

Infuussnelheden

Pompsnelheid
mL/h = volume (mL)/time (h)
Druppelsnelheid
drops/min = volume (mL) × drop factor / time (min)
Inlooptijd
time (h) = volume (mL)/rate (mL/h)

Methode

  1. Pompsnelheid in mL/h: volume gedeeld door de tijd in uren.
  2. Druppelsnelheid in druppels/min: volume × druppelfactor gedeeld door de tijd in minuten.
  3. Voor de resterende tijd: resterend volume gedeeld door de snelheid.
  4. Rond af zoals de vraag of de apparatuur vereist.

Dosering bij kinderen en op de IC

Dagdosis
mg/dag = mg/kg/dag × gewicht (kg)
Giften per dag
aantal = 24 h / doseerinterval (h)
Pond naar kilogram
kg = lb / 2,2
Concentratie van het infuus
eenheden/mL = eenheden in de zak / volume van de zak
Pompsnelheid
mL/h = dosis per uur / concentratie
Getitreerd infuus
mL/h = mcg/kg/min × kg × 60 / (mcg/mL)
Dosis uit de pompsnelheid
mcg/kg/min = mL/h × (mcg/mL) / (60 × kg)
Eenheden
1 mg = 1000 mcg

Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Holliday–Segar per uur
4 mL/kg (eerste 10 kg) + 2 mL/kg (volgende 10 kg) + 1 mL/kg (elke kg boven 20)
Holliday–Segar per dag
100 / 50 / 20 mL/kg voor dezelfde gewichtsklassen
Vochtbalans
intake − output
IJsschilfers
tellen voor de helft van hun volume
Urineproductie
mL/kg/h = mL / (kg × h)
Inlooptijd
tijd (h) = resterend volume (mL) / snelheid (mL/h)
Toegediend volume
mL = snelheid × tijd

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Why is high-flow oxygen often humidified?

  1. ATo add medicine to the oxygen
  2. BTo make the oxygen more concentrated before it reaches the lungs
  3. CTo stop the airways and secretions from drying out
  4. DTo cool the patient's temperature
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

An older patient who lives alone is ready to go home after a hip fracture but worries about washing and cooking. Which referral is most appropriate?

  1. ADietitian for a weight-loss plan
  2. BOccupational therapy for a home assessment
  3. CPodiatry for nail care
  4. DSpeech and language therapy for a swallowing assessment
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Wat is het doel van “Tall Man”-letters, zoals in hydrOXYzine en hydrALAZINE?

  1. ADe sterkte van het geneesmiddel aangeven
  2. BAangeven welk van de twee geneesmiddelen hoogrisicomedicatie is
  3. CDe merknaam aangeven
  4. DOp elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse floated to an unfamiliar unit is asked to manage a device they have never been trained to use. What should the nurse do?

  1. ATell the charge nurse and ask for help or a change of assignment
  2. BAsk the patient or the family to explain how the device works
  3. CDo it anyway, using only the device manual and the instructions on the screen
  4. DLeave the device untouched and not tell anyone
5.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een verpleegkundige vraagt een zorgassistent: "beoordeel de pijn van de patiënt en beslis of de patiënt meer medicatie nodig heeft". Welk juist punt van delegeren wordt geschonden?

  1. AJuiste taak
  2. BJuist toezicht en evaluatie
  3. CJuiste persoon
  4. DJuiste omstandigheid
6.Prioriteren en delegerenMoeilijk

An older adult with type 2 diabetes is confused and very dehydrated. The glucose is 900 mg/dL (50 mmol/L), and blood and urine show no significant ketones. What is the most likely problem?

  1. AHypoglycemia with rebound
  2. BHyperosmolar hyperglycemic state
  3. CStress-induced mild hyperglycemia
  4. DDiabetic ketoacidosis
7.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Which of these is one of the "4 Hs", the reversible causes of cardiac arrest?

  1. AHyperthyroidism
  2. BHypertension
  3. CHyperventilation
  4. DHypoxia
8.Klinische verpleegkundeMoeilijk

A patient who used sildenafil the day before develops chest pain. Why is glyceryl trinitrate (GTN, nitroglycerin) normally avoided?

  1. AThe combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
  2. BGTN makes sildenafil toxic to the liver
  3. CSildenafil stops GTN from being absorbed under the tongue at all
  4. DThe combination causes severe hyperkalaemia
9.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

Why must a blue-top (citrate) coagulation tube be filled to the correct level?

  1. AAn overfull tube is needed to measure the potassium level
  2. BThe blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
  3. CUnderfilled tubes always give a falsely low hemoglobin and hematocrit
  4. DThe laboratory charges extra when a tube is not filled correctly
10.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient on hemodialysis receives epoetin, but the hemoglobin has not risen in 2 months. Which results should be checked first?

