Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

Hoe wordt de capillaire hervullingstijd gemeten?

  1. AMeet de tijd tussen twee hartslagen op de monitor en vergelijk die met de radialispols
  2. BSchijn met een lampje in het oog en kijk naar de pupil
  3. CDruk ongeveer 5 seconden op de huid, laat los en meet hoe lang het duurt voordat de kleur terugkeert
  4. DTel 15 seconden de pols aan de pols
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

Een patiënt op de afdeling reageert plotseling niet meer en ademt niet normaal. Wat is de eerste actie?

  1. ADe bloeddruk meten
  2. BEerst de bloedglucose controleren
  3. CDe patiënt op de zij leggen en observeren
  4. DHulp inschakelen en starten met reanimatie
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

Een patiënt met diabetes type 1 braakt en eet weinig. Wat is het juiste advies bij ziekte (sick-day rules)?

  1. ADe glucose maar één keer per dag controleren
  2. BNiet stoppen met insuline; glucose en ketonen vaker controleren
  3. CDe vochtinname halveren om braken te voorkomen
  4. DStoppen met insuline tot de patiënt weer normaal eet, om hypoglykemie te voorkomen
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Why can pulse oximetry be misleading in carbon monoxide poisoning?

  1. AThe oximeter overheats in smoke-exposed patients
  2. BCarbon monoxide makes the oximeter read zero even in a well patient
  3. CStandard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
  4. DCarbon monoxide only affects the heart rate reading
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Een oefengas toont een metabole acidose met HCO₃⁻ 18 mmol/L. Gebruik de formule van Winter om de verwachte PaCO₂ (het midden van het gebied) in mmHg te vinden.

HCO₃⁻ 18 mmol/L
PaCO₂ = mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,12PaCO₂mmHg354538HCO₃⁻mmol/L222612passende compensatieextra respiratoire acidoseextra respiratoire alkalose

Een oefengas toont een metabole acidose: pH 7,12, PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa), HCO₃⁻ 12 mmol/L. Vergelijk de gemeten PaCO₂ met de formule van Winter. Klik op je interpretatie.

pH 7,12PaCO₂ 38 mmHg (5,1 kPa)HCO₃⁻ 12 mmol/L
  1. 1passende compensatie
  2. 2extra respiratoire acidose
  3. 3extra respiratoire alkalose
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
E3 / 4+V3 / 5+M? / 6GCS 10?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een oefenkaart registreert GCS 10, met E3 en V3. Welke motorische score M is genoteerd en welke reactie beschrijft die? Geef het getal.

GCS 10E3V3
M =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 26/min, SpO₂ 88% op kamerlucht, bloeddruk 112/68 mmHg, hartslag 88/min, alert, temperatuur 36,5 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 26SpO₂ 88%luchtSBP 112HR 88AT 36,5 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
55 g/L1,2 g/kg/dag60 mL/h89 kg24 h/dagΔP = ? g

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt van 89 kg heeft 1,2 g eiwit per kg per dag nodig. De sondevoeding bevat 55 g eiwit per liter en loopt met 60 mL/h gedurende 24 uur per dag. Hoeveel gram extra eiwit ΔP per dag is nog nodig? Rond af op één decimaal.

89 kg1,2 g/kg/dag55 g/L60 mL/h · 24 h
ΔP = g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 20%1500 mLaminozuren 4,25%1500 mLlipiden 10%500 mL · 1,1 kcal/mLdextrose 3,4 kcal/gaminozuren 4 kcal/gE = ? kcal

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1500 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 20% dextrose en 4,25% aminozuren, plus 500 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de totale energie E die de patiënt krijgt in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mLdextrose 20%aminozuren 4,25%lipiden 500 mL · 1,1 kcal/mL
E = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Deze strip in afleiding II toont boezemflutter. Hoeveel fluttergolven per QRS zijn er (de n van n:1-geleiding)?

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
fluttergolven per QRS =
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVtweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)sinusbradycardie2:1 AV-blok (type onbepaald)tweedegraads AV-blok type II

Interpreteer deze afleiding-II-strip. Welke interpretatie kun je op basis van deze ene strip verdedigen? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1tweedegraads AV-blok type I (Wenckebach)
  2. 2sinusbradycardie
  3. 32:1 AV-blok (type onbepaald)
  4. 4tweedegraads AV-blok type II
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

Een zorgassistent weigert een gedelegeerde taak en zegt er niet voor te zijn opgeleid. Wat is de beste reactie van de verpleegkundige?

  1. ADe assistent bij de manager melden omdat hij een taak weigert
  2. BDe assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
  3. CDe taak laten liggen voor de volgende dienst, wanneer er iemand met training is
  4. DDe assistent zeggen dat het in de functieomschrijving staat en gedaan moet worden
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

A toddler with tetralogy of Fallot becomes very blue and breathless while crying. What should the nurse do first?

  1. APlace the child in a knee-to-chest position
  2. BEncourage the child to keep crying to open the lungs
  3. CGive a large drink of water to calm the child
  4. DLay the child flat on their back
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

Which measure is part of the bundle for inserting a central venous catheter to prevent bloodstream infection?

