Basisverpleegkunde en klinische praktijk: samenvattingspakket

Formuleoverzichten, de belangrijkste methodestappen voor elk onderwerp en 18 oefenopgaven, met volledige oplossingen achterin.

Nieuwe opgavenTerug naar het vak

Kies in het printvenster “Opslaan als pdf” om een kopie op je apparaat te bewaren.

1Formules en methoden

Interpretatie van arteriële bloedgassen

Normaalwaarden
pH 7,35–7,45, PaCO₂ 35–45 mmHg (4,7–6,0 kPa), HCO₃⁻ 22–26 mmol/L
ROME
Respiratoir: PaCO₂ tegengesteld aan pH; Metabool: HCO₃⁻ gelijk aan pH
Formule van Winter
PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2
Metabole alkalose
PaCO₂ ≈ 0,7·HCO₃⁻ + 21
Anion gap
AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻) ≈ 8–12
Voor albumine gecorrigeerde gap
AG + 2,5·(4,0 − alb g/dL) = AG + 0,25·(40 − alb g/L)
Deltaratio
(AG − 12)/(24 − HCO₃⁻)
P/F-ratio
PaO₂/FiO₂
Alveolaire gasvergelijking
PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8
Serumosmolaliteit
2·Na⁺ + glucose + urea (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8)

Methode

  1. Lees de pH af: onder 7,35 is acidose, boven 7,45 alkalose.
  2. Zoek de waarde die dit verklaart: PaCO₂ die tegengesteld aan de pH beweegt is respiratoir, HCO₃⁻ die met de pH meebeweegt is metabool.
  3. Kijk naar de andere waarde: normaal betekent ongecompenseerd, afwijkend in de compenserende richting betekent gedeeltelijke compensatie, en een normale pH met beide waarden afwijkend betekent volledige compensatie.
  4. Vergelijk bij een metabole acidose de PaCO₂ met de formule van Winter, 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2, en bereken de anion gap Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻).
  5. Controleer een hoge anion gap met de deltaratio en, bij laag albumine, met de gecorrigeerde gap.

Klinische beoordelingsscores

Glasgow Coma Scale
GCS = E (1–4) + V (1–5) + M (1–6) = 3–15
Apgar
5 tekens × 0–2 = 0–10; 7–10 stelt gerust, 4–6 matig afwijkend, 0–3 laag
Bradenschaal
5 × (1–4) + 1 × (1–3) = 6–23; ≤ 18 risico
Morse Fall Scale
vallen 25, diagnose 15, hulpmiddel 15/30, IV 20, looppatroon 10/20, mentale toestand 15
NEWS2-risico
0–4 laag; enkele 3 laag-matig; 5–6 matig; ≥ 7 hoog
Gemiddelde arteriële druk
MAP = (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3
Polsdruk en shockindex
PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP
Body mass index
BMI = kg/m² = 703·lb/in²

Methode

  1. Zoek het scoreformulier dat de vraag gebruikt en het bereik ervan (GCS 3–15, Apgar 0–10, Braden 6–23, Morse 0–125).
  2. Scoor elk item afzonderlijk en koppel de beschrijving aan het niveau.
  3. Tel de itemscores op en controleer of het totaal binnen het bereik ligt.
  4. Pas de afkappunten toe: kijk bij NEWS2 ook of één enkele parameter 3 scoort.
  5. Gebruik voor afgeleide waarden MAP = (SBP + 2·DBP)/3, PP = SBP − DBP, SI = HR/SBP en BMI = kg/m².

Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Dagvolume
mL = kcal / (kcal/mL)
Continue voeding
mL/h = dagvolume / uren voeding
Bolusvoeding
mL per voeding = dagvolume / aantal voedingen
Geleverde energie en eiwit
kcal = mL × kcal/mL; g = L × g/L
Vrij water
mL = voedingsvolume × waterfractie
Ideaal lichaamsgewicht (Devine)
mannen 50 + 2,3 × (in − 60); vrouwen 45,5 + 2,3 × (in − 60); 1 in = 2,54 cm
Body mass index
BMI = kg/m²
Parenterale voeding
dextrose 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g, lipiden 20% 2,0 kcal/mL, 10% 1,1 kcal/mL
Stikstof
g N = g eiwit / 6,25
Glucose-infusiesnelheid
GIR = mg/(kg·min) = % × mL/h / (6 × kg)

Methode

  1. Schrijf op wat gevraagd wordt: een pompsnelheid, een volume, kilocalorieën, gram eiwit of water.
  2. Zet energie om in volume met mL = kcal/(kcal/mL) en volume in eiwit met liters × g/L.
  3. Deel voor een snelheid door de uren dat de voeding echt loopt, of voor een bolus door het aantal voedingen.
  4. Vermenigvuldig voor de behoeften kcal/kg of g/kg met het gewicht dat de regel noemt; bepaal het ideale lichaamsgewicht met Devine: 50 of 45,5 + 2,3 × (inches − 60).
  5. Bepaal bij parenterale voeding de gram als % × mL/100 en gebruik dan 3,4 kcal/g voor dextrose, 4 kcal/g voor aminozuren en de vermelde kcal/mL voor lipiden.

Interpretatie van ECG-ritmestrips

Papier (25 mm/s, 10 mm/mV)
1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 s, 10 mm = 1 mV
Hartfrequentie, regelmatig ritme
300 ÷ grote hokjes = 1500 ÷ kleine hokjes = 60 ÷ RR (s)
Hartfrequentie, onregelmatig ritme
QRS-complexen in 6 s × 10
Normaal PR-interval
0,12–0,20 s
Normale QRS-duur
< 0.12 s
QTc (Bazett)
QT/√RR
QTc (Fridericia)
QT/∛RR
QTc (Framingham)
QT + 154·(1 − RR)
Sinusfrequenties
bradycardie < 60, normaal 60–100, tachycardie > 100 /min
Ontsnappingsfrequenties
junctioneel 40–60, ventriculair 20–40 /min
Snelle ritmes
SVT 150–250 /min (smal), VT > 100 /min (breed)

Methode

  1. Frequentie: deel bij een regelmatig ritme 300 door de grote hokjes of 1500 door de kleine hokjes tussen twee R-toppen; tel bij een onregelmatig ritme de QRS-complexen in 6 seconden en vermenigvuldig met 10.
  2. Ritme: vergelijk de R–R-intervallen. Gelijk is regelmatig; een zich herhalend patroon is regelmatig onregelmatig; helemaal geen patroon is volledig onregelmatig.
  3. P-toppen: is er in afleiding II vóór elk QRS een positieve P-top, allemaal gelijk? Zoek naar fibrillatie- of zaagtandgolven, negatieve P-toppen en P-toppen zonder QRS.
  4. PR-interval: van het begin van de P tot het begin van het QRS, normaal 0,12–0,20 s en constant. Let erop of het langer wordt, vast blijft vóór een weggevallen slag of willekeurig wisselt.
  5. QRS-duur: onder 0,12 s is smal; 0,12 s of meer is breed. Benoem daarna het ritme en gebruik voor de QT QTc = QT/√RR (Bazett) met tijden in seconden.

Prioriteren en delegeren

Methode

  1. Vraag je af wat de patiënt het snelst schaadt als er niets wordt gedaan.
  2. Pas ABC toe (C-A-B bij een hartstilstand) en daarna Maslow: fysiologische behoeften vóór veiligheid, veiligheid vóór psychologische behoeften.
  3. Vergelijk de opties: acuut vóór chronisch, instabiel vóór stabiel, onverwacht vóór verwacht, systemisch vóór lokaal, en toets elke bevinding aan de uitgangswaarde van de patiënt.
  4. Beoordeel voordat je handelt, tenzij het een noodgeval is; kies dan de stap waarvan de andere afhangen.
  5. Controleer bij delegeren de vijf juiste punten: taak, omstandigheid, persoon, aanwijzingen en toezicht. Beoordeling, voorlichting en evaluatie blijven bij de verpleegkundige (RN).

Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Methode

  1. Begin bij elke patiënt met standaardmaatregelen: handhygiëne, persoonlijke beschermingsmiddelen voor de te verwachten blootstelling en veilig omgaan met scherpe voorwerpen.
  2. Voeg maatregelen toe op basis van de overdrachtsroute: contact (schort, handschoenen), druppel (chirurgisch mondmasker), lucht (N95, kamer met onderdruk).
  3. Houd steriele items steriel: bij twijfel is het niet steriel; vervang, nooit afvegen.
  4. Voorkom schade in de omgeving: valpreventie, fixatie alleen als laatste redmiddel, RACE en PASS bij brand.
  5. Controleer de juiste punten bij medicatietoediening, twee identificatiekenmerken en extra waarborgen voor hoogrisicomedicatie; meld fouten en bijna-incidenten.

Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Methode

  1. Vergelijk de waarde met het eigen referentiebereik van het laboratorium en daarna met de uitgangswaarde en het verloop van de patiënt.
  2. Controleer het monster: hemolyse, vertraging of bloed afgenomen vlak bij een infuus kan valse uitslagen geven.
  3. Koppel de waarde aan de typische verschijnselen en aan de geneesmiddelen en aandoeningen die haar veroorzaken.
  4. Zoek naar interacties: laag kalium of magnesium vergroot de kans op digoxinevergiftiging; uitdroging verhoogt lithium.
  5. Handel voor de patiënt: beoordeel, houd een geneesmiddel achter als de spiegel onveilig is, herhaal kritieke waarden terug en informeer de voorschrijver.

2Oefenopgaven

1.BasisverpleegkundeGemiddeld

De huid langs een perifere infuuscanule is rood, pijnlijk en gezwollen. Wat is de juiste actie?

  1. ADe canule harder doorspuiten om hem vrij te maken
  2. BDe infuussnelheid verhogen
  3. CEr een nieuw verband overheen doen en het infuus voortzetten zoals voorgeschreven
  4. DDe canule verwijderen en dit documenteren, en zo nodig opnieuw prikken
2.BasisverpleegkundeMoeilijk

On the morning of surgery, a patient who signed the consent form says they do not understand what the operation involves. What should the nurse do?

  1. ASend the patient to theatre, as the form is already signed
  2. BReassure the patient that signing the form is enough for consent to be valid
  3. CExplain the operation's risks themselves and go ahead
  4. DInform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Klinische verpleegkundeGemiddeld

A nurse suspects that an older patient is being financially abused by a relative. What should the nurse do?

  1. AWait until the patient has been discharged
  2. BRaise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
  3. CKeep it secret because it is a family matter
  4. DConfront the relative directly at the bedside about it
4.Klinische verpleegkundeMoeilijk

Een patiënt met cirrose en een grote, gespannen buik ondergaat een ascitespunctie (paracentese). Waarom kan albumine worden gegeven?

  1. AOm het kalium in de urine te verhogen
  2. BOm een infectie in het vocht te behandelen
  3. COm te voorkomen dat de lever meer gal maakt
  4. DOm het risico op circulatoire ontregeling na het verwijderen van een groot volume vocht te verkleinen
5.Interpretatie van arteriële bloedgassenGemiddeld

Oefenwaarden: Na⁺ 146 mmol/L, glucose 27,4 mmol/L en ureum 6,2 mmol/L. Bereken de serumosmolaliteit Osm = 2·Na⁺ + glucose + ureum op een geheel getal nauwkeurig.

Na⁺ 146 mmol/Lglucose 27,4 mmol/Lureum 6,2 mmol/L
Osm = mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassenMoeilijk
pH7,357,457,31PaCO₂mmHg354574HCO₃⁻mmol/L222636acutechronischeacuut op chronisch

Een oefengas toont een respiratoire acidose: pH 7,31, PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa), HCO₃⁻ 36 mmol/L. Gebruik de regels ‘HCO₃⁻ stijgt 1 mmol/L per 10 mmHg (acuut) of 3,5 mmol/L per 10 mmHg (chronisch)’ om het in te delen. Klik op je antwoord.

pH 7,31PaCO₂ 74 mmHg (9,9 kPa)HCO₃⁻ 36 mmol/L
  1. 1acute
  2. 2chronische
  3. 3acuut op chronisch
7.Klinische beoordelingsscoresGemiddeld
13675SBPDBPmmHgHR 116/min · SI = ?

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt heeft een hartslag van 116/min en een bloeddruk van 136/75 mmHg. Bepaal de shockindex SI = HR/SBP. Rond af op twee decimalen.

HR 116/minBP 136/75 mmHg
SI =
8.Klinische beoordelingsscoresMoeilijk
3210123RR≤89–1112–2021–24≥25SpO₂≤9192–9394–95≥96lucht / O₂O₂luchtSBP≤9091–100101–110111–219≥220HR≤4041–5051–9091–110111–130≥131ACVPUAC, V, P, UT °C≤35,035,1–36,036,1–38,038,1–39,0≥39,1laaglaag-matigmiddelhoog

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Gebruik de NEWS2-kaart (SpO₂-schaal 1) voor deze waarnemingen: ademfrequentie 14/min, SpO₂ 98% op kamerlucht, bloeddruk 150/90 mmHg, hartslag 38/min, alert, temperatuur 36,8 °C. In welke klinische risicogroep valt de patiënt? Klik erop.

RR 14SpO₂ 98%luchtSBP 150HR 38AT 36,8 °C
  1. 1laag
  2. 2laag-matig
  3. 3middel
  4. 4hoog
9.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingGemiddeld
1,2 kcal/mL30 kcal/kg/dag? mL/h73 kg20 h/dag

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een volwassene van 73 kg (BMI onder 30) heeft 30 kcal/kg/dag nodig. De sondevoeding levert 1,2 kcal/mL en loopt 20 uur per dag via een pomp. Op welke snelheid R stel je de pomp in, in mL/h? Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

73 kg30 kcal/kg/dag1,2 kcal/mL20 h
R = mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voedingMoeilijk
24 hdextrose 17,5%1500 mLaminozuren 3,5%1500 mLlipiden 10%250 mL · 1,1 kcal/mLdextrose 3,4 kcal/gaminozuren 4 kcal/gNPC = ? kcal

Oefenopgave (verzonnen waarden, geen klinisch advies). Een patiënt krijgt gedurende 24 uur 1500 mL parenterale voeding met eindconcentraties van 17,5% dextrose en 3,5% aminozuren, plus 250 mL 10% lipide-emulsie (1,1 kcal/mL). Bepaal de niet-eiwitenergie NPC in kcal per dag. Rond af op het dichtstbijzijnde gehele getal.

1500 mLdextrose 17,5%aminozuren 3,5%lipiden 250 mL · 1,1 kcal/mL
NPC = kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestripsGemiddeld
II25 mm/s · 10 mm/mV

Meet op deze strip in afleiding II de gevraagde waarde (QT-interval) in seconden.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
QT = s
12.Interpretatie van ECG-ritmestripsMoeilijk
II25 mm/s · 10 mm/mVgesynchroniseerde cardioversieonmiddellijke defibrillatiereanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)transcutane pacing

Een patiënt zonder voelbare pols heeft dit georganiseerde ritme op de monitor (pulseloze elektrische activiteit). Welke behandeling noemen de reanimatierichtlijnen voor volwassenen hiervoor? Klik op je antwoord.

afleiding II, 25 mm/s, 10 mm/mV1 klein hokje = 0,04 s, 1 groot hokje = 0,20 sstriplengte 6 s
  1. 1gesynchroniseerde cardioversie
  2. 2onmiddellijke defibrillatie
  3. 3reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)
  4. 4transcutane pacing
13.Prioriteren en delegerenGemiddeld

A patient on a continuous IV heparin infusion has new black, tarry stools and an aPTT well above the target range. What should the nurse do first?