  1. ATSH and the free T3 level
  2. BAmylase and lipase levels
  3. CFerritin and transferrin saturation
  4. DTroponin and creatine kinase
11.FarmacologieGemiddeld

Which statement about allopurinol is correct?

  1. AIt is taken only during an acute attack and stopped as soon as the pain settles
  2. BIt increases uric acid production to flush out crystals
  3. CIt lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
  4. DIt works within an hour to relieve joint pain
12.FarmacologieMoeilijk

De klaring van een middel daalt door nierfalen tot de helft, terwijl het verdelingsvolume gelijk blijft. Wat gebeurt er met de halfwaardetijd?

  1. ADie wordt vier keer zo lang
  2. BDie verdubbelt
  3. CDie blijft gelijk
  4. DDie halveert
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirGemiddeld

A patient with bronchiectasis of the right lower lobe is taught postural drainage. How should they be positioned?

  1. AFlat on the back with the arms raised
  2. BSitting fully upright at all times
  3. CWith the affected lobe uppermost so gravity drains it
  4. DWith the affected lobe lowest so it fills with mucus
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoirMoeilijk

Een patiënt die warfarine gebruikt vanwege atriumfibrilleren heeft een INR van 8,5 maar geen bloeding. Wat is het meest waarschijnlijke beleid?

  1. ADe gebruikelijke dosis voortzetten en de INR over een maand opnieuw controleren
  2. BWarfarine staken, de voorschrijver informeren en de INR binnenkort opnieuw controleren
  3. CDirect intraveneus protaminesulfaat geven om het op te heffen
  4. DProtrombinecomplexconcentraat en een bloedtransfusie geven
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenGemiddeld

A patient has acute low back pain with no red flags. Which advice is most appropriate?

  1. AStay as active as possible and use simple pain relief
  2. BStay in bed for two weeks until the pain is gone
  3. CWear a rigid back brace all day and night for at least three months
  4. DAvoid all movement until an MRI scan has been done
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nierenMoeilijk

A patient taking digoxin has a potassium of 2,9 mmol/L. Why is this especially dangerous?

  1. ALow potassium increases the risk of digoxin toxicity
  2. BLow potassium makes digoxin leave the body faster
  3. CDigoxin raises the potassium to dangerous levels
  4. DDigoxin stops working when potassium is low
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieGemiddeld

Why are patients with large burns at risk of hypothermia?

  1. AThe fluids given are always chilled
  2. BBurns always cause a low thyroid hormone level in the blood
  3. CLoss of skin reduces their ability to keep in heat
  4. DTheir metabolism stops after the injury
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologieMoeilijk

A nurse has a needlestick injury after taking blood from a patient with hepatitis B. What should the nurse do first?

  1. AScrub the area hard with a nail brush and alcohol
  2. BSuck the wound to remove as much of the blood as possible
  3. CFinish the shift and report it the next day
  4. DWash the site with soap and running water, without scrubbing
19.Verloskundige verpleegkundeGemiddeld

A pregnant woman takes an iron supplement. Which instruction improves its absorption?

  1. ATake it with coffee to reduce nausea
  2. BTake it together with milk or a calcium tablet
  3. CTake it with orange juice rather than with tea
  4. DTake it with an antacid to protect the stomach
20.Verloskundige verpleegkundeMoeilijk

A labouring woman has had an epidural for 3 hours. The fundus is displaced and a bulge is seen above the pubic bone. What should the nurse do?

  1. ACheck for bladder distension and empty the bladder
  2. BStart an oxytocin infusion
  3. CPrepare her for an emergency caesarean
  4. DIncrease the rate of the epidural
21.KinderverpleegkundeGemiddeld

Which temperature is usually taken as fever in a child?

  1. A39,5 °C (103,1 °F) or higher
  2. B37,0 °C (98,6 °F) or higher
  3. C38,0 °C (100,4 °F) or higher
  4. D37,5 °C (99,5 °F) or higher
22.KinderverpleegkundeMoeilijk

Een baby van 5 weken met pylorusstenose staat gepland voor een operatie. Uit bloedonderzoek blijken laag chloride en een metabole alkalose. Wat is de prioriteit vóór de operatie?

  1. ADe baby onmiddellijk naar de operatiekamer brengen
  2. BEen antacidum geven
  3. CDe uitdroging en elektrolytstoornis corrigeren met intraveneuze vloeistoffen volgens voorschrift
  4. DGrote hoeveelheden melk geven voor de operatie om de kracht en het gewicht van de baby op te bouwen
23.Psychiatrische verpleegkundeGemiddeld

A patient says, "I feel like I'm dying inside." Which nurse response best uses the technique of exploring?

  1. A"Everyone feels that way sometimes."
  2. B"Let's talk about something more cheerful."
  3. C"You shouldn't say things like that."
  4. D"Tell me more about what that feeling is like for you."
24.Psychiatrische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt in separatie lijkt te slapen. Wat moet de verpleegkundige doen?

  1. ADe patiënt elke 5 minuten wakker maken om te vragen hoe hij zich voelt en zijn ademhaling te controleren
  2. BDe observatie op de vereiste frequentie voortzetten en ademhaling en welzijn controleren
  3. CStoppen met observeren omdat de patiënt slaapt
  4. DDe patiënt laten tot de volgende dienst
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenGemiddeld
12345678910111214:00?2:00 AM4:00 PM1:00 PM2:00 PM

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een dosis is genoteerd om 14:00 (24-uursklok). Welke vermelding is dezelfde tijd op de 12-uursklok? Klik erop.

14:00
  1. 12:00 AM
  2. 24:00 PM
  3. 31:00 PM
  4. 42:00 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningenMoeilijk
00:0022:0505:05t = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus start om 22:05 en eindigt om 05:05 de volgende ochtend (24-uursklok). Hoeveel minuten t liep het?

22:0505:05
t = min
27.DosisberekeningenGemiddeld
1 g+ 9,6 mLV = ? mL

Een flacon bevat 1 g poeder. Op het etiket staat: voeg 9,6 mL water voor injectie toe voor een totaal volume van 10 mL. Het voorschrift is 100 mg. Welk volume V van de gereconstitueerde oplossing geef je?

1 g+ 9,6 mL → 10 mL100 mg
V = mL
28.DosisberekeningenMoeilijk
00,10,20,30,40,50,60,70,80,911 mL

Het voorschrift is 110 microgram. De ampul bevat 1 mg/mL. Trek de dosis op in de spuit van 1 mL: welk volume V geef je?

110 mcg1 mg/mL
V = mL
29.InfuussnelhedenGemiddeld
500 mL20 gtt/mL12 h? gtt/min

Dien 500 mL toe in 12 uur met een infuussysteem van 20 gtt/mL. Bereken de druppelsnelheid R in druppels per minuut. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

500 mL12 h20 gtt/mL
R = gtt/min
30.InfuussnelhedenMoeilijk
390 mLover? mL/h5 h over

Er is 500 mL voorgeschreven in 8 uur. Na 3 uur zie je dat er nog 390 mL in de zak zit, en het infuus moet nog steeds op tijd klaar zijn. Met welk percentage Δ moet de oorspronkelijke pompsnelheid worden verhoogd?

500 mL / 8 hna 3 h: 390 mL
Δ = %
31.Dosering bij kinderen en op de ICGemiddeld
heparin 5 000 stuks/mL70 stuks/kg · 69 kg → V = ? mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenprotocol schrijft een heparinebolus van 70 eenheden/kg voor bij een patiënt van 69 kg. De flacon bevat 5 000 eenheden/mL. Welk volume V trek je op? Rond af op twee decimalen.

70 stuks/kg69 kg5 000 stuks/mL
V = mL
32.Dosering bij kinderen en op de ICMoeilijk
800 mg500 mLdopamine16 mL/h53 kg? mcg/kg/min

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus met dopamine, 800 mg in 500 mL, loopt met 16 mL/h. De patiënt weegt 53 kg. Welke dosis D in mcg/kg/min krijgt de patiënt? Rond af op één decimaal.

800 mg/500 mL16 mL/h53 kg
D = mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalansGemiddeld
IntakeOutputdienst van 12 uurmelk100 mLsap120 mLInfuus80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum2 × 100 mLurine500 mLurine375 mLurine150 mLurine475 mL

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). De lijst toont de intake en output van een patiënt tijdens één dienst van 12 uur. Het infuus liep de hele dienst met de aangegeven snelheid. Bereken de totale intake I in mL.

melk: 100 mLsap: 120 mLInfuus: 80 mL/h × 12 hintraveneus antibioticum: 2 × 100 mL
I = mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalansMoeilijk
1000 mL→ 60 mL/hstart 12:30ttotaal​ = ? h120 mL/h × 4 h

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een infuus van 1000 mL start om 12:30 met 120 mL/h. Na 4 uur wordt de snelheid veranderd in 60 mL/h en daarna niet meer aangepast. Hoeveel uur t na de start is de zak leeg? Rond af op één decimaal.

1000 mL120 mL/h · 4 h60 mL/h
t = h
35.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
H? / 25+D? / 15+Aid? / 30+IV? / 20+G? / 20+MS? / 15Σ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Morse Fall Scale: eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee; secundaire diagnose: ja; loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator; IV-therapie of zoutslot: nee; looppatroon: gestoord; mentale toestand: kent eigen grenzen. Bepaal het Morse-totaal MFS.

0–125
MFS =
36.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
geen risicolicht risicomatig risicohoog risicozeer hoog risico

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenpatiënt wordt beoordeeld met de Bradenschaal: sensorische waarneming: volledig beperkt; vochtigheid: voortdurend vochtig; activiteit: bedlegerig; mobiliteit: volledig immobiel; voeding: voldoende; wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem. Gebruik de indeling 19–23 geen risico, 15–18 licht, 13–14 matig, 10–12 hoog en 9 of lager zeer hoog. Klik op het risiconiveau.

  1. 1geen risico
  2. 2licht risico
  3. 3matig risico
  4. 4hoog risico
  5. 5zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld
pH7,357,457,55PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222632ongecompenseerdgedeeltelijk gecompenseerdvolledig gecompenseerd

Een oefenbloedgas toont pH 7,55, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa) en HCO₃⁻ 32 mmol/L. De primaire stoornis is metabole alkalose. In hoeverre is deze gecompenseerd? Klik op je antwoord.

pH 7,55PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 32 mmol/L
  1. 1ongecompenseerd
  2. 2gedeeltelijk gecompenseerd
  3. 3volledig gecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk

Op zeeniveau toont een oefengas, genomen bij 50% zuurstof, PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa) en PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa). Gebruik PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 om de A–a-gradiënt te vinden.

FiO₂ 50%PaO₂ 67 mmHg (8,9 kPa)PaCO₂ 54 mmHg (7,2 kPa)
A–a-gradiënt = mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze afleiding-II-strip toont sinusritme met één pauze. Meet de pauze, het R–R-interval over de pauze, in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
pauze = s
40.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVsupraventriculaire tachycardie (SVT)boezemflutter, 2:1-geleidingsinustachycardieventriculaire tachycardie

Herken het ritme op deze strip in afleiding II. Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1supraventriculaire tachycardie (SVT)
  2. 2boezemflutter, 2:1-geleiding
  3. 3sinustachycardie
  4. 4ventriculaire tachycardie

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · To stop the airways and secretions from drying out

Waarom dit het antwoord is

Dry gas at high flow dries the mucous membranes and thickens secretions. Humidification keeps the airways moist and secretions easier to clear.

Antwoord

C · To stop the airways and secretions from drying out
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: B · Occupational therapy for a home assessment

Waarom dit het antwoord is

Occupational therapists assess how people manage daily activities and the home, and can arrange equipment such as perching stools and raised toilet seats.

Antwoord

B · Occupational therapy for a home assessment
3.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: D · Op elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken

Waarom dit het antwoord is

Bij Tall Man-letters worden de afwijkende letters van op elkaar lijkende namen met hoofdletters geschreven, zodat medewerkers het verschil opmerken bij het lezen van etiketten, schermen en voorschriften.

Antwoord

D · Op elkaar lijkende geneesmiddelnamen gemakkelijker te onderscheiden maken
4.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: A · Tell the charge nurse and ask for help or a change of assignment

Waarom dit het antwoord is

Accepting a task beyond one’s competence puts the patient at risk. The nurse explains the limit to the charge nurse, who can arrange help, training or reassignment.

Antwoord

A · Tell the charge nurse and ask for help or a change of assignment
5.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Juiste taak

Waarom dit het antwoord is

Een patiënt beoordelen en over behandeling beslissen vraagt verpleegkundig oordeel, dus de taak zelf kan niet aan zorgassistenten worden gedelegeerd. Een assistent kan melden wat de patiënt zegt, maar de RN beoordeelt en beslist.

Antwoord

A · Juiste taak
6.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Hyperosmolar hyperglycemic state

Waarom dit het antwoord is

Hyperosmolar hyperglycemic state occurs mainly in type 2 diabetes, with extreme glucose, severe dehydration and little or no ketosis. Treatment starts with IV fluids, as in DKA.

Antwoord

B · Hyperosmolar hyperglycemic state
7.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Hypoxia

Waarom dit het antwoord is

The 4 Hs are hypoxia, hypovolaemia, hypo- or hyperkalaemia and other metabolic causes, and hypothermia. The 4 Ts are thrombosis, tension pneumothorax, tamponade and toxins.

Antwoord

D · Hypoxia
8.Klinische verpleegkunde

Antwoord: A · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure

Waarom dit het antwoord is

PDE5 inhibitors such as sildenafil enhance the vasodilating effect of nitrates, which can cause profound hypotension. Patients should always be asked about these drugs before nitrates are given.

Antwoord

A · The combination can cause a severe, dangerous fall in blood pressure
9.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times

Waarom dit het antwoord is

Citrate tubes contain a set volume of anticoagulant. If the tube is underfilled, the extra citrate falsely prolongs the PT and aPTT, so the laboratory may reject the sample.

Antwoord

B · The blood-to-anticoagulant ratio must be right for accurate clotting times
10.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Ferritin and transferrin saturation

Waarom dit het antwoord is

Iron deficiency is the most common reason for a poor response to erythropoiesis-stimulating agents, because the marrow needs iron to make hemoglobin. Ferritin and transferrin saturation are checked, and IV iron is often given in dialysis patients. Infection and inflammation can also blunt the response.Gecontroleerd met: Anemia of Chronic Kidney Disease · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024); Erythropoietin Stimulating Agents · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2024)

Antwoord

C · Ferritin and transferrin saturation
11.Farmacologie

Antwoord: C · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack

Waarom dit het antwoord is

Allopurinol reduces urate production and is taken daily to prevent attacks. Acute attacks are treated with NSAIDs, colchicine or corticosteroids, and a new rash on allopurinol must be reported.

Antwoord

C · It lowers uric acid over time and does not relieve the pain of an acute attack
12.Farmacologie

Antwoord: B · Die verdubbelt

Waarom dit het antwoord is

De halfwaardetijd is evenredig met Vd en omgekeerd evenredig met de klaring. Halvering van de klaring verdubbelt de halfwaardetijd, dus het middel stapelt en bereikt later de steady state.

Antwoord

B · Die verdubbelt
13.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it

Waarom dit het antwoord is

Postural drainage places the patient so the affected segment is above the main bronchus, letting gravity move secretions towards the larger airways to be coughed up. It is combined with breathing techniques. Head-down positions are avoided in patients with reflux, recent surgery or breathlessness.

Antwoord

C · With the affected lobe uppermost so gravity drains it
14.Medisch-chirurgisch: cardiovasculair en respiratoir

Antwoord: B · Warfarine staken, de voorschrijver informeren en de INR binnenkort opnieuw controleren

Waarom dit het antwoord is

Een zeer hoge INR zonder bloeding wordt meestal behandeld door warfarine te staken, de voorschrijver te informeren en de INR te herhalen. Afhankelijk van de INR en het lokale protocol kan ook een lage dosis orale vitamine K worden voorgeschreven (Britse richtlijnen geven dit bij een INR boven 8; Amerikaanse richtlijnen vooral boven 10 of bij een hoog bloedingsrisico). Protrombinecomplexconcentraat en intraveneuze vitamine K worden gebruikt bij ernstige bloedingen. Protamine heft heparine op. De reden van de stijging (nieuwe geneesmiddelen, ziekte, voeding) moet worden onderzocht.

Antwoord

B · Warfarine staken, de voorschrijver informeren en de INR binnenkort opnieuw controleren
15.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Stay as active as possible and use simple pain relief

Waarom dit het antwoord is

Most acute low back pain improves within weeks. Staying active, simple analgesia and gradual return to normal activities help recovery. Imaging is usually not needed without red flags.

Antwoord

A · Stay as active as possible and use simple pain relief
16.Medisch-chirurgisch: neurologie, endocrinologie en nieren

Antwoord: A · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity

Waarom dit het antwoord is

Digoxin binds to the sodium–potassium pump, and low potassium increases this binding. Hypokalaemia therefore raises the risk of toxicity and arrhythmias, even with a normal digoxin level. The potassium is corrected and the patient monitored.

Antwoord

A · Low potassium increases the risk of digoxin toxicity
17.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: C · Loss of skin reduces their ability to keep in heat

Waarom dit het antwoord is

Burned skin loses heat and water through evaporation. Cooling the burn is limited to the wound, the rest of the patient is kept warm, and fluids and the environment are warmed.

Antwoord

C · Loss of skin reduces their ability to keep in heat
18.Medisch-chirurgisch: maag-darmstelsel, perioperatief en oncologie

Antwoord: D · Wash the site with soap and running water, without scrubbing

Waarom dit het antwoord is

The site is washed with soap and running water; it may be allowed to bleed gently, but it is not scrubbed or sucked. The injury is reported immediately so that post-exposure assessment, including hepatitis B immunity and treatment if needed, can start quickly.

Antwoord

D · Wash the site with soap and running water, without scrubbing
19.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: C · Take it with orange juice rather than with tea

Waarom dit het antwoord is

Vitamin C increases iron absorption, while milk, calcium, antacids, tea and coffee reduce it. She should also expect dark stools and may need advice on preventing constipation.

Antwoord

C · Take it with orange juice rather than with tea
20.Verloskundige verpleegkunde

Antwoord: A · Check for bladder distension and empty the bladder

Waarom dit het antwoord is

Epidurals block bladder sensation, so the bladder can overfill. A full bladder can slow descent of the fetus and cause injury. The nurse should encourage voiding or catheterise per protocol.

Antwoord

A · Check for bladder distension and empty the bladder
21.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher

Waarom dit het antwoord is

A temperature of 38,0 °C (100,4 °F) or higher is generally considered a fever in children. In young infants even a modest fever can signal serious infection and needs prompt assessment.

Antwoord

C · 38,0 °C (100,4 °F) or higher
22.Kinderverpleegkunde

Antwoord: C · De uitdroging en elektrolytstoornis corrigeren met intraveneuze vloeistoffen volgens voorschrift

Waarom dit het antwoord is

Herhaald braken veroorzaakt dehydratie en een hypochloremische, hypokaliëmische metabole alkalose. Deze worden eerst gecorrigeerd, omdat anesthesie onveilig is zolang vocht en elektrolyten niet normaal zijn. Pyloromyotomie is geen spoedoperatie.

Antwoord

C · De uitdroging en elektrolytstoornis corrigeren met intraveneuze vloeistoffen volgens voorschrift
23.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: D · "Tell me more about what that feeling is like for you."

Waarom dit het antwoord is

Exploring asks the patient to describe an experience in more detail. Generalising, disapproving and changing the subject block the patient from talking.

Antwoord

D · "Tell me more about what that feeling is like for you."
24.Psychiatrische verpleegkunde

Antwoord: B · De observatie op de vereiste frequentie voortzetten en ademhaling en welzijn controleren

Waarom dit het antwoord is

Patiënten in separatie hebben continue of frequente observatie nodig volgens het beleid, inclusief of ze normaal ademen, vooral na sedatie. De separatie eindigt zodra die niet meer nodig is.

Antwoord

B · De observatie op de vereiste frequentie voortzetten en ademhaling en welzijn controleren
25.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: 2:00 PM

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Reken het uur om

14 − 12 = 2 → PM

Antwoord

2:00 PM

Antwoord

2:00 PM
26.Verpleegkundig rekenen en eenhedenomrekeningen

Antwoord: t = 420 min

24-uursklok: tel vanaf 1 uur ’s middags 12 bij het uur op (3:45 PM = 15:45). Middernacht tot 12:59 AM is 00:00–00:59 en 12:00–12:59 PM blijft 12:00–12:59. Trek terug 12 af van de uren 13–23 en voeg PM toe; het uur 00 wordt 12 AM. Reken tijd over middernacht in twee delen: tot 24:00 (00:00) en daarna vanaf 00:00.

Vóór middernacht

22:05 → 24:00 = 115 min

Na middernacht

00:00 → 05:05 = 305 min

Totaal

t = 115 + 305 = 420 min

Antwoord

t = 420 min
27.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 1 mL

Dose calculation: the amount to give equals what is prescribed divided by what you have, times the quantity it comes in: amount = (desired dose/stock strength) × stock volume. Always keep the units the same (convert g to mg, mg to mcg first) and check that the answer is sensible.

Concentratie na het mengen

1000 mg/10 mL = 100 mg/mL

Volume

V = 100/100 = 1 mL

Antwoord

V = 1 mL
28.Dosisberekeningen

Antwoord: V = 0,11 mL

Een dosis optrekken: volume = (voorgeschreven dosis/sterkte van de voorraad) × volume van de voorraad. Reken eerst naar dezelfde eenheden om, controleer dan of het volume in de spuit past en op een van de streepjes valt.

Dezelfde eenheden

1 mg/mL = 1000 mcg/mL

Volume

V = 110/1000 = 0,11 mL

Antwoord

V = 0,11 mL
29.Infuussnelheden

Antwoord: R = 14 gtt/min

Inloopsnelheden: een pomp stel je in op mL/h = volume/tijd in uren. Een infuus op zwaartekracht tel je in druppels per minuut: gtt/min = volume (mL) × druppelfactor (gtt/mL)/tijd (min). De druppelfactor staat op de verpakking van het infuussysteem: macrodruppelsystemen geven 10, 15 of 20 gtt/mL (bloedsystemen in de VS vaak 10 gtt/mL, in het VK 15) en microdruppelsystemen 60 gtt/mL. Gebruik altijd de druppelfactor die de vraag of de verpakking geeft.

Tijd in minuten

12·60 = 720 min

Druppelsnelheid

R = 500·20/720 = 13,89 ≈ 14 gtt/min

Antwoord

R = 14 gtt/min

Aan het bed rond je af op de dichtstbijzijnde hele druppel: 14 gtt/min.

30.Infuussnelheden

Antwoord: Δ = 24,8 %

Infusion rates: a pump is set in mL/h = volume/time in hours. A gravity drip is counted in drops per minute: gtt/min = volume (mL) × drop factor (gtt/mL)/time (min). The drop factor is printed on the tubing package: macrodrip sets deliver 10, 15 or 20 gtt/mL (blood sets often 10 gtt/mL in the US, 15 in the UK) and microdrip sets 60 gtt/mL. Always use the drop factor the question or package gives.

Oorspronkelijke snelheid

500/8 = 62,5 mL/h

Nieuwe snelheid

R = 390/5 = 78 mL/h

Procentuele verandering

Δ = (78 − 62,5)/62,5·100% = 24,8%

Antwoord

Δ = 24,8%

Veel ziekenhuizen staan zo’n aanpassing tot 25% toe zonder nieuw voorschrift; controleer het lokale protocol.

31.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: V = 0,97 mL

Heparine- en insuline-infusen: concentratie = eenheden in de zak/volume van de zak (eenheden/mL). Pompsnelheid (mL/h) = eenheden per uur/concentratie, en eenheden per uur = mL/h × concentratie. Bij een voorschrift per kilogram bereken je eerst eenheden/h = eenheden/kg/h × gewicht. Een bolusvolume = benodigde eenheden/sterkte van de flacon. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde eenheden

70·69 = 4 830 stuks

Volume

V = 4830/5000 = 0,966 ≈ 0,97 mL

Antwoord

V = 0,97 mL
32.Dosering bij kinderen en op de IC

Antwoord: D = 8,1 mcg/kg/min

Getitreerde infusen: bepaal eerst de concentratie in mcg/mL (mg × 1000/mL). Bij een voorschrift per kilogram is mcg/min = mcg/kg/min × gewicht. Dan mL/h = mcg/min × 60/concentratie. Terugrekenend is mcg/kg/min = mL/h × concentratie/(60 × gewicht). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Concentratie

800 000/500 = 1600 mcg/mL

Microgram per minuut

16·1600 = 25600 mcg/h
25600/60 = 426,7 mcg/min

Per kilogram

D = 426,7/53 = 8,05 ≈ 8,1 mcg/kg/min

Antwoord

D = 8,1 mcg/kg/min
33.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: I = 1380 mL

Intake en output: intake telt alles wat erin gaat (orale vloeistoffen, infusen, intraveneuze medicatie en spoelingen, sondevoeding); ijsschilfers tellen voor de helft van hun volume. Output telt urine, drains, braaksel en andere verliezen. Balans = totale intake − totale output; een negatieve balans is een netto verlies. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Tel de intake op

oraal: 100 + 120 = 220 mL
Infuus: 80·12 = 960 mL
intraveneus antibioticum: 2·100 = 200 mL
I = 1380 mL

Antwoord

I = 1380 mL
34.Infuusvloeistoffen en vochtbalans

Antwoord: t = 12,7 h

Inlooptijd: tijd (h) = in te lopen volume (mL)/snelheid (mL/h); gebruik het volume dat nog in de zak zit, niet de grootte van de zak. Ingelopen volume = snelheid × tijd. Reken decimale uren om naar uren en minuten met de fractie × 60 (0,5 h = 30 min, niet 50 min). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Eerste deel

120·4 = 480 mL
1000 − 480 = 520 mL over

Tweede deel

520/60 = 8,667 h

Totale tijd

t = 4 + 8,667 = 12,67 ≈ 12,7 h

Antwoord

t = 12,7 h

Dat is ongeveer 12 h 40 min, dus de zak is rond 01:10 leeg.

35.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: MFS = 50

Morse Fall Scale: zes items. Eerdere val: nee 0, ja 25. Secundaire diagnose: nee 0, ja 15. Loophulpmiddel: geen, bedrust of hulp van een verpleegkundige 0; krukken, wandelstok of rollator 15; zich vasthouden aan meubels 30. IV-therapie of zoutslot: nee 0, ja 20. Looppatroon: normaal, bedrust of rolstoel 0; zwak 10; gestoord 20. Mentale toestand: kent eigen grenzen 0; overschat of vergeet grenzen 15. Het totaal loopt van 0 tot 125. De risicogrenzen verschillen per ziekenhuis; een gebruikelijke indeling is 0–24 laag, 25–44 matig en 45 of meer hoog.

Score elk item

eerdere val in de afgelopen 3 maanden: nee → 0
secundaire diagnose: ja → 15
loophulpmiddel: krukken, wandelstok of rollator → 15
IV-therapie of zoutslot: nee → 0
looppatroon: gestoord → 20
mentale toestand: kent eigen grenzen → 0

Optellen

Totaal Morse = 0 + 15 + 15 + 0 + 20 + 0 = 50

Antwoord

MFS = 50
36.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: zeer hoog risico

Bradenschaal: zes subschalen voor het risico op decubitus. Sensorische waarneming, vochtigheid, activiteit, mobiliteit en voeding scoren 1 tot 4, van het slechtste niveau (1) tot geen probleem (4); wrijving en schuifkrachten scoren 1 tot 3. Het totaal loopt van 6 tot 23 en een lager totaal betekent een hoger risico. Gebruikelijke indelingen: 19–23 geen risico, 15–18 licht risico, 13–14 matig risico, 10–12 hoog risico en 9 of lager zeer hoog risico.