  1. ARoutine replacement of the catheter on a fixed schedule, such as every three days
  2. BGiving antibiotics to every patient before insertion
  3. CChlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
  4. DChoosing the femoral vein as the first site in adults
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A nurse teaches a patient who has had a splenectomy. Which statement shows a need for further teaching?

  1. A“I will tell all of my health care providers that I have no spleen.”
  2. B“Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
  3. C“I will keep my vaccinations up to date.”
  4. D“I will get medical help quickly if I get a high temperature.”
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

A patient with hepatic encephalopathy is receiving lactulose. Which finding best shows that the treatment is effective?

  1. ANo bowel movement for 2 days and calm sleep
  2. BSix to eight watery stools a day with dizziness
  3. CA rising serum ammonia with a slower flapping tremor
  4. DTwo to three soft stools a day and clearer thinking
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A patient with a round face, central weight gain and purple stretch marks has a glucose of 210 mg/dL (11,7 mmol/L) and a potassium of 3,1 mEq/L. Which condition fits best?

  1. ADiabetes insipidus
  2. BCushing syndrome
  3. CAdrenal insufficiency
  4. DHypothyroidism

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: C · Druk ongeveer 5 seconden op de huid, laat los en meet hoe lang het duurt voordat de kleur terugkeert

Waarom dit het antwoord is

Druk op een vingertop of het sternum, laat los en tel de seconden tot de kleur terugkeert. Een verlengde tijd wijst op een slechte perifere doorbloeding, bijvoorbeeld bij shock of uitdroging.

Antwoord

C · Druk ongeveer 5 seconden op de huid, laat los en meet hoe lang het duurt voordat de kleur terugkeert
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Hulp inschakelen en starten met reanimatie

Waarom dit het antwoord is

Niet reageren en niet normaal ademen betekent een circulatiestilstand: hulp inschakelen (reanimatieteam, defibrillator) en direct beginnen met borstcompressies.

Antwoord

D · Hulp inschakelen en starten met reanimatie
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Niet stoppen met insuline; glucose en ketonen vaker controleren

Waarom dit het antwoord is

Stoppen met insuline bij diabetes type 1 kan snel DKA veroorzaken. Patiënten moeten insuline blijven gebruiken, glucose en ketonen volgen, drinken en hulp zoeken als de ketonen stijgen.

Antwoord

B · Niet stoppen met insuline; glucose en ketonen vaker controleren
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: C · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin

Waarom dit het antwoord is

Standard SpO2 can appear normal despite severe tissue hypoxia. Carboxyhaemoglobin is measured on a blood gas, and high-concentration oxygen is given.

Antwoord

C · Standard oximeters cannot tell carboxyhaemoglobin from oxyhaemoglobin
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: PaCO₂ = 35 mmHg

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Formule van Winter

PaCO₂ = 1,5·18 + 8 = 35 mmHg
worpafstand: 33–37 mmHg

Antwoord

PaCO₂ = 35 mmHg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: extra respiratoire acidose

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte PaCO₂

1,5·12 + 8 = 26 → 24–28 mmHg

Vergelijken

gemeten: 38 mmHg → extra respiratoire acidose

Antwoord

extra respiratoire acidose
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: M = 4

Glasgow Coma Scale: tel de beste reactie op drie gebieden bij elkaar op. Oogopening E: 4 spontaan, 3 op geluid of spraak, 2 op druk, 1 geen. Verbaal V: 5 georiënteerd, 4 verward, 3 ongepaste woorden, 2 onverstaanbare geluiden, 1 geen. Motorisch M: 6 volgt opdrachten, 5 lokaliseert, 4 normale flexie (trekt terug), 3 abnormale flexie, 2 extensie, 1 geen. Het totaal loopt van 3 tot 15. Na hoofdletsel wordt 13–15 meestal licht genoemd, 9–12 matig en 3–8 ernstig.

Motorische score

M = 10 − 3 − 3 = 4
M4: trekt het lidmaat terug bij druk (normale flexie)

Antwoord

M = 4
8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: middel

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 26/min → 3
SpO₂ 88% → 3
op kamerlucht → 0
SBP 112 mmHg → 0
HR 88/min → 0
alert (A) → 0
T 36,5 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 3 + 3 + 0 + 0 + 0 + 0 + 0 = 6
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

middel

Antwoord

middel

Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende klinische reactie.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: ΔP = 27,6 g/dag

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigd eiwit

1,2·89 = 106,8 g/dag

Eiwit uit de voeding

60·24 = 1440 mL = 1,44 L
1,44·55 = 79,2 g/dag

Tekort

ΔP = 106,8 − 79,2 = 27,6 g/dag

Antwoord

ΔP = 27,6 g/dag
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: E = 1825 kcal/dag

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 20·1500/100 = 300 g
aminozuren: 4,25·1500/100 = 63,75 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 300·3,4 = 1020 kcal
aminozuren: 63,75·4 = 255 kcal
lipiden: 500·1,1 = 550 kcal