  1. AGive a dose of vitamin K by mouth
  2. BOffer an iron-rich meal to replace the lost blood
  3. CCheck the pump rate and leave the infusion running
  4. DStop the heparin infusion and inform the provider
14.Prioriteren en delegerenMoeilijk

Welke patiënt moet op een spoedeisende hulpafdeling direct naar een behandelkamer?

  1. AEen 45-jarige die om een herhaalrecept vraagt
  2. BEen 60-jarige met drukkend gevoel op de borst, zweten en misselijkheid gedurende 20 minuten
  3. CEen 25-jarige met een verstuikte pols en normale vitale functies
  4. DEen 30-jarige met keelpijn sinds twee dagen en een temperatuur van 38,0 °C
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheidGemiddeld

A nurse cleans an IV pump with a disinfectant wipe. What must happen for the disinfectant to work?

  1. AThe wipe is used on many pumps to save product
  2. BThe surface stays wet for the contact time on the product label
  3. CThe surface is wiped once lightly without pressure
  4. DThe surface is dried with a clean towel right after wiping
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheidMoeilijk

A patient arrives in the operating room for knee surgery, and the site has not been marked. What should happen?

  1. AStart the surgery, because the consent form shows the side
  2. BDo not start until the site is marked and verified with the patient
  3. CMark the site after the patient is anesthetized and draped
  4. DLet the circulating nurse mark the site from memory of the surgeon’s plan
17.Laboratoriumwaarden en elektrolytenGemiddeld

In the US, when is a pregnant woman without known risk factors usually screened for gestational diabetes?

  1. AAt about 24–28 weeks of pregnancy
  2. BOnly after the baby is born
  3. CAt about 38–40 weeks of pregnancy
  4. DAt about 6–8 weeks of pregnancy
18.Laboratoriumwaarden en elektrolytenMoeilijk

A woman with preeclampsia is receiving IV magnesium sulfate. Her urine output has fallen and her creatinine is rising. Why is this a concern?

  1. APoor kidney function makes the magnesium level fall quickly
  2. BMagnesium is broken down by the liver, so it will stop working soon
  3. CMagnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels
  4. DMagnesium causes potassium loss, so the kidneys release more fluid

3Oplossingen

1.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · De canule verwijderen en dit documenteren, en zo nodig opnieuw prikken

Waarom dit het antwoord is

Flebitis is een ontsteking van de ader. De canule moet worden verwijderd, de plaats vastgelegd en gevolgd, en alleen als het nog nodig is, wordt elders een nieuwe canule geplaatst.

Antwoord

D · De canule verwijderen en dit documenteren, en zo nodig opnieuw prikken
2.Basisverpleegkunde

Antwoord: D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery

Waarom dit het antwoord is

Consent is valid only if the patient understands the procedure, risks and alternatives. The nurse advocates for the patient and asks the person doing the procedure to discuss it again.

Antwoord

D · Inform the surgeon so consent can be discussed again before surgery
3.Klinische verpleegkunde

Antwoord: B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure

Waarom dit het antwoord is

Financial abuse is a form of adult abuse. Nurses report concerns through safeguarding procedures, document facts accurately and involve the patient as appropriate.

Antwoord

B · Raise the concern through the local safeguarding (adult protection) procedure
4.Klinische verpleegkunde

Antwoord: D · Om het risico op circulatoire ontregeling na het verwijderen van een groot volume vocht te verkleinen

Waarom dit het antwoord is

Een paracentese met groot volume kan hypotensie en nierfunctiestoornissen veroorzaken. Een albumine-infuus helpt het circulerend volume op peil te houden.

Antwoord

D · Om het risico op circulatoire ontregeling na het verwijderen van een groot volume vocht te verkleinen
5.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: Osm = 326 mOsm/kg

Afgeleide waarden: de berekende serumosmolaliteit is 2·Na⁺ + glucose + ureum met alle waarden in mmol/L (2·Na⁺ + glucose/18 + BUN/2,8 met glucose en BUN in mg/dL); normaal is ongeveer 275–295 mOsm/kg. De P/F-ratio is PaO₂ gedeeld door FiO₂ als fractie. De alveolaire zuurstofdruk is PAO₂ = FiO₂·(760 − 47) − PaCO₂/0,8 mmHg op zeeniveau, en de A–a-gradiënt is PAO₂ − PaO₂.

Berekende osmolaliteit

Osm = 2·146 + 27,4 + 6,2 = 325,6 ≈ 326 mOsm/kg

Antwoord

Osm = 326 mOsm/kg
6.Interpretatie van arteriële bloedgassen

Antwoord: chronische

Verwachte compensatie: bij een metabole acidose voorspelt de formule van Winter PaCO₂ = 1,5·HCO₃⁻ + 8 ± 2 mmHg; een gemeten waarde boven dat bereik wijst op een bijkomende respiratoire acidose, eronder op een bijkomende respiratoire alkalose. De aniongap AG = Na⁺ − (Cl⁻ + HCO₃⁻), normaal ongeveer 8–12 mmol/L, onderscheidt een metabole acidose met verhoogde gap van een met normale gap; een laag albumine maskeert een verhoogde gap (tel 2,5 op per g/dL dat het albumine onder 4,0 ligt). Een deltaratio (AG − 12)/(24 − HCO₃⁻) tussen ongeveer 0,8 en 2 past bij een zuivere acidose met verhoogde gap (sommige boeken gebruiken 1 in plaats van 0,8), een lagere waarde bij een bijkomende acidose met normale gap, en een waarde boven 2 bij een bijkomende metabole alkalose.

Verwachte HCO₃⁻

acute: 24 + 1·3,4 = 27,4 mmol/L
chronische: 24 + 3,5·3,4 = 35,9 mmol/L

Vergelijken

gemeten: 36 mmol/L → chronische

Antwoord

chronische
7.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: SI = 0,85

Bloeddrukwaarden: polsdruk PP = SBP − DBP. Gemiddelde arteriële druk MAP ≈ (SBP + 2·DBP)/3 = DBP + PP/3, een schatting die ervan uitgaat dat het hart bij een normale hartfrequentie ongeveer twee derde van elke slag in diastole is (minder nauwkeurig bij een snelle hartfrequentie); een MAP van minstens ongeveer 65 mmHg is een gangbaar streefdoel voor orgaanperfusie. De shockindex SI = hartfrequentie/SBP is normaal ongeveer 0,5–0,7; een waarde boven ongeveer 1 is een waarschuwingsteken voor shock.

Shockindex

SI = 116/136 = 0,8529 ≈ 0,85

Antwoord

SI = 0,85

Boven de gebruikelijke 0,5–0,7.

8.Klinische beoordelingsscores

Antwoord: laag-matig

NEWS2 (National Early Warning Score 2, Royal College of Physicians 2017): scoor elk van de zeven parameters met de kaart (ademfrequentie, SpO₂ op schaal 1, lucht of extra zuurstof, systolische bloeddruk, hartslag, bewustzijn op de ACVPU-schaal en temperatuur) en tel de scores op. Klinisch risico: 0–4 laag; een score van 3 voor één enkele parameter laag-matig; 5–6 matig; 7 of meer hoog. Een totaal van 5 of meer vraagt om een dringende reactie.

Score elke parameter

RR 14/min → 0
SpO₂ 98% → 0
op kamerlucht → 0
SBP 150 mmHg → 0
HR 38/min → 3
alert (A) → 0
T 36,8 °C → 0

Totaal en rode scores

NEWS2 = 0 + 0 + 0 + 0 + 3 + 0 + 0 = 3
Ten minste één parameter scoort 3.

Risicogroep

laag-matig

Antwoord

laag-matig

Eén enkele score van 3 vraagt om een dringende beoordeling, ook als het totaal laag is.

9.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: R = 91 mL/h

Behoeften en vrij water: de energiebehoefte wordt vaak geschat als kcal/kg/dag × gewicht en de eiwitbehoefte als g/kg/dag × gewicht. Een voeding is maar gedeeltelijk water, dus het vrije water = volume × waterfractie; waterspoelingen vormen de rest van het dagelijkse vochtdoel. Ideaal lichaamsgewicht (Devine): IBW = 50 kg + 2,3 kg voor elke inch boven 5 voet (60 in) bij mannen en 45,5 kg + 2,3 kg per inch boven 60 in bij vrouwen; 1 in = 2,54 cm. De formule is bedoeld voor volwassenen van minstens 152,4 cm (5 ft) lang. De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Benodigde energie

E = 30·73 = 2190 kcal/dag

Dagvolume

V = 2190/1,2 = 1825 mL/dag

Pompsnelheid

R = 1825/20 = 91,25 ≈ 91 mL/h

Antwoord

R = 91 mL/h
10.Berekeningen bij enterale en parenterale voeding

Antwoord: NPC = 1168 kcal/dag

Parenterale voeding: glucose levert 3,4 kcal/g, aminozuren 4 kcal/g en vetemulsie de opgegeven kcal/mL (2 kcal/mL voor 20%, 1,1 kcal/mL voor 10%). Gram = % × mL/100. Niet-eiwitkcal (NPC) = kcal uit glucose + vet; stikstof = eiwit/6,25. De glucose-infusiesnelheid (GIR) in mg/kg/min = mg glucose/(kg × minuten). De getallen zijn alleen om te oefenen; volg aan het bed altijd de lokale protocollen en laat risicovolle doses dubbel controleren.

Gram dextrose en aminozuren

dextrose: 17,5·1500/100 = 262,5 g
aminozuren: 3,5·1500/100 = 52,5 g

Kilocalorieën per component

dextrose: 262,5·3,4 = 892,5 kcal
aminozuren: 52,5·4 = 210 kcal
lipiden: 250·1,1 = 275 kcal

Niet-eiwitenergie

NPC = 892,5 + 275 = 1168 kcal/dag

Antwoord

NPC = 1168 kcal/dag
11.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: QT = 0,5 s

QT en QTc: het QT-interval loopt van het begin van het QRS-complex tot het einde van de T-top. Het wordt korter naarmate de hartfrequentie stijgt, daarom wordt het gecorrigeerd voor de frequentie met het R–R-interval in seconden: Bazett QTc = QT/√RR en Fridericia QTc = QT/∛RR. Bazett is de formule die de meeste leerboeken gebruiken; hij corrigeert te veel bij hoge frequenties, waar Fridericia de voorkeur heeft. De grenswaarden verschillen per bron: een QTc boven ongeveer 0,45 s bij mannen of 0,46 s bij vrouwen wordt meestal verlengd genoemd en boven 0,50 s duidelijk verlengd.

Meet

12,5 kleine hokjes van het begin van het QRS tot het einde van de T-top

Omrekenen

QT = 12,5 × 0,04 s = 0,5 s

Antwoord

QT = 0,5 s

Een vuistregel: bij normale frequenties moet de QT minder dan de helft van het R–R-interval zijn (hier R–R = 0,92 s).

12.Interpretatie van ECG-ritmestrips

Antwoord: reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Pulseloze elektrische activiteit (PEA): PEA is niet te zien op een strip. De monitor toont georganiseerde elektrische activiteit (een ander ritme dan VF, VT of asystolie) maar de patiënt heeft geen voelbare pols, dus het wordt herkend door de patiënt te controleren. In de reanimatierichtlijnen voor volwassenen zijn PEA en asystolie de niet-defibrilleerbare hartstilstandritmes: hoogwaardige reanimatie, zo snel mogelijk epinefrine en een zoektocht naar omkeerbare oorzaken (de Hs en Ts, zoals hypovolemie, hypoxie, spanningspneumothorax en harttamponade). VF en pulseloze VT zijn de defibrilleerbare ritmes.

Wat de strip toont

1. Frequentie: R–R = 32 kleine hokjes, 1500 ÷ 32 ≈ 47 per minuut.
2. Ritme: regelmatig, elke R–R is 1,28 s.
3. P-toppen: negatief, vlak ná elke QRS.
4. PR-interval: niet meetbaar.
5. QRS: 0,08 s, smal (onder 0,12 s).
junctioneel ritme

Wat de patiënt toont

geen pols ondanks georganiseerde elektrische activiteit: pulseloze elektrische activiteit (PEA), een niet-defibrilleerbaar hartstilstandritme

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

Antwoord

reanimatie (niet-defibrilleerbaar ritme)

PEA wordt aan het bed herkend, nooit alleen op de strip. Dit is examenoefening, geen klinisch advies.

13.Prioriteren en delegeren

Antwoord: D · Stop the heparin infusion and inform the provider

Waarom dit het antwoord is

Black, tarry stools suggest upper GI bleeding, and a high aPTT shows too much anticoagulation. The nurse stops the heparin, checks vital signs and informs the provider, who may prescribe protamine sulfate. Vitamin K reverses warfarin, not heparin.

Antwoord

D · Stop the heparin infusion and inform the provider
14.Prioriteren en delegeren

Antwoord: B · Een 60-jarige met drukkend gevoel op de borst, zweten en misselijkheid gedurende 20 minuten

Waarom dit het antwoord is

Een drukkend gevoel op de borst met zweten en misselijkheid kan een hartaanval zijn, dus de patiënt heeft binnen enkele minuten een ECG nodig. De andere patiënten zijn stabiel en kunnen veilig wachten.

Antwoord

B · Een 60-jarige met drukkend gevoel op de borst, zweten en misselijkheid gedurende 20 minuten
15.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · The surface stays wet for the contact time on the product label

Waarom dit het antwoord is

Each disinfectant has a contact (dwell) time during which the surface must stay visibly wet. Drying it early or spreading one wipe over many items reduces its effect.

Antwoord

B · The surface stays wet for the contact time on the product label
16.Infectiepreventie en patiëntveiligheid

Antwoord: B · Do not start until the site is marked and verified with the patient

Waarom dit het antwoord is

Wrong-site surgery is prevented by marking the site before the procedure, ideally with the awake patient’s involvement, and confirming it at the time-out. The procedure does not begin until this is done.

Antwoord

B · Do not start until the site is marked and verified with the patient
17.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: A · At about 24–28 weeks of pregnancy

Waarom dit het antwoord is

Placental hormones increase insulin resistance in the second half of pregnancy, so US guidance recommends screening all women at 24–28 weeks, with earlier testing for those with risk factors. In the UK, NICE recommends an oral glucose tolerance test at 24–28 weeks only for women with risk factors.Gecontroleerd met: Glucose screening tests during pregnancy · MedlinePlus (NIH) (2026); Gestational diabetes · MedlinePlus (NIH) (2026)

Antwoord

A · At about 24–28 weeks of pregnancy
18.Laboratoriumwaarden en elektrolyten

Antwoord: C · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

Waarom dit het antwoord is

Magnesium is cleared by the kidneys, so falling urine output and rising creatinine raise the risk of toxicity. The nurse checks deep tendon reflexes, respiratory rate and level of consciousness, reports the findings and keeps calcium gluconate available as the antidote.Gecontroleerd met: Magnesium Toxicity (StatPearls) · StatPearls (NCBI Bookshelf) (2026)

Antwoord

C · Magnesium is excreted by the kidneys, so it can build up to toxic levels

ExamProblems · examproblems.com/courses/nursing-fundamentals