Score elke subschaal

sensorische waarneming: volledig beperkt → 1
vochtigheid: voortdurend vochtig → 1
activiteit: bedlegerig → 1
mobiliteit: volledig immobiel → 1
voeding: voldoende → 3
wrijving en schuifkrachten: mogelijk probleem → 2

Optellen

Totaal Braden = 1 + 1 + 1 + 1 + 3 + 2 = 9

Risiconiveau

9 → zeer hoog risico

Antwoord

zeer hoog risico
37.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: ongecompenseerd

Een bloedgas lezen (ROME): eerst de pH: onder 7,35 is acidemie, boven 7,45 alkalemie. Zoek dan de waarde die dit verklaart. PaCO₂ (normaal 35–45 mmHg, 4,7–6,0 kPa) is het respiratoire deel en beweegt Omgekeerd aan de pH bij een respiratoire stoornis; HCO₃⁻ (normaal 22–26 mmol/L) is het metabole deel en beweegt in dezelfde richting als de pH (Respiratoir Omgekeerd, Metabool Evenredig). De andere waarde toont de compensatie: normaal betekent ongecompenseerd; afwijkend in de richting die de pH terugtrekt terwijl de pH nog afwijkt betekent gedeeltelijk gecompenseerd; een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledig gecompenseerd. Referentiewaarden verschillen iets tussen laboratoria; dit zijn oefenwaarden.

ROME, waarde voor waarde

pH 7,55: alkalemie (boven 7,45)
PaCO₂ 38 mmHg: normaal (35–45)
HCO₃⁻ 32 mmol/L: hoog (22–26)

Compensatie

Controleer klinisch ook de verwachte compensatie: bij een metabole alkalose is PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21 = 41,4–45,4 mmHg, dus de gemeten 38 mmHg wijst op een bijkomende respiratoire alkalose (een gemengde stoornis). Het antwoord hierboven is de ROME-indeling voor het examen.

ongecompenseerd

Antwoord

ongecompenseerd
38.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: A–a-gradiënt = 222 mmHg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Alveolaire zuurstof

PAO₂ = 0,5·713 − 54/0,8 = 356,5 − 67,5 = 289 mmHg

Gradiënt

A–a = 289 − 67 = 222 mmHg

Antwoord

A–a-gradiënt = 222 mmHg
39.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: pauze = 1,56 s

Smalcomplextachycardie en pauzes: supraventriculaire tachycardie (SVT) is een regelmatige tachycardie van ongeveer 150–250/min met smalle QRS-complexen; de P-toppen zijn meestal niet zichtbaar omdat ze verborgen liggen in het QRS-complex of de T-top. Sinustachycardie bij een volwassene in rust ligt meestal onder ongeveer 150/min en heeft een zichtbare P-top voor elk QRS; boezemflutter met 2:1-geleiding loopt vaak op ongeveer 150/min en toont zaagtandgolven. Bij sinusstilstand houdt de sinusknoop even op met vuren: een pauze zonder P-top en zonder QRS waarvan de lengte geen geheel aantal P–P-cycli is (een pauze van precies twee of drie cycli wijst juist op sinusuitgangsblok).

Meet

39 kleine hokjes van R tot R over de pauze

Omrekenen

pauze = 39 × 0,04 s = 1,56 s

Vergelijk met P–P

1,56 ÷ 0,92 ≈ 1,7 P–P-cycli, geen geheel getal

Antwoord

pauze = 1,56 s

In de pauze verschijnt geen P-top, en de pauze is geen geheel aantal P–P-cycli: sinusstilstand. Een pauze van precies twee of drie cycli zou wijzen op sinusuitgangsblok.

40.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: ventriculaire tachycardie

Ventriculaire ritmes: ventriculaire tachycardie is een reeks van drie of meer brede (0,12 s of meer) complexen achter elkaar met meer dan 100/min, meestal 150–250/min, regelmatig, zonder bijbehorende P-toppen. Ventrikelfibrilleren is een chaotisch, onregelmatig golfpatroon zonder herkenbare P-toppen, QRS-complexen of T-toppen en zonder telbare frequentie. Asystolie is een bijna vlakke lijn zonder ventriculaire activiteit; een vlakke lijn wordt altijd bevestigd door de patiënt, de afleidingen, de versterking en een tweede afleiding te controleren. In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes en asystolie niet.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 10 kleine hokjes, 1500 ÷ 10 ≈ 150 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 0,40 s.
3. P-toppen: geen herkenbaar.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,16 s, breed (0,12 s of meer).

Interpretatie

ventriculaire tachycardie

Antwoord

ventriculaire tachycardie

In reanimatierichtlijnen zijn VF en polsloze VT de schokbare ritmes. Dit is alleen oefening in het herkennen van ritmes.

Dit is onafhankelijk oefenmateriaal. ExamProblems is niet verbonden aan of goedgekeurd door de organisatie die dit examen afneemt, en de naam van het examen wordt alleen gebruikt om de inhoud te beschrijven. NCLEX®, NCLEX-RN® and NCLEX-PN® zijn merken van the National Council of State Boards of Nursing, Inc. (NCSBN), dat niet verbonden is aan ExamProblems, het niet onderschrijft en niet instaat voor de juistheid ervan.

ExamProblems · examproblems.com/courses/nclex-rn-practice-questions