Totale energie

E = 1020 + 255 + 550 = 1825 kcal/dag

Antwoord

E = 1825 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: fluttergolven per QRS = 4

Ritmecriteria (afleiding II): een sinusritme heeft een positieve P-top vóór elk QRS, een constant PR van 0,12–0,20 s en een smal QRS: normaal sinusritme bij 60–100/min, sinusbradycardie onder 60, sinustachycardie boven 100. Boezemfibrilleren: geen P-toppen, een fibrillerende basislijn en een volledig onregelmatig R–R. Boezemflutter: zaagtandvormige fluttergolven met ongeveer 250–350/min en een vaste geleidingsverhouding zoals 2:1 of 4:1. Eerstegraads AV-blok: sinusritme met een constant PR boven 0,20 s. Junctioneel ritme: smal QRS bij 40–60/min met afwezige of negatieve P-toppen (PR onder 0,12 s, of P na het QRS). Een PVC is een vroeg, breed (0,12 s of meer), bizar QRS zonder P-top, met de T-top in tegengestelde richting en meestal een volledige compensatoire pauze; bij bigeminie is elke tweede slag een PVC.

Fluttergolven

F–F = 5 kleine hokjes = 0,20 s → 1500 ÷ 5 = 300 per minuut

QRS-complexen

R–R = 20 kleine hokjes = 0,80 s → 1500 ÷ 20 = 75 per minuut
geleidingsverhouding = 300 ÷ 75 = 4:1

Antwoord

fluttergolven per QRS = 4
12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: 2:1 AV-blok (type onbepaald)

2:1 AV-blok: met twee P-toppen per QRS volgen er nooit twee geleide P-toppen op elkaar, dus je kunt niet zien of de PR zou toenemen (type I) of gelijk zou blijven (type II) vóór een niet-geleide P-top. Op basis van één strip noem je het een 2:1 AV-blok; een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding bepaalt het type. Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar geen van beide bewijst het.

Vijf stappen

1. Frequentie: R–R = 38 kleine hokjes, 1500 ÷ 38 ≈ 39 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,52 s.
3. P-toppen: positief en regelmatig (P–P 0,76 s, 79 per minuut), twee voor elke QRS.
4. PR-interval: constant op 0,16 s in de geleide slagen.
5. QRS: 0,06 s, smal (onder 0,12 s).

Waarom het type open blijft

Elke tweede P-top wordt niet geleid, dus er volgen nooit twee geleide slagen op elkaar en een toenemende PR kan nooit zichtbaar worden.
2:1 AV-blok (type onbepaald)

Antwoord

2:1 AV-blok (type onbepaald)

Een smal QRS maakt type I waarschijnlijker en een breed QRS type II, maar alleen een langere strip of een verandering in de geleidingsverhouding geeft uitsluitsel.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen

Waarom dit het antwoord is

Een gedelegeerde moet een taak weigeren waarvoor hij niet bekwaam is. De verpleegkundige zorgt dat de taak nu veilig wordt gedaan en regelt training voor de toekomst. De taak afdwingen of ongedaan laten brengt de patiënt in gevaar.

Antwoord

B · De assistent bedanken, zorgen dat de taak veilig wordt gedaan en training regelen
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: A · Place the child in a knee-to-chest position

Waarom dit het antwoord is

In a hypercyanotic (“tet”) spell, the knee-chest position raises systemic vascular resistance and sends more blood to the lungs. Oxygen and prescribed medication follow.

Antwoord

A · Place the child in a knee-to-chest position
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: C · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions

Waarom dit het antwoord is

The insertion bundle includes hand hygiene, chlorhexidine-alcohol skin prep, maximal barrier precautions (cap, mask, sterile gown, sterile gloves and a full body drape) and avoiding the femoral site in adults. Routine replacement and routine antibiotics are not recommended.

Antwoord

C · Chlorhexidine-alcohol skin antisepsis and maximal sterile barrier precautions
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”

Waarom dit het antwoord is

People without a spleen are at risk of overwhelming infection, especially from encapsulated bacteria. Fever needs prompt medical assessment, and vaccines are kept up to date.

Antwoord

B · “Now that my spleen is out, a fever is nothing to worry about.”
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: D · Two to three soft stools a day and clearer thinking

Waarom dit het antwoord is

Lactulose acidifies the colon, traps ammonia and speeds its removal, so the goal is usually about 2–3 soft stools a day with improving mental status. Too much lactulose can cause severe diarrhea, dehydration and electrolyte loss.Gecontroleerd met: Lactulose · MedlinePlus (NIH) (2024)

Antwoord

D · Two to three soft stools a day and clearer thinking
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: B · Cushing syndrome

Waarom dit het antwoord is

Excess cortisol raises glucose, causes central obesity, a round face and purple striae, and has some mineralocorticoid effect that lowers potassium. Adrenal insufficiency causes low glucose and high potassium.Gecontroleerd met: Hypercortisolism (Cushing Syndrome) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025); Hypokalemia · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2025)

Antwoord

B · Cushing syndrome

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals